Přeji všem dobrý den. Všem ohleduplným lidem, ať už z řad myslivců nebo motorkářů. Jsem aktivním myslivcem 18 let. Pamatuji si z vyprávění, myslivců, kteří již mezi námi nejsou, o zatracených houbařích, o lufťácích a o o lidech z města, kteří do lesa a honitby nepatří. Asi to do každé doby patří, jedni zastánci proti druhým. Na čtyřkolkách je nejhorší ta skutečnost, že se dostanou téměř všude a nadělají u toho tolik hluku, že jsou slyšet na kilometry daleko. Dle platných zákonů mimo komunikace nesmí vjet žádné motorové vozidlo bez platného povolení, ať už je to motorkář nebo i myslivec, který veze krmení apod. Znám pár myslivců, kteří na čtyřkolkách vozí právě krmení nebo třeba materiál nutný pro stavbu mysliveckých zařízení a díky nim je ušetřena spousta práce a námahy. Jsem zastáncem toho, že ani velmi ohleduplný motorkář na cesty mimo vyznačené silnice nepatří. Nejenom, že porušuje platné zákona, ale díky obrovskému hluku ruší vše živé na kilometry daleko. Ač v rozporu s mým názorem jsem byl tolerantní, motorkáři v lese zdravili jako první a já jim pozdrav opětoval. Zase tolik jich nebylo a člověku se může něco stát a pak za takového motorkáře bude vděčný. Naše honitba sousedí s několika přírodními rezervacemi. Několikrát jsem slyšel, že se tam bezostyšně prohánějí řidiči čtyřkolek. Nikdy jsem je neviděl, jen z dálky slyšel z těchto lokalit řev motorů. Letos na jaře jsem šel s manželkou, která je též aktivní myslivec, a pejsky jen tak na procházku, právě podél jedné přírodní rezervace. Po chvíli jsme slyšely zvuk motoru, v první chvíli mi připadlo, že jsou to motorové pily, ale opravdu jen v první chvíli. po chvilce byli mezi stromy vidět dvě čtyřkolky. Bylo to v době, kdy začínalo hnízdit vodní ptactvo v rezervaci hojně zastoupené. Měl jsem sebou fotoaparát, tak jsem fotil. Volal jsem i policii, která opravdu po čtvrt hodonce přijela. Hlídka byla bohužel odvolána dříve, než vystoupila z auta. po telefonické domluvě s velitelem obvodu jsem donesl pořízené fotografie, kde byla vidět tvář jednoho z motorkářů. policie se mnou sepsala protokol a spis předala městskému odboru životního prostředí. Světe div se, motorkáři dostali ve správním řízení docela slušnou pokutu. Věřím tomu, že si uvědomili, že skutečně nemohou jezdit všude, kam je jejich stroje dovezou. A opravdu od té té doby není z rezervace slyšet žádný řev motorů a motorkáři mě pořád zdraví jako první. A já jim odpovídám ◄ reagovať
...teda, dnes tu nachadzam same perly...suhlasim s tymi, ktori hovoria, ze dodrziavanie zakonov, nasledna kontrola a spolupraca - a hlavne - jednotny meter, je to prave...a pani - ti, ktori tu prezentujete nazory ako klince, lanka, jamy, koly...zamyslite sa nad sebou...myslim, ze ste sa tak nejak zabudli v dobe stredoveku...predstavte si, ze ste to vy, vase dieta, vas pes, kon alebo srnka, liska...cokolvek, co si na tych vasich nastrahach ublizi...kde je vase ochranarske citenie??? ◄ reagovať
iboo :tak ako som uz napisal ,netrebaba hadzat vsetkych do jedneho vreca aj s tymi neprisposobylimi.vsetko je to o ludoch. ◄ reagovať
kejsy - zaujímavý názor. s psolednou vetou súhlasím a nakolko niesom motorkár , ale využíval som motorku na prepravu do a z revíru , bral som ohlad na kolegov polovníkov, ktorí často navštevovali revír. Jedna vec je, že polovník sa ohrádza dvomi faktami a to že motorkár mu vadí buď preto, že mu plaší zver, alebo že plaší zver. je tam rozdiel ..... Ale česť výnimkám. Zákon nezakazuje nikomu využívať polné cesty na dopravu mot. vozidlami. U nás lesáci namontovali rampy a do lesa sa je problém dostať, morotka ale prejde . Súhlasím ale s obmedzením, veď motokrosové a offroadové dráhy predsa existujú a vyšantiť sa dá aj inde. Je to diskutabilné a ako vždy ani tu sa nevyhovie každému názoru. Malo by sa správnemu len....lenže ktorý je psrávny? Ten čo podporí väčšina ? Naozaj je väčšinový názor najsprávnejší ?? ◄ reagovať
Kejsy
nie som jáger, ale motorkári mi výrazne vadia v lesoch. Okrem toho, že PORUŠUJETE ZÁKON a nasierate ľudí, nerobíte pre štát a les nič užitočné. Pre seba ale áno, že?
Treba jednoducho s Vami v horách skoncovať ( myslím legálne), zakrútiť Vám krkom. Raz a navždy! ◄ reagovať
kejsy s tvojho prispevku som hned vedel ze nie si polovnik a nemusel som sa ani pozerat na tvoj profil.ide o motorkarov v lese kde nemaju co robit mimo ciest skratka mimo ciest rovno cez les cez luky popod posed.tak to je uz myslim dost velky vrchol,ke cajas na posede a taky debil ti prejde rovno pod nim a nema tam co hladat.myslim ze dotaz komu vadime mi je mimo tuto temu. ◄ reagovať
tak sa pridam k diskusii aj ja.som ten ktory sa tiez niekedy prevazal po horach na motorke a poviem vam iba tolko,nieje motorkar ako motorkar a nieje polovnik ako polovnik.pokial sa vsetko robi tak aby sme rusili jeden druheho co najmenej tak je to ok.ale kladenie pasci na motorkarov nieje riesenie ved ked zistia ze ste to boli prave vi polovnici tak van zrusia vsetky posedy v reviry behom jedneho vykendu a takto to bude pokracovat do nekonecna.poznam polovnikov ktorym zacinaju vadit aj fotografi .a nic v zlom polovnici ale dali ste si otazku komu vadite vi???? ◄ reagovať
Solirov; Ono to znie ako naivne, prehnane. Lenze na stranke polovnictvo je podobna diskusia a tam su este len prejavy. Urcite si to cital. Smutne je to, ze ktori tak uvazuju, si neuvedomuju dosledky a kto nie je polovnik, ten sa tomu nerozumie. ◄ reagovať
hm.. tak tot je skutocne extrem.. za prve to nebude mat ani pozadovany efekt a za druhe sa v jednom aj v druhom pripade ohrozuje zdravie aj zivot cloveka. a nielen toho co ide na tej motorke ale aj inych. Nieco nepripustne. A pokial toto niekto spravi tak ma v hlave vymetene.. ◄ reagovať
Solirov; viem, ze vacsina prehana. Lenze sa najdu aj taki, ktori su schopni vsetkeho. Moja skusenost - u nas je z polnej cesty vstup do lesa. Je dost siroky a chodia tadial nielen obcas na motorke, ale aj na autach. Nasiel sa jedinec, ktory natiahol cez cestu lanko a neskor dal dosku s klincami. Nastastie moj kamarat, ktory chodieva tadial behat , nasiel lanko aj klince skor, ako sa stihlo nieco stat. Inak predstav si situaciu ze bezis a hlavou sa zachytis o lanko, alebo bezis a stupis na klince. Mimochodom, vtedy tam robili vyrub/priesek a ludia s povoleniami si vozili z tadial drevo. Sofer nakladneho auta by bol urcite vyteseny, keby plne nalozene auto dostalo defekt koli klincom na doske.
Este jedna skusenost mojho znameho je, ze sa boli vozit na motorkach (viem, ze sa nemozu) a ked boli niekde na lazoch na luke, niekto po nich vystrelil gulovnicou - mozno 2m od nich. Asi nechcel trafit, ale co ak by trafil?
Pritom ani v jednom z pripadov nejde o CHKO,NP....
Podla mna to zachadza do extremu. ◄ reagovať
neznasam vas -ked nas neznášaš načo tu chodíš?Provokovať. ◄ reagovať
Prekážajú mi, mnohokrat som uz isiel do hori kamerovat zver a tu zrazu presiel niekdo na stvorkolke po horizonte a mohol som sa otocit a ist spät a moja cesta vysla na zmar. Neviem ako zakrocit proti nim asi tazko pochybujem, ze ho niekdo dobehne. ◄ reagovať
macko148 - myslim ze tu islo len o prehnane vyjadrenie vlastnych pocitov.. neviem si predstavit ze by to niekto skutocne robil... ◄ reagovať
Zdravim vsetkych prispievatelov! Velmi zaujimava a aktualna tema, vela nazorov, vela rad. Preto vyjadrim moj nazor, mam na to pravo a dufam, ze nikoho neurazim. Niekedy staci objektivny pohlad na problem, kompromis, dohoda, dohovor, upozornenie...Suhlasim s nazormi, ze nicenie prirody, robenie si svojvolne mototrat cez les, nahanat zver.... je chore a treba s tym nieco robit. Na druhej stane ak prejde motorkar po lesnej ceste, zvaznici, kde chodia ini na autach, alebo je tam tazba a nie je to chko a pod., potom to nie je az take tragicke. Ale tak isto treba nieco robit aj s polovnikmi - pytliakmi, zlodejmi dreva, s ciernymi stavbami...
Nesuhlasim s extrem riesenim, v tomto pripade strielanim po morkaroch, davat klince, kopat jamu a do nej hroty.... Kazda akcia vyvola rovnako velku reakciu - stary pravdivy zakon. Na tie klince moze stupit a do jamy spadnut aj zver, polovnik, turista, bezec, traktor z tazby, traktor s krmivom... (mam skusenost). Nasledky mozu byt katastrofalne! Strielanie po morkaroch, alebo vyhrazanie sa strelbou je idiotizmus. Kazdy kto ma zbrojny preukaz predsa vie, co je nutna obrana a krajna nudza. Chcel by niekto z vas co tak navrhujete zit s tym, ze ste zabili cloveka alebo zmrzacili ? Tak opatrne s klincami, lankami, strelbou... ◄ reagovať
neznasam vas - selektivny odstrel je na slovensku zanedbatelne percento? to bolo ako myslene? a co sa medvedov tyka - tych by si strielal s kludom? nejak sa ti tie tvoje myslienky biju...hm? co vies o polovnikoch? skus viac citat, skusit pochopit, resp. ziskat viac info a potom pisat... ◄ reagovať
zaujímavý názor - škodnú áno, úžitkovú nie...navyše už dlho sa škodná neoznačuje ako škodná,a le neúžitková, takže progresu zdar.človeče ale vidno žie niečo z polovníctva ti je blízke a asi enbudeš až taký radikál na akého sa hráš. nič nestrielaťč len škodnú a nič nieje premnožené len medveď.Ak si od Tranavy tak sa pozri an oblohu a zbadáš, čo ešte je premnožené.... ◄ reagovať
nezmenite moj nazor , ze kdo ma prirodu a zver rad ,tak nemoze dokazat na nu vystrelit - skodnu samozrejme neratam - a nechodte na mna z niakym selektivnym odstrelom a podobne - to je na slovensku zanedbatelne percento - o premnozeni zvery okrem medvedov nemoze byt absolutne rec... keby ste mali tie zvierata radi tak vymenite zbrane za fotaky... ◄ reagovať
Zdravim všetkych tych co tu prispievaju......sam sa priznam som na oboch stranach jazdim motocross(teraz uz sice iba na oficial drahach)ale tiez som zacinaal na poliach aj lesoch..ale popri tom som aj polovnik.Neviem co tu tym vyriesite ze na seba budete hadzat špinu ale tak myslim si že po niekom strielat alebo mu hadzat nieco pod gumy nieje zdrave...treba normalne skludom zamavat rukou pritstavit sa pri sebe a porozpravat sa....tymto si nechcem zastavat len motorkarov aj mna vie na....t ked mi prebehne cez luku alebo horu a odskoci mi kus...ale tak ten kus je za chvilku naspet....aj polovnik sa prevezie po hore autom a to vacsina z vas (ja nie ja mam zakazane)a tiez po vas nikto nestriela alebo vam nedava klince pod gumy...tak ja to vidim tak spravit nejake vinimky a slusne sa dohodnut....A NIE SA TU STRIELAT A BEHAT KRIZOM KRAZOM STO KRAT PO TOM ISTOM MIESTE NA MOTORKE.... ◄ reagovať
CEFO7 nechaj ho, ešte len pred hodinou sa zaregistroval, keď bude čitať diskusiu častejšie tak ho to možno prejde a zmení názor, veď máme pochopenie. ◄ reagovať
ty si asi trosku narušený,nie? Načo sa vobec zapajaš do diskusie keď sa nerozumieš danej problematike a poľovníctvu už vobec nie! ◄ reagovať
kazdy odplaseny kus zvery motorkou = ZACHRANENY KUS
Definicia polovnika: " Jee srnka - aka si krasna - odjebem ta!" ◄ reagovať
no uz bohozial ničale keby sa dalo tak by som ich strielal ved narusuju matku prirodu, zver,.... malo by sa proti nim zakrocit a to čím skôr ◄ reagovať
Re: RICI ... vraj žijeme v právnom štáte, tak stačí nahlásiť konktetného motorkára na PZ SR. Vojnu asi nevyhráš ale malú "bitku" áno. No musí Ti byť jasné, že vozením sa na motorke porušuje príslušný zákon. Ak by boli pre výstrahu za porušovanie patričného zákona potrestaný aspoň v správnom konaní poniektorí, tak by sa to rýchlo roznieslo... a mnohým by klesol hrebienok... No kde niet žalobcu, tam nie je ani sudcu... ◄ reagovať
co mam spravit ked poznam jedneho motorkara co sa vozi bez zdraveho umyslu po roliach atd?staci ked to nahlasim nejakemu polovnikovi?poradte prosim:)dakujem... ◄ reagovať
IBBO ak je etické chodiť na poľovačku štvorkolkou a tereniakom, tak potom majú to isté právo aj motorkári, ktorí sa chcú po horách povoziť, tiež je to ich koníček.
Za škodovkou som jeleňa neťahal, ale ako som už písal, tak sme ťahali 10 poľovníci jeleňa z rokliny - vlastnou silou. Aj o tom je poľovníctvo.
Neviem prečo tu zaťahuješ maskáče, nie je to téma na túto diskusiu, ale mne vôbec nevadí kto a ako chodí do lesa.
A tradície, by sa mali dodržiavať z úcty k minulosti. Viac o tom je popísané v základnej poľovníckej literatúre, a preto nebudem z nej tu citovať. Ale keď si chodil na poľovnícky kurz, tak aj tam sa to prednášalo ◄ reagovať
No páni my to tu asi neporiešime,čo príspevok to názor,ale ked sa chceme baviť o tom prosím škoda len že táto téma je o motorkároch ako takých a nie o maskáčoch a.t.d.Ved tak ako si dnes môže každý kúpiť zbraň aká mu vyhovuje tak je to aj s oblečením.Berem že dnes je iná doba,ale predsa s iboo nesúhlasím neviem prečo si myslí že tereniak(motorka) poľov.pomáhajú.Naopak súhlasím dzlubom on to nazval pravým menom čo sa týka "lovu"dnes neni problém tak ak to opisuje,ale je to ešte poľovnícke,alebo vôbec polovníctvo,takto si treba tiež položit otázku. ◄ reagovať
ibbo a o čom je poľovníctvo už v základoch? aké je umenie trafiť so super puškou a super optikou zver na 400 m? Umenie lovcov a pravých poľovníkov bola, je a bude zásada, že dať zveri rovnakú šancu ako sebe. A ozaj je ťažšie uloviť zver oštepom (to sa mi nepodarilo ale ani som neskúšal...) ako modernou technikou. Ak sa Ti páči poľovačka na tereňáku s halogénmi, to je Tvoj problém a ja ho nebudem rušiť. Ja si pamätám ako sme 10 vtedy ešte mladíci ťahali jeleňa z rokliny, aby sme splnili plán lovu a dodávky zveri za PZ. Aj o tom bolo poľovníctvo, že k radosti patrili aj starosti. Dnes už nie je problém streliť priamo z auta a navijakom vytiahnuť úlovok, ale to už je LOV a nie Poľovníctvo s veľkým " P ". A vieš čo je to Zlatý kamzík? ◄ reagovať
dzlubo - neetické chodiť na polovačku na polovačku na tereniaku ? a prečo ? ešte začni síriť tie reči o maskaáčoch čo mám tak rád a sme doma. prečo by mal človek - polovník stále dodržiavať tie staré zvyky, ktoré boli zas len posadené do tej ktorej doby. maskovacie oblečenie je rovnako vhodné a podla mňa velmi dobrá a užitočná vec na lov , aj terénne auto. ťahal si už niekedy z terénu pre škodovku nedostupného ja neviem jeleňa? veď aj tereniak aj maskáče polovníkovi len pomáhajú. skús si vziať oštep a choď loviť tak že čo by si si obliekol.....áno, dnes je moderná doba a môžme chodiť oblečení aj v modrých šuštiakoch a loviť zver na 400m, to je OK? ◄ reagovať
Myslím si, že ísť na poľovačku na štvorkorkole, motorke či tereňáku je minimálne neetické. Obhospodarovanie lesa či už traktorom alebo iným strojom beriem ako normálnu záležitosť, ktorá patrí do života. Odsudzujem motorkárov, ktorí plašia a naháňajú zver ale zároveň aj "tiežpoľovníkov", ktorí zavádzajú nové metódy lovu... ◄ reagovať
dzlubo- zakaz vjazdu mot. vozidlom neplati pre obhospodarovatela lesa (aj co sa tyka polovnictva), zachr. sluzbu,............ ak chces tvrdit, ze kosenie sena motorovou kosackou a prehanat zver partiou motorkarov je to iste, tak uz neviem...:-/ ◄ reagovať
Nuny, vies mi zohnat tie miny? :-)) ◄ reagovať
Ake zakony este chcete? Ved uz teraz platia, ide len o to, ako si vynutit ich dodrziavanie. ◄ reagovať
fatran ak na štvorkolkách môžu poľovníci, tak potom aj motorkári. Zver ruší kosenie trávy na štvorkolkách ako aj vyvážanie motorkárov. My sme kedysi kosili horské lúky a medze ručnými kosami a sena na zimu bolo dosť. pri dnešnom poľnohospodárstve a stavoch hospodárskych zvierat nie je problém dopestovať krmoviny pre zber. Veď za pojesenie nedostupných plôch pre stroje Ti poľnohospodári aj zaplatia, lebo berú za to dotácie. Len pri štvorkolkách nerobme rovných a rovnejších... ◄ reagovať
dz lubo nesúhlasím s tebou že nepatria ani do rúk poľovníkov je to stroj ktorý je určený na prepravu do ťažkých terénov a stroj nie je na vine že sa používa tam kde sa nemá. vinu musíš pripísať vždy len človeku ktorý to zneužíva.Poviem ti že aj mne by sa taká mašinka zišla.A keby mala vpredu dvojbubnovú kosačku a vzadu obracák na seno tak by sme mohli pokosiť aj tie neprístupné lúky v revíri ktoré sa dnes už nekosia ani nevypásajú ovcami alebo dobytkom a dnes tam rastie len žíhľava a bodliaky.Takže kvalitnej paše pre zver je tiež málo pri takto zaburinených lúkach. ◄ reagovať
Palibáči ten to presne vystihol z jeho názorom úplne súhlasím a tie vaše zvyšné názory strašné a čo napísal horárstevo uplná katastrofa a čo takto nášľapné míny horarstevo by určite vedel čo s nimi. ◄ reagovať
Na tejto stránke to asi nevyriešime. Motorky a štvorkolky do lesa nepatria, ani priateľom motoriek ale ani poľovníkom. Mal by byť prijatý platný zákon, aby bolo jasné čo je dovolené a čo nie. A mali by sa vyčleniť aj trasy pre motorkárov, lebo či sa mi to páči alebo nie, je to ich koníček a aj ony majú mať šancu na uspokojenie svojich motoristických chúťok. Potrebné sú naozaj pravidla a potom ich dodržiavanie ◄ reagovať
Prosím vás tie návrhy klince a pod.to nie je to pravé,pokial sa vláda nebude s touto vecou serôzne zaoberať a nevydá zákon v ich neprospech tak je to pasé.Ale na tom sa nevedia dohodnúť a to je voda na mlyn pre motorkárov.Potom to berú ludia do vlastných rúk a niekde dajú klince,lanká a podobné veci,ale vždy je to len dočasné.Je to na luďoch čo sedia v parlamente a tu je pes zakopaný.Takže naši predstavitelia v SPZ a Štátnych lesov tí musia niečo v tom spraviť a potom možno..............ale stejnak motorkár je pre mňa v hore neprijatelný ◄ reagovať
vecerne hodiny som myslel tie pred zotmenim ked zacina zver vychadzat, nech si tam kludne behaju cely den na tych konoch ale vtedy mi to vadi , samozerejme ze ked tam som :), par krat sa stalo ze isli rovno popod posed tak po prosbe posluchli, ale asi na to rychlo zabudli ked za hodinu isli znova :) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.