Ake su recenzie na novu gulovnicu od Českej Zbrojovky na rok 2012-13 . Bude to to iste ako model 550 s maličkymi vylepšeniami alebo to bude uplne nova gulovnica s vymakanejšim zaverovym mechanizmom lebo už teraz starši model 550 mal zaver nič moc ... Čo vy na to ?
Moja prvá a zároven posledná skúsenost s touto zbranou-v jednom polovníctve mali skladom ráž 30-06 a 243.Po overení,že sú na sklade som sa v rámci služobky rozhodol ich "otestovat".Vyzbrojený vybíjacími nábojmi v oboch rážach som si nechal vyložit obe.Klady-krásne drevo u oboch modelov,spracovanie bez výhrad,výborné vyváženie-tažisko zbrane je medzi strelcovimi rukami,bližšie k lúčiku,čím nepripadá,že má 3,3kg.Spúšt-u oboch výborná už z fabriky,lepšia ako má moje SAKO.Vravím si -paráda,až na tú krátku hlaven.Horšie to už bolo s chodom záveru-síce lepší ako u 550,ale stále NIč-MOC.Kryt mušky-nič sa nedeje,dá sa dolu.Ergonomia-pištolová rukovat fajn,ale chrbát pažby sa nepodaril-po prilícení cez mech .mieridlá super,na optiku to nie je.A potom to prišlo-vsuniem vybíjací náboj priamo do komory-nevytiahlo a pri vybíjaní ostal v komore u oboch ráží.Skúsili sme vybíjčky priamo z predajne-rovnaký výsledok.Náboje som vytiahol a skúšal s ostrými.Naládoval som do schránky 5-prvé 4 bez problémov nabíjanie aj vybíjanie,posledný sa vždy vzpriečil a ani za B..a do komory-u oboch ráží!Pružina schránky!Nerozumiem jednej veci-ako niečo takéto može opustit fabriku a prejst cez výstupnú kontrolu.Chcel by som sa spýtat p.Vrágu,ako robil nástrelný terč-asi s tuškou,alebo posledný náboj vložil priamo do komory.Ked porovnám túto katastrofu s AZ 1900 PRO S BATTUE,kde pultová cena je vyššia iba o 180Ečiek,tak nie je o čom.CZUB Už ASI SKUTOčNE STRATILI SúDNOST.
Príspevok presunutý z diskusie CZ 550 FS kaliber 7-64 alebo 308 W (autor: choze23).
Príspevok presunutý z diskusie CZ 550 FS kaliber 7-64 alebo 308 W (autor: choze23).
jaro1- presne tak jaro- rozumieme si --si v práve to je jasné !ale za daných okolností môžeš vyhrať len " bitku " vojnu nie :) ◄ reagovať
Áno rozumiem Ti a beriem, poznám to. Nie som si celkom istý, či sa rozumieme a preto to poviem na príklade. Ulovím zver 222 rem v revíri, kde členovia PZ nadpolovičnou väčšinou hlasov schválili opak - teda že s 222 sa loviť srnčia nemôže. Teda ma za to potrestajú a ja sa odvolám. Myslím si, že to vyhrám, pretože zákon je nadradený stanovám - má vyššiu právnu silu.
Teda v mojich príspevkoch som len tam mieril, kde som mieril. ◄ reagovať
jaro1 - to je pravda -ale vieš ak sa v vnútorných stanovách toto schváli tak už proti vaščine nič neurobíš :) tu platí iba jedno že "kto chce z vlkmi žiť, musí s nimi vyť " - lebo inak ťa zo združenia vyštvú - žiaľ poznám aj také prípady:( ◄ reagovať
Áno, ako píšeš. Zákon je zákon a stanovy sú stanovy. Stanovy sú len akýmsi odporúčacím predpisom a tieto by mali byť vypracované tak, aby neodporovali zákonu, resp. aby s ním boli v súlade. Stanovy nie sú nadradené zákonu ( sú podriadené) a majú nižšiu právnu silu, ako zákon. Čiže zákon je nadradený stanovám. Pokiaľ teda platný zákon o poľ. 23/62 v znení ďaľších predpisov nezakazuje loviť srnčiu zver kalibrom 222 Rem – dokonca ju povoľuje loviť týmto kalibrom, každý vie, kde je pravda a ako sa robí........ ◄ reagovať
alfa - 100 bodov- presne tak :) ◄ reagovať
K tým "zakázaným" kalibrom. Zákon je zákon. No vnútorné stanovy PZ môžu byť prijaté nadpolovičnou väčšinov všetkých členov aj tvrdšie, čiže môžu zakázať používanie napr. 22LR v revíry. No nemôžu byť mäkšie ako zákon. Nemôže to byť tak, že hospodár alebo predseda bude rozkazovať, čím majú členovia poľovať. Aj napriek tomu, sa mi zdá pritiahnuté za vlasy, že používanie kalibrov ako r.222 je na srnčiu v PZ zakázané. Chvala Pánu, že sa v našom PZ takýmito blbosťami nezaťažujeme. ◄ reagovať
milanko12 - len ja sám, ja sa za svoje názory nehanbím a nepotrebujem si tu vyrábať imaginárnych priateľov. napíš mi súkromne, o ktorých nickoch si myslíš že sú moje! ◄ reagovať
Iboo-tak to máte dost,zlé aby mi hospodár,alebo predseda rozkazoval,akým kalibrom mám strielat,ale to je váš problém, a u nás sa to stat nemože.K základu tejto linky-je to moj názor a sám by som si vybral pri CZ 550 FS,kedže má krátku hlaven 55 cm,kratšiu nábojnicu kalibru 308W( 7,62x51),len z dovodu svojho uspokojenia-prach z kratšej nábojnici cal 308w o 13 mm ako 7x64 zhorý v krátkej hlavni dokonalejšie,pri dostatočnom výkone.Píšem, je to len moje uspokojenie,moj názor.I ked určite je na tom niečo pravdy. ◄ reagovať
Ibo, asi nie. Je to z tvojej strany dobré uvažovanie. Takto uvažujem aj ja. ◄ reagovať
iboo na toto forum prispeivas iba ty? nemas viac mien na tomto fore? ◄ reagovať
rys2 - vďaka :) ale zas keby som zajtra šiel za pánom Križanom a povedal mu, že si chcem zaobstarať gulovnicu 9,3x62 na všetku našu zver, lebo viem, že ťažká pomalá strela je šetrná aj k srnčej zveri a stabilná v hustých porastoch, tak by som bol za blázna nielen v jeho očiach :))) ◄ reagovať
Ibo, si šikovný a máš dobré skúsenosti, čo naozaj u mladších poľovníkov obdivujem. Dúfam, že ma zas nesprdneš, že ťa chválim. Tak to cítim a basta. Ibo, tú knihu čo uvádzaš, som nečítal, ale čítal som dosť vecí hlavne ohľadne strelectva ( aj zveri ) od Križana a jeho kamarátov – Krivjanský a Hanák. Čítal som aj knihu Poľ. strelectvo – len myslím, že od Kulicha, ale on vydal aj iné knihy srnčia zver a tak....... ◄ reagovať
rys2 - jaj a že aj V. križan je akýmsi zástancom tenkých kalibrov, to len na margo našej diskusie o tenkých kalibroch. Ono dá sa to, ale zovšeobecniť povolenie lovu raticovej zveri malými kalibrami jednoducho nejde. Nedá sa overiť nijakým hodnoverným spôsobom spôsobilosť strelcov ako im umožniť použitie takýchto zbraní na lov našej raticovej zveri všeobecne. Dá sa to buď radikálne, kde sa všeobecne zamedzí používaniu tenkých kalibrov, alebo ich čiastočne povolíme( niečo na systém nového zákona) ale tu umožníš aj skúseným a rozvážnym, ale rovnako aj neskúseným zbrklostrelcom používať tenké kalibre. mne osobne je to jedno, niesom nátura systém Edu, že si niečo vezmem do hlavy a budem dovtedy búchať do steny až nebude po mojom (myslené v dobrom s dávkou humoru) takže mne je jedno kto s čím poluje. Náš hospodár bude naďalej polovať v ruji kalibrom 7,62x39, či mu to zákon povoluje alebo nie. Tak isto tony ďalších. A rovnako aj ty svojim remingtonom.Je jasné, že zákon je len proforma, ktorá sa bude naďalej porušovať. čiže sa zas zatvárim eže sm eneičo zmenili, ale zmení sa len obálka, jadro sa nezmení. Pomohli , alebo pomôžeme si ?? ◄ reagovať
rys2- čítam akurát knihu Vojtecha Križana - polovnícka balistika, kd emi autor príde trochu ako fajnšmeker, no sám ponúka iný názor na pripravovaný zákon o polovníctve. V celku mi ale príde ako schopný človek práve pre toto nenávidený aj verejnosťou a SPZ, pretože krom inéo robí a chce urobiť to, čo chce. JA s ním v celku súhlasím,a le ekďže nikto neisme rovnakí, vo všetko s ním nesúhlasím. Odbočil som od témy, ale je to celkom slušné čítanie na slovenské pomery.Lúbi sa mi hlavne tá časť, kde "dáva dole" názory "komunistického" odborníka p. Hella... :))) ◄ reagovať
Ale áno, súhlasím s Vami, len mi nejde do hlavy stále to, že by som s 222 Rem nemohol loviť srnčiu zver - že by mi to hospodár zakazoval. Hospodár mi môže zakázať používanie uvedeného kalibru na ostatnú raticovú zver, to áno - aj v zmysle platných právnych predpisov- ktoré tento kaliber vylučujú z použitia na lov "vysokej". Ale vo všeobecnosti viem, že sú združenia, kde to zhruba funguje tak, ako opisujete - ovšem treba byť presný a konkrétny. Len o to mi ide. Jednoducho ak prídem na srnca z 243W ( 6,2 mm ) nezdá sa mi celkom v poriadku ( podľa ibovho príspevku), aby mi bolo bránené ho s týmto kalibrom uloviť. Ale asi máte pravdu páni - iný kraj, iný mrav. ◄ reagovať
rys2 - to že s tým názorom súhlasím je môj názor. Tvoj je iný samozrejme. Nuž je to už raz tak, že niekde predseda a niekde hospodár je samozvaná autorita a všemocný král, ktorý jediný má pravdu a podla jeho piskotu všetci tancujú. prezradím ti tajomstvo- ja som v takom čarovnom PZ, kde aj predseda, aj hospodár sú králi :) ◄ reagovať
rys2 - je to tak že srnčia sa da naozaj bez problémov loviť 222 aj vysoká ale niektoré poľovné združenia majú vo vnútorných stanovách (čo si sami scháľili ) aj takéto zákony a pokial u nich chceš loviť musíš sa prispôsobiť . ◄ reagovať
Ibo-23:26
a čo ten hospodár je nadradený zákonu, keď zakazuje a následne povoľuje loviť srnčiu od kalibru 6,5mm??? Ibo poznám zákon SR a čítal som o okolitých štátoch, kde, čím a ako sa má loviť - akým kalibrom ( dopadová energia + stanovená váha strely). Ale ako to píšeš Ty, zdá sa mi to pritiahnuté za vlasy. Predsa sú kalibre aj 6, resp. 6,2 a tie majú na srnčiu ešte dokonca zbytočne prebytočný účinok. Ale inak podstatu veci tvojho príspevku som pochopil. Hospodári v PZ skôr zakazovali používanie 222, 223, 5,6x50RM a pod. na lov jelenej a diviačej zveri- s tým som sa stretol. ◄ reagovať
juraj22 - velmi dobre si to napísal - dá sa strielať. netvrdím, že nemožeš byť spokojný a úspešný so svojou 222 Rem, ani ti to nezakazujem. Lenže tam u môjho kamaráta boli asi prvé tri pokusy o lov srnčej, dopadli katastrofálne a preto sa tak rozhodli. Ten kaliber v pohode zvládne aj medveďa, ale najhoršie na tom je to, že najväčší vplyv na úspech má človek. Pri tenkých kalibroch hrá rolu aj vietor, stebielky trávy, vymierenie musí byť sakra presné pri vitálnejšej zveri a podobne. Navyše pri stresovom love diviakov (najčastejší spôsob) sú tieto kalibre nepoužiteľné, nakolko pri ranách na hruď nespôsobujú dostatočné zranenia.Mnoho ludí tu odsudzuje použitie prebytku energie. To že strela má prebytok energie neznamená, že zver bude znehodnotená. Iní znalejší prechádzajú na hrubšie pomalšie kalibre, ktoré neznehodnocujú divinu. Počul som porovnanie účinku na zver, farbenie a znehodnotenie srnčej diviny po kalibri 5,6x52R a 9,3x74R. Ten výsledok tu rozoberať radšej nebudem, bol by som za blázna (beztak som) . Nie všetko z doby minulej je zlé. A najmä pri dnešnom spôsobe polovania, že nemám čas chodiť do hory deň čo deň a keď nestrelím gombičkára stojaceho v 60cm tráve dnes tak ho strelím zajtra . konkrétne toto- kto sa zaoberá lovom gombičkárov tak vie, že pokial je chov moja prvoradá záležitosť tak takéto jedince treba strielať vtedy, keď je na to možnosť. Neskutočne vela srncov som takto videl len raz. A vždy mi niečo nedovolilo loviť. A nakoniec to tak aj dopadne... ◄ reagovať
iboo preco zakazal polovat na srnciu do kalibra 6,5 ked 5.6x52je na srnciu velmi vhodny kaliber aj 222 aj ked podlieva a kasuje ked trafi kost.podla mna by som to este pochopil na vysoku a pod ale srnciu??ved do 6.5mm sa da velmi dobre strielat.ale v poho berem. ◄ reagovať
milanko12 - trepeš, prekrúcaš a všetko otáčaš tak, že len ty môžeš mať pravdu. Ja ti tvoj názor neberiem a o jeho pravdivosti sa ďalej nebudem baviť. Podstata ti zas ako vždy niekde ušla...
rys2-čo sa týka používania malých kalibrov na lov raticovej, u kolegu polovníka hospodár zakázal lov srnčej kalibrom menším ako 6,5mm a úplny s týmto názorom súhlasím. Pri love nejde len o jouly a pokial si to niekto nedokáže v hlave zrovnať, taký by nemal polovať! ◄ reagovať
Streliť ako streliť. Aj s malokalibrovky sa dá streliť jeleň ( čítal som byť lovcom v tajge). Aj s 222 sa dá - ešte lepšie s 5,6x52R. Ale všetko je to o zodpovednosti, zákonnom ponímaní. Na raticovú zver ( mimo srnčej) treba riadny kaliber a riadnu guľu a basta. Každá zver je živá bytosť a s tým sa netreba zahrávať. Naviac odpadne kopec zbytočných starostí a výčitiek. ◄ reagovať
presne tak medved je mekky na ranu a urcite mekksi na ranu ako kanec,aj 222-kou strelis medveda a kludne ho mozes prepalit celoplast a prebehneho. samozrejme do kratsej vzdialenosti pri 222-ke.mam znameho co poluje s 5.6x52 a striela s tym vsetko a aj pada potom vsetko a niekto by ho aj vysmial ze s akym kalibrom poluje na tazsiu zver.ja mam 222-ku a trufal by som si svacnut aj jelenovy alebo kancovy a nemal by som s tym absolutny problem a ked odbehne mam psa a ten to dohlada aspon by mal heh:-))) ◄ reagovať
Boli prípady, keď maca ulovili aj 223-kou, ináč ja som počul, že na ranu je dosť mäkký, neviem ja osobne som sa ešte s týmto nestretol, možno niekedy inokedy :) ◄ reagovať
kazda jedna zver sa pri zasahu bude uplne inak spravat ci to je z takeho alebo z takeho kalibru a streliva a moze ist aj o rovnaku ranu a kaliber vsetko je to nevyspytatelne a vzdy sa to prejavy inak. ◄ reagovať
Tých 1500 J myslím ako dostatočný smrtiaci účinok na našu zver ! ◄ reagovať
milanko12 :(:( NO tak podme prebrať čo a kde som pokomolil :)Ja proti tebe tiež nič nemám ale -vidím že si zasa nevystihol podstatu veci ! Tu nejde o ten ktorí kaliber - ale o smrtiaci účinok ! to znamená " obrazne " že ked mi na 100 ma na jeleňa bezpečne stačí 1500 J ( čo aj nový návrh zákona navrhuje ) a podla odborníkov známych Fachu je to dosť ! (zákon nevzniká len v kanclíku ako si niekto myslí -ale chodi a oslovujú sa ludia čo už niečo vedia a dokázali ) Taj ja nevidím logicky dôvod túto energiu " navyšovať " ! ved načo aj ? Stači len zvoliť kvalitnú strelu a "trafiť sa " a je mi úplne jedno či mám v rukách 7x57 alebo 30-06. ◄ reagovať
loveccc :))) ak niekto svetaznaly bude mat cas a dokladne si precita tvoje prispevky tak si o tebe pomysli svoje:) ja uz si myslim presvecil si ma 3 prispevkami sak ty tvrdis co tebe pasuje lebo si to vycital nikde na fore povyberal si si co sa ti paci a skomolil si to do jedneho nazoru len problem je vtom ze nic stoho si nevidel a neskusil ale ja ustupim mysli si co ches ak je tvoj nazor ze 308 spravi tu istu robotu ako 30-06 tak naco su potom tieto silnejsie kalibre? zavolal vyrobcom streliva nech uz nic silnejsie nerobia ved 308 spravy tu istu robotu co 30-06 !!! a ja som sieru nikdy neporovnaval s TUG to bola SPCE a na okral vseci polovnici vedia ze muflom dospely jelen aj diviak je tvrdsi na ranu ako medved co sa tyka kondycky o odbiehania je uz ina kapitola tak neviem kde si vycital tieto veci. nic proti tebe osobne nemam nepijem ani nefajcim ale ty by si sa mal na neake veci pozerat triezvo stou tvojou energiou. nepotrebujem ani prehnanu energiu ket trafis presne.... ◄ reagovať
juraj22- čí medved na ranu tvrdý alebo mäkký ja neviem -kedže som ho neulovil - ale čo som o love maca čital tak písali že tvrdý . o tom že mu guľka rebra poláme nepochybujem a viem že by to aj 223rem dokázala (mu tie rebrá polámať ). Ale či by mala dosť síl na to aby ho aj usmrtila tak to je otázne :). Preto píšem o kvalitnom strelive aby ho tá guľka aj prestrelila . Zavše skočím na USA fóra a tam nieje nič nezvyčajné streliť medveď 7x57 -stretal som sa s tým dosť často -a náboj bol vždy :Hornady Interbond -alebo Acubon ? Boli to čierne medvede - najväčší mal 220kg. Tieto náboje sa dajú u nás zohnať za 1300sk. ◄ reagovať
lovecc myslim zetvrde rebra neviem kde si to cital ale ked trafis rebro tak ho prebije gula urcite.a medved je inac mekky na ranu.ja iba tolko ◄ reagovať
alfa- ved jasné keby bolo na tebe berieš 30-06 - ja som len podotkol že 308W ma na to tiež hocikedy . Pi medevdovi sú jediný problém jeho tvrdé rebrá (teda tak som to čítal ) ak toto guľka prekoná tak už je za vodou (hovorím o kvalitnom strelive) . Dosť som toho čítal o love medveda a boli tam aj kal 6,5x54 M Sch na postriežke s posedu a nebol problém. A aké zastatralé strelivo sa už do toho používa :)
Čo sa spreju týka tak k tomu sa ani nevyjadrujem - to si tiež neviem predstaviť :) či ho mám stále nosiť v rukách alebo ho rýchlo ťahať s kabátu ked sa s poza zákruty vynorí maco :). Ale bo ked bude fúkať opačný vietor tak asi omráčim saám seba a medvedovi uľahčím robotu :))) ◄ reagovať
lovecccc, ja som písal, že ak by som si mal vybrať (a to je rozdiel) na medveďa 308w alebo 30-06, tak stale by som volil 30-06 aj pri rovnakých strelách urobí väčšiu šarapatu 30-06, cítil by som sa bezpečnejšie. Čo ak toho medveďa zasiahneš trochu horšie? Je to dravec na ktorého sa nepoľuje každý deň. Samozrejme maš pravdu, že pri dobrej rane na komoru postačí kľudne aj win243 alebo 5,6x52R - ale bol by to blázon, čo by sňou išiel na medveďa. A keď ťa napadne v prírode tak použiješ všeličo na obranu, len ten spray na medvede si stále neviem predstaviť ako čakám na maca, kým príde bližšie, samozrejme správny vietor a fuk mu ho do očí. ◄ reagovať
milanko12- pred písaním do tohto fóra by si mal začať konečne dávať pozor a kto čo píše a podľa toho sa vyjadrovať ! Alebo druhá možnosť že by si mal obmedziť používanie " alkoholických " nápojov počas reakcie na príspevky!:) Tak poďme ešte raz - ako žiačikovia na základnej škole na "prvom " stupni :) -Len urobíme malú zmenu a teba milanko12 posadíme do prvej lavice - aby si už konečne dával pozor ! :) a vyjadroval sa konečne k veci a nefantazíroval o tom čo som nepísal !takže penke po poriadku : na tvoj príspevok som 1 krát zareagoval dňa 13.11 /2007 slovami :
milanko12 - to že je silnejšia ešte neznamená že ma vyšší smrtiaci účinok ! To záleží hlavne od druhu strely , váhy strely, rýchlosti atd. A tu zistíš že 308W a 30-06 ti spravia tú istú robotu - len 308W z nižším spätným rázom - čo je aspoň pre mňa dosť podstatná vec .
Ty si ako vždy zasa nedával pozor a nereagoval- ale dalej si sa hádal s "iboom" . Takže moja ďalšia reakcia zo dňa 14.11/2007 :
milanko12 - TUG nieje energicky najvýkonnejší v 308W kukni na Hornadyho : 308W :strela SST- LM- 9,7g - 4055 J , strela BTSP-LM-10,7g - 4108 J čiže dosť t o sú úsťové rýchlosti a v ešte v 365 metroch majú energiu jedna 2040 J druhá 2068J . dobrá strela má veľa energie ale zobrať na medveda alebo ťažkého jeleňa by si ju mohol len blázon alebo samovrah ! daleko lepšia a vhodnejšia je strel ORYX alrbo ten TUG:) a prečo ??milanko12 ? vieš ?? lebo energia nieje všetko a ešt niečo k tomu čoo??
A do tretice môj predposledný príspevok :
milanko :) ehheheh vidno že ti agresia zatemnuje mozog :)) ukáž mi kde som ja tvrdil že 308W je silnejší než 30-06?? každý vie že 30-06 ja silnejší :) ja som len ja som reagoval na tvoje slova a k tomu TUGU :) je jasné že pri tích strelách od Hornadyho čo som spomínal do 308W je 30-06 o zhruba 200 J silnejší . Len ma už zlostia \"inteligenti\" ako ty čo sa stále oháňajú energiou -! Kedy si už konečne uvedomíš že úderová energia a smrtiací účinok nieje to istéé! ?
Tvoj príspevok zo dňa :15.11 :
ovecccccc zas si ulpne mimo ja som porovnaval vahovo rovnako tazke strely a co si porovnal ty? len si nasiel to najsilnejsie co existuje na trhu a porovnavas to s najslabsim! co ktomu dodat len tolko ze zaboha musis mat pravdu aj ked sa bavime o niecom ulne inom...uz 100 rokou vseci poznaju 30-06 ako najsilnejsiu s najslabsich a ty tu ides teraz niekomu davat rozumi ze 308 je silnejsia !!!poviem ti len jedno papaier znesie vsetko
Jje zsa poriadna blbosť ! lebo porovnávať strely TUG a sttrelu sierra Môžeš jedine tak ty ! kedže tie strely su absolútne neporovnateľné ! ale tebe stačí vidieť v zátvorke pár matematických čísel a si z toho celučký "pif-paf" :)
A na záver mi ukáž kde som vo svojích príspevkoch tvrdil že 308W je výkonejší ako 30-06. :) ◄ reagovať
loveccc neviem co ty nechcem sa neako dotnkut je pravda ze som sa troska nechal uniest ale ja tu neobhajujem energiu 308 znacky hornady ze ma viac Jaulou ako 30-06 od SaB !!! to prave ty sa tu ohanas jaulamy!!!vies ty vobec co pises alebo pises len tak ako to tebe pasuje?sak ty si napisal ze 308 ma viac energie ako 30-06 tak potom je podla teba asi silnejsia ako 30-06!!!lovecccc loveccc co len steba bude:)))) ◄ reagovať
páni prestaňte sa už doťahovať či 308Win 7x64 30-06 všetky tieto kalibre sú pre zver smrtiace pre medveda takisto. ◄ reagovať
milanko :) ehheheh vidno že ti agresia zatemnuje mozog :)) ukáž mi kde som ja tvrdil že 308W je silnejší než 30-06?? každý vie že 30-06 ja silnejší :) ja som len ja som reagoval na tvoje slova a k tomu TUGU :) je jasné že pri tích strelách od Hornadyho čo som spomínal do 308W je 30-06 o zhruba 200 J silnejší . Len ma už zlostia "inteligenti" ako ty čo sa stále oháňajú energiou -! Kedy si už konečne uvedomíš že úderová energia a smrtiací účinok nieje to istéé! ? ◄ reagovať
lovecccccc zas si ulpne mimo ja som porovnaval vahovo rovnako tazke strely a co si porovnal ty? len si nasiel to najsilnejsie co existuje na trhu a porovnavas to s najslabsim! co ktomu dodat len tolko ze zaboha musis mat pravdu aj ked sa bavime o niecom ulne inom...uz 100 rokou vseci poznaju 30-06 ako najsilnejsiu s najslabsich a ty tu ides teraz niekomu davat rozumi ze 308 je silnejsia !!!poviem ti len jedno papaier znesie vsetko ◄ reagovať
alfa - k prvej vete asi tolko :na maca sa striel na 50-70m čiže v 308W nevidím problém - kludne by som siel aj zo 7x57 nevidím dôvod na ú vzdialenosť s dobrým strelivom . či radšej 308w alebo 7x64 ? tak to by som riešil naozaj len čo sa vkusu tíka inak je to debata do nekonečna :) a z ostatným by som súhlasil:) ◄ reagovať
No páni, ak by som išiel na medveďa, a mal by som si vybrať 308 alebo 30-06 tak samozrejme 30-06 vyhráva, je to "väčšia istota". Ako písal milanko12 pri porovnaní týchto kalibrov s rovnakými strelami vyhráva 30-06, pokiaľ chceš energiu a rýchlosť, no na naše pomery na Slovensku postačujú aj slabšie kalibre.
Pri výbere 7x64 a 308w, osobne by som volil 7x64, podľa mňa je to na Slovensku najviac rozšírený a univerzálny náboj na všetkú u nás žijúcu zver.
Poľoval som s 7x65R, čo je podobné a mám výborné skúsenosti. Teraz vlastním 30-06 a taktiež spokojnosť.
Pôvodne som chcel 7x64, nebolo ju vtedy možné zohnať, zdražovalo sa, tak som zvolil, čo bolo po ruke a tak mám 30-06. Mám širší sortiment nábojov a hlavne zvykol som si :-))) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.