Vas nazor polovnicka verejnost na tzv. mimoriade strielanie jelenov do konca Januara ? ! Je to tlak na Polovnicku komoru od urcitych panov - ved bolo dost casu na regulovanie poctu jelenej zveri ci nie ?
Podľa môjho názoru netreba hneď podľahnúť emóciám a na všetko sa automaticky pozerať zamietavým stanoviskom, za všetkým vidieť len prostriedok zneužívania. Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. Čo tu čítam niektoré názory, väčšina z vás plán lovu naplniť stihla, preto nemám obavu, že sa za ten mesiac rapídne zasiahne do stavov zveri. Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0. Na druhej strane však dôvody môžu byť oveľa objektívnejšie a to napríklad sťažené podmienky lovu s poukazom na geografickú polohu revíru a skladbu plodín v ňom. Či je predĺženie lovu správne? O tom môžeme polemizovať, avšak nemali by sme to hneď kategoricky odmietať. Ja tiež zastávam názor, že zveri treba dať pokoj, aspoň na čas roka. Ale rovnako viem pochopiť, že niekde sa plán proste aj pri vynaložení značnej snahy proste splniť nepodarí (typ revíru, turistický tlak, prevažne nočná aktivita zveri atď.) a predĺženie lovu môže pomôcť ho naplniť a súčasne pomôcť zmenšiť škody spôsobené zverou, resp. riziko ich vzniku. Preto táto možnosť automaticky nemusí znamenať, že sa predĺženie lovu bude zneužívať a to, že základná myšlienka pozostáva z chtíču pár pánov si zabúchať aj v januári. Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni, v dnešnej dobe sa kontaktovať skutočne nie je problém a skúsiť riešiť problémy so zverou v rámci väčšej plochy viacerých PZ, nehrabať len na svojom piesočku a potom len plakať, že takto susedia vystrieľajú v januári aj "naše" hoc my sme si plán splnili. Aj keď niekedy je s neporiadnym susedom zaťažko, ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých.
Nie, v mojom veku, už vek, najmä pri takejto téme nepovažujem za prostriedok ako sa ospravedlňovať, názor mám na mnou popisované veci už relatívne stabilný, empiricky overený, čo však neznamená, že je do budúcna rigidne nemenný. Myslím, že po istom roku života je osobnosť ako taká dotvorená a jej názory už ovplyvňujú len skúsenosti, pozitívne či negatívne. Na druhej strane by som si rád vypočul tvoj, z tvojho príspevku usudzujem, že so mnou nesúhlasíš, či už s príspevkom ako celkom alebo s jeho časťami. Sme však na fóre, nie na chate(čete), príspevky by mali reagovať jeden na druhý konštruktívne a obsahovo v dostatočnom rozsahu a myslím, že u teba sa ten tvoj posledný vekom ospravedlniť nebude dať(pri 49 ročnom chlapovi vylučujem senilitu aj pubertu :) ), lebo prepáč, okrem drobnej invektívy, ktorú ti odpúšťam, si absolútne nič nové, konštruktívne a diskusiu podnecujúce nepriniesol a mňa rovnako ani len neprinútil porozmýšľať či prehodnotiť svoj názor na danú problematiku :) ◄ reagovať
Nie som si istý či názory pisateľa pod nick-om "Stagstalker" možno ospravedlniť iba jeho vekom. ◄ reagovať
Podľa môjho názoru netreba hneď podľahnúť emóciám a na všetko sa automaticky pozerať zamietavým stanoviskom, za všetkým vidieť len prostriedok zneužívania. Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. Čo tu čítam niektoré názory, väčšina z vás plán lovu naplniť stihla, preto nemám obavu, že sa za ten mesiac rapídne zasiahne do stavov zveri. Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0. Na druhej strane však dôvody môžu byť oveľa objektívnejšie a to napríklad sťažené podmienky lovu s poukazom na geografickú polohu revíru a skladbu plodín v ňom. Či je predĺženie lovu správne? O tom môžeme polemizovať, avšak nemali by sme to hneď kategoricky odmietať. Ja tiež zastávam názor, že zveri treba dať pokoj, aspoň na čas roka. Ale rovnako viem pochopiť, že niekde sa plán proste aj pri vynaložení značnej snahy proste splniť nepodarí (typ revíru, turistický tlak, prevažne nočná aktivita zveri atď.) a predĺženie lovu môže pomôcť ho naplniť a súčasne pomôcť zmenšiť škody spôsobené zverou, resp. riziko ich vzniku. Preto táto možnosť automaticky nemusí znamenať, že sa predĺženie lovu bude zneužívať a to, že základná myšlienka pozostáva z chtíču pár pánov si zabúchať aj v januári. Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni, v dnešnej dobe sa kontaktovať skutočne nie je problém a skúsiť riešiť problémy so zverou v rámci väčšej plochy viacerých PZ, nehrabať len na svojom piesočku a potom len plakať, že takto susedia vystrieľajú v januári aj "naše" hoc my sme si plán splnili. Aj keď niekedy je s neporiadnym susedom zaťažko, ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých. ◄ reagovať
Uplny suhlas s ondrikom kde nic nie je predlzenie nepomoze a kde zveri maju tam je odstrel splneni. ◄ reagovať
goret takže toľko hlasov mám za pľuvanec, hovoríš (dnes o 13:20). nevadí mi to, pretože na odborné veci máme pánov v SPK, tak načo im fušuvať do remesla?! Veď to sú odborníci, ktorých platíme všetci, úplne ,,dobrovoľne,, :) pretože nám SPK prináša množstvo výhod a skutočne neviem ako sme mohli bez nej existovať! Veď už len tie poplatky, kto by ich nechcel platiť? No a čo sa týka toho predĺženia lovu: kto nedokázal splniť plán tak to znamená len jedno, že tam tú zver nemá a žiadne predĺženie lovu mu nepomôže, akurát bude ,,hajčovať,, po hore tých pár kusov čo tam zostalo...na pľuvanec iba pľuvancom! ◄ reagovať
chlapi, dufam ze vam uz vychladli hlavne...skusme sa na to pozriet trochu inak. Poucme sa na diviacej zveri, ktora sa uz neviem kolko rokov striela celorocne. Viem ze je to ina tema ale myslite si ze to pomohlo znizit jej realne stavy? Ja sa obavam ze nie, resp. castokrat to ma opacny efekt, hlavne ked su vyrady na spolocnych polovackach plne velkych nielen vodiacich ale predovsetkym veducich diviacic. Viem ze sa to neda uplne porovnavat, lebo diviacia zver sa inak reprodukuje a inak sprava, ale mne predlzovanie doby odstrelu tej ktorej zveri ako jediny nastroj na regulaciu jej pocetnosti pripada rovnaka blbost akou je zvysovanie dani pre zvysenie efektivity ekonomiky nasej krasnej krajiny...Vec by sa mala riesit komplexne s polovnikmi, lesnikmi, polnohospodarmi aj ochranarmi, co sa samozrejme nikdy nestane, lebo sa nikomu nechce. Je jednoduchsie dokupit krabicu patronov ci dve a vyrazit na posed....pozdravujem vsetkych diskuterov.howgh. ◄ reagovať
Pozn. mimo tému: podpásovka by to bola, ak by sa matka toho šteňaťa zahryzla predklonému Ondrovi poniže pása. Pri takejto podpásovke by som isto vyprskol smiechom, matku pochválil, aby pustila a až potom ratoval Ondra :) ◄ reagovať
Pozn. k téme, aby bolo jasno: doba lovu zveri nie je definovaná v zákone, ale vo vykonávacej vyhláške. Nuž možno i tá vyhláška je nezákonná, keďže ju vydalo to isté ministerstvo, ktoré vydalo mimoriadne predĺženie doby lovu. ◄ reagovať
elciervo, to nebola podpásovka, ale podšpásovka dokumentujúca Ondrovovo vtipné črevo a zmysel pre humor. Aj ty si môžeš tipnúť koľko hlasov vyfásol Ondro za odbornú úroveň svojej rady a koľko za pľuvanec v nej obsiahnutý. Ja tipujem 0:9 a hlas som mu nedal. Nepatrím k milovníkom pľuvancov. ◄ reagovať
Aka podpasovka, vsak je to verejne pristupny dokumen a ani mne sa nepaci. A to ani zo zartu. P.s- co sa tyka mimoriadneho odstrelu, suhlasim s nim a nie je to nic noveho. Toto tu bolo vzdy, teda ked to bolo potrebne. ◄ reagovať
Pán Goret,toto ste evidentne nezvládli!Aj keď sa tu stále meliete s Apple-om (čo je aspoň pre mňa pozitívne-dva rôzne názory),nečakal by som že vytiahnete takú trapnú podpásovku, Ondrík to vôbec nemyslel (aspoň pochybujem) ale to už je asi bezpredmetné... ◄ reagovať
áno, ty s tvojou kvalifikáciou by si mohol byť tréner .. howgh ◄ reagovať
OK .. a vy ostatní, tuzemskí, si môžete tipnúť koľko hlasov vyfásol Ondro za odbornú úroveň a koľko za pľuvanec. Na pľuvance sme fakt experti a ak by bola Olympiáda v pľutí, tak isto medailoví. ◄ reagovať
Ondro, vie poradiť fakt skvele, napr. odkaz ala 3. riadok, na grcanie!! ◄ reagovať
veď ondrík poradil, i hlas som mu dal! zhrnul všetko do dvoch riadkov... ◄ reagovať
VRCHNOST si chce este zapolovat, tak im to chudačikom doprajme. ◄ reagovať
ak chceme mať v tomto štáte aj zver, tak škody ňou spôsobované nikdy nebudú nulové, treba hľadať cesty ako ich minimalizovať a neísť proti tým, ktorí ich musia hradiť ◄ reagovať
u nas zver premnozena nieje a skody i tak su a teraz co babo rad?! ◄ reagovať
Väčšina polovnikov túto vynimku len smelo využije. Je to smútne vidieť tia výradi lani a holej zveri. Podľa mňa bolo dosť času na odlov. Bude to na zaplakanie, ak sa to bude predlžovať rok čo rok. ◄ reagovať
WolfHunter 1*, áno blížime sa pomaly, ale isto k tomu, že slovenské poľovníctvo skončí na "škodách spôsobených zverou" a výnimkách odstrelu. ◄ reagovať
a kedysi si medveď líhal pod čečinu na Katarínu, atď. ◄ reagovať
Chápem kam mierite...u nás máme problem z turistami nerešpekujúcim hranice konkrétne z poliakmy...intenzita vyrušovania je tak vysoka že jelenia zver sa nám stala zverou nočnou a ruja sa odohráva výlučne iba v lese...no aj tak sme plan lovu na tento rok stihly naplniť a dokonca sme uspešne požiadali o navyšenie a aj to bolo odlovene...každý rok je iný ale nech mi nik netvrdí že veľa krát sa poza tieto opatrenia schovávajú aj tý ktorý nerobili to čo mali a tak sa nad tým ani nezamyslia ved načo lov sa predlžil snehu nieto tak hor sa na to na čo sme sa vysrali.... ◄ reagovať
Ale ja nehľadám výhovorky, ja sa pýtam na príčiny? Napr. jednou z príčin môže byť aj vyššia ostražitosť zveri a posun jej aktivity do hodín, keď ju (oficiálne) loviť nemožno. Pozn. tejto zimy u nás zver zatiaľ na polia nezaútočila. Vo výškach bolo teplejšie ako na doline a bukvice na mraky. ◄ reagovať
škodám sa dá predísť ale na tom treba pracovať nie den dva a nie len odstrelomn...pán goret pokladám vás za za zdatného a skúseneho pána s treizvym myslením tak neverím že nevidíte ako sa tie škody kvazi nafukuju ...nemyslíte že problem je na obch stranách ?...každý blbec vie že premnožená zver nie je z dôsledku našej ukažkovej starostlivosti a hospodarenia ale vzhladom na rozmach polnohospodarstva zmenu bitotpov atraktívejšie podmienky lepšia potrava a bla bla bla tak om nčom sa chceme baviť ? dokedy bude polnhospodar vykrikovať ohladom stavu ktorý sam vytvoril ...nemyslíte že si za to možeme aj my samy miesto komunikacie a hladania riešení je lepšie stiahnuť chvost a prikivnuť na dalšiu blbosť? ◄ reagovať
Škody na porastoch a poliach môžu byť na smiech len tým, ktorých sa netýkajú. Lov muflóna predĺžili až o celý mesiac. Prečo? ◄ reagovať
Ved o ten stav ide že nie je až taký celoskovenský ako sa spravil prečo niekde sa dá termín splniť niekde nie nie je to o faktoroch ale o tom kedy sa rozhýbeme...nemyslíťe zopar prípadov naozaj možno bude o tom že to nešlo ale nie až tak aby sa celoplošne dohodlo na takej somarine...žabomyšie vojny ohladom komory si nechajte su jej zastancovia odporcovia...ja reagujem konkretne na to čo sa deje za somariny vieme isť po krku a podstatným veciam budeme dokedy ustupovať?...to fakt spejeme ktomu aby bolo všetko hore nohamy a my len na smiech?... ◄ reagovať
Všetko je na ľuďoch. My končíme odstrel 31.12. Pri aktuálnych stavoch zveri sa to dá splniť. Naháňať zver v januári je neetické a nezodpovedné. Ak sú v združení normálni ľudia tak sa vedia dohodnúť a majú na háku nejakú výnimku. Lenže väčšine slovenských poľovníkov to vyhovuje a strieľajú ako im "zákon umožňuje" ◄ reagovať
Čo sa mne zdá, to nie je dôležité. Napr. sa mi zdá, že aj v tejto téme je vítané pľuť na SPK, príp. na poľovníkov, ktorí majú na starosti nejaký jelení revír. Dôležitý je celoslovenský stav, ktorý viedol k tomuto mimoriadnemu predĺženiu. Príčiny tohoto stavu. ◄ reagovať
Samé výhovorky ako sa nehnevajte ale myslím si že času na odolov bolo až až a nie je nevyhnutné dalšie predlžovanie ved to možme loviť do obdobia zhadzovania....pokutoval by som za radom toho čo nestíha a nie obchádzal a klučkoval...goret zdá sa vám kratky alebo nedostatočný časový úsek u jeleňa od 15augusta do 15januára?...načo toto je dobré?...dožijeme sa raz toho že sa čosi ustanoví a bude to plaťiť bez toho aby sa to stale menilo prekurcalo predlžovalo?...majme už konečne pevne pravidla a neobchadzajem to bezohladu zhora dola lebo nikdy nebude nijaky system len priestor na špekulacie a na to aby si robil každy čo chce... ◄ reagovať
páni odborníci masírujúci mozgy laickej (nepoľovníckej) verejnosti, skúste vysvetliť čo také Ondrík vystihol? Vari sa 2 týždňové predĺženie lovu jeleňov a jelienčat týka nejakej zveri navyše? Zveri, ktorá pôvodne nemala byť odlovená? Áno, zver treba odloviť pred dobou núdze, ale ak sa to nepodarí je lepšie zver odloviť na začiatku tejto doby, ako potom hľadieť na škody na konci tejto doby. Škody spôsobené na zveri i škody spôsobené zverou. Na koho bedrách spočíva zodpovednosť za tieto škody? Na SPK nie. ◄ reagovať
sme polovnici, skusme rozlisovat zver odkaz a zvierata odkaz ◄ reagovať
úplne presne to vystihol Ondrik. To sa mohlo zrodiť len v chorej hlave ktorá tam nemá žiadny vzťah k prírode a zvieratám ale len záujem olov a je mu jedno či je čas núdze alebo nie aj keď teraz je počasie také aké je. ◄ reagovať
a ešte jedna vec ma napadá: z akého dôvodu je MPRV tou inštanciou, ktorá o mimoriadnom odstrele rozhoduje???? táto kompetencia má byť na lesných úradoch, ktoré situáciu - dôvody - vedia posúdiť a rozhodnúť. veď je to obyčajná byrokracia, nehovoriac o umelom sústreďovaní moci. ak by rozhodoval lesný úrad, tak netreba rozhodovať plošne - teda konkrétne revíry takto schovávať, a to je celý problém!!! ◄ reagovať
hekler, okresné úrady štátnej správy majú pod sebou lesné úrady. a tieto v sídle kraja majú odbor opravných prostriedkov, ktorý má kompetencie bývalého KLU. a kto zrušil § 73? spýtaj sa Kaliňáka na jeho ESO - zákon o organizácií štátnej správy, či ako sa to volá. ja nemôžem za to, že MPRV nereagovalo v zákone 115/2003 na vznikajúcu situáciu.... ◄ reagovať
Milý Kubo, a to si nemohol napísať hneď, aby všetci pochopili o čo ti ide a aké nálady potrebuješ šíriť u nepoľovníckej verejnosti. Ponz. pre nepoľovníkov: na to aby bolo možné vystrieľať všetky jelene je potrebné o.i. zrušiť kritériá ich chovnosti. ◄ reagovať
Najlepsie to asi napisal Ondrik - citujem,,, nechat odstrel cely rok a za 2 - 3 sezony budeme bez jelenej. Na nasesj strane su 50 az 70 mozno aj viac kusove stada jelenic myslite ze je zaujem pocas roka o ich odlov? Omyl,,, vadsina caka na ruju aky jelen sa tam ukaze a,,, A este tu bolo dobre pisane ze teraz ked padne stasi jelen tak pocas toho tzv. padu mu mozu odpadnut aj parohy. Nevadi casom budeme ako v Taliansku vtacikou nahanat. ◄ reagovať
žiadne lesné úrady v sídle kraja neexistujú, sú to už Okresné úrady a tie majú na okresoch Pozemkové a lesné odbory ktoré to majú podľa novej štruktúry určovať ... len tak mimochodom vieš mi napísať kedy bol zrušený § 73 v zákone o poľovníctve ? ◄ reagovať
žiadny, lebo KLU neexistuje. ale v zmysle zákona sú to lesné úrady v sídle kraja, odbor opravných prostriedkov. a je vyhlásený v niekoľkých severných krajoch ◄ reagovať
cagi, lov jeleňov I.VT a jelienčat do 28.2. už bol v niektorých oblastiach mimoriadne povolený, asi si to privolal ... a čas núdze podľa novely už nie je stanovený ale ho určuje každý KLÚ samostatne, viete mi napísať ktorý KLÚ už určil v tejto poľ. sezóne čas núdze ? keď sa naň odvolávate ? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.