Bola uz vydana kvota na lov vlka na tuto polovnu sezonu ? nemozem to nikde najst.
Ake cislo by na nej podla Vas malo byt ?
jkupculak, naši pseudoochranári vlka ešte ani nevideli!!! Možno len v kúpeľni, keď si umývali svoju vysedenú riť. Však oni nevedia o vlkoch vôbec nič, robia iba to, čo im iný nakázali, lebo iné robiť nevedia. Keby sa mali živiť vlastnými rukami a vlastným rozumom, tak pokapú od hladu...
Práce vlku v Dolním Rakousku u Linze ◄ reagovať
A nielen ,aby boli v telke ,ale tiež preto ,aby mohli drístať tie svoje voloviny.Ja som to video videl tiež najmenej pred dvomi mesiacmi... ◄ reagovať
Bolo to v i správach na STV, dokonca s komentárom, že predčasne prebudené medvede. To video tu kolovalo niekedy na začiatku zimného obdobia. No bolo k tomu treba vymyslieť nejaký novší príbeh, aby mohol byť Balaž a Grobauer v telke :) ◄ reagovať
kto sledoval JOJ o 20:13 o tej medvedici s dvomi mladými,a daktorí ochranar tam drbnul video ktoré tu kolovalo pred mesiacom ako ju napadli vlky a zachranil ju dakto pokrikom na vlkou,kuva tá JOJKA je už trápná ◄ reagovať
Keď stratia plachosť, v noci by som sa von veru nešiel vyšťaťodkaz ◄ reagovať
Vie niekto koľko vlkou sa strelilo v prešovskom kraji??? Lebo aj ten monitoring šeliem sa mi zdá osemetny...dakujem ◄ reagovať
No zas až taká mini svorka to nebola. Práve naopak bolo ich tam 6, teda aspoň na videu ◄ reagovať
dobre podkutý kôň na prácu v hore sa našich mini svoriek nezľakne a ak sú 2 a postavia sa zadkami od seba, tak vlky môžu zažiť letecký deň ◄ reagovať
Tiež mohlo zohrát ulohu to že kôň bol moc starí a ako tu podaktorí znalci vlkov uvadzaju vlk stare mäso nekonzumuje a vraj to vie rozpoznať ◄ reagovať
Sinko - ten kôň už asi nemal geneticky o nebezpečenstve z titulu vlkov ani potuchy a oni boli tou jeho, z nevedomosti plynúcou "odvahou" takí šokovaní ,že úplne zabudli na svoju "predačnú úlohu.Tiež sa mohlo jednať o pokus niekde vo vlčej obore s mladou a umele odchovanou svorkou.Ten druhý prípad môže byť podobný,lenže svoju úlohu tam mohol zohrať aj strach vlka z hluku, ktorý vydával dosť masívny zvonec na krku ovce.Najpravdepodobnejšie sa mi však vidí, že sa jedná o pseudoochranársku propagandu pre blbečkov typu Homo panelacus o "holubičej" povahe vlka ... ◄ reagovať
Výnimočne s marekeramom v prípade KMO súhlasím,ale či to bude platiť aj v prípade AMO to sa ešte ukáže.Bohdaj by to bola pravda.Lenže štatistiku škôd na domácich zvieratách môže u nás skresľovať aj situácia s dobytkom.Koľko dobytka sa ešte u nás voľne pasie ? Podľa mojich miestnych skúseností dojnice sa chovajú väčšinou celoročne na maštaliach,von sa dostanú len ked sú teľné.(A potom ,mimochodom, produkujú to slovenské "kvalitné" mlieko,ktoré by sme mali uprednostňovať...).Oviec i jalovíc ubudlo rapídne a pasú sa prakticky daleko od lesných komplexov .Takže tie nízke škody na domácom statku môžu mať aj tieto dôvody.A ešte tak porozmýšľať nad niečím, čo by vlka po väčšinu roka ozaj účinne chránilo pred nelegálnym lovom.Myslenie však bolí a našich nasprostastých pseudoochranárov osobitne... ◄ reagovať
Z môjho pohľadu je utópiou tvrdenie, že vlk nás spasí od AMO na celom území Slovenska, len ho stačí ho celoplošne rozšíriť, tak ako to tvrdia "odborné" články v senzácie-chtivých médiách, nepripúšťajúce žiadne pochybnosti o ich neomylnosti. Preto som ich autorom doporučil využiť počítačovú simuláciu. ◄ reagovať
Pri všetkej úcte pán goret, to, čo ste napísal je nezmysel: "Ak však v tomto systéme nepôsobí len prirodzená korisť (volne žijúce zvieratá) ale aj ľahšie dostupná korisť (hospodárske zvieratá), nie je ťažké uhádnuť na čo sa predátor zameria pri šetrení energie." ... To je iba vaša domnienka a okrem toho to nie je hádanka, takéto veci sa nehádajú, ale vedecky skúmajú. Treba seriózne údaje a nie z prsta vycucané dohady a hypotézy. Aká je pravda? Výskumník vlkov Slavomír Finďo píše: "Nemá to veľmi logiku, pretože vlk obyčajne vysoké škody spôsobuje na hospodárskych zvieratách tam, kde je nedostatok divej koristi. Napr. v mediteránnej oblasti, ako Grécko, Španielsko, Portugalsko až 80 percent potravy tvoria hospodárske zvieratá. U nás je to iné. Treba dodať, že v ostatnom desaťročí u nás dosiahli početné stavy raticovej zveri historické maximá. Také vysoké počty diviačej, jelenej a srnčej zveri neboli nikdy v minulosti na území Slovenska evidované. Táto skutočnosť nesie so sebou aj ekonomické dôsledky v podobe vysokých škôd na lesných porastoch a poľnohospodárskych plodinách." ... a ďalej píše: "V minulosti sa nám naskytla možnosť posúdiť účinok vlka na priebeh klasického moru ošípaných u diviačej zveri. Na Slovensku žije diviak prakticky na celom území a vlk žije len na 40% územia štátu. V južnej časti Slovenska za doteraz celkom neobjasnených okolností v populácii diviakov prepukol klasický mor ošípaných. Táto vysoko infekčná choroba sa rýchlo šírila do iných oblastí, no územia osídlené vlkmi postihla minimálne. Tento poznatok sa prejavil zreteľne v následnosti viacerých rokov. Diviačia zver je druhou najvýznamnejšou zložkou potravy vlka, pričom mladé jedince, ktoré boli zároveň aj hlavným zdrojom nákazy, sú ľahkou korisťou najmä v čriedach, kde poľovníci odlovili dospelé diviaky, čím sa narušila ochrana čriedy. Okrem toho choré diviaky boli vždy ľahkou korisťou. Vlky týmto spôsobom popri intenzívnych asanačných opatreniach vykonávaných Štátnou veterinárnou správou a poľovníkmi, prispeli k odstráneniu klasického moru ošípaných v populácii diviakov." ◄ reagovať
A Svédsko je popritom o hodne väčšie ako Slovensko a má aj zachovalejšiu prírodu a aj ich národné parky sú niekoľkokrát väčšie ako tie naše smiešne frcky... ◄ reagovať
Starsí článok zo švédska odkaz ◄ reagovať
Poznámka v "odborným" článkom o tom ako nás vlky môžu ochrániť pred škodami spôsobovanými rozmnoženou diviačou a jeleňou zverou: systémy dravec - korisť vykazujú isté populačné oscilácie (kmitania). Početnosť (dostupnosť) koristi stimuluje predátora, zvyšovanie početnosti predátora inhibuje korisť (pozitívna spätná väzba). Ak však v tomto systéme nepôsobí len prirodzená korisť (volne žijúce zvieratá) ale aj ľahšie dostupná korisť (hospodárske zvieratá), nie je ťažké uhádnuť na čo sa predátor zameria pri šetrení energie (prirodzená vlastnosť všetkých živých organizmov okrem ľudí túžiacich po obdive a sláve). Takže vážení "vlko-ochranári" ak chcete, aby bolo pravdou vaše tvrdenie o tom ako nás vlky ochránia pred škodami páchanými jeleňmi a diviakmi a i pred AMO (najnovším plaši-hitom senzáciechtivých médií) treba v daných lokalitách výrazne zredukovať početnosť a dostupnosť hospodárskych zvierat, lebo prekonať ohradu, či okabátiť strážneho psa je vždy jednoduchšie ako dolapiť jeleňa. Skôr než do senzáciechtivých médií vypustíte podobnú hlášku, skúste si správanie daného systému nasimulovať. Myslím, že ten váš náčelník, vzhľadom na jeho pôvodné povolanie, by vám v tom mohol vedieť poradiť. ◄ reagovať
ander 2 - takže Rusko,Ukrajina, pobaltské štáty, Bulharsko,Srbsko atď. podľa toho hlupáčika asi nie je Európa - lebo všade tam sa vlk lovi.A to už nevravím o štátoch kde je vlk celoročne "chránený", lebo tam sa loví vo veľkom - nelegálne.Dôvody : buď tam vlka nechcú ,alebo chcú - jeho trofej...Insitný umelec je človek hodný obdivu ,ale insitný ochranár je človek duchom silne chudobný... A o tých predajných novinárskych prostitútkach je asi zbytočné sa vôbec zmieňovať ... ◄ reagovať
Goret ma pravdu Sibir je jedna velka planina ,lebo inak Tundra ,lebo tajga ohraničená pohorím najvišší vrch ma tuším 4500 m a su tam vo velkom množstve rozšírené mokrade,Aljaška deto i ked tie hory su trochu vyššie ale tam sa vlky moc nezdržujú ◄ reagovať
Pozri si tu mapu poriadne a zistíš že sú tam hory a poriadne- cez 6000 výškových metrov, odporúčam posporiť a ísť sa pozrieť ◄ reagovať
Sever Poľska je prevažne nížinatý. V podstate aj celá severná Ázia (Sibír) je jedna veľká nížina a pozrite si ako vyzerá Aljaška odkaz . Vlk z nížin (rovín) je ten druh vlka, ktorého málo členitý terén donútil loviť v početnejších kolektívoch (svorkách). A svorka, čím je početnejšia, tým je menej plachšia, aj človečia :) ◄ reagovať
M98 - kríženie vlka s domácim psom je reálne (ved je to vlastne ten istý druh) i keď odborníci aj "odborníci" tvrdia, že k tomu dochádza len výnimočne tam, kde sú vlci vystrieľaní a nemajú k páreniu dosť vlastných súkmeňovcov.Tvrdia tiež,že najlepšia ochrana pred hybridmi je mať len čistých vlkov - ktorí psov vydrhnú.Lenže prípad kríženia popisovaný kanadským zoologom Mowattom v jeho knihe "Nehaňte vlka" mi ako výnimočný vôbec nepripadá (beta vlk z kompletnej svorky sa po dlhšej dobe dvorenia,spáril so sučkou eskym.saňového psa).Eskymáci a severní Indiáni vraj úmyselne uväzovali mimo obydlí honcujúce sa sučky svojich saňových pov, lebo krížence získavali silu, skromnosť a vytrvalosť vlka.Karpatský vlk bol použitý ako genetický základ pri vyšľachtení tzv.čs.vlčiaka atd.Takže ja tomu verím ,navyše ak sa v mieste kde sa prípad stal dlhšiu dobu vlk neloví (o čom však silne pochybujem).Svoje mohol zohrať aj hlad (sám som na snehu sledoval, ked v noci po spoločnej poľovačke niekoľko vlkov sledovalo pofarbené stopy po ťahaní a odvoze ulovenej zveri niekoľko km až na hlavnú Ľubochniansku dolinu).Tvrdeniu, že existuje nejaká forma nížinného vlka neverím. Existuje len rozdielny terén, ktorý vlkovi vyhovuje a taký ktorý mu nevyhovuje,resp.vyhovuje menej.Prví vlci sa napr. vo V.Fatre objavili v r.1982.Popritom už niekoľko rokov predtým sa usadili v Kremnických vrchoch, Ziari a na Orave,čiže všade naokolo.Môj názor je taký, že príčinou ich "meškania" bol príliš členitý terén V.Fatry i keď potravy tam bolo pre nich určite viac ako napr.na Hornej Orave.Zrejme ani vlk neznáša , ked mu pri behu v strmých svahoch príliš vykrúca "členky"...A zabudol som dodať, že o prirodzenom pôvode niektorých populácií vlka (napr.v SRN,ale aj ČR) sa dosť pochybuje.Takže ak sa jednalo o vlka z umelého odchovu tak to nie je strata plachosti,ale synantropné správanie, lebo ten vlk plachý nikdy nebol... ◄ reagovať
Lysec - z Poľska hlásia pozorovania zdivočelých psov s vlkmi. Zmeny v správani a stratu plachosti.Pozorovania cez deň a v blízkosti obydlí. Popísany prípad zo spoločnej poľovačky, keď k ulovenému kusu prišiel vlk a začal ho žrať. Vedcov prekvapil objav malých enkláv nížinných vlkov uprostred Karpát. Čo Vy na to? ◄ reagovať
M98 - inak tá pani zoologička sa po niekoľkých rokoch zamestnania na Správe NP V.Fatra preslávila bonmotom : "Tak už som konečne aj ja videla medveďa vo voľnej prírode !".... ◄ reagovať
Priatelia, treba reagovať priamo v tých diskusiách.Ak im nebudeme oponovať priamo v nich, tak verejnosť nadobudne dojem,že pravda je na strane tých naivných blbečkov !A pre hurkyho - my jágri vyrážame do revíru ešte za tmy a za tmy sa vraciame ,ale páni pseudoochranári bud nechcú zavčasu vstávať, alebo sa po tme boja. ◄ reagovať
K 17.1. 44kusov. Z toho 4 úhyn. Na pobavenie odkaz ◄ reagovať
však tu je ten problém - že behá po lesoch za vlkmi.... ◄ reagovať
vieš hurky oni tí pseudoochranáry vidia len to čo chcú vidieť,myslíš že Baláž ,Kaliský ,Lukáč ,Grichová vidia niečo viacej?????? ◄ reagovať
Keď som čítal ten článok od pána ochranára chodila mi po rozume len replika z Černých barónov - "Chce se mi zvracet!" On chudák behá po lesoch za vlkmi 15 rokov, a to prosím pekne ako profesionál v pracovnej dobe a stretol ich iba 4krát. Chudáčik. Zjavne robí niečo zle. To ja som ich za posledných 10 rokov stretol viac krát. A to chodím do lesa iba vo voľnom čase, kedy sa musím v prvom rade venovať rodine. ◄ reagovať
Nie som poľovník, ale článok je podľa mňa veľmi tentenčný píšuci o zdecimovanej populácii vlka u nás: odkaz ◄ reagovať
zas dezinformácia od Korzar ,vlk bol usmrtený bud diviakom ,lebo jelenom ,nie strelnou zbranou,len dajaký trofejoman mu zobral hlavu ◄ reagovať
K 8.1. 41 kusov. PO-20,Zi-11/2,KE-6,BB-4. ◄ reagovať
prečo sa loví vlk ,paní zoologička moc nezvladla a to že len vdaka vlkovi u nas nieje mor ošípaných nezvladla vôbec ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.