Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

lov diviačej zveri na vnadisku - diskusia

autor: off michal89
pridané: 4.11.2013 20:43

Kolegovia polovníci, možte pisat vase skusenosti a postrehy z lovov diviacej zvery na vnadiskách...

počet zobrazení: 16 106
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Edu, 6.11.2013 o 11:44

Na vnadisku sa dá vykonavať najlepšia selekcia a znižovanie stavov extremne premnoženej diviačej zveri . Určite je lov na vnadisku z hladiska etiky vhodnejší ako bušenie z brokovníc na čriedy diviakov na spoločných polovačkách o selekcii niet ani reči . Samozrjme treba rešpektovať zákon , ktorý však nevymedzuje vzidialednosť v akej sa môže zver loviť od vnadiska . Vymedzuje iba §65 ako nesprávny lov v /3/ e) loviť raticovú zver v čase núdze bližšie ako 200 m od krmovísk a kŕmidiel nie však vnadiska . Čiže mi vychádza že ak diviak nestojí priamo vo vnadisku je jeho lov povolený . Ako poznamenal dede bolo by fajn keby zakon umožnoval použitie baterky pri love diviačej zveri ked nám už po tej hodine pridal na love obdobne ako to maju povolene v susednom Madarsku . Lepšie je si zasvietit ako niekoho odpalit či postrielat diviaka prípadne urobit nevhodnu selekciu . Po pravde aj tak 99% aktívnych poľovníkov má baterku na puške čiže ten zakonom stanovený zakaz je naozaj iba v teoretickej rovine nezmyslu . Samozrejme čo sa týka baterky okrem diviaka by zákaz na ostatnu raticovu zver mohol nadalej platit . Použitie baterky by bolo len dve hodiny po zapade a dve hodiny pred východom slnka . Ale to už odbočujem .

dať hlas príspevku | počet hlasov: 19

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 56 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off vertas68, 22.2.2014 o 10:10

Ako je teraz stanovený čas núdze pre bratislavský kraj keď je taká teplá zima? Neviem to nikde nájsť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Milanhongo, 16.11.2013 o 20:19

Chlapi, však aj valec je sťažený prístup. A keď s ním hrkocú aspoň ťa zobudia ako mňa. Šuchneš, utečú a čakáš na diviaky. A keď sú tam diviaky vyberieš, strieľaš, až máš čo robiť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off slavino, 15.11.2013 o 14:55

dede: :) ano, ciastocne som si takuto odpoved zasluzil... ale uz skor som pisal, ze som zvedavy na tento sposob lovu a rad sa niecomu uzitocnemu priucim. PS: Minuly vikend som skusal diviaciu vabnicku od Devany hlboko v lese (odkaz) a pribehlo mi osamotene jelienca az pod posed... Takze este sa mam kde zdokonalovat aj v tomto smere ;) Vabite pri vnadiskach? Ci len potichu cakate? ◄ reagovať

off dede, 15.11.2013 o 7:13

Slavino - keby si chodil ako dieťa do klubu ,, Mladých priateľov poľovníctva ,, a prečítal príručku pre ,, Mladé horské svište ,, vedel by si, ako je konštrukčne riešené ,, vnadisko ,, len pre diviačiu zver. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off rado100, 14.11.2013 o 21:37

Kolega michal89 sa pýtal na skúsenosti s lovom diviačej zveri na vnadisku. Ja som napísal ako to robím ja a je mi sto krát milšie uloviť diviaka ktorého dobre vidím ako strieľať na diviaka v pšenici ktorému trčí len chrbát. A samozrejme že tento spôsob nevyrieši vysoké stavy diviakov, ale u nás to je jediný efektívny spôsob. ◄ reagovať

off miso111, 14.11.2013 o 21:30

Takto chlapi! Výhody a nevýhody zhrnie AJ MALé dieťa! To tu nebudem viac rozoberať ale pár "odborníkov" to tu popísalo do detailov!!! Každý loví "v zmysle zákona" ako vie! Tu to končí...a zároveň bohužiaľ aj začína. Howgh!!! ◄ reagovať

off Ondrik, 14.11.2013 o 20:51

načo do toho ťahať zákon? veď v tom je toľko pi*ovín, že až! Papier znesie! ◄ reagovať

off miso111, 14.11.2013 o 20:47

Bol by som neobjktívny keby som tvrdil, že vnadiská paušálne nespĺňajú kritériá... ale na rovinu...videl som zatiaľ jedno! Pracovníci LU si pochopitelne neplnia kontrolnú úlohu...(nebudem kutrať!!!!!!)...Ale lovci buďme ĽUDIA a netvrďme bludy: T.j. znižovanie stavov premnoženej diviačej zveri, precízna selekcia...,...,..! :))) Inak sa nedá :))))) P.S. Na požiadanie vysvetlím! ◄ reagovať

off rado100, 14.11.2013 o 20:00

Toto je práve ten problém, že väčšina kolegov si vnadisko pre diviačiu zver predstavuje ako miesto kde treba vysypať fúru kukurice, chleba atď. Ale diviak má výborný čuch a ak zistím ktorým miestom diviaky radi prechádzajú stačí ak tam zapichnem rýľ a do jarčeka takto vzniknutého nasypem za hrsť kukurice. 10 takýchto vpichov a mám vnadisko hotové. Ďalej sú výborné staré ťažšie vyvrátené korene, alebo hrubé konáre ktoré sa dajú na kopu a pod ne trochu kukurice. Pri takto založenom vnadisku si môžem byť istý, že mi tam budú chodiť brať kukuricu iba diviaky a myši. Budem sa opakovať, ale dôležitá je pravidelnosť a nie množstvo podávaného krmiva. ◄ reagovať

off slavino, 14.11.2013 o 18:18

Edu: Nenapadam ta, ale v praxi chcem vidiet co asi tak zabrani inej hladnej raticovej zveri vo vstupe na dobre zakrmeny priestor urceny pre diviaciu zver - tj. vnadisko. :) To asi fakt len tu "dopravnu znacku" tam dat - zakaz vjazdu raticovej zveri okrem diviakov a zasobovania... :) sorry, nedalo mi lov diviačej zveri na vnadisku - diskusia ◄ reagovať

off miso111, 13.11.2013 o 13:36

Výborná pripomienka Edu. Presne na solar! A sme konečne pri kameni úrazu 99,9% vnadísk pre "diviačiu" zver! Nechal som tam alibisticky aspoň 0,1% Dúfam, že som to neprehnal :))))) A navyše chcel by som naivne veriť, že sa na vnadiskách neloví nič iné a len dovolenými prostriedkami v dovolenom čase :)))...mitko a dede plne sa stotožňujem! ◄ reagovať

off Edu, 13.11.2013 o 12:11

§ 61 Vnadisko na lov diviačej zveri musí byť zriadené tak, aby ostatná raticová zver mala k návnade sťažený prístup. ◄ reagovať

off namreh, 11.11.2013 o 22:11

Vladenko chcem sa spýtať to máš robený valec,alebo kupovaný. ◄ reagovať

off Vladenko, 11.11.2013 o 21:50

Súhlas, danielia zver sa naučila gúľať valec s kukuricou úplne v pohode, a vyžerú ho presne tak isto ako aj diviaky. Je jasné, že ostatná zver a vtáctvo , s tým má trošku problém, ale aj srnčie som neraz pozoroval, že sa snažilo pohnúť s válcom aby pár zŕn vypadlo. Tu je na obrázku daniel ako sa pasuje s válcom lov diviačej zveri na vnadisku - diskusia ◄ reagovať

off premvadasz, 11.11.2013 o 21:46

presne tak vsetka zver sa nauci:) ◄ reagovať

off slavino, 11.11.2013 o 21:38

Milanhongo: Ja som videl jelenicu s telatom ako sa zabavaju s takym valcom - uz nie velmi plnym kukurice - asi 30 minut. Kopali do neho a zrali vypadavajce zrno. Takze zver sa nauci :) ◄ reagovať

off premvadasz, 9.11.2013 o 17:24

presne tak ako milanhongo pise v lete budu chodit uz za svetla ked vysypes kukuricu za pol hodku su tam , fotka ve nekvalitna je to fotene zo starou nokiou tak na 30m, mozes ich bez problemov pozorovat ako chrumu:) lov diviačej zveri na vnadisku - diskusia ◄ reagovať

off Edu, 9.11.2013 o 9:28

abba1 to nie je navadzanie to je konstatovanie skutocneho stavu + navrh na zamyslenie sa nad. . odstrelom 2 hodiny po zapade a 2 pred vychodom bez pouzitia svetla. ja nikoho nenavadzam aby porusoval zakon. ◄ reagovať

off Milanhongo, 9.11.2013 o 0:35

No postav si posed vo vysokej a redšej hore pri vode blízko mladín. Samozrejme dbaj na vietor a mesiac ako to už bolo spomenuté. Daj si valec z kukuricou asi 30m nebude ti iná zver brat krmivo. Dlhšie ti vydrží a nebudeš tam musieť chodiť z krmivom moc často, časom si na tvoj pach zvyknú a prídu aj pol h. potom ako si dosýpal krmivo. Tak môžeš podvečer doniesť krmivo a aj sadnúť na posed. Od jari budú chodiť ešte po svetle, ale ako dozreje bukvica alebo žalude prestanú chodiť. A to nehovorím o dozrievajúcich poliach. Ak sa rozhodneš strieľať tak strieľaj pokiaľ vidíš cez optiku oko a ucho a krásne na hlavu. Veľa šťastia a lovu zdar. lov diviačej zveri na vnadisku - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off abba1, 8.11.2013 o 22:31

agbar chovám psy, takže viem, kedy sa viac dohľadáva a kedy sa diviak s odstreleným rypákom, alebo nohou dostrelí skôr ◄ reagovať

off namreh, 8.11.2013 o 22:26

Hronec nič v zlom,ale si na stránke pre poľovníkov,tak sa nečuduj že tu ľudia budú zastávať záujmy poľovníkov.Urobte si fotografi a kameramani spolu s turistami svoju stránku a bude pokoj.Myslím si že ani jeden poľovník Vám na ňu nepôjde mudrovať. ◄ reagovať

off agbar, 8.11.2013 o 22:21

Jasne, je lepsie ked prastu prip. lanstiakovi odstrelis rypak, nohu ..., ako ked ho strelis presne pod usko. ◄ reagovať

off abba1, 8.11.2013 o 22:12

Edu toto je navádzanie na zakázaný spôsob lovu ..... aj on kradne, aj ja môžem, aj ty si ukradni .... niekde sa hranica medzi povoleným a zakázaným musí urobiť, občas sa posunie hore, alebo dole podľa potreby, ale na to musí byť zákon .... o lepšej selekcii a či je potrebná rozprávaj deťom na prvom stupni ZŠ, ak sa loví prasa a lanštiak, tak je úplne jedno, či je to na spoločnej, alebo na vnadisku. Ako odporcovi spoločných poľovačiek sa ťa pýtam: na koľkých postriežkach ulovíš 20 diviakov a kedy utrpí zver väčší stres? Pretože 20 kusov je dnes bežný výrad na jednej spoločnej poľovačke. ◄ reagovať

off Edu, 8.11.2013 o 18:44

dede ale diviaky nelovíme preto ,aby sme si mastili ego a dokazovali si že ich trafíme aj po tme aj na behu atd. Čierna zver sa loví selektívnym spôsobom za účelom zušlachťovania chovu ,zachovania správneho vekového a pohlavneho zastupenia . Kedže sa nám nedarí a to celoplošne znižovať stav tejto zveri a už vôbec nie dodržiavať hierarchiu starých bachýň privítal by som logicky ak môžem loviť dve hodiny po zapade a dve pred východom slnka i použitie baterky a tiež lov na vnadisku . Po pravde i tak sa baterka a lov na vnadisku v praxi uskutočnuje preto mi to príde také smiešne loviť 2 hodiny po zapade slnka a bez svetla dosť veľký nezmysel . Inak by sme mohli za nehumanne považovať aj opticke mieridlá , či výkonejšie kalibre atd. Opak je však pravdou . Preto by sme sa mali zamýšlať ako znižovať stav diviačej zveri a ako zachovavať spravnu vekovú štruktúru .Práve veková štruktúra je veľmi dôležitý prvok aby si stare diviačice urobili v čriedach poriadok . Heslom strielajte len prasata a lanštiaky je to dosť veľký nezmysel . Hlavne ak sa vôbec nemá od čoho odvíjať skutočný stav diviačej zveri . Čiže je to rovnica kde je hneď základ nezname číslo . ◄ reagovať

off slavino, 8.11.2013 o 9:50

Hronec, mylis sa v tom co o mne tvrdis - myslel som na to, ze zver je rusena, lebo zije v obhospodarovanej a obyvanej krajine a vnadiska su jeden zo sposobov, ako vybudovat nejaku formu stereotypu v jej spravani. Ak docitas prispevok na ktory si reagoval do konca, tak zistis, ze o co mi ide. Ale suhlasim, ze toto je nespravna diskusia na populisticku temu, ktoru si vytiahol. A suhlasim, aj s tym ze by sa tu mali riesit len vnadiska. Osobne s vnadiskami nemam velke skusenosti a preto som velmi zvedavy na rady skusenejsich kolegov polovnikov. ◄ reagovať

off Brut, 8.11.2013 o 9:11

slavino,on sa chcel dozvediet niečo o love diviačej zvery na vnadiskách a nie či mate revír plný turistov,rybarov a hubárov.Zabudol si ešte na fotografov.Stale to isté dookola.Oplot si revír nik ti tam nebude chodit.Skoro v každej téme to omielate dookola.Myslite len na seba a na druhých kašlete,ked niekto niečo napíše tak ho idete ukrižovat aj ked viete že ma pravdu. ◄ reagovať

off rado100, 8.11.2013 o 8:30

anje absolútny súhlas. Na vnadisku lovím diviačiu zver iba v lete kedy sú lanštiaky ešte hlúpe a na vnadisko prídu. Neskôr to už u nás nemá zmysel diviaky zídu do dolnej časti revíru do poľa kde sú obrovské plochy monokultúr hlavne kukurice a odtiaľ ich už nedostane nik. Čiže po lete u nás v lese až do jesene nie je po diviakoch ani stopy. Nezakladám klasické vnadiská kde sa pred posed vysype tatra kukurice, ale každý deň vynášam na prechody zveri cca kilo kukurice, pričom dve tri hrste kukurice dám pod suché konáre a ostatné rozhádžem na okolo. Potom je už z diaľky vidieť či tam boli diviaky keď sú konáre rozhádzané je to jasné. Diviaky sa z tohoto množstva nenažerú to je jasné, ale pekne si pochutia a zdržia sa na mieste čo na posúdenie stačí. Skúsený poľovníci vždy vraveli, že nezáleží na množstve krmiva , ale na pravidelnosti podávania. Lavičku mám vzdialenú asi 30 metrov od vnadiska je vysoká 5 metrov a kedže u nás prevláda západné a severozápedné prúdenie vetra tak som pri umiestnení lavičky prihliadal na to aby som bol pod vetrom. Diviaky sú múdre ak tam jedného ulovím môžem rátať s tým, že mi tam tak skoro neprídu. Viem že tento spôsob lovu nezníži početné stavy diviačej zveri ale pri love na vnadisku sa mi nestalo aby som ulovil diviačicu ktorá mala naliate struky ako sa to bežne stáva pri náhodnom stretnutí čriedy diviakov a streľbe bez možnosti dlhšieho pozorovania a posúdenia zveri. ◄ reagovať

off anje, 8.11.2013 o 7:43

Rád sec taky podělím o své zkušenosti s tímto lovem. Musím konstatovat, že poslední roky přestává být tento lov u nás efektivní a ulovit sele nebo lončáka na vnadišti je spíš dílem náhody. Příčina je prostá, vnadiště má dnes kde kdo a prasata vedená bachyní už dobře ví o co se jedná. Bachyně si bezpečně dojde pro vítr, nebo neomylně pozoruje posed. Zkrátka pravidelně přikrmujete, prasata berou a přesto se jich nedočkáte. Je to postřeh z několika míst a od několika kolegů. Mnohem lepší je šoulat, nebo čekat na přirozenách přechodech zvěře. ◄ reagovať

off mitko, 8.11.2013 o 6:47

namreh- ak si pozorne prečítaš môj príspevok,tak tam nikde nie je žiadna kritika...,iba som chcel vedieť,aké stanovisko zaujme zadávateľ témy k tomu,čo som tam napísal 6.11.2013 8:24...)) peeterko - nemusíš sa hneď zlostiť ...,trošku odľahčenia v tejto krutej dobe nezaškodí )) A náhodou som sa mu snažil poradiť...:)) ◄ reagovať

off slavino, 7.11.2013 o 23:39

Kazdy z nas ma iny revir - polny, lesny, horsky ale myslim, ze v drvivej vacsine relativne maly a plny turistov ,rybarov a hubarov. Niekde sa potkyname o jeleniu na kazdom kroku a tie criedy pocetnostou skor pripominaju stado krav na pasi a niekde zase je plno diviacej. Ked si musim diviaka navabit, aby som ho aspon videl , tak si rad necham poradit ako na to... Dokazem si predstavit relativne odbornu publikaciu ako extrakt z tychto polovnickych for a mozno by to aj bol prinosny cin pre nas vsetkych. ◄ reagovať

off bakchus, 7.11.2013 o 23:10

V jednom PZ môjho kamaráta vykricali na schôdzy že na vnadisku strelil lanstiaka. Že je to vraj nehumanne... V tom istom PZ sa dávno pred rokom 2013 strieľala vysoká v pohone, v behu a diviaky aj brokom ako písal Edu... ◄ reagovať

off peeterko, 7.11.2013 o 10:03

dede - chytry si jak ruske radio, ale este som na tomto fore od teba necital ziadny vecny prispevok. mitko - tie chodniky su stara osvedcena vec. Kto naozaj chodi do reviru, vie preco. U nas sa volakedy taketo chodnicky zvykli kosit aj v trstinach a zver po nich velmi rada chodi. A vyustia tam, kde ty potrebujes. Ked nemas co rozumen poradit michalovi, tak tu aspon neironizuj prispevky inych. ◄ reagovať

off namreh, 7.11.2013 o 9:21

dede a mitko hlavne že môžte skritizovať ked nechcete pomôcť tak aspoň netrepte. ◄ reagovať

off dede, 7.11.2013 o 1:31

peeterko - to čo popisuješ zvládne aj obyčajný dedinčan čo chová doma okrem sliepok aj domáce zvieratá.... ušetrí peniaze za poľovný lístok. ◄ reagovať

off mitko, 6.11.2013 o 21:26

Môj ty bóóóže,pokúsim sa teda o hodnotný :)) ... na tie chodníky daj aj smerové tabule...,a rozsyp mak...,kým ho vyzbierajú budeš mať dosť času oprieť búchačku o dosku :)))) ◄ reagovať

off peeterko, 6.11.2013 o 17:23

michal89 - nebudem pisat o vhodnosti lovu na vnadisku, sam vidis, ze su aj ludia, ktori silou-mocou toto odsudzuju. Pochopitelne je to najefektivnejsi a najbezpecnejsi sposob selektivneho lovu. Najmä v case, ked v zivotnom tempe ma kazdy coraz menej casu na navstevu reviru a ako Edu poznamenal, stavy diviacej zveri su extremne vysoke. Vyber miesta posedu je najdolezitejsi. Musi byt v relativnej blizkosti miest, kde odpociva zvycajne zver (idealne celorocne) Najlepsie par desiatok metrov od mladiny, ci juznej strane, kde sa zdrziava aj cez zimu. Ber velmi velky ohlad na smer vetra a moznost jeho tocenia, co v dolinach, svahoch nie je nic nezvycajne. Posed, ktory ti pri najmensej zmene smeru vetra zavetri pol reviru je k nicomu. Ja zvyknem robit taketo posedy na co najvyssom mieste, idealne na kopci, hoci je tam narocnejsi pristup. Ale mysli aj na ten. Ked tam nieco strelis, aby si vedel dobehnut co najblizsie autom. Alebo aspon ked z toho kopca stiahnes ten kus niekam dole. Aj ked si na vyssom bode, tak rob co najvyssi posed. minimalne 5-6 m a viac. Vietor obcas slahne aj pach z vacsej vysky dole na zem. Od starych polovnikov som vzdy pocuval, ze cim vyssi posed, tym lepsie. Nacvic si vsak z neho strelbu s optikou, predtym ako ho zacnes pouzivat. IDelana vzdialenost vnadiska je v zavislosti od porastu. Pochopitelne ak sedis hore v korune stromu, tak nemozes mat vnadenie na 100m od seba, lebo by si tam ani nedovidel. Minimalne vsak je dobre mat aspon tych 30m. V tom pripade si mozes este dovolit, malicke suchnutia, ci odistenie zbrane bez toho aby to zver pocula. Okolo vnadiska maj dostatok priestoru, aby si videl kam zver odskakuje po vystrele a tiez aby si mal dost svetla priamo na vnadisku. Posed postav tak, aby si bol chrbtom k mesacnemu svitu, lebo pocas splnu ti svieti tvar aj optika ako reflektor a nic ti nevyjde na krmenie. Bez ohladu na to ci spravis kazatelnu, alebo len rebrik, tak maj pred sebou stenu, alebo kriznu dosku, aby si si mal kam opriet flintu, ked uz pocujes prichadzajucu zver. Je to dobre aby si nerobil prilis vela pohybov zbytocne, ked je zver uz na krmive. Vzdy ju nechaj trocha ukludnit a strielaj az po 5 minutach. Prikrmuj tam permanentne, ak je zver v okoli, ci v reviri, aby si na to miesto zvykla. Ak tam budes krmit len ked chces lovit, tak si zver to miesto zafixuje ako nebezpecne a bude ti zbytocne. Co sa tyka krmiva, tak je to vlastne individualne. Zavisi od toho kde polujes a co mas k dispozicii. Silaz, ci obilie, vsetko je dobre. Vseobecne dobra kombinacia je hrach a kukurica. Ked okolo toho mas pohadzanych par jablk, ci krmnu repu takto na jesen, tak to je len bonus. Sulkova kukurica je o to lepsia, ze ti ju zver nezozerie tak rychlo a zdrzi sa na krmovisku aj dlhsie. Vnima to aj ako hracku. Diviacata si radi odnesu sulok niekam dalej a tam ho sami zeru, potom dobehne druhe, chce im ho ukradnut a takto sa zabavaju :-) Ved uvidis sam. Este mozes pomoct zlepsit krmovisko tak, ze k nemu vycistis z viacerych smerov akesi chodnicky. Aby mala zver pocit, ze sa tam vie dostat v tichosti bez lamania haluziny. Tak isto aj vysoka, radsej chodi cez redsie priechody ako cez husty podrast. Ja mam od jedneho krmoviska mladinu asi tak na 30m a vnutri v mladine mam pekne vycisteni asi 70m chodnik, ktory usti na urovni vnadiska. Krasne to tam smeruje a natahuje zver a vacsina z nej vzdy prichadza prave odtial. Keby nieco, tak sa pytaj este dalej :-) Lovu zdar! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 13

off michal89, 6.11.2013 o 13:14

pán Slúka, diviakovy sa nemamproblem nakozu dostat,mamdost diviakovulovenych alechcem vyskusat aj tentosposob lovu a s tym hacnutim a jednoduchym zabuitimzvery to nemusi byt tak jednoznacne, musite mat priaznivy vietor, byt v tichosti a samozrejme flinta ani na kratsiu vzdialenost sama netrafi:) ja len stalecakam na nejaky hodnoty prispevok ktory sabude tykat lovu na vnadisku a nie na nazory precoje to dobre alebo nie ... ◄ reagovať

off Edu, 6.11.2013 o 11:44

Na vnadisku sa dá vykonavať najlepšia selekcia a znižovanie stavov extremne premnoženej diviačej zveri . Určite je lov na vnadisku z hladiska etiky vhodnejší ako bušenie z brokovníc na čriedy diviakov na spoločných polovačkách o selekcii niet ani reči . Samozrjme treba rešpektovať zákon , ktorý však nevymedzuje vzidialednosť v akej sa môže zver loviť od vnadiska . Vymedzuje iba §65 ako nesprávny lov v /3/ e) loviť raticovú zver v čase núdze bližšie ako 200 m od krmovísk a kŕmidiel nie však vnadiska . Čiže mi vychádza že ak diviak nestojí priamo vo vnadisku je jeho lov povolený . Ako poznamenal dede bolo by fajn keby zakon umožnoval použitie baterky pri love diviačej zveri ked nám už po tej hodine pridal na love obdobne ako to maju povolene v susednom Madarsku . Lepšie je si zasvietit ako niekoho odpalit či postrielat diviaka prípadne urobit nevhodnu selekciu . Po pravde aj tak 99% aktívnych poľovníkov má baterku na puške čiže ten zakonom stanovený zakaz je naozaj iba v teoretickej rovine nezmyslu . Samozrejme čo sa týka baterky okrem diviaka by zákaz na ostatnu raticovu zver mohol nadalej platit . Použitie baterky by bolo len dve hodiny po zapade a dve hodiny pred východom slnka . Ale to už odbočujem . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 19

off mitko, 6.11.2013 o 8:24

michal89 - a čo takto sa trošku vžiť do etológie diviačej zvery,byť trochu poľovníkom v pravom slova zmysle,dostať sa diviakovi "na kožku" prekabátením jeho super zmyslov a nie znížením sa na úroveň "iba lovca" spôsobom prídem,hačnem si,zabijem a idem mäsiarčiť domov...? Hmm? :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off dede, 4.11.2013 o 23:42

Agbar - ano, zabudol som na novelizáciu v § 2) časom núdze obdobie určené okresným úradom v sídle kraja, ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 56 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM