Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Weatherby VANGUARD - diskusia

pridané: 27.11.2013 23:19

Vie mi niekto na základe svojich skúsenosi povedať niečo o týchto zbraniach ?

počet zobrazení: 53 093
počet hlasov: 0
Weatherby VANGUARD - diskusia
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Belson, 17.3.2015 o 19:39

Jednoducho rozptyl spôsobený kmitmi voľnej TENKEJ hlavne (do spomínanej kontúry č.3) je väčší, než keď je podopretá. Ide už len o to, že ako je podopretá. Napr. v USA známe O'Connorove uloženie znamená, že tenká hlaveň sériovej zbrane je na konci predpažbia podopretá vtmelenými podperami, ktoré vytvárajú predpätie 10-20 libier. Vertikálny moment na konci puzdra záveru sa tým zmenší o cca 50%, čo znamená signifikantné zredukovanie kmitov hlavne a tým aj rozptylu..... CT308W, len sa na to pokojne pozri, literatúry je až-až. Free-floating uloženie má zmysel u TUHÝCH (rozumej hrubých) hlavní, ktoré spomínaš (súťažné) a to je trocha mimo. Tu je reč o sériových loveckých zbraniach. Ale možno si u Weatherby nechajú poradiť, len treba skúsiť.....

dať hlas príspevku | počet hlasov: 30

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 353 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off BLEIKER, 22.3.2015 o 19:28

Hunter8-a vobec vám nevadí odpor spúšte MIN.1,3kg?Strielate iba z posedov?Pretože na moj vkus je to vela,velmi vela... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off hunter8, 22.3.2015 o 14:41

Vážení páni Zhrnem Vaše fylozofické a technické úvahy atď,v agrofirme máme zakúpené 4 guľovnice Weatherby atascadero S2 v kalibri 308W.zakupené boli v rôzných časových intervaloch,poslednu sme nastrelovali minulý týždeň,všetko optiky leupold VX3 a VX6 a užívaná municia Geco plus 308W a RWS sped tip 308W.všetko nastrelené cez stojan do rozptylu z 4.rán do 1".Kto neverí rád ho pozvem na strelnicu do Zámutova,stále bolo nastrelované za účasti viacerých svedkov Zvedavcov,Ešte záverom by som chcel poďakovať v mene svojom a svojich spoločníkov-lovcov za odporučanie vyskladania kvality za rozumnú cenu-poďakovanie patrí majiteľovi firmy Ferovia-Ing Vlček František/motaq/.PS ja som na svojej wetherby si dal upraviť pažbu,mám foto uvedene na Lovu zdar. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Turbiak, 22.3.2015 o 13:21

Belson : Ak chces reagovat na moje prispevky , tak reaguj na konkretne mnou popisane a praxou overene veci...ak Ja niekde napisem VIEM tak to mam overene opakovane vlastnou praxou,cize ak vies popriet mnou popisane skusenosti a tvoje vlastne su uplne odlisne , tak si ich rad precitam alebo vypocujem :).. ale ak tu mienis prezentovat cudzie knihomolske teorie ..tak na mna prosimta nereaguj, a tie tvoje : paralelné, obsahovo a argumentačne slabo prepojené zacyklené monológy mozes prezentovat na clenskej schodzy Klubu Teoretikov kde zastavas urcite post predsedu zo svojimi vyjadrovacimi schopnostami , cize este raz , ak mi chces v niecom oponovat tak bud konkretny na obsah mojho prispevku z 19.3.2015 o 11:45 ak k tomu nemas co povedat tak Doteoretizovania :) ◄ reagovať

off Belson, 22.3.2015 o 12:07

Turbiak: Nečítal som žiadny technický a presvedčivý protiargument. Tvoje "ja VIEM, že", to nie je veľmi lákavá platforma na odbornú diskusiu. Oponuješ nestabilitou opory. Ak však pritlačíme na tenkú hlaveň niekde v jej tretine od záveru nejakých sedem kíl (beriem cca stred už spomínaného intervalu) na ploche niekoľkých milimetrov štvorcových, situácia je už kvalitatívne inde. Pri predpätí s hodnotou niekoľko MPa nie je v okolí nastavenej hodnoty závislosť medzi tlakom (=výškovým priemetom objemovej zmeny dvoch podpier zvierajúcich uhol 120°) a vertikálnou zmenou polohy tenkej hlavne lineárna. Vertikálna zmena SBZ (Stredný Bod Zásahu) pri reálnych situáciách na poľovné účely nebude nijak významná a long-range poľovník si aj tak zadováži adekvátnu zbraň s tuhou voľnou hlavňou. Tvoje porovnanie vertikálnej zmeny SBZ pri podopretej a voľnej hlavni vykonštruované na údaji richarda99 vyznieva v tejto súvislosti ako demagógia, ktorá nie je z tých jemnozrnnejších. My sa bavíme o znížení ROZPTYLU tenkej hlavne a nie o vertikálnom posune SBZ voči voľnej hlavni. Spomínaná hodnota tlaku zrejme nebola stanovená náhodne. Či hodnotu predpätia určoval O’Connor, Vaugh, alebo niekto tretí, teraz neviem. Momentálne som (a ešte pár týždňov budem) od domova dosť daleko, literatúra je mimo môjho dosahu, takže nedám teraz žiadne technické detaily (čerpám z cudzieho ležania za zbraňou). Ale keďže toto aj tak začína pripomínať babský dialóg (dva paralelné, obsahovo a argumentačne slabo prepojené zacyklené monológy), asi bude lepšie to už nechať tak..... Takže Dočítania možno zas niekedy inokedy ..... ◄ reagovať

off BLEIKER, 19.3.2015 o 13:43

motaq-tak to mi je fakt lúto,nemám nezvyknem používat sarkazmus,pokial nik na mna neútočí a navyše som na konci príspevku Ti vopred dakoval za odpoved,čo zároven vylučuje takýto štýl.Nič sa nedeje,mna to len čisto z praktickej stránky zaujíma,ako je to fyzicky riešené,nič iné,lebo o presnosti aj garantovanej výrobcom by sme sa vedeli bavit velmi dlho a tolko času nemám. ◄ reagovať

off richard99, 19.3.2015 o 11:53

Turbiak, ja som menil drevenú pažbu za kompozitovú s duralovým blokom, len pre upresnenie ,aby Ťa niekto nechytal za slovíčka. ◄ reagovať

off Turbiak, 19.3.2015 o 11:45

Belson: nemyslim si ze vnutrobalistickemu deju je jedno ci je hlaven tenka , alebo hruba - o tom som sa nikde nezmienoval , ale jedna vec je ista - ze tenka hlaven bude vzdy presnejsia ako freefloating ako ked by mala byt opreta v nejakom bode , a tlak na dany bod bude nestabilny.A ano myslim si ( VIEM ) ze ak na hlaven budem v mieste predpazbia vyvijat tebou spominanu silu 45 az 90 Newtonov tak centralny bod zasahu (nastrel ) sa pri tenkej hlavni bude rapidne menit zo zmenou velkosti tej spominanej sily.richrad99 to popisal velmi spravne ze sa mu vymenou plastovej pazby za pazbu z duralovym blokom rapidne posuva stredny bod zasahu ( nastrel ) z mojej praxe by som uviedol ze niekedy sa dost rapidne posuva nastrel uz pri dorabani glass beddingu do pazby z duralovym blokom - co je neuveritelne kedze sa tym defacto zmeni iba ulozenie prvych 2-3 cm hlavne pri puzdre zaveru ... mier s tebou :) ◄ reagovať

off Belson, 19.3.2015 o 11:24

Turbiak: 1. Myslím, že lanus to z praktického a hlavne výrobno-ekonomického hľadiska vystihol veľmi dobre..... 2. Ak si myslíš, že pri vnútrobalistickom deji je jedno, či je hlaveň tenká, alebo hrubá (tuhá), tvoja vec. Ak si myslíš, že pri podopretí hlavne silou 45 až 90 Newtonov je rozdiel v tepelnej rozťažnosti predmetných materiálov tak veľký, že spôsobí relevantnú zmenu mechanického predpätia a tým extrémny dopad na kmitanie (až k free-floatingovému, ako si si účelovo vykonštruoval z príspevku richarda99), tiež tvoja vec. Ja sa tu s tebou fyzikálne „lámať“ nemienim. Mimochodom, mal by si vedieť, že vertikálny posun nástrelu (s ktorým sa dá kalkulovať) a rozptyl nie je to isté. Poukázal som na jeden príklad, o ktorom som čítal, videl namerané grafy z experimentálneho overovania a prezentoval to chlap, ktorý má v oblasti zbraní závideniahodnú kvalifikáciu a ktorému verím. Dalo by sa o tom odborne diskutovať detailnejšie, ale vzhľadom na „ľahkú“ impertinenciu z tvojej strany na to nemám chuť. Svoje rady, že koho mám oslovovať, si nechaj pre seba a iných podobných..... Nikde som netvrdil, že nijakí výrobcovia to nerobia (žeby problémy s výrokovou logikou?). Ale nech sa páči, s free-floatingom na večné časy a nikdy inak! (najmä u loveckých zbraní s tenkými hlavňami)..... BLEIKER: S tvojou poslednou vetou sa nedá súhlasiť. Teória, ktorá nie je overená a potvrdená praxou, stojí za hovno. Fyzik L. Boltzmann to vyjadril kulantnejšie, že niet nič praktickejšieho, ako je skutočne dobrá teória. Teóriu podceňujú obvykle tí, ktorí majú problémy ju pochopiť, tak sa tu nerob..... Amíkova námaha urobiť experiment, merania a grafy, to u mňa nie je žiadna teória, ale tvrdá prax. Sorry, ale na tom nič nemení ani fakt, že neležal na strelnici s tebou..... ◄ reagovať

off fanty, 19.3.2015 o 11:06

Nebude možnosť vidieť Weatherby VANGUARD s.2 na výstave budúci týždeň v Nitre? ◄ reagovať

off motaq, 19.3.2015 o 7:14

Bleiker nehnevaj sa ale z tvojho prispevku vobec nebolo jasne ze ta vazne zaujima technicke riesenie, ale vyznel viac ako sarkasticky a nir len to. Myslim, ze som nebol jediny co ho tak pochopil. Ked sa dostanem k zbraniam tak to odfotim a pridam foto ako je to presne vyriesene u weatherby, nakolko je to jednoduchsie ako to opisovat slovami. ◄ reagovať

off BLEIKER, 19.3.2015 o 7:04

Asi takto-nechcel som tu rozpútat nejaké vášne,len som chcel od motaq vediet,ako je to technicky vyriešené,nedozvedel som sa,nevadí.Ak je volne plávajúca hlaven najjednoduchšie riešenie-s čím súhlasím,je škoda,že CZ u drvivej vačšiny svojich zbraní to nedokáže,hlavne v oblasti prednej skrutky pre pôtko remena-ale to je iná kapitola.S predpatím nemám skúsenosti,ale u dvoch velkorážnych sútažných špeciálov,ktoré som používal-renomovaných značiek-aj ked mali hrubostenné hlavne,boli použité iné technické riešenia-jedna mala volne plávajúcu hlaven,druhá mala v prednej časti pod hlavnou plát akoby z tvrdenej gumy-nejednalo sa o predpatie-bola tam medzera.Ten plát zabezpečoval rovnaké kmitanie hlavne a tým aj rovnaký odskok a amplitúdu.Nedokážem povedat,či to bolo práve totuto technologiou,ale je fakt,že tá zbran bola ultra presná.Na druhej strane musím povedat,že Rusi častokrát strielali z Tajfúnov v skúšobných stoliciach rovnako presne aj s volne plávajúcimi hlavnami.Teoria je jedna vec,ale prax nepustí....Preto nemám rád teorie overené praxou. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off pandur1, 18.3.2015 o 18:17

Páni táto starenka odkaz mi robila rozptyl na 100 m cca 5 cm a tiež nemá plavajúcu hlaveň a ešte k tomu aj trochu vystrieľanú :-)))) Samozrejme nie s tým kukerom čo tam je. :-)))) ◄ reagovať

off lanus, 18.3.2015 o 15:52

Turbiak - Plávajúca hlaveň je technologicky najjednoduchšie riešenie; nie vždy však náležite funguje preto len málo firiem dáva záruku na maximálny presne limitovaný rozptyl . ◄ reagovať

off Turbiak, 18.3.2015 o 14:35

Belson : podla teba aku dlhu dobu vydrzi to predpatie 10-20 libier na drevenej , alebo plastovej pazbe bez duraloveho skeletu ?? taketo predpatie ovpyvni rozptyl, ale podstatne je to ze zmena toho tlaku RAPIDNE posuva nastrel - ako to tu popisal richard99.. ak podla teba ma freefloating zmysel iba pri hrubych hlavniach tak potom by si mal oslovit vsetky premiove firmy ako napr. Sako,Blaser,Sauer,Steyr Mannlicher atd. aby stiahli vsetky svoje zbrane z obehu a namontovali tam O'Connorove podpery do predpazbia :D ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off richard99, 18.3.2015 o 12:06

Páni, podobné riešenie mám aj ja rem. 700cdl sf, v predpažbí približne 7cm a nosa sa nachádza osadený plat široký približne 2,5 cm, ktorý sa opiera o hlaveň a puška je presná. Keď vymením pažbu za kompozitovú s bedingom, kde je hlaveň plávajúca, musím robiť aj korekciu puškohľadu,približne 10cm smerom dolu, vertikálne je to v poriadku.Pri použití oboch pažieb je rozptyl takmer rovnaký. ◄ reagovať

off Belson, 17.3.2015 o 19:39

Jednoducho rozptyl spôsobený kmitmi voľnej TENKEJ hlavne (do spomínanej kontúry č.3) je väčší, než keď je podopretá. Ide už len o to, že ako je podopretá. Napr. v USA známe O'Connorove uloženie znamená, že tenká hlaveň sériovej zbrane je na konci predpažbia podopretá vtmelenými podperami, ktoré vytvárajú predpätie 10-20 libier. Vertikálny moment na konci puzdra záveru sa tým zmenší o cca 50%, čo znamená signifikantné zredukovanie kmitov hlavne a tým aj rozptylu..... CT308W, len sa na to pokojne pozri, literatúry je až-až. Free-floating uloženie má zmysel u TUHÝCH (rozumej hrubých) hlavní, ktoré spomínaš (súťažné) a to je trocha mimo. Tu je reč o sériových loveckých zbraniach. Ale možno si u Weatherby nechajú poradiť, len treba skúsiť..... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 30

off motaq, 17.3.2015 o 19:01

Nazorny priklad ako to funguje. Strielane s vanguard s2 synthetic kal. 6,5 creedmere na 800 yardov 5 ran. Zbran je to taka ista ako ma agbar len kaliber je iny, nema volne ulozenu hlaven. Zeby to bola mala presnost Weatherby VANGUARD - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off CT308W, 17.3.2015 o 18:51

Tak to by som sa pozrel, ako to bude fungovať. Veď keď zbraň nastrelíš pri teplote 15 ○c ,ako to bude lietať, keď bude 35 ○c alebo -20○c. Veď aj ,keď je to tvrdený plast,ale rozťažnosť tam je a nie malá. Na väčšie vzdialenosti ten odklon musí byť? Preto súťažné zbrane maju voľne uloženú hlaveň ,aby eliminovali takúto odchylku spôsobenú rozťažnosťou . ◄ reagovať

off motaq, 17.3.2015 o 18:47

Ani pri vacsich vzdialenostoach to nemusi mat negativny vplyv len nesmie to byt nechceny a neplanovany dotyk. Ak je zbran konstruovana tak ze ma byt hlaven volne ulozena tak sa dotykat nema lebo nedokazes predpovedat a predpokladat dopad dotyku na presnost. ◄ reagovať

off vivatvikend, 17.3.2015 o 18:24

ja si myslim ze vplyv dotykania sa hlavne o pazbu je viditelny az pri väcsich vzdialenostiach ako su tie bezne pri polovani. ◄ reagovať

off motaq, 17.3.2015 o 18:21

A len pre upresnenie toto plati aj pre model s drevenou pazbou a u tohto je hlaven v jednom mieste v kontakte s pazbou (nie je to nahodne miesto ale pazba je zamerne tak vyrobena) a dosahuje vybornu presnost vid foto v predchadzajucich mojich prispevkoch kde su nastrelne terce kal. 270win s 3 druhmi streliva strielane na 100m... ◄ reagovať

off motaq, 17.3.2015 o 18:18

Bleiker nenapisal som ze sa hlaven dotyka po celej dlzke. Co sa tyka zdovodnenia skus si precitat moj prispevok dnes o 8:08 tam ti to pani z weatherby polopatisticky vysvetlili. Nemyslim si, ze by ludia co 70 rokov vyrabaju zbrane nevedeli co hovoria a ze by nemali otestovane svoje tvrdenia v praxi pri com si dovolia u tychto zbrani garantovat rozptyl sub moa. Pre tych co maju problem s anglictinou zjednodusena odpoved, takymto sposobom zabezpecuju vyssiu stabilizaciu hlavniam s mensim vonkajsim priemerom. ◄ reagovať

off agbar, 17.3.2015 o 17:59

Bleiker sak to. Ja som sa stym este nestretol aby hlaven musela byt v kontakte s pazbou. No uvidim co to bude robit a dam vediet. Ale pride mi to fakt cudne lebo doposial som bol presvedceny o nutnosti volne plavajucej hlavne. ◄ reagovať

off BLEIKER, 17.3.2015 o 17:22

motaq a vedel by si mi ozrejmit,na akom princípe je dosahované tej presnosti,ak sa hlaven po celej dlžke opiera o plast?Dík za odpoved ◄ reagovať

off motaq, 17.3.2015 o 10:21

agbar, s dobrym strelivom urcite pojde dobre a presne, vsetky referencie a spatne vazby od zakaznikov alebo od predajcov co mam tak to potvrdzuju. Posledna skusenost predajcu, ktory nastreloval synthetic v 308 na Geco plus a nasledne mi volal bol nastrel 3 ran na dotyk medzi sebou na 100m. V kazdom pripade budem rad ked sa po nastreleni podelis o svoju skusenost. ◄ reagovať

off saris, 17.3.2015 o 10:14

agbar....žiadné obavy. Ja ju mám v 308W a som maximálne spokojný. ◄ reagovať

off agbar, 17.3.2015 o 10:11

Motaq, vdaka. Musim priznat, ze po anglicky viem tak akurat curat ☺, takze prichadzam o mnoho infornacii, ale tymto si ma ukludnil a dufam, ze pojde presne. Zdar. ◄ reagovať

off motaq, 17.3.2015 o 8:08

Otazka na tuto temu je aj medzi FAQ na stranke vyrobcu weatherby.com, vid nizsie. Z odpovede vyplyva ze ulozenie hlavne tak ze nie je volne je zamer a zvysuje presnost zbrane. Why are some Weatherby rifles “free floated” and some are not? We have found through our testing that barrels having a smaller outside diameter than our #3 contour require upward pressure to help stabilize the barrel for increased accuracy. Our free floated barrels have enough rigidity in the barrel for them to be free floated. ◄ reagovať

off motaq, 17.3.2015 o 4:13

Agbar, netreba mat obavy je to tak u vsetkych zbrani weatherby vanguard s2 s plastovou pazbou, hlaven u tohto prevedenia nie je ulozena volne ale sa dotyka pazby. Nie je to chyba tvojej zbrane. Cele je to navrhnute tak aby zbran dosahovala vyrobcom uvadzanu presnost. Takze netreba mat obavy. ◄ reagovať

off agbar, 16.3.2015 o 20:32

Zdravim. Tak doma pribudla weatherby vanguard serie 2 v razi 300 win mag v plaste so schrankou. Vcelku sa mi velmi paci, ale zistil som zatial jednu vec, ktora mi robi starosti, lebo este nedosli kruzky, tak ju nemozem vyskusat. Moje obavy spocivaju v tom, ze ta pazba sa opiera v celej svojej dlzke o hlaven a nevidim tam ziadnu medzeru. Prosim majitelov resp. predajcov tejto zbrane nech sa k tomuto vyjadria, ci aj na inych tychto zbraniach je to tak, ako u mojej. ◄ reagovať

off hunter8, 17.12.2014 o 20:46

TO:Turbiak zatial som neuvažoval,ale chcem vytvarať nejaké atypické zbrane čiže úpravy na mieru a rád by som s tebou hodil dajaku debatu.osobne cestujem po celom východe. ◄ reagovať

off Turbiak, 16.12.2014 o 22:21

hunter8 : vyzera to fajn , neuvazoval si tam dat spravit aj lozko z tekuteho kovu ?myslim pod puzdro zaveru ◄ reagovať

off motaq, 16.12.2014 o 22:19

zaujimavy upgrade. ◄ reagovať

off hunter8, 16.12.2014 o 20:07

Práve som pridal foto novej pažby na weatherby vanguard.Bližšie v foto. Weatherby VANGUARD - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off BLEIKER, 14.8.2014 o 14:18

Ano milos-s tym musim suhlasit-teda ,že na spoločne treba niečo lahke.Ostatne ako vtip je fajn(: ◄ reagovať

off hunter8, 13.8.2014 o 21:57

Rozhodoval som sa medzi cz 557 8X57JS a weatherby S2,v odbornej literature CZ 557 3,2kg v skutočnosti 3,6Kg ◄ reagovať

off millos, 13.8.2014 o 21:24

Bleiker: Mal som kedysi CZ550 Lux v 300WM a s Meoptou 3-12x50. Keď som sa táral po spoločnýchm veruže mi to bolo dosť vláčiť... a to nepatrím zrovna medzi podvýživených, 193cm a 112kg netto...asi už stárnem, som lenivý nadrapovať ťažké železo. Radšej ľahšiu flintičku. ◄ reagovať

off BLEIKER, 13.8.2014 o 21:15

Milos-ale ty ako zastanca hrubych rúr dobre vieš,že to nie je len o váhe.Totiž,ak je zbran ozaj dobre vyvážená,čo je velmi podstatné,má predné pútko umiestnené dostatočne vpredu a zbran sa nenosí sposobom,kedy celé tažisko zbrane pri nosení smeruje dolu a posobí priamo na rameno strelca,tak 4,3kg nemože byt fakt problém.Navyše je tu taký zaužívaný a ja tvrdím,že dost blbý sposob nosit pušku na lavom rameni.Všetci dobre vieme,že pravá strana-či ruka alebo noha je u praváka silnejšia a je potom podla mna prirodzenejšie,nosit zbran na pravom rameni,ktoré zvláda daleko viac.Ked sa jedná o kalibre,naši polovníci by neváhali strielat pomaly s 50BMG,ale ked má odniest pušku cez 4 kg ,tak je zrazu problém.Je,ale vo váhe zbrane to nebude.... ◄ reagovať

off millos, 13.8.2014 o 20:26

Heimdall: Prejdi sa po hore 5km so super varmintom od Tikka, ktorá má s optikou okolo 4,3kg a s WTHB...trochu rozdiel. Ale na posed dobrá voľba. Častokrát si na posed beriem pušku 2,5x ťažšiu ako tvoja Tikka. Ale chalani tu riešia "nositeľné" pušky. Ale samozrejme som veľký zástanca "hrubých rúr". ◄ reagovať

off heimdall, 11.8.2014 o 12:49

Pekná zbraň, vyzerá dobre aj spracovanie plastu...mne osobne sa však viac páčia varmint hlavne...ja som dal prednosť tejto odkaz ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 353 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk