Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

6,5x55 SE skúsenosti a postrehy - diskusia

autor: off hunter2010
pridané: 28.12.2012 16:27

Dobrý večer! poprosil by som o vaše skúsenosti s týmto kalibrom. Viem, že tot téma tu už je, ale nič poriadne som sa odtiaľ nedozvedel. Zaujímajú ma hlavne účinky na vysokú a dospelú diviačiu zver. Za vaše príspevky ďakujem!

počet zobrazení: 116 339
počet hlasov: 1
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jazer, 12.4.2015 o 12:43

Kaliber pre fajšmekrov,so strelivom Barnes TSX alebo Nosler Accubond,extaza,tiche,nekope to,presne,zver dobre značí a neodbieha.Na Slovensku nežije zver ktoru neulovíš stímto kalibrom

dať hlas príspevku | počet hlasov: 23

komentáre

zoradiť
zobrazené 361-400 z 642 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off mogonar, 5.1.2013 o 13:04

Ja by som na tu srnciu v tomto kal. odporucil Normu Nossler BST. Niekto tvrdi, ze to podlieva, ale je to blbost. Krasne priestrely aj cez lopatku a bez podliatin. Srncia pada v ohni, diviak do 50m. Ale na tu diviaciu uz radsej nieco taksie...NSP,alebo ORYX. Tot moja skusenost. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off serax, 5.1.2013 o 12:05

Porozmyslam :) Nad tym Noslerom som uz davno uvazoval. nofi-ja nezatracujem 7RM ani 300WM v spravnych rukach je to vsetko OK!! ja som len uviedol priklad ako to vyzera, ked taky kaliber ma v rukach babrak a ako to dopadne, sam som niekedy uvazoval nad 300WM a mozno si ju aj niekedy zriesim,myslim hlaven,asi tak v skratke. a po dedkovi som nic nezdedil :) dedo mal 8x57 manlicher 1907 rok vyroby, ja na nu len cakam:)) ◄ reagovať

off BLEIKER, 5.1.2013 o 9:07

Stagstalker-excelentný príspevok,stotožnujem sa a sám by som to lepšie nenapísal.Serax-a ty aby si to nemal take jednoduche s tým výberom-tak som uplne zabudol na NOSLER CUSTOM-9,1g-ACCUBOND Trophy grade,ktorý už je v pohode dostat na Slovensku.Dobre porozmýšlaj... ◄ reagovať

off Stagstalker, 5.1.2013 o 1:08

6.5x55 je kaliber na vsetku u nas zijucu zver, osobne by som ho vsak doporucil ako doplnkovy, najma na lov zveri do 100kg. Viem si predstavit nejaku lahku pochodzkovu flintu v tomto kalibri, na cas mimo hlavnej sezony to musi byt parada, prijemna rana a pritom dostatocny vykon. Na velke kusy diviacej a jelenej radsej nieco hrubsie- 7X64 a viac. Ja sam uz dlho poskulujem po 6,5x57 ako dalsej zbrani na nedospelu diviacu, holu a srncie. Co sa tyka ostavania zveri na nastrele- uz som to tu pisal viac krat, z hladiska hygieny diviny je to nevhodne. Idealne je, ked zver 30-50m od nastrelu odbehne a vykrvi sa, neverim, ze v 50m kruhu od nastrelu polovnik aj bez psa zver nedohlada. Pokial niekto chce, aby mu to ostavalo na mieste- nech sa paci, treba strielat na palicu. 0 poskodenie diviny a zver nespravi ani krok ;) K magnumovym kalibrom- nezatracujem ich, vzhladom nato ako sa daju laborovat naboje a aky je vyber striel, mozeme so 7mm rem. magnum spravit pusku na srnca, rovnako tak pusku na kapitalneho jelena, mag. kalibre maju vo vseobecnosti dobru balistiku a prebytok vykonu. Ovsem nie su moja salka kavy, u mna je ideal moja .270win a na SR nezije zver, ktoru by som s tym do 250m neulovil.(pokial sa bavime o vykone)Som konzervativny typ, myslim, ze pokial nasinec siahne po niecom univerzalnom (pokial nechce prebijat) zo skupiny 7x64, 8x57, .308win, 270win nemoze sa stazovat na nedostatok vykonu. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Jager68, 4.1.2013 o 22:06

nofi som rad,že som ta presvedcil... ◄ reagovať

off Blaser300WM, 4.1.2013 o 21:58

Bohuzial, to Ti nikto z tychto superstrelcov, co neuznavaju predimenzovane kalibre, ale preferuju len tie univerzalne kalibre, ktore zdedili po dedkovi, neuveri. ◄ reagovať

off nofi, 4.1.2013 o 21:03

Neda mi nereagovat na kaliber 7 mm rem mag v tejto diskusii. Ja som si 7 mm rem mag zadovazil pred pol rokom. Odvtedy nedam na tento kaliber dopustit! Strelenych za ten cas 12 ks (vysoka, srncia, diviaky). Dokonca som si 7 mm rem mag vzal aj na spolocnu, pretoze na 9,3x62 som si zabudol doma zaver. Mam s tym excelentne vysledky,vsetko ostava v ohni, nepodlieva a nerozbija ako sa tu tvrdi, neriesim vzdialenost pri strelbe a ani na spolocnej ma neskalamala. Strielal som aj cez huste krovie, kde som ledva videl obrysy diviaka a bez problemov. Strela preletela 2 x hustym krovim bez problemov a diviaky lahli na mieste. Strielam monolit Barnes TTSX 140 gr. ◄ reagovať

off serax, 4.1.2013 o 4:34

to by som musel najprv predat tu 93ku :)) to by mi mozno vyslo aj na dalsiu pusku, mozno aj na tri :))) ale nie uvidime, skusim co pride pod ruku, proste k oryxu chcem este nieco maksie na mansie kusi. ◄ reagovať

off BLEIKER, 3.1.2013 o 20:43

serax kašli na to,kup si tu 557 s tou 52cm hlavnou,k tomu naladuj tie SB ako vraví meoptaR1r a máš všetko do 50m:-) ◄ reagovať

off michal89, 3.1.2013 o 18:33

zbran je antonio zoli 1900 bavarian LUX a optiku mam na tom meopta meostar r1R. Zo zbranou aj optikou som spokojny len vravim, ako uz nevlastnim psa tak je to na prd :) ale este skusim strelivo ine lebo na doppelkerny nepocuvam daku chvalu. ◄ reagovať

off serax, 3.1.2013 o 18:29

No uvidim ako sa rozhodnem, ale sam viem, ze budem skusat vsetko strelivo, ktore sa da v tomto kalibry zohnat, aby som vedel objektivne zhodnotit danu strelu. ◄ reagovať

off meoptaR1r, 3.1.2013 o 15:24

ja mam 6,5 55SE strielam obycajne ceske naboje a nemam ziadne problemy wsetko do 50m farby tak akurat som welmi spokojny... ◄ reagovať

off BLEIKER, 3.1.2013 o 15:02

michal89-aku maš zbran v tej 6,5-ke? ◄ reagovať

off kohut64, 3.1.2013 o 14:57

Výhodu kalibru 6,5 x 55 SE vidím tiež v tom, že vo väčšine prípadov zreteľne počujem dopad strely na telo zveri. ◄ reagovať

off snipko, 3.1.2013 o 14:39

Z vlastnej praxe viem, že po komorovej rane je odbehnutie zveri úplne normálne. Dokonca v pár prípadoch bola vzdialenosť aj 150m od nástrelu. A to som strieľal 7x64. Pritom bol krásny priestrel pľúc bez poškodenia lopatiek. Má to aj výhodu v tom že kľudne môžete nasadiť svojho psíka na stopu aby sa utvrdil v práci. Zver sa krásne "vykrví", a psík si príde na svoje. Nechápem myslenie poľovníkov že preferujú resp. hľadajú taký kaliber aby im to "padalo" na mieste. Potom sú neustále rôzne diskusie o tom aký kaliber a strelu zvoliť aby mi zver "padala" na mieste. A pritom stačí naozaj tak málo... hlavne dobre trafiť a sledovať zver po zásahu. ◄ reagovať

off michal89, 3.1.2013 o 12:45

pridam aj ja nejake skusenosti s tymto kalibrom.. mam s nim odlovenych cca 20 kusov raticovej od 15 kiloveho prasiatka po 230 kiloveho kanca a jelena a každy zasah bol špecificky... niekedy to padlo.. niekedy uslo a farbilo a niekedy nefarbilo :) strielam RWS DK 9,1g. mam aj 8x57js ale 6,5-polku som dva roky pouzival ako hlavnu zbran a ak nebol zasah cez lopatky alebo na hlavu a chrbat tak to vzdy odbiehalo a ak sa mam priznat tak som sklamany z tohto kalibru lebo ono to rukami neni ked prestrelujete pluca alebo srdce a zver odbieha aj cez 100 metrov :/ este skusim strelivo NORMA Vulkán ale nejake zazraky ajtak od tohto kalibru necakam... ◄ reagovať

off BLEIKER, 3.1.2013 o 12:02

Vobec netlačim svoj nazor,len chcem podotknut,že ta Lapua Mega -je šetrnejšia ako Vulkan,zvlašt na srnčie.Ono aj ten NP je parada,len pri srnčom by to mohlo slabo farbit,ak by sa zasah nepodaril idealne. ◄ reagovať

off serax, 3.1.2013 o 11:45

osobne som aj ja rozmyslal nad kombinaciuo oryx a vulkan. A asi to aj tak urobim, skusim, co to bude v praxi a uvidime ako sa to bude spravat. ◄ reagovať

off mirosz, 3.1.2013 o 8:54

serax nemam skusenost ale predpokladam ze to bude obdobne su tam vlastne 10,1 g aj oryx aj alaska aj vulkan odskusaj ◄ reagovať

off kohut64, 3.1.2013 o 7:18

Osobne by som v 6,5 x 55 SE k strelivu Norma ORYX zvolil strelivo Norma VULKAN. Prednosťou tejto dvojice, okrem iného, je (prakticky) zhodná dráha letu oboch striel. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off serax, 3.1.2013 o 3:32

Jasne, ze nie teraz :))) ale to bude najblizia zver z raticovej na ktoru budem polovat. Cize si to zhrnme Megu na srnciu a na velke kusi vysokej a diviacej zveri bude ok ten oryx co mam.ano?? ◄ reagovať

off BLEIKER, 2.1.2013 o 20:49

Dufam ,že tá srnčia už teraz nie?Ale k téme-Vulkan ma v tomto kalibri 10,1g a bude to slušná volba,ale ja osobne a v tomto prípade uplne jednoznačne by som ti doporučil LAPUA MEGA-UVIDíš,BUDEš VYSMIATY. ◄ reagovať

off serax, 2.1.2013 o 18:51

BLEIKER-cize na srnciu odporucas nieco maksie ano?? napr. vulkan, alebo daj typ, lebo najblizsie co ma asi caka bude srncia zver ak neratam aktualne kmotricky :) ◄ reagovať

off BLEIKER, 2.1.2013 o 17:17

Serax-ten ORYX je dobra volba,písal som to už v mojom prvom príspevku tu,su s tým fasa skusenosti,len by to nemalo byt na dialku velmi a tiež aby to nebolo srnčie.To su potom tie pripady,ked niekto hlada aj srnčie po tejto ráži.Oryx je primarne vyvinutý na tvrdu zver a na to aby sa otvoril potrebuje primeranu rýchlost a odpor v terminaly,t.j.bud silne kostne partie alebo vačšie kusy diviakov,jelen atd. ◄ reagovať

off serax, 2.1.2013 o 15:40

mirosz a co povies do 55tky na Oryx, mal si skusenost s tymto strelivom v tomto kalibri?? Dakujem za odpoved. ◄ reagovať

off mirosz, 2.1.2013 o 13:44

hunter 2010 precital som to takmer cele a je to stale rovnako obkecavane 6,5 55/57 je na Slovensku uplne v pohode kaliber pouzivam ho cca 20 rockou a nie len ten 7/57 8/57/JRS 30-06 22 hornet takze mam s cim porovnat a nie je problem ak mas moznost vyberu ber 55 a lapuu 10,1g ak 57 je fajn 10,4g hornady rocne odpolujem nadpriemer 6,5 asi najviac cca 40+ ks raticovej a dohladavam minimalne konkretne 2012 1 jelen dohladavka 200 m a jeden lanstiak do 150m je uplne jedno ci je to jelen cez ruju alebo kanec ak neprezenes vzdialenost 200 M a nestrielas cez sebemensiu prekazku je to ok strielaj nisiu komoru a hodne beham aj na strelnicu rocne do 2000 nabojou rozne nie brokove znacenie je ukazkove podla mna zasah je dobre pocut 90 percent ostava na nastrele to je podla mna okruh 20 M ak zver uz nieco pozoruje je to sem tam dalej mozno o 10-15 m farbenie nie je problem nakolko priestrel je pri 57 takmer na 100 % zatial nemam najdenu deformovanu strelu ◄ reagovať

off Rimo, 2.1.2013 o 11:53

No musím povedat ze milujem tieto diskusie typu kaliber a strelivo. Kazdému sedí nieco iné a ako tu bolo spomínané najprv treba dobre trafit. K spomínanému kalibru moj oco s ním poluje uz veela rokov na vsetku zver. Ked sa stane ze trafí na mäkko treba dohladávat ako po kazdom kalibri. Ale po dobrej rane sa nestalo zeby zver odbehla viac ako na cca 50 m. ◄ reagovať

off snipko, 2.1.2013 o 9:30

MMasska: .. a zase sme pri tom že v prvom rade myslime AKO vieme strieľať a potom ČÍM budeme strieľať. Osobne vidím naozaj ako veľmi dobrý krok aby sa vždy pred začatím sezóny konali kontrolne streľby. Takto by sa "vyselektovali" jedinci ktorý by v hore narobili naozaj viac úžitku ako osohu, a to nehovorím o tom že by to boli v drvivej väčšine poľovníci s kalibrom značne predimenzovaným do našich podmienok. ◄ reagovať

správca MMasska, 1.1.2013 o 23:39

tak ja uz musim tiez vstupit do tejto boha plnej diskusie aky kaliber a ake strelivo?! je to velmi dolezite ja by som nechcel nikoho obmedzovat lebo niekomu staci 223r a inemu nepomoze ani 375 holland holland. Malo by to byt na kazdom zvas aby si urcil s rukou na srdci ake su jeho schopnosti a moznosti aby tu zver usmrtil co najhumannejsim sposobom. Skor by mal nastat postih takeho clena ktory tu zver len postriela ale aj privelmi znehodnoti a tie kontrolne strelby pani ved to je na smiech ved to je tlacenie penazi viete kam .....! tot nieje riesenie ◄ reagovať

off BLEIKER, 1.1.2013 o 16:30

Chlapci mate pravdu a svatu,na SERAX-a som nereagoval,a dobre viem,že MIBE74 strielat vie aj s volnej ruky,takže proti nemu tiež nič nemam.Len sa nam ta tema zasa zvrhla,takže spat k téme.alebo založíme novu temu-minimalny kaliber potrebny pre polovanie na Slovensku na zver okrem srnčej-to bude vadenica,takže radšej spat k téme. ◄ reagovať

off mibe74, 1.1.2013 o 14:53

sak nech sa naucia...potom je kdejaked zveriny poflakanej a nedohladanej kukni tu odkaz- ◄ reagovať

off serax, 1.1.2013 o 14:51

to by potom strasne vela ludi nemohlo polovat, no strielat by nemohli oficialne. ◄ reagovať

off mibe74, 1.1.2013 o 14:48

som za minimalne 70% bodov na kontrolnych strelbach ◄ reagovať

off serax, 1.1.2013 o 14:43

mas kadejakych polovnikov a strelcov, ale mohli by sa trochu sprisnit kriteria na vydanie streleckych preukazov... ◄ reagovať

off mibe74, 1.1.2013 o 14:16

jeden od nas byvaly lesnik strielal na strelbach tak, ze vsetko nabuchal do spodneho ramu na terci :-D to si mal vidiet ten smiech-hlavne ze sa predtym chvali, ako na 200 m striela diviaky :-D ◄ reagovať

off serax, 1.1.2013 o 14:14

mibe74 vsak samozrejme, v dobrych rukach je skoro kazdy kaliber ok, na danu zver na aku je urceny, kazdy nech striela s cim chce, co mu pasuje a hlavne vyhovuje, zaklad je, ze mu to pada a zostane lezat!!! Zdar :)) ◄ reagovať

off mibe74, 1.1.2013 o 14:12

lanus vyborne napisane...myslim, ze min. 50% by nepolovalo. som za to, aby sa pred kazdou sezonou robili kontrolne strelby. alebo ako inde vo svete-prides na polovacku-nastrielas-polujes, nenastrielas-opakovanu kontrolnu strelbu mozes vykonat za 7 dni-ja som zato. ◄ reagovať

on lanus, 1.1.2013 o 14:09

mibe74 - Trafil si klinec po hlavičke !!! Keby neboli kontrolné streľby len zdrojom na doplnkový výpalnícky príjem tak by nebol problém s nezaradenými členmi,lebo pri náležitom vyhodnocovaní úspešnosti ich splnenia by min. 50% súčasného stavu členstva nepoľovala !!! ◄ reagovať

off mibe74, 1.1.2013 o 14:07

a to ze mas 70 kg...no neboj sa 30-06-dobre spravena pazba a mas to. ◄ reagovať

off mibe74, 1.1.2013 o 14:06

serax, aj ked mas nadbytok energie-este to neznamena, ze mozes strielat do brucha...to si zle pochopil. pri zle umiestnenom zasahu ti nepomoze ani odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

zobrazené 361-400 z 642 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov