Zdravím všetkých kolegov poľovníkov aj nepoľovníkov...kto poznáte povery, zvyky, čo prináša šťastie čo nešťasie pred poľovačkou tak sa podeľťe....verím, že viacerí sa radi čo-to dozvieme
Před polovačkou pro štěstí a přesnou mušku je třeba si sáhnout k ženě do klína. Doporučuji, oveřeno v praxi.
Tuho rozmýšlam, kde si mám siahnuť ja, aby som mala šťastie na polovačke ? Poradíte?! ◄ reagovať
Nejde snad ani o pověru. Ale říká se, že když loví vítr, neloví lovec. ◄ reagovať
Jeniku ,ale ma to zadrhel,ja sem si šahnul a už bylo po polovačce,už se potom neoplatilo ist do hory,bola tma:):):):):):):) ◄ reagovať
Dušane v tom případě myslím nemá cenu chodit na polovačku. Ale ono asi tak strikně nejde o nějaké ruční práce. Jde myslím spíš o to se dostat do kontaktu/styku s tím něžnějším protějškem. ◄ reagovať
Jendo, a ak siahnem aj niečím iným ako rukou, čím mám potiahnuť spúšť? ◄ reagovať
O sýčkovi obecném (Athene noctua)........Traduje se o něm pověra, že přináší špatnou zprávu. Je to dáno tím, že tato sova loví noční hmyz, který byl lákán především na světla lampiček na hřbitovech, nebo na svit svíček za okny, kdy u nemocného člověka svítily až do rozednění. Sýček toho náležitě využíval a při svém lovu často narážel na skleněné tabule, tím ovšem nemocnému připomínal klepající "smrt". Dovršení této situace byl jeho houkavý zvuk "púújď", který si lidé vyložili jako pobízení k odchodu duší zemřelých. Především tato nepodložená pověra měla za následek velké pronásledování sýčků. ◄ reagovať
Pár střeleckých ..... Jiný návod doporučoval před prvním použitím ručnice nejprve chytit hada a zasunout jej do hlavně. Po té uhynulého hada vyjmout, hlaveň nabít prachem, hada opět vložit a vystřelit. Zbraň pak měla spolehlivě trefovat a s jistotou usmrcovat. Hotovou ručnici nesměla například spatřit před jeho majitelem stará žena, aby ji neuhranula. Před prvním použitím měla být zbraň pokropena svěcenou vodou. Před první střelou se musel střelec tři dny postit a nesměl zbraň poprvé použít v pátek ani v neděli. Do domu neměla být ručnice poprvé přinesena na rameni, ale v rukou. Zbraň, která pro myslivce znamenala nemalou investici, byla často personifikována a myslivci jim dávali i lidská jména. Do kouzla zbraně myslivec často vkládal veškerou víru v úspěšný zásah. Zbraň musela mít své výhradní uložení a nesměl se jí nikdo jiný, než uživatel, dotknout. Některým nerostům a předmětům byl přisuzován také kouzelný pozitivní vliv. Za kámen, který zaručoval dobrý zásah byl považován modrý lazurit, tyrkys, ametyst nebo křišťál, které měl mít střelec u sebe. Později se k nim přidružily i další polodrahokamy a drahé kameny. Zbraně tak nebyly zdobeny kameny jen pro okrasu, ale i z důvodů "zaručení" střeleckého štěstí. ◄ reagovať
ja mam zase odskusane ze ked mi spadne naboj pri nabijani pusky na zem tak to je ten stastny ktory nabijam do komory a vedsinov mam stastie ze nieco ulovim ◄ reagovať
Stagstalker, o tom som pocul aj ja. No zaboha me to nenapadlo vyskusac :-D ◄ reagovať
A netreba zabudnut, ze ruku, ktorou zenu opacite, treba proti vetru nastavit. Zver urcite pride.. :) ◄ reagovať
Lubo ak nezabudneš ako opáčit ženu, tak je to pořád pohoda!!!!! ◄ reagovať
Strielam dosť často :-) ...ale či je to vďaka tomu to netuším....ešte som nikdy nič nestrelil ked som mal 5 nábojov v zásobníku a to už polujem nejaku tu dobu :-) ◄ reagovať
borza222, a dari sa? bo ja som zas pocul neparny pocet nabojov :D asi preto sa robia zasobniky na 3 a 5 kusov...:D ◄ reagovať
Ja si napriklad vždy dávam do zásobníka len párny počet nábojov.....inak nie som poverčivý len v polovačke :-) ◄ reagovať
lubenko, pokial zabudnes zaver doma, tak vtedy to mas 100% istotu, ze nic neulovis :))) ◄ reagovať
Ked stretnes na ceste na sluky reholnu sestru (jebtisku) tri krat si treba odplut...a ked na teba prehovori, mozes ist domov :D (teda mohol kedze na sluky sa uz nepoluje). To iste plati aj pre staru babu :D ◄ reagovať
Pani poľovníci ,s tým opáčením neviem ,neviem,už to skušam na všetky spôsoby po tri dni a stále nič:):):):),ešte vyzkušam že nesmiem nič zabudnut,aby som sa nevracal,ale už je to rokmi vždy niečo zabudnem a najhoršie je ked zabudnem zaver do gulovnice:):):):):):) ◄ reagovať
Kto strelí albína, do roka a do dňa umrie. Nefunguje to, mám to odskúšané :-) ◄ reagovať
SIAD, môžeš aj kolegovu, len musíš dať potom pozor aby si nebol náhodou na výrade Ty. ◄ reagovať
Poľovník pred poľovačkou by mal ženu opáčiť.(Najlepšie svoju). ◄ reagovať
Před polovačkou pro štěstí a přesnou mušku je třeba si sáhnout k ženě do klína. Doporučuji, oveřeno v praxi. ◄ reagovať
zvyky: zalomok sa dava na pravu stranu klobuka a nie na lavu, ako to velka cast polovnikov ma zauzivane. ◄ reagovať
...v oblasti Podpoľania ak uvidíte pred poľovačkou zajaca tak sa môžete rovno vrátiť domov...ešte, že tých zajacov tam až tak veľa nie je... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.