Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
milos nono-zabudol si na .257-aj to je 6,5 ◄ reagovať
Premenovať tému na "Diameter .264" a nikto nebude mať námietky. bude tam obsiahnuté od 6,5 v magnume až po Grendel. ◄ reagovať
Pista nedurdi sa. Ja v tom nevidim nic zle, stale sme v 6,5mm, nepresli sme na 308. Myslim si ze zakladat samostatne temy ci uz na 26Nosler alebo Creedmore je zatial uplne zbytocne... ◄ reagovať
Pepies problém vidím v tom že skoro každá téma skonči niekde úplne inde a potom sa divíme že je tu pozakladaných spústa duplicitných tém nakoľko pôvodne zadaná téma až na pár príspevkou stratila svoj účel. ◄ reagovať
Pista64 nechápem s čím mas problém určite je jednoduchsie opytat sa v tejto téme na naboje identické so 6,5x55SE ako zakladat ďalšie témy. ◄ reagovať
O čom je vlastne táto téma? ◄ reagovať
Motaq: Tento kaliber je na Slovensku dá sa povedať, že neznámy, za mlákou je pomerne populárny, a hlavne aj u športových strelcov...vydrž chvíľu, kamarátovi akurát kompletujú pušku, za cca 2- týždne bude hotová, tak vyladí nejaké navážky, samozrejme s Bergrom a podám správu, poprípade foto. Tiež som špekuľoval ako jednu z variánt túto ráž na streľbu na kratšie vzdialenosti do 700m, ale asi zvíťazí nejaká divočina v 7mm RUM.Uvidí sa... ◄ reagovať
to ja viem, ale zalezi od streliva akurat pozeram nosler a je to dost podobne s 6,5x55 SE ◄ reagovať
trosku z ineho konca, ma niekto skusenost s kalibrom 6,5 Creedmore? ◄ reagovať
záleží od renomovaných výrobcov zbraní , či kaliber26 nosler zaradia do svojho výrobného programu a tým pádom sa stane bežným - štandardným kalibrom v Európe ,ako napr. Blaser ,Sauer,Mauzer atď atď. Dôkazom toho je aj kaliber 300 Win.Mag, ktorý je najrozšírenejší magnumový kaliber v Európe aj vo svete. ◄ reagovať
motag, súhlas. a by si si ho vedel užiť, treba sa naň trochu pripraviť. aspoň tak, ako som písal. a to mám na mysli poľovnícku, nie inú streľbu. na poľovnícke účely včetne nejakej tej rany na strelnici vydrží do staroby pri dobrej údržbe. ◄ reagovať
26 nosler nebude standardny kaliber na Slovensku nikdy (suhlasim s vami), tak ako ine kalibre, o ktorych sa tu vedu debaty a pouzivaju sa roky. Ale ak niekto poluje nad 200 a viac metrov niekolko krat do roka (alebo 1 x za x rokov), tak tento kaliber je to prave orechove (ci uz na Slovensku, albo v zahranici). Sam som stielal 2 x v zivote nad 200 metrov a "nastastie" som trafil (2 x srnec v Madarsku, 215 a 265 metrov). Nemal som cas merat vzdialenost, ani predychavat pred vystrelom. Bola to otázka par sekund, ked mi povedal sprievodca, je to on, stielaj. Ale musel som v podvedomi premyslat nad „balistikou“. Pri tomto kalibri mate o jeden problem menej. Eliminujete balistiku a mate vyssiu sancu na uspech aj pri zlom dychani. ☺ ◄ reagovať
Mna by zaujimalo niece o chemickom cisteni resp. o cisteni LR zbrani. Nechám sa velmi rad poucit ... ◄ reagovať
Turbiak ja nehovorim ze nemas pravdu pre LR sportovu strelbu to asi nebude to prave orechove aj ked vela zalezi od kvality hlavne a udrzby.... ale na polovanie to bude urcite zaujimavy aj ked nie standarde vyhladavany kaliber.... urcite by som ho nebral ako jedinu zbran ale ako doplnok na dlhsie vzdialenosti to je vinikajuce....podla mna... ◄ reagovať
BLEIKER to napisal velmi trefne,plne sa s tym stotoznujem. motaq : Ja nechcem hanit ten 26Nosler , urcite je to zaujimavy naboj , mat neobmedzeny rozpocet tak isto by isla do zbierky zbran s takym kalibrom...len ta zivotnost je velky problem .. a k tomu cisteniu , to je holy fakt ze pokial sa o to riadne staras a chemicky cistis tak zivotnost bude lepsia ... ale kolko poznas polovnikov ktory to tak poctivo cistia ?? dalsia vec je kto si co predstavuje pod pojmom zivostnost... 1 MOA to bude strielat aj po vystreleni 2x nasobneho poctu tzv. zivotnosti hlavne .. ◄ reagovať
bleiker, nechcem ani polemizovať, ani poúčať, no pre mňa bolo dýchanie dýcchaním a to čo zrejme máš na mysli ty, je psychická príprava. no nemyslím, žeby sme to mali až tak pitvať, preto odkazujem na kvalifikovanú prípravu. na malikabrovke sa trénujú základy: dýchanie, spúšťanie, zaujatie polohy, spôsoby založenia zbrane, stabilitu... vo väčšom kalibri trénuješ už na reálnu vzdialenosť, vôbec to nemusí byť tá 6,5ka. trénujú sa návyky. s reálnou zbraňou môže byť záverečná časť, potvrdenie nácviku a zároveň ako prvok na upevnenie psychyckej stability- dôvery v zbraň. nepíšem to ani tak tebe /myslím, že si rozumieme prečo/, ale skôr pre tých, čo to chcú skúsiť. niekedy totiž hovoríme o tom istom, len inými slovami. prečo to popisujeme tak, akoby kolegovia poľovníci nevedeli strieľať? lebo zodpovedná streľba na 300+ jednoducho vyžaduje dobrú, cieľavedomú prípravu. ◄ reagovať
Trochu sa pridam aj ja ,nakolko mam kaliber,ktory je doslova autogen na prechodovy kužel.Musím dat za pravdz tomu,čo píšu Turbiak a MMasska.Strelba s kalibrom na dlhe vzdialenosti si skutočne vyžaduje trening a to s tou ZBRANOU,KTORU PRI LOVE NA TAKETO VZDIALENOSTI BUDEM POUZIVAT.Tym dychanim nemyslel MMasska dychanie pred vystrelom,ale tzv.predychanie,ked som vnutorne stotožneny s tym,že som naozaj a dokonale pripraveny odpalit.Trenovat napr.s 243 na 100m hoc aj na maly ciel a potom strielat na 300M-napr.so 6,5x284 je nezmysel,a nemyslim tym kvoli spatnemu razu.Jedine,že by si niekto kupil trbars 257Wby a strielal s nim do 200m.....Pri strelbe na LR musim byt s danou zbranou dokonale zžity a musíme tvorit jeden celok,už len ine prilícenie vedie k chybeniu,resp.k velmi zlemu zasahu... ◄ reagovať
takze myslim si ze kal. .26Nosler vyuzitie na polovanie urcite ma, a aj na slovensku sa najdu ludia co ho ocenia a vyuziju, samozrejme nepredpokladam, ze to v SR bude kaliber na kazdodenne polovanie to samozrejme nie, na to mame ine kalibre ale tvrdit, ze je to nepouzitelny kaliber je nezmysel, tak isto ako aj v pripade napr. .257 WBY Mag., ktory patri medzi 6.5 medzi velmi oblubene kalibre....a nie len za velkou mlakou.... ◄ reagovať
Turbiak ved to ze sa da na US forach docitat vselico a otazka je comu verit: A properly taken care of 264 WM made of modern steels can last over 2000 rounds, the 26 Nosler should last at least 1000-1500 maybe more. A normal hunter should be able to go many years with such a gun, an avid shooter should expect one day to be springing for a new tube. pre tych co by nerozumeli, v zasade ide o to ze pri dokladnej starostlivosti o hlaven pri kal 264WM kvalitna ocelova hlaven z modernej ocele vydrzi viac ako 2000 ran, cize pri .26 Nosler by to malo byt min. 1000 - 1500 vystrelov, co uz je ine cislo.... a k tomu co napisal MMaska, suhlasim ale kde je napisane ze musis trenovat len s tou zbranou? ved trenovat a strielat na strelnici mozes aj s inymi kalibrami a ked uz ide o to trenovat dychanie sa da aj na sucho bez vystrelu.... ◄ reagovať
mám ten kaliber. na športovú streľbu naozaj nie je určený. je to skôr pre poľovníctvo a pri vhodnom výbere strely poslúži naozaj dobre. na nácvik techniky streľby na väčšie vzdialenosti treba využívať všetko, čo je známe - od suchého tréningu, cez malokalibrovku po .308čku aj s prispením niekoho kvalifikovaného, alebo skúseného. kto nemá za sebou doslova kvalifikovaný, cieľavedomý tréning, naozaj by sa nemal hrabať do streľby na väčšie vzdialenosti. a samozrejme k tomu mať minimálne základnú výbavu. kaliber je na bežné poľovanie dobre využiteľný, len vyžaduje trochu viac vedomostí o strelive a jeho vlastnostiach ◄ reagovať
Tak pani dam aj ja dajaky koment. Ano Turbiak to napisal presne, je to raketa, ktora nici krcok ako autogen a mam taky isty nazor! Hlaven vydrzi 500-600 ran a potom diametralne sa uz znizuje jej prestnost, takze pre sportoveho strelca sa neoplati vobec, lebo po 500 ranach sa s hlavnou len dokonale zoznamil a zacali spolu tvorit jeden celok a uz ju musi menit. A pre polovnika ci sa oplati? No to je na dlhu debatu.Ked si niekto mysli, ze vystreli 50 ran do roka a chce strielat na zver na 400 m, lebo mu to jeho zbran a vybavenie dovoli, tak je na velkom omyle. Na tu vzdialenost uz treba vediet dychat a psychycky sa na to pripravit a natrenovat to a to uz tych 50 ran nestaci a zasa sa dostaneme ku zlomovemu bodu a tym je zivotnost hlavni. Preto si Palo mysli, ze to nebude oblubeny kaliber, alebo myslím? ◄ reagovať
Motaq mne je to jasné, že nie sme pupok sveta, ale my na Slovensku sa pohybujeme v našom svete, neviem, či reálnom, ale vo svojom okolí nepoznám z 2000 poľovníkov nikoho, kto by poľoval týmito kalibrami. P.s.: možno by sa našli 2-3 maníci, hovorím o reálnom poľovníckom využití, nie športovom. ◄ reagovať
jarodt, tu by som s tebou nesuhlasil, to ze u nas je za beznu polovnicku vzdielenost povazovanych 100m neznamena to ze je to tak vsade. to ako keby si napisal, ze nik z polovnikov nepouzije kaliber .257 WBY MAG. co je velmi oblubeny kaliber medzi polovnikmi, to nehovorim, ze je to u nas tak ale mi nie sme pupok sveta... takze s tvojim vyjadrenim o nulovom vyuziti nemozno suhlasit... ◄ reagovať
Turbiak, je treba sa pohybovať v reálnom svete a rozmýšľať tak, že 99,99% poľovníkov ten kaliber nikdy nepoužije, reálne využitie v poľovníckej praxi je takmer nulové a keďže sme na poľovníckom fóre a nie na športovom tak je to celé o ničom. ◄ reagovať
motaq: Mas aj Ty kusok pravdy..avsak je to kaliber na Longrange , cize tam je vysoky predpoklad ze ten strelec bude hodne ran venovat treningu a na ,,strelnici,,realne vystriela ovela viac ako na zivu zver....tak to nefunguje ze kupim si taky kaliber , nastrelim to a potom veselo polujem na 400 m bez treningu .. z mojho pohladu sa ten kaliber neujme z dovodu tej sialene nizkej zivotnosti ◄ reagovať
Osobne si taktiez myslim, ze nikto z 98% polovnikov nevystreli za rok viac, ako 50 ran. Aj keby to bola moja jedina, univerzalna flinta na vsetko. Treba si zvazit prednosti, ktore ponuka takyto vykonny kaliber.U mna prevazuju pozitiva pred negativami. To je ale moj osobny nazor. ◄ reagovať
Turbiak, keby to tak aj bolo ako pises, rozmyslam nad tym kolko rokov bude trvat polovnikovi pri pouzivani tohto kalibru pokial vystreli 500 ran? nie je to kaliber, ktory budes nosi na spolocne polovacky takze za sezonu tak 20-25 ran aj to som asi prehnal, nakolko predpokladam, ze si to malokto kupi ako jedinu zbran na polovanie, skor to bude doplnkova zbran... takze to je tak 20 rokov? ◄ reagovať
Samozrejme 6,5-284 mam , a po 1000 ranach som daval robit novu komoru kvoli tomu ze nabeh bol vypaleny...idealne by bola samozrejme nova hlaven.. vystrelim este tak 500-600 a pojde prec... nastuduj si US fora..tam sa z toho smeju ... ze uz .264 WinMag konci pri 600-700 vystreloch a nie ze urobit naboj ktory ma este vacsiu prachovu napln... je to kaliber pre amikov, strelit 500 ran a hlaven vyhodit..aj tak to nie je bohvie co , 100 ran vystrelis kym hlaven zabehnes , najdes navazku..potom vystrelis 400 ran a znova si na zaciatku:) ◄ reagovať
Hlaven pri 6,5x284 konci po 1000 vystreloch? Mas k tomu nejake info? ◄ reagovať
nofi : 6,5-284 konci pri 800-1000 vystreloch.. a tam je tak 48-50 gr prachu .. pozri sa o kolko je vacsia nabojnica 26Nosler odkaz tu sa jedna o pomer objemu prachovej naplne a priemer strely...500 ran a presnost sa stane minulostou ◄ reagovať
Turbiak, ustova rychlost 1036 m/s nie je nijak dramaticka. V 6,5ke (nehovorim 6,5x55, toto sa nosleru 26 nevyrovna) mas ovela rychlejsie strely dosahujuce bezne rychlosti okolo 1100 az 1150 m/s a su roky pouzivane. Neviem, preco by si mal menit hlaven po 500 vystreloch. ◄ reagovať
nofi: ono je to pekne...ale menit hlaven kazdych 500 ran by sa mi teda fakt nechcelo ... jednak to sialene predrazi strelbu a jednak cakat mesiace na expertizu kvoli vymene hlavne ◄ reagovať
Zatial podla mojho nazoru najlepsia balistika v kalibri 6,5: odkaz patron vyzera fantasticky, energiu na 360 yardov ma o 30% vyssiu ako 3006. O balistke ani nehovorim. ◄ reagovať
Tak prý bude SB dělat opět 10,1g střely v této ráži. ◄ reagovať
O čistení hlavne, vývrtu je snáď zbytočná debata. Ja nepokladám za čistenie mosadznú kefku, flanel, alebo boresnake...to je len také provizórne "vytretie" laufu. Po každých cca 20 ranách u mńa nastupuje chémia. A potom sa zbraň odvďačí pekným rozptylom. ◄ reagovať
pri medenych strelach je velmi dolezite casto cistit vyvrt, inac co dost rozhadzuje- vlastna skusenost s barnes TTSX. po vycisteni presnost spickova ! ◄ reagovať
baxik: Kým ti to dostrelí na 100m a dohľadáš, tak buď rád...ale nie, žartujem. Veľa ľudí má radosť, čo kupujú Sellier B., pretože kopa ľudí poľuje s krátkym "štucom" je to lacné strelivo s dobrou strelou Partition. Neviem, asi by sa tí ľudia čudovali, keby im to nestrieľalo presne pri nejakých vysokých rýchlostiach v týchto puškách. To je ako keď si niekto kúpi magnum. ráž s krátkou hlavňou a dá si tam niečo našpikované na vysoký výkon...totálny nezmysel. ◄ reagovať
Tiež neviem odkial chodia na tie ceny. ◄ reagovať
zdravim a ako je to s tymi ceskymi monolitmi?Reklama bola velka a volako skapal pes ci?pouziva ich tu niekto?A tiez by ma zaujimali tie noslerky od SB ake ma kto skusenosti.Podla tabulky na stranke SB sa mi zda ze tie noslerky volako poddimenzovali co sa tyka rychlosti.Daju tam kvalitnu strelu a boja sa ju trochu nadupat cudne. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.