M.K.P. AGRO služby
dnes je piatok,  4. apríl 2025,  meniny má Izidor,  spln: 13. apríl 2025,  dnes východ slnka: 05:20,  dnes západ slnka: 18:18
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Mimoriadny odlov jelenov - diskusia

autor: off kubaklr
pridané: 19.1.2014 16:50

Vas nazor polovnicka verejnost na tzv. mimoriade strielanie jelenov do konca Januara ? ! Je to tlak na Polovnicku komoru od urcitych panov - ved bolo dost casu na regulovanie poctu jelenej zveri ci nie ?

počet zobrazení: 17 565
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 21.1.2014 o 20:47

Podľa môjho názoru netreba hneď podľahnúť emóciám a na všetko sa automaticky pozerať zamietavým stanoviskom, za všetkým vidieť len prostriedok zneužívania. Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. Čo tu čítam niektoré názory, väčšina z vás plán lovu naplniť stihla, preto nemám obavu, že sa za ten mesiac rapídne zasiahne do stavov zveri. Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0. Na druhej strane však dôvody môžu byť oveľa objektívnejšie a to napríklad sťažené podmienky lovu s poukazom na geografickú polohu revíru a skladbu plodín v ňom. Či je predĺženie lovu správne? O tom môžeme polemizovať, avšak nemali by sme to hneď kategoricky odmietať. Ja tiež zastávam názor, že zveri treba dať pokoj, aspoň na čas roka. Ale rovnako viem pochopiť, že niekde sa plán proste aj pri vynaložení značnej snahy proste splniť nepodarí (typ revíru, turistický tlak, prevažne nočná aktivita zveri atď.) a predĺženie lovu môže pomôcť ho naplniť a súčasne pomôcť zmenšiť škody spôsobené zverou, resp. riziko ich vzniku. Preto táto možnosť automaticky nemusí znamenať, že sa predĺženie lovu bude zneužívať a to, že základná myšlienka pozostáva z chtíču pár pánov si zabúchať aj v januári. Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni, v dnešnej dobe sa kontaktovať skutočne nie je problém a skúsiť riešiť problémy so zverou v rámci väčšej plochy viacerých PZ, nehrabať len na svojom piesočku a potom len plakať, že takto susedia vystrieľajú v januári aj "naše" hoc my sme si plán splnili. Aj keď niekedy je s neporiadnym susedom zaťažko, ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 25

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 143 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off kubaklr, 2.2.2014 o 16:11

Zdravim odbornici,,, Ked som sem dal tuto diskusiu o predlzenom love najma PAROHATEJ lebo ja to tak beriem ze len PAROHATEJ cest vynimkam ktori miera na holu ako sa povie.Nic podstatne som sa nedozvedelz odpovedi u nas na Zahori nie je problem pocas roka sledovat pri sestach aj cez den 50 -80 kusou holej ,lani a nejaky ten spicak medzi nimi.To iste je aj u Voj.Lesou u nas ak je teda koli skodam povolene strielanie PAROHATEJ ! Staci mi jedna normalna odpoved v TROCH AZ PIATICH VETACH !! nie paragrafova a podob.Pocas roka stretam vela zablatenych aut odchadzat z revirou na cestach cize nie je teda cas pocas roka tlmit zver aby neboli tie tzv skody sposobene zverou?? Najlepsie odpovede tu mali miso 111,,, adam 52,, Citujem, nejde tu o nic ine ako predlzenie lovu trofejovej a to je ozaj Svin,,,tvo. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off goret, 30.1.2014 o 11:46

Dede, ani 1, ani 2, ani by nezíval vzhľadom na lanštiaky, a ak máš niečo osobného na duši a potrebuješ to riešiť verejne, skús pod inkriminovanou foto :) ◄ reagovať

off dede, 30.1.2014 o 11:13

Goret – po prečítaní Tvojho príspevku ohľadne škôd spôsobovaných jeleňou zverou mi vychádza 1. - zastupuješ pestovateľov poľnohospodárskych plodín alebo 2. - si likvidátor poistných udalostí ? Nebyť predĺženého odstrelu, ateliér by zíval prázdnotou... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off adam52, 30.1.2014 o 9:12

uff... preluskat sa celou touto diskusiou da poriadne zabrat.k odstrelu-je to chujovina jak mraky!!!miso111 to vsetko do bodky zhrnul.nejde tu o nic ine len o predlzenie lovu trofejovej co je riadne svinstvo!!! ◄ reagovať

off goret, 30.1.2014 o 8:15

Mišo, môj príspevok nebol o "obrovských" škodách. Bol o tom, že by sme nemali zabúdať na ostatných užívateľov poľovných pozemkov, resp. spomenúť si na nich až keď nám vystavia účet za škody. Oni spadajú pod to isté ministerstvo ako my a mimoriadne predĺženie doby lovu sa netýka len nás, ale aj ich. Môžeme rozumovať do akej miery je rozhodnutie ministerstva alibistické, do akej miery je správne a aký má vplyv na normované kmeňové stavy, ale náhradu škôd si musíme riešiť sami. A isto sa pri jednaní inak argumentuje pri splnení plánu lovu a inak pri nesplnení. Štatistika je parádna vec a nezáleží len na tom, kto ju vykazuje, ale aj na tom, kto ju spracováva a v štatistike lovu sa stáva i to, že nesprávne odlovený jeleň zmení pohlavie. Mne by nevadilo, ak by staršie jelene III. a IV. mali dobu lovu len do 31.12., ale mladšie a jelienčatá až do 31.1. Ak sa staršie výradové jelene nepodarí odloviť do konca roku, tam predĺženie lovu príliš nepomôže, lebo buď tam tie jelene nie sú, alebo ak sú, tak sú obozretnejšie a treba zmeniť taktiku lovu a nie jeho dĺžku. Argument o vyrušovaní zveri poľovníkmi v dobe núdze u nás príliš neobstojí, keďže u nás poľovník nie je najrušivejším elementom v revíri. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off miso111, 30.1.2014 o 6:30

Mňa by veľmi zaujímalo štatistické vyhodnotenie účinnosti tohto opatrenia v zmysle neustále omieľaných škôd spôsobených zverou!!! Jeho praktický dopad! Najmä by ma zaujímala veková a pohlavná štruktúra ulovených kusov (pomer jeleňov a jelienčat). To, že sa predĺži lov jelienčat a trofejovej, škody z môjho laického pohľadu nijako významne neovplyvní. Najmä ak si uvedomíme, že pomer pohlavia u vysokej je prakticky všade významne v prospech "holej".Vieš mi goret povedať, kde JELENE spôsobujú také obrovské škody, že ich treba hasiť až do konca januára? Úlovok dvoch-troch jelienčat v posledných januárových dekádach lesy a polia súkromných majiteľov doslova spasí!!! Takýmto opatrením sa akurát zbytočne legalizuje a naťahuje lov trofejovej, ktorú sa kvôli slabšej zime bez snehu a enormnej úrode buka nepodarilo dostatočne "vyselektovať" na krmoviskách koncom roka. V spojení s posledným rokom platnosti zmlúv v mnohých revíroch toto opatrenie dáva predpoklad k tomu, že vo viacerých revíroch jelene skutočne škodiť dlhodobo nebudú. Navyše cyklickým opakovaním podobnej CELOPLOŠNEJ výnimky sa do budúcna vyrieši i otázka nadmerného tlaku zhodárov v revíroch :)))))))) Len úspešne pokračovať v nastúpenom trende!!! :))) To je môj pohľad na vec! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 14

off goret, 30.1.2014 o 6:03

ostatní užívatelia poľovných pozemkov sú nezriedka ich vlastníkmi a na škody, ktoré im zver spôsobí myslí málokto, kým za ne nedostane účet ◄ reagovať

off lubenko, 29.1.2014 o 20:54

Dušan ,mysle si škody sposobene lesnou zverou,ked hej tak na to som zabudol ◄ reagovať

off goret, 29.1.2014 o 20:47

a čo by ste povedali aj na vzťah k ostatným užívateľom poľovných pozemkov? ◄ reagovať

off lubenko, 29.1.2014 o 20:38

XY :):):) určite suhlas, zaleži na každom združeni ako sa ku tomu postaví a čo tam prevladá či vztah ku polovnictvu a či ku plným chladničkam ◄ reagovať

off apple, 29.1.2014 o 20:10

dodo, nie celkom si sa trafil, ale to vyriešime ináč, ak súhlasíš. a k téme: mám za to, že nie som mimo témy. napísal som, ako to vnímam a hlavne nie city, ale fakty, prečo tak. jednou vetou: svinstvo! a niekto reálny za tým stojí. je mi ľúto, ale SPK je súčasťou tejto témy, lebo je žiadateľ! a ak o tom nechceš počuť, tak to nevyhodnocuj, či sa tu o nej hovorí, alebo nie. a k orlovi: pochopil som, ak v tomto konkrétnom prípade s ním súhlasíš, je to tvoj názor. ja takéto veci vnímam trochu širšie, zažil som už kadečo a prepáč, bez urážky, evokuje to to vo mne časy minulé. a že je to tu zhodou okolností práve s komorou .... keď tu nadáva ktosi do chujov a neviem čoho, tak ťa ani nemykne. to je v rámci dobrého mena a hlavne to nie je dvojzmyselné, ani nevhodné. ale zas tvoja vec. k mojim príspevkom: ak niečím argumentujem, tak preto, lebo to viem doložiť a často to už mám s ďaleko múdrejšími prediskutované. všimol si si vôbec, aká nervozita a hulvátstvo vznikne, len čo spomeniem legálnosť pôsobenia spz, či komory? nik mi tu nedokázal dať argument proti! všímaj si podstatu, a nie neustále podsúvanie lží. a tu len raz jeden vyslovil názor, ako tak doložený, len pozabudol na jednu skutočnosť. ostatok svedčí len o zaslepenosti. to je poľovnícke? a v koľkých témach sa rozoberajú naprosto základné veci, ktoré má poľovník ovládať naprosto bez diskusie? to je správna prezentácia poľovníctva, stránky? jeden meter, nič viac. a nič iné. a platí to aj pre zmazaný príspevok. je expresívnejší, ale trefný. už to tu ktosi definoval.. sadol ako zadok na šerbeľ. a tam je aj tajomstvo počtu hlasov.