Dobrý deň. Chcel by som vás poprosiť o radu pri výbere kalibru zbrane. Na neskorú jeseň a v zime rád chodím poľovať na líšky a teraz používam malorážku. Tá ma však značne limituje vzdialenosťou - nie vždy líška príjde na kŕmenie a aj výkonom - až na pár výnimiek všetky líšky odbehli (všetky dohľadané). Navyše s malorážkou nemôžem loviť diviaky, čo je škoda keď už sedím v tom mraze. Chcel by som nejakú ľahkú guľovničku, ktorá by líšky netrhala (kože nechávam vyrábať) a zároveň mi umožnila loviť laštiaky/diviačatá. Za všetky rady vopred ďakujem.
Ja by som odporucal 7,62x39(j elacny, presny a dost silny i ked pomalsi), kludne aj CZ527 Carbine ale kupit k tomu puskohlad s podsvietenym MilDot krizom (napr. odkaz , odkaz) a kludne strielat aj cez 200m. ◄ reagovať
Ja nikoho nenútim poľovať s kalibrom 7,62x39, ja som len napísal svoj názor. Nehovorím, že tento kaliber je na streľbu 200 a viac metrov, je to kaliber tak do 150 metrov. A pre Rempa, tento kal. je u nás zákonom povolený na odstrel všetkej raticovej zveri, tak ako to napísal Daniel8. A najviac ma mrzí to, že tento kaliber odsudzujú tí, ktorý s nim nikdy nepoľovali. ◄ reagovať
Pride mi to, ako keby niektorí polovnici boli v tom ze nabojnica nesmie byt kratšia, ako 40mm alebo co? No zakon vysiel uz pred 4 rokmi. ◄ reagovať
Rempo si doštuduje zákon a nabudúce už budú mať jeho príspevky ,,akú takú,, váhu ◄ reagovať
to by ma tiez zaujimalo, preco to sem nema pisat? 7,62x39 ma v 100m 1603J Nesprávnym spôsobom lovu je: strieľať na raticovú zver brokmi, strieľať na raticovú zver okrem diviačej zveri jednotnou strelou z brokovnice, strieľať na srnčiu zver guľovými nábojmi s menšou dopadovou energiou ako 1 000 J/100 m a na ostatnú raticovú zver guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m a s hmotnosťou strely menšou ako 6 g a priemerom menším ako 6 mm, strieľať na medvede inými ako guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m, Takže moze s tym ist aj na medveda, co uz ale neodporucam :) ◄ reagovať
Rempo a preco by nemohol ? Zakon nezakazuje. ◄ reagovať
Markel, 3.9.2013 o 20:31 keď poľuješ s kal. 7,62x39 na raticovú zver aspoň to sem nepíš.... ◄ reagovať
Markel ta 527 na lisky 150+ nieeeee ◄ reagovať
Marlin v 30-30win ma všetky tebou spomínané výhody, vrátane váhy a rozmerov, dokonca nižšej ceny, až na fakt, že 30-30win je oproti 7,62x39 plnohodnotný lovecký náboj, síce s rovnakým spätným rázom, ale s oveľa lepšou ranivosťou, stopefektom pri obdobnej šetrnosti ku kožušine a divine. CZ 527 Carbine je mi však sympatická, celkom aj kaliber 7,62x39, ale jeho hlavnou nevýhodou je jeho obmedzené použitie. Predsa len nebol vytvorený na lov... ◄ reagovať
CZ 527 Carbine, 7,62x39, váha zbrane 2,7kg, netrhá kožušinu a je vhodná aj na diviača a lanštiaka. Poľujem s ňou, viem o čom hovorím. ◄ reagovať
GBK Blaser 6,5x57R/20-76, aj ja nad ňou silno zvažujem... ;) ◄ reagovať
urssus to je kaliber 577 tyrannosaurus jeden z najsilnejších loveckých kalibrov, myslím že potom už je len .700 NE a 4 BORE ale s tým posledným spomínaným pochybujem že by niekto poľoval. To len tak pre zaujímavosť, lebo aj takmi to správca asi zmaže. :-))) ◄ reagovať
A hlavne strelivo do 750 nitro express patri k tym drahsim a slabsie posedy by nemuseli vydrzat tlakovu vlnu sposobenu vystrelom :) ◄ reagovať
pandur, lisky by pri zasahu tymto kalibrom sublimovali :) ◄ reagovať
Ja by som ti odporučil kaliber 30-30win. Šetrný k divine aj ku kožušine, dobrý stop efekt, spätný ráz na úrovni 243win a menej, do 100m na všetko do 150kg. V amerike rokmi preverený kaliber, otec má marlina 336W v skrini v tomto kalibri, za tie peniaze na to čo potrebuješ preskočí očakávania, veľmi spratná, pohotová, pracovná puška. Na fórach je o 30-30win už popísané dosť, hornady do toho robí aj super strelivo... ◄ reagovať
chlapi ja si myslím, že ani toto nie je zlá voľba odkaz :-))) ◄ reagovať
mám marlin 243 a ZKK 308. odkedy mám marlin, ZKK je v trezore. pre mňa vynikajúca puška, ľahká, presná. "počujú" ma líšky aj diviaci. iba pri líšťatách to robí z jedného kusu dva. skúšal som 6,5 g aj 6,8 g strely. jazvec strelený 6,5 g na komoru mal výstrel cca. 3cm, čo by sa dalo v pohode zašiť. líšky zatiaľ všetky "vyvrhnuté". nabíjanie a vybíjanie je naozaj vecou zvyku a rutinou. ◄ reagovať
bergaru som uz mal v rukach a vyzera velmi dobre a ta imitacia dreva je viac ako doveryhodna...na marlinke by ma tiez stvalo ze sa k nabojom da dostat len zhora, no aj na to sa da zvyknut ◄ reagovať
Kedze sa pytas na raz, tak u mna podla tvojich kriterii 243 Win. Keď ľahku lacnu guľovničku, tak skus pozrieť Savage Axis XP. LZ ◄ reagovať
Niktory si davaju puskohlad na brokovu dvojku trebars a nastrelia na jednotnu strelu pravu hlaven a lavou skusis brok a uvidis. Ale je tam ten limit jednotna do 50 a brok do 40m. To neodporucam, len pisem ze aj tak sa daaa. ◄ reagovať
vivat hej marlin je slušná gulovnica za tú cenu škoda absencia zásobníka čo je pre mňa osobne mínus..inak dobrá volba.. ◄ reagovať
ani toto nie je zle.mam ju. odkaz ◄ reagovať
toto nie je zle za tu cenu odkaz robi sa aj v .243 Win ◄ reagovať
Bleiker to som uviedol len ako priklad . Urssus sa pýtal na lahsiu gulovnicu a toto boli možnosti klasických celoocelových opakovačiek . Sám mám to spomínané Sako , váži 3,20kg a nemám s tým problém . Ak by vzal pušku s puzdrom záveru z lahkej zliatiny tak vaha samozrejme pôjde dole . ◄ reagovať
Peteres10 ja len ze kolko gulovych hlavni ma gulobrok ked mu nedoporucujes jednoranovu zlamovacku???som si isty ze pri love skodnej z posedu brokovu hlaven takmer nevyuzije tak načo vlacit jednu hlaven na vyše??? ◄ reagovať
okolo 3,25 kg bez puškohľadu zato som ti radil radšej guľobrok ale ak sa ti nepáčia tak čo už možno by si mohol skúsiť aj jednoranové zlamovacie guľovnice ale tam je zas nevýhoda že jedna rana - jeden pokus - jedna možnosť ale zrejme sa jedná aj o cenové rozpätie a to už môže byť problém ◄ reagovať
Army 9-ty si ešte nenosil na pleci ZKK601,že? ◄ reagovať
co sa tyka ucinku na skodnu tak sa 6,5x55 SE nemusis obavat, oco s nou poluje roky a obcas ju vezmem aj ja na skodnu, prijemna strelba :) ◄ reagovať
tak to uz ano....ale toto je ina cenova liga :D ◄ reagovať
naco hladat to co uz bolo davno najdene staci vlastnit toto a raz si vyberies aby vyhovovala tebe a bude aj na lisky aj na vsetko ostatne :-) :-) odkaz ◄ reagovať
A odporucali by ste novu ci jazdenku....som cital ze jazdenky zvyknu mat problem s hlavnami... ◄ reagovať
Ak by si šiel do tej W243 tak ta sa vojde do kratkeho záveroveho systemu , ako napr. ZKK 601 , Rem. 700 , Sako 85 S ... . CZ 550 je v 243ojke zbytočne veľká a ťažká . ◄ reagovať
Ja gulobroky nemusim. Neviem preco. Jeden mam a sada na neho prach, vytiahnem ho raz do roka zistit ci drzi nastrel. Chcel by som nejaku peknu lahku gulovnicku. ◄ reagovať
skús guľobrokové kozlice je medzi nimi výber že až a máš zároveň aj guľu aj brok. Brok by si mohol dať do hlavne 4,1 až 5,1 a guľu by si nechal na diviaka alebo na líšku na lov z väčšej vzdialenosti (väčšia vdialenosť- nad 50 metrov ) ◄ reagovať
Peteres a vedel by si mi poradit aj aku pusku v 243w? Ja som nasiel len cz 550 lux a ta ma 10 twist. Neviem ci by to tazsie strely ustabilizovalo. ◄ reagovať
Dakujem za radu. Rozmyslam prave nad W243 a laka ma aj 6,5x55 SE. Len neviem aky ucinok by to malo na skodnu. Aby som z jednej peknej lisky nemal po vystrele dve, tri skarede :) ◄ reagovať
Jednoznačne 243 win. kvôli tomu že je výborný na diviaky ale treba zvoliť kúsok väčšiu gramáž a tiež na líšky pretože kožu netrhá až tak ako silnejšie kalibre - 6,5x57 ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.