Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
Na to aby spoľahlivo a rýchlo zver usmrtil netreba hlaveň 74, 65 alebo 60cm dlhu.Stačí dokonale poznať anatómiu zveri, presne strieľať a určiť rozumnú vzdialenosť a každá zbraň sa stáva dostatočná na spoľahlivé usmrtenie. Lenže v drvivej väčšine prípadov sa nedostatočná schopnosť presne strieľať kompenzuje výkonným kalibrom, s domienkou že "kanón" mi zaručí že aj keď zver zasiahnem napr. do stehna tak aj tak vykrváca a dostanem ju. Je to naozaj na zamyslenie sa... ◄ reagovať
Budem sa opakovat z inej temy,ale jeden fakt je potrebne u tohoto kalibru dodržat-a to je dlžka laufu min.600mm.Potom pri tej Norme s NP,ktorý ma vysoky balisticky koeficient by som sa nebal na rozumne vzdialenosti potiahnut na čokolvek.RWS je v tomto tak trochu podfuk-každy pozrie do tabuliek a mysli si,že aky je ten DK len nadupany.Malokto si už všimne,že tie parametre su pre lauf 740mm a u KS tuším 650. A SME DOMA.Potom sa hlada a hlada. ◄ reagovať
Nejde přeci o to dobře trefit.Je to sice záměr každého z nás ale v první řadě jde o to zvěř co nejrychleji usmrtit a to i přes to,že za z horšených podmínek/zvěř v běhu,špatné klimatické podmínky,noc/toto tento kaliber nesplňuje ◄ reagovať
Keby sme používali len kalibre s ktorými zver zostane iba na mieste nástrelu, načo by nám potom boli štornohý priatelia? Veď sa už konenčne zamyslime... Nehľadajme chybu v puške, kal. strele optike... atď... ale v prvom rade v sebe AKO strieľam a až potom ČÍM strieľam. ◄ reagovať
Nesedel mi tento kaliber, ulovenych niekolko srncov, diviakov.Na moj vkus zver odbiehala pridaleko od nastrelu. Strielal som RWS DK, KS a Norma Nosler part. Kazdu zver som nasiel ale musel som vzdy hladat.. ◄ reagovať
6,5x55 SE ma znamy o dve dediny nizsie a chvali si ho. podla mna je potrebne zvolit dobre strelivo a dobre triafat. ◄ reagovať
Kaliber totálně na píču.Věčně budeš něco hledat ◄ reagovať
U nas strielaju s tymto kalibrom ako hlavnym 2 členovia a na uvedenu zver strielaju Norma Nosler Partition 9,1g a druhy Norma Oryx,ktorý sa velmi dobre osvedčil na velke kusy divikov.Pozeral som na nemeckom fore pomerne rozsiahlu diskusiu a myslel som si,že bude prevažovat RWS so strelou DK-9,1g ale nie-preferuju Lapua Mega-10,1g,to iste aj bratia česi.Takže si vyber. ◄ reagovať
A v Saku co strielas a na aku zver?? Vdaka za odpoved, ja zatial pouzivam Norma Oryx. ◄ reagovať
ja strielam SAKO neje to drahe a je to kwalitne.... ◄ reagovať
Ďakujem Vám, veľmi ste mi pomohol! ◄ reagovať
hunter2010 - Pokiaľ sa Ti niekto ozve tak si prečítaj toto :odkaz ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Kaliber 6.5 x 55SE (autor: peter804).
Kaliber 6,5x55 SE vlastním od roku 2002 ( presnejšie povedané vlastní ho už moja dcéra, ja som len spoludržiteľ zbrane ). Používam ho na lov srnčej a diviačej zveri a líšok. Mám rád tento kaliber, pretože streľba s ním je veľmi príjemná. V pohode s ním poľuje aj dcéra, pravda pokiaľ jej to materské povinnosti dovolia. V podstate o tomto kalibri bolo všetko napísané a voľba, resp. uprednostnenie tohto kalibru pred 243W je dostatočne podložené a zdôvodnené. Súhlasím s Andrejom, ktorý doporučuje strelu Nosler Partition od Normy, strela má dostatočnú energiu a váhu aj na väčšie kusy vysokej a čiernej. Ale ja osobne na túto radšej 30-06. Istota je istota (i keď možno z mojej strany je zvyk železná košeľa). Parádnu poučku hodil Lycan, to naozaj netreba komentovať. V podstate takto poľujem aj ja. Super zhrnutie podal kohut64. Dôležité je skutočne dobre trafiť. Ak dobre netrafíš, tak nepomôže ani 30mm podkaliberný náboj do kanóna. Polemika o podlievaní, alebo nepodlievaní a odbiehaní je podľa mňa úplne zbytočná. Záleží na tom ako trafíš, či zver je v pokoji, nadýchnutá... je to skutočne individuálne. Ulovil som srnca, zostal v ohni. Samozrejme „durchovaná rana“ na komoru bez zásahu rebra a ako sa u nás hovorí „ podlété to byuo jak sviňa“. Inokedy srnec s „chytenými rebrami“ bez podliatin. Raz lanštiak po zásahu na komoru v ohni. Inokedy srna s prestreleným srdcom ( ako tá kačica čo hovoril o nej Mistrík ) odbehla asi 80 metrov. No, a teraz hľadajme príčinu a buďme chytrí. Je to skutočne individuálne. Týmto kalibrom, celoplášťovým strelivom rád lovím líšky. Zadarí sa aj naväčšiu vzdialenosť pre dobrú balistiku. Len ten celoplášť trošičku upravím ( ale ma neprezraďte ), aby kožušinka zostala pekná, veľmi neporušená a aby líška po zásahu neodbiehala ďaleko. S týmto kalibrom z mojej strany vysoká spokojnosť. Vrele doporučujem. ◄ reagovať
ja osobne polujem s 308. W ale oco dlho roky pouzíva 6,5x55 SE a este sme nemali problem, pri dobrej rane zver odbehla max. cca 50 m a kto nevie strielat tomu nepomoze ani delo :):):) ◄ reagovať
tak je za mnou prva odpolovana sezona s novou 6,5-polkou a mozem povedat ze som z vyberom kalibru a najme streliva nadmieru spokojny...pouzivam doppelkerny od RWS-ky. posledny ulovok, jelen cca okolo 200kg zostal po rane na vysoku komoru v ohni ale najzaujimavejšie bolo že pri drani sme usilovne hladali kade gulka isla :D v podstate bolo nulove poškodenie zveriny.. inac zatial vzdy priestrel tak gulku este nemam ziadnu odlozenu. ◄ reagovať
V poriadku Peter. Názory Foxmen-a sú iba "z počutia", preto ich treba aj tak brať, napriek tomu s časťou "jeho" príspevkov sa dá súhlasiť. Opakujem, 6,5 x 55 je vydarený kaliber, použiteľný na akúkoľvek u nás žijúcu zver. Toto konštatovanie mám podložené tým, že uvedeným kalibrom lovím. Osobne však pri love jeleňa v ruji (rozumej v ťažkom teréne a, samozrejme bez snehovej pokrývky ) dávam prednosť silnejšiemu kalibru - v mojom prípade 7 x 64. Ozvi sa mi cez poštu, rád si s Tebou vymením poľov. skúsenosti. ◄ reagovať
Nechápem aký je rozdiel medzi do 100kg a pod 100kg ◄ reagovať
kohut64 napisal som to dost neadresne...suhlas..,..tonny tam spominal Vulkan s E cez 2000J..co Norma nema....Mal som to viac konkretizovat. V podstate to Foxmen zhrnul na 100% ◄ reagovať
A čo tým chcel "Jager68" povedať ? ◄ reagovať
Ani Norma Vulkan 10,1g nema na 200m energiu 2000J odkaz ◄ reagovať
diskutabilná téma , ja vlastním 243W a strielam prvého partizána 6,5g a zostáva všetko v ohni max odbehlo 20m aj vysoká aj diviak ◄ reagovať
6,5 x 55 SE vlastním asi 7 rokov. Zatiaľ som neriešil žiadne váhové obmedzenia. Padajú jelene aj diviaky ( najväčší cca 200 kg), max dohľadávka cca 50 m. Maximálna spokojnosť z mojej strany. ◄ reagovať
Kaliber 6,5 x 55 môžem doporučiť z vlastnej skúsenosti ako dostačujúci pre lov všetkej, u nás sa vyskytujúcej raticovej zveri. Sám mám guľovnicu v tomto kalibri. Uprednostňujem ju pri love holej jelenej zveri a diviakov do kategórie lanštiak. Po vyše 20-tich rokoch používanie streliva istej nemenovanej značky, lovím s touto zbraňou strelivom Norma VULKAN 10,1 g., s týmto strelivom som veľmi spokojný (ranivosť, šetrnosť k divine) zbraň má navyše aj výbornú balistiku. Streľba je veľmi príjemná, zbraň má citeľne menší spätný ráz, na aký som bol zvyknutý pri druhej guľovnici (7 x 64). Znakovanie zveri po rane je dobré a po komorovej rane mi zver zostáva v ohni, resp. odchádza do cca 20 m. Veľmi dobre rozumiem "michalovi89",ktorého týmto pozdravujem, pretože aj ja už používam moju 7 x 64 , s ktorou som za tie roky "niečo" ulovil, naozaj len pri love jeleňa, prípadne spoločných poľovačkách na diviaky. ◄ reagovať
tak dilema je už davnejsšie vyriešena :D zatial po 6,5x55 se všetko v ohni.. dokonca aj pri zasahoch na zadnu komoru co ma sameho prekvapilo..najdalej na 170 metrov 2 rany a lanštiak a prasa v ohni.. prijemna strelba a do dvesto metrov pada gulka tam kde mierim.. samozrejme k tomu treba dobru optiku a pevne ruky :D .. dokonca som skoro ulne prestal použivat 8x57 js ◄ reagovať
Lycan....opravdu zajímavé přirovnání(nedělám si srandu)...ty dvě veličiny, hmotnost-vzdálenost......a přiřazení ráže........je opravdu vístižné......myslím si že jsi přišel na geniální rovnici - jo fakt dobrý,je to na zamyšlení a dá se s tím pracovat....myslímsi že spousta vášnivých lovců to ve své praxi zohlední....ode mě máš ..1*. ◄ reagovať
Lycan - Veľmi výstižná poučka,aj ja som sa jej držal vyše 25 rokov ,ale u 223 Rem. !!! (243 Win. musí mať na viac !). ◄ reagovať
......stale mi to vychadza ,,do 100 kg :-)))"....v podstate mas pravdu. ◄ reagovať
som majitelom 243 win už pár rokov a asi najjednoduchšie by som to povedal takto "do 100m do 100kg,nad 100m pod 100kg":) ◄ reagovať
Souhlasím s Foxmenem,obě ráže výborné, ale pro uvedenou zvěř je potřeba silnějších ráží. Mimochodem střelbu i nad 100m zvládne jakákoliv dostupná ráž nastřelená na ONV. U 243ky by se spíše hodilo uvést i nad 200m. ◄ reagovať
JO.V POHODĚ MÁŠ PRAVDU........10.1-NORMA -VULKAN......JE TO TAM......ALE VĚTŠINOU DO TÉTO RÁŽE SE POUŽÍVAJÍ .9.GRAMOVKY....VULKAN JE VIJÍMKA JINAK JE VŠE POD ...2000J...NAPŘÍKLAD VE ŠVÉDSKU(TAM TO VZNIKLO)A MAJÍ TO I OSTATNÍ SEVERSKÉ ZEMĚ ,JE ZAKÁZÁNO LOVIT LOSA A SOBA,RÁŽÍ 6.5X55SE S MENŠÍ GRAMÁŽÍ STŘELI NEŽ> 10...SAMOZŘEJMĚ PLATÍ TO PRO VEŠKERÉ SLABŠÍ RÁŽE KTERÉ NEDOSAHUJÍ VE 200 METRECH VÍCE JAK 2000J...JÁ SAMOZŘEJMĚ NEDISKUTUJI O PERFEKTNÍ KVALITĚ TÉTO RÁŽE...ALE NA VĚTŠÍ A TĚŠŠÍ ZVĚŘ BYCH SE TÉTO RÁŽE VYVAROVAL..MŮŽETE NAMÍTAT ŽE JE TO SEVERSKÁ RÁŽE , ANO TO JE ,ALE JE POTŘEBA SI UVĚDOMIT,ŽE TATO RÁŽE VZNIKLA A BYLA VYROBENA PRO VOJENSKÉ ŮČELY(PRO ŠVÉDSKOU ARMÁDU,KDE SE V SAMONABÍJECÍCH KARABINÁCH POUŽÍVALA AŽ DO KONCE 80.LET)...ALE NAKONEC ZDOMÁCNĚLA A SPOUSTA LOVCŮ JÍ TAM POUŽÍVÁ DO DNES.A OZNAČENÍ ( KUCHYŃSKÁ RÁŽE) S PROMINUTÍM NEBERU....PRIORITA,JE V TOM ZVĚŘ CO NEJHUMÁLNĚJI USMRTIT A NÉ DOHLEDAT PO HODINĚ 170 KG.JELENA 400 METRŮ OD NÁSTŘELU ABY MĚ JEŠTĚ ODKAZOVAL.....TO SI MYSLÍM ŽE NENÍ KOŠÉR.........JINAK SAMOZŘEJMĚ PROTI TĚMTO RÁŽÍM NIC NEMÁM A JSEM JEJICH FANOUŠKEM ,ALE NÉ NA SILNĚJŠÍ VITÁLNÍ ZVĚŘ....OD TOHO JSOU PROSTĚ JINÝ KOULE. ◄ reagovať
Foxmen- 6,5x55 SE Norma vulkan 10.1.g-E 100 - 2641 J, E 200 - 2103 J.Dříve jsem měl 7x57R. U 6,5x55 SE vždy výstřel (né jako o 308).Když jsem jí kupoval slyšel jsem různé názory.Zejména, že jde o kuchyňskou ráž (nepoškozuje ve velké míře zvěřinu). ◄ reagovať
JÁ SE MUSÍM PŘIZNAT ŽE ANI JEDNU Z TĚCHTO UVEDENÝCH RÁŽÍ NEVLASTNÍM,ALE JE PRO MNĚ ZÁHADOU VĚC JEDINÁ,JDE TI O JELENÍ ZVĚŘ A O DOSPĚLOU ČERNOU ZVĚŘ A TUTO ZVĚŘ BY SI CHTĚL TĚMITO RÁŽEMI LOVIT I NAD 100 METRŮ....MŮJ NÁZOR JE TAKOVEJ ŽE TYTO DVĚ RÁŽE JSOU PERFEKTNÍ NA PŘESNOU A DELŠÍ STŘELBU........ALE CO SE TÝČE ZVĚŘE, LOVIL BYCH S TÍM ZVĚŘ ŠKODNOU A SRNČÍ.PROSTĚ NA JELENÍ A ČERNOU DOSPĚLOU ZVĚŘ, NAŠI DÁVNÍ KAMARÁDI KONSTRUKTÉŘI VYVINULI A ZKONSTRUOVALI JINÉ(SILNĚJŠÍ)RÁŽE.JE POTŘEBA SI UVĚDOMIT.......ŽE OBĚ RÁŽE JSOU RYCHLÉ A PŘESNÉ..243 V TOMHLE VEDE...ALE NA DRUHOU STRANU...TA ENERGIE NAD 100 METRŮ TO JDE UŽ PAK RAPIDNĚ DOLU U OBOU RÁŽÍ POD 2000, A TO UŽ NENÍ KOŠÉR NA SILNOU A VYTÁLNÍ ZVĚŘ JAKO JE JELEN NEBO DOSPĚLÉ PRASE, ANO SAMOZŘEJMĚ PŘESNÝ ZÁSAH A NENÍ CO ŘEŠIT....ALE TA DOHLEDÁVKA TAM BUDE FURT......A TU TI MOC U URČITÝCH CHVÍLÍCH A LOKALITÁCH NEPŘEJU......(JE TOTIŽ ROZDÍL JESTLI DOHLEDÁVÁŠ 50 METRŮ -NEBO 200METRŮ) ◄ reagovať
zdravím ja mám tiež 243 WINCH. a nemám problém diviak na ranu maximálne od nástrelu odbehol 50 metrov a zasiahol som ho na zadnú časť nevýhoda že strelu odkloní menšia halúzka ale myslím si že to asi každý kaliber bude mať odchylku.Divina vôbec nieje poškodená používam SB 6,5g ale teraz som kúpil 6,8g tak skúsim ◄ reagovať
nad 100 mmetrov nestrielaj s tym kalibrom ako pises,je dost slaby na ciernu a aj na vysoku,pouzi väcsi kaliber napr:7x64 je lepsi na väcsie vdialenosti ja osobne pouzivam 30-06 ◄ reagovať
tak ako tu bolo spominane vitalnejsia zver odbieha na väcsie vzdialenosti aj pri vybornej rane. Myslim kaliborm 6,5x55 oco s nim poluje dlhe roky ale s dobrym psom to neni problem. Ja som volil radsej väcsi kaliber, mam 308 W a zver mi aj lepsie znakuje pri zasahu a neodbieha, len vynimocne ◄ reagovať
243 win.vlastním 25 rokov,/s nim aj 223rem/,243 w.je super raž no vo výnimkách s českým strelivom odchadza zver aj srnčia,v našom reviri skončili poľnohospodári,sem tam nejaký seju príležitostne a začínal som mať problem s trávou v uvedených kalibroch a zastrelením škodnej.Na vzdialenosť nad 100 metrov u jelenej a divičej zveri priemerné oddídenie z nastrelu od 100 do 400 metrov,vlastním viacej poľovne upotrebiteľných psov,tak som to sam dohľadával,vyriešil som to zakupením solo guľovnice kal.8x57 js,a guľobrokovej kozlice 8x57jrs.zatial max.spokojnosť.kaliber volim podla potreby. ◄ reagovať
na intenzivny lov dospelej jelenej a diviačej zveri mam osmičku... rozhodoval som sa len medzi tymito kalibrami..este 270 win. som bral do uvahy..dakujem za rady... ◄ reagovať
Ako povieš:-o) ja som to uviedol najmä preto, aby zadávateľ otázky michal89 vedel posúdiť medzi 243W a 6,5x55SE. P.s- mal som 243W aj v sólo ZKK 601, aj v GB Brno 500. Je to veľmi slušný kaliber a dá sa. O čosi horšie je to ale pri tých použitiach, ktoré som uviedol dolunižšie 25.04.-20:32 ◄ reagovať
orol ja by som povedal, že je najpoužívanejším kalibrom na lov losov, hlavne vo Švédsku. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.