Prosím o radu.aké strelivo používate v tomto kalibri?
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ
:) Bleiker s touto osmou mám ulovenú zver na najväčšiu vzd. vo svojom živote, takže nič nespochybňujem :))) a aby som prilial - obyčajným SPCE (vlka "z grúňa na grúň" - radšej nebudem konkretizovať, lebo mi to niekto tabuľkami+schopnosťami+zbraňou+optikou+strelivom vyvráti ako fyzikálnu nemožnosť :)))...neber osobne, len sa trošku bavím. Inak v tvojom podaní je to pochopiteľné i pre osmičkového diletanta ako som ja. Kalap dole. ◄ reagovať
Lovec84-nakolko nemám rád hádzanie metrami a cm len tak,mrkol som do bal.tab.SAKO,kde čuduj sa svete 13g HH pri nastrelení 4cm nad na 100m lieta na 150m presne v nule,ale na tých tvojich 250m už padá 28cm!A to sú trošku iné hodnoty,ako uvádzaš,lebo ak ešte na tých 250m prirátam chybu zbran-strelivo-strelec-optika a zamierenie,tak strelba odhadom je viac ako iluzorna - a pruser je na svete,len na vine nebude magický kaliber,ale magický čarostrelec.mišo 111-klud,predstav si,že si polovnícky greenhorn v nejakom rovinatom revíri ide kúpit svoju prvú zbran a nakolko bude strielat trošku dalej ako je zvykom,pátra po LZ a zistí,že s tou 8 to ide do 250m v pohode-tak si ju kúpi.Ano ide-len zas tam bude iná strela-trošku lahšia,trošku drahšia...Nedovolil by som si nikdy spochybnit kaliber s ktorým nemám OSOBNU skúsenost,navyše ked poznám zopár ludí,ktorí na 8x57 nedajú dopustit a dosahujú s nou fantastické výsledky.Ale takých-i ked ovela menej poznám aj so 7x57. ◄ reagovať
Už sa to fakt pomaly ani nedá čítať. 99% poľovníkov na Slovensku nikdy nestrieľalo (a ani nikdy strieľať nebude) na viac ako 250m, takže sa tu začínajú riešiť riadne bludy. Ak niekto bude chcieť loviť "long range", určite si nekúpi 8x57. Takže aká slabina? Inak osma má všetky moje sympatie. ◄ reagovať
A to je práve najväčšia slabina tohto kalibru ,že po 250m to začne padať. ◄ reagovať
Nikto ti nenamieta ze 20 cm posunut ranu hore lebo dole nieje fatalne. Ja som len chcel povedat ze do tych 250 m sa to odhadom da urcit a posunut ranu trocha vysie. A potom to uz dost zacne padat.To je cele co som v prvom prispevku napisal. ◄ reagovať
Skúsme strieľať tak aby zver trpela čo najmenej . 20cm hore,dole,vpravo,vľavo nepotrebujem riešiť pokiaľ budem strieľať do 150m. Do lesa nechodím len preto aby som zakaždým z neho niečo vytiahol. Osmička je fajn ◄ reagovať
lovec84-čo sa tyka tych dalších kalibrov,mna ako vobec netrapia,ja som len položil otázku,že načo potom su ti.Očakaval som nejaku solidnu odpoved,ale inak mi je to ukradnute.Tema je 8x57 a strelivo a problem "sporu"medzi nami je 2Ocm hore dole.Mam v skrini kaliber,ktorym si možem dovolit pri nastreleni na ONV strielat až za horizont-ako sa hovorí,napriek tomu vzdialenosti neodhadujem,ale meriam-tie dlhšie.A možeš tu vyskakovat aj 2m,avšak 20cm odchylka-výškovo može mat fatalne nasledky aj pri 8x57 a nie len pri nej.Aj ked je osmička magicka..,čo však nenamietam. ◄ reagovať
Darmo je, osmička je magická a je treba ju plne rešpektovať. ◄ reagovať
Musím sa pridať ku lovec84. Tiež mám v trezore viacero guľovníc a neriešim načo. 8x57 JS mám Sauer 202 Highland. Naň mám 2 puškohľady- každý nastrelený na iné strelivo. Klasikou strieľam RWS ID Classic a na spoločných s nadhánkovým Norma Vulkan. Zatiaľ som max. spokojný a zatiaľ som nemusel nič dohľadávať. Strelených za 6 rokov cca 100 ks Okrem toho ešte používam 6,5x55SE, 7x64, 8x64S, a .22Hornet... ◄ reagovať
Bleiker tak pokial nevies odhadnut vzdialenost strielaj len na ONV. Alebo este lepsie si chod vyhliadnut srnca odmeraj si vzdialenost chod si na nu nastrelit pusku a na druhy den ho chod strelit a budes to mat 100-100. Nebudu ti musiet vadit ziadne centaky hore dolu. ◄ reagovať
lovec84-prepáš,nechcel som sa ta dotknut,nevedel som,že u teba 20čísiel nehrá úlohu,už ti rozumiem... ◄ reagovať
pepies,prave som mu chcel napisat,že 8.7. budem v Smrdakoch tak nech mi Ondrej dvaciatku nachysta:):):):):):):)a pre mna je simpatický každý kto nerýpe ◄ reagovať
Bleiker neviem preco by som to mal prehnat s tou balistikou? Kolko tam gula klesa 20 cm? A preco mam tolko kalibrov? Preco ma niekto 5 aut ked jedno by mu stacilo:-) ◄ reagovať
Ondrej ešte si zabudol napísať že používaš nabojnice od S&B nech si tu získaš sympatie starších poľovníkov. ◄ reagovať
S týmto kalibrom poľujem intenzívne 6 rokov. Strieľam s ním všetko od líšky až po dospelú jeleniu, diviačiu a danieliu zver. Náboje si osobne prebíjam a mnou momentálne veľmi osvedčená laborácia je strela Speer Hot Core 13 gramov, 47,5 grs. prachu Vihtavuori N 140, dĺžka náboja je 80 mm, úsťová rýchlosť 750 m/s. Nakoľko sa jedná o mäkšiu strelu škodnú to dosť poškodzuje, ale nakoľko my nejde o kožušinu, tak to neriešim. Na raticovej zvery super stop efekt 80% zostáva v ohni zbytok do 50 metrov. Vstreľ býva priemer strely a výstrel cca 5cm s minimálnym podlievaním. Strieľam za lopatku cez rebrá. Zbraň mám nastrelenú na ONV 150 m a nakoľko nestrieľam viac ako na 200m balistika je úplne v pohode. Určite je veľa iných dobrých kalibrov, ale ja by som nemenil. ◄ reagovať
lovec84-ale potom nerozumiem, na aký účel držíš ešte dalšie 4 kalibre,pričm dva viac ako podobné.A s tou balistikou si to tiež "malinko "prehnal pri klasickej 12,7 gramovej guli,nakolko si typ strely neuviedol.S tou 8x68 by som si to vedel skor predstavit-ale zas v Afrike sa na take dialky nestriela... ◄ reagovať
A zasa sa to tu zvrhlo ako obycajne. Vyskusal som kalibre 223 rem,7x64,308W,30-06,8x57 JS, 8x68S, 9,3x74R a okrem 223 a 308 ich aj mam a polujem s nimi(tie dva som predal). Co s tyka 8x57 JS tak musim povedat ze je to super kaliber na vsetku nasu zver. Obzvlast vhodny na spolocne polovacky a do lesneho reviru. Jedinou ndvihodou je trocha jeho balistika ale aj to az pri strelbe nad 250 m. Ale povedzme si pravdu kedy az kdo striela nad 250 m. ◄ reagovať
Pan Fedak, vyjadrovat by sa mal ten kto ma co povedat si myslim. A ten kto ma skusenosti s jednym, potazme dvoma kalibrami, ktorymi za rok streli dva, tri kusy.... Moj nazor Diviacik21 je ten, kup si kaliber ku ktoremu ta srdce taha. V nasich podmienkach je podla mna skoro uplne jedno akym kalibrom polujes. Ked najdes spravne strelivo do danej flinty a vies strielat, tak vsetko od .243win po dajme tomu 9,3x74R spravi svoju robotu. Kto ti bude tvrdit ze "osmicka" prestreli maly strom a este zlozi kus tak hovori o nahode nie o pravidle. Mne 13gr. strelu zo Springfieldu odklonil konarik hruby ako malicek. A lanstiak prezil ranu spredu na hlavu a musel byt dostreleny. ◄ reagovať
mali by sa tu k tejto téme vyjadrovať vlastníci tohto kalibru s osobnými skúsenosťami a nie teoretici a čitatelia kadejakých recenzii. Ja som prešiel na osmičku a už by som nemenil - samozrejme záleží v akom revíri a teréne poľuješ. ◄ reagovať
a SKODA 100 je tiež celkom dobre auto.Ale inak sa bavím dobre,radost čítat niektoré príspevky. ◄ reagovať
Aj Norma vulkan je celkom dobre strelivo ◄ reagovať
evo green, sako gamehead, sako hammerhead, atď, atď..... ◄ reagovať
CT 308 W no s tym slabým vyberom nových striel si sa asi kopol a paradne muničky štandardne osadzaju strely MJG, KJG, TTSX, GMX, SWIFT, ACCUBOND, NP, EWO atď.Jedina firma ktorá nezdokonaluje naboje aj keď spravi novinku tak stojí za prd je S&B. ◄ reagovať
CT308W to si trosku mimo...8x57 ma malý výber streliva?... ◄ reagovať
urssus súhlasím s tebou to je veľký hendikep že 8x57 má malí výber kvalitného streliva. Je to starí kaliber a munčky sa už nezaoberajú aby zdokonalené moderné strely osádzali v tejto raži, ale tým nechcem povedať že je to zlá raž a nedá sa s ňou polovať. ◄ reagovať
Patrickf nehnevaj sa, ale podla teba pre 8x57 nie je potrebny siroky vyber streliva? To sa mi nezda rozumne. Kazdej puske chuti ine strelivo co sa tyka presnosti, kazdy ma svoje preferencie co sa tyka ucinku strely - tvrdsie, maksie... Takze siroky vyber streliva pre dany kaliber by mal byt zaklad ked sa clovek rozhoduje. Jasne, ak chce clovek strielat S&B a staci mu trafit papier A4 na 100m a chova farbiare tak je to jedno. ◄ reagovať
po Z-tke sa tusim vyrabala ZG (Galaška) a tiez sa komorovala na naboj 8x57 JS, dalej to boli napriklad gulobroky ZH (8x57 JRS). a to, ze sa 537-cka nevyrabala v tom kalibri neznamena, ze ho v tej dobe ludia menej pouzivali ◄ reagovať
Bart ja som ZKK v 8x57js vlastnil takže ju vyrábali . ináč ostatné príspevky sú zaujímavé čítanie hneď mi zlepšili náladu. ◄ reagovať
vynikajúci kaliber na streľbu v rozumných vzdialenostiach, pomalšia ale ťažšia strela ktorá si dobre drží energiu, mam pocit že je šetrnejšia k divine ale to je veľmi závisle aj od typu strely. presvedčila ma o tom že aj pri nevydarenej rane zver daleko neodbehne hlavne so sako hummerhead ten rovno vyvrhuje. Podľa mňa univerzálny kaliber. Určite odporúčam. jediná neváhoda je že nieje taká veľká ponuka streliva ako pri amerických kalibroch ale pre tento kaliber to podľa mňa ani nieje potrebné.... lovu zdar ◄ reagovať
pořádně si přečti co jsem napsal ano náboj je to starý ale naposledy se vyraběly kulovnice Z v této ráži až později po potávce po této raži se davají do 550 třeba do ZKK a ani do cz 537 se nedavály jinak na CZ trhu prostě kulovnice v této raži nebyly ◄ reagovať
spravne vivatvikend,tuto mauserku vlastnim i ja v originaly ◄ reagovať
bart,ocividne si mimo. naboj 8x57 vznikol v poslednej stvrtine 19. storocia, neskor bol zavedeny naboj 8x57 JS (IS), ktory pozname aj z 2.sv. vojny (nemecka gulovnica Mauser). Stal sa oblubenym aj v polovnictve a pouziva sa dodnes. Komoroval sa do asi vsetkych loveckych gulovnic co sa na uzemi ceskoslovenska vyrabli. ◄ reagovať
Myslel jsem to tak , že se ta ráže bud nevyráběla nebo nedovážela už si nevzpomenu , kdy jí začala vyrábět zbrojovka , ale tak dlouho to není a když se začala vyrábět - dovážet tak jí najednou každéj chtěl i já jsem podlehl jí vyzkoušet ,ale jak jsem psal nějak mě nenadchla přešel jsem na 9,3 - 62 ◄ reagovať
bart,ozrejmi čo je na 8X57 modna zaležitost ◄ reagovať
8x57 je jedna z najstarších ráží, takže t o nebude módna záležitosť.Ale naozaj si treba zvoliť vhodné strelivo ako uvádza bart a zistíš že je to super kaliber na všetku u nas lovenú zver.Odporúčam....... ◄ reagovať
měl jsem jí rok asi 20kusů zvěře ,ale prodal jem jí mějak mě nenadchla vnímám jí jako takovou modní záležitost, tím neříkám , že je špatná dneska je to spíš o patronách než o ráži ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.