Je čas ruje isto sa podaktorým podarilo ulovit krasného jelena. Nastáva otázka čo z divinou? ,,smrdi" skuste dať milí kolegovia nejaké rady nápady ako pripraviť divinu z takéhoto jeleňa
Vačšina príspevkov su velkohubé somariny. Jelene ulovené v ruji, ktoré idú do výkupu sú normálne použiteľné na ludský konzum. Ovšem za predpokladu, že je dodržaný určitý postup. Tieto kusy nechávajú firmy, čo sa zaoberajú obchodom s divinou a jej spracovaním, zamrazené pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní (teploty -70°C su holý nezmysel). Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja. Mäso je bez problémov konzumovateľné a nemá nejakú pachuť. Mám s tým osobnú skúsenosť z Nemecka a aj niekolkí moji kolegovia čo mali vsugerované podobné hovadiny, že ani pre seba a pre psa tiež nie, tak tí to s chuťou zjedli. Velmi velmi zatažko im padlo uznať že tam nič necítili. Žial tu u nás na tom malom SK maju väčšiu váhu vyjadrenia velkou papulou než reálne informácie. V Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Polsku je mnoho zavedených firiem z tejto oblasti, kde prevažná časť výkupu sú na jeseň práve rujné kusy. Tie firmy z krajin kde sa hovori nemecky majú často tradíciu mnoho desiatok rokov, prípadne sú až zo začiatku minulého storočia. Podla toho co som sa u nich dozvedel, tak materiál skupuju u nás, u maďarov, v Polsku, zo Škótska a samozrejme domáci trh. Sú to stovky až tisícky ton, čo potom skončia v normálnej maloobchodnej sieti. Človek potom nevie či sa má smiať alebo plakať nad tou zadubenosťou. Alebo čo to vlastne máme zakorenené. Jak to neni po mojom automaticky je to blbosť. Čo tam po tom že vo svete s tým robia a pekne na tom zarobia. Je to blbosť a basta.
Vačšina príspevkov su velkohubé somariny. Jelene ulovené v ruji, ktoré idú do výkupu sú normálne použiteľné na ludský konzum. Ovšem za predpokladu, že je dodržaný určitý postup. Tieto kusy nechávajú firmy, čo sa zaoberajú obchodom s divinou a jej spracovaním, zamrazené pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní (teploty -70°C su holý nezmysel). Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja. Mäso je bez problémov konzumovateľné a nemá nejakú pachuť. Mám s tým osobnú skúsenosť z Nemecka a aj niekolkí moji kolegovia čo mali vsugerované podobné hovadiny, že ani pre seba a pre psa tiež nie, tak tí to s chuťou zjedli. Velmi velmi zatažko im padlo uznať že tam nič necítili. Žial tu u nás na tom malom SK maju väčšiu váhu vyjadrenia velkou papulou než reálne informácie. V Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Polsku je mnoho zavedených firiem z tejto oblasti, kde prevažná časť výkupu sú na jeseň práve rujné kusy. Tie firmy z krajin kde sa hovori nemecky majú často tradíciu mnoho desiatok rokov, prípadne sú až zo začiatku minulého storočia. Podla toho co som sa u nich dozvedel, tak materiál skupuju u nás, u maďarov, v Polsku, zo Škótska a samozrejme domáci trh. Sú to stovky až tisícky ton, čo potom skončia v normálnej maloobchodnej sieti. Človek potom nevie či sa má smiať alebo plakať nad tou zadubenosťou. Alebo čo to vlastne máme zakorenené. Jak to neni po mojom automaticky je to blbosť. Čo tam po tom že vo svete s tým robia a pekne na tom zarobia. Je to blbosť a basta. ◄ reagovať
Loni jsem střelil říjného mladého jelena a nejdřív jsem mu odřezal z břicha vše, na čem byla spála. Vyvrhnutý a stažený byl úplně jinými noži. Ten prk jsem ale cítil i ze zvěřiny a z kostí. Pro mě nebylo možné to po namoření a uvaření spolknout a jezdil mi mráz po zádech, jen jsem to cítil. Kus jsem dal svojí tetě, která ho prý na 2-3 dny zahrabala do cibule s medvědím česnekem a to celé ponořila do podmáslí. Údajně potom vůbec necítili žádný nepříjemný pach. Je ale pravda, že každý má svoje hranice někde jinde, takže si myslím, že já bych prk cítil i z toho. Navíc jsem udělal 20 kg paštiky z divočáka a bůčku a já vůl jsem do toho namlel i srdce a játra z toho jelena. Nedalo se to polknout, zase byl cítit prk. Takže 20 kg paštiky žraly slepice. Podle mě není řešení střídat nože při zpracování. To už by se potom mohli konzumovat i vyskákaní kozli, když by se na ně použily tři nože. A že kdysi staří lovci jedli říjné jeleny, není divu. Nebyli zdaleka tak nároční a rozmlsaní jako my dnes a maso pro ně bylo maso. Já nemám možnost mrazit a skladovat kusy říjné zvěřiny řadu měsíců při -30°C ani neznám chemické postupy odsmradění, takže se této zvěřině a zvěřině ze starého muflona - berana vyhýbám. Prostě nemusím mít za každou cenu všechno a radši to dám za pakatel do výkupu, než bych se s tím trápil. ◄ reagovať
Už sa písalo o tom, že pach rujného jeleňa sa pri rozrábke po svalovine z exponovaných miest roznáša rukami a nástrojmi (nôž, sekera, pílka, topor). Používanie jednorázových rukavíc by malo byť samozrejmosťou. Pri sťahovaní kože: Čistá ruka - u pravákov pravá držiaca nôž, špinavá - pridržiava osrstené "špinavé" časti, sťahovanú kožu z vonkajšej strany, v žiadnom prípade nesmie chytať miesta už zbavené kože. Po stiahnutí kože je ideálne minimálne na "špinavej" ruke (u rujného jeleňa je to nevyhnutné) vymeniť rukavicu. Musíme pamätať na to, že ak sa nám raz rujný pach dostane na ruky, je takmer nemožné sa ho v krátkej dobe zbaviť a potom ho roznášame po divine. Preto by sme nemali rujného jeleňa ochytať hneď po ulovení. Pri manipulácii používať a keď je to potrebné vymieňať rukavice. Aj desať párov je nič v porovnaní s uchránenou hodnotou vysokokvalitnej diviny. Toto sú základné všeobecné pravidlá, ktoré odporúčajú aj veterinári pri svojich školeniach a myslím si, že nie sú na škodu veci. Raz som si vypočul zaujímavý postup spracovania rujného jeleňa, ktorý som ešte nemal možnosť vyskúšať, ale mohlo by to fungovať. Aby sme sa pri sťahovaní kože vyhli rujnej škvrne a oblasti genitálu, základný rez vedieme po chrbtici na boku ležiaceho jeleňa. Ďalšie dva rezy idú po lopatke a stehne. Koža sa stiahne len na toľko, aby sa lopatka, chrbtová svalovina a stehno dali hneď odobrať. Potom sa otočí na druhú stranu a všetko sa zopakuje. Ostane neotvorená brušná a hrudná dutina s vnútornosťami, z rujného jeleňa aj tak nepožívateľná. Viem, je to starý pytliacky postup. Ale ten, čo mi o tom rozprával tvrdil, že je to účinné. V čase ruji sú paroháči tak opantaní vášňou, že stačí si dať pozor na vietor a "strážkyne" rujoviska a k zveri sa dá priblížiť doslova na niekoľko metrov (samozrejme nie v odkrytom teréne kukuričného strniska, či vypaseného TTP). To sa dá využiť na presné umiestnenie "šetrnejšej" rany na krk, čo je dosť podstatné plus. ◄ reagovať
pozrime sa na problém z opačného pohľadu, čo sa deje s rujnými jeleňmi vo výkupoch, nič, NAŠE reštaurácie ich upravia a predajú draho hosťom, alebo ich zavesia do mraziaka a počkajú kým príde taliansky kamión a odvezie ich na spracovanie do Talianska, a tam čo ? majú čarovný prútik alebo vodičku na odstránenie zaneseného smradu z mäsa ? nemajú, o smrade mäsa z rujného jeleňa rozprávajú tí, ktorí rujného jeleňa ani nevyvrhovali a nepripravovali a fáma sa nesie podobne ako že smrdí všetká divina, čo je tiež sprostosť ◄ reagovať
mozete s tym robit co chcete aj tak sa to jest dat nebude. zaujimalo by ma co s tym robia taliani a nemci ked to tak vo velkom kupuju ◄ reagovať
Tak ked je mäso nekonzumovatelne, ba dokonca nie vhodne ani pre psa co tu citam, vznika logicky otazka. Preco teda strielas jelena v case ruje ked smrdi? Nebolo by rozumnejsie ten mesiac nechat ho na pokoji? Vsak potom bude mat aj dobre mäso :-o) ◄ reagovať
Starý recept, keď ešte neboli také moderné kvalitné mraziaky ako dnes.Popredu sa ospravedlňujem že s tým nemám osobnú skúsenosť,podávam iba to čo so počul.Stará pani horárka rozprávala že kde by ona prišla k tomu aby mäso z rujného jeleňa alebo kanca varila psom, keď´doma čakalo plno hladných krkov,mäso jednoducho na dva dni ponorila do tečúceho potôčka a nechala nech ho studená voda obmýva.Aj takto si ľudia kedysi pomáhali. ◄ reagovať
Keď to človek všetko prečíta, tak mu je stoho na zvracanie. Komu to chutí po úprave mäsa nech ho zje. Komu to smrdí, nech neha tak.Toľko názorov u poľovníkov nikdy nebývalo. Načo potom strieľajú jelene v ruji. Niektoré názory sú praktické a dajú sa použiť. Načo však toľko vulgarnosti okolo prípravy diviny. ◄ reagovať
A co v klasickej domacej mraznicke je -70 stupnov C ? :-o)) P.s- mäso vyrazne napravis vhodnymi a osvedcenymi moridlami. Zaklad takehoto moridla tvoria vela nakrajanej cibule, dost cesnaku, rozdrveny bobkovy list, jalovec, cele korenie, nove, citron ci ovocny ocot, moze byt aj horcica, no a potriet kvalitnym olejom. Toto je tkzv. suchy pac (moridlo) na mäso a tu ho nechas 2-3 dni v chlade v komore ci na balkone odlezat (mäso denne niekolkokrat obracias). "Mokre" moridla su take, kde do vody pridas najmä korenovu zeleninu, cibulu, korenie, ocot povaris a do vychladnuteho vlozis mäso na niekolko viac hodin. ◄ reagovať
Janík250 - keď si mám vybrať mäsko z jelenčaťa a z rujného jeleňa, tak si vyberiem jelenča. Keď si vybrať nemôžem, tak použijem aj mäso z rujného jeleňa. Ale väčšinou možnosť výberu mám :-). Koreniny tiež nezatracujem - v rozumnom množstve dopĺňajú, prípadne zvýrazňujú chuť mäsa. Tie koreniny používali už naši starí otcovia .... ◄ reagovať
Hekler: Toto som počul aj ja. Vraj sa má vyrezať aj celé podbrušie, nič nepochytať, meniť rukavice ako si popísal a mäso vraj nesmrdí. Popisoval mi to kuchár z hotela kde spracujú aj rujného jeleňa a nikto sa nikdy nesťažoval. Ale celý vývrh, rozrábku si vždy robil sám. ◄ reagovať
No ja vám poviem takto... ľudia, ktorí nemajú o divine ani páru tak si myslia, že to mäso má mať takú chuť a zápach.,bola som raz na svadbe, jeden poľovník predal známemu mäso z rujneho jeleňa a všetci vychvaľovali akú to má špecifickú chuť a dokonca ako to vonia :-) takže ja som ten guláš ani nejedla.lebo ma naťahovalo ale hlavná vec, že im chutilo... ja takéto mäso nevarím je to zbytočné pretože ten pach tam je stále aj po namorení, ešte na začiatku ruje sa to mäso dá zjesť ale keď je už v plnej ruji tak ďakujem neprosím si ◄ reagovať
lubenko ja netuším kam ste to vozili tých jelenov. Chceš tu veľmi radiť a takto to zašifruješ. Čo to je za firmu v tom Kežmarku? ◄ reagovať
táto diskusia je mimo tému a naozaj na úbohej úrovni. Poznám sposob na prípravu diviny z rujného jelena, či kanca. Kúsok úcty bi si tie zvierata zaslúžili a ak sú už dole tak ich treba aj "shasnovat" ◄ reagovať
Ano je to tak. Dva razy sa to zmrazuje. Počul som že u nás sa to nedoporučuje každopádne to je ich prax.Nejsom v tom odborník len som napísal čo mi bolo povedané u nemcov. V prevádzke kde sme sa mohli pozreť normálne chodil každé ráno veterinár na pravidelnú kontrolu.Tak asi to mali na poriadku.A dobu spotreby dávali na to dva roky. Zas uplne detaily neviem lebo nehovorim nemecky,prekladal to zdatnejší kolega. ◄ reagovať
ze by to stacilo dva krat zmarazit to sa mi nezda. ja som vytiahol maso z pred roka a nedalo sa to jest. ◄ reagovať
Pre:mikole.Tá cena je smiešna čo píšes-1,8€.No ja vo výkupe ponúkam ovela viacej ako konkurencia!Pre:sumcar v západných krajinách sú trošku iný kulinári ako tu u nás doma na SK.Ja ani psom neuvarím mäso z rujných kusov.Ja si zas natoľko vážim svoje psy,že taký bordel im nedám žrať! ◄ reagovať
dede - našiel som starú diskusiu, ale je to pred dvomi rokmi, možno niekto má novšie riešenie tohto problému. Napr. ako urobiť jedlú salámu alebo klobásky... Škoda je dať to psom ◄ reagovať
Len otazka. V stvrtom riadku uvadzas cit: „tieto kusy nechavaju zamrazene pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní“. V piatom riadku uvadzas cit: „Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja“. P.s- z uvedeneho je mozne vyvodit, ze rujny jelen sa najprv zmrazi, potom sa rozmrazi a ide do rozrabky a znovu sa zmrazi. Ale je to spravne?? Ved nas stale ucia, ze ked raz zamrazime mäso a neskor ho rozmrazime, tak ho uz nesmieme dat druhykrat zmrazit. Alebo sa mylim? ◄ reagovať
Dnes všetko ruské akosi nie je vítané a v kurze, ale to počínanie užívateľa revíru je nanajvýš nevhodné a chrapúnske. Ono sa to zvykne vrátiť. ◄ reagovať
Greenhorn tiež nemusí byť zelený. Evergreen treba vnímať opisne ako "večne mladý", najčastejšie v spojitosti s nejakým songom, hitom. Príklad vulgárneho evergreenu odkaz . ◄ reagovať
večne zelenéj "témy" ? no zelenú som ešte nevidel, ale to bude len moja chyba, Edu, nejedz počas celibátu v Nemecku toľko makriel a údenáčov, potom strácaš čuch.... ha ha (:) ◄ reagovať
Jój, ako parádne sme sa zas dostali k našej večne zelenej, evergreenovej téme :) A viete, že sú aj muži, chlapmi by som ich nenazýval, ktorým po dosiahnutí určitého stavu začne práca voňať a ono lono nevoňať?? Pochopte, že tu nejde o čuchový vnem, ale o vzťahový (relačný, príp. korelačný) a odvolávka na čuchový vnem je len zastierací manéver :) Na zverinu doporučujem aspoň 3 základné prísady: soľ, rasca a cesnak a dusenie na víne. Na to iné zas protiworkoholické liečenie napr. prechádzky lesom :) ◄ reagovať
Premvadasz, keď tvojej žene smrdí lono, kúp si radšej gumičky. Nie gumáky! Ale keď jej hodne smrdí, tak asi aj tie. ;)) ◄ reagovať
zatial som este nikdy nic necitil mozno mam nieco s nosom, a mam aj gumicky a gumaky pre istotu:))))PS: a za drzkovy perkelt by som vedel vrazdit:) ◄ reagovať
Rišo aj ženské lono občas smrdí a nepoznám nikoho komu by to vadilo:))) ◄ reagovať
...z rujného jeleňa mne osobne chutili iba varlatá, tie jediné podľa mňa nepodliehajú fyziologickým zmenám svaloviny..., ktorá smrdí aj keď budú jeleňa vyvrhovať piati poľovníci s piatimi nožmi v skafandroch...skúšal som tieto postupy už dávno a bez výsledkov...jednoducho pokrm z rujného jeleňa u mňa vyvoláva dávivý reflex...neprosím si... ◄ reagovať
chlapi aj baran smrdí, aj držky smrdia a keď to dobre upravíš tak sa to dá jesť :-)))))) ◄ reagovať
proste im to nevonia, a je to ich problém :) nech si dajú kurča z Poľska ◄ reagovať
Hekler, máš 100% pravdu. Ja som minulý rok ulovil 10ročného 14-toráka v ruji, ošetrili sme ho presne tak,ako opisuješ a mäso bolo úplne bez zápachu. Všetci tu opisujete zápach jeleniny,ale to ste ešte nejedli muflóna,ten je "navoňaný frajer". Jediná pomoc - dať jeleňa do výkupu,alebo do hotela. ◄ reagovať
ked cez tie vase procedury prezeniem tyzdnove ponozky, tak aj tie budu jedle, mozno aj delikatesou. Divina z rujneho jelena je humus, osetruje sa podobnym sposobom, ako pokazene maso v tescu. Uz sa tu varil aj jazvec.., pokial niekto nema co jest, nech sa paci, ale nepresviedcajte ludi o hlupostiach ◄ reagovať
mäso z rujného jeleňa podľa mňa ako také nesmrdí, samozrejme strašne smrdí jeleň ale to je zvetraním semena s močom, ale to je len na koži, preto vyvrhovanie rujného jeleňa má svoje zásady ktoré ale málokto dodržiava, (rukavice na rukách, odrezať dôkladne smradlavú kožu z bachora, zahodiť rukavice a min. 2x dobre umyť nôž, dať si nové rukavice a opatrne vyvrhnúť jeleňa a nôž dobre znovu poumývať) ak ho dobre neumyješ mäso bude smrdieť práve preto,chybou je keď poľovníci vyvrhujú rujného jeleňa a potom neumytým nožom a neumytými rukami faklia rozrábku jeleňa a spôsobujú mylnú predstavu že smrdí mäso ale to si ho len sami zasmradili, nikdy som ale nejedol jegerek z rujného jeleňa, lebo pečeň je samozrejme zdurená a pre mňa nejedlá, ale videl som raz "západných" nemcov ako po ulovení rujného jeleňa "jedli" opečené plátky prečienky s korením a cesnakom až sa im robili hrče za ušami, otec to videl xkrát (pre nich to bola delikatesa starých jágrov)... iný kraj iný mrav, je pravda že zasmradenému mäsu z rujného jeleňa pác nepomôže, práve naopak, zanesený smrad z povrchu niektorých častí mäsa sa pácovaním zanesie aj do všetkého ostatného mäsa, ale treba vyskúšať všetko, hlavne ale správne a opatrne manipulovať s jeleňom a vyvrhovať ◄ reagovať
raz som strelil rujneho daniela...dostal som od jedneho znameho celu supravu cukrovej repy a dal som mu z toho nejaku divinu a tak si pochvaloval...že ked bude ešte repa tak hned privezie aj tak bolo...sestra mala svadbu a na stretnuti sme varili gulaš...keby ste videli tych ludi ako si chvalili tu vôňu divinoveho gulašu...:-D :-D ◄ reagovať
samozrejme octové moridlá v spojení so zeleninou a cesnakom zaberajú velmi účinne . Nemci tvrdia že rujnýn jelen je len výraznejšej chuti a konzumujú ho ako delikatesu . zajtra sa opýtam viacero lesníkov aké maju na to recepty ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.