Zdravím Vás,
neviem, či môj dotaz nebude mimo témy poľovníctva, ale mám jeden problém a neviem na koho sa obrátiť. Nie som ani polovník, ani nič podobné, Preto, kto budete vedieť poradiť, prosím odpíšte :)
Ide o to, že nám nad domom v poslednej dobe lietajú dravé vtáky (neviem, čo presne to je) ale je ich asi 4-5. Na dvor si ale voľne púšťame dvoch psov - jazvečíka a jacka russelteriéra. Obe sú fenky a sú menšieho zrastu, preto sa obávam, či by ich tie dravce náhodou nemohli chytiť.
Pozná niekto nejaký spôsob na odohnatie takýchto vtákov? Ako napr veľká maketa niečoho?
ďakujem za akúkoľvek radu :)
tak potom mi psa uniesol nejaký mimozemský tvor .. čo už i tak mi ho nič nevráti . ◄ reagovať
LuboT kaňa močiarna hniezdi na vode :-D tie dravé vtáky budú najparvdepodobnejšie myšiak . Absolútne nehrozí žiaden útok na psa od týchto dravcov . ◄ reagovať
LuboT "jagdteriéra" tak to ano toho by zvladol možno iba OROL alebo HARPIA PRALESNA .... MariaM to nie mam rad male psi (sam mam jedneho) len sa mi nepači ked davaju na čivavu ,yorkšíra a podobne bytové alebo ako to nazvat tieto plemena(spolocenske psi) ked na ne vesaju rozne maslicky ,svetriky a podobne vecy to sa mi nepaci aj ked viem ze tieto psi nemaju taku podsadu a srst ako ine a ludia ich tymto chrania pred chladom ,,,ty mas jazvečíka a jacka russelteriéra a to co ti napisal apple a kestrel1 to je pravda a urob to co pise jaroslav103 toto podobne urobil kamos ked prisiel o holuby ibaze nepouzil CD ale alobal a zabralo to ,,,,a ak maš ničo osobne na mna napiš mi to do pošty :-) ◄ reagovať
Pokvačkaj si po dvore CDčka zavesené na silone, stačí tak päť, tie sa budú celý deň točiť, blýskať sa. Jastaby sa dvoru zďaleka vyhnú. ◄ reagovať
MariaM, nemyslím, žeby si mala mať obavy o psíkov. odniesť by mohol len niektorý z väčších druhov orlov, ale tie naozaj majú radšej pokoj a preto nelovia v bezprostrednej blízkosti obydlí. a z tých lietajúcich dravcov nemusíš mať obavy, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o myšiaky, tie naozaj nemôžu uloviť, ani odniesť psíkov a myšiaky zvyknú aj plachtiť v skupinke. ◄ reagovať
Nemám skúsenosť s maketami, myslím že ak tam dáš maketu výra tak ti tam začnú nalietavať vrany, a ak tam dáš maketu vrany tak tam prídu číhať jastraby. Možno by stačilo spraviť na dvore strašiaka (i ked časom sa ho asi prestanú obávať). Ono dravce sa dosť boja človeka, cez zimu sú menej plaché. Inak pokiaľ dravce nezaútočili tak by som nič neriešil, to že tam lietajú neznamená že niekedy vôbec zaútočia, pokial nezaznamenal nikto v okolí takýto incident tak by som sa neobával, nanajvýš si zaobstaraj dalekohlad na ich pozorovanie, podarí sa ti zistiť čo to je za dravcov. Ja by som bol rád keby mi nad domom viac krúžievali dravce, a rozhodne by som ich neodháňal. Pokial krúžia dosť vo výške a dlhý čas, majú dlhšie krídla sú to patrne myšiaky, jastrab zvykne krúžiť len kratšie, má kratšie a širšie krídla a radšej loví z pozície. Určitým nebezpečím môže byť jastrab, ale myslím že tá šanca je veľmi malá. ◄ reagovať
kestrel1 Ďakujem za komentár. Určite nie sme v rodine z tých, ktorí strieľajú alebo sa inak zbavujú zvierat, ktoré im robia škodu na majetku. Preto som aj pýtala radu, ako sa dá dravcov zbaviť, doslova ich vyhnať (nie vykynožiť). Ako amatéra mi napadla maketa väčšieho vtáka, ale odpoveď, či by to bolo účinné som ešte nedostala (možno je to nelogický nápad, ale viem, že pri niektorých zvieratách to zaberá). A čo sa týka veľkosti škody, ktorú by dravé vtáky mohli spôsobiť – pokiaľ sa jedná o hydinu, vyčísliť a aj nahradiť sa to dá. Ale mne sa jedná o psíkov, ku ktorým máme citový vzťah a to niekto len ťažko vyčísli. O návrhu s klietkou budeme určite uvažovať, pokiaľ by sa vtáky vyskytovali nad domom častejšie :) GRIZZLY74 tak tvoja rada s kúpou iného psa stojí za *****. :-/ Nie všetci si potrpia na veľkých psov, ktorí ochraňujú rodiny. Pes môže aj prinášať radosť. My ich nepotrebujeme mať postavených pred bránou na reťazi, aby štekali po každom okoloidúcom. Ale zrejme si typ človeka, čo nemá rád tie kabelkové typy psíkov. (medzi rečou, naše fenky by sa do kabelky nezmestili...) tak aspoň rešpektuj vkus iných ľudí a hneĎ neodsudzuj :) ◄ reagovať
preto mám stavača a jagdteriéra :) od vtedy náš dvor len obchádza :) ◄ reagovať
Načo to riešiť ??? Treba si kúpiť psa ktorý dokáže ochrániť nie aby som ja chránil psa . Pes ma strážiť a ochraňovať , yorkšír nieje pes :-). A ak sa to aj stalo bol to jedine jastrab okrem orla by to zvládol iba on . Vlastná skúsenosť tiež mi odniesol zopár sliepok :-) a čo mam ho streliť to si račej kúpim nove sliepočky . Pre mňa je krajši zážitok pozerať na loviaceho davca ako na zobajúce sliepky aj keď ide o moje sliepky :-)... ◄ reagovať
Žiadna kaňa neuloví korisť - psa 1,2 kg. Kane majú slabé nohy na lov väčšej koristi a lovia najmä hlodavce, obojživelníky alebo malé vtáky. Káňa sivá na Slovensku nehniezdi, vyskytuje sa u nás len v zime. Káňa popolavá u nás hniezdi v malých počtoch a na zimu odlieta do Afriky. Káňa močiarna je najpočetnejšia z kání, na zimu odlieta na juh ale psa by určite neulovila. Ale na západnom Slovensku sa názvom "kána" ľudovo označoval myšiak lesný. Je to prevzaté z češtiny, kde myšiak je káne a naše káne sú po česky motáci. Ale aj myšiak nie je schopný uloviť psa. Má slabé nohy a malé pazúre prispôsobené na lov hlodavcov a malých živočíchov. Psa by dokázal uloviť len orol skalný (loví aj líšky), ale orol je veľmi plachý a je málo pravdepodobné, že by lovil nad dedinou. Zostáva ešte jastrab lesný, je to výkonný lovec, ktorý by malého psa zvládol, ale je to veľmi málo pravdepodobné. Jastrab si občas trúfne na sliepky na okrajoch dediny. Na druhej strane je ale jastrab jedným z mála predátorov krkavcovitých vtákov (bežne loví straky, sojky, vrany, najmä mladé vtáky). ◄ reagovať
Jastrab má dosť silné nohy na lov "ťažších" zvierat i keď jeho potravou sú hlavne vtáky. Väčšinou sú problémy s tím že vták sa snaží vyhnať psa, ak mu prekáža v teritóriu (to však nie je na dvore domu), stáva sa trebárs v mestách že pes naplaší poštolku a tá ho potom trápi náletmi. Počul som aj o prípade kedy sa hladný myšiak cez zimu snažil napadnúť čivavu. Krkavce sú tiež, hoc nie v pravom slova zmysle dravcom, schopné napadnúť choré a slabšie jedince pričom veľkosť pre ne nehrá rolu (ovce, srnky...). Na dvore domu zvyknú byť skôr prípady napadnutia hydiny jastrabom. Stáva sa aj, že poškodený majitelia volia likvidáciu dravcov a porušujú tým zákon. Prípadnú škodu je treba zadokumentovať a oznámiť úradu životného prostredia. Je možné získať náhradu škody. V prípade že dravce napadnú psov, vhodné by bolo dať psov do klietky, alebo si zaobstarať dravca ktorý by ich z teritória prirodzeným spôsobom odohnal. Rozhodne sa netreba uchylovať k protizákonným spôsobom likvidácie dravcov, pretože dravce sú vo svojom prirodzenom prostredí (i keď to tak sprvu nevyzerá), a ich spoločenský a hospodársky význam je vyšší ako chov zvierat, či prípadná škoda na majetku ktorú spôsobia (spravidla nie je veľká). Veľmi ma pred nedávnom znepokojil nález mŕtveho jastraba viď. foto v blízkosti istej dediny, pričom neskúmal som či išlo o prirodzený úhyn, alebo úmyselnú likvidáciu (nemám na to čas ani chuť), a pojal som skôr podozrenie že sa mohlo jednať o pomstu zo strany dedinčanov. Dúfam že takéto praktiky sa už zo spoločnosti vytratily, hlavne dnes v dobe kedy je treba si uvedomiť že dravce nie sú naši nepriatelia.
◄ reagovať
ako myslíte ja sa do toho nevyznám ale viem že kane tohto roku hniezdili neďaleko .. mohlo to byť hocičo iné ◄ reagovať
čo ja viem ? proste kaňa, ktorá nám aj solídne pretriedila sliepky ale myslím že to bola kaňa sivá ◄ reagovať
LuboT - Ktorá to bola kaňa : sivá ; popolavá ; močiarna ? (Alebo to bol len vták so zahnutým zobákom ?!) ◄ reagovať
nám tohto roku kaňa ulovila našu yorkšírku - mala len 1,2kg ... škoda ◄ reagovať
ok, orly to určite nie sú :D takže sa obávať nebudem, ďakujem za rady :) ◄ reagovať
Usudzujem že na menšieho psa si z dravých vtákov netrúfne prakticky nič okrem orlovitých a muselo by to byť nanajvýš smiešne aby Vam nad dvorom krúžilo 4-5 orlov. Takže bez obáv :D ◄ reagovať
nemusíte sa obávat pravdepodobne su tao myšiaky. tie su radi že ulovia myš. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.