Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!
Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom
no u nas nastastie nikoho hospodar z lesa nevyhadzuje. kolega mal 7x57 a kupil si 7mm rem mag. a 7x57 ma uz par rokov v skrini zamknutu. so 7mm rem mag dosiahne dalej...serax ten vas dotycny neviem, ako presiel cez kontrolne strelby...ja by som mu ani povolenku nedal... ◄ reagovať
BLEIKER- zas to neprekrucaj, ale mi povec, ze keby si mal v reviri takeho "sikovneho" strelca so 7RM, ktory roby bordel a same problemi, ci by si s nim nerobil poriadky?? Tak ako ide sem tam, ale uz si musi davat pozor naco stiela, kde a ako, to je proste taky kazisvet!! 90% naco strielal sa ani nedohladalo a to co sa naslo, tak malo strasne poskodenu divinu, ja len pisem co som videl na margo tej 7RM a verim, ze v spravnych rukach to vie byt vsetko OK, ale ked s tym striela babrak, tak je to strasne zle!!! ◄ reagovať
Blaser-lenže u vas stou 6,5 nemožeš ist do lesa,hospodar by ta vyhodil!Ale zas to máš na srnčie a škodnú,vidíš mne na to stačí 22-250. ◄ reagovať
Zdravím.Tým,ktorým je kaliber 6,5 prislabý,odporúčam toto odkaz .Zver spravidla hinie v ohni a dohľadávanie býva len sporadické. ◄ reagovať
mibe74 - presne tak, je to babrak!! ale niekto pisal, ze ked mas dostatok energie, tak ti postacuju aj horsie umiestnene rany a ta zver to ma za sebou. Ale mozu zakazat, ked mu hospodar povie, ze s tym nebude strielat a ze mu ani povolenku nevypise, tak moze, my mame svoj revir, cize tak. ◄ reagovať
Nad tou 30-06 som rozmýšľal. Ale som tenký a dlhý ako špageta :D Mám 70 kg tak sa bojím, že to so mnou bude poriadne škubať. ◄ reagovať
MIBE74-tvoj posledny komentar mi hovorí z duše a myslím to vážne,ako vždy. ◄ reagovať
Bleiker mas uplnu pravdu-s tym svedskom som si nebol isty... ◄ reagovať
BLEIKER - Asi tak pre niekoho aj hufnica je slaba :) ◄ reagovať
Kubko, mam aj 6,5x57, ci ten sa nepocita? Kolko losov si s tym tvojim ulovil ty? ◄ reagovať
zrejme si ma nepochopil, ale to nevadi...s nijakym kalibrom-teda, pokial ma zakon neobmedzuje ma nik nemoze z lesa vyhodi-to by som mu hned vysvetlil. nech dotycny skusi v 7mm rem mag ine strelivo a uvidis, ze sa to zmeni. mozno mu nesedela zbran-teda nech si da upravit pazbu. na 7mm rem mag by som vinu skutocne nezvaloval. ked nevie strielat a je babrak, tak to mu naozaj nic nepomoze..jedine trening na strelnici... ◄ reagovať
No do frasa to tu mame odbornikov,ktorym už je aj osma malo a minimum je 30-06.Neviem na čo sa ludia,ktorý strielaju magnumove kalibre hlasia do temy o 6,5x55SE.Ak si niekto mysli,že ma pracdu,nech si ju ma,da sa žit v omyle aj cely život.Sam som odporcom malých ráží,ale nemienim sa prisposobovat DILETANTOM,ktorý nevedia strielat.A k tomu Svedsku MIBE74-to bol zlý príklad,u nich je to národný kaliber a tretí najpoužívanejší na losov.Len u nas na tých rujných jelienkov potrebuju niektorí hufnicu.STASTNY NOVY ROK! ◄ reagovať
Tebe za chvilu zakazu vsetko pod 7 mm a ako rychlo budes zhanat inu hlaven, orech a zasobnik. Co robi 7 RM s divinou prosim Ta? Daj vediet, nech neumrem sprosty. ◄ reagovať
nie strelivo, jednoducho mu povedali, ze ho s tym kalibrom nechcu v lese ani vidiet!! a uz ked obhajujete 7RM,tak poviem jedno, ten doticny uz posral a postrielal tolko kusov, ze je ro uz neunosne a ma taky skveli kaliber ako je 7RM!? Ja poviem jedno, ked je zly strelec,tak moze mat 10,3 aj neviem co a bude to na prd!!! A zase dobry strelec zdrzanlivi ako bol nas predseda, ktory mal 6,5 ale aj 9,3ku, tak tan s tou 6,5 nastrielal tolko, co ja som zatial ani nevidel!!! A predctavte si, ze mu to padalo a bol spokojny, nato naco strielal a na velke kusi kancov a statnych jelenov nosil 9,3ku, v skratke!!! ◄ reagovať
zakazali strelivo??? tak to by som normalne chcel vidiet...skus hornady a budes prekvapeny ◄ reagovať
Len na okraj dopíšem, že mňa sprdli skoro všetci známy, že som si obstaral najkktskejší kaliber 308W, ale 7x57 podľa nich je ok :) U nás sa proste "nenosí" no. Tak si neviem predstaviť čo by povedali na ten 6,5x55, čo je aj podľa mňa trochu slabšie. ◄ reagovať
No keby som mal foto, tak uvidis a sam to aj vies, vsak si to mal, jeden kolega strelivo RWS ID Classic, zakazali mu to pouzivat v nasom reviri. Zeby tebe nieco nezakazali:)) ja lusknem prstom a mozem mat hlaven aku chcem!!! A ja netvrdim, ze 6,5x55 je super raz na vsetku zver!!! Ja na vysoku vitalnejsie kusi mam 9,3x62!!! Ta 6,5 naco ju mam a naco ju pouzivam, tak nato je super. V skratke majster sveta Blaser300WM :)) Vsetko dobre v novom roku. ◄ reagovať
tusim vo svedsku, alebo kde-niekde som to cital, ze oni na jelene mozu pouzivat len kaliber od 10mm a vyssie...to uz je sila ◄ reagovať
serax-no vidis, ze si to pochopil. 7mm rem mag u nas ma jeden polovnik a funguje. strelivo accubond... ◄ reagovať
Tebe za chvilu zakazu vsetko pod 7 mm a ako rychlo budes zhanat inu hlaven, orech a zasobnik. Co robi 7 RM s divinou prosim Ta? Daj vediet, nech neumrem sprosty. Mne to vychadza tak, ze ked strela energiu nema, len tazko ju odovzda. ◄ reagovať
mibe74 presne tak ide o odovzdanie energie kusu na ktory sa striela. ◄ reagovať
sam som zacinal s 30-06...pod to by som ozaj nesiel. vzdy je lepsi prebytok vykonu, ako jeho nedostatok. jouly nezabijaju-je to len matematicky vypocet. dolezie je, aku ranivost dava strela. nanic by ti napr. bol celoplast, alebo strela minimalne sa deformujuca, aj keby mala 1000000 joulov, ked ti neda dobru ranivost a zver neusmrti. serax-na kaliber by som vinu nezvaloval, len na nespravne zvolene strelivo-tvoj prispevok je nanajvys blby... ◄ reagovať
Blaser300WM to, ze si mal 7 Rem Mag. nieco naznacuje!!! Dany kaliber by som nechcel ani zadarmo, to co som videl co tento kaliber robi s divinou, tak dakujem pekne!!! Zakaz pouzivanie v reviri!!! ◄ reagovať
Som na to zvyknuty, ze ju mam. Tu pravdu. ◄ reagovať
Tie Jouly su na papieri fajn, ale v praxi sa nejak stracaju. Mame aj kalibre, ktore maju este famoznejsiu balistiku. Pre srnca, prasa a lanstiaka je 6,5 dobry kaliber ale ziadny problem nema aj vacsi kaliber. Pre zaciatocnika je podla mojho nazoru vzdy lepsie zacinat s prebytkom vykonu, hoci neviem ci sa da hovorit o prebytku, ked chcem ulovok usmrtit. Pod 30-06 by som urcite nesiel. Sam som zacinal so 7 Rem Mag a myslim, ze som chybu neurobil. Vsetko mensie ako 30-06 je sice dostacujuce na lov v nasich podmienkach, ale nechapem, preco by som sa mal uspokojovat, ze to staci. Idem zver ulovit a nie jej davat sancu na dlhe dohladavanie. Blaboly, ze 8x57 je kladivo ani nekomentujem. ◄ reagovať
Bleiker volakedy mal otec mosina 7,62x54R a do jelenice vystrelil 7 ran-slovom sedem az nakoniec padla..strelivo lapua poloplast...kazdy zasah je specificky-ja osobne by som si maly kaliber nikdy nekupil ◄ reagovať
blaser300WM-mne zas pride velmi velmi divne,ak niekomu nestačia pri tomto kalibri hodnoty 2200J a rýchlost 700m/s a to v 200m pri použití kvalitnej 2-jadrovej strely akou NP je.Nehovoriac o balistickom koeficiente,ktorý je famozny.Pozri sa v ulovkoch na toho mladeho čo s 8x57strelil daniela špicáka s osmou a dohladaval ho 3km! ◄ reagovať
hunter2010 zober vacsi kaliber...napr 300 win mag ◄ reagovať
no vacsi kaliber dava trochu viac istoty, ale dolezite je, ako je zver zasiahnuta. A hlavne je potrebne zvolit spravne strelivo. Znamy, co ma 6,5x55 SE pouziva tusim Sako a pada mu to...ja osobne by som taky kaliber nechcel... ◄ reagovať
Kaliber je to paradny. Ja so s nim nad mieru spokojny, srncia vsetko v ohni a diviacia do 50 m. Treba sa len naucit strielat, a hlavne netrieskat po vsetkom co sa mihne bezhlavo a bez rozumu. Potom rozmyslat ci som trafil a ako... Vtedy uz nepomoze ani 30-06... ◄ reagovať
Nevyrovna sa a nie je to porovnatelne. Tebe to kupili, len aby Ta to nekopalo privelmi. To nie je zhadzovanie, to je konstatovanie. ◄ reagovať
Blaser ja som napísala svoje skúsenosti na danú tému neviem prečo máš potrebu to hneď zhadzovať. Poľuje brat aj otec a s väčšími kalibrami takže mám to s čím porovnávať. Ja nehovorím že to je to najlepšie, ja len hovorím že sa to vyrovná iným zbraniam a účinnosť je porovnateľná. ◄ reagovať
Aj to HOVORÝ velmi vela naznaci. A tvoje oblubene kradnute maskace ani nespominam. :o)))) ◄ reagovať
Pre niektorych je škoda sa aj vyjadrovať. Nakolko to čo napíšu hovorý samo za seba. ◄ reagovať
Ked budes vlastnit nejaky vacsi kaliber a budes mat moznost porovnania, potom sa prihlas, lebo takto to vyzera, ze kazda liska svoj chvost chvali. Maximalne spokojnych ludi so svojim vercajchom a strelivom je tu takmer 100%, to by som ako argument ani nespominal. Ale je tu aj jedna tema, co by bolo, keby bolo... ◄ reagovať
Ten kaliber mám a ako som už v inej téme spomínala vôbec nieje pravda že musíš mať neviem aký veľký kaliber... Jeleniu zver nemôžem nejako objektívne zhodnotiť, zatiaľ som z nej len dostreľovala už postrelené kusy....ale mám už veľa kusov dospelej diviačej zveri (neboli to rany na hlavu) a zatiaľ vždy maximálne do 100 metrov. Používala som české SB ale tento rok som prešla na normu. Taktiež všetci čo s touto rážou poľujú v mojom okolí sú maximálne spokojný. ◄ reagovať
Uz z tvojho nicku slopko musi byt kazdemu jasne, ze ty to vzdy dokazes. Pardon snipko. @hunter2010 Pri vysokej a dospelej diviaciej, ked nezasiahnes chrbticu alebo hlavu mas takmer vzdy problem. Mam 6x57, co je nieco podobne a nepamatam sa, ze by som nedohladaval pri zasahu na komoru. Nejakych kancov som pri pouziti tohoto kalibru aj nedohladal. ◄ reagovať
Ja som nikde nepisal o strieľaní na strelnici. Tu ide vyslovene o schopnosť správne zasiahnúť životne dôležité orgány zveri. A na to nepotrebujem žiadny výkonný magnum kaliber ani nič podobné. ◄ reagovať
snipko střílet na střelnici a na živou zvěř je velký rozdíl.Zásah velkou nebo větší ráží mi dává daleko větší naději úspěšného usmrcení zvěře než tento zmiňovaný kaliber.Bavíme se o ranách,které nejsou umístěny v oblasti hrudního koše./V měsíci december použití ráže 6,5x55 3x na mufloní zvěř.Tři berani dohledáni v okruhu 800metrů,při použití ráže 30-06 Spriengfield dva berani dohledáni v okruhu 100metrů.Nejde o neumění střelců ale vyvarování se zásahu toulců ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.