Heming hunting
dnes je štvrtok,  21. november 2024,  meniny má Elvíra,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:08,  dnes západ slnka: 15:56
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jazda po polnej a lesnej ceste - diskusia

autor: off Dokonaly
pridané: 15.7.2013 15:55

Dobry den.

Chcel by som sa opytat ci je protipravne jazdit motorovym vozidlom po polnej ceste. Stalo sa mi nemila prihoda s polovnikom ktory tvrdil, ze nemam co robit na polnej ceste(nebola to typicka polna cesta ale asfaltova resp. kamenna, este z cias komunizmi) s autom. (Auto som mal odparkovane na kraji). Pokusal som sa o tejto problematike zistit viac, avsak informacie sa roznia a nemam silu sa pustat do obsirnejsej analyzi zakonov. Otazka teda znie, pokial nie je na danu cestu zakazany vjazd mozem tam ist ? Na ktore typy ciest je mozny volny vstup autom ? 1, 2, 3 trieda ? polna, lesna ? Podla zakona o cestnej premavke je vstup na ucelove komunikacie (aj polne a lesne cesty) mozny ak nie je znackou stanovene inak. No mame aj zakon o lesnictve ktory nie je uplne v sulade s cestnym. Islo o cestu ktora sla pomedzi polia cca 3-4m siroka, neplasili sme zvierata, ziadne sme ani nevideli, nerobili sme hluk ani nic sme nevyhadzovali. Tak ako to vlastne je ?

Od pana polovnika som sa dozvedel ze po tejto ceste mozem chodit iba ak som vlastnik okolitej pody, polovnik alebo rybar ktory smeruje k nedalekej rieke. Je to pravda ? Ak ano v pripade ze som rybar staci ak mam v aute pri sebe platny rybarsky listok ?

Taktiez by ma zaujimalo kde sa da zistit ako je konkretna cesta oznacena?

Viem ze o tejto problematike uz bolo pisane viac, avsak nepodarilo sa mi najst ziadne aktualne a dostatocne uspokojive odpovede. Dakujem za kadzu radu.

počet zobrazení: 50 769
počet hlasov: 3

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off lowec, 17.7.2013 o 19:18

Pozdravujem Vás .... mi "lesná stráž" sa opierame aj o cest.zákon.. . Línia na úseku cestného zákona Obdobnú líniu ochrany rieši aj novoprijatý zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o cestnej premávke“), ktorý nahrádza doteraz platný zákon č. 315/1996 Z.z. o podmienkach premávky na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Nový zákon o cestnej premávke má na území Slovenskej republiky účinnosť od 1.2.2009. Pozornosť je potrebné upriamiť najmä na ustanovenie § 4 ods. 3 zákona o cestnej premávke – povinnosti vodiča. Jeho znenie je nasledovné: (3) Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi ) použije a. v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím, b. na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce, c. v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva alebo ich kontrolou, d. na záchranné práce, e. na práce vo verejnom záujme, f. na plnenie úloh spojených s ochranou životného prostredia, železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosťou štátu a obranou štátu, g. na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia, h. v súvislosti s kontrolnou, inšpekčnou alebo prieskumnou činnosťou alebo i. v priestore, ktorý nie je verejne prístupný, so súhlasom jeho vlastníka alebo inej oprávnenej osoby. Ustanovenie o zákaze používania motorových vozidiel mimo cesty (okrem zákonných výnimiek) je teda zákaz všeobecný a nerozlišuje, či je konkrétne územie v určitom stupni ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Národná rada Slovenskej republiky vo svojej dôvodovej správe k prijatému zákonu zdôvodnila uzákonenie takéhoto postupu nasledovne : „Zakazuje sa používať motorové vozidlo na iných miestach než na tých, ktoré sú určené na cestnú premávku s tým, že taxatívne sa vymedzujú výnimky, pre ktoré to neplatí. Týmto opatrením sa sleduje najmä ochrana životného prostredia, kľudu a verejného poriadku v oddychových zónach, ako sú parky, lesy, lúky, vinohrady, poľnohospodárske pozemky a pod.“ Takéto porušenie povinností vodiča podľa zákona o cestnej premávke je teda priestupkom proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 zákona o priestupkoch. Ich objasňovanie a prejednávanie patrí do pôsobnosti Policajného zboru. Len pre zaujímavosť, v blokovom konaní sa za toto porušenie ukladá pokuta 150 €, v správnom konaní 300 €. Čo dodať záverom. Akékoľvek jazdenie motorovými vozidlami mimo ciest bez právneho dôvodu je v súčasnosti nezákonné. Ak použijete vozidlo mimo cestu a nie ste na území, ktoré patrí do lesného pôdneho fondu alebo tam nie je vyhlásený stupeň ochrany 2 a vyšší, dopúšťate sa dopravného priestupku a môže vám byť uložená pokuta. V prípade, že s vozidlom jazdíte po pozemku v druhom a vyššom stupni ochrany alebo po pozemku, ktorý patrí do lesného pôdneho fondu, formálne sa dopúšťate trestného činu a v tom najhoršom prípade sa vám môže stať, že si posedíte jeden rok v niektorom našom nápravnom zariadení. Hlavný problém nastáva najmä z toho dôvodu, že policajti sa s touto problematikou do uvedenej novelizácie Trestného zákona v podstate nezaoberali. Tým, že takéto konanie bolo povýšené na trestný čin, automaticky sa tieto skutky dostali pod pôsobnosť zákona o Policajnom zbore a tak v podstate v spolupráci dobrovoľných strážcov prírody a členov lesnej stráže polícia bude určite vykonávať v nastávajúcej sezóne policajno bezpečnostné akcie zamerané na túto problematiku tak, ako je to ukladá zákon.....Osobne odporúčam Polovníckej stráži ,lesnej stráži oslovit svoje okresné riaditelstvo PZ a navrhnút im spoločnú akciu zameranú na prevenciu ,kontrola vozidiel ako i pytliactvo a pod..