Priatelia polovnici. Potrebujem pomoc v oblasti nastrelenia GB (vase skusenosti). Pred nedavnom som kupil GB ZH 124 7x57R/16. Kedze som si ju chcel nastrelit na naboje znacky GECO (s ktorymi mam zatial len dobre skusenosti) zasiel som na strelnicu a skusal ju nastrelit aj z nastrelovacieho stojanu. Zial po prvych troch vystreloch, ktore isli od stredu na 2 až 5 cm do prava pri 100 m, dalsie lietali po terci do dvoch zon. Jedna zona bola cca 30 cm na 11 hodinu a druha zona cca 30 cm na 6 hodinu. Niekde som sa docital, ze to moze byt sposobene aj zohriatim hlavne pri vacsom pocte vystrelov, co je pri GB dost caste. Mate s tym niekto skusenost, viete mi poradit co robit?
Nechcem opakovať, čo tu bolo už doteraz popísané, ale Kastik kľud, treba to ozaj s trpezlivosťou nastreliť. Pri takýchto zbraniach sa neponáhľa, ba naopak, ak by si mal čakať po každom výstrele min. 20 minút, tak stráviš na strelnici celý deň a to treba brať do úvahy aj vonkajšiu teplotu na strelnici, mráz až po horúčavy. Píšem o nastreľovaní už po dôkladnej kontrole osadenia puškohľadu na danej montáži, čo patrí medzi základ, nehovoriac o spoľahlivosti puškohľadu. Poznám dokonca prípady, keď si guľobrok nastreľovali "za pochodu" aj týždeň, keď vystrelili každý deň jednu ranu, až do úplnej spokojnosti...
Asi tak nejak ako ti to tu popisuju je tam pnutie preto po kazdej rane zalom flintu a opri ju hlavnou hore aby pekne teplo unikalo a hlaven ti čo najskor vychladla...a špor na lepšiu flintu... ◄ reagovať
Peterko57, problem nebude v strelive. GECO patri medzi velmi presne strelivo, sam som s presnostou velmi spokojny. Takisto si mozes precitat rozne recenzie. Udajne je problem s tymto strelivom akurat v ucinkoch na zver, aj ked ja ani tu problem nebadam. Avsak spat k teme. Ano zahriatim gulovej hlavne po viacerych vystreloch sa tato v mikroskopickych rozmeroch roztahuje, pricom brokova zostava chladna a tym padom tato sa nemeni. Kedze su hlavne napevno spojene, celkovo sa zvazok hlavni skruti (samozrejme v mikroskopickych rozmeroch). Skus nechat po dvoch vystreloch hlavne vychladnut a skus presnost znova. ◄ reagovať
Dochadza tam k pnutiu vplyvom ohrevu . Spojovacia lista odvaza teplo len z jednej strany hlavne a potom to rozhadzuje . Kvalitne GB daju 3-4 rany bez zmeny nastrelu . Jedina moznost je nastrelovať na studenú hlaven . Po každej rane aspon 5 min. počkať . Pravda za predpokladu že je optika a montaž je vporiadku . ◄ reagovať
Mam gulabrok Ferlach v cal. 6,5 x 57 tri rany v norme, po tretom vystrele rozhadzuje /strelivo Blaser CDP/. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.