Prosím o radu.aké strelivo používate v tomto kalibri?
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ
Rana to je príjemná ...ked som používal ID od RWS to bola iná kopačka a po niekoľkých ranách mi hneď odtrhlo kríž na meopte. ◄ reagovať
Borza 222-k tomu niet čo dodat,je to ale podstatne kvalitnejšia dvojjadrová strela ako SPCE,a to ešte nespomínaš aká je to príjemná rana s tou laboráciou od SB... ◄ reagovať
Borza222 treba pochopit jedno Vlašim už nie je taka Vlašim ako kedysi a nenaražam ze uz ju na skoro celu skupenu fi.Megtech.S&B može osadzat aj strely MJG pokial neusype kvalitneho prachu a ostatne kvalitne komponenty ten naboj bude s akoukolvek strelou od renomovaneho vyrobcu stat za prd,z fabriky prepustili ludi co nieco vedeli a prijali tam kade koho.To ze Vám to dobre lieta a pada po S&B so strelou NP vam gratulujem uvidite ked si kupite dalsiu sériu kde bude iná séria prachu lebo aj prachy od Lovexu su zakaždym iné či bude vaša spokojnost nadalej pretrvavat.... ◄ reagovať
Dakujem,ano reagoval som a citoval som z neho,totiž v tejto téme vznikol problém až vtedy,ked jagos tvrdil,že SPCE v tomto kalibri nie je o nič horšie a nerozbíja viac,ako iné strely-TO JE PRIMáRNY PROBLEM TEJTO TEMY,takže Tvoj príspevok k zadávaniu presnejších formulácií otázok v diskusiach bol super,ale riešením problemu v tejto diskusii to nie je,lebo ako tu už vyplynulo z viacerých príspevkov okrem jagos,SPCE v tomto kalibri nevyhovuje žiadnemu sposobu lovu, nech má niekto kritériá,aké chce.Teda-jedine takému,ktorý nestrielal nič iné a je presvedčený o tom,že ten výsledok po tej strele je taký aký je a lepšie by to nebolo so žiadnou inou strelou.Ale to už nie je o nevedomosti,ale o niečom inom..P.S.predstav si,že by ju robili v 270 9,7g,ešte že ich to nenapadlo! ◄ reagovať
To vôbec nie je o tom či je to Norma, SaB, alebo Hirtenberger. Dnes už aj SaB laboruje strely svetovej kvality. Tiež mám aj 8x57 JS a vyskúšal som asi 10 druhov streliva, ale nakoniec som skončil pri SaB so strelou Nosler Partition a môžem povedať že nemá chybu, čo sa týka šetrnosti aj presnosti. ◄ reagovať
To musíš adresovať niekomu, kto s 8x57JS poľuje a používa/používal SPCE strelu a vie to s inými strelami v tom istom kalibri porovnať. Ja by som to osobne strieľaľ asi len na škodnú, kde mi nazáleží na kožušine a používal na tréning do papiera :) České strelivo som ja osobne však nikdy nestrieľaľ,poľujem s iným kalibrom, SB SPCE strieľaľ chvíľu otec v 7x64, ale aj ten už skoro 10 rokov strieľa RWS. Všeobecne nemám k SB veľkú dôveru a to ani k pištoľovému.... Môj predposledný príspevok, na ktorý asi reaguješ mal korigovať popis otázok pri zakladaní témy, nie priamo určiť na aký spôsob lovu, akú zver a aké vzdialenosti bude tá či iná strela v 8x57JS vhodná, čo koniec koncov z príspevku ani nevyplýva. ◄ reagovať
Stagstalker-priama otázka k téme-pri akom sposobe lovu,na aku zver a na ake vzdialenosti bude vyhovovat strela SPCE V 8x57JS? ◄ reagovať
ukazka k teme 8x57JS rozne streli srncia zver odkaz ◄ reagovať
Pre upresnenie. poľujem v horských revíroch kde se prevažne loví vysoká+diviačia občas srnčia. a strielam na stredne vzd. tj okolo 100m. ◄ reagovať
pri mojom vstupe o 21,52 som napísal, že je rozdiel v R ako rantel a trocha aj v "J" ( myslené ako v Jouloch = energií ), ale elementárny znalec to nepochopil tak mu to musím ešte napísať. ◄ reagovať
a preto sa pri niektorych zbrojovkach stretavame s oznacenim kalibra zbrane 8x57IS (napr. Tikka), a je to ten isty kaliber ako 8x57JS ◄ reagovať
Chlapi ja sa vám čudujem že na to ešte nekašlete. Jagos očividne nemá ani elementárne znalosti o strelive a bude to vykladať bludy. "J" je označenie energie? Prepánaboha ty si kde chodil jednak do školy a jednak do kurzu? Asi v Mongolsku. Označenie energie je "E" a označenie "J" je jednotka sústavy SI - Joule. Ale to vobec neznamená označenie náboja prekristove rany. Stačí aspoň po internete popozerať a človek sa dozvie že J bolo prevzaté skomolené "I" zo švabachu a znamenalo to "Infanterie". V zmysle ako pechotný náboj. A toto má byť akože poľovník čo ide niekomu vykladať o patrónoch.....pánboh s nami a zlé preč. Toto keby počul skúšobný komisár čo som ho mal na skúškach tak buď ho porazí alebo takého "adepta" pošle kade lahšie. Slušne povedané. ◄ reagovať
prezrad nam ako si to dokazal ◄ reagovať
ja som narazal na to ze do gulovej kozlice s oznacenim JRS si daval naboje JS.cize naboje bez RANTU.pochopil? ◄ reagovať
priklad 8x57JRS odkaz a 8x57JS odkaz energia ani rychlost pri tej istej strele v kal JRS a JS nie je rovnaka..... ◄ reagovať
Jagos a ak je podla teba rozdiel medzi 8x57JS a 8x57JRS rozdiel len v R tak to mas celkom zaujimavy pojlad na vec. ano strela SPCE je konstrukcne rovnaka pri oboch kalibroch ale vhladom na rozdielnost kalibrov JS a JRS (energia, rychlosti a pod.) je mozne ze pri kazdom sa strela sprava pri zasahu inak, nemyslis? To co moze pasovat jednemu kalibru, resp. co moze byt v jednom kalibri postacujuce, v druhom moze byt katastrofa. ◄ reagovať
Jagos, zobral som tvoje odporucanie a pozrel sa opat na zaciatok diskusie, kde sa cela diskusia zacinala tym ze prvych 5-6 prispevkov je o tom kto co konkretne odporuca, odporucam aby si sa tiez k zaciatku vratil.....az do doby kedy si pridal svoj nazor, prvy tvoj prispevek bol OK, je to tvoja skusenost a tvoj nazor. Dalej ale celu zvadu si zacat ty a to tym, ze aj napriek tomu, ze ti zadavatel diskusie napisal, ze SB SPCE nechce ani vidiet co ti aj po tvojej otazke zdovodnil, ty si stale trval na svojom, aj ked je pravda, ze sa na to chytilo par ludi a ty ti zo svojej skusenosti oponovali....ty si bol prvy co zacal situaciu vyhrocovat oznacovanim ludi ktori nezdielali tvoj nazor ako velkomestiaci a pod. Ja sice z 8x57JS osobnu skusenost nemam ale zato mam skusenost s inymi kalibrami. SB SPCE by som do svojej zbrane uz nenabil....je vela podla mna lepsich, spolahlivejsich striel ako aj samotnych nabojov ako napr, Hornady SP InterLock, SAKO Hammerhead, SAKO Game head, Barnes TSX, a mnoho dalsich.....ale je to tak ako napisal Jarodt, slovaci su zvlastni, ja by som nepovedal ze konzervativni, ale ked moj dedo a otec strielal SB tak aj pre mna je dobre, a som s nim spokojny...ked je niekto s SB spokojny tak nech nim lovi....ja som zase taky, ze aj ked som s niecim spokojnym a niekto skusenejsi mi odporuci nieco este lepsie tak to aspon vyskusam.....ale to uz je kazdeho osobna vec. nechces nechaj tak..... ◄ reagovať
jagos, veľa je toho vďaka MMasskovi dopodrobna rozvedené v sekcii fotografie - účinky nábojov na zver, tam hľadaj inšpiráciu. ◄ reagovať
jarodt, super prístup. konkrétna strela aj s výrobcom. To je to čo zatiaľ v diskusií chýba. Treba to ešte rozvinúť v čom vyniká, kde sa dá použiť. A môžete sa pridať aj ďalší. Osveta je o tom nie len povedať toto nie ale čo ďalej. Konečne palec hore. ◄ reagovať
Bezek aj sa som sa nad tym zamyšlal ale neprisiel som na nič ono trebalo by tu trošku ozremit že co je to sustrel u gulovej kozlici a ako sa vyhodnocuje...a ked gulovej kozlici aj ked znacku alebo vyrobcu nepoznam šmakuje S&B tak je to asi jedna z miliona lebo vetsinou je problem zladit jednu hlaven so strelivom a optikou a nie dve hlavne,strelivo S&B a optikuˇ...osobne by som si rad strelil z takej zbrane... ◄ reagovať
Bože bezek, rozdiel je v "R" rantel pre kozlicové zbrane a trocha aj v "J". Inak sú konštrukčne rovnaké. či? ◄ reagovať
Zaujímavou sa javí skutočnosť, že S&B má v ČS vynikajúce predaje, ktoré mu môžu ostatní výrobcovia iba závidieť, preto firma S&B nemá ani nijakú snahu niečo meniť, načo keď SPCE je dlhodobo najpredávanejšia strela. Nemám svoju presnú štatistiku, ale odhadujem takých 70% predajov tvorí S&B a z toho 90% tvoria náboje so strelou SPCE :-) Skúšam presviedčať ľudí na oveľa lepšiu alternatívu napr. Sako Hammerhead s výbornou cenou ca 29 €, ale "uspejem" možno len v 2-3 prípadoch z 10. Slováci sú neuveriteľné konzervatívni ľudia, aj takí, ktorí majú v pohode na oveľa lepšie strelivo sa nedajú presvedčiť, aby prešli na niečo iné, veľa ľudí ani o tom nediskutuje, vypočujú si môj názor, pritakajú mi, že o.k. a potom si kúpia 100 ks SPCE ... Netreba sa nad tým rozčuľovať, agresivitou a posmeškami zmenu nedosiahneme, pomôže len to, čo robí MMasska - robiť osvetu, dávať fotky a trpezlivo vysvetľovať. ◄ reagovať
Huraaaaa ja som tuto otazku polozil ako prvy na zaciatku diskusie ze my chyba v zadani témy ze z akej zbrane chce to strelivo strielat,na aku zver a na ake vzdialenosti chce polovat,bez toho sa velmi tažko radi.... ◄ reagovať
jagos-ak si bol kupovat gulovu kozlicu tak ta bola isto v kalibri 8x57 JRS.ako si tam potom napchal svoje SPCE 8x57 JS? JS a JRS je trochu rozdiel si myslim.mam pocit ze si tu niekto vymysla. ◄ reagovať
Maximálne súhlasím s tým čo píše Stagstalker, dnes o 20:58 o zadávaní diskusných tém. Veľa ľudí je doslova lenivých využiť vyhľadávač diskusií vľavo hore a pred tým ako idú zadať novú diskusiu si pozrieť či tu už taká podobná nie je, aby sa mohli zapojiť svojou otázkou tam a nemuseli by zakladať duplicitnú diskusiu. A keď tu taká diskusia nie je, tak ju v zadaní popísať čo najpresnejšie a s čo najväčším počtom relevantných informácií aby rady a príspevky mali svoj význam. Presne tak ako to pekne na príkladoch popísal Stagstalker. A chcem poprosiť tých čo už svoj názor napísali aby sa neopakovali a nesnažili presvedčiť za každú cenu toho druhého že ten "ich" názor je ten naj. Preto by som rád poprosil autora diskusie aby upresnil informácie témy diskusie a tí čo sa nevyjadrili konkrétne aby tak urobili. Ďakujem za pochopenie. Chceme sa posunúť informáciami ďalej, nie hádať. Stagstalker ešte raz palec hore! ◄ reagovať
Páni, mňa vie vždy prekvapiť ako sa poniektorí necháte občas lacno "strhnúť" a argumentovať s niekým dookola o tom istom aj keď je zjavné, že sa diskusia nikam neposúva. Potom to už nie je o vašich radách zadávateľovi témy, ale o hašterení sa medzi sebou v márnej snahe presvedčiť druhý tábor o svojej pravde. Na to však treba vedieť diskutovať a akceptovať aj iný názor a tiež slovko "nie", resp. vetu "existujú aj iné možnosti" ako odpoveď a nestavať sa automaticky ješitne do opozície len preto, že niekto moje skúsenosti spochybnil- toto smerujem najmä na jagosa, aj keď pokiaľ mu to jeho strelivo vyhovuje, nevidím v tom problém, len ho netreba obhajovať tak skalopevne, lebo SPCE je len malá vzorka trhu :) Tiež si treba uvedomiť, že vyskúšať jeden typ streliva hoc i na 60 kusoch ročne nie sú skúsenosti so strelivom, ale skôr štatistika. Veď aj recenziu na auto napíše inak ten, čo sa v ňom celý život vozí a inak ten, čo má možnosť ho porovnať s inými, prevaha objektivity bude v druhom prípade citeľná. Ďalšia vec je, že väčšina zadávateľov tém píše svoje otázky proste zle a potom im je aj ťažko radiť, resp. poradiť niečo s čím budú spokojní, lebo nie každá aj dobrá rada naplní očakávania pýtajúceho sa. Napríklad aj jongo sa v zadaní témy pýta "aké strelivo používate v tomto kalibri?" pričom neuvedie ani v akých podmienkach poľuje, čo najčastejšie loví, na aké vzdialenosti strieľa a tiež čo prioritne od streliva očakáva. Veď predsa iné strelivo zvolí "8čkár" strieľajúci na väčšie vzdialenosti, iné ten čo loví na spoločných. Niekto chce od streliva dobrý stop efekt aj za cenu poškodenia diviny, lebo prevažne chodí loviť poplatkovo či na spoločné a ide mu o trofej a spoľahlivé usmrtenie zveri bez ohľadu na poškodenie mäsa, ďalší rád strieľa na väčšie vzdialenosti, kde vyžaduje presnosť, ranivosť a dobrú balistiku. Iný loví ťažké kusy na stredné vzdialenosti a potrebuje iný typ strely s väčšou váhou resp. strelou vhodnou na ťažšiu zver, ďalší loví prevažne holú a lanštiaky a hľadá strelu dostatočne ranivú a zároveň šetrnú k divine, iný hľadá "univerzum", pre niekoho je dôležitá aj cena/kvalita atď, proste príkladov je mnoho. Pri zadávaní témy však netreba byť lenivý, rozpísať sa a otázky klásť presne, skôr si tak nájdu toho pravého adresáta a aj odpovede budú mať prínosnejšiu hodnotu.To, že tu viacero prispievateľov poradí rôzne strely neznamená, že sa dajú automaticky zoradiť od najhoršej po najlepšiu, len proste niekoho strela bude inému menej vyhovovať na jeho typ poľovania a lovenú zver. A aj nato treba myslieť pri zakladaní témy a dať si na špecifikácii otázky záležať. ◄ reagovať
Chlapi tuto temu som otvoril preto lebo som chcel pocut aj nazor iných a ja mam taku poovahu za si vypocujem rozne nazory a potom si utvorim svoj usudok. Hlavne som chcel odbornu radu pre moju zbran a kaliber a aj som ju dosal. dotycny Karol o tom vie.ale hlavne som chcel skoncit so SB lebo v poslednej dobe to bola hruza. a myslim si ze po niekolko desiatok ulovených kusov s tým strelivom to mozem aj posudit. ◄ reagovať
pandur1: Detail aj tak ich nicky začínajú na j :-) ◄ reagovať
Mysho ale tuto temu nezakladal jagos ◄ reagovať
jagos: Čítať tvoje reakcie je nanajvýš úsmevné. Ty o voze a mmaska o koze. Neviem čo si čakal keď si zakladal túto diskusiu. Prečo si radšej nezhodnotil svoju finančnú situaciu neobišiel pár obchodov so strelivom u vás nepozisťoval čo majú a neprečítal recenzie ?? Ved ich je kopec a ujo google je výborný vyhladaváč. Ano najlahšie je vytvoriť duplicitnú tému fúknuť to na LZ a dookola omielať ,že sú všetci arogantný a nič neporadia. Viva La lenivosť. ◄ reagovať
Dobrá diskusia v tradičnom duchu :))) Prilejem aj ja niečo k SPCE? :))))) Snáď ma nik neobviní, že som neskúšal nič iné :))) Ja "nezodpovedný darebák" som sa k tejto katastrofe vrátil po siere, vulkane, oryxe, federaly a hammerheade. Pre mňa nahhorší bol oryx, potom vulkan a siera. Momentálne premenlivo strieľam sako a SB. Najčastejšie SB. Fajne strelivo :))) ◄ reagovať
MMasska-takmer 100 % súhlas so všetkým ,čo si napísal / až na vetu SPCE je najhoršia strela ,ktorá kedy bola vyrobená. Myslím si, že sú aj horšie/ Jagos-to, že si spokojný z SPCE, to ti nik neberie ,ale asi si nevyskúšal nič iné. Ináč by si toto strelivo tak vehementne neobhajoval.A tým nemám na mysli presnosť streliva , ale účinok. Existuje totiž pojem riadený rozklad strely /ak si už o tom niekde počul/.A sú strely kde to fakt funguje . Napr, Norma Vulkán,Oryx,Blaser CDP, či niečo od Nosleru. SPCE - vo väčšine prípadov úplná katastrofa.Možno v pomalších kalibroch ako napr.8x57 sa niekedy aj nerozbije , ale nestačí to na hodnotenie , že je to dobré strelivo. Tí čo skúsili zmenu, mi dajú za pravdu.Tý čo strieľajú iba SPCE, aj tak nepochopia o čom som písal. ◄ reagovať
aj,ja,ja,ja,jaj,jeden za všetkých,všichni za jednoho.Pekne sa to tu čitá :):):):):):) ◄ reagovať
Rado100 o môj zdravotný stav nemaj strach som v dobrej kondícií. Ku Karolovi sa dostanem neskôr. Ty si to asi už pochopil a polovične si sa vyjadril ku téme a napísal si čo používaš a prečo. To je to ku čomu nabádam aj ostatných, aby povedali čo používajú a prečo. Chlapi prezentujú názor na S&B SPCE, ale téma stojí prosím o radu aké strelivo používate. Ak by som nebol zareagoval o čom by boli všetci diskutujúci písali? Okrem Teba a jedného na začiatku ani jeden nenapísal ku téme nič len osočovali mňa a môj názor čo som napísal. Ja som nikomu SPCE nevnucoval, ani nikoho netlačil na ich používanie. Treba si pozrieť moje príspevky v histórií a zistíš aj ty že tomu tak je. Dám Ti aj ja jeden môj zážitok. Kupoval som si guľovú kozlicu a bol som ju z majiteľom vyskúšať na strelnici. Doniesol strelivo značky Norma sústrel bol dva - tri centimetre. To je super. Keďže som chcel skúsiť strieľať viac mal som svoje S&B SPCE 12,7g a s nimi som strelil rany tak, že sa dotýkali. A Karol .... je nabúchaný informáciami, skúškami a pokusmi. Vie čo nie je dobré ale myslím si že sám nevie čo jemu vyhovuje. ◄ reagovať
Jagos veď sa hned nezavzdušňuj. Ak chceš od Karola radu akú strelu použiť, aká je tá top tak sa pozri do účinkov má tam toho dosť. Vyber si podľa seba aká ti bude vyhovovať. Ak ti vyhovuje SPCE ok v pohode ju používaj. Chlapi tu len prezentujú svoj názor na túto strelu. Poviem ti môj príbeh ako som začínal. Tiež to bol S&B SPCE v 308mine. No po pár kusoch som prešiel na SPčka 180gr. Bolo to lepšie pokiaľ som nedostal Megu. Potom ma to začalo zaujímať a začal som si prebíjať. Až po vyskúšaní viacero striel som si mohol dovoliť utvoriť relevantný názor na S&B ktorí ale nikomu nechcem vnucovať. Kamarát bol presne taký istý. Zo seliermi poľoval môj dedo a aj môj otec a koľko toho napoľovali. To boli jeho slová na obhajobu a iný názor tiež zavrhoval. Potom si kúpil novú čezetu 550 a novú Meoptu, dve krabice SPCEčiek hor sa na strelnicu. Keď ich všetky vystrieľal a myslel si, že má pokazený puškohľad (rozptyl úplne nevyhovujúci) dal som mu moje tri Megy. Čuduj sa svete na sto metrov sa dve dotýkali a tretia bola v nich. Po pár nábojoch čo som mu dal už iné nechce. Netvrdím že Mega je najlepšia to nie, chcel som poukázať na ľudskú povahu. Ak raz niekomu niečo vyhovuje nie je ochotný vyskúšať niečo nové možno aj lepšie. Na to musia byť taký blázni ako je Karol, Zekon a im podobný. A ver že ak ich niekto osloví radi mu poradia. ◄ reagovať
mmasska, masska, čo som nepochopil že poľovnícky vzdialenosť je cca 100 metrov? Alebo že som Ti poprial LOVU Zdar ku kancovi :) Daj aj nám ostatným radu ako ďaleko strieľaš ako je to najlepšie. prečo neporadíš nič zo svojich siahosiahlých odborných skúšok zo strelami a nechávaš si výsledky zistení pre seba. Ako si podľa Tvojich rád vyberie mladý poľovník ráž, strelu. Príde do obchodu a povie chcem strelivo a nemôže to byť S&B inak mi dajte hoci čo. Máš vedomosti o strelive a tak ďalej, ale prezentuješ sa tu len mojim kritizovaním bez následnej alternatívy riešenia. P.S.môžeš sa prísť pokloniť !!!! ◄ reagovať
Nemáte niekto skúsenosti v 8x57 IS s hornady interlock? ◄ reagovať
jagos jagos jagos !!!!!!!!!!! nic si nepochpoil a nikdy nepochopis a je to zjavne aj s poslednych dvoch viet v tvojom komente ze nevies ako funguje v terminali strela a nevies ani co sposobuje a co nastava ake poskodenie a co vlastne sposobuje zhasnutie zvierata a poskodenie tkanva! pre takychto ludi sa nechcem zapajat do diskusii ktore nevedu nikam! ja nemam problem odoprucit strelu ale kazdy si musi uvedomit ze s roznymi dlzkami hlavni sa balisticke podmienky menia a jedna strela je skonstruovana tak aby fungovala v rozmedzi urcitej rychlosti je rozhodujuca raza a druh zveri ktora sa lovi preto jedna strela v jednej razi funguje a v druhej nemusi ale je na milion percent jasne ze SPCE nieje a nikdy nebude dobra strela k nicomu a tvoje skusenosti ze SPCE nepodlieva a nenici este napis ze sa nerozpadava a nenachadzas v svalovich vlaknach kusi nafuknuteho plechu a olova a ja sa tu poklonim !!!!!!!!!! s tebov je skoda sa hadat a uz sa k tvojim komentarom nebudem viac vyjadrovat a necham na zvazenie ostatnych co si stejto diskusie vyberu ako prinos a co budu povazovat za bludne vyplody! ◄ reagovať
MMasska, teraz sa to vrátilo do pôvodnej roviny diskusie ( aspoň si myslím že autor to mal tak na mysli ). Som rád, že si tu napísal, že sú to moje praktické skúsenosti a že som so strelivom S&B SPCE 12,7g spokojný. Vy všetci ste sa do mňa pustili, lebo som si dovolil napísať túto pre Vás dehonestujúcu vec. Až na dve výnimky ste ani jeden z vás tým mladým, začínajúcim a neskúseným poľovníkom nedali návrh čo je pre nich aká strela najlepšia, s čím ste spokojní čo by ste odporúčali. Ale viem to pochopiť prečo, lebo ako sám píšeš toľko si toho skúsil, že sám nevieš čo je dobré a s čím si vlastne spokojný. Na profiloch diskutujúcich som si pozrel fotky po strelách a nie je mi celkom jasné súvetie " výstrel po očistení" alebo " výstrel po odstránení hematónu". Nie je náhodou aj jedno aj druhé potvrdenie toho že aj Tebou odporúčané a tak veľmi často skúšané strelivo podlieva a zbytočne ničí divinu. Ja Ti poviem, že z mojich skúseností SB SPCE v ráži 8x57 tak nepodlieva a divinu neničí. Prišlo mi zopár mailov, aby som sa nenechal vyprovokovať a nechal to tak, že medzi vami neprerazím. Ja ani nechcem preraziť zo strelivom S&B SPCE. Pokiaľ poľovník používa zákonné strelivo je mi jedno akú značku a druh používa. Napísal som čo mne vyhovuje a prečo. Mám mladého kamaráta poľovníka, ktorý začal poľovať so strelivom RWS a je s ním spokojný a v psychickej pohode. Nemám najmenší dôvod ho presviedčať o inom strelive ako je spokojný. Dajte nejakú radu všetkým ostatným čo majú používať a hlavne prečo. Lebo útočenie na mňa a vy doložíte foto kde väčšina je s hematómom alebo podskočená nie je moc relevantný a vypovedajúci účinok striel. Nikdy ma nenapadlo fotiť účinky strely na zveri. Ak budem mať znova možnosť tak to nafotím a doložím moje tvrdenia aj fotkami. Ja by som S&B aj v SPCE odporúčal poľovníkom na podmienky v našich revíroch, kde sa strieľa na pomerne krátke vzdialenosti. Nezabúdajte všetci, že poľovnícka vzdialenosť je 100 m ( max. 150 m ). Inak k diviakovi s 128 bodmi gratulujem. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.