Prosím o radu.aké strelivo používate v tomto kalibri?
V prvom rade chcem podakovat adminovi za opatovne spustenie tohto vlakna a tak mozem reagovat a nadviazat na diskusiu co sa tu zvrhla inym smerom ako bola urcena a uviest to faktami na spravnu cestu. Diskusia je o tom aby si kazdy mohol povedat ake ma s danym strelivom skusenosti a co by poradil alebo vedel odporucit aby sa ini ci uz mladi alebo menej skuseni mohli poucit pripade vyvarovat chyb! JAGOS budem sa opakovat ale to len preto, ze si ma nepochopil, ze aky je medzi nami rozdiel: ano s tebou suhlasim, verim, ze ty strielas S&B SPCE a si s nimi spokojny ,ale preco? lebo to nevies s nicim inym porovnat. Ja som uz vyskusal minimalne 10 roznych municiek a viac ako 25 roznych striel v praktickych testoch a to nielen do papiera a balistickeho gelu, ale aj na rozne druhy zveri pri roznych podmienkach mam zdokumentovanu celu terminalnu drahu strely ci uz v pisomnej forme, tak aj kompletnu fotodokumentaciu, preto to viem porovnat . A tu je medzi nasimi tvrdeniami rozdiel!!!! a toto je co pisal BLEIKER, ze na fore treba podavat RELEVANTNE informacie, lebo potom to straca odbornost a zavadza to citatelov a je to len taka taranina, aku si vypustil tu ty a zacal tvrdit ludom to co tvrdis a co je horsie, priamo odporucas, preto sa tu do teba par ludi obulo a vyvracia tvoje tvrdenie, lebo uz maju prakticku skusenost aj s inymi strelami co ty zjavne nie, inak by si nemohol pisat toto. Preto ta tu prosim a vyzyvam k tomu, aby si nabuduce napisal, ze sice mas skusenosti so strelivom S&B SPCE a si spokojny, ale nakolko si nic ine nevyskusal nevies to porovnat s nicim inym! Vies ja som to strelivo skusil a testoval dost dlho a TVRDIM a to ozaj neprehanam, ze SPCE je najhorsia strela, ktora kedy bola vyrobena. Mam to s cim porovnavat, preto ostatnych citatelov tejto diskusie ODRADZAM od pouzivania a kupy tejto strely a usetrili si tak peniaze a sklamanie a utrpenie zveri a dehonestovanie od devastacneho poranenia a znehodnotenia diviny. Je mnozstvo dobreho a cenovo ozaj dostuneho streliva, preto nechapem kto aj v tomto case pouziva tieto strely a teba prosim, aby si vyskusal aj nieco ine a potom mozno pochopis, ze o com to tu pisem a zistis kde si spravil chybu. Pani polovnici vsetkym vam zelam v novom roku, aby ste k sebe boli tolerantni a aby ste pouzivali dobre strelivo, ktore je co najhumannejsie k zveri a zvazili vsetky tuto spominane skusenosti a vedomosti a akceptovali to ako radu a nie dajaky marketingovy tah predajcov. S pozdravom LZ
Víš Blejker, takých mudrlantov čo si myslia že zožrali všetku múdrosť sveta nemám rád, prečítaj si viac literatúry a hlavne čo sa týka dĺžky hlavne a čo je to vnútorná balistika a aký je v hlavni pracovný tlak, hlavne vojenské ráže kde spadá aj kaliber 8x57 JS. A lebo inak aké ma srdce jeleň, diviak a lebo srnec, Možno si to ešte nevidel. A ešte písal som od 35 po 200 metrov, nie na 200 metrov. Pokiaľ máš voči mne nejaký problém tak mi to napiš a pokiaľ nie prestaň sa do mňa navážať. Ty nepoznáš mňa a ja nepoznám teba. ◄ reagovať
BLEIKER, už keď sa hráme na pedantov tak zavádzať by nemal nikto a týka sa to aj teba, ten 10,1cm pokles na 200 m pri 13,0g Hammerheade sa týka 58cm dĺžke hlavne a nie 60cm ako píšeš ty. odkaz ◄ reagovať
So strelivom Hornady Interlock SP 8x57JS som zatiaľ ulovil 3 diviakov, srnca, danielku a dve jelenice. Diviaky zostali v ohni, srnec odbehol asi 50 metrov. danielka v ohni, jedna jelenica odbehla cca 30 metrov, druhá cca 120 metrov. Všetko to boli komorové rany. Strelivo čo do presnosti hodnotím, ako veľmi dobre. Čo ma nemilo prekvapilo pri jeleniciach bolo farbenie - nulové. Málo farby bolo až pri mieste zhasnutia. ◄ reagovať
uhrineki-ja som si myslel,že puškári by mali písat pravdu-13g SH pri nastrelení na 150m padá na 200m 10 cm-avšak zo 60 cm hlavne pri výške osi optiky 45 mm nad osou hlavne.Ešte stále si myslíš,že nestrielaš systémom"možno trafím"?Jedine,že by tá Z-ka s 52 cm hlavnou popierala všetky doteraz známe fakty balistiky... ◄ reagovať
pouziva niekto v 8x57 JS strelivo Hornady InterLock® SP 8x57 JS 195 gr?ake mate skusenosti?momentalne pouzivam SAKO Hammerhead, no laka ma skusit nieco nove ◄ reagovať
Tikka nieje zlá voľba, je to viacmenej pracovná zbraň, problém je z výberom montáži. pokiaľ môžem poradiť, tak by som zvažoval weaver lištu, je dosť veľký výber montáži, aj lacnejšie aj pre náročných. Pred pár dňami bol u mňa kamarát ktorý si kúpil CZ 557 v kal 8x57 JS a bol som prekvapený ako sadne dobre do ruky a tiež tam bola dĺžka hlavne niečo cez 50 cm. ◄ reagovať
ano videl som ju p.uhrinek(pekna zbran),uz som viacmenej rozhodnuty pre tu osmicku...co by ste povedali na tu zbran tikku t3 Battue lite v kratkej hlavni??(tiez planujem pouzivat to sakko 14,3g) ◄ reagovať
Ja mám starú Zetku v celopažbe dľžka hlavne 52 cm v kalibri 8x57 JS, používam strelivo Sako Hammerhead z 13 gramovou strelou a som nad mieru spokojný, strieľam s tým od 35 až po 200 metrov. Vôbec neriešim dlžku hlavne, lebo na tu vzdialenosť je to úplne zanedbaťelné aj z balistické krivky aj dopadovej energie. Mohol by som strieľať aj na vetšiu vzdialenosť, ale ja radšej strielam na istotu ako "možno" trafím. ◄ reagovať
danosedo-s tou balistikou si to "malinko"prestrelil"ak sa jedná o strely klasickej konštrukcie a zvlášt pri 50cm hlavni.. ◄ reagovať
najskor som pouzival oryx od Normy, mimoriadne setrny k divine no slabšie farbenie a zver dost odbiehala aj po výborných ranách, Sierra game king 14,2g bola nevyspitatelná, raz výborné farbenie inokedy ako celoplášt, momentálne mám Sako hammerhead, nebudem už menit.. ale je pravda že dat Springfielda do krátkej hlavni je dost blbost, výkonovo z neho spravíte potom takú 308-smu... ja by som jednoznačne volil 9,3x62... ◄ reagovať
kal. 8x57JS patril k mojim prvym v kariere a uz nejaky ten ruksak nabojov som z 8-micky vystrelil. balistika- od 0 do 200 nemas co riesit, znacenie zveri po zasahu- nezazil som lepsie a co je dôlezite zver farbi po pouziti takmer veskereho dostupneho streliva. Stari jeleniari na liptove= 8x57JS numero uno. ja pouzivam id-klassik /aj stary dobry TIG je vinikajuci/ od RWS a T-mantel od Geco. Netreba robit korekciu idu skoro rovnako. A dlzka hlavne, mam stutzku s hlavnou pod 50cm a OK. LZ osmickari. ◄ reagovať
Do zbrane ako popisuješ by som poradil 9,3x62 . Na 150 m ako popisuješ s dobrým strelivom no problem. Ak len tie dva ja bych volil 8x57 JS, začinal som s ňou sice len s SPSE, ale padlo všetko a s kvalitným strelivom nevidím najmenší problém. Len to trochu koliduje pohonovka s krátkou hlavňou a strelba na 150 m - nie, že by to nešlo, ale pohon tak do 100 m a tam budú fungovať obe dosť podobne. Je to skôr o strelive. ◄ reagovať
tiez chcem 51cm hlaven(tikka t3)no neviem ci ostat v springfielde ci ist do 8x57,ake pouzivas strelivo?popis ake mas snim skusenosti na zveri... ◄ reagovať
no mne sa osmička rozhodne slabá nezdá na tých 150m., mám ju ešte s krátkym laufom 51cm a žiadny problém, treba umiestnit dobre ranu a potom je jedno co springfield alebo osma, a ak sa rana nesedí tak je tiež jedno ci to zver dostal z osmy alebo springfieldu, do 30-06 je o trošku vecsí výber streliva, ale na druhej strane aj do osmičky sú uz ozaj rýchle laborácie, samozrejme lahšie strely... ◄ reagovať
ja tu neriesim co do pohonu mna zaujima ako sa to sprava oproti sringfieldu na vzdialenost 150metrov na vysoku a diviaciu.Zda sa mi to ,,slabe,, no nebudem to hodnotit kedze ten kaliber nemam tak preto sa pytam na skusenosti tich co ho maju a pouzivaju ◄ reagovať
ako nech sa na mna nikto nehnevá, ale riesit co je lepšie do pohonu ci 8-smička alebo springield je uz asi trošku pritiahnuté za vlasy...každému podla gusta, do oboch ráži je velký výber streliva, gramáže tiež podobné, priemer blízko podobný, ako nieje o čom.. ◄ reagovať
zdravim,chcem si kupit tikku t3 v plastovej pazbe,s kratkou hlavnou a nadhankovymi mieridlami no chel by som poradit kaliber,doteraz som strielal s gb 7x57r,zkk600 kal 7x64 a remington 700 v kalibri 30 06,vsetko so strelivom sakko okrem gb.tam som pouzival ceske ciste len do honu....pri sakku chcem ostat,mne sa to strelivo dost osvedcilo a z tych troch zbrani co mam najviac ten remington 700 v 30 06(sakko ham.14,3g)je presny a padalo to dobre.Tak a teraz sa rozhodujem v tikke t3 medzi tym 30 06 a 8x57 ake mate skusenosti s osmickou pri strelbe na vysoku a diviaciu na vzdialenost 150m,spravanie zveri,odbiehanie a ci to prestreluje a tak....dik za odpovede ◄ reagovať
Neviem presne ale moze byt viem ze klasiska 8x57j je nieco tesne okolo 8. ◄ reagovať
lovec84 nie nieco pod 8 ale 8,07mm ◄ reagovať
Otazka znela aky je rozdiel medzi 8x57js a 8x57is. Odpoved je ziadny. Lebo su to dva zhodne naboje len ine oznacenie s priemerom strely 8,22mm alebo oznacenie 323. Ta ista strela je osadena aj v 8x68S. Ano ak je oznacenie 8x57j tak je to inaksi naboj s priemerom nieco tesne pod 8. ◄ reagovať
7,92mm nie je priemer strely ale označujem priemer vyvrtu v poliach,toto znacenie sa použivalo pri vojenskej municii napr.7,92mauser a je to vpodstate naboj 8x57JS ◄ reagovať
Vinci, spravne.PS- 8x57J a 8x57JS - prvy ma vyvrt .318" a druhy .323",co v podstate "ten isty naboj" rozhodne nie je. Takze opatrne. ◄ reagovať
I(J) infantry oznacuje vojensky povod, tento ma priemer 7,92, ked ma navyse S stark - silny je priemer zvacseny na 8,22. ◄ reagovať
To je vsetko ok, ale nikde som tam nenasiel 8x57S ktory bz mal priemer 8,2mm... ◄ reagovať
Tak ako pise Daniel8. Je to presne 8,22. ◄ reagovať
No je to presne naopak. 8x57 (I)JS je v skutocnosti 8,2mm. ◄ reagovať
jaro1 si tresol somarinu ◄ reagovať
Oznacenie IS vzniklo zo slova infanteria=pechota, S= stark=silny. I-cko zaroven upozornuje za sa jedna o naboj s priemerom strely 7,92mm!! Lebo je aj kaliber 8x57S a ten ma priemer strely 8,2mm!!. Tento naboj sice ide vystrelit, ale moze dojst k havarii zbrane, strelca. Opacne to tiez ide ale tam zas vznika nepresnost, rozhadzovanie zasahov. ◄ reagovať
Je to to isté len iné označenie. ◄ reagovať
rozdiel medz 8x57js a 8x57is? - Chcel by som sa spýtať či existuje nejaký rozdiel medzi týmito strelivom lebo už som asi 3 hod na internete a nemôžem ku tomu nájsť žiadne materiáli. ◄ reagovať
Miso prepac nedalo mi :-D . Petko ano stale som na zive :-DDD mna sa nezbavis a pekne si to napisal citujem " Ale pokiaľ je kvalitna puška optika a strelivo robené na mieru ...." to najdolezitejsie STRELIVO ROBENE NA MIERU!!!!! ved to som spomenul aj ja ale koko polovnikov si robi a ladi strelivo sam?? Male precento a tu sa pise pre siroku verejnost a buducich majitelov zbrane co zvazuje kupu 8x57 co nema paru o vyrobe streliva, on proste len kupi strelivo a chce polovat ako piste ze sa s tym da polovat na 250m a dokonca v afrike. ale teraz popravde tebe ak by nerobil strelivo rado na mieru stale by si doporucoval tuto raz s fabrickym strelivom do 40e??? A mylis sa ja nepreferujem 30-06 ja som sa len vyjadril ze je to jedna z razi kde sa da vybrat z velkeho mnozstva kvalitneho streliva na vsetku zver zijucu u nas. A k polovaniu v afrike tam kde sme boli mi vobec nedovolili polovat s 8x57 dokonca velmi somrali aj na 30-06 a dalo sa snim polovat len na male antilopi do velkosti Springbuck, impala ak si chcel polovat na nieco vecsie ako kudu,eland tak uz si musel pouzit silnejsiu raz. toto len na doplnenie ◄ reagovať
:) no Karol ty si to riadne zvrtol :) Čo si nečítal všetko čo som písal? (včera 17.54?) :) však nikde neuvádzam, že sa s tým má strieľať na 400m! Tá vzd. otáľ-potáľ bola uvedená len ako príklad pre bleikera :) ◄ reagovať
Karol vitaj medzi živými trošku ma mrzí že zatracuješ 8x57js. Ale pokiaľ je kvalitna puška optika a strelivo robené na mieru,dialkomer a balisticke tabuľky nie je problém strelit aj naďalej ako 300 m.Osobne ma o tom presvedcil kamarát ktorý s 8x57JS poluje v afrike a so MJG striela antilopy vyše 400kg na vzdialenosti vyse 350 m.Mne osobne 8x57js stačí na moje polovanie a ešte nikdy ma nesklamala.A zas nne tebou preferovana 30-06 nesedela. ◄ reagovať
A jejda zase sa to tu melie :-D Neda mi nereagovat a nepodporit rozumne argumenty ktore tu prezentuje ujo BLEIKER, casto sa tento kaliber vychvaluje do nebies ja netvrdim ze nieje dobri to prrr skor len to ze casto sa tomu pripisuju zasluhy co su skor nahoda ako ze niekto streli kracajuceho vlka na 400m!? proste namieril nadsadil a strelil a dal alah aj trafil :-D ja taketo nahodne streli nepovazujem za smerodatne, ruku na srdce miso a to ta nechcem urazit ani vyvolat hadku kolko krat po sebe vies vystrelit takyto vystrel s rovnakym vysledkom??? vies a potom taketo hlasky cita ako pisal Robo novopeceny zacinajuci polovnik a hned si zoberie stoho len vyjadrenie ze sa s 8x57 da spokojne polovat aj na 400m. ale neprehanajme ja osobne tiez nemusim 8x57 lebo tam to fabricke strelivo nieje co by som si od streliva predstavoval ja,samozrejme je to o inom ked si strelivo robis sam ako shoter alebo si davas prebijat ako pepies a osadia to kvalitnou strelou a nadupu to do krajnosit, to je uz potom ina muzika ale aj tak by som ju nechcel a nech sa fuci kto chce proste 8x57 ma neposunie do tej sfery kde chcem a strielam ja! HOUK ◄ reagovať
Bleiker ja som uvadzal RWS ID. ◄ reagovať
niet nad 8X57 JS Mauser a ked mi niekto z vas sopliakou povie že som z ničoho ineho nestrielal tak ked ho potkam tak mu nakopem zadok:):):):):):)a s pepinom som to preberal nespočetne krat:):):) ◄ reagovať
Úplný súhlas...a ako som už písal, veľmi si cením tvoje vedomosti aj spôsob ich prezentácie. Ja už osmou nepoľujem takže kopem za iných :o) S "kuchtíkom" sme o tom dnes podvečer snáď hoďku diskutovali :))) Zdravím pepiho! ◄ reagovať
miso111-ja to vobec neberiem osobne,o nejaké tie osobné spory nemám záujem.Jeden neodškriepitelný fakt je však to,že ani u jednej skupiny majitelov akejkolvek ráže nenájdem taký-patriotizmus,lojalitu až ješitnost ako u majitelov 8x57.Jednoducho sa budete byt za ten kaliber ako levy.ani američania nekopú za 30-06 tak,ako vy.Nie je to tak dávno,čo 7x64 bola mimoriadne rozšírená,ale to sa s touto skupinou majitelov vobec nedá porovnávat.Netvrdím,že je to vyslovene zlé,len sa to "málinko"prehána,čoho dokazom je aj táto diskusia.Pričom nie je na to dovod,pretože stále je to strela,ktorá vykonáva tú rozhodujúcu robotu a umiestnenie zásahu.Až potom-pri vhodne zvolenej ráži na tú ktorú zver-nasleduje kaliber.A PEVNE VERíM,žE V TOMTO SA URčITE ZHODNEME. ◄ reagovať
mišo111 aby sme sa pochopili myslel som to ironicky ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.