Vas nazor polovnicka verejnost na tzv. mimoriade strielanie jelenov do konca Januara ? ! Je to tlak na Polovnicku komoru od urcitych panov - ved bolo dost casu na regulovanie poctu jelenej zveri ci nie ?
Podľa môjho názoru netreba hneď podľahnúť emóciám a na všetko sa automaticky pozerať zamietavým stanoviskom, za všetkým vidieť len prostriedok zneužívania. Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. Čo tu čítam niektoré názory, väčšina z vás plán lovu naplniť stihla, preto nemám obavu, že sa za ten mesiac rapídne zasiahne do stavov zveri. Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0. Na druhej strane však dôvody môžu byť oveľa objektívnejšie a to napríklad sťažené podmienky lovu s poukazom na geografickú polohu revíru a skladbu plodín v ňom. Či je predĺženie lovu správne? O tom môžeme polemizovať, avšak nemali by sme to hneď kategoricky odmietať. Ja tiež zastávam názor, že zveri treba dať pokoj, aspoň na čas roka. Ale rovnako viem pochopiť, že niekde sa plán proste aj pri vynaložení značnej snahy proste splniť nepodarí (typ revíru, turistický tlak, prevažne nočná aktivita zveri atď.) a predĺženie lovu môže pomôcť ho naplniť a súčasne pomôcť zmenšiť škody spôsobené zverou, resp. riziko ich vzniku. Preto táto možnosť automaticky nemusí znamenať, že sa predĺženie lovu bude zneužívať a to, že základná myšlienka pozostáva z chtíču pár pánov si zabúchať aj v januári. Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni, v dnešnej dobe sa kontaktovať skutočne nie je problém a skúsiť riešiť problémy so zverou v rámci väčšej plochy viacerých PZ, nehrabať len na svojom piesočku a potom len plakať, že takto susedia vystrieľajú v januári aj "naše" hoc my sme si plán splnili. Aj keď niekedy je s neporiadnym susedom zaťažko, ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých.
goret, dnes o 8:37: Podľa môjho názoru to nie je kvôli odbornému obsahu ale ironicky napísanému vyjadreniu k zadaniu témy diskusie. Ja osobne som neskúmal dôvod výnimky ani ma to osobne nezaujíma. Pretože tak ako to tu už i bolo napísané, výnimka neprikazuje aby sme sa preháňali po lesoch s povolenkou na jeleňa. Nikto nikoho nenúti loviť počas tejto výnimky. Je to však všetko o ľuďoch - ako všetko. A prečo taký príspevok je hore ako najlepšia odpoveď? Pretože ste mu dali hlasy a odpoveď ktorá by dostala viac hlasov tu nie je. Napíšte takú, nech tam je teda serióznejší príspevok. ◄ reagovať
Dodoo, aj ty si môžeš tipnúť, či príspevok na čele pelotónu sa tam dostal pre svoj odborný obsah a konštruktívny prístup k téme, alebo pre niečo iné. Nech tam ten príspevok je a nech na prvý pohľad vidno, akí sme konštruktívne zdatní a na čo sme odborníci. Nech nepoľovnícka verejnosť vidí, ako sme pochopili, že mimoriadne predĺženie lovu nie je ani o zrušení poľovníckeho plánovania ani o zrušení kritérií chovnosti jelenej a ďalšej zveri. Zbytočná nie je naša, u mnohých sprostá komora, zbytočná je táto téma. ◄ reagovať
Prečítal som si každý komentár v tejto diskusii a príspevky ktoré považujem za nevhodné som zablokoval. Mrzí ma len, že som sa k tomu nedostal skôr. Ak bude niekto v písaní vulgarizmov alebo v osočovaní pokračovať, alebo sa bude za každú cenu snažiť presadiť svoj názor a písať to isté stále dookola, alebo odbočovať v téme diskusie, budem nútený udeliť BANN. Nie je predsa myslitelné takéto správanie v diskusii! Dobre to napísal Stagstalker, 21.1.2014 o 22:38: Sme však na fóre, nie na chate(čete), príspevky by mali reagovať jeden na druhý konštruktívne a obsahovo v dostatočnom rozsahu ... Na toto niektorí zabúdate! Ďakujem za pochopenie a verím v zmyselnú diskusiu. ◄ reagovať
v prvom rade som rád, že sú nastavené kritéria, čo je na tejto stránke prijateľné. budem sa tým určite riadiť. a k problému: posúďte sami, či je toto žiadosť v zmysle zákona, a či je rozhodnutie v zmysle zákona. ◄ reagovať
O.K: apple tak sa teda nevadíte, ale druhá časť mojej vety platí! ◄ reagovať
lubo, z toho mi vyplýva, že obyvateľstvo má žiadať o opatrenia. keď opomeniem definíciu obyvateľsta, tak žiadateľ by mal byť z radov vlastníkov a nejakým spôsobom by mal tú žiadosť zdôvodniť. navyše ak vieme, že aj vo vyšších polohách je potravy dosť, teda nehrozí ohryz v takej miere, aby sa to mohlo ponímať ako škoda. a škody na poľnoplodinách? prirodzenej zelenej potravy je dosť, pomaly ako v lete. teda úplne postačuje bežná ochrana. teda: jeleň je už stiahnutý do vyšších polôh, jelenica sa nesmie, ahááá - jelienča je problém, to robí takú paseku. čiže zrejme sa zhodneme, že o škody tu nejde. no je tam i muflón, daniel. tu je to už trošíčku o inom, nejdem rozoberať. takže o čo tu vlastne ide? niekto si neplní plán lovu a miesto trestu dostane výnimku, prípadne ide už len o spomínanú legalizáciu pánskej lumpačky. na základe čoho teda MPRV povolilo výnimku - môj názor je že naprosto v rozpore so zákonom, že SPK nie je vlastník, ani s "problémom" nemá nič spoločné a nemá kompetenciu do toho vstupovať a teda takáto žiadosť má ísť "do koša". to potom naozaj môžu žiadať aj gynekológovia, aj laponci. ministerstvo neuvádza, že si odstrel praje obyvateľstvo - vlastníci, lebo na to nemajú dôvod plošne žiadať. navyše sú kraje, kde je čas núdze riadne vyhlásený.to je môj názor. ondrík, ja sa s lubom nevadím! diskutujeme, či? ◄ reagovať
veď je to v povolení uvedené "ministerstvo povoľuje mimoriadny lov ... z dôvodu ochrany majetku, s cieľom predísť neúmerným škodám na lesných a poľnohospodárskych kultúrach" ... ale musím končiť čaká ma ešte cesta domov, tak zajtra ... ◄ reagovať
zatiaľ čo sa tu vadíme a snažíme sa presadiť ten svoj ,,nepodstatný, názor, tak celý aparát SPK, ktorý kŕmime našimi príspevkami sa akurát tak rehoce ◄ reagovať
zosumarizujem to citáciami: § 72 písm.m) povoľuje lov zveri v čase jej ochrany podľa § 56 a určuje ročnú kvótu lovu vlka dravého, ....... ........ § 56 ods (3) Ak sa vyskytne potreba poľovať na niektorý druh zveri, ktorá má určený čas lovu, aj v čase ochrany na vedecké účely alebo veterinárne účely, na účely ochrany majetku alebo zdravia obyvateľov, zveri alebo chovu zveri, povoľuje lov ministerstvo... ... .... ... a teraz čo je tam napísané? že na účely ochrany majetku obyvateľstva, to si myslel? aby sme si rozumeli... ◄ reagovať
dobre, môj subjektívny názor... áno povolenie vydané ministerstvom je v súlade so zákonom lebo ho vydalo ako príslušný orgán v súlade s § 72 písm. m) a na vydanie takéhoto povolenia ho oprávňuje § 56 ods. 3 zákona o poľovníctve (dávam do pozornosti posledné tri slová tretieho odstavca)... je to možné vydať takto pre celú SR alebo aj pre len niektoré okresy ... ale aj stanoviť LÚ aby povolenie rozpracovali na vlastné podmienky ako to bolo urobené vlani, tento rok sa rozhodli postupovať takto a ja tam žiadne porušenie zákona nevidím ... ◄ reagovať
s tým som vysporiadaný, no vzhľadom na precedens je zaujímavé, že sa s tým nezaoberá predseda vlády, ktorému to bolo /okrem iných/ písomne dané na vedomie. je tiež zaujímavé, že autor SPK blúdi po parlamente a rozpráva o tom, ako by to poškodilo poľovníctvo, keby sa zrušilo povinné členstvo. je tiež zaujímavé, že použil maďarský model, hoci vedel o náleze ÚS. no uvidíme, čo povie náš ÚS, podanie začínam vidieť reálne. ale ja som sa nepýtal na toto, ale na názor, či je mim povolenie/mimoriadne povolenie lovu zveri/ v súlade so zákonom. celý citát: """dám otázku do pléna - je mim povolenie v súlade so zákonom, či nie? a poprosím neuvádzať, že to musí rozhodnúť súd.""" ◄ reagovať
jaro a kto by ti mal ta tomto fóre na túto otázku odpovedať, keď už v otázke si odmietol platný právny stav ... ja to nemôžem byť, ani ty ani nikto z poľovníkov a nepoľovníkov na tejto stránke, lebo len Ústavný súd SR rozhoduje o súlade : - zákonov s ústavou, s ústavnými zákonmi a s medzinárodnými zmluvami, s ktorými vyslovila súhlas Národná rada Slovenskej republiky a ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, - nariadení vlády, všeobecne záväzných právnych predpisov ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy s ústavou, s ústavnými zákonmi, s medzinárodnými zmluvami, s ktorými vyslovila súhlas Národná rada Slovenskej republiky a ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, a so zákonmi ... atď. samozrejme je nutné to chápať tak, že pokial ÚS SR nevyslový nález o nesúlade tak do vtedy je to v súlade či mi to vyhovuje alebo nevyhovuje... a musím to rešpektovať ◄ reagovať
lubo, reagoval som na "škodlivosť". z môjho pohľadu pokiaľ by som chcel škodiť, tak škodím tak, ako som napísal, a to by naozaj škodilo, lebo by sa v tom vykúpali tí nevinní. tak som to myslel, a nie odvádzať diskusiu inam. ale k veci: dám otázku do pléna - je mim povolenie v súlade so zákonom, či nie? a poprosím neuvádzať, že to musí rozhodnúť súd. ◄ reagovať
Ty, ktorý tak rád radíš iným to, čo by mal v prvom rade radiť sám sebe, ak to tu chceš zacykliť, nájdi si na to iného. Mne na dnes stačilo a nechcem ťa poslať tam, kde sa vŕtajú členovia komory, ktorá tu bola tiež spomenutá. Pomôcka: SPK to nie je. ◄ reagovať
čo má platnosť nového zákona od 1.9.2009 a SPZ spoločné s mimoriadnym povolením lovu jelenej zveri v roku 2014 o čom tu máme diskutovať ??? žiadne zákony nie sú na grc... to len z niektorých ľudí je nám na grcanie ... ◄ reagovať
goret, prosím, vyjadruj sa slušne, a ak máš niečo k veci, tak uveď čo a v čom sa mýlim. ani raz sa ti nepodarilo dať argument, len dookola trepeš od veci a nedostatok argumentov nahrádzaš hulvátstvom. vyjadruj sa k téme, a nie k jej účastníkom. ◄ reagovať
goret nezapájam sa moc do diskusie,ale apple má v poslednom príspevku pravdu.Obnovovali sme revír a chodil som trochu okolo toho.Naše zákony sú na grc.Len tolko.. ◄ reagovať
lubo, naozaj to nie je o emóciach. a v žiadnom prípade nie o škodeniu poľovníctvu! príklad: keby tak bolo, tak už od 2009 žiadne PZ SPZ nepoľuje! prijatím zákona stratili právnu subjektivitu! ani to nejdem ďalej rozvádzať. pozri OZ § 38 a ďalej, najlepšie s komentárom. ◄ reagovať
lubo, to nie je vo viacerých vec názoru. príklad: SPZ nie je poľovníckou organizáciou. bez ohľadu na iné veci, nemalo od svojho vzniku štatutára. teda v zmysle OZ nemohlo vykonávať žiadne právne kroky. a na to netreba ani rozhodnutie súdu. teda následne ani nemohli konštituovať komoru... protiústavnosť: dám ti nález ÚS MR, kde je to konštatované. podotýkam, že v tejto oblasti je v EU nastavený jeden meter. môžem súhlasiť, že niekde vyslovujem názor /teda nie rozhodnutie súdu/ ale zvyčajne v súlade s právom a kontexte už uvedeného. druhá vec je rozhodovanie štátnych orgánov, ktoré nerešpektujú žiadny zákon, nielen o poľovníctve, krásnym príkladom je lesný úrad bratislava. no i iné a je ich dosť, včetne ministerstva. ale zákon nerešpektujú i iné komory, napríklad notárska vo vzťahu ku spz a jeho OZ. tu je konečne miesto na názor: mafia? alebo: ako môže byť povinným členom komory, nesmejúcim konať proti jej záujmom sudca, prokurátor, štátny úradník dozorujúci poľovníctvo??? to pomenúvam príčiny, a dôsledok je zrejmý .... ◄ reagovať
Jaro, ja rád čítam tvoje príspevky, niektoré aj niekoľkokrát a netvrdím že nemáš vo veľa veciach pravdu... ale konečne už pochop že ak sa dovolávaš právneho stavu tak sa ho musíš naučiť sám "názorovo aj vecne rešpektovať" ... uveril si svojmu "konštatovaniu nezákonnosti a protiústavnosti" ale kto ti dal oprávnenie a právo konštatovať nezákonnosť a protiústavnosť ako občanovi ... ver že nik, také právo nemáš, môžeš len konštatovať podozrenie a domáhať sa takéhoto rozhodnutia na orgánoch ktoré na to tento štát má .... na spúste iných veci sa zhodneme ale na tvojom konštatovaní nezákonnosti a protiústavnosti nie, to je všetko... pokiaľ diskusia nie je zbavená vášne je zbytočná a často aj škodlivá a to je prípad aj tejto diskusie ◄ reagovať
Hekler, na dnešnú noc hlásia mrazy a mrholenie i BA, tak ráno pozorne, aby si nechtiac neocitol tam, kde nechceš, aby skončilo naše poľovníctvo. ◄ reagovať
Dušan dúfam že si ma pochopil .... okrem i je tam aj dôležité h ... žiadosti o predlženie vlani podávali aj poľnohospodári menom Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr v niektorých okresoch, tento rok okrem SPK tak isto a viem si predstaviť ako žiadateľov aj iné subjekty napr. Reg. veterinárne a potravinové správy pre daný okres ... ale už fakt končím ... ◄ reagovať
Hekler, len to má jeden háčik. Komora slovenských gynekológov nie je v zákone definovaná ako samosprávny orgán slovenských poľovníkov a nezťahuje sa na ňu ani v zákone definovaná spolupráca s MPaRV. Okrem toho sa obávam, že naši gynekológovia majú plné ruky inej práce a osobné voľno si vedia inak vychutnať. Keby, nedajbože, komora slovenských gynekológov požiadala o mimoriadne predĺženie doby lovu (zveri), len potom by sme si užili ten pravý pičung o nezákonnosti takéhoto počinu. Pičung = slovo prevzaté z lapončiny na označenie neodborného demagogického tvrdenia. ◄ reagovať
chápem, že apriori potrebuješ zhoväďovať mňa, ale nie prečo aj Laponcov ◄ reagovať
je mi s tejto diskusie smutno, zase sa ukazuje že poniektorí neviete stále komunikovať a poučiť sa na názoroch iných, čo je ale horšie sústavne pokračujete v osobnom napádaní, je táto diskusia prínosom ? nedostali ste sa už do štádia že škodí poľovníkom ? nie ste už za hranicou kedy sami osočujete všetkých poľovníkov a poľovníctvo ? podľa mňa áno ... lebo toľko sra.ia do vlastného hniezda pre presadenie len a len svojho názoru nie je možné nájsť na žiadnych iných stránkach ... tento rok to už nezmeníme ale na budúci by sme sa mohli dohodnúť že o prípadný mimoriadny lov raticovej zveri požiada v mene poľovníkov komora slovenských gynekológov tí totiž podľa diskusie tomu rozumejú najlepšie lebo denne pracujú s tým kde je podľa niektorých internetových odborníkov naše poľovníctvo ... ◄ reagovať
prečo mám byť ten, čo ťa neustále "poučuje"??? neplníš si povinnosti člena spz, vyplývajúce zo stanov. máš sa vzdelávať, nie? a pre ostatných: právnická osoba môže len to, čo jej zákon umožňuje. ◄ reagovať
predpokladám, že to vieš na základe citácie nejakých § definovať aj konkrétne. §42, ktorý definuje úlohy SPK, jej to nezakazuje. ◄ reagovať
Je snáď nezákonné podať takúto žiadosť?? Je snáď nezákonné, ak orgán poľovníckej samosprávy akceptuje požiadavky svojich členov a koná v ich mene?? ◄ reagovať
máš tam jasne napísané, na základe čoho rozhodovalo... teda? ◄ reagovať
SPK kompetenciu na mimoriadlne predĺženie doby lovu skutočne nemá. Ak niekto tvrdí, že áno, potom si právom zaslúži označenie demagóg, ak nie horšie. Túto kompetenciu má však MPaRV, štátny orgán spravujúci o.i. poľovníctvo, tvorca vykonávacej vyhlášky. Chcete dôkaz, pozrite si odkaz ◄ reagovať
vráťme sa k téme. je mi záhadou, prečo tu niektorí uvádzajú dva týždne predĺženia lovu. sú to štyri týždne, lebo jeleň a jelienča sa strieľali už od 1. augusta. predĺženie sa nerobí na základe hlásení, ale na základe žiadosti. ktosi sa sťažuje, že len kydám na komoru. dôvod som napísal v príspevku 20.1. 8.04, stačí čítať. komora jednoducho takú kompetenciu nemá. to už potom môžu posielať žiadosti aj laponci, majú ten istý status. žiadny. ale ministerstvo rozhodne pozitívne aj na základe takej žiadosti. ďalšia vec je, prečo má o tom rozhodovať ministerstvo a nie ten stupeň štátnej správy, ktorý to pozná, ovláda? bakchus to napísal dobre! tu je schované to schovávanie sa za plošné povolenie, aby nebolo vidno, o koho sa jedná, kto si neplní povinnosti. a namiesto trestu im dovolíme strieľať aj v dčase núdze. ... no nedá mi nezareagovať na tému starcov v združení. tí, ktorí ich kamsi vymedzujú, nie sú hodní byť ich nástupcami. ak majú pocit, že ich je málo na úlohy, a starí len blokujú miesta, nič im nebráni prijať ďalších mladých. normálna kultúra si svojich starcov váži a nevymedzuje ich, nevraví im, čo môžu, musia... ◄ reagovať
Stagstalker, neboj, o.i. ti držím palce, aby si sa aj ty dožil 70-80 i viac :) Téza o neplnení plánu skrz zlú organizáciu, hranie sa na vlastnom piesočku a neschopnosť aspoň občas si vzájomne pomôcť sa mi viac páči. ◄ reagovať
Goret, ja ti verím, že pár rokov pred nadobudnutím dôchodkového veku sa ťa môže príspevok napísaný v duchu akým som písal ten svoj dotknúť, ale ver mi, že ja do kategórie starcov nezaradzujem ľudí 50 ani 60 ročných, pokiaľ sa v tej kategórii našli sami, budiž. So skúsenosťami 70-80 ročných poľovníkov na mňa nechoď, sú určite výnimky, ale poväčšine od nich len maximálne rád počúvam poľovnícke zážitky, čo sa týka rád čo a ako a kde, to sa viac dozviem od človeka, čo je v hore denne a má ju prechodenú, resp. rôzne informácie zbiera, lebo sa v odbore poľovníctva aj priebežne vzdeláva. A väčšinou sa jedná o ľudí od 20 do 65 rokov, ktorí jednak vedia využívať informačné technológie a jednak majú ešte kondíciu aktívne poľovať, opäť česť výnimkám, ale to, že 75 ročný dedo asi nebehá 3x do týždňa po hrebeňoch či nenosí 30kg soli v batohu sa snáď zhodneme, nehovoriac o tom, že keď je takých v združení 50% nečudujme sa, že sa plán neodloví. Tým však nespochybňujem ich zásluhy ani netvrdím, že si ich nevážim, ale občas treba myslieť aj nato, že sú tu aj mladší, ktorí nechcú len loviť a brať "z ich" mäsa, ale aj pomáhať a byť čestným členom nie je hanba. Na druhej strane informácie typu, že 8čka je jediný dobrý kaliber lebo s ním niekto poľoval celý život, SB ako strelivo stačí mi skutočne nechýbajú. A že nemám revír? Úprimne ti poviem, chodím pomáhať či už brigádne, či inak do viacerých revírov, kde poľujú v menších, avšak súdržných partiách a tam si poľovníctvo fakt užívam, s nikým sa nemusím žrať, ľudia sa tam vedia dohodnúť a jeden druhého nezneužívajú, veci, ktoré čítam tu na fóre a ktoré robia problémy inde sa tam spravidla nedejú, keď to človek zažije, vie si porovnať organizáciu práce. Mňa pri poľovačke často teší aj správna partia ľudí, nie len lov samotný. Pričom za rok mám možností vypoľovať sa asi viac ako niektorí strelia vo svojom revíri za 5 rokov, tým netvrdím, že to všetko stihnem aj využiť, toľko času bohužiaľ nemám, zveri "pustím" niekoľkonásobne viac ako strelím. Kandidátom som bol, tiež takým, ktorému sa hovorilo, ešte rok vydrž, ešte rok vydrž a len som makal a bol rád keď ma "páni poľovníci" akože aj zobrali pozrieť na posed, pričom na schôdzi vždy nejaký ten hlas chýbal, lebo podaktorí hodili aj prázdny papierik. Na toto ja skutočne odkázaný nie som. A takáto je situácia v x združeniach, lebo prax je taká, že najviac poľovníkov tam pokope vidíš vtedy, keď sa na konci roka rozdeľuje mäso. ◄ reagovať
Stagstalker, ako dieťa som počul rozprávku. Bola o príkaze vybiť všetkých starcov, aby nezdržiavali vojsko idúce do boja. Jeden vojak to neurobil a svojho otca ukryl. Keď išlo do tuhého, vojak zašiel za otcom a požiadal ho o radu .. Niekedy sa viac dosiahne rozumom a skúsenosťou ako rýchlosťou a silou a má to vplyv aj na efektivitu lovu. Ja sa na dôchodok teším, hlavne na to more času, ktoré budem môcť tráviť v našom revíri, a ty? Jaj, prepáč, ty túto možnosť nemáš. Držím ti palce, aby si aj ty raz takú možnosť mal a myslím to úprimne, lebo obvykle píšeš rozumne. ◄ reagovať
Ondro, máš pravdu a prajem ti tých hlasov aspoň 3-násobok, nech poriadne vidno na čo si odborník. Len zas uznaj, že je dobre, že SPK máme, lebo ak by sme ju nemali museli by sme pľuť sami na seba. Apple neprezradil, prečo je mimoriadne predĺženie doby lovu nezákonné, tak ak vieš, prezraď ty. Poznámka mimo tému: možno to mnohí nepochopli, že tajnou prísadou do guľášu nebolo šteňa, ale iba jeho crvknutie si od strachu. Dobrú chuť!! ◄ reagovať
Môj názor.: traja paštikári si prenajmú revír alebo kúpia odstrel ale nemajú ani čas ani vedomosti o poľovačke alebo ak si ho nájdu a náhodou je zimka alebo padnú dve kvapky z oblohy tak chlastajú na chate a potom neplnia plán. Ako tu niekde bolo napísané, treba ich postihovať a nie im ustupovať. Ale kto? Veď sú to kamaráti kamarátov... Vivat SPK! ◄ reagovať
Ak by bol plán splnený, myslím, že by nikto podobné rozhodnutie nevydal, predsa sa robí na základe hlásení PH o love. Tak isto ako to paušalizovať na všetky revíry, čo revír alebo PZ, to originál. Nie všade sú podmienky pre lov ideálne či už z hladiska počtu a štruktúry zveri alebo poľovníkov. No a táto "zima" tomu len napomáha... Hlavnou otázkou podľa mňa zostáva, čo je premnoženie zveri, či súčasné NKS a štruktúra sú správne a či stačí zohľadňovať iba bonitu revíru. Myslím, že je toho podstatne viac čo nám často nebadane uteká pomedzi prsty a spoliehame sa na to, že to nebude mať žiadny zásadnejší vplyv na súčasnú situáciu ;) ◄ reagovať
Presne aj pre to som to napísal a ak tiež chodíš po rôznych združeniach, neprekvapuje ma, že si sa s tým stotožnil, nech to znie hoc ako surovo. Ako poľovník bez revíru mám vďaka priateľom možnosť nejaké tie združenia pochodiť a viem porovnať kde to funguje a kde nie a najmä aspoň z časti určiť príčinu prečo. Stačí si zobrať 2 združenia, kde poľuje po 30 členov, avšak v prvom aktívne 22, a v druhom možno 8. Rozdiely v hospodárení, v množstve zariadení pre zver ako kŕmidlá a soľníky, ich pravidelnom dopĺňaní, účasti na brigádach je viditeľný, citeľný a pretavený v číslach.Nehovoriac o priam priepastnom rozdiele čo sa týka integrácie nových poznatkov z praxe(či už v chove, love zveri, zbraniach, strelive atď) Poľovníctvo je aj o fyzickej aktivite, vyžaduje istý stupeň kondície, ale najmä zápalu pre vec, je to hobby, nie robota. A verím, že v istom veku sa to už proste nedá, v 70-80tich rokoch proste diviaka človek nepotiahne, na posede nevydrží, soľ nevynesie, v ťažkom teréne horu neprechodí, neprepoľuje. Je to proste fakt, česť výnimkám. Rovnako platí, že v združeniach s vysokým priemerným vekom je v nepriamej úmere výška právneho povedomia a potom v istej chvíli nastáva bod zlomu, keď členovia, ktorí 30 rokov fungujú na tej istej vlne a v tých istých zákonoch zrazu zistia, že nepoľujú, lebo akýmsi "podvodom" prišli o revír a ich vnuci, či iní mladí ľudia z okolia (prípadne niekoľkoroční, v istých združeniach pomaly veční čakatelia) prišli tak o možnosť sa tiež realizovať. ◄ reagovať
Kolega toto presne vystihuje nie jedno zo združení kde sa sem tam motám so psami na spoločných polovačkách: Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0 ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.