Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
Pani dakujem za skusenosti a doporucenia. HARAD, mozes trosku podrobnejsie rozviest na aku zver ich pouzivas? Takisto kde kupujes tie orginaly? MIROSZ,tie 160gr Interbondy prebijas? Lebo originaly niesu aspon o tom neviem. Ja som v minulosoti skusal 9,1 RWS DK, ale s dost rozpacitymi skusenostami. Srncia OK, ale na diviakoch sa to spravalo niekedy zvlastne, vysoku som s tym nestrelil. Teraz mam Remington Core Lockt 140gr. velmi prijemna strelba, ucinok na srnciu velmi dobry, ine som este neskusil. ◄ reagovať
Ja pouzivam v tomto kalibri od zaciatku 140gr Accubond v original laboracii Nosler Trophy Grade Ammunition a som maximalne spokojny s touto kombinaciou. Velmi presna, vyborny ucinok, minimalne poskodenie, vsetko v ohni, alebo max. do 20 m. V dalsich kalibroch - od 22-250 po 9,3x62 som vyskusal vela striel a myslim, ze Accubond patri k najlepsim, zvlast medzi bondovanymi strelami. Okrem accubondu mam vyborne skusenosti hlavne s Barnes TTSX, Hornady IB, CDP, XP3, Oryx, Evo a BST. od novej sezony sa chystam v 6,5x55 vyskusat este Norma BST 120 gr. a Hornady GMX 120 gr. na srnciu, ale accubond v 6,5x55 mozem odporucit na vsetku u nas zijucu zver. ◄ reagovať
SAko GAMEHEAD 10,1g....velmi spokojny ◄ reagovať
nie nelaboruje, ale co tak RWS Evo, tie laboruju aj v 6,5x55 ◄ reagovať
Pre kohut64, podla stranky normy, vyzera to ze vulkany laboruju v kalibri 6,5x55. Ranivost je fajn, to je fakt, mne tiez po vulkane všetko ostalo ležať, ale na slabšie kusy to posobilo ako granat, zo srnčej pravidelne jedle iba stehna. Pri tvrdsej strele ktora kus prestreli nevidim problem vo farbeni. A pri nepodarenom zasahu ti moze odist zver pri akomkolvek strelive. ◄ reagovať
pre Petra Kubán(a) alias "urssus" : no samozrejme, laboruje. A ešte jedna doplňujúca : laboruje táto munička v uvedenom kalibri aj strelu ACCUBOND ? ◄ reagovať
ze je strela ,,tvrdsiaˇˇ nie je vzdy vyhoda, troska nevydareny zasah na zadnu komoru a pojde to dost daleko od nastrelu, o farbe uz ani nevravim. V tomto kalibri su jednoznacne najchvalenejsie a zaroven najviac pouzivane hlavne strely Mega a Vulkan, pre ich vybornu ranivost. ◄ reagovať
Otázka pre Petra Kubán(a) alias "urssus" : munička NORMA laboruje strelu VULKAN aj v kalibri 6,5 x 55 Swedish Mauser ? ◄ reagovať
Neviem ako sa správa strela Vulkan v 6,5x55 SE, ale určite by som ju nenazval legendárnou. Je to obyčajná mäkká, expanzná strela, ktorú by som ja nikomu neodporúčal. Neúmerne devastuje zverinu a pri ťažších kusoch negarantuje priestrel. Ten Accubond, to už je iná káva. Istá penetrácia, lepšia balistika, riadený rozklad, menšie škody na divine. ◄ reagovať
Pre "hunter2010". V rámci teoretickej prípravy uchádzačom o poľovný lístok Slov. poľovníckej komory guľovnicu v tomto kalibri doporučujem. Presnejšie : doporučujem ale s výhradou... Sám týmto kalibrom totiž poľujem (a veľmi rád) viac rokov a jeho prednosti, ako i nedostatky poznám aj prakticky. Používam strelivo fmy Norma, konkrétne náboje osadené legendárnou strelou VULKAN. Zväčša ňou lovím bezparohú jeleniu zver a diviaky (diviačatá a lanštiaky). Ale tiež mám ňou strelené dva jelene a jedného dospelého diviaka - všetko komorové rany. Okrem jedného prípadu (postrieľaný lanštiak vbehol do kukurice), kedy sme kus dohľadávali s farbiarom (úspešne), všetko po rane zostalo buď v ohni, alebo odbehlo do cca 60 m. Ide o cca 30 kusov raticovej zveri. Pred zamýšľaným výstrelom však vždy dôkladne zvažujem či okolnosti umožňujú úspešný lov. Tento kaliber je (podľa mňa) dostačujúci na lov akejkoľvek u nás žijúcej zveri. Treba však používať kvalitné lovecké strelivo (otázka peňaženky) a vedieť ovládať emócie, ktoré najmä začínajúcich poľovníkov často prenasledujú (tu je liekom len a len čas). Preto tento kaliber poslucháčom poľovníckych kurzov doporučujem iba s podmienkou. ◄ reagovať
cagi pokojne´to co u nas beha to s prehladom do 200 m zvladne ak chces seriove tak bude v pohode sako 10,1 pripadne hornady inter lock 160 ◄ reagovať
meopta a aku strelu od saka strielas? ◄ reagovať
tak na vecsiu zver a na vecsiu vzdialenost by som odporucil Nosler Partition, pouzivam laboraciu od Normy, zatial len par skusenosti ale ucite to nebdue s tooto strelou krok vedla... ◄ reagovať
co je slaba na jeleniu zver a pod...?ja ju wlastnim strielam naboje Sako a nemam ziadny problem ci je to jelen nalebo diviak....a nemam strelene po jednom kuse.. ◄ reagovať
Dakujem Winchester, zastavim sa tam. Mna ale teraz zaujimaju aj osobne skusenosti s touto strelou hlavne na tazsiu zver,(dospela jelenia + diviak) pri vzdialenostiach okolo 150m. Viem ze tieto temy tu boli nizsie uz rozoberane vela krat, svedska 6,5lka nieje zrovna najvhodnejsi kaliber na tazsiu zver, ale inu pusku kupovat nebudem. Hladam len vhodne strelivo s ktorym by to bolo na vyssie uvedeny ucel najvhodnejsie. Pocul som ze ACCUBOND moze byt jedna z ciest, len o tom potrebujem citat viac. Dakujem. ◄ reagovať
odkaz skús tu, majú ich v ponuke. ◄ reagovať
Pozdravujem pani, prosim vas tak ake mate skusenosti s tymi 140gr ACCUBONDami? Prebijate si to alebo sa daju zohnat aj originali? Dakujem vopred. ◄ reagovať
zdravim chcem sa spytat mate skusenosti zo strelivom norma vulkan 10,1g v tomto kalibri? Kupil som si krabicku ,vcera strelene prasa cca 45kg na rebra odbehlo asi 80m ale co ma dost sklamalo nebol priestrel a gula na fragmenty.Rozhodoval som sa medzi vulkanom a oryxom a neviem ci som dobre spravil cas ukaze. ◄ reagovať
ma niekto skusenosti so strelivom Federal v tejto razi?? ◄ reagovať
Pred pár dnami som si to čítal cena bude ako u rws:) no možno to bude stáť za to...no dosť sa stretávam s názorom že za tú cenu si kúp 2xSako a pod. a máš v podstate jedno(myslím účinok).. ◄ reagovať
Zdravim sestapolkarov, zachytili ste uz informaciu o novej strele (staronovej) strele laborovanej do 6,5 od RWS? V tretom kvartali 2013 by mala byt uvedena na trh.... odkaz ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie 7,62x39 vs 6,5x55se (autor: LukasV).
no ako tu pozeram tak to tu je hejked dobre viem novy zakon pise ze dospela diviaca a vysoka zver sa moze lovit s kalibrom min.6mm a 6gramovou strelou a energia je na 100 metrou minimalne asi 1800 jaulov.aj tak si kazdy vyberie podla svojho uvazenia ak clovek nieje zbrkly tak aj 243W,6,5x55-57 su postacujuce a kto nevie tak netrafi ani s 300W.M. ci ako tu bolo pisane ◄ reagovať
Načo rozoberať po akej ráži to padá v ohni a veci okolo toho...radšej voliť správnu strelu, niekto tu písal, že napr.Mega podlieva, samozrejme, je to trochu tvrdšia strela, potrebuje vyššiu rýchlosť v diametri 308, kto chce čo najkratšiu dohľadávku, tak nech volí monolytické strely Barnes, KJG, Jaguar, Hornady GMX...alebo nadupať Berger VLD Hunting. Samozrejme, že na spoločnej v kroví viac odvedie robotu ráž od diametru .323 a hore, ale zase bláznivo tĺcť do krovia...vec chuti každého. ◄ reagovať
ano je to spravne vysvetlene, preto nerobim po prvej skusenosti zavery. Keby to islo mozno o par cm nizsie tak by mohol byt problem. ◄ reagovať
pepis pozri načo mam klamať že to je inak ako je, pisal som o diviakoch a nepísal o ostantej ulovenej zveri ja tie dva kalibre nezatracujem akurat som mu napísal svoje skúsenosti a tiež ak už ma 5,6x52 načo ďalšiu slabu ráž? A sám tu píšeš že si si kúpil ešte 9.3x74R super na spoločnu a diviaky ja som písal o tom že každy musí vedieť aky je strelec a podľa toho aj kupovať flintu mam aj7x57R mal som aj 30-06 vyskúšal som toho viac a vidím kto s čím strieľa a ako to dopadne po horšom zásahu a koľko chodím so psami dohľadávať tak preto aj tak radím, je to len môj názor ak ste si chlapi prečítali tak ja som 7,62x39 nehanil len napísal ako to v skutočnosti bolo je to flinta do 100 m max, potom by som volil radšej silnejšiu ráž. ◄ reagovať
michal89 tak so sice islo na posledne rebra ale strela musela ist dost hore ked si trafil ladviny a psoas major. tam nemusela ist crepina ale vrch primarneho kanalu zasiahol sokovim ucinkom aj chrbticu a doslo k miechovemu soku a to mohol byt ten vypinac a kedze pod nou ide aorta a veny tak doslo k vykrvacani a hemoragickemu soku preto tolko farby z vystrelu. jedine toto mi dava vysvetlenie! ◄ reagovať
po par ulovenych kusoch je hodne odvazne jednoznacne odporucat kalibre od 308w hore. ◄ reagovať
boli rozbite obličky, a panenky som tiez nejedol :) pečen nebola poskodena, ale nejaka crepina musela strajchnut miechu, inac si ten vypinak neviem vysvetlit. A strelivo Norma so strelou Nosler partition som kupil vo Zvolene v autokompe, ale tiez len dovezene od Otta Krnáča z artemisu ktory je vyhradny dovozca Normy na Slovensko. Ináč cena za jednu krabicku bola hodne mastná :) 66 eur . ◄ reagovať
Viktor vy tam na vychode mate nejaku nadopovanu zver 8 rokov som poloval s 308W asi 4 s 7,62x39 a s 8x57JS polujem nejaky 9 rok ale take dohladavky ako ty popisuješ som naštastie neabsolvoval,minuli rok som si zakupil 9,3x74R ale mam zatial strelenych len 5 kusov tak rozumy davat nebudem. ◄ reagovať
Ak to ma byť tvoja druhá zbraň tak jednoznačne začni uvažovať od kalibra 308W hore na diviačiu a vysokú, prečo taka rada? Jednoduché mám doma aj 7,62x39 aj 308w aj 8x57 JRS a ak ti mám pravdu povedať najradšej poľujem na diviaky 8x57 JRS prečo? Jednoduché, zver aj pri horšom zásahu dobré farbí a nejde tak ďaleko, zo 7,62x39 ma sice strelených len 3 diviakov ale jeden odbehol cca 100m komorova rana musel som vziať psa na dohľadavku aky vstrel taky vystrel a nefarbil, ďalšie dva chrbtica a ostali v ohni. Čo sa týka vzdialenosti streľby všetko max 90 metrov jedneho som dokonca pripiršoval na 40m. S 308W ma 4 diviaky všetko komorova rana odbehli cca 100 až 150m max, vahova kategoria od60 do 120 kg.S 8x57JRS mi len tri kusy odbehli ostatne ostali v ohni jednalo sa o 15 kg prasa ktore malo hladky prestriel cez pľuca projektyl nemal kde odovzdať energiu odbehlo cca 250m, jeden diviak zlý zasah nedohľadateľny proste nebola to komorova rana a 1 diviak asi 50m. toť môj skromný názor. ◄ reagovať
ARTEMIS Komarno..predavaju strelivo Norma..a snad budu mat aj s NP ◄ reagovať
michal89 ostal na mieste ? mmmm tak to musel byt priami zasah na pecen alebo sa mylim? ◄ reagovať
Omluvam sa za ten preklep. Samozrejme malu byt " kúpiť"... ◄ reagovať
Zdravím. Viete mi niekto poradit kde kupúpit Nosler partition do 6,5x55? Akosi ho nemozem zohnat. Vdaka ◄ reagovať
Tak toto strelivo planujeme kupit do juniorovej 6,5-ky..som rad,ze to ma takyto efekt. ◄ reagovať
tak dnes konecne prvy krat otestovany nosler partition 9,1g. Lanštiak na cca 120 m. po priestrele cez posledné rebrá (na mäkko ) ostal v ohni, co ma dost prekvapilo, nakolko to nebola dobra rana, z vystrelu islo dostatok farby, ale pre psika robota ziadna kedze kus ostal na mieste, poškodenie zveriny minimalne, po prvom raze som milo prekvapeny. ◄ reagovať
Edu v tej poslednej vete si na písal veľkú pravdu.Veľa tkz. znalcov strelí dva kusy,ktoré či už farbia,prestrelia,nefarbia a podobne a z tohoto dokažu spraviť jednoznačný verdikt o účinnosti zbrane,kalibru,strely. ◄ reagovať
ok igman uberiem tých 15 desatín .Zase to nemohli na vlas skopčiť to by bolo dosť žartovne :-D od zssr .apple 6,5x55 SE je fajn kliber . S tým nemám problém . LukasV chce guľovnicu na diviaka a vysokú a preto by som osobne volil niečo okolo W270 napríklad alebo 7x64 atd . 6,5x55 SE zvládne samozrejme i túto zver . Ale toška iný uhol na takého jeleňa a nepomôže ani 300win.mag. Naopak dobre umiestnený zásah na komoru zvládne i rem 222. To som videl velakrat v živote ako prešiel pár krokov po tomto kalibri . Každý zásah je špecifikum a tam sa stáva potom problém . ◄ reagovať
Edu neviem o AK s kalibrom 5,6; 5,45x39 tam sa už 74-ka nájde s ostatným sa dá súhlasiť. ◄ reagovať
edooo, teraz si ma zneistil s 6,5x55 SE... ja to používam na všetko, samozrejme okrem kormoránov. a neviem, prečo by som nemal. má výhody v balistike, neriešim korekcie. presný, hlavne je treba ho používať tak, aby si ťažil z jeho výhod. je pravdou, že s .308 môžeš umiestniť ranu trochu "voľnejšie", no ja sa nikde neponáhľam. na spoločnú samozrejme beriem 8x57 JS. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.