Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.
Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
p.Grobauer alias marekeram ja si myslim že toto všetko čo ste napisal neviete len vy tak nas nezaradujte mezi vás samého,LENON už tu raz bol,pri medvedovi monitorig funguje a čo sa zmenilo,nič,myslim si že vlka vystrielat určite nik nechce a tak ako je nastaveny odstrel si myslim ani vystrielaný nemôže byt,pretože po tych rokoch čo sa strielalo kolo 100 ks vlkov ročne,možno i viacej, by tu podla pseudoochranarou ,už ani nemohol existovat,tod moj usudok a to niesom odbornik na všetko ◄ reagovať
Prešiel som si článok pána Ďuríka a musím konštatovať, že používa veľmi podobné výpočtové metódy, ako používa ten, ktorého kritizuje v úvode článku. Výsledky možno nie sú tak silno pritiahnuté za vlasy ako v prípade elektrovlka, sú možno o niečo realistickejšie, ale metodikou výpočtu veľmi blízke: cucanie čísel z prsta a vyťahovanie dát z rukáva, ako kúzelnícky eskamotér. Všetky podobné odhady počtu vlkov na Slovensku majú jedno spoločné. Neberie sa do úvahy realita, teda výsledky monitoringu vlka. Taký monitoring totiž neexistuje. A preto môže prísť ktokoľvek a s akýmkoľvek vzdelaním, zadať si čísla o ktorých nemá ani páru do triviálnych vzorcov a počítať. Výpočet zvládne naozaj hocikto, stačí ovládať počty. Sčítať, odčítať, násobiť a deliť. Je to príklad pre žiaka základnej školy a netreba na to ani žiadne špeciálne odborné vzdelanie. Skutočnosť je taká, že NEVIEME, koľko je vlčích svoriek na Slovensku. Nevieme, koľko je priemerný počet vlkov v svorke. Nevieme, aké veľké je v priemere teritórium jednej vlčej svorky. Nevieme, aký je prírastok po odpočítaní lovu a úhynu. Netušíme, aký má vplyv pytliactvo. Samé neznáme veličiny. A prečo? Pretože nefunguje monitoring. A to je živná pôda pre rôzne špekulácie. ◄ reagovať
skuste venovat trochu pozornosti članku ,ktorí napisal ing.Ďurík v kategorii" Članky"velmi poučne ◄ reagovať
lubenko-ak máte záujem - trochu som sa pohral s číslami odhadu vlka na základe jedného "vysoko odborného" vyjadrenia,čiže drístu (viď moje články).Ešte k názoru, že poľovnícko - ochranárska vojna nikam nevedie .Myslím si totiž je bohužiaľ vedie - a síce k intenzívnemu potlačeniu populácie vlka na Slovensku.A pre jegera - bystričania asi na nič nečakajú ,len sú leniví - nechce sa im zrejme absolvovať tie ochranárske tortúry okolo legalizovania úlovkov vlka.Ale je tu ešte jedna možnosť,a to taká, že nie je čo loviť! To by sa však museli vyjadriť oni sami ... ◄ reagovať
Tí Bystričania na čo čakajú? ◄ reagovať
K 8.1. 41 kusov, minulý rok 35 kusov. BB 18/7 ◄ reagovať
ten udavaný stav kmenový 150 ks bola pekna debilnina,ked sa každý rok po sebe strelilo 130 vlkov a stale ich pribudalo a nie ubudalo ◄ reagovať
tie koridory budu tak dobre pre utečencou,ale pre vlkou by napred mali urobit školenia ◄ reagovať
Ešte na jednu ochranársku debilitu som zabudol - úemia európskeho významu pre vlka dravého a koridory pre migráciu do ČR,Poľska a Maďarska (bežný poľovník ani nevie o čo sa jedná, alebo aj vie - a aj keď vie ,tak just... !)Všetko je to pre poľovníkov ako červené súkno pre býka v aréne ... ◄ reagovať
elciervo treba si pozrieť poľovnícke štatistiky - od roku 2011 je v poľovníckych štatistikách udávaná početnosť vlka na Slovensku viac, ako 2000 kusov. Dolná hranica - 150ks je dlhoročne udávaný jarný kmeňový stav podľa elektrovlka-nátelníka udávaný ešte nedávno. ◄ reagovať
už ale vôbec nechapem,prečo našim pseudoochranarom až tak zaleži na ochrane vlka ,ved mu vôbec ale vôbec nehrozí vyhynutie,na svete je ho určite cez milion,pretože všade je monitoring ,len u nas nie:):):):),ked sa u nas troška snížía stavy,hned tu dobehnu dajake svorky z Polska ,lebo Ruska ved za posledné roky sa ich určite odlovilo najmenej 500 ks a stale su a nie v malom počte,tak už vidim len to že je to žiadana finančna iniekcia pre našich pseudoochranarou zo zahraničia od ochranárskej loby,čim sa vlastne načelnik vlkou živi,lebo už je na dôchodku a štat ho platí ako romou ktorý v živote nerobili,výzor na to má ◄ reagovať
Načo nejaký monitoring ? Veď ešte pár rokov debility nazývajúcej sa súčasne platná doba lovu vlka dravého (a k tomu ešte ev.znižovanie kvót ,či nebodaj celoročná ochrana ) a budeme vedieť naprosto jasne, že stavy vlka na Slovensku sa blížia spoľahlivo k NULE. Iba ak by platilo, že monitoring ,monitoring,monitoring = Money,Money,Money (pre poľovníkov však určite nie!)Ale pre ten prípad je jedno v akom stave tá populácia bude,len aby parazitom žijúcim z "dobrovoľných príspevkov občanov" prišli Money... ◄ reagovať
Ten "rozptyl" od 150-2000 ste odkiaľ vzali? To (2000) som ani v najpesimistickejšom poľovníckom odhade nepočul/nečítal... ◄ reagovať
astronom, monitoring je naozaj alfa a omega - pre tých poľovníkov, čo to s ochranou vlka myslia naozaj vážne a úprimne. Tým je totiž jasné, že ak nepoznáme, v akom stave je populácia vlka, bolo by nerozumné ho loviť. Pre tých ostatných, ktorí to s ochranou vlka nemyslia vážne, alebo im je to úplne jedno, tak tých nemá zmysel o potrebe monitoringu presviedčať. Medveď je príkladom, že ani čísla ortodoxných ochranárov, ale ani čísla poľovnícke neboli správne. Pre vlka nemusí platiť analógia, hoci predpokladám, že pravda je niekde uprostred. Rozptyl je však obrovský (Od 150 do 2000) a treba to zreálniť, ale nie tak, že sa to dohodne komisionálne!!! ◄ reagovať
Pripadá mi to tak, akoby monitoring vlka bol alfou a omegou jeho ochrany. Podobne to bolo aj s medveďom. Poľovníci udávali určitý odhadovaný počet. Zástupcovia jeho úplnej ochrany udávali podstatne nižšie čísla. A hľa, po vykonaní monitoringu na nie celom území Slovenska, sme sa dostali k číslam prevyšujúcim počet, odhadovaný poľovníkmi. A to nie som si istý, že údaja, ktoré sa dostali na verejnosť, sú skutočnými počtami. Vykonávanie akéhosi sčítania vlkov je len snahou o oddialenie jeho regulácie. ◄ reagovať
By bolo, by bolo ... a bla-blá. No prepac, ale "by bolo" ziaduce teba tu na stranke definitivne zastavit z dovodov, lebo si vysvetlujes slobodu slova a demokraciu po svojom a myslis si, ze si mozes pisat co len chces a ze mozes neustale iritovat polovnikov. Tvoj prispevok o 12:20 je toho najlepsim dokazom. ◄ reagovať
jarodt hrajte sa ďalej na Sherlocka Holmesa, ak Vás to baví. Môj názor na ochranu vlkov mimochodnom nie je totožný s názorom toho pána. V prvom rade by bolo treba na niekoľko rokov úplne zastaviť lov vlkov, kým nebudú výsledky monitoringu, ktorý bol navrhnutý v "Programe". Tento čas treba na to, aby sme vedeli posúdiť, či je populácia vlka stabilná a v priaznivom stave - podľa kritérií v "Programe". Ak by bola v priaznivom stave, treba povoliť lov pri stanovení kvót, podobne, ako je tomu teraz a pokračovať v monitoringu. Ak by sa stav populácie vlka opäť zhoršil, treba opäť na niekoľko rokov lov vlkov zakázať. Ostatné opatrenia, ktoré sú v tom programe (územia s celoročnou ochranou vlka) sú nezmyslom, lebo vyžadujú zbytočne veľa papierovania a byrokracie, a sú finančne náročné - platíme to z našich daní je možné sa na tom finančne priživovať. ◄ reagovať
Marek Keram, prefoťte nám tu váš poľovný lístok prosím, kľudne môžte aj do správy ak sa verejne hanbíte, ja vám kľudne pošlem môj ak by ste mal záujem. ◄ reagovať
jarodt, kľudne Vás nechám vo Vašom omyle. Ale Vaša logika je dosť chabá. Tým, že som uviedol odkaz na článok uvedeného pána tak to automaticky znamaná, že tým pánom som ja? Odkaz som dal preto, lebo niektoré - nehovorím že všetky z tých názorov sa mi javia ako celkom rozumné. Rovnako, ako on si myslím, že ak nieto kváka o ochrane vlka - bez ohľadu na to, či je takový, alebo makový a pritom o vlkoch vie akurát to, že nežerú mrkvu, alebo to, že je to škodná - tak ten kto také kváka nie je žiadny ochranár vlkov. A je jedno, či je to elektrovlk-nátelník, alebo poľovník. A bolo by už dobré, keby Ste začal konečne s vecnou argumentáciou a nie podsúvaním blbostí. ◄ reagovať
Je to zelené ako žaba, kváka to ako žaba, skáče to ako žaba, čo je to? Podľa pána Grobauera alias Mareka Kerama je to jeleň :-) Mimochodom Grobauer = Marek Keram = navlas totožné názory, naprosto totožná argumentácia, ten istý slovosled, tie isté myšlienkové pochody, tie isté odkazy, vynechal som niečo? Prečo sa hanbite za svoje pravé meno? ◄ reagovať
jepp414, asi Ste ešte nepočul o Programe starostlivosti o vlka dravého. Treba si to preštudovať, je to riadny guláš, zmes a všehochť. Každý si môže vybrať to svoje, čo sa mu páči. Je to taký mačkopes stvorený iba na to, aby si každý mohol urvať kus koláča. Tým nehovorím, že sa tam nenájdu aj zaujímavé informácie. odkaz ◄ reagovať
Aky experti??? Co vyštudovali ?? Kto ich menoval do komisie ????a ak sada tak aj menovite dakujem ◄ reagovať
lubenko, dobre si pochopil, platí to pre niektorých poľovníkov, aj pre tých - ako si dobre napísal pseudoochranárov. Každý tliacha to svoje, ale o vlčej populácii nemá ani jedna ani druhá strana poctivé a overiteľné, doložiteľné informácie. Poľovníci udávajú 2000 vlkov a pseudoochranári donedávna udávali 150 vlkov na jar. Ani jedno, ani druhé číslo nie spoľahlivé. Nakoniec si experti sadli za rokovací stôl a komisionálne!!! dohodli počet vlkov na Slovensku. Fraška. Kto to už kedy slýchal, aby sa počet vlkov určoval za rokovacím stolom :-) Trápne. ◄ reagovať
dost dobre som to teraz marekeram nepochopil,ten tvoj prispevok:takže znova:ako chcete chranit vlkou,ked nepoznate vlčiu populaciu?to sa da?Iba ak vtedy keby vam o žiadnu ochranu vlka nešo atd....,to si rozpraval o kom o polovnikoch?????????a lebo pseudoochranari poznaju stav vlčej populacie????? ,volako si serieš do huby ◄ reagovať
Páni, svoje konšpiračné teórie si dajte zarámovať. Tohto pána osobne nepoznám, ale jeho názory majú na rozdiel od názorov niektorých poľovníkov či nátelníkov aspoň hlavu a pätu. Inak typické takmer vo všetkých diskusiách je navážanie sa ad hominem, keď došli argumenty. Takže znova: ako chcete "chrániť" vlkov, keď nepoznáte vlčiu populáciu? To sa dá? Iba ak vtedy, keby vám o žiadnu ochranu vlka nešlo a sú to len falošné propagandistické reči. Ochranársko-poľovnícka vojna jednak nikam nevedie a jednak slúži ako zámienka na presadzovanie si vlastných záujmov. Aj na jednej, aj na druhej strane barikády. Zrejme to vyhovuje obom stranám. ◄ reagovať
presne tak oni vystupuju v utajení ako ŠTBACI,celá ta pseudoochranárská banda,ved oni s ochranarmi nemaju nič spoločné ◄ reagovať
To je on? Grobauer Emil, Ing. Tatranska 18 08001, Prešov ◄ reagovať
marekeram, alias Ing.Emil Grobauer, tvorca FB skupiny Čergov miznúca divočina, člen lesoochranárskeho zoskupenia VLK, jeden z najradikálnejšich odporcov lovu vlka na Slovensku, aktívny presadzovateľ nulového lovu, neschopný (na rozdiel od Lukáča) žiadneho kompromisu, na stránke lovuzdar.sk aktuálne vystupujúci ako 46 ročný poľovník Marek Keram :-))) ◄ reagovať
miso24 odhady pytliactva som ja osobne nevidel. Ako som už napísal, štatistika pytliactva neexistuje. Vplyv pytliactva sa dá odhadovať iba nepriamo. Stav populácie vlka na Slovensku je neznámy, preto všetky čísla považujem za väčšie, či menšie zavádzanie. Aj preto je potrebný monitoring, aby sa tieto čísla viac zreálnili. Monitoring sa tak, či onak robiť bude, je to už schválené. Ak niekto tvrdí, že na to, aby sa vlk "chránil" nie je potrebný monitoring, tak asi mu o žiadnu ochranu vlka nejde. Chrániť sa dá iba to, čo poznáme. Ak nepoznáme, v akom stave je vlčia populácia, je to naozaj iba tápanie v tme, alebo možno skôr neúprimnosť rečí o "ochrane" vlka. ◄ reagovať
pán nimbus-to že vlk rozširuje svoj areál až po vylovení koristi môže byť ,ale len sekundárnou príčinou. Keby to platilo , znamenalo by to, že populačná hustota vlka by sa jeho migráciou za potravou vlastne znižovala , čo predsa nemôže byť pravda.Pokiaľ má vlk dobré trofické a topické podmienky aj za hranicami svojho areálu (a tie u nás ,v ČR,v Rakúsku i Maďarsku určite má),tak ambiciózne jedince zakladajú v novom areáli nové rodiny (svorky) a tento proces pokračuje stále ďalej ,takže môžeme povedať, že jeho areál sa v prípade rozširovania nadychuje ,opačne v prípade ústupu - vydychuje (preto sa tomu hovorí dýchanie areálu).Preto poukazujem na to, že areál vlka (absencia v ČR,v poľsko-českých pohraničných horstvách,v Maďarsku i Rakúsku ...) vôbec ,alebo len neadekvátne málo reaguje na právny stav ochrany vlka u nás i v uvedených štátoch.A môžu za to len choré "pseudoochranárske" predstavy o čo najtotálnejšej ochrane vlka ako takého...To, že sa v daných štátoch sem tam nejaký vlk vyskytne nič nenásobí a nedelí.Veď u nás sme za 10 rokov čiastočnej ochrany vlka dokázali rozšíriť jeho areál zo SV Slovenska až po Váh a južné úpätia Slov.Rudohoria a jeho počet zvýšiť z nejakých 60 ks až na 350-400 ks.A s tým sa ich "úspechy" ,keď po desiatkach rokov trvajúcej totálnej ochrany sa sem tam nejaký vĺčik v týchto oblastiach nájde, nedajú ani len porovnať... ◄ reagovať
už som raz napisal,vlk tu bol a vždy bude a určite ho vetšina polovnikou vystrielat nechce,tušim to chcu len tí čo ho v živote nevideli a nikdy neuvidia tak ako vetšina pseudoochranárov ◄ reagovať
Takisto ako aj vlk si nevyžerie všetku zver, takisto aj poľovník si neodloví všetkých vlkov, len nech si ich chránia, bude to ako s medveďmi, čím viac ich bude, tým viac ich bude na odlovenie, ja sa na to pozerám tak, všetky šelmy patria do prírody, no ale ak raz sme na vrchole potr.pyramídy tak bez kontrolovaného zásahu nami ľudmi to nejde. Nie aspoň tu, nie sme v Yellowstone. Nechcem hádzať všetkých ochranárov do jedného vreca, nemajú všetci v hlave nasraté, robia svoju prácu, hlavne TANAP áci, ale veľa ľudí si myslí že VLKári sú ochranári v pravom slova zmysle, a to je taká p.čovina že až ◄ reagovať
monitoring bol u medveda a čo sa dosiahlo????? ◄ reagovať
Poľujem od r.1969,takže, viem že nie všetko čo vlk či rys strhne sa aj nájde (hoci si myslím, že väčšina veľkej zveri je vlkom skoro vždy stlačená do doliny, kde je potom strhnutá.A ten istý poznatok mal z vých. Karpát aj prof.Komárek).Preto hovorím o tom, že v prvú zimu pri prvom vpáde vlka po cca 150 rokoch sme 14 ks našli (nepovedal som, že to bolo všetko).Teraz nájdeme tak 2-3 ks ročne (a takisto netvrdím, že je to všetko).Nemám 5 rokov ,aby ma o takýchto triviálnostiach niekto poučoval. Takisto viem, že vlk nežerie trávu ani mrkvu,takže mi pán marekeram nevkladajte do úst, že mi to vadí.Svojho času som sa(ako pracovník št.lesov) podieľal na tvorbe STN na ochranu lesa,pričom som navrhol zaradiť medzi biologické metódy ochrany lesa aj veľké šelmy.Hoci to riešiteľ akceptoval, neprešlo to záverečným schvaľovaním pracovnej komisie. Takže ak tu niekto diskutuje sám so sebou tak to nie som ja.A ak si niekto myslí, že nejaký monitoring niečo vyrieši tak je to naivka toho max.kalibru pretože ochranárski tupci dotlačili situáciu tak ďaleko ,že na nejaký monitoring nás už ťažko niekto nachytá. K tomu,aby sa vlk "chránil" podľa súčasne platných predpisov totiž poľovníci žiadny monitoring nepotrebujú ..Je to smutné ,ale je to tak, pričom poľovníci na tom nesú max.polovicu viny.Ten zvyšok viny však padá na ramená niekoho iného...Takisto musím konštatovať, že nepochopenie irónie svedčí len o jednom.Nedostatok pozornosti to však nie je ... ◄ reagovať
To je zaujímavé. Odhady pytliactva a počtov vlkov od ochranárov sú dôveryhodné, len informácie ich oponentov musia byť zdokumentované. Pardon, nie je to zaujímavé. Je to smiešne. ◄ reagovať
Pán nimbus a máte aj nejaké fotografie? Mal Ste so sebou fotoaparát? Informácia môže byť dôveryhodná len vtedy, ak sa ju podarí aj zdokumentovať. Súhlasím, že veľa vlčej koristi sa nenájde. Zvlášť lanštiakov, z tých zostane veľmi málo a v zime to zafúka sneh. Zvyšky koristi sú často na miestach, kde človek často nechodí. Vlci časom zožerú všetko (okrem kože, chrbtice a lebky). Treba sa ale na to pozerať z ekologického hľadiska, teda je to ich spôsob stravovania a úloha v ekosystéme. Vlk nie je vegetarián, takže prečo sa na to poľovníci sťažujú, že strháva jelene, diviaky a srnce? Súhlasím, že odhadovať početnosť vlkov podľa nájdených zvyškov strhnutej koristi je nezmysel. V akom stave je v súčasnosti populácia vlka na Slovensku? Treba si priznať, že nevieme. Uvidíme, či sa niečo zmení po zavedení monitoringu. Vlka by som s kormoránom neporovnával, to je rovnako scestné. ◄ reagovať
Nedá mi nezapojiť sa. Nie celkom súhlasím s názorom Lysca. To,že sa nájdu 2-3 ks strhnutej jeleniny neznamená, že vlci tam nie sú resp. že strhnú len toľko. 2 dni dozadu som pozoroval útok 4 člennej svorky vo Volovských vrchoch na srnčiu zver. Z 5 ks oddelili 1 ks behom asi 30 sekúnd, dvaja vlci zopár skokmi dobehli tento kus, strhli a za živa začali trhať. Celé divadlo trvalo cca 15 min a zo srny (srnca) ostal len obsah bachora, kože tak za dve dlane a cca 10 cm stehennej kosti a samozrejme všade rozstriekaná krv. Človek by si povedal, nažrali sa - bude deň, dva pokoj. Opak bol pravdou - za cca 2 hod mi volal priateľ lesník, že 4 vlci dúria vysokú v lokalite cca 1km ďalej. Nechcem opisovať pocity, ale zlikvidovali tak bezo zvyšku zver, že keby som nebol priamym svedkom toho, tak si toto miesto ani asi nevšimnem. Čiže odhadovať počty vlkov podľa počtu nájdenej strhnutej zveri považujem za scestné. A názory ochranárov beriem tiež s veľkou rezervou, pretože každá minca má dve strany. To, že sa populácia vlka nerozrastá aj napr. do Čiech môže znamenať aj to, že v teritóriách na území SR ešte vždy majú čo žrať. Keď už budú aj naše lesy prázdne, možno sa presídli určitá populácia vlka aj za hranice. A pokiaľ sa dobre pamätám, tak sa ochranári bili aj za práva kormoránov, ale až tá čierna pliaga vyhubila osádku bielej ryby a lipňa na Slovensku tak sa k tomu nikto z nich nevyjadroval - a to už im dnes nevadí. Hlavne že vykrikovali v časoch, keď trebalo hájiť kormorána a rieky boli plné lipňov. - hľadám v tom paraely... ◄ reagovať
Pán Lysec, ja som nikde nenapísal, čo mi podsúvate (Podľa marekerama je to zrejme preto, lebo po zavedení prísnych opatrení (kvóty,kontrola zo strany ŠOP) jeho počty u nás stále stúpajú (aj keď to nie je v teréne vidieť !) ... To je čisto Váš výmysel a teraz diskutujete sám so sebou. Aj tak sa dá. Keby bol u nás zavedený monitoring vlka tak, ako v Poľsku, boli by sme múdrejší. Nám na Slovensku ale chýbajú overiteľné a dôveryhodné informácie o stave populácií vlka. A preto je veľký priestor na dohady, špekulácie a výmysly všetkého možného druhu. Aj zo strany poľovníkov, ale aj zo strany ochranárov. Seriózne informácie chýbajú ... Štatistiky pytliactva neexistujú. Vplyv pytliactva na vlkov sa dá zistiť iba nepriamo, treba si to pozrieť v tej vedeckej štúdii, kde sa píše, že po zavedení celoročnej ochrany vlka vplyv pytliakov na vlčiu populáciu poklesol, čo sa prejavilo rýchlejším rastom populácie vlka v porovnaní so stavom, keď sa vlk regulovane lovil. ◄ reagovať
jirik - zažil som migráciu vlka na západ po zavedení čiastočnej ochrany po r.1975.Do V.Fatry dorazili prví vlci okolo r.1982 a môžem Vás ubezpečiť ,že to bolo poznať poriadne.V našom revíri strhli vlci v priebehu zimy 1983-84 najmenej 14 kusov jelenej zveri.Počty strhnutej zveri však postupne klesali až sa ustálili na cca 2-3 ks ročne.A keďže jelenej zveri bolo vtedy u nás viac ako dnes tak pri vyššom snehu strhávali jeleniu zver aj sólo vlci.Vlk bol vtedy prakticky všade a kde kto si vtedy vlka aj ulovil.Po vyeliminovaní teritórií jednotlivých svoriek a posune vlka smerom na západ však vlk ako keby zmizol a objavoval sa potom už len vo viacmenej pravidelných 14-21 denných intervaloch.A môžem Vám zodpovedne prehlásiť,že po roku 1994 (rok keď začalo ochranárske "šantenie" hlupákov)sa tie intervaly ešte predĺžili, ba niekedy uplynú aj 2 mesiace kým sa u nás nejaký vlk objaví.Prečo asi ? Podľa marekerama je to zrejme preto, lebo po zavedení prísnych opatrení (kvóty,kontrola zo strany ŠOP) jeho počty u nás stále stúpajú (aj keď to nie je v teréne vidieť !) a vlk nemigruje do ČR a Maďarska zrejme preto, lebo mu je u nás lepšie ...A hotovo ! To jediné je teda jeho "overiteľná" pravda , ktorej však verí asi už len on sám...A tiež si myslím, že poľskí "výskumníci" ,ktorí žijú z vlčích grantov asi ťažko priznajú ,že totálna ochrana vlka u nich neprináša výsledky, zvlášť , keď aj poľovníci majú (v snahe dosiahnuť povolenie lovu) tendenciu počty veľkých šeliem skôr preháňať.A takto zrejme dochádza k zaujímavej "ochranársko" - poľovníckej symbióze ,keď ochranárske odhady potvrdzujú aj poľovnícke pramene .Takže chýry o tom ,že v Poľsku sa vlk strieľa na stretnutie sú neoverené ,kým chýry o tom, že v Poľsku sa vlk naozaj celoročne chráni sú samozrejme - totálne overené ! A punktum ! ◄ reagovať
Pravda ,postupuje,ale není to nikde moc vidět.Občas se přes hranice dostanou,ale na vytvoření životaschopné populace to nejspíš stačit nebude.Vše totiž nejde vyřešit zákazem,příkazem atd.nepomůže snaha o zavedení nové dopravní značky -např.kvůli několika přejetým rysím kotatům na vsetínsku nebo sraženým losům v jižních čechách.v reakci na marekkeram ověřitelné zdroje informací si dosti protiřečí -alespon údaje v článku -statistiky pytláctví jsou vycucány z prstu a vědecká studie uvádí 25% pokles vlivem pytláctví - nějak se v tom ztrácím - jak to tedy je? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.