M.K.P. AGRO služby
dnes je štvrtok,  23. január 2025,  meniny má Miloš,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:28,  dnes západ slnka: 16:27
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

CZ 550-557-FS - diskusia

autor: off brano027
pridané: 25.11.2012 19:26

Ake su recenzie na novu gulovnicu od Českej Zbrojovky na rok 2012-13 . Bude to to iste ako model 550 s maličkymi vylepšeniami alebo to bude uplne nova gulovnica s vymakanejšim zaverovym mechanizmom lebo už teraz starši model 550 mal zaver nič moc ... Čo vy na to ?

počet zobrazení: 97 425
počet hlasov: 0
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off BLEIKER, 13.3.2014 o 19:51

Moja prvá a zároven posledná skúsenost s touto zbranou-v jednom polovníctve mali skladom ráž 30-06 a 243.Po overení,že sú na sklade som sa v rámci služobky rozhodol ich "otestovat".Vyzbrojený vybíjacími nábojmi v oboch rážach som si nechal vyložit obe.Klady-krásne drevo u oboch modelov,spracovanie bez výhrad,výborné vyváženie-tažisko zbrane je medzi strelcovimi rukami,bližšie k lúčiku,čím nepripadá,že má 3,3kg.Spúšt-u oboch výborná už z fabriky,lepšia ako má moje SAKO.Vravím si -paráda,až na tú krátku hlaven.Horšie to už bolo s chodom záveru-síce lepší ako u 550,ale stále NIč-MOC.Kryt mušky-nič sa nedeje,dá sa dolu.Ergonomia-pištolová rukovat fajn,ale chrbát pažby sa nepodaril-po prilícení cez mech .mieridlá super,na optiku to nie je.A potom to prišlo-vsuniem vybíjací náboj priamo do komory-nevytiahlo a pri vybíjaní ostal v komore u oboch ráží.Skúsili sme vybíjčky priamo z predajne-rovnaký výsledok.Náboje som vytiahol a skúšal s ostrými.Naládoval som do schránky 5-prvé 4 bez problémov nabíjanie aj vybíjanie,posledný sa vždy vzpriečil a ani za B..a do komory-u oboch ráží!Pružina schránky!Nerozumiem jednej veci-ako niečo takéto može opustit fabriku a prejst cez výstupnú kontrolu.Chcel by som sa spýtat p.Vrágu,ako robil nástrelný terč-asi s tuškou,alebo posledný náboj vložil priamo do komory.Ked porovnám túto katastrofu s AZ 1900 PRO S BATTUE,kde pultová cena je vyššia iba o 180Ečiek,tak nie je o čom.CZUB Už ASI SKUTOčNE STRATILI SúDNOST.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 11

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 795 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lovec84, 2.1.2013 o 20:19

mibe74 26.12 17:29 - Strelivo do SB som tiež dosť dlho nepoužíval ale, keď začali vyrábať náboj so strelou nosler rozhodol som sa ho vyskúšať. Musím povedať že ma veľmi milo prekvapil čo do presnosti tak aj vyváženého účinku na zver ako uvádza borza222. Pre zaujímavosť som si šiel zmerať rýchlosť či sa zhoduje s tabuľkovou deklaráciou. Zhodoval sa. Zato pri RWS kal 8x68S HM a dĺžke hlavne 65 cm bol rozdiel nepamätám si koľko to bolo v m/s, ale predstavovalo to hodnotu kolo 500 J čo ma dosť šokovalo. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off hunter2010, 2.1.2013 o 15:03

Dneska som bol ju bol pozrieť a v piatok si pre ňu idem. Porovnával som ju s modelom CZ 550 lux. Podľa mojho názoru je kompaktnejšia vyváženejšia, má tichučkú poistku, záver išiel hladko. Táto zbraň mi padla do ramena. Už sa teším ako ju vyskúšam v piatok na strelnici. ◄ reagovať

off lukasW308, 26.12.2012 o 17:29

Z časopisu poľovníctvo a rybárstvo: Pri teste podľa nemeckého časopisu Pirsch použili všeobecne rozšírené náboje .308 Win s projektilom 10,9 g HP. Tento univerzálny kaliber sa považuje za ideálny pre guľovnice s krátkymi hlavňami. Použili rovnaké hlavne tej istej produkcie s dĺžkou 76,2 centimetra, 65, 60 a 50 centimetrov. Pri hlavni s dĺžkou 76,2 centimetra, ktorá sa používa pri športovej streľbe, bola rýchlosť projektilu V10 850 metrov za sekundu, čo zodpovedá energii 3 933 joulov. Pri hlav­ni dlhej 65 centimetrov, ktorá sa pri dnešných podmienkach lovu štandardnými kalibrami používa zriedkavejšie, bola rýchlosť V10 812 metrov za sekundu a energia projektilu 3 589 joulov. Pri 60-centimetrovej hlavni bola rýchlosť 810 m/s a energia strely 3 571 joulov. Pri dĺžkach hlavní 65 a 60 centimetrov bol rozdiel v rýchlosti strely minimálny. Treba si uvedomiť, že aj medzi rovnako dlhými hlavňami môže byť diferencia v rých­losti projektilu viac ako desať met­rov za sekundu. Pri streľbe z pušky s hlavňou dlhou 50 centimetrov už bola rýchlosť strely len 785 metrov za sekundu a dosahovala energiu 3 354 joulov. Na presnosť streľby má v závislosti od dĺžky hlavne vplyv aj bočný vietor. Pri rých­losti vetra päť metrov za sekundu a pri streľbe na vzdialenosť dvesto metrov bol rozptyl zásahov pri 76,2-centimetrovej hlavni 7,9 centimetra, pri 65-centimetrovej 8,5 cm, pri 60-centimetrovej 8,5 a pri 50-centimetrovej bol rozptyl presne 9 centimetrov. ◄ reagovať

off mibe74, 26.12.2012 o 17:29

mohli ich naslapnut na vyssi vykon, ale aj keby tam dali neviem co, tak naboj S&B si aj tak nekupim-su daleko kvalitnejsie naboje-mimo OT ◄ reagovať

off borza222, 26.12.2012 o 16:22

Ja momentálne už druhú sezónu strielam v 8x57JS Sellier so strelou nosler a môžem povedať že vôbec nič im nechýba. Výborný rozptyl energia a vyrovnaný účinok v cieli. Vôbec by som tieto náboje nepodcenoval, milo ma prevapili. ◄ reagovať

off mibe74, 26.12.2012 o 15:06

mozno je to len zufaly pokus zbrojovky vytvorit nieco nove-tak isto, ako sellier bellot napcha nosler a exergy a degraduje ich tym, ze ich nalaboruje na slabu ustovku. to radsej kupim federaly-moj nazor ◄ reagovať

off lukasW308, 26.12.2012 o 13:47

Lovu zdar, aj ja plánujem kúpiť CZ 557 ale v kalibri .308W, tých pár mesiacov počkám to mi nevadí. Najviac mi vadí už tu preberaná dľžka hlavne. Nie som žiadny odborník ale 52 cm je aj podľa mňa málo. Nechápem prečo to neurobili s 56 cm hlavňou. V predajni mi predavač tvrdil že pre .308W a 8x57 takáto dĺžka hlavne nieje problém, že nábojom s kratšou nábojnicou krátka hlaveň nevadí. Čo si o tom myslíte? Ublíži tá krátka hlaveň .308čke? Ďakujem za odpoveď. ◄ reagovať

off Turbiak, 16.12.2012 o 22:10

Sellier Bellot robi vseobecne najslabsie naboje na trhu , moje udaje mali byt iba pre predstavu aky pokles predstavuje kratsia hlaven..ak by som si laboroval svoje naboje ten vykon by bol este vacsi ... ◄ reagovať

off BLEIKER, 16.12.2012 o 20:38

ono je doležité aj od akeho vyrobcu to strelivo je,moje vypočty su trošku ine,ale v časopise myslivost 12-2012 JE RECENZIA a Helebrant meral na hradlách v2,5a pri strelive SB-3 druhy sa pohyboval s energiou od 3550-NP,až po 36oo aj nejaké drobné.No ak toto su parametre 30-06 tak ja som asi magor.Zas to len potvrdzuje jedno-to čo spomínal Eriann-ak ide výrobca s dlžkou na 560mm je to ešte fajn.Pri 520mm je to degradácia akehokolvek kalibru. ◄ reagovať

off Turbiak, 16.12.2012 o 16:45

Porovnanie ustovej energie(30-06)vzhladom na dlzku hlavne : 650 mm - 4168 J, 600 mm - 4023 J, 560 mm - 3895 J, 520 mm - 3757 J ◄ reagovať

off Eriann, 7.12.2012 o 11:54

I tak še da... :-) ◄ reagovať

off dusab, 7.12.2012 o 10:36

...a kto chce viac kupi si inu zbran s dlhsou hlavnou a inym kalibrom...a tohovo...:-) ◄ reagovať

off Eriann, 7.12.2012 o 9:18

tej 308Win som sa dotkol iba okrajovo, ako priklad. Ale beriem. Mozno ta 308Win ma radsej kratsiu hlaven. Ale zas na druhej strane, ak ten naboj vystrelis z tak kratkej hlavne, (52cm) tak naozaj, co Ti zostane z tej energie na povedzme 200m ??? Predpokladam, ze ani nie odporucanych 2000 joule na tazsiu zver. Inak, 308Win som mal v a v kombinacii so strelivom Blaser CDP to bolo asi to najlepsie co som strielal. Ja viem, mnohi sa odvolavaju na to ze aj 52 cm staci. A beriem to. Na bezne lovecke prilezitosti (50-200m) bohate staci. Kto chce viac, kupi si inu zbran s dlhsou hlavnou a hotovo :-) ◄ reagovať

off lanus, 7.12.2012 o 7:59

Eriann - S tou 308 Win. si dal špatný príklad !Keď sa odvolávaš na nejaký príspevok tak ho prečítaj od začiatku ; Bleiker totiž napísal : ...,52cm fakt nie je vela.Na 308 to je fajn,tejto ráži tieto dlžky vyhovujú,ale pre ... !!! ◄ reagovať

off Eriann, 7.12.2012 o 7:58

Plne súhlasím s Bleikerom. Som toho názoru,že mnoho poľovníkov resp.znalcov zbraní a kalibrov si kupuje 30-06tku napr. kvoli jej sile.A to uz nespominam jeho vynikajucu presnost a balistiku. Je to podla mna naozaj ,,poctivý,, chlapsky kaliber. Ale jeho plný výkon sa ukaze iba pri dostatocne dlhej hlavni, co je predpokladam cca 60, min vsak 56cm, co je uz dnes bezne zauzivany standard. Ale 52 cm??, hmm... Ak si odratam podla Bleikrovho prepoctu z ustovky bezneho fabrickeho streliva cca 420joule z 3865 tak mi vyjde na ustovke iba nieco cez 3445, co urobi zo springfielda uz iba bezneho ,,hráča,,. Ved podobnu energiu v hlavni ma napr. 308 Win so strelou Sellier&Bellot SPCE 11.7g. vystreleny zo 60cm hlavni. Takze kolegovia. Co sa teda stane ak si kupite CZ 557 v kalibry napr.308Win??? Lahko sa dostanete na vykonnostnu uroven napr. 7x57. Este dobre ze ju nevyrabaju aj v tomto kalibry... :-))) To by sme sa vykonovo dostali uz niekde k .243Win s nejakym lepsim strelivom. Ano, niektore raze potrebuju k tomu aby plne prejavili svoje prednosti,ako napr. Sprg, 6.5x55SE dhlsiu hlaven. Naopak, su kalibre, ktorym vyhovuje trocha kratsia hlaven. Inak, je to z mojho pohladu trocha zvastny tah, hodit na novu zbran tak kratku hlaven. Na strelive S@B sme si uz tak trocha zvykli na ,,čajíčkove,, laborácie, energeticky viac či menej poddimenzované oproti bežne dostupnej konkurencii, ale čo viedlo CZUB k takému počinu to netuším. Možno sa to ešte dozvieme. Každopádne ja som bol veľmi, veľmi zvedavý na CZ557. Nie som sklamaný,pretože si ju neplánujem kúpiť, aj keď verím, že táto zbraň zažije na trhu úspech. ◄ reagovať

off BLEIKER, 5.12.2012 o 8:58

Chrono použivam uplne bežne aj v reale,mie za monitorom,potom tu niektorym vychadzaju prinajmenšom velmi podivne vysledky.Pri ustovke 850m/s je pokles rychlosti 8m/s na cm-takže 64m/s a pokles energie o 416 J a to som bol ešte velmi mierny pri dosadzovani hodnot.Prajem prijemny akusticky zažitok s 30_-06 pri 52 cm hlavni.A skusim ešte raz-vyrataj si ,čo zostane zo 6,5x55se.Nemam nič proti tymto dlžkam,ak je to použivane ako verzia Battue-teda na nahanky a spoločne polovačky.Ale inak nič proti patriotizmu nemam. ◄ reagovať

off mibe74, 4.12.2012 o 20:35

no asi by to bolo treba spravit nejaku skusku, napr. rovnaky kaliber dajme tomu 30-06, rovnaky naboj a strelit s tym cez chrono zo 60 cm hlavne a 52 cm hlavne-tam by sa ukazal rozdiel. Poznam jedneho chlapa, co chrono ma-teda este pred casom ho mal-skusim mu zavolat, nech to da nejak na pravu mieru. ◄ reagovať

off Josse, 4.12.2012 o 20:31

Jsem rád že na sebe máme stejný názor. k váze... jediný rozdíl ve váze by byl ve váze dřeva tudíž při hustotě ořechu 640 kg.m3 mi při nárůstu délky pažby o 35cm a průřezu předpažbí vychází nárust cca 290g ... dobře započítám tam objímku a šroubek a jsme na 330g takže si k váze LUXu přičtu 330 a jsme na 3,6kg váze FS s 600mm hlavni, takže s argumentem úspory váhy se FS asi nezačal dělat kratší než LUX rychlost... rychlost konkrétně 3006 z 600mm hlavně je 850m/s energie při váze střely 10,7 je 3865J , pokles rychlosti při zkrácení hlavně na 520mm se stejnou laborací náboje je na hodnotu 830m/s tzn. energie 3685J. Trapné ticho nastane tam kde se nic neví (v lepším případě, někdy nastoupí hrubost...) ◄ reagovať

off army9, 4.12.2012 o 20:23

Jozef pozrel som si to video . Toho pana budu na spolocnych pol. priam "zboznovat" s jeho nosenim zbrane . S tymi putkami to asi u CZ urobili naschval pre takychto majstrov . Rozmyslam ale co je to vlastne za novinku . Kratky vytahovac a odpruzeny vyhazovac mala aj 555ka . Jediny rozdiel tak zostava spust. ◄ reagovať

off jozef, 4.12.2012 o 19:22

308-ale aspon snaha tam je :) to strelivo si trafil on má skor rád SPCE :DD ◄ reagovať

on 308Winchester, 4.12.2012 o 19:08

Vidím, že strielal MMasskove oblubené strelivo :D a plus ešte jedno video odkaz ◄ reagovať

off BLEIKER, 4.12.2012 o 15:28

Josse prepač,ale si ešte mlady a musiš sa vela učit.Ak som napisal raž 6mmBR,to ešte neznamena,že sa jednalo o disciplinu BenchRest,takže tragedia je to ,že sa vyjadruješ k niečomu,čomu nerozumieš.Tych 591 je dokonca majstrovska vykonnostna trieda,ale spat k dlzkam hlavne-to že sa robia ráže ako 6,5x55SE alebo 270 vFS,ešte neznamena,že je to po balistickej a vykonovej stranke O.K.Vieš kolko by važilo to FS pri 600mm hlavni?Zober ktorykolvek z tych kalibrov v 520 hlavni.na hradlach zmeraj V3 a mrkni do tabuliek na ten rozdiel.Potom velmi rychlo zistiš,čo ti z tej 6,5-ky zostalo vykonovo,nehovoriac,ze nebudes mat ani paru o balistickej krivke a klesavosti na 150m a viac.Zatial vždy,ked som sa na toto pytal majitelov zbrani s dlžkou okolo 500mm,nastalo len trapne ticho... ◄ reagovať

off Josse, 1.12.2012 o 10:11

BLEIKER: BR specialy stílí sub moa běžně a 10 cm na 300 metru je spíš tragedie, (odkaz dole je fotka terču na 1000y a nad tím je poznámka že na 300y střílí 0,5 MOA (3,81cm)) O beddingu nepadlo ani slovo jen je to v článku pomateně napsáno (tak jako pár dalších věcí) už z fotky je vidět že to je vložka co roznáší tlak na větší plochu pažby. S délkou hlavně se ukáže jak to v reálu bylo ale 550 v celopažbě s touto délkou dělají v .270 Win. 7x64 6.5x55 SE .30-06 Sprg. 8x57 IS 9,3x62 a nikdy jsem od nikoho nezaznamenal jedinou stížnost ohledně výkonu a nebo že by se nad tím vůbec někdo pozastavoval, prostě se to tak bralo, akorát tady u nové kulovnice kterou v reálu viděl málokdo to všem najednou vadí :D A ještě taková odbočka vlastním 550 Varmint 308 a s vyladěnym střelivem střílím MOA z herisek ikdyž se špatně vyspim. Už pár let si hraju s myšlenkou nechat zkrátit hlaveň protože je to neuvěřitelné padlo. Uvažoval jsem o 10cm ale jak koukám na tady ty diskuze o delce tak ji asi nechám říznout o 15-20cm to už bude chtít rychle hořící prachy ,ale stejně si přebíjím tak v tom nevidím problém. ◄ reagovať

off BLEIKER, 30.11.2012 o 20:41

lanus vitaj tu.Je vidiet,že si starý praktik a nestrielaš iba za monitorom.JAGER68-DNES O 9.50-máš pravdu,len aj tá 7x64 používa pomaly horiace prachy a 52 lauf je už aj pre nu vyslovene tragedia.Nerozumiem tomuto tahu CZ-vyváženie zbrane vyriešili krátkym laufom a chcu nahovorit laickej verejnosti,že akymsi pseudo beddingom dosahuju presnost terčových špeciálov na 300m.Opíjat sladkým rožkom možu niekoho ineho.Mal som tu čest pred 2 rokmi odstrielat pretek -celých 60 rán za jeden česky klub velkorážnou puškou na 300m -ráž 6mmBR so zbranou Grunig Elmiger v hodnote 120 tisíc českých korún.Zbran dosahovala rozptyl 10cm na 300m pri 10 ranách.Výsledkom 591 zo 600 možných som bol nadšený,o čom točí potom CZ?Ten ich rozptyl zrejme merali z 2 rán. Papier znesie všetko. ◄ reagovať

off jozef, 30.11.2012 o 16:44

Aj tak budete polovať do tristo metrou na takúto vzdialenosť nebudem riešiť či má hlaven 52 alebo 56cm. ◄ reagovať

off ferdo, 30.11.2012 o 16:33

ano staci a to bohate..., ale nato mi raz zase niekto vtipne argumentoval, ze mat 300wm s 51 laufom je ako S klasse s 13-tkami kolesami...;) ◄ reagovať

off Jager68, 30.11.2012 o 16:14

Ferdo toto mi je jasne, Vykon a parametre mag. co som napisal ja,boli pri 60cm.hlavni. preto ma 3-4cm nezaujimaju. O tom ze 300Wm s 51cm ide prudko dole som cital..bol volakedy niekde publikobany porovnavaci test. Pokial strielam napr.na 200m a tam ma este projektil od 1800-2000J je to v pohode. ◄ reagovať

off Vlado2406, 30.11.2012 o 15:53

v novej myslivosti je teraz dobrý článok na tému CZ 557 ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off pandur1, 30.11.2012 o 15:47

takže na pokles výkonu pri kratších laufoch sú viac náchylné strely s vyššou rýchlosťou. ◄ reagovať

off ferdo, 30.11.2012 o 14:56

pandur s tym poklesom je to zlozitejsie....raz som kdesi cital test na tuto tematiku.... vzsledok bolo zenajsenzitivnejsie na dlzku laufu su klasicke magnumy... kalibre typu 9,3x62 resp. osmicka, tym to az tak radikalne nevadilo...jager a len fakticka ooznamka nic v zlom....oproti fabrickym udajom nie je rozdiel 4 ale 9 cm a to uz nieco spravi....mas vsak absolutnu pravdu, ze v skutku to je jedno...preto sa ja smejem ked niekto brutalne riesi roudiel v ustavke na takmer identyckych nabojoch par ms hore dole a pritom dlzka laufu ma na tuto problematiku daleko vacsi vplyv.... o nej vsak mnoho beznycch polovnikov nevie tak tym padom je to nepodstatne.....napr 300 vm s 51cm laufom ma mensi vykon ako klasicky kaliber 7x64 so std dlzkou laufu. toto drviva vacsina beznych polovnikov netusi....koniec koncov v prom rade treba trafit a taketo detaily su pre nas klasickych polovnikov uplne jedno...no nie? ◄ reagovať

off pandur1, 30.11.2012 o 14:08

nemáš začo ◄ reagovať

off Jager68, 30.11.2012 o 13:56

pandur1 vdaka. Takze ostavame pri SAKO HUNTER LH.... ◄ reagovať

off Edu, 30.11.2012 o 13:45

Ano bude to model 550 s maličkým vylepšením ceny . Nič prevratné sa nekoná žiaden vývoj . Vystrúhaná cena pre tých čo si čezetu kupujú ani nevedia prečo asi konzervatívci podobne ako u škodovky či strelive spce S&B ◄ reagovať

off pandur1, 30.11.2012 o 13:25

axon dík, takže pre moje potreby zanedbateľné. ◄ reagovať

off axon, 30.11.2012 o 13:21

pandur pri rýchlosti 780 m/s a hmotnosti strely 12,7 g vychádza úsťová energia 3860 J. Ak zoberieme pokles rýchlosti o 4 m/s za každý cm kratšej hlavne, tak vychádza úsťová rýchlosť 748 m/s a úsťová energia 3550 J. Uvedené výpočty sú iba orientačné, presný pokles rýchlosti strely je treba odmerať cez hradlá, pri každej zbrani môže byť iný. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off pandur1, 30.11.2012 o 11:49

Chlapi mam jednu prosbu, skúste mi vypočítať o koľko bude menší výkon pri 52 cm hlavni, kal. 8x57 JS pri cca 3900 J. Ďakujem. ( prípadne rýchlosť a výkon pri nejakom konkrétnom druhu náboja v tomto kalibri). ◄ reagovať

off pandur1, 30.11.2012 o 11:46

pre Jager68: Peťo teraz sa mi ozval distribútor, takže ľavo ruké prevedenie 557 vidí tak asi za rok až dva :-))), že podľa toho ako sa v zbrojovke prebudia, a cena by mala byť buď tá istá alebo najviac 50 eur hore. ◄ reagovať

off pandur1, 30.11.2012 o 11:36

MieN všetko ukáže čas a prax, určite má nová CZ konkurenciu a nie len v tých zbraniach čo si vymenoval. 52 cm hlaveň nie je nič nové, mnohé zbrojovky ju dávajú do svojich zbraní, ale skôr v celopažbe. Dokonca su hlavne aj pod 50 cm. Mauser 52 cm hlaven dáva vo verzii stalker a aj v silnejších kalibroch ako je 30-06. To že kaliber potom stráca na výkone je už druhá vec. Mne napr. tých 52 cm nevadí, aj keď tiež by som radšej taký kompromis na 56 cm. Ale koľko ľudí toľko chutí. ◄ reagovať

zobrazené 241-280 z 795 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk