M.K.P. AGRO služby
dnes je piatok,  24. január 2025,  meniny má Timotej,  spln: 12. február 2025,  dnes východ slnka: 07:27,  dnes západ slnka: 16:29
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kvóta na lov vlka - diskusia

autor: off sumcar
pridané: 22.10.2013 8:20

Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.

Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?

počet zobrazení: 202 517
počet hlasov: 6
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off dusanbe, 24.10.2013 o 16:07

jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 93

komentáre

zoradiť
zobrazené 681-720 z 2343 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off goret, 10.2.2017 o 10:28

Slabé snehové podmienky sú aj na Žitnom ostrove, ale tam zas nežije ani Ľubenko, ani vlk. Inak zver vyšťaví aj samotný mráz a vietor a ani veľa snehu netreba. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off lubenko, 10.2.2017 o 10:27

Dušan ja som pisal o našich jeleniciach :):):):):):) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off lubenko, 10.2.2017 o 10:26

pane bože tie vaše literatury,v minulom prispevku si napisal že len lanštiaky,ked si si prečital slohovu pracu vysokoškolaka ,ktorý možno ani vlka nevidel tak už pišeš i o možnosti že žeru i diviačata ,už končim. ◄ reagovať

off marekeram, 10.2.2017 o 10:10

goret, to je presne to, o čom píšem a čo sa zhoduje aj s literatúrou a praxou v teréne. Ak sú v zime vhodné snehové podmienky, vlci ulovia aj dospelé a zdravé jedince jelenej zveri. Túto zimu sú takéto podmienky, aj keď nie všade. Niekde je snehu iba pár centimetrov a to jeleňom nevadí. Inde je zasa snehu veľa až priveľa, napríklad vo Východných Karpatoch. V južnej polovici Slovenska, napríklad Volovské vrchy sú tento rok snehové podmienky slabé, je tam zopár centimetrov snehu, takže sa nedá zovšeobecňovať. Ale po iné roky to tak byť nemusí, stačí sa pozrieť na teplé zimy z minulých rokov. Čiže ide skôr o výnimočné a lokálne podmienky, ktoré sa v posledných rokoch až tak často nevyskytujú. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off marekeram, 10.2.2017 o 9:58

Lubenko, hlavne si uvedom, že nemôže prísť ktokoľvek a bez vedomostí začať drístať. Treba si o tom niečo aj naštudovať. Tieto veci ovládajú aj študenti. Napríklad tu je niečo z bakalárskej práce študenta Mareka z roku 2009. Túto prácu viedol Prof. Ing. L. Paule, PhD. ak Vám to meno niečo hovorí, citujem: "6. 4. 1 Potravná ekológia vlka na Slovenku. ... Z týchto analýz vyplýva, že na území SR tvorí hlavnú potravnú zložku vlka jelenia zver, ktorú dopĺňa v približne tretinovom zastúpení diviačia zver. V prípade jelenej zveri vlk môže selektovať slabšie, choré alebo aj staršie jedince. Takúto selekciu čiastočne dokumentoval Voskár (1993). V prípade diviačej zveri okrem selekcie mladých jedincov do veku 1–2 rokov je možná aj selekcia chorých jedincov (KMO), na ktorú poukazuje Strnádová (2000). V prípade vhodných terénnych podmienok a v období vyššej snehovej prikrývky so zľadovatelou vrstvou na povrchu vlci ulovia aj dospelé a zdravé jedince. Fluktuácia početnosti potenciálnej koristi koreluje s početnosťou vlka ako predátora (Bibikov, 1988 in Hell et al. 2001). Vychádzajúc z vyššie uvedených výsledkov potravnej analýzy je zrejmé, že pri stanovovaní únosnej početnosti vlkov na našom území by mal byť vzaný do úvahy okrem veľkosti územia aj vývoj početnosti jelenej a diviačej zveri." koniec citátu. Z diviačej zveri vlci selektujú hlavne jedincov vo veku 1 až 2 roky, teda diviačatá a lanštiaky. Lanštiak je z energetického hľadiskla pre vlkov výhodnejší, pretože predstavuje viac potravy, ako diviača. Tým nechcem povedať, že vlci diviačatá nelovia. Staršie diviaky vlci ulovia len v prípade, ak sú choré alebo poranené a tým pádom vyčerpané. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 10.2.2017 o 9:57

kľud prosím, máme temer polovicu februára a jelenicu v plnej kondícii v nás v hore nestretneš, január bol fakt krutý, navyše teraz majú vlky veľmi vhodné snehové podmienky na lov a tak trénujú dorast ◄ reagovať

off lubenko, 10.2.2017 o 9:30

marekeram ,ty si opravdu debil,už si konečne uvedom v ktorom storoči žiješ ,ten vlk ide s dobou a sa všetkemu prispôsobuje a niele vlk,tie tvoje dristy sa už ani nedaju čitat,nik tu nenapisal že sa vlk živí zverou v plnej kondicii,len bolo napisane že mame minimum chorej zveri a u diviačej uprednostnuje ked už tak diviačata,lanštiak už ma teraz vetšinou 60 až 80 kg a do pekla pojdeš jedine ak ty,a maš štastie že ta kryje anonimita internetu,pretože ako chorí jedinec by si bol už určite na psychiatrii ◄ reagovať

off marekeram, 10.2.2017 o 9:10

Páni, doštudujte si ekológiu vlka. Vlk loví predovšetkým takú zver, pri love ktorej vydáva minimum energie. Nebude naháňať zbytočne jelenicu v plnej kondícii, keď šanca, že ju uloví je minimálna. To je jednoducho tak, s tým sa zmierte. To zariadila evolúcia. Ak by vlk ulovil všetko, na čo sa pozrie, tak by naozaj hrozilo, že tú zver vyhubí. Evolúcia to zariadila inak. Najmenšiu šancu vlkom uniknúť majú mladé jedince, staršie jedince, choré alebo poranené jedince. Tie idú na radu prvé. O poranených jedincov nie je núdza. Poľovníci často zver postrelia a nedohľadajú. A občas sa aj vlkovi pošťastí vďaka jeho inteligencii zahnať aj zdravé dospelé zviera v plnej kondícii do úzkych, hlavne, ak to umožňuje konfigurácia terénu, alebo v zime snehové podmienky. Prestaňte už šíriť bludy o tom, že vlk sa živí hlavne jedincami v plnej kondícii. U diviakov vlk vyslovene uprednostňuje mladé kusy, teda hlavne lanštiaky. To sú fakty. A keď to neovládate, tak radšej mlčte, lebo toto sa počúvať jednoducho nedá. Nevzdelanosť je cesta do pekla. ◄ reagovať

off jarodt, 10.2.2017 o 8:37

ale kdeže, prestarnutá, chorá a poranená zver nie je zoslabnutá, je v špičkovej kondícii, akurát že má zlomenú nohu, no a čo :-) takto sa človek sa dokáže zamotať do vlastných blbosti a celý čas tu toto predvádza. ◄ reagovať

off lubenko, 10.2.2017 o 8:06

prestarnute a chore to je ešte horšie ako zoslabnute,ty si môžeš opravdu s týn p.Begalom podat ruky.prosto píšeš tak ako to tebe a všetkým pseudoochranarom pasuje a chod už dačo robit nech ta nemusime živit,chlap v 47 rokoch by mal byt pracovne aktivný a nie sedet u PC,jedine že by si bol chorí ,tak potom ta len treba lutovat a potom tvoje komentare dávaju zmysel ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 22:23

Lubenko, čítajte predsa s porozumením. Kde spomínam zoslabnutú zver? Nikde. Spomínam mladé, prestarnuté alebo choré, či poranené jedince. ◄ reagovať

off puckar, 9.2.2017 o 21:34

odkaz ... toto vymyslel turiecfoto.sk ◄ reagovať

off HUGO09, 9.2.2017 o 20:43

marekkeram kto ťa platí a z akých peňazí ako to tak sledujem ty si tu zavesený stále normalny človek zväčša chodí aj do nejakej práce aj väčšina poľovníkov normalne pracuje aby oživili rodiny a odvedu dane len dúfam že z mojich daní sa neplatia taký ako ty ale hlavne to co tu predvadzas ◄ reagovať

off lubenko, 9.2.2017 o 19:38

marekeram,už som ti raz povedal že naša zver je vo vynikajucej kondici,polujem tu už 30 rokou,ale zoslabnutu zver som videl hadam trikrat a to za tuhej zimy,všetka strhnuta zver bola zdrava ,srnčia a diviača deto,tak už sa konečne preber a že vraj polovnik,kolko ti platí Lukač ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 17:23

jaro1, k nadmernému zabíjaniu dochádza iba v špecifických prípadoch a to pri hospodárskych zvieratách, ktoré nemajú tendenciu pred vlkom utiecť a teda ide o veľmi ľahko dostupnú korisť, alebo v prípade nepriaznivých podmienok v zime, v hlbokom snehu, keď ťažké kopytníky nedokážu unikať a vlk sa pohybuje po povrchu snehovej pokrývky, pričom ťažšie jelene s menšou plochou ratíc sneh neudrží. Tieto podmienky nevznikajú často, ide o špeciálny a zriedkavý prípad. Ak je sneh sypký a vlka neunesie, alebo sneh nie je hlboký, tak vlk stráca túto výhodu. Je to teda záležitosť konca zimy, aj to nie v každom roku. Je to zriedkavé. V ostatných prípadoch platí, že vlk si svoju korisť musí tvrdo odpracovať pri množstve neúspešných pokusov niečo uloviť. Preto si väčšinou vyberá mladé, prestarnuté alebo choré, či poranené jedince. Väčšinou samozrejme neznamená vždy, môže sa stať, že aj jeleň alebo jelenica v plnej kondícii zahnaná vlkmi do ťažkého a nepriechodného terénu je vlkmi ulovená. ◄ reagovať

off jaro1, 9.2.2017 o 16:44

Pud vlka, podobne ako je to aj pri malych selmach je nastaveny tak, ze v prip. lahko dostupnej koristi dochadza k nadmernemu zabijaniu. Kedze caste utoky na korist byvaju neuspesne, vlk sa snazi o zabezpecenie si akoby potravy do zasoby. ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 16:36

Stagstalker, asi sa nechápeme. Vy Ste čosi tvrdil a ja som Vám to vyvrátil. Sám Ste uvažoval o tom, aby sme si predstavili nejaké izolované územie (niečo ako veľkú zvernicu). A na takomto izolovanom území platia iné prírodné zákonitosti, ako v otvorenej a priechodnej krajine. Takže sám Ste si vybral nevhodný príklad. Ja som iba reagoval na Váš nevhodný príklad. Aj keby sme uvažovali o otvorenej a priechodnej krajine, aj vtedy je nezmyslom tvrdiť, že vlk vyhubí svoju korisť. Je to ekologický nezmysel. Ak by vlk vyhubil svoju korisť, sám by zahynul a preto sa v procese evolúcie vyvinuli autoregulačné mechanizmy, ktoré bránia tomu, aby taká situácia nastala. K tvrdeniu "vlk nevie sám regulovať svoje stavy v úmysle udržať svoju početnosť tak, aby nezožral celú svoju korisť" ... k tomu len toľko, že je to samozrejme nezmysel, žeby toto vlk robil vedome, teda tak žeby si to on sám uvedomoval. Toto pán Stagstalker nie je uvedomelá činnosť tak, ako to chápu a robia ľudia. Tá samoregulácia prebieha iným spôsobom. Je to samoregulácia daná geneticky, teda je to neuvedomelá regulácia a okrem toho ju nerobí iba génová výbava vlka, ale génová výbava celého ekosystému, v ktorom vlk žije. Je tam množstvo druhov rastlín, živočíchov a vzťahov medi nimi. Endokrinný systém vlka reaguje na stres spôsobený vnútroduhovou a medzidruhovou konkurenciou, nedostatkom, či poklesom potravnej ponuky a pod. a v rokoch, kedy je vlkov viac a klesá potravná ponuka, sa vlci napríklad vôbec nemusia páriť a rozmnožovať. Nerobia to vedome, ale robí to za nich ich genetický kód, je to neuvedomelá činnosť. Na vlkov teda vplývajú ich vlastnosti dané geneticky, ale tiež meniace sa prostredie a vzťahy v tomto prostredí, čiže zmeny v ekosystéme samotnom. ◄ reagovať

off jarodt, 9.2.2017 o 16:19

Trvať na 3 ročnom moratóriu lovu vlkov môže len človek, ktorý nemá žiadne vedomosti o problematike lovu a manažmentu vlka na Slovensku. Od roku 1975 od kedy bola prijatá čiastočná ochrana vlka na Slovensku nebol zaznamenaný žiaden radikálny pokles jeho stavov, naopak pri neobmedzenom 5 mesačnom love a 7 mesačnej ochrane sa vlk rozšíril z územia SV Slovenska na stredné a severné Slovensko, čo hovorí samo za seba, len anonymovi z bystrice to nie je jasné, sú to základné fakty, ktoré nikto nedokáže zvrátiť. Každému znalému v tejto problematike je úplne jasné, že pri vykonávaní tak obmedzeného lovu ako prebieha teraz dochádza k pomerne veľkému nárastu vlčích populácii a len hluchý a slepý človek, odtrhnutý od prírody a reality môže tvrdiť, že tomu tak nie je a je potrebné moratórium, pritom je úplne evidentné, že aj pri podstatne vyššom love ako je teraz došlo vždy k zachovaniu dostatočnej početnosti v prírode. Záver je jasný, monitoring a zisťovanie početnosti vlčej populácie na Slovensku nevylučuje jeho lov tak ako je vykonávaný teraz, práve naopak, je veľmi pravdepodobné, že na základe monitoringu tu dôjde k zvýšeniu kvóty a zrušeniu územnej ochrany, samozrejme nechcem dopredu prejudikovať konečné výsledky ale všetky indície nám naznačujú, že je oprávnené sa domnievať, že situácia bude značne podobná s tou akú sme zistili u medveďa. Moratórium sa logický môže uplatniť v prípadoch ak by bola početnosť na hranici prežitia, tam má svoje opodstatnenie, ale určite nie u vlka pri stavoch akých sme svedkami teraz. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Stagstalker, 9.2.2017 o 15:47

Podpisujem sa pod príspevok motaqa z dnešného dňa o 13:01 hod, aspoň nemusím opakovať myšlienky, ktoré napadli aj mne. Vlk nevie sám regulovať svoje stavy v úmysle udržať svoju početnosť tak, aby nezožral celú svoju korisť v podmienkach aké som v príklade uviedol a za tým si stojím. Príklad, ktorý uviedol marekeram je nesprávny a regulácia vlka bola v danom prípade spôsobená inými faktormi a nie vlkom samotným. Ale ako to už v týchto prípadoch býva, musel sa cez internet prelúskať až k ostrovu Isle Royale, aby našiel aspoň niečo, čo by sa dalo použiť ako vedecky podložený argument tvrdenia že "vedci jasne ukázali, že vlk v podmienkach uzatvoreného územia svoju korisť nezožerie, ba ani jej nespôsobí nejaké vážnejšie problémy. Naopak, vlci v podmienkach uzatvoreného územia takmer sami vyhynuli, napriek dostatku koristi." Keď si to prečítaš po sebe znova, stále ti to nepríde hlúpe? Čiže keby do Isle Royale tresol meteor a zabil by tam všetkých vlkov, tiež by si tvrdil to isté, že vlastne príroda sa s nimi vysporiadala ako to spraví vždy a preto si korisť nezožrali? Lebo to, že tam uhynuli v dôsledku izolácie, inbreedingu a chorôb absolútne nedokazuje, že svoju korisť nezožerú lebo si vypočítajú, že musia niečo nechať na chov aby prežili a následne sa budú vlci regulovať medzi sebou sami :) Ako som uviedol vo svojom príspevku včera, daj vlky do zvernice kde je 100ks zveri a uvidíš ako si budú regulovať svoje stavy :) Časom sa dopracujeme tam, kde je v súčasnosti medveď (ktorého v rámci šeliem považujem za najmenší problém, pričom riziká plynúce z jeho premnoženia sú najmä riziko stretov s človekom a nárast synantropných medveďov) alebo kde bol v minulosti kormorán, ktorého museli poľovníci hromadne, za odplatu strieľať, lebo si svoju korisť vylovil tak dokonale, že budú rybári škody spôsobené nezmyselne "ochranármi" presadzovanou absolútnou ochranou tohto druhu naprávať ešte niekoľko rokov. Vyslovene sa pýta zákon o zodpovednosti za škody spôsobené presadzovaním absolútnej ochrany istého druhu, lebo v dnešnej dobe je najlepšie byť mimovládnym "ochranárom". Mudrovať, usmerňovať, ale zodpovednosť za to keď to nevyjde prenášať na iných. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 10

off marekeram, 9.2.2017 o 15:27

goret, to je samozrejme niečo iné, s tým by som nemal problém ani ja súhlasiť. To by mohol byť jeden z návrhov, ako ten dokument vylepšiť. Dalo by sa to urobiť veľmi jednoducho: Zrušiť príspevok 265 000 EUR, ktorý je v "Programe" plánovaný na telemetriu a rozdeliť to medzi poľovné revíry, kde sa vlk vyskytuje. ◄ reagovať

off goret, 9.2.2017 o 15:09

OK, tak by to nebola náhrada škôd spôsobených vlkom, ale príspevok na podporu vlka v danom revíry. Schválne píšem podporu a nie ochranu. Podmienkou poctivej podpory by bol poctivý monitoring. ◄ reagovať

off motaq, 9.2.2017 o 14:54

Lysec, jedina vec co by ma zaujimala, co Vas viedlo k tomu, ze mate pocit ze s prispevkami marekeram suhlasim a ze by som im dal hlas? BTW v tejto diskusii som dal jediny 1 hlas prispevku a to Stagstalker. ◄ reagovať

off motaq, 9.2.2017 o 14:46

Lysec, na vase obvinenia radsej nebudem reagovat, ale ospravedlnenie sa prijima. ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 14:32

goret, asi Vás nepoteším. Súhlasím totiž s tým čo je napísané v "Programe" na strane 44: Opatrenia v oblasti legislatívy: "Z dotknutých právnych predpisov odstrániť pojem škoda na zveri spôsobená vlkom dravým a pojem náhrada škody za vlkom strhnutej voľne žijúcej zveri." Náhrada škody sa bude týkať iba škody na vlkmi strhnutých hospodárskych zvieratách. ◄ reagovať

off Lysec, 9.2.2017 o 14:32

Ďakujem "pekne" Goret , v tejto oblasti ma už od Teba nič nemôže prekvapiť...Žiaľ !Kto si, že chceš na môj účet moralizovať ?!Alebo si Ty tým hlasovým donorom ! V tom prípade sa p.motaquovi za moje podozrenie ospravedlňujem ! ◄ reagovať

off goret, 9.2.2017 o 14:26

K Lysec, dnes o 14:13, takéto príspevky znevažujú a oslabujú aj teba samého. Pozn. guľáš mám sľúbený až 4.3., možno aj s pivom :) ◄ reagovať

off Lysec, 9.2.2017 o 14:13

Príspevky "najmúdrejšieho z najmúdrejších" nám tu pribúdajú takmer geometrickým radom a súdiac podľa ich oceňovania tak max.jedným hlasom (najnovšie zrejme marekeram motaqovi a motaq marekeramovi)už pripomínajú jednu veľmi,ale ozaj veľmi obohratú platňu.Takže k egocentrizmu a narcizmu nám zrejemn pribudol ešte aj exhibicionizmus.Chlapi ,nie ste ešte z tých drístov unavení? Ja teda áno.Ale nedá mi ,aby som necitoval niekoľko trefných prísloví :Tak. napr. "Hlupákovi rozum nenaleješ", alebo "Blahoslavení chudobní duchom ,lebo ich bude kráľovstvo nebeské", ale najlepšie asi sedí toto (myslím, že čínske) :"Je zbytočné kŕmiť svine perlami, aj tak zostanú sviňami"... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off goret, 9.2.2017 o 14:03

ak by to niekto myslel s ochranou vlka skutočne poctivo, poctivo by pristupoval aj k náhradám škôd, pravidlo náhrady škody nie je nič zvláštne ani zložité ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 13:54

pán montaq, zdá sa, že Vy Ste jeden z mála, čo sa snaží korektne diskutovať. Vlk je vrcholový predátor a prirodzeného predátora už teda nad sebou nemá. Netreba však zabúdať, že vlk nepriateľov má. To som tu už písal. Vlkovi je veľkým nepriateľom sám vlk. Veľa vlkov uhynie v súbojoch o teritórium. Časté sú úhyny vlkov pri strete s dopravnými prostriedkami. Veľkým nepriateľom vlka sú choroby, ako je parvoviróza, psinka, besnota atď. Choroby majú často epidemický priebeh, to znamená, že niekoľko rokov sa nič diať nemusí a potom v jedinom roku uhynie množstvo vlkov. To môže mať výrazný vplyv na populáciu vlka. No a najväčším nepriateľom vlka je človek - legálny a ilegálny lov. Ak je legálny lov neodborne naplánovaný, môže mať zničujúce následky pre populáciu vlka. Niekoľko rokov intenzívneho lovu spolu s chorobami môžu spôsobiť návrat do rokov, kedy bol vlk na Slovensku vyslovene zriedkavým druhom. Nedá sa teda spoliehať na subjektívne odhady a reči typu: vlkov je veľa, aj kolegovia poľovníci, s ktorými sa rozprávam hovoria, že je ich veľa a podobné subjektívne reči a rozprávky. Treba sa opierať o tvrdé dáta, teda o monitoring a mapovanie. Iba vtedy môže byť plánovanie lovu vlka zodpovedné. Inak takéto plánovanie považujem za číry amaterizmus a nezodpovednosť. Napísal som niekoľkokrát, že najprv mapovanie/monitoring, teda čo najpresnejší odhad populácie vlka a až potom plánovanie lovu! Plánovanie lovu na celom území Slovenska, okrem území s 5. stupňom ochrany. Plánovanie lovu na báze vlčích svoriek, teda pri priaznivom stave vlčej svorky (zadefinovať, čo je priaznivý stav vlčej svorky) povoliť lov vlka pre poľovné revíry, kde zasahuje teritórium vlčej svorky podľa stanovenej kvóty pre danú vlčiu svorku. V praxi by išlo o 1 až 2 vlkov na svorku pre jednu sezónu lovu, podľa stavu svorky. Pri nepriaznivom stave vlčej svorky (napríklad pri poklese na 3-5 jedincov na jar) zakázať lov vlka pre danú sezónu vo všetkých poľovných revíroch, kde teritórium svorky zasahuje. Pravidlá sú jednoduché, ale sú podmienené poctivým monitoringom/mapovaním a spoluprácou susediacich revírov a Štátnej ochrany prírody. ◄ reagovať

off jaro1, 9.2.2017 o 13:10

marekerama treba (samozrejme len s jeho suhlasom) umiestnit s tromi vlkmi do voliery povedzme na tyzden a uvidi sa, ci su vlci schopni zozrat aj posledny kus. PS- marekeram, suhlasis? ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 13:07

Stagstalker, táto debata je zbytočná. Vy Ste tvrdil, citujem: "netreba z vlka robiť uvedomelého samoregulátora svojich počtov, pretože v podmienkach napr. uzatvoreného územia (predstavme si ho ako veľmi veľkú zvernicu) svoju korisť zožerie, hlad je proste taký." ... Teda tvrdil Ste, že v podmienkach uzatvoreného územia vlk svoju korisť zožerie - (asi Ste mal na mysli kompletne a bezo zvyšku). Ja som našiel presne taký prípad, ako Ste uviedol - teda uzatvorené územie - a vedci jasne ukázali, že vlk v podmienkach uzatvoreného územia svoju korisť nezožerie, ba ani jej nespôsobí nejaké vážnejšie problémy. Naopak, vlci v podmienkach uzatvoreného územia takmer sami vyhynuli, napriek dostatku koristi. Stalo sa tak vplyvom izolácie, príbuzenského kríženia a následne chorôb. Vlko zničila parvoviróza. Čo k tomu dodať? Nič. Ďalšia debata by bola zbytočná. ◄ reagovať

off motaq, 9.2.2017 o 13:01

marekeram, vlk je vrcholovy predator, nema v nasich podmienkach prirodzeneho nepriatela, teda nie je koristou pre ziadneho ineho dravca. Vy ste napisali "U nás nie sú vlci izolovaní a nehrozí inbreeding. U nás je fungujúca populácia vlkov a vždy bola." a zaroven ste napisali, ze na ostrove vlastne ich stavy a takmer vyhubenie zapricinila izolacia, inbreeding a nasledne z toho vyplyvajuce chcoroby. Kedze v nasom teritoriu nie je vlk izolovany, nehrozi mu inbreeding a s neho vyplyvajuce Vami uvedene potencialne vyhynutie, kto podla Vas ma regulovat ich stav? Alebo ho regulovat netreba? Alebo si stym poradi priroda sama ako s lykozrutom? ◄ reagovať

off miso111, 9.2.2017 o 12:46

No ty si riadny žolík :))) Nemyslím si, že by si bol až taký obmedzený aby si nevidel paralelu, ktorá je nosná v mojom príspevku! Ale tvoja odpoveď presne demonštruje systém myslenia záchrancov divočiny! Aj tých kanadských a amerických. Je to už akási genetická mutácia dnešnej doby. Boh žehnaj zdravý rozum a ľudí, ktorí sú schopní si ho zachovať aj v dnešnej dobe...HOWGH! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Stagstalker, 9.2.2017 o 12:38

A ktorou časťou svojho príspevku si vyvrátil moje tvrdenie, že netreba z vlka robiť uvedomelého samoregulátora svojich počtov, pretože v podmienkach napr. uzatvoreného územia (predstavme si ho ako veľmi veľkú zvernicu) svoju korisť zožerie, lebo hlad je proste taký."? Na toto netreba žiaden výskum, o chvíľu bude treba výskum aj na to, že je vlk šelma. Začína ma iritovať, aby sa každá blbosť, vekmi a praxou overená a fungujúca musela podkladať výskumom. Podobne to bolo aj s medveďom, kde čísla prezentované poľovníkmi (Hečlo a spol.) boli "pseudoochranármi" akceptované až potom, ako sa porátali medvede cez DNA, pričom výsledky sú takmer zhodné. Dovtedy to boli "ničím nepodložené poľovnícke fabulácie" samozrejme nadnesené, aby sme mohli strieľať o 106. A to tí páni vychádzali len z praxe a pozorovaní a troška matematiky. Vlk nedokáže svoje stavy uvedomele regulovať, v tebou popísanom príspevku boli jeho stavy zregulované vplyvom choroby,odstrelu a prírody a uvedom si, že pokiaľ chceš argumentovať tým ako sa príroda so všetkým sama vysporiada, musíš vybrať príklad silne urbanizovanej krajiny s podmienkami ako SR, kde človek do diania v prírode aktívne zasahuje a nie ostrov Isle Royale, ktorý je národným parkom s populáciou ľudí 0, slovom NULA. V tebou popísanom prípade sa jedná o územie kde bolo 20-25 vlkov a asi 600 losov, kde je normálne, že vlk svoju korisť všetku nezožerie, apropo tvrdím to aj vo svojom príspevku nižšie (..."vlkov je v porovnaní s ostatnou zverou značne menej, čiže v pomere natality vlkov a natality ich koristi podľa mňa nehrozí, aby si svoju korisť dokázali pri súčasných stavoch vyloviť"). V slovenských podmienkach je prax taká, že vlčia svorka vtrhne do revíru, strhne čo môže bez ohľadu nato, či je to srna alebo chovný 14 torák a keď je dostupnosť potravy horšia a lov náročnejší (napr. aj z dôvodu migrácie zveri z daného územia) idú ďalej. Čím vyššia populácia vlka je, tým je širší jeho areál a tým väčší zásah do stavov zveri robia, čo je markantne cítiť najmä v oblastiach s účelovým chovom jelenej zveri akou je Poľana. Poľana je vytvorená na chov jeleňov, nie vlkov. Preto musí byť podľa môjho názoru populácia vlka stabilná, ale v takom počte, aby nevyvíjal nadmerný predačný tlak na zver podliehajúcu poľovníckemu plánovaniu, ako som uviedol, v tomto má vlk smolu, pretože ťahá za kratší koniec a nikto nebude obetovávať roky chovateľského úsilia, tradícii a zvykov len preto, aby tu pobehovalo xy vlkov. Slovensko nepotrebuje 3000 vlkov, Slovensko potrebuje stabilnú populáciu vlka, ktorá je tu podľa môjho názoru aj v súčasnosti a preto považujem dnešný stav za takmer ideálny s výnimkou územných obmedzení lovu, lebo dané územia sú často územia s najväčším výskytom vlka a v praxi to potom vyzerá tak, že v oblastiach, kde vlk stabilne usídlený nie je (hoc tam má vhodné podmienky) sa pri náhodnom stretnutí vystrelí a v oblastiach kde je ho dostatok je zakázané ho loviť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off lubenko, 9.2.2017 o 12:25

Dušan maš pravdu ospravedlnujem sa už tam pojdem asi aj ja:):):),dekedy je to tu na nervy. ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 12:22

Inak ešte doplním, miso111, že Ste si práve strelil vlastný gól: "Samozrejme ak do toho nevstúpi pár mudrlantov s nejakým bombastickým nápadom na oživenie vlčej populácie. A presne na tomto princípe funguje aj bezbrehá ochrana akéhokoľvek bez problémov profitujúceho druhu v súčasnosti v našich podmienkach urbanizovanej krajiny..." ... Mudrlanti sa totiž nachádzajú tak medzi ochranármi, ako aj medzi poľovníkmi. Vlci prišli na ostrov po ľade prirodzene, teda nešlo o introdukciu, teda išlo o prirodzený proces. Začal sa výskum, čo spôsobí, ak je vlk a jeho korisť spoločne na izolovanom mieste. Výskum potvrdil, že izolácia vlka s jeho korisťou nespôsobí vyhubenie koristi. Izolácia spôsobí vyhynutie vlka. Takže ak by všetko šlo prirodzene, vlk by z ostrova opäť zmizol. Pár mudrlantov chce ale pokračovať vo výskume, tak plánujú vlkov na ostrov vypustiť, aby výskum mohol pokračovať. To je už umelý zásah do ekosystému. Ale čo iného, ako umelý zásah do ekosystému je lov vlkov na Slovensku? U nás nie sú vlci izolovaní a nehrozí inbreeding. U nás je fungujúca populácia vlkov a vždy bola. Vlk je u nás pôvodným druhom. A tu príde pár mudrlantov a idú vlka regulovať bez toho, aby poznali, v akom stave je jeho populácia. Vlk nie je diviak, ktorých sú desaťtisíce. Pri diviačej zveri nepotrebujeme presne poznať ich počty, lebo ich je skutočne "veľa", stačí hrubý odhad. Vlk je čosi iné, je to vrcholový predátor a počty vlkov sa dajú rátať na niekoľko stoviek. Jeho populácia je tak oveľa citlivejšia a zraniteľnejšia na ľudské zásahy, ako populácia diviakov. Preto treba vedieť, v akom stave je populácia vlkov a až potom sa rozhodovať, koľko ich povolíme uloviť a či vôbec povolíme. Nemôže prísť mudrlant a povedať bez znalostí populácie vlka, že kvóta bude povedzme 80. To je nezodpovedný prístup. ◄ reagovať

off jaro1, 9.2.2017 o 12:22

marekeram 10:58 – v osemnastom riadku uvadzas: „vlkov pomrelo“. PS- podla teba vlci zomieraju? To je akoby si uviedol ze skapali, zdochli. Podla mna ked sa jedna o zver , tak ta hynie, resp. uhynie. Spravne teda podla mna ma byt ze „vlkov uhynulo“. ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 12:06

miso111 ??? Príklad Isle Royale ukazuje, že ak sa vlci uzatvoria so svojou korisťou na izolované miesto, akým bol ostrov Isle Royale, tak vlci nespôsobia vyhubenie svojej koristi, ako sa nám tu snažil podsunúť pán Stagstalker. Tým je názor pána Stagstalkera vyvrátený. Vedľajšie efekty inbreedingu sú iba dôsledkom izolácie populácie vlka, čo nutne viedlo ku skolabovaniu vlkov na ostrove vplyvom chorôb - parvoviróza. To je už ale dabata o úplne inom probléme. Príklad som dával preto, aby som poukázal na fakt, že vlci svoju korisť nevyhubia, ak sú s ňou kdesi izolovaní a uzatvorení. ... Informácia z decembra 2016: Správa národného parku plánuje na Isle Royale vypustiť v priebehu 3 rokov 20 až 30 vlkov, aby nedošlo k zániku vlčej populácie na ostrove. .... Inak povedané, na izolovanom mieste, kde žijú vlci a ich korisť spoločne, nehrozí, žeby vlci korisť vyhubili, práve naopak, v dôsledku izolácie populácie vlka hrozí vyhynutie vlkov. ◄ reagovať

off miso111, 9.2.2017 o 11:41

...no a tu marekkeram uvádzaš názorný príklad toho, kedy vlk ako vrcholový predátor a nepôvodný druh dokáže totálne narušiť - priam zničiť jeden ukážkovo fungujúci ekosystém izolovaného ostrova! Stovky rokov pred tým celý ekosystém bez problémov fungoval a profitoval vo vzájomných väzbách s dominantným bylinožravcom losom, kým sa na ostrov po druhej sv. vojne nedostala svorka vlkov. Los v strese z predačného tlaku začal znásobovať dovtedy vyrovnanú početnosť a celé to viedlo ku kolapsu systému. Našťastie sa s tým matička príroda postupne vysporiadala a vlci jedného dňa z ostrova na ktorý nepatria nadobro vymiznú. Bude ešte dlho trvať, kým sa ekosystém dostane do pôvodnej rovnováhy. Samozrejme ak do toho nevstúpi pár mudrlantov s nejakým bombastickým nápadom na oživenie vlčej populácie. A presne na tomto princípe funguje aj bezbrehá ochrana akéhokoľvek bez problémov profitujúceho druhu v súčasnosti v našich podmienkach urbanizovanej krajiny...tých príkladov nemiestneho vstupovania kváziodborníkov do záchrany akože kriticky ohrozených druhov a výsledkov ich činnosti tu máme v súčasnosti dosť. Problém je len jeden...ani za svet sa nenájde ten, kto by niesol hmotnú zodpovednosť! P.S. A mrkni sa dobre na puckarov odkaz. Zamysli sa nad tým a sleduj, k akým verejným vyjadreniam a výzvam dnes dokáže rozvrátená morálka spoločnosti priviesť jednotlivcov prípadne skupiny ľudí navzdory úplne legálnemu a zákonom tvrdo ošetrenému koníčku... ◄ reagovať

off marekeram, 9.2.2017 o 10:58

Stagstalker, k tomuto: "netreba z vlka robiť uvedomelého samoregulátora svojich počtov, pretože v podmienkach napr. uzatvoreného územia (predstavme si ho ako veľmi veľkú zvernicu) svoju korisť zožerie, hlad je proste taký." ... To je Váš názor, ale čím ho máte podložený? Asi ničím. Na to treba výskum, ktorý by to potvrdil, alebo vyvrátil. Treba trochu pohľadať v literatúre, lebo taký výskum sa dlhodobo realizuje. Počul Ste už niečo o vlkoch na Isle Royale? V rokoch 1948-49 prešlo niekoľko vlkov po ľade z pevniny na ostrov Isle Royale na jazere Lake Superior medzi Kanadou a USA. Okrem losov tu nežili žiadne väčšie zvieratá, ktoré by sa mohli stať ich korisťou. Od roku 1959 začali stavy vlkov aj losov každoročne stúpať . Vtedy tam žilo 20 vlkov a vyše 600 losov. Začiatkom roku 1960 sa losom narodilo veľké množstvo dvojčiat a po odstrele niekoľkých vlkov začala populácia losov ešte viac stúpať. Zatiaľ, čo počet vlkov sa pohyboval od 20 do 25, čo bola stagnácia populácie, losi sa rozmnožili na 1200 kusov. Čoskoro však losi už nemohli nájsť dostatok potravy a tak počet narodených dvojčiat poklesol. V rokoch 1969-1972 boli veľmi tuhé zimy. V týchto zimách vlkom padlo za obeť veľa losích mláďat, takže sa aj celkový počet losov značne znížil. Súčasne sa zvýšil počet bobrov žijúcich na ostrove, takže vlci mali zaistený dostatočný prísun potravy po celý rok a rozmnožili sa. V roku 1980 ich tu žilo 50 kusov, ale hneď behom nasledujúceho roku okolo 40% vlkov pomrelo, pravdepodobne vplyvom inbreedingu (príbuzenské párenie) a zníženej odolnosti proti ochoreniam - prišla parvoviróza. Jednou z príčin mohla byť stála vnútrodruhová konkurencia a z nej vyplývajúce stresové faktory spôsobené premnožením. Príroda tak sama regulovala stavy tak losov, ako aj vlkov. V súčasnosti je populácia vlka na Isle Royale vo veľmi zlom stave a pravdepodoobne neprežije. Vedci potvrdzujú, že pokles resp. zánik populácie vlčej koristi má veľa príčin, nikdy nie len jednu. Záleži veľa na tom, či vlci v danej oblasti lovia iba túto jednu korisť, alebo aj iné druhy, či rovnakú korisť lovia aj iné predátory, aká je hustota populácie koristi a vlkov, či sa menia, alebo nemenia životné podmienky a podnebie. Vlci na ostrove Isle Royale žili vedľa najhustejšej populácie losov na svete. Napriek tomu, že losi tu boli hlavnou korisťou vlkov, nedochádzalo k žiadnym podstatným zmenám v stave losov. A ani veľkosť vlčích svoriek sa pri pomerne ľahkej dostupnosti koristi nezväčšovala. Ale predsa sa niečo stalo: Izolovaná ostrovná populácia tunajších vlkov bola zdecimovaná následkom rozšírenia parvovirózy a počet losov rapídne vzrástol. Vlci tu boli limitujúcim faktorom počtu losov. So stúpajúcim počtom losov postupne mizli v zime jedle balzamové, ktoré boli ich hlavnou potravou. Došlo k reťazovaj reakcii ovplyvňujúcej život celého ostrova, na ktorej je vidieť celistvosť a previazanosť celého ekosystému. Prítomnosť vlkov neovplyvňuje iba počet a druh koristi, ale celé časti ekosystémov, ktoré s nimi zdanlivo nemajú nič spoločné. Keby parvoviróza vlkov takmer nezlikvidovala, fungoval by ekosystém ostrova Isle Royale pravdepodobne bez problémov naďalej. odkaz ◄ reagovať

zobrazené 681-720 z 2343 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM