Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

povolenka na zber zhodov - diskusia

pridané: 30.1.2013 15:02

Nikde na internete a v zákonoch o polovníctve som nenašiel toto.Chcel by som vedieť či mi môže hospodár miestneho PZ vidať povolenku na zber zhodov bez toho že nemám polovný lístok.Ten budem mať ak úspešne spravím skúšky až v máji.Otca mám polovníka ten síce to povolenie má ale aj ja by som chcel,predsa len chodím do hory najčastejšie bez otca a vtedy sa mi čas od času podarí ten zhodík nájsť.Nikde ani tu v diskusií som nenašiel presné znenie alebo aspon to že či môžem dostať takúto povolenku.

počet zobrazení: 22 980
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off dusanbe, 20.3.2015 o 0:07

Inkvizícia po Slovensky,15 ročného mládenca idú súdiť za to že si privlastnil parožie,zhody z jeleňa.Pospolitý Slovenský poľovnícky ľud volá ukrižuj ho!(Veď je Veľkonočné obdobie treba nejakého baránka obetovať).Pritom najväčší Judáši sedia na popredných miestách poľ. zväzu a poľ.združení.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 14

komentáre

zoradiť
zobrazené 41-72 z 72 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off apple, 1.2.2013 o 15:51

edo, a fakt by nestačilo prečítať zákon? ja tam nevidím nič nejasné... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 1.2.2013 o 15:29

adriansniper to že Ti jeden hospodár vydá povolenku iný nie neznamená nič . Ak sa chceš dozvedieť presnejšiu odpoveď možno by pomohla otázka právnikovi . odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off adriansniper, 1.2.2013 o 8:47

Takže pôjdem sa rovno za hospodárom informovať a dohodnúť.Ked aj nepochodím neznamená to že budem chodiť na zhody zavčas rána a že budem prehánať mladiny alebo nahánať zver a zbytočne ju plašiť!Ja sa rád prejdem a ked niečo nakamerujem som oto viac šťastnejší.Ja nepatrím medzi tých ktorý zhody predávajú alebo silou mocou musia nejaký nájsť.Dakujem vám za odpovede ku mojej téme. ◄ reagovať

off goret, 1.2.2013 o 7:05

ja asi požiadam, aby mi do kolonky Oprávnenie na: .. vpísali strašenie zveri za účelom narúšania jej koncentrácie a znižovania škôd na siláži a oziminách :) ◄ reagovať

off findula, 31.1.2013 o 21:46

Medvědů hodně,zhodarov hodně.Proč by se jeden rok nemohli mít i medvědi dobře ◄ reagovať

off Hekler, 31.1.2013 o 21:41

hlavne si všimni že je tam napísané "na lov zveri alebo INÚ ČINNOSŤ v PR podľa zákona" a inú činnosť nevykonávajú len členovia PZ s Poľ. lístkom, pre mňa je téma skončená, kto chce pochopí kto nie jeho problém ◄ reagovať

off lupty, 31.1.2013 o 21:36

Ako píše Hekler, je to možné. Ja sám som mal vypísanú povolenku na zber zhodov, v ktorej bol uvedený iba zber zhodov. Nebol v tom najmenší problém. ◄ reagovať

off Hekler, 31.1.2013 o 21:36

správne si ma pochopil, výkonom práva poľovníctva je aj zber vajec, ak by si mal pravdu tak aj zberači vajec by museli mať poľ. lístok (a nemajú), a PZ nemôže vydávať povolenie na ich zber na vlastnom tlačive lebo je to predpísané ako príloha 15, podpisovanie nerieš, ja to poznám, som jeden s tých čo povolenia podpisuje ◄ reagovať

off Edu, 31.1.2013 o 21:29

§ 53 Povolenie na lov zveri : (2) Povolenie na lov zveri je verejnou listinou oprávňujúcou jeho držiteľa spolu s ďalšími dokladmi na lov zveri alebo inú činnosť v poľovnom revíri podľa tohto zákona. Vydáva ho na predpísanom tlačive užívateľ poľovného revíru. Povolenie na lov zveri podpisujú štatutárny zástupca užívateľa poľovného revíru a poľovnícky hospodár. Povolenie na lov zveri je neprenosné na inú osobu. ◄ reagovať

off Edu, 31.1.2013 o 21:23

Hekler a to číslo občianskeho vpíšeš do kolonky číslo pol.lístka ? Či kam ho vpíšeš ? Čiže dáš povolenie na výkon práva poľovníctva ,ktorým je zber zhodov ako si správne napísal osobe ktorá nie je poľovníkom . Čiže nemá poľovnícky lístok ? Čiže sme sa posunuli do roviny ,že výkon práva poľovníctva môže vykonávať nepoľovník . Ale Ty nemôžeš ani poľovníkovi z vášho pz takéto povolenie vystaviť lebo tam treba podpisi dva jeden je užívateľ poľovného revíru obyčajne predseda prípadne tajomník a druhý je poľovný hospodár . ◄ reagovať

off lubenko, 31.1.2013 o 21:15

prave som to chcel Ľubo napisat ,u nas to musi ešte odobrit čl.schôdza ◄ reagovať

off Hekler, 31.1.2013 o 21:11

Podstata problému je v tom že si mýlite lov zveri s výkonom práva poľovníctva, na lov zveri ktorý je definovaný v § 2 písm. e) samozrejme musí byť vypísané Povolenie na lov zveri (preto sa to tak volá) ako uvádza Edo, lebo to zákon vyžaduje, zber zhodov je ale výkonom práva poľovníctva podľa písm. q) a zákon ani vyhláška nikde nepožadujú na túto činnosť vypísané Povolenie .... úplne podľa zákona. Osobne preto s kľudným svedomím vypíšem neúplné Povolenie .... prvému zberačovi ktorý sa prihlási a požiada oň, uvediem tam jeho meno, č. OP, bydlisko, (lebo povolenie musí aj vrátiť), uvediem mu tam aj dátum platnosti a čas kedy môže zhody zbierať, to aby nebehal po hore ako kopov už o štvrtej ráno alebo večer s baterkou okolo seníkov, nájdené zhody mu po prehliadke darujeme, čakám na prvého, možno by som mu aj nalial alebo zavolal telku ... ◄ reagovať

off Edu, 31.1.2013 o 20:31

Findula prvých 50€ môžeš poslať toď Norovi na účet odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off citulik, 31.1.2013 o 20:07

3006,povolenka na poľovačku je neprenosná. ◄ reagovať

off findula, 31.1.2013 o 19:50

Zaplatím 50eur za každého odstaveného zhodara ◄ reagovať

off apple, 31.1.2013 o 17:31

doporučím pozrieť § 24 ods.3 písm h) a nasl. taktiež prílohu č.15, tam je o.i. kolónka "Oprávnenia na:..." a problém je vyriešený. toto je najprehľadnejšie, bez ďalších overovaní, preverovaní.a je aj iné riešenie v zmysle zákona. ostatok je na trebárs písomnej dohode, napr predkladanie zhodov k posúdeniu a pod. ◄ reagovať

off adriansniper, 31.1.2013 o 16:08

tak teras som zmetený ako snech s chodníka :D ale nie :D no Edu ten zákon to jasne definoval ◄ reagovať

off Edu, 31.1.2013 o 15:06

Zbraň nie goret ,ale povolenka je potrebná určite / POVOLENIE NA LOV ZVERI ZÁZNAM O LOVE A EVIDENCIA VYDANÝCH ZNAČIEK / do takejto povolenky sa vpisuje mimo iného i číslo poľovného lístka . Bez tohoto údaju ako i ostatných údajov nie je povolenka platná .274 ZÁKON zo 16. júna 2009 o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov§ 2 q) právom a výkonom poľovníctva súhrn práv a povinností zver cieľavedome chovať a chrániť, loviť ju, ulovenú alebo inak usmrtenú zver a jej vývojové štádiá a zhody parožia si privlastňovať alebo predávať, zbierať vajcia pernatej zveri na účel jej vyliahnutia a chovu s povolením podľa osobitného predpisu5) a využívať na to v nevyhnutnej miere poľovné pozemky, poľné a lesné cesty.... § 66 Vlastníctvo ulovenej a nájdenej zveri (4) Ponechanie si ulovenej zveri alebo diviny z nej alebo poľovníckej trofeje alebo zhodov parožia bez súhlasu užívateľa poľovného revíru je zakázané. Súhlas sa vydáva len povolenkou o inom spôsobe zákon nikde nehovorí !Skúška správnosti - POVOLENIE NA LOV ZVERI ZÁZNAM O LOVE A EVIDENCIA VYDANÝCH ZNAČIEK je možné vydať len poľovníkovi ,lebo nepoľovníkovi nemožno vypísať údaj číslo PL . ◄ reagovať

off goret, 31.1.2013 o 6:45

možno sa raz dožijeme aj povolenky na fotografovanie zveri :) neviem ako kde, ale u nás sa zhody stále zbierajú rukami a nie je pri tom potrebná zbraň ◄ reagovať

off pavian, 31.1.2013 o 0:12

No, neviem či tým 12-18 ročným chalanom bez PL a nejakým náhodným zhodárom ide práve o to, ako by s pomocou dobrého právnika položili PZ medzerami a nejasnosťami v zákone na kolená... Edu odpovedal vcelku správne ;) ◄ reagovať

off dede, 30.1.2013 o 19:52

Povolenka na lícnenej strane je uvádzané: Povolenie na lov zveri Záznam o love zveri a Evidencia vydaných značiek,vnútorná časť kolónka ,, prvá z ľava,, Na lov týchto druhov zveri: V prípade , že vstupuješ do revíru za účelom lovu je potrebné mať všetky potrebné náležitosti. ◄ reagovať

off Edu, 30.1.2013 o 19:35

dede a číslo poľovného lístka bez ktorého je povolenka neplatná tam napíše užívateľ PR aké ? ◄ reagovať

off dede, 30.1.2013 o 19:32

Vychádzajúc zo samotného názvu ,, Povolenie na lov zveri ,, za týmto účelom sa tam vpisujú údaje podľa pretlače ako údaje ktoré oprávňujú k lovu zvere a v prípade kontroly prísl. PZ bolo zrejmé, že ak poľovník ulovil zver mal k jej lovu oprávnenie. Za týmto účelom sa tam nachádza aj kolónka ,, vydaných značiek ,,. Zákon č.274/2009 Zák. o poľovnícte taktiež Vyhl. č. 344/2009 ktorou sa vykonáva Zák. o poľovníctve nikde neuvádza, že ,, POVOLENKA ,, sa ,, musí vydať len poľovníkovi. V praxi sa povolenie k zberu zhodov užívateľom poľovného revíru vydá aj nepoľovníkovi pre prípad, že by bol kontrolovaný prísl. PZ aby vedel preukázať , že na zber zhodov mal od užívateľa revíru oprávnenie a v spomínanej povolenke užívateľ revíru toto oprávnenie vpíše za Oprávnenie na ...... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off adriansniper, 30.1.2013 o 16:27

Edu dakujem presne toto som chcel vedieť :) ste tu asi najmúdrejší :) ◄ reagovať

off Edu, 30.1.2013 o 16:07

Povolenku presnejšie / POVOLENIE NA LOV ZVERI ZÁZNAM O LOVE A EVIDENCIA VYDANÝCH ZNAČIEK /na zber parožia môže dostať len poľovník . Povolenka musí obsahovať číslo poľovného lístka a meno a bydlisko komu bola vystavená a v akom poľovnom revíri platí a od kedy a dokedy platí . Povolenku podpíše užívateľ poľovného revíru čiže obyčajne predseda PZ a hospodár PZ . Nakoniec príde razítko a podpis poľovníka ,ktorému bola vystavená . Povolenka je neprenosná !!! ◄ reagovať

off adriansniper, 30.1.2013 o 16:05

je tam kolonka oprávnenie na- a tam má zber zhodov a končí mu 31.1.2013 takže si bude musieť íst po novú :D ◄ reagovať

off plidinsky, 30.1.2013 o 15:45

goret - pozri sa do svojej povolenky - zaškrtáva sa tam zber zhodov a lov podľa vyhlášky ;) ◄ reagovať

off goret, 30.1.2013 o 15:35

keď má, tak má :) a do kedy mu platí?? ◄ reagovať

off adriansniper, 30.1.2013 o 15:20

tak môj oco má v lovenke napísané že zber zhodov tak asi by malo byť :D ◄ reagovať

off goret, 30.1.2013 o 15:14

Povolenie na zber zhodov neexistuje :) Ak ťa s ním čapnú policajti, tak buď nemajú čo robiť alebo sa nudia. Keby sa ti predsa len niečo také stalo, povedz im nejakú kravinu, napr. že ťa poslal otec, aby si zhod ukázal vašemu hospodárovi :) ◄ reagovať

off adriansniper, 30.1.2013 o 15:10

Aha tak dakujem no otca v združení mám niektorí možno závidia ked najdem viac zhodov ako oni alebo ked sú krajšie no ale oto mi až tak nejde ale je to z takeho dôvodu že ma aj pred domom môžu zastaviť policajti.A to by mi asi nepomohlo keby im poviem že otca mám polovníka viem jedno že povolenie na lov a zber zhodov sa nemôže preniesť na inú osobu ◄ reagovať

off 3006sprg, 30.1.2013 o 15:05

legislativne nic take neexistuje ale moj nazor je ze nikomu nebude vadit ak aj ten zhod zoberies domov...pokial mas otca v zdruzeni ◄ reagovať

zobrazené 41-72 z 72 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov