kto vie poradit ohladom zoomu čo je lepšie napr. 30 Optický zoom alebo 300mm objektiv na zrkadlovku
Hodnota zoomu není nic jiného než vyjádření násobku základního ohniska. Tak třeba objektiv Nikkor 18-105 má zoom cca 6x. Nikkor 200-400 přesně 2x. A je jasné, že ten druhý zmiňovaný ti objekt při focení přiblíží více. Zoom má jedno jediné pozitivum a tím je flexibilita při focení objektů, které se vyskytují v různých vzdálenostech a nebo se hýbou a jejich velikost na snímku se výrazně mění. Zoom má ovšem fatální nevýhodu: kompromisy v optické soustavě, což znamená snížení kvality výsledného obrázku. Nebo extrémní nároky na členy optické soustavy. Když se mrknete na objektivy, tak uvidíte, že dobré zoom objektivy stojí hodně a zpravidla pracují se zoomem maximalně dvojnásobným. ◄ reagovať
Rovnako ako neexistuje "zrkadlovka s priblížením" neexistuje ani objektív s priblížením ale len so zväčšením !!! Rozsah t.j. násobok zväčšenia = zoom !!! ◄ reagovať
david3 žiadna zrkadlovka nemá optický zoom . Lebo zrkadlovka je iba telo fotoaparátu . Na to telo sa potom pripevnuje objektív a ten môže mať zoom , priblíženie či zväčšenie . Takže zrkadlovka s priblížením neexistuje .Ako keď si kúpiš guľovnicu bez puškohladu logicky nemá žiadne zväčšenie . Bude ho mať až potom ak tam dáš puškohlad . ◄ reagovať
a napriklad na heureke som našiel zrkadlovku pri ktorej pisu ze ma ž optycky zoom a ka by som kupil objektiv 300mm tak to bude 36x opticky zoom ◄ reagovať
Edu správne píšeš: "crop faktor nemá žiaden vplyv na tzv. optické zväčšenie iba na uhol záberu" to sme si tu už vysvetlili :). Toto platí pri pohľade do hľadáčika. Ale crop faktor má vplyv na výslednú fotografiu!!! A kedže si foťáky-objektívy kupujeme pre foto, nie namiesto triedrov, tak si musíme uvedomiť, že crop faktor nám "mení" ohniskovú vzdialenosť objektívu a to v závislosti od veľkosti čipu. Najčastejšie 1,6x 1,5x 2,0x . Takže pri 1,6x crop: z 200mm mám 320mm zo 400mm mám 640mm atď. Túto skutočnosť si najlepšie uvedomíme-predstavíme, ak napr. 200mm objektívom odfotíme tú istú scénu crop a fuul zrkadlovkou a výsledné foto si vytlačíme napr. na 10x15 :-)) ◄ reagovať
valdo35 ano výrobcovia kompaktov takto pod slovom zoom uvádzajú rozsah . Môžeme to teda kludne zväčšienie alebo priblíženie obrazu optické . Goret crop faktor nemá žiaden vplyv na tzv optické zväčšenie iba na uhol záberu ako som si pred rokmi mylne myslel i ja ,lebo som dostal mylné informácie. Čiže neplatí že čím budeme mať menší čip tým sa bude meniť optická vlastnosť skla. To bude stále rovnako približovať . Čiže objektív 18 - 300 , 70 -300 alebo pevná 300 bude mať na ohnisku 300 vždy priblíženie či zväčšenie len 6 x ak ho osadíme na full frame bude následkom väčšieho čipu bude iba zaberať väčší uhol . Čím bude čip menší tým bude menšie zorné pole čiže uhol záberu. parohacik tu je tuším za 120 000 dolarov odkaz ◄ reagovať
napr. typicky 1,6 a potom 300 / 50 * 1,6 = 9,6 ◄ reagovať
Edu trošku ťa musím poopraviť :) Zoom-je rozsah objektívu, nie priblíženie. Objektív 100-300 má 3-násobný optický zoom-reálne priblíženie pri(300/50=6) je 6-krát, ako správne píšeš. Kompakt 25-300 má 12-násobný optický zoom-reálne priblíženie je znova 6-krát. Takže optický zoom, nie je údaj o optickom priblížení objektívu ! A to tu ešte máme u niektorých zrkadloviek crop faktor :-))) ◄ reagovať
Edu to vážne stojí taký objektív 120 000eur? ◄ reagovať
takže kapakty maju lepši zoom ako zrkadlovky ◄ reagovať
tá posledná veta je veľmi presná! ◄ reagovať
zoom si vypočítaš jednoducho ohnisková vzdialenosť delené 50 . Čiže 300mm ohnisko bude mať priblíženie 6x . Ak by si chcel mať priblíženie 30 násobne musel by si mať objektív s ohniskom 1500mm . Dostupné sú však len 1200mm napríklad od canonu . Vypadá to približne takto : odkaz odkaz odkaz To je objektív ktorý na 1200mm neprekračuje clonu 5,6 . Približná vena je asi 120 000 € Ale nekupuj to je to zbytočne drahé a ťažké . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.