Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
Príspevok presunutý z diskusie Kaliber 6.5 x 55SE (autor: peter804).
ja so nikdy nepovedal ze je to slaby kaliber da sa polovat na vsetko len som povedal ze kamaratovi zver daleko odchadza pouziva RWS TUG je dost tvrda ale neviem ci je to tym...a to je jasne ze strielat na zver je tazsie ako na terc to mas pravdu. ◄ reagovať
milanko 12 to je v pohode poznam zopar chlapcou co su na strelnici v pohode ale akonahle mieria na zver je po parade cca asi 2-3 roky do zadu bol u nas chalan ma dokonca majstrovsku triedu na 50m malorazka a srnec ustal 3rany potom to uz zdal nakolko asi nechapal preco nieco bucha ak je jasno a odkracal mi behom na strelnicu predpoklad ze je blbo nastrelene nebolo na 50 metrou ok aj na 100 vsetko v poriadku vecer na posede obdobna akcia len uz som necumel do dalekohladu ale na strelca predpokladam ze tep mal infarktovu frekfenciu a hlaven sa triasla jak steblo vo vetre tak som to predcasne ukoncil a chalan bol v podstate asi aj rad mozno je to v tomto pripade obdobne ak chces mozem ti to dôjst predviest 6,5*57 ak sa dohodneme na odstrelovej cene na cokolvek co u nas beha ak to teda dokazem zacvaknut ver tomu ze to nie je problem kalibru zbrane ak nema blbu municiu co predpokladam ze norma nie je aj ked ju ja nepouzivam momentalne ◄ reagovať
milanko12 ja s tým súhlasím, že rana na komoru je najistejšia. Aj pri kalibri 6,5x55SE bez farby sa dá zvládnuť, veď psík nepofarbenú stopu zvládne, a pri dobrej rane s priestrelom do 100m kus nájdeš. U nás náš starý predseda vymyslel teóriu, ako loviť prasce v žite. ran na hlavu- buď dostane a je na fleku alebo nie. V ten večer vyrobil paradoxnú situáciu, keď mu odišiel kvíkajúci kus s odstreleným rypákom. Bola to rana na hlavu? bola....trafil hlavu? trafil (rypák je súčasťou hlavy, nie?) takže? niekde sa asi stala chyba:) najistejšie je strielať na komoru, s tým jednoznačne súhlasím. Ale vždy je nejaké ale...;-) ◄ reagovať
teraz je v uhynoch fotka diviacika s odstrelenou sankou pozri ako to vecsinou dopadne... ◄ reagovať
Iboo presne si to napisal skoro vobec.... to skoro je ta postrilana lan....ked sa zadari tak lezi ked nie tak ju nikdy nenajdes!!!! polovnicka rana je na komoru a aj pri horsom zasahu to psik spravy stopu bez problemou skus hladat lan bez sanky .... ◄ reagovať
milanko12- pripad od pripadu, ale nedohladavas skoro vobec ;-)) ◄ reagovať
iboo a ked ju strielas na krk a chytis kosti tak sa nehadze vobez len slabo odkazuje skor sa hadze ked je strelena na hlavu ◄ reagovať
milanko12 - no zaujímavé, ale praktické :) v takom prípade by som volil čo najťažiu a najpomalšiu gulu a lovil výhradne na plúca. Neviem síce kde poluješ, ale začal by som pri osmičke. :) môj názor ◄ reagovať
iboo u nas v zdruzeni sa na krk a hlavu nestriela (len pri dostrelovani ) veal zvery sa postrielalo nenasli sa a dokonca bola videna lan bez spodnej sanky len jazyk jej vysels papule......a kedze sa u nas maso seka medzi chlapou a takto strely kus je slabo vykrveny chlapy sa dohodli takto ... takze je take tiche tajomstvo a dohovor ze sa nebude strielat na hlavu ani na krk ....jasne ze su vynimky:) ◄ reagovať
milanko12- pokial ej to ako píšeš pán strelec, nechápem prečo nestriela na krk. krk mnohí označujú za najrýchlejší a najhumánnejší lov, kde zviera okamžite stráca vedomie (to ako sa správa po rane, ako hádže svojím telom už necíti a pokial ten pohlad envadí strelcovi, nevidím problém). ◄ reagovať
mirosz - je to chalan ktory vihrava strelecke sutaze nielen v zdruzeni...sam som videl ako jelen spicer po rane na komoru spodok srdca odstreleny padol na mieste hned sa postavil a odbehol tak 50M.. ◄ reagovať
milanko 12 len doporuc kamosovi nech hodne potrenuje leb tu nie je problem v 6,5*55 ale problem je v tom clanku od zeme k zelezu nic v zlom ◄ reagovať
Aj ja som mal zaujem o tento kaliber ale racej som kupil 7x57 stary osveceny:) mal som 8 to je delo super na diviaky ja osobne davam prednost lahodnej strelbe ◄ reagovať
milanko12 to mi bolo hneď jasné. Jedna nevýhoda tohota kalibra s dosť tvrdou strelou čo používam ja (norma oryx) je, že zver sakra málo farbí. neviem ako s inými strelami, ale kolega si Vulkany chváli. Faktom ale je, že čo oryx neprestrelí, to vulkan už vôbec nie. Nielen pri tomto kalibri platí, že netreba odfušovať zásah, veď je to nezodpovedné! Pri dobre umiestnom zásahu nieje problém, rovnako ako aj pri iných bežných, dokonca aj slabších kalibroch. Takže pokial niekto nevie strielať,a lebo si nieje istý má dve možnosti. Buď nevystreliť, alebo si to dobre natrénovať. či už máš 243 Win, alebo 300 WinMag. Silnejší kaliber čo do energie nieje cesta zaručeného úspechu. Zopakujem moju miliónkrát opakovanú frázu, že základom je trafiť. Pokial je toto niekto zodpovedne schopný plniť, tak mu vrelo doporučujem tento, ako aj hociktorý iný kaliber. 6,5x55SE s normálnym strelivom má dostatok energie a keď sa k tomu pripočíta kvalitná strela tak je úspech zaručený na všetku našu zver. Aj dohladávka patrí k lovu, nech je akákolvek. Pokial sa jej niekto chce vyhnúť , treba strielať na krk napríklad. Jeden môj kolega bol minule na posede úspešný s kalibrom 7,62x54R na diviaka cca 80 kg ktorého inkapacitoval na mieste, s nábojom 11,8g FMJ+Fe "sivý" na nejakých 100m, trafil na krk. Čo keby netrafil miechu ? ...... ◄ reagovať
iboo zle so to napisal mas pravdu odchadza mu to stale aj po dobrom zasahu dohladava vzdy.. ale po horsom zasahu dohladava dlho a narocne... je to poriadne namahave v terene aky mame v reviry ...aj na natlak chalanou vzdruzeni uz nestriela na vysoku ani na velke diviaky stymto kalibrom ◄ reagovať
vyslovena blbost. chcem vidiet vysoku, ktoru pri horsom zasahu po 30-06 netreba dohladavat.To ci zver odchadza po rane vobec nieje vecou kalibru, mozno to raz budu ludia chapat....neviem kde na to vsetci chodia , na to zovseobecnovanie a robenie svetovej pravdy z jedneho-dvoch pripadov.... ◄ reagovať
urcite sa stym da polovat na vsetko ale kamaratovi vysoka odchadza a pri horsom zasahu vzdy dohladava...preto presiel na 30-06 a 6.5X55SE pouziva len na srnciu a lisky ◄ reagovať
Peter - neviem na čo ju chceš používať, takto sa ťažko radí. aký míte revír, čo s tým chceš loviť, máš psa, akého, na aké vzdialenosti stým chceš polovať, aký si strelec, akú optiku an to plánuješ. Apoň toto musia ludia poznať, a potom ti aj ja napríklad môžem povedať či do toho choď,alebo nie... ◄ reagovať
Zatiaľ ešte nemám žiadnu. ◄ reagovať
Nejak som to prehliadol. ◄ reagovať
hmm.. ďalšia znovuzaložená diskusia :) Al veď zopakujme si ešte raz :))) Má s ňou len a len dobré skúsenosti. ◄ reagovať
dík, ešte som nemal možnosť z toho pukať ( iba zo sam. 58 ). ◄ reagovať
jaro1 - buchne a puška ťa potlačí dozadu minimálne....proste si predstav, že dáš 10 ročnému chalanovi vystreliť z gulovnice a povie ti pohoda.....strelba z toho je vážne pohodová, rachne ako gulovnica bežná, samozrejme že cítiť že to puškou dozadu trocha zatlačí, ale nemá význam to kŕčovito držať, lebo je to naozaj pohodička. príjemné strielanie...len treba dobrú pušku a kvalitné strelivo... ◄ reagovať
Ibo, ten náboj vz. 43, resp. kalašnikov, ako to kope? Samozrejme myslím výstrel. K ČOMU TO MOŽEŠ PRIROVNAŤ ? (Nejdeme sa ale baviť o tvare a lomení pažby, botke, to viem), iba ak ostrelive. ◄ reagovať
milanko12 - asi ??? balistika povedzme, energia nic extremne, ale postacuje....a spatny raz ? strielal si z toho niekedy? prid a dam ti vystrelit....porovnal by som to k 308 win, o kusok menej. vazne neklamem ! a to je moja puska relativne tazka. nehovorim, ze je to hroza, je to pohodicka...ale lahodka urcite nie. lahodka je 7,62x39. ◄ reagovať
Laskaa77 - veď teba to prejde....Za prve znacka Barnes, za druhe "znacka " SB .... to padanie je o niecom inom ◄ reagovať
asi pre jeho balitiku dopadovu energiu a spetny raz..... ◄ reagovať
6,55x55 je podla mna vymakany naboj a so strelou Barmes od Belotu musi padat vsetko a bez problemov ◄ reagovať
každý to chcete kúpiť( 6,5x55SE) ale napíšte že prečo! čo vás vedie k sympatiám voči tomuto náboju ??? ◄ reagovať
no ved jasne a o 6.5 nikto nic? ◄ reagovať
solirov-moja reč,skvelá zbran na všetku raticovu zver u nás,a ani s SB nemám žiadny problém ◄ reagovať
no a nechces tu ZKK predat:) ◄ reagovať
hadam sa mi este niekedy podari vyskusat aj ine znacky (a nielen na strelnici) kedze teraz po lese s flintou behat velmi nemozem. :) ◄ reagovať
ajajajaj... citam citam, oci mi prechadzaju zo vsetkych joulov a ustovych rychosti. :) Strielam ZKK 7x57 a este som nemal problem. Spokojnost s presnostou, vahou, vsetkym. Pred tym ju mal moj otec. A lutuje ze mi ju posunul. :) Mame priblizne rovnake postavy a sedi dokonale, co je viac nez dolezite. Strielam SB, ale nie ze by som sa branil vyskusat nove. Len mam tolko zasob zdedenych ze kupovanie novych nabojov mi pride ako trosku zbytocny luxus. A mozem povedat ze s tymto strelivom som problem este nemal. A to mam strelene od srnca cez mufloncie, lan az po 166 kg kanca. Aj pri mojej pazbe by niekto mohol povedat ze je to tazka krava (monte carlo) ale mne sedi perfisne a prave ta vaha a mohutnost pazby mi vyhovuje. takze je to o kazdeho chuti a guste. podstatne je aby flinta sadla. ked to tak nebude mozes strielat aj zlatom vykladam a vysledok bude na ........:) ◄ reagovať
kto vie este nieco zaujimave o tomto kalibrY?za prispevky dakujem dakujem ◄ reagovať
norma oryx a PP mám na 100m v 4 cm kruhu, takže nieje o čom, super kombinácia "lacného pracovného " streliva so špičkou. Chcel by som skúsiť PP na srnčiu na takú typickú komorvú ranu. je to dlhý poloplášť relatívne ťažký (10,1g) , velmi podobný takému, čo poznajú naši predkovia z 6,5x54 MSch. Aj je pomalý, kde pri Vo 730 m/s má úsťovú energiu "len" 2690 J čo je na srnčiu ako stvorené. zatial sa neukázal nijaký adept, čo by to chcel skúsiť na vlastnej koži. .. ◄ reagovať
Si písal že strieľaš NORMU Oryx netrebalo výškovo meniť nastrelenie na toho Partizana? ◄ reagovať
nanajvýš! dneska som otestoval Prvi Partizan v akcii, zatial môžem konštatovať len presnoť, na 60 m na chlp! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.