M.K.P. AGRO služby
dnes je piatok,  10. január 2025,  meniny má Dáša,  spln: 29. január 2025,  dnes východ slnka: 07:39,  dnes západ slnka: 16:09
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

aku mate skusenost s motorkarmi resp.stvorkolkami v lese??? - diskusia

autor: off juraj22
pridané: 28.4.2008 21:19
cim viacej pri navsteve v hore som sa stretol ked som cakal na zver pri kamerovani s tymito vyrusovatelmi.su aj tam kde bezne clovek nesiel,co snimi robite??
počet zobrazení: 30 295
počet hlasov: 0
okruh tém: voľná diskusia

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 237 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off dodo129, 14.9.2012 o 23:40

Nechajte zákony zákonmi.Aj tak ich schvaľujú , Páni poslanci"tak aby to vyhovovalo im.A každý druhý z nich je poľovník.Keď si myslite, že naivný zákon niečo vyrieši tak ste na omyle.Cros-u, ktorú počuť až na tretí chotár nikto nikdy nechytí a nepostihne.Odnesú si to babetky, čo od hlučnej motorky si myslím majú veľmi ďaleko. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lowec, 4.9.2012 o 12:44

Jazdenie na motorke, štvorkolke v prírode príklad Malé Karpaty: Platná legislatíva sa v podstate zmenila len minimálne, ale bohužiaľ s hrozbou pomerne fatálnych následkov. Zásadnú zmenu spôsobilo prijatie zákona č. 497 zo dňa 6. novembra 2008 Z.z., s platnosťou od 20.12.2008, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z.z. - Trestný zákon. Okrem iných ustanovení bol novelizovaný aj § 305 Trestného zákona – Porušovanie ochrany rastlín a živočíchov, ktorý bol doplnený novým odsekom č. 2, v nasledovnom znení: „(2) Kto v rozpore so všeobecne záväznými predpismi na ochranu prírody a krajiny alebo so všeobecne záväznými predpismi na úseku lesného hospodárstva neoprávnene jazdí motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, motocyklom alebo skútrom na lesnom alebo poľnohospodárskom pozemku, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok“. K správnemu pochopeniu sa pokúsim vysvetliť túto problematiku vo troch základných líniách a to:..... 1. Línia ochrany prírody a krajiny 2. Línia na úseku lesného hospodárstva 3. Línia na úseku nového cestného zákona 1. Línia na úseku ochrany prírody a krajiny Ochranou prírody a krajiny ako celku sa v súčasnosti zaoberá zákon č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov. Zákon o ochrane prírody a krajiny v súčasnosti ustanovuje celkom 5 stupňov ochrany. Rozsah obmedzení sa so zvyšujúcim stupňom ochrany zväčšuje ( § 11 zákona o ochrane prírody a krajiny). Podľa § 12 zákona o ochrane prírody a krajiny na území Slovenskej republiky platí prvý stupeň ochrany, ak tento zákon alebo všeobecne záväzný právny predpis vydaný na jeho základe neustanovuje inak. V prvom stupni ochrany sa uplatňujú ustanovenia o všeobecnej ochrane prírody a krajiny podľa druhej časti zákona o ochrane prírody a krajiny. Vo vzťahu k zákazom, ktoré stanovuje zákon o ochrane prírody a krajiny, platí okrem iného, že na území, kde platí druhý stupeň ochrany - § 13 daného zákona, je zakázaný vjazd a státie s motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, snežným skútrom alebo záprahovým vozidlom, najmä vozom, kočom alebo saňami na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty a miestnej komunikácie, parkoviska, čerpacej stanice, garáže, továrenského, staničného alebo letištného priestoru. Takéto obmedzenie teda platí nielen na druhom stupni ochrany, ale aj na každom vyššom stupni ochrany. Jednotlivé stupne ochrany prírody sú určené priamo v zákone o ochrany prírody a krajiny, alebo ak tento zákon umožňuje niekoľko alternatív pre daný typ lokality, konkrétne ich špecifikuje všeobecne záväzný právny predpis, ktorým sa vyhlasuje chránené územie. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny je v Slovenskej republike legislatívne upravených celkom 7 typov chránených lokalít. Typ lokality § zákona č. 543/2002 Z.z. Stupeň ochrany, ak nie je v tomto zákone ustanovené inak Typ lokality § zákona č. 543/2002 Z.z. Stupeň ochrany, ak nie je v tomto zákone ustanovené inak Chránená krajinná oblasť § 18 2 Národný park § 19 3 Chránený areál § 21 4 alebo 5 Prírodná rezervácia § 22 4 alebo 5 Prírodná pamiatka § 23 4 alebo 5 Chránený krajinný prvok § 25 3 alebo 4 alebo 5 Chránené vtáčie územie § 26 Podľa vyhlasovacieho predpisu Za chránené územia je pritom možné vyhlásiť lokality, na ktorých sa nachádzajú biotopy európskeho významu a biotopy národného významu, biotopy druhov európskeho významu, biotopy druhov národného významu a biotopy vtákov vrátane sťahovavých druhov, na ktorých ochranu sa vyhlasujú chránené územia, významné chránené prvky alebo územia medzinárodného významu. Takýto zákaz sa nevzťahuje na vjazd a státie takých motorových vozidiel, slúžiacich na obhospodarovanie pozemku alebo patriacich vlastníkovi (správcovi, nájomcovi) pozemku, na ktorý sa vzťahuje tento zákaz, ako aj na miesta, ktoré orgán oprávnený podľa tohto zákona na vyhlásenie chráneného územia a jeho ochranné pásma vyhradí všeobecne záväzným právnym predpisom, kde vyhlasuje chránené územie a jeho ochranné pásmo, návštevným poriadkom národného parku a jeho ochranné pásma alebo zoznamom týchto miest uverejneným na úradnej tabuli toho orgánu a úradnej tabuli dotknutej obce, alebo vjazd vozidla alebo jeho státie boli povolené podľa osobitného predpisu (napr. zákon NR SR č. 326/2005 Z.z. o lesoch v znení neskorších predpisov). Zoznam chránených území sa dá nájsť na príslušnej internetovej stránke Krajského úradu životného prostredia. 2. Línia na úseku zákona o lesoch Platnú legislatívu na úseku lesného hospodárstva v súčasnosti reprezentuje zákon č. 326/2005 Z.z. o lesoch, v znení neskorších predpisov. Podľa § 2 písm. a) zákona lesom sa rozumie ekosystém, ktorý tvorí lesný pozemok s lesným porastom a faktormi jeho vzdušného prostredia. rastlinné druhy, živočíšne druhy a pôda s jej hydrologickým a vzdušným režimom. Lesnými pozemkami sú podľa § 3 pozemky napr. zalesnené alebo odlesnené a pod. Aj keď to nie celkom presné, lebo v praxi môžu vznikať pochybnosti, za lesný pozemok sa bude považovať každý pozemok, ktorý je ako lesný zaevidovaný v katastri nehnuteľností v type parcely. Podľa § 31 ods. 1 písm. d) zákona o lesoch: Na lesných pozemkoch je zakázané jazdiť alebo stáť motorovým vozidlom, skútrom, motorovou trojkolkou alebo štvorkolkou mimo vyznačených miest a jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej cesty. Zákaz sa nevzťahuje na obhospodarovateľa lesa pri zabezpečovaní hospodárenia v lese a využívaní ostatných lesných produktov, ak nie sú tieto činnosti upravené osobitnými predpismi a pri činnostiach na zabezpečenie ochrany života, zdravia a majetku. Zákaz sa nevzťahuje na štátnych zamestnancov pri výkone štátnej správy v obvode svojej pôsobnosti podľa tohto zákona a osobitných predpisov, na fyzické osoby a právnické osoby, ktoré vykonávajú činnosti podľa § 29, 41, 46 a 53, na stráž prírody a fyzické osoby, ktoré majú oprávnenia stráže prírody. Orgán štátnej správy lesného hospodárstva môže po písomnom súhlase vlastníka alebo správcu povoliť výnimku zo zákazu aj iným právnickým osobám alebo fyzickým osobám. Zákaz sa nevzťahuje okrem iného napríklad na výkon práva poľovníctva podľa zákona o poľovníctve. V závere tejto kapitoly je však potrebné podotknúť, že na lesný pozemok je teda vstup s motorovým vozidlom bez zákonného dôvodu alebo povolenia zakázaný bez ohľadu na to, či les je alebo nie v určitom stupni ochrany prírody a krajiny. 3. Línia na úseku cestného zákona Obdobnú líniu ochrany rieši aj novoprijatý zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o cestnej premávke“), ktorý nahrádza doteraz platný zákon č. 315/1996 Z.z. o podmienkach premávky na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Nový zákon o cestnej premávke má na území Slovenskej republiky účinnosť od 1.2.2009. Pozornosť je potrebné upriamiť najmä na ustanovenie § 4 ods. 3 zákona o cestnej premávke – povinnosti vodiča. Jeho znenie je nasledovné: (3) Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi ) použije a. v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím, b. na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce, c. v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva alebo ich kontrolou, d. na záchranné práce, e. na práce vo verejnom záujme, f. na plnenie úloh spojených s ochranou životného prostredia, železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosťou štátu a obranou štátu, g. na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia, h. v súvislosti s kontrolnou, inšpekčnou alebo prieskumnou činnosťou alebo i. v priestore, ktorý nie je verejne prístupný, so súhlasom jeho vlastníka alebo inej oprávnenej osoby. Ustanovenie o zákaze používania motorových vozidiel mimo cesty (okrem zákonných výnimiek) je teda zákaz všeobecný a nerozlišuje, či je konkrétne územie v určitom stupni ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Národná rada Slovenskej republiky vo svojej dôvodovej správe k prijatému zákonu zdôvodnila uzákonenie takéhoto postupu nasledovne : „Zakazuje sa používať motorové vozidlo na iných miestach než na tých, ktoré sú určené na cestnú premávku s tým, že taxatívne sa vymedzujú výnimky, pre ktoré to neplatí. Týmto opatrením sa sleduje najmä ochrana životného prostredia, kľudu a verejného poriadku v oddychových zónach, ako sú parky, lesy, lúky, vinohrady, poľnohospodárske pozemky a pod.“ Takéto porušenie povinností vodiča podľa zákona o cestnej premávke je teda priestupkom proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 zákona o priestupkoch. Ich objasňovanie a prejednávanie patrí do pôsobnosti Policajného zboru. Len pre zaujímavosť, v blokovom konaní sa za toto porušenie ukladá pokuta 150 €, v správnom konaní 300 €. Čo dodať záverom. Akékoľvek jazdenie motorovými vozidlami mimo ciest bez právneho dôvodu je v súčasnosti nezákonné. Ak použijete vozidlo mimo cestu a nie ste na území, ktoré patrí do lesného pôdneho fondu alebo tam nie je vyhlásený stupeň ochrany 2 a vyšší, dopúšťate sa dopravného priestupku a môže vám byť uložená pokuta. V prípade, že s vozidlom jazdíte po pozemku v druhom a vyššom stupni ochrany alebo po pozemku, ktorý patrí do lesného pôdneho fondu, formálne sa dopúšťate trestného činu a v tom najhoršom prípade sa vám môže stať, že si posedíte jeden rok v niektorom našom nápravnom zariadení. Hlavný problém nastáva najmä z toho dôvodu, že policajti sa s touto problematikou do uvedenej novelizácie Trestného zákona v podstate nezaoberali. Tým, že takéto konanie bolo povýšené na trestný čin, automaticky sa tieto skutky dostali pod pôsobnosť zákona o Policajnom zbore a tak namiesto zopár v podstate neefektívnych dobrovoľných strážcov prírody a členov lesnej stráže polícia bude určite vykonávať v nastávajúcej sezóne policajnobezpečnostné akcie zamerané na túto problematiku tak, ako je to ukladá zákon.. ◄ reagovať

off LuboT, 14.8.2012 o 13:38

edu: super, verím že pomôže :DD ◄ reagovať

off jozef, 14.8.2012 o 12:55

Edu stou povolnou spolužiačkou si ma dostal :)))))) ◄ reagovať

off majko82, 14.8.2012 o 12:46

archer mal si odpovedať podla jedného vtipu , až vás pes nepohryzie tak ja vás zastrelím ! :) ◄ reagovať

off archer, 14.8.2012 o 12:22

haha :D.. ja som mal tento piatok tiež nemilú skúsenosť.. zobral som psa a išli sme pozorovať srnčiu.. kde tu zrazu hukot blakot rev motorov.. vyšiel som z lesného okraja na lúku..a obzeral sa čo to a odkial to ide.. zrazu sa spoza kopca na nás vyrútili traja "motorkári"(2 staré tie jednorýchlostné babety a jedna štvorkolka)... psa som mal na volno sedel pri mne.. ako sa tak ku mne približovali začali pribrzdovať.. až na nejakých 10 metrov odo mna zastali.. kukám na nich a to traja cigáni.. jeden z nich sa pýta.. šéééfko a nechytí nás ten pes.. a ja no uvidíme :DDDDDDDDDDDDDD... ◄ reagovať

off Edu, 13.8.2012 o 18:47

zaciatocnik skús západovky fotit napríklad ! Veľmi dobrá rada je v tvojom veku aj nejakú povoľnú spolužiačku zobrať a zabudneš v prírode aj na motorkárov . Prisahám !!! Teda ak nie si poleno alebo nemáš zakrivené city. ◄ reagovať

off Edu, 13.8.2012 o 18:44

Ľahké konské brány hore zubami nechať zabudnuté . Teda ak to ako začiatočník vieš o čo ide . Jeden pár mám na povale môžem pomôcť . Možno motorkárom vŕta v hlave ,že ked je ruja zase ich budú džubať nejaký strielači :-D Každý má svoje . Zákon o cestnej premávke definuje kde sa dá jazdiť . Zákon o ochrane prírody podobne . Mám však za to že to bude najlepšie strpieť :-D ◄ reagovať

off LuboT, 13.8.2012 o 18:34

ako môžem riešiť motorkárov v revíri ? - sú to moji rovesníci ale s inými záľubami, teraz je ruja a oni si veselo pobehujú po poli a ja môžem namiesto srnčej pozorovať stromy atd .. ako to vyriešiť ? ◄ reagovať

off Edu, 17.12.2009 o 23:13

Jasné ok ja môžem dávať aj fyzické tresty nie len pokuty a tiež môžem trestať pohovorom :) aj pred chvilou mi šlohli fotku a hned som mal 150€ zarobených . Čuduje sa svete šlohli mi ju zas :)) Nj . Celkom určite sa raz stretneme to ti môžem zaručiť ! Pekný večer. ◄ reagovať

off dolina, 17.12.2009 o 21:49

Edu,osobne som to pocul od RNDr.Kozicovej, ze: ....iba profi straz prirody moze ukladat fin.postih,dobrovolnik moze zdokumentovat,zadrzat,nahlasit........ atd,atd. Udajne nemali dobre skusenosti z minulosti ked ukladali pokuty aj dobrovolnici.A mne osobne takato cinnost vobec nechyba. Ak dozijeme februara tak mozeme pokecat na Kyslinkach. ◄ reagovať

off Edu, 17.12.2009 o 16:09

Neboj dolina :))

§ 75

(1) Člen stráže prírody je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený vo svojom obvode pôsobnosti

q) ukladať a vyberať za priestupky na úseku ochrany prírody a krajiny pokuty v blokovom konaní v rozsahu a za podmienok ustanovených osobitným predpisom, 108) ak tento zákon neustanovuje inak, ◄ reagovať

off dolina, 17.12.2009 o 15:53

Edu,pokutovat dobrovolnik nesmie! Moze to spravit len profi straz.Inak vsetko ostatne plati.Toto som pocul osobne z ust sefky KUZP v Trencine.No neviem ci si straz prirody,alebo polov. straz,ale ked ta bude chciet skontrolovat (pokial nebudes oznaceny) straz prirody tak to musis strpiet.Pravomoci straze maju ucinnost "krajsku" ,takze ja ako puchovcan budem nahodou niekde vo vasom reviri svedkom porusovania zakonu o ochrane prirody mozem zasiahnut,ale to nemusim predsa do detailov rozvadzat,ved vies dobre o com je rec.Neviem kedy si skladal slub,ale mal by si si zaktualizovat vedomosti,aby si neprisiel do pruseru. :) ◄ reagovať

off Edu, 16.12.2009 o 9:37

dolina samozrejme ,že keď ideš za účelom výkonu práva poľovníctva tak máš vstup povolený. Náš poľovný revír sa nachádza v CHKO Biele Karpaty druhý koniec zasa končí v prírodnej rezervácii Hájnica .
Nepochopil som len to že ma môže kontrolovať stráž prírody ??? Akože stráž prírody ma bude kontrolovať ako člena stráže prírody??? Alebo mi niečo uniklo? Prečo by stráž prírody nemohla pokutovať ??? Ti to povedal kto ?
Oprávnenia člena stráže prírody
§ 75

(1) Člen stráže prírody je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený vo svojom obvode pôsobnosti

a) sledovať a zbierať údaje o stave prírody a krajiny, jej zložiek a prvkov,
b) kontrolovať dodržiavanie tohto zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov vydaných na jeho vykonanie a rozhodnutí vydaných na ich základe,
c) vstupovať na pozemky, do stavieb a zariadení, ak sa na to nevyžaduje povolenie podľa osobitných predpisov, 101)
d) vykonávať potrebné zisťovania,
e) požadovať potrebné vyjadrenia, informácie, údaje a vysvetlenia, ktoré sa týkajú uplatňovania tohto zákona,
f) nazerať do príslušných dokladov,
g) vyzvať osobu, aby upustila od protiprávneho konania, ak je dôvodné podozrenie, že osoba pácha trestný čin alebo priestupok, alebo iný správny delikt,
h) obmedziť osobnú slobodu107) osoby pristihnutej pri páchaní trestného činu, zisťovať jej totožnosť, a ak nemožno zistiť jej totožnosť, predviesť ju na útvar Policajného zboru,
i) zisťovať totožnosť osoby podozrivej zo spáchania priestupku alebo iného správneho deliktu podľa tohto zákona, a ak nemožno zistiť jej totožnosť, predviesť ju na útvar Policajného zboru; na tento účel môže obmedziť jej osobnú slobodu,
j) odňať jedinca chráneného druhu (§ 33), ak je dôvodné podozrenie, že bol získaný v rozpore s týmto zákonom, a vykonať nevyhnutné opatrenia na jeho záchranu,
k) odňať inú vec ako uvedenú v písmene j), ak je dôvodné podozrenie, že bola získaná konaním v rozpore s týmto zákonom alebo použitá na takéto konanie,
l) používať technické prostriedky na zhotovenie fotodokumentácie, videodokumentácie a zvukových záznamov potrebných na zdokumentovanie stavu prírody a krajiny a na zdokumentovanie zistených konaní v rozpore s týmto zákonom, ak ich použitie nezakazuje osobitný predpis, 102)
m) použiť donucovacie prostriedky,
n) požadovať pomoc Policajného zboru alebo obecnej polície, ak nemôže splnenie svojich úloh zabezpečiť vlastnými silami a prostriedkami,
o) zastaviť a kontrolovať dopravný prostriedok, ktorý sa nachádza v chránenom území, na účel overenia oprávnenosti jeho vjazdu na toto územie alebo prehľadať dopravný prostriedok a obsah batožiny v ňom, ak je dôvodné podozrenie, že sa v nich nachádzajú jedince chráneného druhu, zver alebo ryby získané v rozpore s týmto zákonom,
p) požiadať každého o pomoc v prípade bezprostredného ohrozenia života a zdravia alebo majetku; kto bol o túto pomoc požiadaný, nemusí ju poskytnúť, ak by tým vystavil vážnemu ohrozeniu seba alebo blízke osoby105) alebo ak tomu bránia iné dôležité okolnosti,
q) ukladať a vyberať za priestupky na úseku ochrany prírody a krajiny pokuty v blokovom konaní v rozsahu a za podmienok ustanovených osobitným predpisom, 108) ak tento zákon neustanovuje inak,
r) používať rovnošatu člena stráže prírody len pri výkone činnosti podľa tohto zákona,
s) nosiť zbraň, ak je držiteľom zbrojného preukazu vydaného podľa osobitného predpisu, 109) a použiť túto zbraň ◄ reagovať

off dolina, 16.12.2009 o 0:16

Edu : kontrolovat ta moze Straz prirody,ci uz to bude prifi,alebo dobrovolnik je jedno.Pravomoci maju rovnake akurat dobrovolnici ta zatial nemozu pokutovat,ale pozor na
vyjadrovanie - pocas vykonu sluzby su z nich verejny cinitelia.Co sa tyka povolenia,tak na dany kal.rok mozes mat len jedno,ak ich mas viac tak jedine preto ze ich prezenies cez kopirku!No a co ti moze povedat clen straze prirody? Tak na zaciatok by ta mal slusne pozdravit,predstavit sa ,ukazat odznak,a samozrejme by mal mat oznacenie " straz prirody" ktore ma mat pripnute na hrudi.A moze : vyziadat si tvoje doklady,povolenku,prehladat ti automobil,zadrzat ta a odovzdat policii - pokial bude nato dovod,moze ta docasne obmedzit v pohybe(volnosti) -pouzitie zeliezok , ked povezies drevo moze si pytat tazobne a prevozne povolenie.....atd. V Trencianskom kraji nema pravomoc Straz prirody v rezervacii " RYSIA" je to niekde na prievidzsku.Takze tak. :) ◄ reagovať

off dolina, 15.12.2009 o 23:56

jagter,bolo mi povedane ze,ako clen PZ pri vykone pol.prava ( odvoz ulov.zveri,prikrm.zveri.....) mozem pouzivat mot.vozidlo bez povolenia,pretoze na vlastnikov,resp.prenajimatelov pozemku sa zakon na ochranu prirody - konkretne c.543 -ak sa nemylim nevztahuje.Ale ak sa co i len cast reviru nachadza v CHKO a chcel by som ist do tejto lokality s mot.voz. tak musim mat povolenie od OUZP! Inak povolenie by malo mat platnost jeden kal.rok ,potom sa musi poziadat o nove povolenie.Moze sa stat ze clen straze prirody najde v lese taketo vozidlo - ktore ma povolenie ,odstavene niekde v lese, ale ked nebude mat na vyditelnom mieste (za prednym sklom) umiestnene povolenie ,tak moze majitel vozidla ocakavat predvolanie na krajsky urad .I ked by sa to tam vysvetlilo,lenze naklady na cestovne,svoj cas...... tak to krajsky urad nepreplaca.Straz prirody moze kontrolovat plomby,doklady,batozinovy priestor vozidla-celkovo maju vacsiu pravomoc ako pol.straz. LZ! ◄ reagovať

off Edu, 13.12.2009 o 19:57

Krika keď ide človek na huby a prejde do zákazu vjazdu a lesa nepácha trestný čin . Je to proste priestupok !!! Takže horlivý policajti môžu tiež naraziť na tvrdú zem . Som stráž prírody v CHKO Ponitrie Nitriansky a tiež Trenčianský kraj .Takže ja nemám strach ,že ma niekto v lese doondí :) Okrem toho stačí sa preukázať ,že ide človek vykonávať právo poľovníctva a všetko je ok. To však neznamená že každý hubár na babete ktorý prejde meter za hranicu bude súdený . Ono tento hubár /uviedol som ako príklad / sa môže odvolať a v prípade ,že bude zbavený stíhania bude sa pátrať kto to vlastne pochybil . Nedávno takto náš štát zaplatil za chybu 800 000 sk a bude sa i zosobňovať .Chyba nie je v tom ,že porušil zákon chyba je v tom či porušil trestný zákon . Bol v lese je málo !!! Pri kontrole v CHKO Nitra za 2 hodiny 60 porušovateľov . Trestne stíhaný človek príde o zbroják ,strati prácu atd. Treba si preto zvážiť čo riešiť pohovorom ,čo pokutou a čo dokonca stíhaním trestným. Samozrejme keď je niekto patologický porušovateľ a chodí pretekať na motorke po národných parkoch nezaberie dohovor . Vec sa bude riešiť inak . Podobne je to i pri pytiactve kde sa bez plomby nesmie manipulovať zo zverou! To ešte neznamená ,že keď deduško najde lebku kde budú srnčie parožky a chytí ho kontrolný lesná stráž,stráž prírody či polícia tak bude deduško stíhaný za pytliactvo . No nebude šamozrejme. LaL zdar. ◄ reagovať

off KriKa, 13.12.2009 o 18:40

Edu, prepac, ale skor som sa tu nedostala. Teda. Povolenie na vjazd mot. vozidiel do lesa vydava majitel, resp. prenajimatel lesa. Bola som osobne svedkom, ked policia pri nahodnej kontrole zistila mot. vozidlo 5 metrov v lesnej ceste a chudak vodic to len tak lahko nerozchodi. Pre policiu to je objasneny pripad do statistiky. Takze skor, ako vojdes autom do lesa, dobre si zisti, ci mas platne povolenie. Vyhovorka typu ,,lesnik je kamoš" Ti nepomôže. :-D ◄ reagovať

off Edu, 7.12.2009 o 17:06

KriKa čomu by som sa mal čudovať ??? Môžeš to konkretizovať ? Aby som vedel a nečudoval sa potom keď už bude neskoro :)) Tak by som sa počudoval dnes rád :))) Možno som iba málo informovaný ! Ale rád sa dozviem niečo nové :) ◄ reagovať

off KriKa, 7.12.2009 o 13:07

Edu, aby si sa necudoval... ◄ reagovať

off Edu, 7.12.2009 o 12:15

Dolina ja to neriešim ja povolení mám toľko ,že už ani sám neviem na čo ich vlastne mám :))) Takže ja sa autom voziť môžem do vôle či v našej prírodnej rezervácii či CHKO Biele Karpaty kde je náš revír. Len stale neviem kto by ma to ako mal kontrolovať :))) A čo by mi vlastne povedal :) ◄ reagovať

off jagter, 7.12.2009 o 7:12

dolina-povolenie potrebuješ na vjazd do každého lesa,nielen CHKO..ale napr. ja také povolenie nosím v aute vyše pol roka a ešte som ho nevyužil....ved mám nohy...zatiaľ :)...ale možno?! ◄ reagovať

off dolina, 7.12.2009 o 0:39

Edu,pokial sa nachadza pol.revir vCHKO musis mat povolenie na vjazd mot. vozidla! ◄ reagovať

off Edu, 3.12.2009 o 18:02

Iboo jasné že si štvorkolkárku nevidel keď if kefujem :)u nás sa prehaňa na yamahe jedno dievča napríklad. ◄ reagovať

off iboo, 2.12.2009 o 21:20

rys2 - my hej, vlastne dúfam že my do konfliktu ani neprídeme, jedine že by si ma Edu pomýlil a ... :DD ◄ reagovať

off rys2, 2.12.2009 o 21:08

Ale však ja proti Tebe nič - veď sa rozumieme :-) ◄ reagovať

off iboo, 2.12.2009 o 21:03

Edu - štvorkolkárku som ešte nevidel.
rys2 - rozlišuj morotku a štvorkolku, kde štvorkolka je dvojstopové motorové vozidlo, na ktoré treba oprávnenie sk. B, rovnako ako aj na motorové bežné vozidlo.A pokial istý človek XY potrebuje prejsť po polnej ceste autom k dvojmu domu, chate a pod. nikto ho kefovať nebude. Mňa takisto nie, pokial budem vykonávať právo poľovníctva s dopravou na štvorkolke, je to rovnaké vozidlo ako auto a len pohlad skostnatených tých, ktorí na štvorkolke vidia magora je len a len ich problém. Navyše stále platí prezumpcia neviny. U nás v lese sú všade rampy, na plných cestách nie, veď nemôžu, to niesú súkromné cesty. rys2 nemajú mi čo a to ja zrovna niesom ani pretekár, ani športovec, štvorkolka je pre mňa priechodné motorové vozidlo ktoré vhodne využívam a nikoho neruším. Česť ;-) ◄ reagovať

off rys2, 2.12.2009 o 15:23

Iboo, tvoje prípevok a strategické jednanie, ktoré má nádych dvojzmyselného osobného stanoviska a čitateľ si ho aj vykladá dvojzmyselne beriem. Zrejme sa snažíš chrániť poľovníctvo ako celok, čo schvaľujem!!!, alebo sa nesnažíš byť zlý a hovoríš „ na dve strany“. Ja sa vyjadrím presnejšie a zreteľnejšie a to aj cez to všetko, že motorkárov si týmto stanoviskom nenakloním vo svoj prospech. Terajší zákon je dobrý a treba ho NAVIAC ešte sprísniť - motorkár nemá čo robiť, ani hľadať a premávať sa bez príslušného povolenia v horách, na poliach a lúkach. NIE, nemá tam čo robiť!!! A kto nerešpektuje zákon a daný stav, nech je potrestaný a odsúdený – to chápe hádam každý normálne zmýšľajúci človek v tejto republike, ktorému nie je ľahostajný osud prírody – fauny a flóry a nemusí byť ani poľovník. Tisíc krát už bolo napísané, že motorkár sa vozí a preváža po cudzích pozemkoch, ktoré VŽDY niekomu patria!!! To, že poškodzuje trávnatý koberec a koreňový systém chránených a vzácnych rastlín vrátane usmrcovania chránených drobných živočíchov jazdou – gumami a kolesami, je ďalšia VÝZNAMNÁ a nežiadúca vec. Naviac, ide o štátny záujem a ochranu prírody – faunu a flóru. Hlavne z týchto dôvodov preto zastávam JEDNOZNAČNE názor, že motorkár bez príslušného povolenia má byť VŽDY PRÍSNE a v súlade zo zákonom potrestaný a má to byť úplnou samozrejmosťou! Proti tomuto bojujem od prvopočiatkov stále, či už v pripomienkovaní zákona, ale aj v kruhu svojich priateľov motorkárov a nehanbím sa to otvorene pred nimi a TU povedať!!! ◄ reagovať

off Edu, 2.12.2009 o 14:34

Iboo ja chcem kefovať mladé štvorkolkárky ! :)
Jazda po poľnej ceste je povolená i vjazd do lesa za účelom výkonu práva poľovníctva . Závody aké som neraz zhliadol napríklad po národných parkoch veľmi neschvalujem . Neboli nikdy povolené - nie sú povolené - ani nikdy povolené nebudú s peticiou ,alebo bez petície . Ja nie som kompetentný na kontrolovanie ani kázanie týmto pretekárov . Takže ja ich nijako neriešim a políciu na nich tiež nebudem volať . Aleeeee
mať tak kompetenciu na kefovanie štvorkolkárok tým by som nepohrdol :)) ◄ reagovať

off iboo, 2.12.2009 o 13:56

za čo chcete kefovať štvorkolkára (podla akého zákona) keď sa prejde po polnej ceste? ako napríklad ja keď idem podvečer na posed s puškou na pleci.Podla mňa by týchto ignorantov mali riešiť majitelia/užívatelia tej konkrétnej plochy, prípadne verejní činitelia v rámci Poľ. združení.. ◄ reagovať

off sniper100, 1.12.2009 o 23:12

A ja prvý podpíšem potom aby im to zrušili, videl som čo dokážu motorkári, ked som u nás na Slovenskej strane stretol 12 poliakov (a nespoznal som ich podľa EČV), ozbrojených podotýkam, tak som natiahol na hlavu kuklu a tváril som sa že telefonujem, potom zdrhli no neviem neviem, keby ku niečomu došlo, správali sa ako blázni a skoro ma jeden prešiel, prisám bohu mať iné IQ tak aspoň 5 sejmem... nech si jazdia doma, máme dosť našich blbcov, nie to ešte zahraničných... ◄ reagovať

off Edu, 1.12.2009 o 21:40

Nie nevydrži ,nezrušia a nepovolia . Nie je na to jeden relevantný dôvod ◄ reagovať

off adamson, 1.12.2009 o 20:36

To im isto neprejde.... a keby náhodou áno tak im to vydrží mesiac a potom to zase zrušia.... ale dúfam že im to vôbec nepovolia ◄ reagovať

off peterkacur, 1.12.2009 o 18:37

Edu máš 100% recht !!! ◄ reagovať

off Edu, 1.12.2009 o 15:31

Štvorkolkari môžu vyzberať i 6000 000 podpisov . Zákony majú svoje pravidla . Vjazd motorovým vozidlom do lesa komukoľvek nebol povolený nikdy na Slovensku ani v Československu .Teda minimálne 40 rokov určite nie. Či to volame tresný čin alebo,prečin,alebo porušenie pravidiel CP.
Takže skôr by som predpokladal pritvrdzovanie voči životnému prostrediu . Žiadne povolenie nebude ! ◄ reagovať

off bibasso, 1.12.2009 o 14:15

Ak by im to náhodou prešlo (a v tomto štáte by ma to neprekvapilo) tak potom začnem petíciu aby im to opäť zakázali a verím, že by som vyzbieral viac ako 20 000 podpisov. Potom by som išiel aj ja klopať na dvere ministerstva ◄ reagovať

off sedit007, 1.12.2009 o 11:34

Ondrik súhlasím s tebou, bolo by to riadne v ri... keby to prešlo ◄ reagovať

off Ondrik, 1.12.2009 o 11:27

no to teda dúfam, že im to neprejde, lebo ak áno, tak ja chcem potom aby povolili vjazd autom na pešie zóny....:):) to je taká istá blbosť ako ten ich nápad. Nie? ◄ reagovať

off lowec, 1.12.2009 o 11:25

myslím si, že im to neprejde .....to potom môžu písat petície aj ostatný .Pozeral som to aj ja v TV a pochopil som že poniektorý si vysvetlujú alebo chcú zákon podla seba si vysvetlovat . ◄ reagovať

zobrazené 1-40 z 237 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM