Zdravím Vás, páni poľovníci, lovci, bez posmechu, popíšte prosím Vás Vaše skúsenosti, prípadne rady alebo spôsoby otvárania zámky pri vyvrchovaní staršej raticovej zveri. Často sledujem, aké majú niektorí poľovníci s tým problémy, cez nepekné udery kameňom po dýke, nepresné triafanie sekerou ... Dokonca mi jeden starý poľovník povedal, že použitie pílky je nepoľovnícke, zámku otváral zásadne pákou veľkej dýky. Ďakujem za vaše poučné a praktické príspevky.
Som len kamarátsky podpichol :-o) P.s- určite sa dá tým nožom rozrezať, či rozpíliť zámok. ◄ reagovať
orol: možno tebe, ale ja nepotrebujem na to "mačetu" aby som dokázal otvoriť zámok zveri. Dokonca pri jelienčati zámok otvorím čepeľou noža. ◄ reagovať
Ten prvý mi pripadá len ako na odkrojenie salámu, či slaninky. ◄ reagovať
Ja používam na otvorenie "zámky" zveri nôž wenger s pilkou Wenger-hardwoods alebo potom Flip combo a mám po starosti. ◄ reagovať
Hunter,nauč ich vyvrhovať bez rozrezania zámku, a nebudú si ničiť rybky. ◄ reagovať
Za 270E ti hádam každý lepší nožiar vyrobí ten Pravý Nôž s naozajstnou dušou, podľa želania a na mieru z kvalitného materiálu, ktorý ti vydrží roky, pokiaľ ho nestratíš alebo nebudeš sa k nemu správať ako k motyke. Ten bude potom tvojim odznakom lovca. Zámok nožom otvárajú gurmámi alebo frajeri, hneď ich pri tom rozoznáš, ktorý je ktorý... Pri mladej zveri to robím aj ja, pri staršej na to nemám náležitú trpezlivosť :) A hlavne, použitím pílky pri tom málokto niečo pokazil, či nôž, zver alebo vlastné zdravie. ;) ◄ reagovať
Ten nozik je super,len ta cena je trosicka vyssia. ◄ reagovať
Chlapci, naozaj, ten Leomatik je sice genialna vecicka, ale 270 eur, to je uz na uvazenie. Ja osobne uplna klasika, Wenger Ranger 57, pilka, a za pol minutky niet co riestit.Akurat je trocha narocnejsi na cistenie, ked je potrebne vycistit vsetky zahyby apd. Ale v jednom sa zhodujeme. Klasickkou pilkou nic nepokazime, a na druhej strane, trieskat kamenom po nozi je trocha scestne. Ved aj noz ma svoju dusu :-))) ◄ reagovať
Ako sa vyvíjal človek a jeho potreby, tak sa vyvíjal aj poľovnícky nôž. Pri prehliadnutí nem. nožiarskych diskusných fór ako je napr. toto odkaz môžeme vidieť, že jedna zo Solingenských firiem v r. 1910 ponúkala ku kúpe zatvárací nôž nielen vybavený nožom ale ,, aj pílkou ,, . Teda už v tej dobe bolo zrejmé jej použitie a využitie v poľovníctve. Tak si myslím HUNTER 243, že info čo Ti podal starý poľovník je ,, latina ,, ◄ reagovať
Aj ja mám v úcte starých poľovníkov, ale dnes mnohé ich praktiky sú dávno za zenitom, ich návyky, a mnohé poznatky už výskum vyvrátil. Dnes bežne viacero ľudí používa pri vyvrhovaní rukavice a rukávy si vyhrnie. Nie, žeby si nevážil zver, alebo niečo podobné, hygiena dnes nepustí a nikdy by som takémuto poľovníkovi nič nepovedal. Pekný vývrh sa dá urobiť klasickým viacúčelovým poľovníckym nožíkom, ktorý obsahuje vyvrhovák a pílku. A myslím, že to ani netrvá dlho. ◄ reagovať
Ctím starých poľovníkov, plne súhlasím, navyše poľovník by nemal mať pri vyvrhovaní vyhrnuté rukávy a nesmie si zakrvaviť odev. ◄ reagovať
Jagrezbar, ja viem neraz som to robil a dá sa to klasickým nožom o dosť rýchlejšie ako Leomaticom, ale všimol som si prave u Leomaticu že mu to ide pekne cez stred, to treba uznať. Snaha o objektivitu by mala byť ;-) ◄ reagovať
Ten Leomatik je myslím dobrý pro lidi, kteří pracují v oborách nebo v revírech, kde se vyvrhuje několik i desítek kusů denně. Viděl jsem v originální velikosti "repliku" a je to celkem slušný hunt. A jak psal Poacher, je víceméjně jen jednoúčelový. ◄ reagovať
Súhlasím s Pepes, Wenger pílka je vynikajúca vec, hlavne za tie peniaze ... ◄ reagovať
poacher.. tu hrudnu kosť otvoriš exelentne a rychlo rovnako aj tym wengerom.. nemozeš isť zase presne stredom hrude (tam je to tvrde)ale asi 3centimetre od stredu a ako sa približuješ ku krku ides postupne do stredu..a ide to rovnako lahko ako ked prerezuješ kožu. je tam mäka chtupavka ktora spaja rebra s hrudou.. ◄ reagovať
Nejaký ten rok som používal iba obyčajný nôž, ale na jeseň som zakúpil Wenger Ranger 80 , a tá jeho pílka je geniálna, od septembra vyvrhnutých cca 20 kusov - diviačia zver, muflónia, jelenia a drží ostrie pílka bez problémov, je dobré že je dosť dlhá. Som maximálne s ním spokojný. ◄ reagovať
Je to na pohľad zaujímavá hračka, ale nekrešťansky predražená a stavím sa že s klasickým nožom a Wenger pílkou sa to dá urobiť aj rýchlejšie, nakoľko Leomatik je pomerne neobratný v záhyboch, nehovoriac o jeho menšej univerzálnosti pri iných činnostiach, ako porcovanie či vykosťovanie.Druhá nevýhoda je jeho veľká hmotnosť a celková menšia ergonómia. Faktom ale je že pri otváraní hrudnej kosti je excelentný. ◄ reagovať
Victorinox s dobrou pílkou,to je najlepší "klúč" k otvoreniu takej "zámky" :-) ◄ reagovať
Ono sa to asi preto vola zamok že sa to da aj odomknuť.(a ked nieje original kluč každy inak, policajti baranidlom,zlodeji pačidlom,udržbar vrtačkou,a klučiar kedže ma skusenosti a prax aj tenučkym šperhakom) A toto je asi niečo podobne.. da sa to otvorit aj nožikom.Len teoreticky sa to tažko vysvetluje. Ked vložiš ruku pod zamok do panvovej klemby prstom nahmataš taky maly hrbolček (to je stred) daš nožik zvrchu presne oproti a na začiatku urobiš s nožom take male esičko (pismeno S) potom už tahaš iba rovno.. Len sa treba presne trafit lebo potom je asi ozaj najvhodnejšia ta pilka inak dotupiš zbytočne nožik.... nožik čo pridal binka vyzera super!!!to už ano ◄ reagovať
leomatik je dobrá hračka za 3 minutky hotovej čuník odkaz ◄ reagovať
Bibka fajn je aj noz-leomatik.xhtml ◄ reagovať
Nauč sa vyvrhovať bez otvorenia zámky... ◄ reagovať
Všichni dobře víme, co se nachází v oblasti pod zámkem. Co nejšetrnější "otevření" zámku by tedy mělo být prvním krokem k hygienickému ošetření zvěřiny. Pilka je myslím tím nejlepším co můžeme použít.Nebo takhle odkaz ◄ reagovať
Hunter243, starší poľovníci sú vtipkári a radi si robia z greenhornov prdeľ :) ◄ reagovať
Pri podobných otázkach mi ostáva rozum stáť. Nič v zlom . Trošku nad tým rozumne a racionalne uvažuj. Myslíš ,že v dobách našich dedov keby mali kombinované nože tak by ich nevyužili? Budem si ničiť pekný nôž od nožiara údermi kameňom keď môžem použiť pilku na multifunkčnom nožíku? Čo je nepolovnícke na použitie pilky? To ,že nebola k dostaniu v podobe nožík,pilka,vyvrhovák v jednom pred 40rokmi ,alebo to ,že dedo ktorý je za zenitom vidí jediné polovnícke v maskačoch,nabojoch so strižnou hranou a inými archaickými skvostami. Bohužial pokrok ide ruka v ruke aj v polovníctve. Povoze s koňmi vystriedali autá s 4x4, vaťáky vystriedalo membránové oblečenie a takto by som pokračoval donemoty. ◄ reagovať
Že odkazujem tlkom po nožíkoch ,že sú veľmi poľovnícky . Pílka na loveckom noži slúži celé desaťročia na otváranie zámku . Ich vysvetlenie z doby kamennej je naozaj úsmevné !!! ◄ reagovať
pilka, ved na to ju niekto vymyslel a na ten noz dal...lepsie ako dodrbat noz damenom :-) ◄ reagovať
Ahoj Michale. Nevím, co je na používání pilky nemysliveckého, každopádně já jí používám. Uznávám, že otevírání zámku mlácením kamene po dýce vypadá dost "tradičně", každopádně je to,podle mě, blbost. Stejně jako otevírání pákou dýky. Nejlepší způsob, jak si tu dýku zlomit. U mladšího kusu se to často dá otevřít nožem, u staršího to dělám vždy pilkou. Ondra ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.