Vas nazor polovnicka verejnost na tzv. mimoriade strielanie jelenov do konca Januara ? ! Je to tlak na Polovnicku komoru od urcitych panov - ved bolo dost casu na regulovanie poctu jelenej zveri ci nie ?
Podľa môjho názoru netreba hneď podľahnúť emóciám a na všetko sa automaticky pozerať zamietavým stanoviskom, za všetkým vidieť len prostriedok zneužívania. Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. Čo tu čítam niektoré názory, väčšina z vás plán lovu naplniť stihla, preto nemám obavu, že sa za ten mesiac rapídne zasiahne do stavov zveri. Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0. Na druhej strane však dôvody môžu byť oveľa objektívnejšie a to napríklad sťažené podmienky lovu s poukazom na geografickú polohu revíru a skladbu plodín v ňom. Či je predĺženie lovu správne? O tom môžeme polemizovať, avšak nemali by sme to hneď kategoricky odmietať. Ja tiež zastávam názor, že zveri treba dať pokoj, aspoň na čas roka. Ale rovnako viem pochopiť, že niekde sa plán proste aj pri vynaložení značnej snahy proste splniť nepodarí (typ revíru, turistický tlak, prevažne nočná aktivita zveri atď.) a predĺženie lovu môže pomôcť ho naplniť a súčasne pomôcť zmenšiť škody spôsobené zverou, resp. riziko ich vzniku. Preto táto možnosť automaticky nemusí znamenať, že sa predĺženie lovu bude zneužívať a to, že základná myšlienka pozostáva z chtíču pár pánov si zabúchať aj v januári. Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni, v dnešnej dobe sa kontaktovať skutočne nie je problém a skúsiť riešiť problémy so zverou v rámci väčšej plochy viacerých PZ, nehrabať len na svojom piesočku a potom len plakať, že takto susedia vystrieľajú v januári aj "naše" hoc my sme si plán splnili. Aj keď niekedy je s neporiadnym susedom zaťažko, ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých.
taký istý, čo schvaľuje loviť v čase núdze, dokonca v arktických zimách. ◄ reagovať
1. aj ostatný víkend som bol v hore a nemoho lsom si nevšimnúť, že v terajšej dobe núdze sa nám začína dolina zelenať. 2. aký je to hospodár, ktorý loví jelienčatá už v lete? ◄ reagovať
po poriadku: na adresu príspevku goret, dnes o 7:23 : chorá hlava je v prvom rade ten, čo spochybňuje právny stav. stačí si kuknúť zákon, a v týchto častiach ho nik nespochybňuje, v § 17 ods 1) o zániku zmluvy a následne, čo je podmienkou podľa § 26 ods 1 a). takže diskutérovi odporúčam menej emócií a plnenie si povinností - vzdelávanie! za druhé: je pravidelnosťou, že sa predlžuje doba lovu už od 1.8. a tiež po 15.1. - a tu je to vážnejšie, lebo je to v dobe núdze. pripomeniem arktické zimy január 2012. sumár: doba lovu je letným predĺžením dlhšia o dva týždne, takže žiadne výhovorky neplatia a januárové predlžovanie je obyčajné svinstvo nezlúčiteľné s ochranou poľovníctva! za tretie: tak ako v januári 2012, aj teraz je žiadateľom SPK, ktorá k takej žiadosti nemá oprávnenie! na základe takej žiadosti ministerstvo nesmie konať! no koná... teda o čom to je???? len a len o osobných záujmoch, o chrapúňstve jedných i druhých!!! a samozrejme to svedčí o rozvrate štátnej správy v poľovníctve. ◄ reagovať
Nie som za to, aby sa z mimoriadneho predĺženia stala pravidelnosť a hranica sa čoraz viac posúvala. Len som za to, aby tu možnosť mimoriadneho predĺženia bola a využívala sa, samozrejme riadne zdôvodnená. Nemusí byť tak ako teraz pre celé Slovensko. Nemyslím si, že za tohtoročným predĺžením sú hlavne trofejí chtiví páni. ◄ reagovať
Cagi, na to sem chodíme, aby sme polemizovali. U nás sa aj pri splnení plánu nájde dosť potravy pre rysa, vlka i medveďa a nikto im ju nezávidí. Tejto "zimy" to majú aj oni ťažšie. Úhyny, ktoré som spomínal nastali v pomerne krátkom časovom období. ◄ reagovať
Goret, dovolim si trochu polemizovat. Nie ze by si nemal pravdu s tym ze je lepsie slabe jelenca vystrelit ako ho nechat "uhynut" vplyvom zimy, ci nechat zozrat nizsie spominanym vlkom, hoci aj ti musia z niecoho zit a radsej nech zozeru takto jelenca akoby mali strhnut peknu gravidnu jelenicu. Ak by sme sa ale na vec pozerali iba takto, to by sme poto "mohli" este povolit aj lov jelenov I.VT do konca februara, pretoze urcite sa najdu taki vyradovi ktori by sa v populacii nemali vyskytovat. Toto je samozrejme nepripustne. Ja sa snazim na vec pozerat komplexne. Lov ako taky je stresujuci faktor pre vsetku zver v reviri. Januar byva spravidla najchladnejsim mesiacom v roku s mnozstvom snehu atd. To znamena lov jelenej zveri v tomto obdobi nepriamo stresuje aj ostatnu raticovu zver v reviri ci chceme alebo nechceme. Samozrejme tento januar je uplne iny a zver az tak nestrada, tak snad ju ten lov tento rok az tak velmi nevycerpa. ◄ reagovať
Autor témy si všimol, že u jelenej zveri bola o 2 týždne predĺžená doba lovu jeleňov. Ja som si všimol, že aj jelienčat. Koľko kadáverov vysilených jelienčat ste našli na sklonku minulej zimy, resp. pri jej marcovom návrate? Čo je rozumnejšie: o 2 týždne predĺžiť dobu ich lovu a pomôcť tak splniť ich odlov alebo koncom zimy nachádzať ich vysilené mrciny? Nie všade a nie vždy je splnenie plánu len na poľovníkoch, podpisujú sa na tom aj zmeny správanie sa zveri, na ktoré vplývajú zmeny počasia, vyrušovanie človekom i šelmami a pod. Pokuta za škody na porastoch a poliach pri nesplnení plánu lovu áno, ale odobrať za to revír nie. To môže napadnúť len chorú hlavu, ktorá sa ešte o žiadny revír nestarala. ◄ reagovať
neriešme vlka v tejto téme, je v inej ◄ reagovať
vjem že je to mimo temu, ale riešite hluposti podla mna chalani....pozrite napr. čo dokazali ochranari z LZ VLK za rok 2013 zacalo to tymto odkaz pokračovalo odkaz a odkaz teraz je lov vlka na niektorych uzemiach na vychode a pohraničnej oblasti zakazany uplne... odkaz možno si poviete že to je daleko od vas....ale nemyslim si že to ochranarom bude stačit, postupne vam vlkov vytlačia z povoleniek vsade, a osobne si myslim že to bude pokračovat dalej a dalej az nakoniec bude mocť polovať na "vrabce"....to je skutočny a asi najvecsi problem... ◄ reagovať
tazko posudit ci je lov jelenov ci diviacic v januari to spravne riesenie alebo nie. Ja osobne sa s tym velmi nestotoznujem, aj ked na druhu stranu, viem pochopit aj niektore rozumne argumenty preco ano. Na celom tomto mimoriadnom odstrele ma ale viac zaujima pozadie ktore kompetentnych k tomuto viedlo. Obavam sa ze nesplnene plany lovu to nie su. Vobec by som sa nedivil a mam par dovodov preco si to mysliet,ze jednoducho sa par papalasov tam "hore" pri pohariku dobreho konaku rozhodlo ze preco by sme si este v januari nejakeho jelena nestrelili...a bolo rozhodnute:-(. ◄ reagovať
nuž... keď ja nie som gynekológ... :-). prasce v pyžame predsa obaja vídame ešte na jeseň... a to v minulosti nebývalo. bohužiaľ, takéto sa bude stávať čoraz častejšie. v inej téme som spomínal čerstvú skúsenosť ... prasa so štyrmi plodmi, minulý týždeň. zaplakať? asi nie.... ◄ reagovať
Jaro chlapi predsa neplačú ◄ reagovať
apple - Ak si vedel,že je plná,tak by si mal nad sebou " zaplakať " ; ale ak to tak nebolo ,nieje dôvod na plač ! ◄ reagovať
a ešte čosi: plnú lanštiačku som strelil aj v auguste. mal som sa rozplakať, alebo som vlastne spravil dobre? na to mi niekto, prosím, odpovedzte. hoci sme úplne od témy... ◄ reagovať
lanus uplna pravda ,nechapem ked sa kanec od 3 do 5 rokou nasmie strielat a sa na spoločných uplne v pohode striela a staršich a dokonca vodiacich staršich diviačicach nad 4 roky už ani nehovorim ◄ reagovať
lanus, môj názor je, že to nič nevyrieši, lebo zrejme ide o následok rozpadu sociálnej štruktúry. a viacerí vedátori sa zhodli v tom, že je to prebytkom potravy - spôsobom poľnohospodárenia. tu bude zrejme len jedna cesta: dosiahnuť nejaký želaný stav v počte kusov a udržovať ho. zrejme je koniec vedúcich diviačíc a ich úlohy. dal som si do goooglu vyhľadať "diviak v meste" a ani sem nejdem dávať odkazy, toľko toho je. a to sú len publikované prípady. krásny prípad je z berlína, kde ich uvádzajú tuším 5000 kusov priamo v meste. čiže problém narastá o nový spôsob správania sa, adaptáciu na nové podmienky nežiadúceho typu. ◄ reagovať
Hekler - Pohlavná štruktúra diviačej zveri je natoľko narušená,že "pohyblivý vývrh " Ťa môže žiaľ prekvapiť po celý rok !!! (Jediný spôsob ako zmeniť tento neutešený stav je šetrenie dospelých kusov a zameranie odstrelu výlučne na "omladinu" !!! ) ◄ reagovať
treba to povoliť celý rok a bude pokoj...za 2-3 sezóny budú lesy prázdne a potom aj tá komora bude zbytočná (počkať! veď tá je zbytočná už teraz:):)) ◄ reagovať
kubaklr, stretávame sa s tým už pravidelne. môj názor je, že ak to niekto nestihne počas riadnej doby lovu, tak nech má byť v zmysle zákona postihnutý, a nie mu uhýbať! aqk nemali na to čas od augusta, tak treba takým ukončiť trápenie a zbaviť ich revíru. a že to žiada komora? nuž špecifikum... je mi záhadou na základe akej kompetencie také niečo môže. a divný -rozumej nezákonný- je teda aj postup ministerstva. môj názor je, že ich nik netlačí do nezákonností, oni sami ich robia a pokračujú v nich. ◄ reagovať
reakcia na nesplnené plány lovu? ak niekto nedokáže splniť plán lovu v riadnom termíne tak dôvod je podľa mňa iba jeden: jednoducho tam tú zver nemá!! ◄ reagovať
Hekler je na každom či na tú diviačicu potiahne.. ◄ reagovať
to nie je mimoriadne strieľanie ale lov a v tom je veľký rozdiel ... ale v tomto mimoriadnom love nevidím žiaden problém, určite je to len reakcia na nesplnené plány lovu jelenej na čo malo tento rok veľký dopad aj počasie, úroda bukvice a žaluďa a žiadna zima ... je to len mimoriadne povolenia, osobne sa mi ale doslova bridí povolenie lovu diviačíc do 15.1. podľa novej vyhlášky lebo tá platí až do jej zmeny, vývrh z diviačice ulovenej 15.1. sa bude po vyvrhnutí už sám pohybovať ... debilnosť, u nás nebude mať nikto povolenku na lov diviačice po 31.12. aj keby sa postavil na ľavé ucho na kraj stola ... ◄ reagovať
ma to výhodu ked streliš stareho jelena 31.januara,tak ked spadne zhodi parohy,nemusiš ich potom chodit hladat:):):):):):) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.