Ake su recenzie na novu gulovnicu od Českej Zbrojovky na rok 2012-13 . Bude to to iste ako model 550 s maličkymi vylepšeniami alebo to bude uplne nova gulovnica s vymakanejšim zaverovym mechanizmom lebo už teraz starši model 550 mal zaver nič moc ... Čo vy na to ?
Moja prvá a zároven posledná skúsenost s touto zbranou-v jednom polovníctve mali skladom ráž 30-06 a 243.Po overení,že sú na sklade som sa v rámci služobky rozhodol ich "otestovat".Vyzbrojený vybíjacími nábojmi v oboch rážach som si nechal vyložit obe.Klady-krásne drevo u oboch modelov,spracovanie bez výhrad,výborné vyváženie-tažisko zbrane je medzi strelcovimi rukami,bližšie k lúčiku,čím nepripadá,že má 3,3kg.Spúšt-u oboch výborná už z fabriky,lepšia ako má moje SAKO.Vravím si -paráda,až na tú krátku hlaven.Horšie to už bolo s chodom záveru-síce lepší ako u 550,ale stále NIč-MOC.Kryt mušky-nič sa nedeje,dá sa dolu.Ergonomia-pištolová rukovat fajn,ale chrbát pažby sa nepodaril-po prilícení cez mech .mieridlá super,na optiku to nie je.A potom to prišlo-vsuniem vybíjací náboj priamo do komory-nevytiahlo a pri vybíjaní ostal v komore u oboch ráží.Skúsili sme vybíjčky priamo z predajne-rovnaký výsledok.Náboje som vytiahol a skúšal s ostrými.Naládoval som do schránky 5-prvé 4 bez problémov nabíjanie aj vybíjanie,posledný sa vždy vzpriečil a ani za B..a do komory-u oboch ráží!Pružina schránky!Nerozumiem jednej veci-ako niečo takéto može opustit fabriku a prejst cez výstupnú kontrolu.Chcel by som sa spýtat p.Vrágu,ako robil nástrelný terč-asi s tuškou,alebo posledný náboj vložil priamo do komory.Ked porovnám túto katastrofu s AZ 1900 PRO S BATTUE,kde pultová cena je vyššia iba o 180Ečiek,tak nie je o čom.CZUB Už ASI SKUTOčNE STRATILI SúDNOST.
Príspevok presunutý z diskusie Aky typ gulovnice si mam vybrat? (autor: consul).
Chiko čo je to"voľné cavkanie"? A ešte jedna otázka,keď Ti povedzme spadne guľovnica a pôjdeš ju znova nastreliť kde budeš robiť ďalšie drážky? ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Aky typ gulovnice si mam vybrat? (autor: consul).
Veľmi praktické:-D Daj názov puškohľadu. ◄ reagovať
pepies ja mám puškohlad s "volním cavkaním" a s dialkomernou osnovou, a jednoducho mám ponom porobené rysky na náboj. Náboje si volím podla toho čo idem lovit. ◄ reagovať
Skúsenejší poľovník sa nad takýmito diskusiami len pousmeje ale v dnešnej dobe to má začínajúci poľovník s výberom veľmi ťažké. Výber je pomerne široký aj zbraní aj kalibrov či sreliva. Stále rozmýšľa čo si kúpi aby bol spokojný pýta sa kamarátov , sleduje diskusie až má z toho všetkého nakoniec riadny galimatiáš. V minulosti to mali ľahšie , človek bol rád keď vôbec guľovnicu zohnal a s kalibrom či strelivom to bolo podobné. ◄ reagovať
Chiko, to si trochu /dosť/ prehnal, že v kalibri 7x64 máš malý výber streliva, asi si chcel povedať, že nie je až tak veľký ako v 308, ale aj tak je bohatý a máš z čoho vyberať, aby si pokryl všetky svoje potreby. K otázke, je to čisto vec vlastného vkusu, pocitov a vedomostí, mne osobne napríklad Rossler hneď na prvý dojem vôbec nesadol, čo som dosť nechápal, na obrázku vyzerá flinta skvele, že človek pociťuje potrebu si ju okamžite kúpiť, avšak iné to je, keď ju dostane do rúk, tam prišlo sklamanie, pôsobila dosť lacno a nijako mi nesadla aj keď je to iste dobrá flinta a má svojich priaznivcov. A naopak, úplne nenápadná puška, ktorá nevyzerá na obrázkoch až tak luxusne Tikka T3 Hunter mi okamžite sadla ako pocitovo, tak aj svojim dokonalým dielenským spracovaním a čistými jednoduchými tvarmi. ◄ reagovať
Chiko a popíš ako potom poluješ???Sediš na posede z nenabitou puškou a nabiješ si požadovaný náboj podla druhu zvery aká príde??Ako to riešiš s optikou??maš balisticku vežičku alebo viacero optík??? ◄ reagovať
motaq ja osobne pouzivam viacej druhov streliva...ine na skodnu do daleka...inu na srnciu a inu na ciernu...a td. ◄ reagovať
Chiko ako casto menis strelivo z jedneho druhu na iny? a ked uz sme pri tom malom vybere streliva rws robi 6 roznych striel pre 7x64 pre 308 win. ich je 8. no ale ze by 6 bolo prave malo? ale akokolvek oba kalibre su dobre a je to len vec vkusu.... ◄ reagovať
Jager68 pozry si vyrobcov streliva... uz iba SB ponuka do 7x64 4 druhy striel...a do 308w ponuka 6... ja osobne som preto neriešil tento kaliber aj ked mi ho na jednej strane odporúčali a na strane druhej ho zatracovali. ◄ reagovať
mal uz niekto moznost drzat v ruke gulovnicu bergara bx11? ◄ reagovať
Chiko..do legendy 7x64 je malý výber streliva?. Ja osobne by som si napr.nikdy nekupil 308W.... 7x64 si kludne kup.Je to veľmi dobrá voľba. ◄ reagovať
Ja som tiež kupoval novu gulovnicu a rozhodol som sa pre Tikku T3 v kalibry 308w, spokojnosť je maximálna a nemenil by som ju za žiadnu z rady CZ. 7x64 by som neriešil, pretože je podla mna dotoho malý výber streliva. ◄ reagovať
a nejake postrehy ohladne gulovnic RUGER M77,kde sa ceny pohybuju tiez v tomto rozmedzi by sa nenasli? ◄ reagovať
Suhlasim .....findula ma pravdu...ale Browning Eurobolt mozem tiež doporučiť. Poloval som s touto flintou 6r.v kal.7RM ◄ reagovať
Klidně si CZ kup.Je to přesná a spolehlivá zbraň,která Tě nikdy nenechá ve štichu a bude Ti sloužit po mnoho let.Rozhodni se podle svého uvážení a nedej na rady tu přítomných ◄ reagovať
Mňa tiež dúfam že už čoskoro čaká kúpa svojej prvej guľovnice a tiež som sa pozeral po zbraniach v podobnej cenovej relacii ako ty. Najskôr som uvažoval nad Rosslerom potom nad Tikkou , pozeral som aj iné Cz 550 limited či Zolli ale nakoniec ma najviac upútal Browning Eurobolt . S tejto zbrane mám najlepší pocit a som pre ňu rozhodnutý. Ešte sa musím rozhodnúť či 7x64 alebo 30-06 , ale asi to prvé...Tikka aj Rossler sú tiež super , na CZ 550 mi vadil hrubý krk pažby , keďže mám malé ruky mal som pocit ako keby som držal v rukách siahovicu .Je to ťažké si vybrať keď máš z čoho. Kedysi také problémy iste nemali.. ◄ reagovať
Vyser sa na všetky rady od tých, čo ti radia kúpu staršej guľovnice, je to sprostosť, ja som si to tiež preskákal. Si mladý, kúp si novú, no a čo, že bude za 2000 eur, nekupuješ to na rok, ja som kúpil funglovku Tikku T3 hunter v 308W, presnosť parádna, ale dnes viem že ak by som niečo kupoval, tak by som zobral Sauera 202 v 30-06, alebo Blasera R93, čo človeku vyhovuje. Consul, ale určite nekupuj CZ 550, za tie peniaze máš iné hračky... ◄ reagovať
PŘI NĚKTERÝCH KOMENTÁŘÍCH SEM SE MUSEL POUSMÁT - ALE V POHODĚ -KAŽDEJ SME NĚJAKEJ. OSOBNĚ BYCH TI DOPORUČIL STARŠÍ ZBRAŃ LEPŠÍ KVALITY V CENOVÉ RELACI 1100 EURO ,NEŽLI NOVOU ZBRAŃ KVALITY HORŠÍ. TENTO PROBLÉM JSEM ŘEŠIL PŘED NĚKOLIKA LETY KDYŽ JSEM OPOUŠTĚL SVOJE DRAHÉ "ZH".CHTĚL JSEM NOVOU ZBRAŃ - ALE NAKONEC JSEM KOUPIL STAROU REPASOVANOU NĚMECKOU MAUSEROVKU K98K Z ROKU 1942 KTERÁ BYLA DÁNA DO VÝZBROJE NĚMECKÝM SNAIPERŮM OBLÉHAJÍCÍ TEHDEJŠÍ JUGOSLÁVII ( PO VÁLCE SE DOSTALA DO TREZORU A V ROCE 2008 JI PŘIVEZL ZBROJÍŘ PAN ŘEHÁK)- POCTIVÁ KLADENSKÁ OCEL - NESROUNATELNÁ KVALITA MATERIÁLU S DNEŠNÍMI NOVÝMI ZBRANĚMI A O SOUSTŘELU MLUVIT NEBUDU PROTOŽE MAJITELÉ NOVODOBÝCH ZBRANÍ TAKOVÉHO NIKDY NEDOSÁHNOU ..CO SE TÝKÁ DŘEVA PAN MISTR MIKULA ( ŘEZBÁŘ ,ZBROJÍŘ )DOKONAL PRÁCI K ŮDIVU MÉMU.(TURECKÝ OŘECH A PAŽBA NA MÍRU). V ROCE 2008 JSEM SI OD P.ŘEHÁKA ODVEZL ZBRAŃ V PŘEPOČTU "900 EURO" A SPOKOJENOST NADEVŠE ( RÁŽE SAMOZŘEJMĚ 8X57JS) CHCI JENOM PODOTKNOUT ŽE I TOTO JE ŘEŠENÍ JAK PŘIJÍT K DOBRÉ ZBRANI ZA DOBRÉ PENÍZE. A ZBRANĚ STARŠÍHO ROKU VÝROBY LECKDY SVOJÍ KVALITOU A ŽIVOTNOSTÍ LEHCE PŘEDČÍ TY DNEŠNÍ NOVÉ.ALE JINAK SAMOZŘEJMĚ DNEŠNÍ TRH SE ZBRANĚMI JE ZCELA PŘESICEN A STAČÍ SI JEN VYBRAT.....NAKONEC TĚCH RAD A ZKUŠENOSTÍ DRAZÍ KOLEGOVÉ POPSALI NEZPOČET. "LESU -LOVU"! ◄ reagovať
Aj HOWA by možno bola dobré riešenie. V 7x64 síce nie, ale 270W,308W...,čo Vy na to? odkaz ◄ reagovať
dusab kolko ludí tolko chutí . Ja mám podobný názor zase na čz slovko mierne sklamaný poopravím velmi sklamaný. .Na gravíri ani luxus prevedení nezáleží . Tých možností do 1000€ je naozaj velmi vela . Je tu celá škála amerických zbraní cez savage ,remington atd . Zolli je výborná volba ako i lahučký rossler titan velmi presný s možnostou dokúpenia hlavne . Pevná montaž vysoká kvalita hlavne tiež esteticky pekná zbran . Manlicher je tiež výborná zbraň máličko drahšia . Sauer do 1000€ nepoznám tiež . Potom od nejakých 1500€ začína blaser v plaste . Rossler je pod 1000 € odkaz odkaz odkaz ◄ reagovať
Ale Edu...:-) Mal som moznost si vyskusat aj Antonio Zoli, v luxus prevedeni s gravirom, ale bol som mierne povedane sklamany. Zbran na obrazku vyzera pekne, ale nazivo je to uz o inom...urcite by som sa rozhodol skor pre CZ. Taky isty nazor mam aj na Rosslery, rakuske Voere, a pod. Ked nie CZ tak uz radsej Mannlicher, alebo Sauer. ◄ reagovať
Hocijakú len nie čz . Je ich na trhu habadej v tej cenovej kategorii . ◄ reagovať
motaq suhlasim s tebou strielal som z Antonio Zolli 1900 v razi 7x64 a je to perfektne spravena zbran naozaj ◄ reagovať
consul-keby ti to pomohlo tu je pár užitočných rád ohladne výberu zbrane odkaz ◄ reagovať
schránka bola, záver bol, patróny boli, aj lovec bol, len jelene zostali doma... ◄ reagovať
schránka bola, záver bol, patróny boli, len lovec ostal doma :) ◄ reagovať
xwolf, to malo byt akoze vtipny koment, preto ten smailik na konci :-D. aj ja som uz zazil vselico, schranka bola, zaver bol ale patrony ostali doma...stane sa.... ◄ reagovať
holz1, na ironiu kasli, aj tak skor patri k prispevku od kohuta sestdesiatstvorky. Samozrejme, ze kazdemu z nas vyhovuje nieco ine vzhladom na vlastne potreby a podmienky lovu. Preto ma vzdy pobavia "jednoznacne" zavery, ktore sa autor nezdraha aplikovat na vsetkych....motaq: to, ze mas schranku so sebou este nie je vyhra. Viackrat som bol pri tom, ze chlap musel utekat domov pre zaver... :-))) ◄ reagovať
xwolf prečo tá irónia, každému vyhovuje niečo iné, ja som Ti napísal prečo mne vyhovuje schránka a pochybujem že to bolo pre Teba nieco nove a zaujimavé. Môžeš namietať, že nie je problém nosiť dva zásobníky, alebo jeden s väčšou kapacitou alebo kedy potrebuješ vystreliť viac krát ako je kapacita zásobníka, ale napriek všetkému mi predsa len vyhovuje tá schránka. ◄ reagovať
Mal som možnosť vyskúšať viacero druhov kaslibrov ale celkovo možem zhodnotit že voľba 7x64 je dobrá, ale pokial budeš použivať zbran predovšetkým doma(SR) myslím si že úplne postačuje aj kaliber 7x57, ja tiež použivam tento a som s ním nadmieru spokojný. Ak ide o výrobcu resp. značku to je individuálne, každému sedi čosi iné. ◄ reagovať
Fakt? Co sa tu clovek nepodozveda.... :-) Este som zvedavy, co da do placu autor povodneho doporucenia preferujuceho nab. schranku. Ak by sa mohol unuvat, bol by som vdacny. Clovek predsa len nema kazdy den taku moznost dozvediet sa nieco nove a zaujimave. ◄ reagovať
A do schránky môžeš priebežne dopĺňať náboje, pri zásobníku ho musíš vybrať doplniť a znovu zasunúť. ◄ reagovať
lebo sa ti nemoze stat ze ju zabudnes doma :-D ◄ reagovať
A konkretne preco je lepsia ta schranka? ◄ reagovať
Venujem sa (prakticky a teoreticky) výhradne loveckému strelectvu - v tejto oblasti rád poradím a podelím sa so skúsenosťami. K opakovanej otázke : "je lepší zásobník, alebo schránka". Ak zamýšľame používať zbraň prednostne pre lov, z mojich skúseností doporučujem zvoliť zbraň s nábojovou schránkou. ◄ reagovať
Keď akceptuješ trocha vyššiu cenu, tak kúp Sauer S 202 clasic. Na to daj zeiss duralyt 3-12 x 50, alebo kahles KXi a montáž leupold QR a máš to poriešené na dlhú dobu a ver tomu, že sa za svoju zbraň nebudeš musieť hanbiť.Ak chodievaš strielať, tak isto poznáš značku sig sauer. Asi sa zhodneme, že medzi krátkymi zbraňami je to špička. To isté je Sauer medzi guľovnicami spolu s Blaser-om, mauser-om, Manlicher-om a Heym-om. A ešte niečo ak môžem poradiť tak puškohľad kúp určite variabil a s červeným bodom. Ja mám sauere 3 ks a maximálna spokojnosť. ◄ reagovať
Ja som bol tiez v podobnej situacii ako Ty. Riesil som zbran za cca 1200 eur a rozhodoval som sa medzi Rossler Titanom 6 a CZ-550 Limited edition kal.8x57JS. Napokon som vzal Browning X-bolt v kal. 30-06Sprg so schwenkovou montazou Recknagel ERA. Zbran je velmi slusnej kvality, vysoko funkcna, velmi presna a ma vynikajucu spust. Cely komplet som kupoval od kolegu, ktory ju vlastnil pol roka. A vyslo ma to necelych 1100 eur,teda montaz som dostal ,,gratis,,. Ale uvazujes spravne, naco by si daval za komplet nejakych 3000 eur, ked mozes mat vybornu zbran za cca 2200-2500 eur. Na Tvojom mieste by som tam dal Zeiss Diatal Classic 7x50 alebo nieco podobne a podla mna si vybaveny na dlhu dobu :-)))) Volba kalibru je na nase podmienky velmi dobra. Ale je to iba moj nazor... ◄ reagovať
kohut: hladam zbran pre seba. Oblubujem sportovu strelbu z roznych kratkych aj dlhych zbrani, mam aj slusnu zbierku.. ale kedze som "uz aj" polovnik potrebujem zbran ktora mi bude sluzit, bude aj odolna aj spolahliva. Aby sa mi nejakym sposobom nezasekavala, aby bola bezpecna... Lovit zver budem len zriedka.. ale to neznamena ze zbran ma byt preto podhodnotena. Ak by som (alebo budem) uvazoval ze budem lovit zver pravidelne, investujem do zbrane kludne aj dvojnasobok (momentalne som si stanovil rozpocet 2500€ aj s optikou) moj rozpocet a vyber zbrani v tejto cenovej hladine je aj z dovodu, ze ju nebudem vyuzivat tak casto, ako ini klasicky polovnici, lovci. moj rozpocet nie je nejakym sposobom limitovany, tz ak sa budem mat rozhodnut pre velmi slusnu zbran a celkovo to vyjde na cca 2800-3000€ - budiš! ale plati to aj opacne, ak budem spokojny so zbranou s prislusenstvom za cca 2200€, nebudem hladat alternativu aby som naplnil svoj rozpocet.. mieridla nepotrebujem - bude optika (na solocnej mozno viac vyuzijem brokovnicu s jednotnou strelou), drevo/plast - vieme ako to chodi s nasimi postarsimi ucastnikmi polovaciek, ako pozeraju na plastovu zbran (aj ked to by ma az tak neobmedzovalo) plast mi osobne vobec nevadi, napinacik/chybajuca krytka musky/pryzova patka - budem uprimny - neviem sa k tomu vyjadrit lebo to nepoznam.. s optikou to mam viac menej jasne, min 3-10 x 50.. staci vybrat znacku a typ, odzneli tu zaujimave odporucania ktore budem zvazovat! ak sa nechces vyjadrovat na fore mozes sa mi vyjadrit v osobnej sprave (neviem najst tvoj email), ale odpoved som napisal na forum aby mali aj ostatni priestor vidiet co hladam a pripadne sa vyjadrit :) dakujem ◄ reagovať
Niekoľko, všeobecných rád pred kúpou guľovnice z mojej praxe. Podotýkam, moje rady sú iba pre tých, ktorí majú na nákup zbrane určitý finančný limit. Tí, ktorí tento limit nemajú, nech sa ani ďalej neunúvajú s čítaním môjho príspevku. 1. Je potrebné si položiť otázku "bude moja nová zbraň slúžiť iba mne, resp. existuje predpoklad pokračovania jej loveckého života v mojom rode - deti, vnuci..."? 2. Koľko finančných prostriedkov som ochotný/schopný do zbrane investovať ? Pri prvej otázke je dôležité mať dopredu jasno, či nám nebudú vadiť na zbrani napr. plastové prvky vo zvýšenej miere oproti štandardu, resp. súčasti z ľahkých zliatín (nie vždy totiž zostáva len pri zmene estetickej hodnoty zbrane, častokrát sa znižuje tiež funkčnosť ) a tiež, či sme ochotní strpieť určité chýbajúce časti zbrane, ktoré však výrobca deklaruje v štandardnom vyhotovení (chýbajúci napináčik, mieridlá, chýbajúca krytka mušky, chýbajúca pryžová pätka a. pod.). Ak si odpovieme kladne, zvoľme najnižšie verzie renomovaných svetových výrobcov loveckých zbraní. Ak však vyznávame tradičné materiály a výrobné postupy, zamerajme sa na tzv. vlajkové lode možno nie takých známych výrobcov. Funkčnosť zbrane je v tomto kontexte určujúca. Pri druhej otázke ide hlavne o mieru akceptovateľnosti týchto kompromisov. Pamätajme, že každá zbraň je predovšetkým vizitkou jej majiteľa a nie výrobcu! Konkrétne rady som ochotný poskytnúť cez poštu, resp. súkromný e-mail. Ing.Kohút ◄ reagovať
3006sprg : cz 550 ebony exclusive cca 930 €, myslim ze spomenute zahranicne znacky su v podobnych cenach, pripadne nebudem lutovat par stoviek navyse ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.