Prosím o radu.aké strelivo používate v tomto kalibri?
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ
Dakujem všetkym za rady,znamy sa už rozhoduje medzi RWS EVO GREEN a prave tym Sakom ◄ reagovať
Ja používam SAKO Hammerhead 13 gr. a som spokojný, teraz si chcem kúpiť na škodnú, tiež SAKO 9,2 gr. ◄ reagovať
BLEIKER chceš niečo čo ma suprovú BC tak ja by som bral Hornady 8X57 JS (IS) 180gr GMX bude ti to fungovať geniálne. ◄ reagovať
Táto novinka od RWS Evolution 9,0 G je na 200m ako ušitá odkaz ◄ reagovať
Vedel by mi niekto poradit strelivo do tohoto kalibru použitelné pre strelbu na škodnú na vzdialenosti cca 200m okrem KJG aIMPALA?Niečo s dlhšou ONV a slušným BC? ◄ reagovať
Ja som používal SB 12,7 g a bola spokojnosť, dobrý účinok, strela odovzdávala dobre energiu. Lovím v revíry so všetkou raticovou zverou / vysoka, dančia, muflónia, srnčia aj diviačia/. Po určitej dobe cca. už štvrtý rok používam Norma Oryx tiež bez problémov! ◄ reagovať
Ľuboš nejaký piatok sa už poznáme takže ja svoje slovo do držím. ◄ reagovať
Petane ,diky v pondelok idem do Margity,mam ti poslat bloček ?? a ne že sa budeš potom vyhovarat ◄ reagovať
Ľuboš ked Ty si kupiš krabicu Vulkan tak druhu co mi ostala máš u mňa grátis. ◄ reagovať
ANDELIK,uplný suhlas ja tiež použivam do mojej osmičky 12.7 g od SB a tiež žiadna devastacia zveriny a podliate len nepatrne a na komoru umiestena rana vždy priestrel a dobre farbi ,určite v tejto raži nie od SB 9.7 g a tiež nie 11 g,ale určite si idem kupit Normu Vulkan a porovnam ◄ reagovať
Ahojte všetci som rád že sa otvorila tato diskusia ja strielam RWS ewo aky mate názor?? ◄ reagovať
Dobry den chcem apelovat na komentare ja polujem z8x57 js SB 12.7 g ale este som nemal podlitiny takeho druhu ako tu pisu vo fore tak neviem preco a komorove rany nevravym ze niesu ale len badtelne ◄ reagovať
Nuz aj ja by som rad pridal cosi do fora. Tak isto ako ostatni z Vas polujem medzi starsimi aj starymi polovnikmi. Pri nasich diskusiach, musim Vam povedat ze to mam tazke. Je pravdou, ze len male percento starsich aj starych polovnikov dokaze prijat isty nepopieratelny fakt. A to ze svet sa uz vo vyvoji a vyrobe streliva a striel posunul o riadny kusok dalej. Ja osobne nemam voci Sellier-bellot nic. Nebudem ich hanit, ved aj oni modernizuju, snazia sa optimalizovat vyrobu. Celkom chvalim ich snahu dosiahnut isty progres vo vyrobe a to zavedenim novych streil, predovsetkym Nosler Partition, Xergy, ci PTS. Beriem to tak, ze s Xegry este chybaju celkom relevantne fakty, rokmi overene skusenosti, tak ako je to napriklad u Nosler Partition. Ale nie otom som chcel. Vela starych polovnikov nedokaze pochopit fakt, ze existuj uz ovela lepsie strely ako je SB SPCE. Aj u nas je vela polovnikoch ktory ju pouzivaju. Vidim potom tie tvare ked je srnec alebo jelenica podliata az k raticiam. Ale ked im hovorim ze napr. v 30-06 sprg nie je vlmi vhodna strela 9.7g SPCE, kvoli svojej rychlosti a v tom ze sa jedna o vcelku makku strelu, tak sa iba zasmeju, ze tak to ma byt a hotovo. Ja osobne som vyskusal v 6 kalibroch tiez takmer vsetkych dostupnych vyrobcov streli. A je nepopieratelnym faktom, ze vysledky strelby s tymito modernymi strelami ja osobne ani nemozem porovnat s S&B nakolko som ho pouzil len raz v 7x57 /SPCE/ asi 4ks. Ale staci mi co vidim naokolo u inych kolegov, a je toho dost. Podliatiny, potrhane svalstvo, diery ako po granate, neprestrelene aj slabsie kusy, nedohladane diviaky s min. farbenim. Nuz, viem ze vela zalezi od strelca a umiestnenia zasahu. Sam za seba vsak mozem povedat, ze vo vseobecnosti strely ako su Blaser CDP, Nosler Accubond, Norma Vulkan, Oryx, RWS UNI a ID, ci Sako Hammerhead, ktory co sa tyka ceny a kvality z mojho pohladu nema konkurenciu, vsetky tieto spomenute strely patria k vysoko univerzalny strelam s velmi vyrovnanymi ucinkami na zver. Nuz k osmicke iba tolko. Kamarat s nou poloval zopar rokov s SPCE. Neviem, ci SB zmenil zlozenie materialov na strely, ale pokial kamos poloval so starymi zasobami, bolo to vcelku fajn. Ale posledne roky kupoval strelivo v novych baleniach a co toto robi zo zverou tak to je hroza. Prosil aby som mu poradil nieco ine lebo uz bol z nervami pri koncoch. Tak sme po spolocnej diskusii dospeli k nazoru ze by mohol vyskusat Blaser CDP. A odvtedy je to uz o niecom inom. Zver po dobrom zasahu vacsinou v ohni, obcas do 20-30m od nastrelu, farby ako sa patri. A vystrel cca 3-4 cm. O podliatinach sa neda vemi rozpravat, zatial vzdy priestrel. Nuz viem, ze za cenu Blasera by mali ti setrnejsi aj 2 skatuje SB ale povedzme si pravdu, ze len malo kto z nas vystriela viac nez jednu skaltulu za rok. A netvrdim, ze niesu aj lacnejsie naboje do osmicky s velmi spolahlivym ucinkom /Norma Vulkan, Sako Hammerhead, RWS-ID/. Neviem, mozno by za skusku stal aj Nosler Partition od SB aby to nevyzeralo ze som voci SB zaujaty :-)) Takze je naozaj na kazdom, ake ma priority. Podla mna len povrchnemu polovnikovi je jedno ze musi odhodit celu lopatku kvoli totalnej devastacii. Su dokonca reviry kde ide vacsia cast na dodavku a tam velmi dbaju na taketo veci. Takze aby som sa na zaver neopakoval, tak posledne Masskove vety presne vyjadruju aj moj nazor na tuto problematiku. ◄ reagovať
Čo tak Sako Hammer head 13 gr.? ◄ reagovať
mam 30 06 lovim 20 rokou vyskusal som x druhou streliva najviac ulovkou mi ostalo v oni po strelach spce od sb 9.7g od 30 do 250m je pravda ze tieto strely fragmentuju podlievaju no nedohladavam strela ktora si nechava pri prelete telom zvery maximalni zostatok svojej hmotnosti sa sprava ako celoplast pri horsie umiestnenom zasahu je problem ◄ reagovať
Aký je rozdiel medzi žigulou a embéčkou viem a viem aj to že ak si nastrelím flintu na konkrénu značku druh streliva a gramaš, tak ak robím zmenu tak si to nastrelím a používam.Je pravda že naši dedovia nemali veľa možnosti ale mali úspechy trofeje o ktorých my môžme snívať.Mam dosť nastrieľané a dosť trofeii, ja požívam do 8x57JS S@B SOFT POINT 12,7 a som snou spokojný ◄ reagovať
len si nedal statistiku ze z kolkych ran. niekedy aj mne sa takto spravala. ale hovorim ze LEN niekedy. ◄ reagovať
výstrel pod kožou. vzdialenosť cca 80m. po zásahu odbeh cca 30m. Čo na to hovoríte? ◄ reagovať
Zasielam foto z 8x57 S&B SPCE. bude to vo viacerých komentároch. Neviem to vložiť naraz. toto je vstrel ◄ reagovať
ANDELIK škoda ze nemam fotodokumentaciu z mojej osmičky a strely SPCE. To by si pozeral.Nehovorim ,že bolo všetko zle ale v poslednej dobe proste hrúza. ◄ reagovať
Mmaska ale na 8_x57 js nemaš ziadny odkaz a tato tame otom' ◄ reagovať
:))) Karol veď ma už nestraš! To som ešte nevidel!!! :))) Ešte daj zo pár fotiek a asi prezbrojím. Pre istotu... ak by mi motyčka začala náhodou robiť niečo podobné. Len neviem čo si už mám kúpiť za rozumnú cenu :))) ◄ reagovať
:))) áále chlapci, už toľko ne...nujte na SB. Ako píšem - podľa mňa fajne strelivo! ◄ reagovať
ja hlavne nechapem vetu... je pravda ze sa oproti starému strelivu zhorsili ale to neznamena ze prejdeme na ine značky... na pobavenie je tu toho hodne! :D ◄ reagovať
Steyr 100 bodov.predbehol si ma. ◄ reagovať
orefsv - to s tým "zatratením" to si teda zabil. Pri všetkej úcte, to máš potom aj auto po starom otcovi aby si nezatratil embéčku alebo žiguláka? Ty si úplne učebnicový vzor poľovníka, ktorý nemá S&B s čím porovnať lebo nikdy nič iné nevyskúšal... ◄ reagovať
SIAD - trefne a pravdive. Tiež som dlhé roky zastával názor že, zbraň ZKK je spoľahlivá a plne postačujúca. Je , ale sú aj ďaleko lepšie. Tak je to aj s nábojmi S&B. ◄ reagovať
orefsv, aby sme boli objektívny, tvoj dedo a otec toho na výber veľa nemali na rozdiel od "teba" ◄ reagovať
Páni je to všetko pekné poučne a aj nepravdivé.Ja požívam S&B už asi od roku 1985 a aj strelivo ktoré používali môj dedo a otec.Takže môžem túto značku posúdiť, je pravda že sa o proti starému strelivu sa zhoršili ale to neznamená že ho zatratíme a prejdeme na iné značky.Ja ho požívam v kalibri 7 x57R,8x57JS,7,65 a som spokojný ako tretia generácia poľovníka. Veľa zdravia a poľovníckych úspechov do nového roka ◄ reagovať
308Winchester- uuz objednané :-) ◄ reagovať
borza222 9.1.2014 o 12:44 to akože viníš strelivo, že ti odtrhlo kríž na meopte? ◄ reagovať
Stagstalker maaaas uplnu pravdu to ze zver trafi a usmrti to je tak 50%. Ja ocakavam od strely viacej. a to tzv.flyere som zazil aj ja. takze dovi dopo SPCE od SB. ◄ reagovať
Presne, čo sa týka SB, problém ani tak nie je vždy v použitých strelách pretože NP zlá strela nie je. Problém je v použitých prachoch, laboráciach a kvalite spracovania (poškodené spičky priamo z krabice), rovnako pri SB som zažil tzv. flyere- že jedna rana pri nastreľovaní proste bez dôvodu "ušla." Taktiež z inej značky sa nebojím kúpiť krabicu aj z inej série, viem, že to pôjde prakticky rovnako, u SB túto istotu nemám a musel by som tú kontrolnú ranu na strelnici vystreliť. Otcovi SPCE v 7x64 robotu robila, ak teda za robotu považujeme to, že zver trafila a usmrtila. Ale prečo sa uspokojiť s týmto, keď rovnakú robotu spraví aj mierne drahšie strelivo avšak s tým rozdielom, že mi oveľa menej poškodí divinu a správa sa "papierovo" pri 95% zásahov a najmä podrží aj pri zásahu horšom? Niektorí prestanú isté strelivo strieľať až potom, keď trafia životného jeleňa, diviaka a podobne a všetko čo z neho nájdu bude kúsok srsti a farby...Alebo keď ich v združení podrbú, že zo srnca sú použiteľné len stehná. Aj .270win bol ako kaliber kedysi dávno hanený, údajne podlieval, robil hematómy a podobne. Ale len dovtedy, kým nebolo u nás dostať v .270win iné strelivo ako SB....Ja dávno tvrdím, že od priemeru 6,5 vyššie to už nie je pri bežnom poľovaní v našich podmienkach o kalibri, ale o vhodne zvolenej strele. ◄ reagovať
S&B má takmer všetky náboje podlaborované. Netvrdím že je to vždy na škodu, ale potom sa nevyužije potenciál kalibru a strely na plno. A to nevravím o tom, že niektoré typy striel aby pracovali na sto percent tú rýchlosť potrebujú. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.