Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

6,5x55 SE skúsenosti a postrehy - diskusia

autor: off hunter2010
pridané: 28.12.2012 16:27

Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!

počet zobrazení: 116 324
počet hlasov: 1
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jazer, 12.4.2015 o 12:43

Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom

dať hlas príspevku | počet hlasov: 23

komentáre

zoradiť
zobrazené 481-520 z 642 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie Kaliber 6.5 x 55SE (autor: peter804).

off operak, 27.4.2011 o 12:40

Ak sa rozhodneš pre 6,5x55SE tak doporučujem projektil Nosler Partition.Je to veľmi úspešná kombinácia.Laboruje ho napríklad Norma. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 27.4.2011 o 12:34

Myslím nick wolf tu kedysi dal slušný odkaz, v ktorom sa uvádzalo, že v severských krajinách je pri love losov tretím najčastejšie používaným kalibrom na lov losov práve kaliber 6,5x55SE ( po 30-06 springfield ). P.s- Igor, dúfam, že som to nepoplietol :-o) ◄ reagovať

off mibe74, 26.4.2011 o 21:42

Moj kamarat, byvaly spravca na jednej lesnej sprave vlastni rossler titan 6 v kalibri 6,5x55 SE. Ked som sa ho pytal na ucinok, tak mi povedal, ze s vhodne zvolenym strelivom to pada jak po 30-06 a ze aj poskodenie zveriny podobne. Ja taky kaliber nemam, takze len od neho viem...ale na tvojom mieste, pokial sa rozhodujes len medzi tymi dvoma, tak jednoznacne 6,5x55 SE. Ma na tom hodenu optiku uz nepametam, ze aku a ma to na švenk montazi. Predaval to cele tusim za 2300 eur-tak nejako... ◄ reagovať

on lanus, 26.4.2011 o 12:25

V prospech voľby 6,5x55SE je i tá skutočnosť,že sa v rámci zosúladzovania európskych predpisov môže stať 243 Win. použiteľnou na lov raticovej zveri len v obmedzenom rozsahu ! ◄ reagovať

off iboo, 26.4.2011 o 0:06

6,5x55SE sa dá "vytlačiť" až na úroveň gulovníc stredného kalibru, čui už váhou striel, alebo energiou, spätný ráz príjemný.Mal som ju pár rôčkov,nejaké skúsenosti mám/na druhú stranu o 243W viem len teoretické znalosti, ale jednoznačne by som volil 6,5x55! ◄ reagovať

off orol, 25.4.2011 o 20:32

Pri streľbe nad 100m na vysokú a diviačiu zver ( obzvlášť ťažšie jedince), na spoločné poľovačky a nočné posedové poľovačky by som do 243W určite nešiel. ◄ reagovať

off nivo, 25.4.2011 o 17:06

Tak 6,5x55 nemám takže nemůžu hodnotit.Win.243 je určitě vynikající kalibr jde s ním ulovit v našich zemích všechno a neměl jsem s ním za 15. let žádné problémi,ale na vysokou a dosp.černou bych jednoznačně doporučil něco jiného např.7x64,30-06,8x57,9,3x62 ◄ reagovať

off PETAJKO, 25.4.2011 o 15:01

pavol68 do 243 je najtazsia strela 6,5g?????? A GECO TEILMANTEL 6,8g si este nepocul???? Inak s tebou uplne suhlasim, medzi 243. win a 6,5x55SE (ak nic ine), tak radsej 6,5x55SE!!! ◄ reagovať

off 308-Win, 21.1.2011 o 17:13

6,5 x 55 SE ◄ reagovať

off pavol68, 21.1.2011 o 17:01

Moje osobné skúsenosti s 243 W sú asi 7 ročné ( zamenil som za 7x65 R). Je to kaliber s dobrou balistikou, ale malá dopadová energia v cieli vzhľadom na ľahkú strelu ( najťažšia 6,5 g). Dôležitý je výrobca streliva, český SB bol totálne nevhodný( používal som ProAmm), ale možno sa už zlepšili. Ulovil som aj diviačiu zver aj jeleniu, ale boli aj náročné dohľadávky diviakov hoci zásah bol aj na komoru a odbehol aj 200 m a bez psíka stratený kus. Ak nebol priestrel - pri väčšom kuse žiadna farba, alebo len slabo. Ťažšia strela by možno zlepšila účinok na úkor balistiky, ale priemer je nemenný 6,2 mm.Kaliber 6,5 x 55 SE je určite vhodnejší,strely od 6 do 10 g) bal.parametrami trochu lepší ako 7 x 57 R, ale na vitálnu zver by som doporučil silnejšie kalibre 270 W, 308 W, 7 x 64, 30 06,8 x 57 atď. Aj keď ich má skoro každý, určite vie prečo. Aj s "tenkým kalibrom" sa dá dosiahnuť úspech, ale silnejší je bezpečnejší. Aj možná dohľadávka je istejšia. Ale ak chceš vybrať len z týchto dvoch kalibrov tak vhodnejší je 6,5 x 55 SE. Lovu zdar. ◄ reagovať

off BystraLovec, 21.1.2011 o 7:46

Tieš by som radšej zobral 6.5x55SE ◄ reagovať

off Poacher, 21.1.2011 o 7:42

Na zver, ktorú uvádzaš, z týchto dvoch kalibrov jednoznačne vhodnejší 6,5x55 SE. Stačí si pozrieť balistické tabuľky a ďalej netreba vysvetľovať. Ale na pravidelný a intenzívny lov dospelej diviačej a jelenej zveri by som doporučoval ešte o niečo silnejší a výkonnejší kaliber, ako 6,5x55 SE. ◄ reagovať

off iboo, 22.11.2009 o 22:32

tulpik - ale samozrejme, ty si videl , ja som zažil. Síce je pravda, že vysokú som ja s oryxom nestrelil, ale obávam sa, že keby to tá laň nakúpila cez plúca tak by tolko nefarbila, čo myslíš? Inak to nieje môj názor, to je všeobecná pravda, to som si ja nevymyslel ;-) Je to fakt tvrdá strela. ◄ reagovať

off tulpik, 22.11.2009 o 22:21

iboo dovol mi oponovat ti v tvojom nazore na oryxa, napisal si ze malo farbi. Mal som tu moznost vydiet na vlastne oci co dokaze oryx vystreleny na lan zo vvzdialenosti 50m lan to dostala nad srdce a prestrelilo ju durchom a este stihla ta gula zasiahnut za nou stojce tela ktore to dostalo nad zadne stehna a zastavilo ju az chrbtica toho telata. a chcel som povedat ze tej krvy po tej lani bolo naozaj velmi dost aj slepi by videl kadial ta lan utekala. ◄ reagovať

off iboo, 17.11.2009 o 15:11

Hyncik - veď no a čo, my vieme, on vie. Ani ja sa za svoje činy nehanbím :DD ◄ reagovať

off Hyncik, 16.11.2009 o 19:45

iboo - radšej potichšie :) on bude za chvíľu von :) ◄ reagovať

off iboo, 16.11.2009 o 18:29

xwolf - M. Černák, ale teraz má iné povinnosti :D ◄ reagovať

off xwolf, 13.11.2009 o 10:55

Kto konkretne sa na Slovensku venuje "profesionalne" skuskam streliva? ◄ reagovať

off MAX2, 13.11.2009 o 7:27

Osobne si myslím, že Norma Vulkan 10,1. Zver lepšie farbí, neodchádza tak ďaleko. Myslím, že lepšie odovzdáva energiu. Ak sa pozrieme na balistické parametre rýchlosť V0 806 m/s, V 100 724 m/s, nárazová energia E0 3282 J, E100 2648 J. Dostatočný výkon aj na vysokú. Pravda, záleží v prvom rade na strelcovi. Ja používam tento kaliber väčšinou na srnčiu a líšky, ale v pohode lanštiak. S Lapuou Mega nemám dobré skúsenosti. Pravda v inom kalibri. Kamarát to prebíjal do kalibru 30-06. Aj slabšiu zver to síce " durchuje", ale odbieha ďaleko. Má to prebytok energie, ktorú podľa mňa optimálne "neodovzdáva" u ľahšej zveri. Možno má niekto inú skúsenosť, ale ja ani kamarát, ktorý sa venuje problematike streliva a jeho skúškam profesionálne nemáme s Lapuou Mega dobré skúsenost. Určite záleží aj na vzdialenosti na ktorú sa strieľa. Aj na tom záleží ako "guľa" odovzdáva energiu. Určite je ale rozdiel aj v použitom kalibri. V kalibri 6,5x55SE skúsenosť s tým nemám. Pokiaľ sa týka streliva, tak na tomto nešetrím. ◄ reagovať

off jagter, 16.10.2009 o 14:21

vďaka..chcel som sa len utvrdiť..mal som také isté odporúčania.. ◄ reagovať

off iboo, 14.10.2009 o 10:54

iste že dá, akurát je trošku mäkkšia, univerzálnejšia podla mňa. Zažil som dosť ťažké chvíle s oryxom, jefakt že po oryxovi bolo vážne málo, ak vôbec bola farba. Horšie zasiahnutá zver je katastrofa! Tohto roku mi ušiel Srnec III.vt po rane na cca 150m v kroku, odhadujem ranu na mäkko, nepomohol ani osvedčený pes. Vulkan hodnotím ako univerzálenšiu, lepšiu voľbu. ◄ reagovať

off jagter, 13.10.2009 o 21:19

a čo norma VULKAN 10,1g? dá sa porovnať s norma ORYX? ◄ reagovať

off iboo, 11.9.2009 o 17:38

norma Oryx - málo farby ak vôbec, inak vynikajúci . RWS DK - kvalita za kus peňazí, Lpua Mega - asi najlepší kompromis. ◄ reagovať

off jagter, 11.9.2009 o 6:25

Strelivo do 6,5x55 - Viete mi poradiť zo skúseností,aké strelivo používať do 6,5x55 ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 16:51

ludia prebíja tu niekto 6,5x55SE? ◄ reagovať

off bodo1948, 4.1.2009 o 17:18

Tiež mi zatial ešte nesadla,ani jedna pažba z českej výroby,a mal som už skoro všetky.riešim to pažbou novou na mieru,alebo si ten krk nejako prisposobím,čo esteticky nie je pekné,ale nie s peknou pažbou sa striela.Aj teraz na CZ550 rozmýšľam čo urobím,pištolová rukovet mi je tenká a spušť daleko.Potom dám vediet z foto. ◄ reagovať

off rys2, 3.1.2009 o 17:39

Krk pažby, resp. pištoľová rukoväť patrí medzi medzi najchúlostivejšie miesta pažby a tak vítam jeho ROZUMNÉ masívnejšie prevedenie, ovšem len v žiadúcej a potrebnej miere. Prednedávnom som kupoval pre kamaráta novú 550 FS 270 Win a toho dreva je tam celkove moc na môj vkus – na prvý pohľad ani nie tak po stránke estetickej – ( i keď aj) , ako po stránke praktickej a úžitkovej. Mám síce rád istotu a pevnejšie prevedenia pažieb, ale toto sa mi už zdá trošku prehnané. Asi preto, že som držal, mal a mám zopár pušiek a preto viem, ako má pažba vyzerať. Si len myslím. Výrobca pažieb by sa mal tiež riadiť trhovým systémom – dopytom a mal by štandartne vyrábať pažby pre dlhoprstých a hruboprstých, ako aj krátkoprstých a tenkoprstých – teda z väčšou a mänšou dlaňou, rukou a to nie len na zakázku. Jednoducho povedané, krk pažby býva zbytočne predimenzovaný – teda mimo iného. ◄ reagovať

off lovecccc, 3.1.2009 o 9:48

iboo- no mne asi preto pasuje tá pažba že mám veľké ruky :) tá pištoľová rukoväť mi sadne ako uliata - len do dĺžky keby bolo a 3cmm dlhšia tak by to bolo fajn - no ale zvykol som si na ňu je to to pohoda . Zato ked držím ZKK 600 tak sa mi to tam stráca -ako keby som nejaký papek držal - nemám s toho dobrý pocit - moc tenké na môj vkus :) .
A k čisteniu zbrane úplne súhlasím - ja ju čistím vždy ked opustí múry domu - už len drobná zmena teplôt spôsobí orosenie a už je problém a to isté tiež ako píšeš je dotýkanie sa hlavne -slaný pot tiež dosť reaguje . Takže aj ked nevystrelím - po každej vychádzke zbraň riadne ošetrím . A tiež ju ošetrujem pravidelne raz do mesiaca aj ked ju nepoužívam a je odložená v skrini . ◄ reagovať

off iboo, 3.1.2009 o 9:36

lovecccc - aj mne sa robustná pažba páči, asi preto že nemám tučné prsty :))))))) údajne aj moja CZ 550 je rubustnej konštrukcie, čo mi je na smiech. Ale tá celopažba -to mi naozaj pripadalo ako nedokončené dielo. Ale vec vkusu. Keby to bol naoaj taký shit (čo do dreva) tak by to nikto nechcel..

stevie_y - ja som zas sásady, že pretrieť zbraň nahdričkou v oleji po každom chytaní kovových častí! Po častých návštevách u môjho strýka a neusálom obkukávaní sí jeho zbraní som si všimol zaujímavel kresby na hlavni jeho opakovačky zn. Browning. Boli to odtlačky prstov , už v trochu tuhšom prevedení. ◄ reagovať

off rys2, 2.1.2009 o 11:04

IBOO
SÚHLASÍM, dreva na 550 FS na mraky!!! a ešte viac!!! K príspevku: Iboo, nie je jednoduché ľahko žiť !!!!!!!!
Preto ťa prosím, aby si pokračoval. Tvoje poznatky a skúsenosti z poľovníctva sú na veľmi dobrej úrovni a vždy si rád prečítam Tvoj príspevok. ◄ reagovať

off stevie_y, 2.1.2009 o 9:43

Pani, ja mam CZ 550 v inom kalibri ale kamos ma presne tento kaliber. Celkovo co sa tzka CZ myslim si ze je to velmi dobra zbran za priaznivu cenu.Co sa tyka presnosti, pri pouziti streliva SB som nadmieru spokojny, na 100m nie je problem zasiahnut kruh s priemerom 1,5cm. Kamos striela normy a SB a tiez nema problem s presnostou. Co sa tyka starostlivosti zastavam nazor, ze po kazdej polovacke v nepriaznivom pocasi je potrebne zbran osetrit. To plati aj po vascom pocte vystrelov. Jedimy problem ktory som mal bolo strelivo prvi partizan - s ktorym som nedosahoval taku presnost ako pri strelive od SB. Tam sa mi najlepsie javi SPCE 11,2g, ale teraz strielam SP 9g a nepozem si tiez stazovat... Tj ja mozem CZ v takomto kalibti len odporucit, tento kaliber postacuje pri vhodnom strelive na vsetku nasu zver. ◄ reagovať

off lovecccc, 2.1.2009 o 7:47

iboo- no mne sa náhodou ta CZ 550FS s tou "macatou " pažbou páči :)) asi to bude vec v kusu . Ostatok súhlasím :) ◄ reagovať

off iboo, 2.1.2009 o 1:02

lovecccc - len tak medzi nami, nie moc verejne, aby si to zas nejaký expert nevyvsetlil pos vojom - videl som u Fraňa v nitre novú CZ 550 FS v 308 win - akože dobre, staré dobré Zetky, ale čo má táto nová FSka na sebe dreva, preboha ! dva dni s tým môžem kúriť až potom to bude aké také, skrátka hrubé a hrubé. Ale proti gustu nič.... mne sa polopažba páčia, nebude to tým že na iné nemám, no proste mám rád systém CZ a iné niečo ako savage, remingtom mi nejako nerežú, systém sauser a steyr mannlicher by som zvládol. Celá tá aféra okolo hrdzanevia zbraní je nafúknutá, to že od vlhkosti chytajú CZ zbrane líšku je fakt, no dnešní tiež polovníci majú za kritérium to, že puška musí bez starostlivosti vydržať všetko. No dobre, OK, nech vydrží, ale to je len plus. Je treba sa o veci starať, aby slúžili. Ak má niekto za podmienku, aby mu puška nehrdzavela,nech sa deje čokolvek, nech si ju dá pozinkovať, plastovú pažbu, vyhrievané rukoväte aby náhodou im nebola zim a podobne. Národ sa mi zdá niekedy až moc vychcaný. Prečo dnešný človek je taký citlivý, tak vsratý z niečoho bežného, prečo niekto sa nedokáže o svoju pušku starať, prečo mnohým robí problém stáť chvílu na mraze , držať pušku v rukách? Si tu, čítaš , vidíš....Ludia t plačú nad lkvalitou CZ, Zastava a podobné , o ruských ejdnotkách tu radšej nikto nepíše, lebo (sám dobre viem) sa boja kritiku od ostatných. Je to už raz tak, aj týmto celým webom - ak chceš byť dobrý a uznávaný na tomto webe, musíš sa tu verejnosti aspoň po pás vopchať.... Či už fotky, oblečenie, zbrane, strelivo, názory. Má tu vôbec význam viesť diskusie ? buď chválospev alebo kritika - toto je diskusia ? ◄ reagovať

off milanko12, 27.12.2008 o 10:30

irm-ja davam zastave prednost v cene a v tom ze vyrabaju rozne zaujimave kalibre ale v prevedeni urcite nie... ◄ reagovať

off lovecccc, 26.12.2008 o 21:47

irm- no Hlavne sa robia podla noriem CIP všetky a sú tam len drobné odchýlky - napr obsah Chrómu sa pohybuje od 1,5% do 3% - CZ dáva 2 alebo 2,5% neviem presne - takže zástava na tom o moc lepšie nebude s kvalitou hlavne . životnosť u novej CZ je 10 000 výstrelov a ká je u zástavy ? myslím že určite nie viac ako 7000. Ten kvalitatívny rozdiel čo ty opisuješ bude asi skôr hrošou povrchovou úpravou u CZ kde aj počiernená hlaveň hrdzavie žiaľ bohu - ale ak sa o zbraň staráš ako sa má a a ako je aj v manuále dodávanom k púške tak ti hrdzavieť nebude . A k tej pažbe neviem či si videl pažbu novej CZ 550 lux ale tá zástava na ňu nemá šancu a to doslovne - a o celopažbe ani nehovorím. Ale stále tvrdím že za tie peniaze je Zástav dobrá kúpa . ◄ reagovať

off irm, 26.12.2008 o 21:29

prikladam odkaz na fotku jednej zastavy co som nasie tu na stranke, podotykam zbran nie je moja a je to ta v strede na danej fotke ID 36831
neviem co je na tej pazbe spatne, mne osobne sa viac paci ako CZ, nie je lakovana a a po impregnovani olejom nadobudne matny nadych a je este krajsia
mozno sa opakujem, ale hlaven je kvalitnejsia ako u CZ ◄ reagovať

off lovecccc, 26.12.2008 o 20:57

irm- ale tá pažba na zástave sa s CZ nemôže rovnať a to doslova - železo bude na podobnej úrovni - a porovnávať Francúzsky a nemecký napinák - no jednoznačne francúz teda u mňa- a aj celkovo boli francúzske žiadanejšie a preto sú aj v súčastnosti používanejšie . Ináč proti Zástave nič nemám - podľa mňa za ti peniaze parádna flintička ktorej by som sa určite nebál . ◄ reagovať

off milanko12, 26.12.2008 o 16:08

irm-pofot tu zastavu ako to vyzera z blizka ◄ reagovať

off milanko12, 26.12.2008 o 16:05

ako neviem kazdemu podla vkusu ale mne sa teraz cz 550 luxs novou florian pazbou paci zastavu som videl len na obrazku a nepaci sa mi.o kvalite zeleza si nedovolim polemizovat cesku pusku som mal to hrdzavelo hned ...a mam aj novu malorazku 453 a tiez zmokla a bola cervena ...zastava netusim...ale kazdemu podla gusta dufam ze si snou vazne
spokojny ◄ reagovať

off irm, 26.12.2008 o 14:21

napinacik je v cene a je o triedu vysie ako ceska puska, neviem ako ty ale ja hovorim zo skuseností, pretoze mam obidve
co sa tyka spuste, poistky, chodu zaveru, kvality hlavňovej ocele aj pažby
ty zbran ma 2 nevyhody a to ze nema na slovensku autorizovaneho dovozcu (myslim Zastavu)
staci si pozret ovrovaciu znacku na zbrani a ta je česká preto je ich aj menej na nasom trhu, ale teraz to rozbiehaju šurany a da sa povedat aj BB
druhou nevyhodou, tou horsou, je ze nema montážne kamene, ale daju sa dokupit a pasuje tam original M98 + montazne kruzky a suma je od 1800 do 2000SK
aj s tymto ta to vyjde menej ako ceska puska s ovela kvalitnejsimi komponentami ◄ reagovať

zobrazené 481-520 z 642 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk