myslim ze co sa tyka trestnych cinou ,tak by mal kazdy pozerat najkor na seba a az potom poukazovat na druheho (na kazdeho sa nieco najde) . ◄ reagovať
Edo, ty uvádzaš zo života také trestné činy, ktoré je ťažko dokázať. Napr. ako uvádzaš výroba pálenky na čierno, resp. kradnutie kukurice atď. V prvom prípade treba aj domovú prehliadku a to nie je také jednoduché. V druhom prípade keď sa v kukurici najem kukurice, tak sa každý na mňa vysere. S motorkármi je to totálne odlišné. Takmer všetci poľovníci, lesníci, urbárnici, vlastníci pozemkov, ale aj ochranári sa sťažovali – neustále sťažovali na motorkárov a konečne sa s tým niečo urobilo. Keďže sa nebojíš jazdy a podceňuješ túto novelu, môžem ti na skúšku odvahy požičať od priateľa motorku a prevezieš sa po našom chotári. Uvidíme, kto bude mať pravdu. ◄ reagovať
Včera som predal moju Cagivu 4 taktnú . Nie preto že by som sa bal zákona . Len mi zavadzala a kam potrebujem prejdem peši alebo autom . Rys 2 nikomu neodzvonilo . Je to podľa mňa naivná myšlienka :)))) Tak ako vstúpil do platnosti zákon načierno páliť slivovicu je trestný čin a páli sa podobne je trestný čin chodiť namol ožralý a jazdí sa . Tých trestných činov je až až aj keď si odlomíš klasok kukurice je to trestný čin ,utrhneš bylinku či chytíš motýľa atd . Takže aby Ti to nadšenie nejako neprešlo rýchlo :))) ◄ reagovať
Myslím si a vlastne sa už dá reálne predpokladať, že keďže je novela trestného zákona účinná a jedná sa o trestný čin, srandy prestávajú a treba ich dať bokom. Jednoducho ide o kejhák. Z uvedeného vyplýva, že len blázon sa bude voziť na motorke atď v lesoch, na lúkach bez povolenia. Ide do tuhého a preto si myslím, že na odstrašenie a rešpektovanie zákonnosti budú čo nevidieť prvé výsledky – chytení motorkári, štvorkolkári bez povolenia s trestným činom na krku. Z uvedených dôvodov si myslím, že 50 – 85 % motorkárom odzvonilo, čo pokladám za slušný výsledok a s tým sa nijako netajím. Tým samozrejme nechcem povedať, že by som prial niekomu nebodaj niečo zlé. To naozaj nie, to nemám v úmysle! Len mám rád čisté hory a možno aj zmysel pre spravodlivosť. Preto som spokojný tak, ako som spokojný. ◄ reagovať
Páni tento zákon už mal bit davno schválený,ved aj u nás chodia ne terenkach až na hrebene a nič sa nedeje,já len súhlasím s jaro1 aj Edu,no ale som zvedavý aká bude skutočnosť,čiže prax,čas ukáže. ◄ reagovať
Edu, presne tak to aj ja vidím. ◄ reagovať
Hej súhlasím z Jarom . Mám som poľovník a prikrmujem zver a nemôžem nosiť tony krmiva na chrbte do bielych karpat . Proste mame prenajatý poľovný revír a máme doň prístup tak ako majiteľ lesa alebo štatnych lesov a poľnohospodárskych strojov atď . Samozrejme ,že nič neobhajujem ja som zakon ani nenavrhol ani nezaznal . Ľudia si zvolili parlament dali im dôveru a zákony sa tvoria tam . Ja to iba rešpektujem . Či je zakon zlý alebo dobrý ukáže čas . Faktom však zostáva ,že nie sme si všetci celkom rovný . I keď som uplne presvedšený že nikto za to nebude zatvorený do kriminálu .
Prajem tiež šťastné vianoce . ◄ reagovať
Macko 148
Pri všetkej úcte k tebe chcem povedať, že sme sa asi dostatočne nepochopili. Podstata veci je taká, že poľovník v revíri na motorovom dopravnom prostriedku tam má čo robiť a bude tam zákonne – samozrejme s povolením. Nič viac a nič menej. Pokiaľ si vybavíš príslušné povolenie aj Ty, tak tam budeš aj Ty zákonne. V tom prípade mám rovnaký meter. V inom prípade nie, ale to nie je o diskriminácií, ale o zákonnosti a to je podstatný rozdiel. ◄ reagovať
Citim zvlastnu chut novely zakona, vy nie? Bohati, ludia so znamostami, poslanci - ich sa to netyka. Odnesie si to chudoba, ako vzdy. Uvidime, koho prveho chytia, usvedcia, odsudia a pojde na vykon trestu. Asi to bude na 80% motorkar, 15% stvorkolkar, 4,5% ine motorove vozidlo a na 0,5% polovnik na hocicom motorizovanom. ,
Dajte tip !
Jaro 1; Preco robis rozdiely, maj jeden meter, lebo Ta mozno stihat za diskriminaciu:))
Inak, nie kazda motorka robi ramus, nie kazdy jazdi ako blazon. Vlastna skusenost.
Nesuhlasim s nazorom, ze ak nie som polovnik, lesak....., potom nic nerobim pre les, myslim financne. Aj z mojich poplatkov, dani ..... je naplnany statny rozpocet a potom ministersva.......
Prajem Vam pozehnane Vianoce a upesny rok 2009 :) ◄ reagovať
Kejsi ničoho sa nezbavíme .Aj krádež kukurice bol iba priestupok a roky rokuce je trestným činom . Myslíš ,že sa už nekradne :)))))))))))))))))))) ◄ reagovať
aspon sa zbavime aj traktorov a terennych aut bez spz a technycaku :-))))) ◄ reagovať
Po dobrom už bolo,len výsledok je 0. ◄ reagovať
Jaro ved ja súhlasím s tebov . Niekdy sa neda po dobrom to je fakt . ◄ reagovať
Áno Edu, spoločnosť potichu akceptovala a akceptuje bohužiaľ aj takéto spôsoby boja proti motorkárom. Dôkazom sú jednotlivé príspevky z rôznych fór, ktoré vypovedajú...... a hovoria jasnou rečou..... ja osobne uznávam len zákonné spôsoby, resp. zákonné postihy s prihliadnutím na všetko! Teda aj na to, že prvýkrát sa vždy chovám ako človek a len slušne, ale zároveň dôrazne upozorním. Pri opakovanom porušení sa so mnou jednať nedá. A to naviac vtedy, keď sa jedná o nepoľovníkov. ◄ reagovať
treba nabrúsť pre istotu zuby :) teda zakon to nezakazuje tak čo :) Motocyklista musí predvídať :)) a prispôsobiť jazdu vozovke :) S bránami musí ratať keď robí neplechu :))) ◄ reagovať
Edu brany su pripravene :) je to jedine riešenie ◄ reagovať
Edu, TRESTNÝ ZÁKON sa MENIL a DOPĹŇAL. ÚČINNOSŤ NADOBUDOL práve DNES!!!
P.S. Nič nemusí byť označené značkami a žiadny poniklec nemusí nikde rásť! ◄ reagovať
Zet a Ty tam nevieš nechať ľahké brány odložene hore znak ? :)))
Jaro ved hej všeobecne záväznými predpismi na ochranu prírody!!!
Ono keď je u nas poniklecová lúčka ťažko ju beztrestne orať motorkami .Preto je ošetrená všeobecne záväzným nariadením atd . Všetko musí byť však označené značkami a podľa predpisov samozrejme ,že značky musia byť odobrené príslušným úradom atď.
To však neznamena ,že keď sa niekto vezie po poľnej ceste na motorke hrozí mu ročné vezenie. ◄ reagovať
2) Kto v rozpore so všeobecne záväznými predpismi na ochranu prírody a krajiny alebo so všeobecne záväznými predpismi na úseku lesného hospodárstva neoprávnene jazdí motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, motocyklom alebo skútrom na lesnom alebo poľnohospodárskom pozemku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.“.
P.S. Účinnosť od 20.12. 2008
Po riadnom preštudovaní popíšem viac. ◄ reagovať
ZET mas pravdu 100% suhlas ◄ reagovať
K motorkarom by som povedal,že je to velmi ťažko riešitelná vec.Aspoň u nás.Keby jazdili na obed tak čert ich ber,aspoň by som ich nevidel,ale ku...y naschvál jazdia večer aby nam rozohnali zver a na opčnej strane pytliačia pri svetlách. A sem tam som si myslel že ma zvezú na volante ◄ reagovať
Jaro nerozčuluj . Ved máš kus pravdy nejdem kydať na seba . Ale tiež sa nechcem vyhlasovať za neomylného ani bez chybného . Ja tých chýb mám tiež až až . Chronologiu nesledujem! Píšem od pása čo ma zrovna napadne :) Keby som mal tento zakon navrhovať ja pytlačiali polovník by mal byť potrestaný 2 x takým trestom ako iný nepoľovník/pytliak/ a doživotne by sa mal stať nepoľovníkom . Podľa mojich vedomostí však zakon nerozlišuje poľovika a nepoľovníka . Kto lovi zver nezakonným spôsobom dopúšťa sa trestného činu pytliactva . Myslím ,že je to nejako tak . Nechcem však zavadzať . Ani obhajovať závody motoriek po lesoch . ◄ reagovať
Edu
ja si stále myslím, že pytliactvo ako také NEMOŽNO zovšeobecňovať, pretože význam slova je taký, že kto BEZ POVOLENIA loví zver alebo ryby, dopúšťa sa trestného činu pytliactva. Teda aspoň mne je známe, že v mnohých prípadoch u poľovníkov NEJDE o pytliactvo - IDE O PRIESTUPOK. Preto by som narábal zo slovami umiernenejšie - ale ako myslíš, ak Ti to v chronológii tvojich príspevko pomôže?????????? ◄ reagovať
kejsy
čosi mi stále vraví, že sa hádam aj poznáme. Ak si to Ty, viem že si inteligentný a nekonfliktný človek. Po tejto stránke ťa plne rešpektujem. Ale ťa poprosím, skús sa aj Ty pozerať na to objektívnym pohľadom. Viem, že na to máš a skôr či neskôr na to ako človek prídeš. Zároveň ale viem, že je to dosť ťažké - upustiť od motorky, resp. vozenia sa po lese. To plne chápem. A na ten Tvoj príspevok len odpoviem, že poľovníci sa starajú o zver a tlmia prípadné pytliactvo, kdežto motorkár sa len vozí a robí dobre len pre seba. ◄ reagovať
Najviacej pytliakov je medzi poľovníkmi. Teda tak sa to hovorí osobne som to nemeral ale tresty hovoria ,že je to tak . To že som i ja poľovník neznamena že budem za každu cenu hajiť len poľovníkov a to ani za tu cenu keby som mal ja s poľovníctvom skončiť . Ale ako som povedal nasere to poriadne na čakanej keď prebehne motorka :)) ◄ reagovať
keby sa NIEKTORY polovnici viacej starali o pitliakov a o zver a nie o to kto im prejde na motorke po luke .EDU to docela dobre vystihol a myslim si ze nikto z nas a ani z vas nieje svety :-))) ◄ reagovať
Jaro1 zas to neber tak vážne :))))))) Počuj šak ja sa nebojím:) Nemam koho ani čoho . Ja nejdem po krku nikomu . Tobôž nie tebe Jaro . Len som povedal ako to je . Motorkárom vyhovuje jedno poľovníkom druhe . To sú fakty . Minule som stretol po veľkej fatre sa prehanať 5 motorkarov priamo po národnom parku krížom krážom na Malinie sa vyondiali . Kamzíci mysleli že je tretia svetová . Nezdalo sa mi že by ich kontroloval velký ranger ktorí mne vypustil na aute gumy lebo si myslel že vyberam orlov a druhy krat na mna zavolal 3 auta kriminalky :) že mu chodím po fatre .Ma prehladali ako rumuna securitáte :))Reku len hladajte chalani . Aj tak som jedneho vtaka schoval :))) Tak by mal jeden meter platiť . Nuž asi tých jazcov pozna tak mu nevadia mna nepozna tak mi robi zle .Trtko na zelenom nisane terano MT značka. Samozrejme že nelietam 100km rýchlosťou po Karpatoch a lesoch . Nuž niekedy sa preveziem na huby alebo iba tak pre adrenalín . Všetko v ramci zákonov . Jaro neboj nepoľovnícka verejnosť jazdiaca na motorkách na tuto stranku nechodí :) Pruser je svoje prava pozna veľmi veľa ľudí tak ich zavadzať nechcem . Mám dobrého kamaráta ktorý si kontroluje revír vrtulníkom a všetko je v poriadku :)) A je to revír na Slovensku . Menovať nechcem :) Ale nevidim na tom nič zlé . Aj mňa to nasere keď som na čakanej a prpoce mi tam dedo na pionieri čo kradol kukuricu :) Tiež mu mam chuť povedať kruci to neviete že sa to nesmie :)) ◄ reagovať
Edu, nevysvetľuj si to v zlom, ale toto je hádam prvý Tvoj príspevok, ktorý mi dvíha adrenalín. Obhajuješ neobhájiteňé. Ak sme poľovníci a sme jeden team, máme kopať len za jeden team. Chcem tým povedať, že ak nám motorkári vadia v revíroch a naviac konajú protiprávne, tak nemáme konať dvozmyselne, resp. hrať na dve strany. Teda nemáme písať a zahmlievať skutočnosti, ale máme písať spoločne a jednotne proti motorkárom. Aby bolo jasné, som poľovník a URČITE nepôjdem po krku poľovníkovi, ktorého prichytím v revíri na motorke alebo štvorkolke . Lepšie povedané, kontrola v teréne nebude zameraná na poľovníkov. Nebude zameraná ani voči tebe, Edu. Len ťa poprosím, nedávaj návody nepoľovníckej verejnosti – ako a čím sa majú brániť – kto a čo narobí viac škody. Jazda v revíroch na motorových dopravných prostriedkoch je ZAKÁZANÁ a teda niet o čom polemizovať!!! Preto ťa poprosím, aby si o tom nepolemizoval v takomto a podobnom znení, ako v príspevku dolunižšie uvádzaš. Ty sa nemáš čoho báť!!! ◄ reagovať
Nuž veru ja sa na mojej Cagive rád prebehnem :) Taktiež milujem snežný skúter a štvorkolku . Snežný skúter je priam fantastická vecička ,ktorá je nepopísateľná . Ono to treba proste zažiť ! Zver to zasa moc neruší :)) po lukach .Teda všade vôkol jazdia auta,motorky,lesna technika ,traktory ,kosačky atd . Taka kosačka v dateline pokosiaca 50% srnčiat urobi viac škody ako moje 10min prebehnutie sa po luke na motorke :)) Jaro 1 stale mám pocit že ten štvorkolkár skôr rušil teba :) Priznaj farbu :))))
Faktom je ,že sa ničoho nedopúšťam tak mi je to ťažko zakazovať :)) Napríklad voziť sa po poľnej ceste môžem kľudne aj celú noc . Aspoň nepoznam predpis ktorý by to zakazoval alebo určoval dokedy sa môžem voziť :)) ◄ reagovať
kejsy
áno, hneď na jar, keď bude pekne na „vozenie“ sa vynasnažíme zakrútiť krkom motorkárom , samozrejme v zákonných intenciách. ◄ reagovať
rys2 :tak ked stretnes nejekeho v lesse tak mu sku s krkom zakrutit :-))))) ◄ reagovať
jaro1 :nato ze mas 8rokov mas poriadny predslov. ◄ reagovať
Ja si myslím, že túto tému treba zviditeľniť motorky resp. štvorkolky nemajú v lese čo hľadať! Už len preto lebo je to trestným činom a aj preto lebo to ruší zver pri jej nerušenom vývine a neraz som bol svedkom ako si "chlapci " prevážajúci sa na týchto strojoch so štyrmi kolesami odnášajú domov drevo a takto to otočili minimálne trikrát. Nenarobili pri tom žiaden hluk v porovnaní s Vetrieskou a možno neviem lebo som sa ich na to nepýtal to bolo aj "načierno" správnejšie povedané, že drevo z lesa kradli ale to fakt neviem. Proste motorkári a aj štvorkolkári majú na svoje vybláznenie verejné komunikácie tak nech si idú tam a keď sa im niečo nepáči prosím pekne ich treba prefackať nech sa zobudia zo sna. Čo si oni o sebe myslia, že budú všetkým skákať po hlavách či čo? Treba s nimi rázne zatočiť! Trebalo by to riešiť aj inak ako pokutami podľa mňa tuna už nepomôže metóda trikrát a dosť ale raz a máš po vtákoch ako sa vraví. Musíme konať my poľovníci a lesníci v spolupráci s lesnou strážou. ◄ reagovať
Pred pár dňami som sa vracal z revíru zhruba o 21:00. Z posedu ma predčasne vyhnala zlosť, keď som pozoroval štvorkolku. ktorá sa preháňala po lúkach krížom - krážom. Štvorkolkár robil práve tretí okruh, keď som si na neho počkal na mieste, ktoré prechádzal a kde sa nedalo ujsť. Jedine, žeby ma zrazil. Dal som mu signál baterkou na zastavenie. Dohovoril som mu ako človek s tým, nech to viac nerobí, lebo budem robiť vážne ináč. A povedal som mu, že to myslím smrteľne vážne...... informoval som hneď hospodára a lesnú stráž. Uvidíme.......
P.S. Je najväčšou drzosťou a opovážlivosťou motorkárov a štvorkolkárov preháňať a vyrušovať zver ešte aj za tmy. Čo sú to za kačatá? Sú to vôbec ľudia? ◄ reagovať
Tieto dva príspevky som už dávnejšie písal na isté fórum. Čosi z nich je už neaktuálne - napr. zákon nebol schválený, čiže nie je to trestný čin, ale priestupok áno. Ale môj názor na motorkársku bandu v revíroch je známy a nemenný..... ◄ reagovať
Ako poľovník som si vypočul názory motorkárov s konštatovaním, že každý mal spoločné znaky: nechytia ma, lebo ujdem, som rýchly, hory sú veľké a hlboké, ešte nikdo po mne nešiel, / nekontroloval ma /, je to len priestupok a prinajhoršom zaplatím len pokutu 2 000.- sk, mám známych, ktorí to za mňa vybavia, čiže sa mi nemôže v podstate nič vážne stať. Toto je pravdepodobne základné rozmýšľanie motorkára. Ale nemýlite sa náhodou, páni motorkári? / Tento príspevok píšem preto, že istý motorkár obzvlášť hrubo urážal poľovníkov/.
Poľovník môže a má zo zákona danú povinnosť prednášať lesnému úradu a komp. úradom včetne orgánov polície poznatky a signály protiprávneho konania a zároveň vyžadovať ich pomoc a súčinnosť pri potieraní týchto skutkov, čo sú povinní urobiť. Čiže, ak si motorkár chápanlivý, mal by si poďakovať, že stav je ešte taký, aký je.
Ak Ťa bude chcieť policajt zadržať, neujdeš mu, ako sa mylne domnievaš. Sú vytipované miesta, ktoré prechádzate a kde niet úniku ani vľavo, ani vpravo, ani dozadu a vpredu stoja verej. činitelia. Si si vôbec vedomý, čo sa stane, keby si náhodou chcel ujsť, alebo si „nevidel“? Kontrol.orgány, konkr. policajti sú na toto veľmi hákliví a ich kompetencie zo zákona sú veľké. Aby som bol konkrétnejší, zákon o policajnom zbore nevylučuje aj prípadné možné použitie strelnej zbrane, proti osobe, ktorá na výzvu, aby zastavila, nereaguje, nedá sa iným spôsobom zastaviť, bezohľadnou jazdou ohrozuje zdravie a život osoby – osôb. Zastavovacie pásy sú bežné. A vieš motorkár, koľko sa môže na Teba nabaliť obvinení?
A vieš, že aj policajti majú v „parku“ nové terénne motorky a dostupné prostriedky? Čiže aby Ste to videli páni v reále, poľovník nie je nemohúci, má páky. Ale asi sme chápanliví, ľudskí a možno aj čiastočne benevolentní a možno nechceme byť „SPÚŠŤAČOM“. Pochopili?
P.S. Ten motorkár, ktorý obzvlášť hrubo urážal dlhší čas poľovníkov, to od policajtov "dostal", čiže prísp. je v tomto duchu.
Prosím, všimnite si, že aj keď nie sú tlačítka pre boardcode a smajlíky viditeľné, sú stále použitelné ◄ reagovať
Je neodškriepiteľným faktom, že motorkári porušujú zákon. Svojou adrenalínovou jazdou poškodzujú a ničia lúky, polia, lesy, ich trávn. podklad – koberec, koreňové systémy rastlín a drevín, usmrcujú organizmy, chránené živočíchy. Spôsobujú nadmerný hluk a znečistenie, vyrušujú a stresujú živoč. zvieratá, ľudí. Neplatia dane, poplatky, prenájom, nič. Jazdia po cudzom a vyvolávajú vrásky u vlastníkov, lesníkov, poľovníkov, urbárnikov a normálne zmýšľajúcich ľudí. Veľa ľudí im hrozí päsťou a veľa sa „zastrája čosi urobiť“. Na ústne upozornenia o protiprávnosti takéhoto konania reagujú na horeuvedenú skupinu ľudí verbálnymi a bohužiaľ aj neverbálnymi útokmi, / osočovaním, znevažovaním, pytliactvom, zastieraním, vyjednávaním, hľadaním kompromisov, vyhrážaním, odpútaním pozornosti a fyzickými útokmi /. Uvedomujete si ale, páni motorkári, že mimo už uvedeného, nerobíte pre prírodu a spoločnosť nič prospešného, ba naopak? Pre seba ale áno, že? Pýtam sa motorkár, kto je v hore legálne, ja ako poľovník, alebo Ty na motorke? Kto porušuje zákon, ja alebo Ty? Kto má danú zo zákona povinnosť starať sa o zver, ja alebo Ty? Kto sa stará o kŕmenie, dezinfekciu, liečivá, výst. a údržbu poľ. zariadení, / krmelcov, solísk, násypov, kosenie, výsadbu, siatie políčok, rôznych iných brigád, zalesnenia, zazverenia, platenia nájomného, selektívneho a výradového lovu, kto to robí motorkár, Ty, alebo ja? Kto je prospešnejší pre prírodu a štát, Ty alebo ja?
Zákon o poľovníctve a súvisiace predpisy jasne stanovujú pre poľovníka zver cieľavedome chrániť, / strádanie, núdza, živ. pohromy, zvieratá škodiace poľ., vyrušovanie, nadmerný hluk/, starať sa o ňu, loviť ju plánovaným, selekt. a výrad. odstrelom. Čiže motorkár, ak si to postrehol, robíš zle aj pre zver, aj pre poľovníka. Výrazne nám zasahuješ do našich legálnych práv a ešte sa aj hneváš, keď je reč o ježkoch. Síce ich kolegovia možno nikdy nepoužili, ale ako napísaná „psychologická kačica“ to má zmysel, nie? Za súčastného stavu si ale myslím, že keby sa aj ježkovia alebo „aj niečo iné použilo“, spoločnosť by potichu akceptovala tento spôsob voči Vám. Ako som už ale kdesi uviedol, už je údajne v príprave návrh zákona, kde sa výrazne pritvrdí. Teda buďme ľudia.
Motorkár, ak už teda porušuješ zák. ustanovenia, aspoň sa správaj normálne. Nelietaj ráno a podvečer po lúkach, buď slušný a úctivý voči poľovníkom a iným ľuďom, skrátka treba sa vyhnúť koľkokrát tak zbytočnému možnému konfliktu, ktorý keď sa stane, môže vážne poznačiť aj „život človeka“. Pri slušnosti a pochopení sa veľakrát „zavrie oko“ aj toho pre Vás zlého poľovníka, len prosím neprovokujte, nie Ste v práve.
Prosím, všimnite si, že aj keď nie sú tlačítka pre boardcode a smajlíky viditeľné, sú stále použitelné ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.