Kde sa podla Vas lepsie zije drobnej a aj inej zveri? V AU alebo SK? vid prilozenu fotografiu...diverzita plodin a porastov je neporovnatelna... :( len pri citani koncepcie rozvoja polovnictva na Slovensku nevidim velku zmenu, alebo aspon natienenie moznych zlepseni. Co vy na to ?
Vynikajúce porovnanie ! Ja už roky upozorňujem na nízku biodiverzitu našej poľnej krajiny a bijem do ŠOP ,"vlkárov" a podobných, ako je napr. SOVS s tým, že toto je skutočný problém, a nie ich vymyslené problémy s lesným hospodárstvom a ochranou veľkých šeliem a dravcov a sov. Preto tvrdím , že problém sa nevyrieši, kým sa zo zákona neurčí max. výmera jednej poľnohospodárskej kultúry na najviac 5 ha (pri pohľade na rakúsku či nemeckú poľnú krajinu -tie poznám aj osobne- sa mi však aj to vidí príliš veľa). Bohužiaľ tento kryptokomunistický model poľnohospodárstva vyzerá v súčasnosti neotrasiteľný. Ak to nedostaneme príkazom (alebo ako podmienku pre dotácie) z EÚ ,tak sa s tým asi nepohne. Toto by si mali všímať páni a dámy z európskej komisie pre ŽP ,a nie len vlka ,rysa, medveďa ,orly,sokoly atď.. Čo však môžeme očakávať od eurokomisára pre ŽP , ktorý je ekonóm...?!To je obdobné ako náš "náčelník" elektrikár ...
Reakcia na príspevok od schmetterling, 4.10.2024 o 13:50 :
Ak sa jedná o vylepšenie modelu poľnohospodárstva a zároveň o zlepšenie biodiverzity našich polí, tak by sa to malo financovať nielen z prostriedkov MPaRV ale aj z peňazí MŽP .Lenže tí míňajú ťažké prachy na debiliny ako je zonácia tzv. národných parkov a medvedie zásahové tímy ....Pardon, aj MPaRV míňa peniaze na debiliny .Hlavne na udržiavanie postkomunistických družstiev a iných poľnobarónskzch objektov nad hladinou.Popritom tieto vlastne krajinu a jej biodiverzitu len poškodzujú ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 4.10.2024 o 11:52 :
Lysec, pozemkové úpravy sú schválené vládou v 720 katastrálnych územiach. Od roku 2019 sa neuskutočnili ani v jednom. Problém je klasický: nie sú peniaze... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lovec84, 16.3.2016 o 10:16 :
Možno by stačilo vytvoriť trh s pôdou tým, že sa urobí na celom Slovensku komasácia , čiže sceľovanie pozemkov jedného vlastníka. Tým by sa vytvorili podmienky pre vznik menších hospodárstiev - rodinných fariem a to by znamenalo aj vyššiu biodiverzitu v poľnej krajine. To by však o tom nesmeli rozhodovať poľnobaróni a neokomunistická verchuška , ktorá ich v prežívaní týchto pohrobkov JRD a ŠM podporuje. ◄ reagovať
Tak som včera večer sedel s termovíziou na jednom poľnom posede. Posed je umiestnený na rozhraní dvoch poľných lánov. Vpravo je momentálne asi 12 ha trojdňové strnisko po lucerke, vľavo asi na 15 ha 30 cm vysoká lucerková mládza. Pred posedom je údolíčko a za údolným predelom je asi hektárová extenzívne obhospodarovaná lúka , čo znamená , že zastúpenie rastlín na lúke je prirodzené, alebo aspoň veľmi blízke prirodzenému zastúpeniu. Vôbec ma neprekvapuje , že na strnisku vpravo som pokiaľ termo dovidelo videl množstvo svietiacich bodov (myší) v hustote cca 6-8 /ár. Vľavo v lucerkovej mládzi bolo vidieť sem tam svietiaci bod , ale pochopiteľne len tam, kde bol jej porast nižší, resp.prerušený koľajou po poľnohospodárskom mechanizačnom prostriedku .Viem však, že aj tento lán je prevŕtaný norami hrabošov v hustote najmenej 1 nora na m2... Čo ma však prekvapilo dokonale, bola skutočnosť, že na spomínanej lúke nesvietila MYŠ ŽIADNA !!! Ako to teda tvrdia tí naši poľno tzv."hospodári, ŽE z BIOPÁSOV SA IM DO OKOLITÝCH KULTÚR TLAČIA HLODAVCE ????!!!! Nie je to skôr tak, že v biopásoch je hlodavcov menej preto, lebo vhodnejšie podmienky nachádzajú v porastoch kultúrnych plodín ???!!!! ◄ reagovať
Keď som čítal príspevky, videl som, že sú tu nejaké popisy stavu a nejaké "možno"-návrhy. Ak by niekto chcel predložiť návrhy na zmenu legislatívy, predpokladám, že tie "možno"-návrhy riešenia by neprešli. Vidím to tak, že je potrebné najprv zistiť fakty. Prečo je to tak a v druhom kroku podať návrhy na zmenu. Dnes som sa dočítal, že nórsky losos, teda losos chovaný na farme je najviacej jedovaté jedlo, minimálne ryba. Lebo pri chove sa používajú na dezinfekciu rôzne prostriedky a dokonca je aj geneticky upravený tak, že dospieva dvojnásobne rýchlejšie... Vziať vzorky vnútorností, porovnať výsledky rozboru so vzorkami s rôznych krajov a krajín a vyhodnotiť ich. Tak nejako by som si to predstavoval. Lebo inak sa tu budeme pretláčať, kde je pravda, či je za tým chémia, alebo veľké plochy monokultúr, alebo predátori, alebo autá... Je úplne možné, že všetko spomenuté má vplyv. Ale v akom pomere? Čím začať? A mimochodom, nezabudnime, že v prvom rade potrebujeme zachrániť planétu pred zničením, lebo ochranári chránia predátorov a to, že sa zo Zeme stáva púšť nevidia... Prajem veľa úspechov. ◄ reagovať
Nedá mi ! Včera som v rádiu zachytil, že MŽP SR ,chce ,aby sa v rámci nášho predsedníctva EÚ riešila v okruhu problematiky životného prostredia o.i. aj biodiverzita ! Rozumiete niekto tým pokrytcom ? My chceme riešiť európsku biodiverzitu a popritom na najmenej 50 % plochy štátu, čiže na PPF máme jednu z najnižších biodiverzít nie že v Európe, ale dovolím si tvrdiť, že aj na svete !!!To už nie je diverzita života ,ale skôr kus prírody (cca 20.000 km2) v predsmrtných kŕčoch !!!Zrejme sa im znovu (ako obyčajne) jedná len o (zatiaľ nesprivatizované!)lesy a popritom naše lesné hospodárstvo je určite na úrovni aj tých lesnícky najvyspelejších štátov EÚ ...Drzí hlupáci - to je jediné čo ma napadá ! ◄ reagovať
Všetko záleží na ľuďoch. Pokiaľ nebudú opatrenia v zákone a dotácie nebudú viazané na tieto zmeny nikdy tu nebude nikto hľadieť na kultúrne dedičstvo a jeho zveľaďovanie. Funkcionári čakajú,že členská základňa ich bude podporovať a sami nám nepomáhajú.Zmenili kritéria chovnosti a dokázali podľa tabuliek určiť kvalitatívne triedy,NKS zveri,ktorá v našich revíroch nežije.Jednalo sa o nás bez nás.Potrebovali zvýšiť poplatky do SPK, ale zabudli zarátať Losa,Mamuta a všetku zver čo tu voľakedy žila. Pred pár rokmi sme chceli iniciatívne na chovateľskej rade petíciu to nie - každý musí jednotlivo podať písomnú žiadosť. Zabudol som jednu podstatnú vec naši funkcionári nechcú tlmočiť naše požiadavky , lebo by sa im menej ušlo z týchto finančných prostriedkov. Všetko ste už písali, remizky ,ochranné pásma od vodných zdrojov, zúrodnené pasienky a lúky čo sa na nich dopestuje 80% sa spáli v elektrárni a naše dotácie tiež.Pýtam sa dotácie poľnohospodárom prečo ,keď nechcú v týchto požiadavkách ustúpiť a praj ide našim hore o zachovanie kultúrneho dedičstva , ale zver si musíme kúpiť ,zazveriť a potom môžeme poľovať. Všetci hore sediaci za naše finančné prostriedky začnite presadzovať aj naše záujmy,zdvihnite si zadky a pozrite sa na monokultúry v poľ.revíroch a tam má prežiť malá zver. Autá používajte a zúčastňujte sa Chovateľských rád a počúvajte ľudí a ich problémy. Treba tieto problémy niekde prezentovať, vyvodiť závery a hlavne ich treba riešiť.(Treba ich chcieť riešiť) Všetkým - LOVU ZDAR!!! ◄ reagovať
Belgie nevím jak jsi starý ale pamatuji doby jako malej kluk kdy se zaváželo ve velkým zadarmo :-)) a bylo to všude protože z JZD se toho dalo sehnat dost a hlavně si pamatuji ty kvanta zrna po žních co na polích zůstávali.A na polích ty sajrajty byli taky i když asi né v takovým množství i když a plno chlapů co to rozváželo odešlo na raka tak že asi to žádný ekologický vodičky nebyli