Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
Steyr: Moja puška nepozná továrenské strelivo. Všetko prebíjam. Pri 150gr strele GMX som sa vytrápil, kým som trafil rýchlu a presnú navážku.Nakoniec išiel najlepšie prach, ktorý som predpokladal ako najmenej vhodný N150. Hodgdon 4350 im veľmi nechutil, čo je približne ekvivalent N150. Asi rozmaznaná puška.Tak som tam ládoval ten Vihtavuori, 5-rán by som prekryl spokojne 1-eurovou mincou. A to je pri nadupanej 300win.mag veľmi slušné. Raz som skúsil továrenské Oryx, tie mi išli vždy v mojich zbraniach veľmi slušne, a v tejto japonskej potvore Howa mi nejako rozhadzovali. Nie každej zbrani chutí továrenské...veď si to zistil tiež, a je tam veľa faktorov, dĺžka hlavne, stúpanie drážok, váha strely... ◄ reagovať
Od GMX som si veľa sľuboval, bol som na strelnici a strieľal Oryx, GMX a KJG v .243W na 50, 100 a 200m a žiaľ GMX okrem toho, že viac kopal ako ostatné(čakal som že najviac kopne KJG) mal najhorší rozptyl, čo ma nepríjemne prekvapilo...len doplním, že som strieľal továrenské strelivo. ◄ reagovať
Pepies: Konečne jeden z mála ľudí, čo strieľa na Slovensku tak zatracované a pritom vynikajúce monolity. Ktoré neznalí a konzervatívni poľovníci nazývajú "zlými celoplášťami". Keby som nemal ešte v zásobe okolo 80ks SST, tak ich otcovi naládujem do jeho 6,5-ky. A určite toto:odkaz Lebo za KJG nevedia čo pýtať. Darmo, kvalitná strela niečo stojí. ◄ reagovať
Fando ja som to strielal v R93 ale v 308W, 30-06 8x57 js sa mi Lapua Mega veľmi osvedcila a velka škoda ze uz ju v 8x57js nerobia . Ale pár rokov dozadu som presedlal na monolity tak už ma to netrápi. ◄ reagovať
Každé flintě asi chutná něco jiného, ale u mě je ta mega jedničkou a už měnit nebudu splnila mé požadavky nad očekávání nepodlívá nerozbíjí a přitom perfektně prostřeluje i silnější kusy mnohem lépe než např 8x57. ◄ reagovať
U nas su za 45, u susedov v CR za humnami ich maju za 27! Tiez v loveckych potrebach, tak ako je to mozne? Chrapunstvo nasich predajcov a 300% rabaty... ◄ reagovať
Mega potrebuje svoju rýchlosť, mne pri nízkej rýchlosti robila "neplechu". V 30-kovej ráži mi bola tvrdá. Dosť mi to utekalo po komorových ranách. Ale pri "svižnejšej" navážke odvádzala slušnú robotu. Pepies: Nosler Accubond, výborná voľba, Interlock tiež, a aj SST 140gr funguje v tejto ráži neskutočne dobre. V CZ550 sa to dá uhrať do cca 10mm rozptylu. ◄ reagovať
Baxik do zelenca to máš cca 50 km a tam dostanes aj Lapua Mega aj Accubond. Ked som mal 6,5 skusal so KS dosť velka devastacia diviny rovnako ako Oryx s Vulkanom v celku spokojnost ale najviac som bol spokojny s Interlock od Hornady . Lapua Mega mi dost podlievala. ◄ reagovať
V této ráži jsem zkoušel SB a normu a jednoznačně je lapua lepší po všech stránkách nežli norma SB je dobrý tak na škodnou. ◄ reagovať
zdravim Fando a je to najlepsia kombimacia s coho?ake kombinacie si skusal ja mam tuto raz par mesiacov zatial mam odskusany RWS KS ten ma nepresvecil a teraz testujem vulkany a mam federali ale tie mam tak len na strelbu do terca.Tie megy sa mi pacia len ich v mojom okoli nemal ziadny predajca. ◄ reagovať
Střílím v této ráži lapua mega 10,1g a musím říct, že je to nejlepší kombinace jakou jsem doposud vyzkoušel, zvěř spolehlivě prostřeluje někdy pravda dál od nástřelu(70m) záleží na zásahu, ale co je podstatné vždy je dostatek barvy na dosled bez psa. Je to úžasná ráže, kdo ji neměl nikdy nepochopí. ◄ reagovať
Problém s Megou? Za tri dni to máš doma, samozrejme úhrada vopred. Objednávam si odtiaľ už pár rokov a až na jedno nedorozumenie všetko o.k. odkaz alebo: odkaz Ak ti to bude niekto prebíjať, odporúčam strednú a vyššiu rýchlosť. Ak potrebuješ vidieť farbu,priestrel, tak tam natlač monolit a buď si istý, že aj po škaredých zásahoch je dohľadávka úspešná. ◄ reagovať
Naloje Lapua Mega ma v ponuke p . jedlička zo Zelenca ak samostatne strely ma on aj Hermes aj Šoltes ◄ reagovať
glen rieš to jednoducho,zober zálohu.Pre tovar neprídu ale keď zoberieš zálohu pre peniaze pôjdu určite.Vlastná skúsenosť. ◄ reagovať
Je problém vybaviť na polícii Zbrojný Sprievodný List a vybehnúť do Čiech ? ◄ reagovať
Ja si myslím že problém je aj v cene. U nás sú dosť drahé. Napr. oproti Českej republike. Ale skôr ma zaujíma ako zver reaguje na ranu. ◄ reagovať
Problém nie je s dostupnosťou, ale s ľuďmi čo si niečo objednajú a potom si to neprídu zobrať. ◄ reagovať
LukasV - Megy sú dobré v každom kalibri ; býva však problém s ich dostupnosťou !!! ◄ reagovať
A čo poviete na Lapua Mega 10,1g v tejto ráži? Máte nejaké skúsenosti? ◄ reagovať
Dakujem pani za vsetky vase postrehy. Najskor asi vyskusam tie fabricke NTG Accubondy - najjednoduchsia cesta.Lovu zdar. ◄ reagovať
cagi vysoku som zatial s nou nestrelil, diviaciu po komorovej rane neprestreluje, ale odbehuje max. 50 m a jeden 80 kg lanstiak mi ostal na 5-6 krokoch. Samozrejme toto strelivo doporucujem na srnciu max. na mladu ciernu. Nemyslim si vsak ze by nezvladla vysoku. Ale to uz radsej NP pripadne Oryx.... ◄ reagovať
Určite je v tvojom okolí pár chlapcov čo prebíjajú...ak chceš strielať na väčšiu diaľku ako je 150-200m, tak ich požiadaj, aby ti prebili nejakú strelu, ktorá má vyšší balistický koeficient a pritom sa vyznačuje väčšou ranivosťou. Ja by som ti odporučil Berger VLD HPBT Hunting,skúsený prebíjač ti ju vytiahne na vyššiu rýchlosť, samozrejme s ohľadom na dĺžku hlavne, použitú nábojnicu, prach...a ak ti vypľuje aj tabuľku z Quick loadu napr.do 500m, s hodnotami poklesu strely napr.po 10m, je to pomerne presné a hravo môžeš potom kliknúť a strielať veselo na komoru na väčšie diaľky samozrejme na tú ranu to chce aj odmerať diaľkomerom. Berger VLD je mimoriadne dobrá strela, ale zase jej nechutí čo i len malinký kontakt so steblom trávy...vlastne tejto strele to vadí aj pri 210grainoch v 300win.mag. Kvalitatívne na dlhé vzdialenosti je dobrý aj Interbond od Hornady, mapríklad. ◄ reagovať
Omlouvám se za výraz "v ohni" ,srnčí ano , vysoká , sele a lončák do 20m . Pravda , jsem opatrný střelec , pokud si nejsem jist zásahem , jen pozoruji a vzhledem k honitbě kde lovím střílím většinou do vzdálenosti kolem 40 - 80 m. Každopádně od té doby , co mám 6,5 tak svoji první flintu 7x64 jsem nepoužil . ◄ reagovať
Lubo, tak tuto by so to pripisoval pouzitemu strelivu. BST sa predsalen rychlejsie rozklada a v prevedeni od Normy predstavuje azda najrychlejsiu fabricku strelu v 6,5 a tak srncek ostava v soku... Ako sa sprava na vysokej? prestreluje? ◄ reagovať
Co sa tyka diviacej a vysokej zveri, tak suhlasim s cagim a bleikerom... ale srncia mi po rane na komoru pravidelne ostava v ohni. Strielam na zadnu komoru ak sa da a pouzivam 7,8g BST od Normy... Vrelo mozem toto strelivo do svedky doporucit... ◄ reagovať
No, pokial naozaj netrafis chrbticu co sa najcastejsie stane pri zasahu na vysoku lopatku(nepocitam rany na hlavu a krk) tak to ci zver ostane v ohni podla mojho nazoru od kalibru az tak velmi nezalezi. Podla mojich 15 rocnych skusenosti mi zver po komorovej rane malokedy ostala v ohni. Paradoxne viac po 223Rem ako po 8x57IS ktoru som kedysi mal...Ale vacsinou mi zver aj po dobrych ranach aspon par metrov pobehla, niekedy viac, niekedy menej. Preto ked nieto povie ze mu vsetko ostava v ohni a pritom nestriela cielene na hlavu ci krk, tak to moc neberiem. Ked si pozriete videa napr. z lovu srncov vo Svedsku kde sa bezne pouzivaju kalibre 300 Win Mag,7 Rem.Mag. a pod, tak tam srnec castokrat po komorovej rane leti ako otraveny sip este aj 100 metrov, potom ho zrazu svacne o zem, dvakrat s nim zatrasie a je hotovo....podla mna kalibrom to nieje. Odbornici na fyziologiu by nam to vedeli vysvetlit... ◄ reagovať
BAXíK-presne,vždy sa len divím nad príspevkami uvádzajúcimi ,že všetko mu zostáva v ohni.Nepochopím a dokonca tak trochu aj neverím.Detto pri mojej 30-06,ano strela na lopatky funguje,ale tam musí byt potom Accubond alebo niečo podobné,inak....A pri kuse pre seba v závere sezony velmi rád posuniem zásah do zadu na plúca,aby tam bol odbeh-kvalita diviny pri správnej fermentácii sa velmi pozitívne potom prejaví. ◄ reagovať
u nas je asi vitalnejsia zver ak netrafim obe lopatky ci stavce a pod.tak mi zver v ohni neostava.A to som napr. dohladaval nedavno diviaka streleneho 8x57ckou, srdce na kusy a unikova vzdialenost cca 70m.Dokonca ani po 45/70gov mi diviaky neostavaju v ohni a to je kladivo na diviaky pri strielani na rozumnu vzdialenost ◄ reagovať
V této ráži lovím 2 roky , ne že bych měl uloveno desítky kusů , ale co jsem ulovil , tak vždy zůstalo v ohni . lovím Sako 10,1g a Lapua Mega . Střely fungují na veškerou zvěř , jen bych zvažoval střelbu na delší vzdálenost jak 120,150 m . Po tom dost "padají" .... a jako nováček na tomto fóru zdravím všechny účastníky a přeji všem Lovu zdar ! ◄ reagovať
Peter keby si si to precital cele tak som pisal ze som si zabudol vulkany doma a neviem co je na tom az take nepochopitelne ak to mam odskusane tak sa nebojim strielat a ziadnu korekciu nemusim robit ked strielas na komoru aj tak tam nemas namalovany terc a 7 cm na 120m na diviakovi neodhadnes tak ako neodhadnes ani presnu vzdialenost ked nemas zrovna dialkomer co asi az taka bezna vybava polovnika nie je.Ja jednoducho strielam na stred prvej tretiny tela a tam korekciu nerobim ziadnu.Ja osobne som na hlavu alebo na krk nikdy cielene nestrielal okrem dostrelenia a parkrat sa mi to stalo na spolocnych aby som nekecal.Moj ucitel mi vzdy vravel ze je to neeticke a nepolovnicke aj ked ja to neodsudzujem kazdy je zodpovedny sam za seba. ◄ reagovať
Pokiaľ si nastrelím pušku na nejaké strelivo,tak používam iba jeden konkrétny druh streliva.Neviem si predstaviť, že by som mal naládovať niečo a premýšľať, či mám mieriť vyššie ,alebo nižšie.Ale poznám aj takých odborníkov , ktorým stačí, ak zasiahnu na 100 metrov kruh o priemere 20 cm a sú spokojný. Veď to chytá komoru. Hold každý sme iný. ◄ reagovať
cagi stastie som nemal mam tie naboje odskusane na 100m cca 7cm hore takze ked som strielal na stred komory tak tam je rezerva bez dakych korekcii,a s tymi vzdialenostami mam odskusane ze na vzdialenost 100m a dalej sa aj obycajne poloplaste spravaju slusne nakolko uz nemaju tu rychlost ale na vzdialenost okolo 50m sa ukaze kvalita strely,ci sa nerosype na kusky plastu a olova.A este jeden poznatok pri stahovani lanstiaka po tom federalovi som mal problem najst skoro vstrel ,takze ked nie je priestrel tak asi o farbeni to moc nebude.A ze tie kusy neostavaju v ohni sa mi paci aj s hladiska hygieny diviny a mam vyborneho farbiara ktory sa pri tom vyziva a u nas na rovine mi kus nevbehne do ziadnej doliny ci skarpy odkial by som ho musel pracne tahat.Samozrejme mam na mysli zasahy na hrudny kos nie na mako a pod. ◄ reagovať
Dik za postrehy Baxik. To si mal aj trosku stastie s tym Federalom na tu dialku ked mas pusku nastrelenu na tazsi Vulkan. Preco sa obavas ucinku Federala do 100m? Ja by som sa skor obaval nad tych 100. Prave s tymto nabojom neboli kamosi z horniakov spokojni ked strielali zo zvaznice na zvaznicu. Malo farby, zver odbiehala vzdy, dohladavka bola pravidlom. ◄ reagovať
cagi poslednych dvoch lanstiakov strelenych na vatsiu vzdialenost som strelil na cca 150 a 130 m obidvaja v ohni strelene na stavce jeden streleny vulcanom priestrel vystrelova strana cca 5cm, 10cm chrbtice totalne nepouzitelny,druhy streleny federalom povershok zasah zhruba na tom istom mieste bez podliatin vystrel cca 2cm.Bol to moj prvy kus streleny federalom(vulkany som si zabudol doma)a bol som milo prekvapeny ale podla jedneho pripadu sa nedaju robit zavery.Preto by som privital dake postrehy o tomto strelive ktore sa da kupit za cenu ceskeho streliva.Pouzivam ho na kontrolnu strelbu ale uvazujem ze ho este vyskusam na zver aj ked mam obavy ako sa bude spravat na kratku vzdialenost na ktoru strielam najcastejsie kedze je to obycajny poloplast. ◄ reagovať
Priatelia, predsalen by som sa vratil este k povodnej mojej otazke a to bola ucinnost "švéda" na tazsie kusy zvery pri vzdialenosti viac ako 100m, lebo s tymto vlastne skusenosti este nemam. Do 100 metrov je zbytocne rozoberat ci je tento kaliber vhodny na taku ci onaku zver. Urcite je dostacujuci a vyber strely je uz len vecou vkusu a individualnych preferencii.Nad 100 metrov si myslim to uz je ale ine kafe. Tam sa okrem kvality strelca, optiky a zbrane ukaze aj rozdiel medzi tym co sa do hlavne laduje. Mam totiz viacero postrehov od kamaratov z horniakov kde 1.9. postavia 6,5lku do kuta a vytahuju 308, 30-06....co je logicke. Ale urcite je nas viacero takych co nemaju skrynu zapratanu zbranami a 6,5lka je jedinou moznou aj v pripade ked v doline na protilahlu ruban vytiahne z mladiny crieda vysokej a dialkomer ukaze 160m....taketo skusenosti ma zaujimaju. Lebo to ze sa da v taktomto pripade aj nevystrelit, to uz odskusane mam:-).LZ ◄ reagovať
NO VULKAN SOM CHCEL vyskusat ked dostrielam partitiony ale teraz som trochu na vážkach, ked tu su spominane jeho devastacne ucinky, určite by som sa uz nevratil ku doppelkernu, tam su ucinky uplne nevyrovnane a nepredvidatelne... ◄ reagovať
Neviem preco tu vatsina pise o kalibri na nedospelu zver.Podla mojich skusenosti dospela diviaca zver reaguje na zasah tohto kalibru lepsie ako nedospela zver.Samozrejme pisem o zasahu na hrudny kos.A co sa tyka vulcanu tak ten je v tomto kalibri devastacny az moc na moj vkus v pohode predbehne aj kaliber 7x65 ktory som pouzival doteraz.Nedajboze trafit nejaku hrubsiu kost alebo trafit kus trochu zo sikma katastrofa dostrielam krabicku a idem do dacoho ineho.Unikove vzdialenosti poslednych 6tich prasat a lanstiakov po zasahu na zadnu komoru od 60 do 100m a jeden kus v ohni.Nepisem o zasahoch na stavce tam je to jasne.PS: na lopatku sa uz nesnazim strielat po poslednom pokuse uz nemienim pocuvat tie komentare ◄ reagovať
cagi neviem odkial to vlaci clovek co to prebija ale preverim to mam to do 6,5x57 a funguje to pekne pes nema co dohladavat ◄ reagovať
Cagi, na všetko od mačky po vysokú. Srnčia a škodná (líšky dosť poškodzuje, tak, ako väčšina striel, okrem celoplášťov) stále v ohni, diviak a vysoká buď v ohni, alebo krátky odbeh. Nosler TGA som kupoval v Senci ◄ reagovať
Originál Nosler Trophy Grade Ammunition so strelou accubond 140gr sa dajú kúpiť napr. tu odkaz ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.