Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
Príspevok presunutý z diskusie 7,62x39 vs 6,5x55se (autor: LukasV).
7,62x39 skonštruoval Hugo Schmeisser, ktorý sa do ZSSR dostal ako vojnový zajatec . Samozrejme musel niesť názov hrdinu tak prischol tento z veľkej časti skopčený z nemeckej StG44 Kalašnikovi. Ono v tomto čase sa v ZSSR hlavne kopírovalo a nevyvíjalo . Do automatickej zbrane to bol v tej dobe dobrý kaliber . Neskôr prišli aj v ZSSR ,že tadialto cesta nevedie a v roku 1974 sa prešlo na 5,6 mm samopal AK-74 po vzore USA . Toľko z vojenských automatických zbraní . Je tu rok 2013 kalibrov a zbraní je na výber celá škála . Niekedy je zbytočné vymýšlať vymyslené a vracať sa 70 rokov do zadu ku kalibrom ktoré sú na hrane zákona výkonom . Faktom je že joule nezabíjajú ako píše Bleiker ,ale orol nikde nespomenul joule iba prebytok energie či ho počítame v joule alebo TKO - Taylor Knock Out Index . U mňa je to ako keby sa niekto snažil z bodáka určeného na samopal vzor 58 vybrúsiť kvalitný nôž . Dúfam ,že som neurazil majiteľov kalibru 7,62x39 . Preto si myslím ,že na diviaču a časom na vysokú zver nie je ani jeden z dvoch kalibrov 7,62x39 ani 6,5x55se vhodný . Keby som si však mal vybrať iba z týchto dvoch určite by to bol 6,5 x 55 SE. Na diviaka a vysokú by som doporučil od W308 , W270, 7x64, 8x57JS ak však túži strelec po silnejšom kalibri 3006,300win.mag , či 9,3x62 a mnohé iné . Do spomenutých je široký výber streliva . ◄ reagovať
Monogar: to mas ako s autami. Jedno mas do terenu, jedno do mesta a jedno na dlhe trasy. Pripadne mas doma viac univerzalnych a pouzijes to, na ktore mas chut. Ked idem na srnca, je prijemne si zobrat nieco tensie s dostatkom vykonu a nie s jeho prebytkom a navyse si clovek moze vychutnat ranu. Taktiez ked niekto mimo hlavnej sezony lovi zvacsa skodnu a nedospelu zver, naco bude so sebou vlacit 300win mag. ked si zapoluje aj s 6,5x55 se. Druhu gulovnicu mozes mat v zlamovacke, v highlande a tiez v nejakom srdcovom kalibri na lahky pirs. Sam mas ako tvrdis 3 gulovnice, tak aj urcite vies naco... ◄ reagovať
Sevas Lukas, ja si tiez myslim ze 7,62x39 je dobry kaliber ale iba ako druha gulovnica na srnciu a skodnu, predsa to ma svoje hranice, radsej by som bral na tvojom mieste tu "severanku" tiez polujem s "malou gulou" 243win a uz nou padol aj cez 220 kg kanec na 130 metrov a odbehol iba nieco okolo 20 krokov, otec s tym strelil aj par kusov vysokej a bez problemu, ale krmime to kalitnym strelivom federal, tak to asi plati aj pre severanku treba to kvalitne krmit....alebo zober toto a mas po starostiach lovu zdar odkaz ◄ reagovať
Ja len stale nechapem co tu vsetci riesite "druhu", alebo "mimosezonnu" gulovnicu??? ved mam jednu gulovnicu a s tou polujem cely rok... a nie dve, tri,atd. a strielat poriadne nevie ani s jednou...sam vlastnim gulovnice tri a polujem len jednu, lebo kedykolvek ju chytim do ruky tak nemam problem... a k teme, urcite 6,5x55 SE. je to kaliber na vsetku zver. len ju nakrmit dobrym strelivom.... ◄ reagovať
Inak 7,62x39 by som ako druhú zbraň vedel vychutnať najmä na srnčie a mladšie kusy raticovej zveri na blízku vzdialenosť, ten nábojček je mi sympatický. ◄ reagovať
Zastaralé kalibre sú mnohé a predsa sa s úspechom stále používajú a aj budú používať ! Takže o tomto to nie je ! Vieme, kedy vznikol náboj 7,62x63, 8x57JS, 7x64 a mnohé ďaľšie, tak pozor o písaní nejakej zastaralosti. Preto by som nepísal o náboji vz. 43 kalašnikov 7,62x39 že je zastaralý, ale písal o tom, že pre lov najmä dospelej diviačej a jelenej zveri nie je tou najvhodnejšou voľbou keď vieme, že máme lepšie, účinnejšie a výkonnejšie kalibre pre lov uvedenej zveri. ◄ reagovať
Suhlas s Turbiak aj ked mam so 7,62x39 co to odpolovane osadzal som tam strely Interlock .30 /308W/nakolko sa to da a mal som na to matricu a so 6,5x55 SE som poloval kratko Lapua Mega dost podlievala tiez som tam laboroval potom Interlock,oba kalibre by som doporucil alo mimosezonne a urcite nie ako hlavnu zbraň... ◄ reagovať
Suhlasim s borgeom, 7,62x39 je zastaraly kaliber ktory ma mizernu balistiku a aj vykon , ciastocne sa to da eliminovat vlastnym strelivom a pouzit napr. strelu Hornady V-Max , ale aj tak .. ◄ reagovať
Prečo uvažuješ nad starým vojenským kalibrom vz.43, keď súčasný trh ponúka výber streliva z nekonečného množstava kalibrov? Neverím, že by si si nenašiel ten, ktorý by Ti sadol.. ◄ reagovať
Orol-jouly ešte nikoho anič nezabili,to mi ver.Ale ja viem,že to myslíš dobre,určite lepšie,ako si to napísal. ◄ reagovať
Nič v zlom, ale keď ti to tak báječne ide, prečo sa jej zbavuješ ? odkaz ( 22.03.2012 ) P.s- k téme: na uvedenú zver ( diviačia, jelenia zver ) a pre všetky druhy poľovačiek si zadováž poriadny kaliber radšej s prebytkom energie, ako jeho nedostatkom. Naviac, keď to má byť zbraň č. 1. ◄ reagovať
Nimbus-aké strelivo používaš a na aké vzduialenosti strielaš?10-20m od nástrelu je pomerne málo. ◄ reagovať
Nejaký ten rok už odpoľovaný so 6,5 x 55 SE mám. Používam len Norma vulkan a zopár jeleňov, kancov a ostatnej zveriny už dodýchalo. Poľujem v horskom revíre, bez 1m2 poľa. Zatiaľ mi psa na dohľadávku netrebalo, všetko dohľadané do 50m sólo. Väčšina 10-20m od nástrelu. Jediná potenciálna nevýhoda je citlivosť strely na akúkoľvek, aj tú najtenšiu prekážku.Toť moje poznatky z praxe. 8x57 mám Sauer 202 Highland ale aj tak mi je 6,5 srdcu bližší kaliber... Ku samopalke sa vyjadriť neviem, nakoľko ju nevlastním. ◄ reagovať
Turbiak to popísal dostatočne ,správne a skúsene ! Zaujala ma najmä veta 2000J . Veľmi správne ! Ano Môžeme prejsť na TKO ale 2000J je 2000J . Samozrejme súhlasím aj s nazorom Bleiker a mnohých iných praktikov .Toľko odomňa . A čo sa týka severanky určite tiež . Guľovnicu si treba strážiť ! odkaz ◄ reagovať
Netreba nič špekulovať na začiatok treba dať "severanke" na čo je "zvyknutá" t.j. Lapua Mega 10.2 g. !!! ◄ reagovať
Bleiker s KJG v 6,5mm opatrne...strielal som ho v 6,5x65R v 6,5x55 SE bude o.k Norma so strelou Nos.Part. ked nieco syn odlovi s tymto kal. dame info. zdravim. ◄ reagovať
BLEIKER dobre pises az mi je to divne :-) :-) :-) niesi strelec :-) :-) . ale nie ozaj ma pravdu accubond v 6,5 ak neopries o velky lopatkovi klb a das to za lopatku na rebra tak cakaj dlhu dohladavku bez farby. tu bol nieco meksie kde sa bude tvorit velky sekundovi vstrel a hned nato mohutny primar strela ma nato dostatocnu rychlost v zaklade preto treba mekku olovenu ciapku alebo dierku ako ma vulkan,acccubond ma krytu hlavu a bondovane jadro preto to musis opriet o tie velke kosti inac PRUSER. vseci tu pisete ako sa spokojne da polovat s 6,5x55 ano da ale uvedomte si ze ten kto zalozil tuto diskusiu a pyta sa na vas nazor je mlady zacinajuci polovnik a budem sa opakovat ja osobne by som mu tuto raz neodporucil ani s MJG od mollera a dovody som napisal.Zvaz tuto kupu jesto vela zbrani na predaj v lepsej razi pre zacinajuceho polovnika :-) ◄ reagovať
Ešte k tej 6,5-Accubond je síce výborná strela,ale potrebuje ozaj dobrý zásah,nepatrí to v tejto ráži medzi strely,ktoré by strelca pri horšom zásahu podržali,nehovoriac o farbe,ktorá pri zásahu viac do zadu nebude.Tam skutočne odvádza dobrú robotu hlavne KJG,LAPUA MEGA a NormaVulkan. ◄ reagovať
Súhlasím s Turbiakom. Poľujem so 6,5x55 SE 12 rokov. Túto zbraň mám len ako doplnkovú na srnčie a líšky. Spoľahlivá, ľahká, presná zbraň. V poslednej dobe ale dávam prednosť 30-06, lebo som si nejako od tej "šesťapolky" odvykol. Je pravdou, že viac ju vyúžívala dcéra, ale aj tak som v poslednú dobu vonku len s tým "špringfildom". Zvyk, je asi železná košeľa... ◄ reagovať
Turbiak: súhlasím s tebou ale, ani kaliber a druh strely neni až tak podstatný ako vedieť dobre a a hlavne presne trafiť tam kam treba - viď. lukostrelci. Samozrejem že čím výkonnejší kal. tým väčšia istota pri streľbe. Pre mňa je dôležitý faktor vzdialenosť a vedieť trafiť tam kam treba a na to netreba žiadny magnum kal. Stačí pravidelný téning a dobré ruky.. a samozrejme poznať anatómiu zveri a prstredie v ktorm sa nachádza. ◄ reagovať
Ja by som sa rozhodne priklonil k názorom MMasska a Bleiker, sú to odborné názory. Keby som sa ja mal rozhodnúť, tak určite nie 7,62x39! K tej 6,5x55 SE by som sa priklonil viac, ale keď si už rozhodnutý pre konkrétnu zbraň, tak ťažko meniť názor. Ja osobne by som riešil niečo "vyššie", ako Ti radia spomínaný páni, teda od 270W. Inak na tom obrázku je asi nová pažba, to nie je originál FS... ◄ reagovať
6,5x55 SE Nosler Accubond 140gr V0-850m/s :) ◄ reagovať
Podstatnejsie ako kaliber je zvolena strela , pri tej 6,5x55 SE by som volil 130 gr Nosler Accubond a do 300 m s tym odpolujes bez problemu vsetko co zije tu v strednej europe ,je smiesne domievat sa ze tento kaliber je slaby na vysoku atd. vzdy ma pobavi ked niekto povie ze ten a ten kaliber je dobry, nie je dobry ,prestreluje , neprestreluje, farbi , nefarbi :) vzdy je to hlavne o strele a o tom tom aby mala v dobe zasahu zvery aspon cca 2000 J a aby mala co najvacsiu zostatkovu hmotnost , preto by som sa orientoval skor na strely ako Accubond,Barnes TSX , Nosler Partition,KJG ... alebo vseobecne na strely kde je zarucene ze sa neoddeli plast od jadra , kaliber fakt netreba nejak extra riesit ale skor pouzitu strelu ... Napinacik je podla mna zbytocny a nebezpecny, na ZKK 600 ak sa vymeni napinak za jednoduchu spust da sa to vyladit na odpor cca 600 gramov ,s tym ze nabitou puskou mozem buchat o beton a zbran neodpali ◄ reagovať
stych dvoch? 6,5x55 a 10,1gramove kule a k zbrani pekna na zaciatok staci :) ◄ reagovať
Ktomu napináku-mám kolegu,ktorý ho v jednej chvíli na ZKK jednoducho proti postrielanému diviakovi v strese zabudol a potom už nestihol natiahnut-síce žije,ale napinák už vymenil za priamu spúšt-to len tak na okraj.LukasV-aj pri velkej zodpovednosti ti može rana ujst-aj mne,resp.zver sa ti pri výstrele pohne,takže ja by som sa radšej stotožnil v tvojom prípade s Mmasskom-ma predbehol-betár jeden.Ale ak si rozhodnutý na toho severana, tak potom hodne strelnica-trošku problém pri celopažbe -a ahlavne hodne kvalitné strelivo,ktoré by ta vedelo trošku aj podržat. ◄ reagovať
LESLOV - Ty si ma nepochopil ,napinák sa mi nepokazil, ale bol pre "diskomfort " odstránený a nahradený dodávaným doporučeným príslušenstvom !!! ◄ reagovať
lanus: to čo píšeš platí ale nie vždy a v každom prípade, ja mám napinák od začiatku na ZKK taký aký tam bol. Otec používa ZKK vyše 28r a nikdy s tým nemal problém, všetko drží tak ako má. Možno je to kus od kusu a záleží aj od toho ako sa o zbraň staráš a ako zaobchádzaš. ◄ reagovať
Chlapci - V "ríši napinákov" platia dve pravdy 1. nieje napinák ako napinák ; 2. najlepší napinák je žiadny napínák ! V oblasti skúšania zas platí,že chytrý človek sa učí na chybách iného a ten menej chytrý sa ani na vlastných chybách nepoučí ! ZKK-čky dôverne poznám a to kolíkové čudo u mňa na nej vydržalo len pár mesiacov a od vtedy už 25r. rozhodne nie !!! ◄ reagovať
ten kolíkový napinák nemá chybu , ale lanusovi sa pred spúšť asi nezmestil prst :) ◄ reagovať
lanus: ja mám tiež ZKK 600 s takým istým napinákom a vôbec mi to nevadí, neviem prečo by tú spúšť mal ihneď vymeniť, však nech si to najprv vyskúša a potom sa rozhodne. ◄ reagovať
Čo sa týka "ostávania zveri na mieste" resp. spadnutia v ohni, ja sám už dlhšie šírim názor, že je to z hľadiska hygieny diviny a jej trvanlivosti nežiadúce, čo koniec koncov potvrdili aj výskumy. Pokiaľ zver odbieha po komorovej rane do 50m od nástrelu, je to ideálne. ◄ reagovať
LukasV - Flinta vypadá byť slušná , montáž na 1" tubus však môže v budúcnosti vadiť;skús sa ešte spýtať či predávajúci nemá k nej štandardné príslušenstvo t,j. klasickú spúšť ktorú by som okamžite vymenil za ten "kolíkový napinák" !!! ◄ reagovať
ber tu ZKK-čku a nyvhutuj somariny :) pre Tonny.. este ze si ju len chcel na dosledy :) lebo neviem ako si niekto predstavuje ze by kalašnikovec zastavil utociaceho postrielaneho diviaka :D páni v Holickej zbrojovke sa bud zosaleli alebo vyrabaju jednoranovky v raži 7,62x39 na dohladavku vysokej zajačej zveri :) ◄ reagovať
Obě jsou kvalitní,6,5 výkonnější. Osobně vlastním 6,5 x55 SE.Předtím jsem lovil 7x57 R. 7,62x39 bude na kratší vzdálenost.(chtěl jsem jí na dosled).Jen u té 6,5 na větší vzdálenost Vulkán (Norma)nebo Mega (Lapua).Pak je problém cvičit psa, po dobrém zásahu.Jinak i 8, 30-06 Sp. v rukou podprůměrného střelce nepodá výkon. ◄ reagovať
Mám záujem o konkrétne túto pušku tak prosím zhodnoťte. odkaz ◄ reagovať
no ja ti radim urcite tu 6,5-polku zober radsej ako tu CZ-Carbine ◄ reagovať
michal89: ja si tiež nepotrpím aby zver hned spadla. Mam jazvečíka a bloodhounda ešte vo výcviku tak sa sem tam aj poťeším keď ho môžem potrénovať. Ináč u nás nieje nejako extrémne veľa vysokej. A ako začínajúci poľovník sa k nejakej tej povolenke dostanem možno o 10 rokov takže až tak veľmi mi o silnú zbraň nejde. Len sa nechcem okašľať. A na spoločné poľovačky chodievam prevažne do honu a tam mi postačí aj brokovnica a poriadne broky. ◄ reagovať
zdravím chlapy. Tak ja mam 6,5x55 gulovnicu ako hlavnu a 8x57js mam len ako doplnkovu na spolocne polovacky :) Len ono je pri tej 6,5-polke problem ze aj pri komorovych ranach to dost odbieha, ale zase ja si nepotrpim na to aby mi kus ostal na nastrele. Ale ten kalašnikovec by som nedoporucil na zver aku chces stym lovit, a este ked mas savažku, to radsej tu 6,5-polku, z tou sa ja osobne do 200 metrov nebojim na nic potiahnut, samozrejme v klude z posedu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.