Je čas ruje isto sa podaktorým podarilo ulovit krasného jelena. Nastáva otázka čo z divinou? ,,smrdi" skuste dať milí kolegovia nejaké rady nápady ako pripraviť divinu z takéhoto jeleňa
Vačšina príspevkov su velkohubé somariny. Jelene ulovené v ruji, ktoré idú do výkupu sú normálne použiteľné na ludský konzum. Ovšem za predpokladu, že je dodržaný určitý postup. Tieto kusy nechávajú firmy, čo sa zaoberajú obchodom s divinou a jej spracovaním, zamrazené pri -27°C až -32°C cca. 90-120 dní (teploty -70°C su holý nezmysel). Potom idú normálne do rozrábky, kde sa spracujú a následne ako mrazený tovar do predaja. Mäso je bez problémov konzumovateľné a nemá nejakú pachuť. Mám s tým osobnú skúsenosť z Nemecka a aj niekolkí moji kolegovia čo mali vsugerované podobné hovadiny, že ani pre seba a pre psa tiež nie, tak tí to s chuťou zjedli. Velmi velmi zatažko im padlo uznať že tam nič necítili. Žial tu u nás na tom malom SK maju väčšiu váhu vyjadrenia velkou papulou než reálne informácie. V Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Polsku je mnoho zavedených firiem z tejto oblasti, kde prevažná časť výkupu sú na jeseň práve rujné kusy. Tie firmy z krajin kde sa hovori nemecky majú často tradíciu mnoho desiatok rokov, prípadne sú až zo začiatku minulého storočia. Podla toho co som sa u nich dozvedel, tak materiál skupuju u nás, u maďarov, v Polsku, zo Škótska a samozrejme domáci trh. Sú to stovky až tisícky ton, čo potom skončia v normálnej maloobchodnej sieti. Človek potom nevie či sa má smiať alebo plakať nad tou zadubenosťou. Alebo čo to vlastne máme zakorenené. Jak to neni po mojom automaticky je to blbosť. Čo tam po tom že vo svete s tým robia a pekne na tom zarobia. Je to blbosť a basta.
niekde sa riesil podobny problem,ale myslim,ze s muflonom a bolo tam odporucene maso nahrubo obalit na niekolko dni do cibule a cibulu priebezne menit.cibula by mala zapach vytahovat narozdiel od octovo neviem akych roztokov,ktore sa snaza skor prekryt zapach. ◄ reagovať
Osobne poznám ľudí-poľovníkov čo zožrú aj krista,nie to rujného jeleňa.Ja osobne to nemusím. ◄ reagovať
A kde sú Nemci čo vyhladávajú rujných jeleňov na konzum ? Nejako na nich neviem nadabit a to sa pohybujem výlučne medzi profi lesníkmi a polovníkmi. ◄ reagovať
Hekler, svojim presným popisom si ma predbehol. A to isté platí aj o "kančom" zápachu. O tých pečených plátkoch pečene som už počul aj ja. A keď to neskôr probovali domáci, skončili ako rytieri. Šabľa v každom rohu. Indiáni verili, že ak zjedia medveďa, získajú jeho silu. V to isté verili domorodci na Papui Novej Guinei, keď piekli svojich kmeňových nepriateľov. A Nemci a Taliani doslova vyhľadávaním rujných jeleňov zrejme túžia po ich "mužnosti". ◄ reagovať
Hekler sú na svete dve veci ktoré voňajú ako ryba a jedna z nich je naozaj ryba ,ale zdravá čersvá ryba !!! Celibát nie je potrebný ,ženy sú všade na svete a to som robil už v mnohých krajinách . Ryby ba ani divinu velmi nemusím . Faktom je že ryby sú v Nemecku ovela lacnejšie ako na Slovensku tak ako väčšina potravín. Keby žene smrdelo lono neoprem o takú ani bycikel . ◄ reagovať
Je všeobecně známo, že nejmenovaná maďarská firna skupuje slovenské říjné jeleny, pak je ve speciálním láku marinuje, zaudí a na SK a ČR trh to jde jako exklusivní specialitka a skutečně to specialitka je, jen znát recept na kvalitní mořidlo či marináru :) ◄ reagovať
Greenhorn tiež nemusí byť zelený. Evergreen treba vnímať opisne ako "večne mladý", najčastejšie v spojitosti s nejakým songom, hitom. Príklad vulgárneho evergreenu odkaz . ◄ reagovať
večne zelenéj "témy" ? no zelenú som ešte nevidel, ale to bude len moja chyba, Edu, nejedz počas celibátu v Nemecku toľko makriel a údenáčov, potom strácaš čuch.... ha ha (:) ◄ reagovať
Jój, ako parádne sme sa zas dostali k našej večne zelenej, evergreenovej téme :) A viete, že sú aj muži, chlapmi by som ich nenazýval, ktorým po dosiahnutí určitého stavu začne práca voňať a ono lono nevoňať?? Pochopte, že tu nejde o čuchový vnem, ale o vzťahový (relačný, príp. korelačný) a odvolávka na čuchový vnem je len zastierací manéver :) Na zverinu doporučujem aspoň 3 základné prísady: soľ, rasca a cesnak a dusenie na víne. Na to iné zas protiworkoholické liečenie napr. prechádzky lesom :) ◄ reagovať
zatial som este nikdy nic necitil mozno mam nieco s nosom, a mam aj gumicky a gumaky pre istotu:))))PS: a za drzkovy perkelt by som vedel vrazdit:) ◄ reagovať
presne na toto som cakal :) ◄ reagovať
Premvadasz, keď tvojej žene smrdí lono, kúp si radšej gumičky. Nie gumáky! Ale keď jej hodne smrdí, tak asi aj tie. ;)) ◄ reagovať
naštastie mojej frajerke lono nikdy nesmrdelo :-D ◄ reagovať
HEKLER VIE O čOM ROZPRAVA ,PALEC HORE ◄ reagovať
Samozrejme že nepomôže skafander ani 10 nožov, ale jedna vec je istá že sú ludia ktorí zjedia všetko. ◄ reagovať
...z rujného jeleňa mne osobne chutili iba varlatá, tie jediné podľa mňa nepodliehajú fyziologickým zmenám svaloviny..., ktorá smrdí aj keď budú jeleňa vyvrhovať piati poľovníci s piatimi nožmi v skafandroch...skúšal som tieto postupy už dávno a bez výsledkov...jednoducho pokrm z rujného jeleňa u mňa vyvoláva dávivý reflex...neprosím si... ◄ reagovať
Rišo aj ženské lono občas smrdí a nepoznám nikoho komu by to vadilo:))) ◄ reagovať
chlapi aj baran smrdí, aj držky smrdia a keď to dobre upravíš tak sa to dá jesť :-)))))) ◄ reagovať
proste im to nevonia, a je to ich problém :) nech si dajú kurča z Poľska ◄ reagovať
pozrime sa na problém z opačného pohľadu, čo sa deje s rujnými jeleňmi vo výkupoch, nič, NAŠE reštaurácie ich upravia a predajú draho hosťom, alebo ich zavesia do mraziaka a počkajú kým príde taliansky kamión a odvezie ich na spracovanie do Talianska, a tam čo ? majú čarovný prútik alebo vodičku na odstránenie zaneseného smradu z mäsa ? nemajú, o smrade mäsa z rujného jeleňa rozprávajú tí, ktorí rujného jeleňa ani nevyvrhovali a nepripravovali a fáma sa nesie podobne ako že smrdí všetká divina, čo je tiež sprostosť ◄ reagovať
Hekler: Toto som počul aj ja. Vraj sa má vyrezať aj celé podbrušie, nič nepochytať, meniť rukavice ako si popísal a mäso vraj nesmrdí. Popisoval mi to kuchár z hotela kde spracujú aj rujného jeleňa a nikto sa nikdy nesťažoval. Ale celý vývrh, rozrábku si vždy robil sám. ◄ reagovať
Hekler, máš 100% pravdu. Ja som minulý rok ulovil 10ročného 14-toráka v ruji, ošetrili sme ho presne tak,ako opisuješ a mäso bolo úplne bez zápachu. Všetci tu opisujete zápach jeleniny,ale to ste ešte nejedli muflóna,ten je "navoňaný frajer". Jediná pomoc - dať jeleňa do výkupu,alebo do hotela. ◄ reagovať
ked cez tie vase procedury prezeniem tyzdnove ponozky, tak aj tie budu jedle, mozno aj delikatesou. Divina z rujneho jelena je humus, osetruje sa podobnym sposobom, ako pokazene maso v tescu. Uz sa tu varil aj jazvec.., pokial niekto nema co jest, nech sa paci, ale nepresviedcajte ludi o hlupostiach ◄ reagovať
mäso z rujného jeleňa podľa mňa ako také nesmrdí, samozrejme strašne smrdí jeleň ale to je zvetraním semena s močom, ale to je len na koži, preto vyvrhovanie rujného jeleňa má svoje zásady ktoré ale málokto dodržiava, (rukavice na rukách, odrezať dôkladne smradlavú kožu z bachora, zahodiť rukavice a min. 2x dobre umyť nôž, dať si nové rukavice a opatrne vyvrhnúť jeleňa a nôž dobre znovu poumývať) ak ho dobre neumyješ mäso bude smrdieť práve preto,chybou je keď poľovníci vyvrhujú rujného jeleňa a potom neumytým nožom a neumytými rukami faklia rozrábku jeleňa a spôsobujú mylnú predstavu že smrdí mäso ale to si ho len sami zasmradili, nikdy som ale nejedol jegerek z rujného jeleňa, lebo pečeň je samozrejme zdurená a pre mňa nejedlá, ale videl som raz "západných" nemcov ako po ulovení rujného jeleňa "jedli" opečené plátky prečienky s korením a cesnakom až sa im robili hrče za ušami, otec to videl xkrát (pre nich to bola delikatesa starých jágrov)... iný kraj iný mrav, je pravda že zasmradenému mäsu z rujného jeleňa pác nepomôže, práve naopak, zanesený smrad z povrchu niektorých častí mäsa sa pácovaním zanesie aj do všetkého ostatného mäsa, ale treba vyskúšať všetko, hlavne ale správne a opatrne manipulovať s jeleňom a vyvrhovať ◄ reagovať
Najprv dat do vody z octom,bobkovy list cibula a cesnak,ocisti sa od krvy a potom pred varenim na vecer dat do mlieka.To mi dnes povedal jeden stary polovnik. ◄ reagovať
prodat zverinu do vykupu ◄ reagovať
No ja vám poviem takto... ľudia, ktorí nemajú o divine ani páru tak si myslia, že to mäso má mať takú chuť a zápach.,bola som raz na svadbe, jeden poľovník predal známemu mäso z rujneho jeleňa a všetci vychvaľovali akú to má špecifickú chuť a dokonca ako to vonia :-) takže ja som ten guláš ani nejedla.lebo ma naťahovalo ale hlavná vec, že im chutilo... ja takéto mäso nevarím je to zbytočné pretože ten pach tam je stále aj po namorení, ešte na začiatku ruje sa to mäso dá zjesť ale keď je už v plnej ruji tak ďakujem neprosím si ◄ reagovať
No tak nejaké postrehy skúsenosti kolegovia mate a čo hovorite urobiť s toho nejaké klobásky :D Edu nerozprával si sa s tými lesníkmi? ◄ reagovať
Mne sa podarilo takého "uloviť" a postupoval som nasledovne: Po menších nevyhnutných a všeobecne známych úpravičkách som z RAW-ka urobil JPG a poviem vám, že sa ho nemôžem nabažiť doteraz. ◄ reagovať
raz som strelil rujneho daniela...dostal som od jedneho znameho celu supravu cukrovej repy a dal som mu z toho nejaku divinu a tak si pochvaloval...že ked bude ešte repa tak hned privezie aj tak bolo...sestra mala svadbu a na stretnuti sme varili gulaš...keby ste videli tych ludi ako si chvalili tu vôňu divinoveho gulašu...:-D :-D ◄ reagovať
samozrejme octové moridlá v spojení so zeleninou a cesnakom zaberajú velmi účinne . Nemci tvrdia že rujnýn jelen je len výraznejšej chuti a konzumujú ho ako delikatesu . zajtra sa opýtam viacero lesníkov aké maju na to recepty ◄ reagovať
Je pravdou ak je jeleň aktívne rujny, mäso je cítiť. Čiastočne sa dá odstrániť pach a to. Nakrájať zeleninu: mrkve, petržlen kaleráb, cibuľu, cesnak pridať trocha octu a dať variť. po várke nechať celú zmes vychladnúť divinu namočiť. Nechať v roztoku aspoň 24 hod. Divinu vytiahnuť osušiť a možno znej robiť jedlo. Nebude to na sto percent, ale jesť sa to dá a nemusíte dať psíkom, alebo vyhodiť. ◄ reagovať
Nedá sa svietiť,ak raz je rujný a smrdí,smrad s neho nedostaneš.nijako. ◄ reagovať
nuž ak dedina bude čulá, následne môžeš byť aj ty, ba i rýchly...:-DD ◄ reagovať
ste strasne fajnovi uvarit gulas pre culu dedinu a hotovo ◄ reagovať
tie hormonalne zmeny su tam v celom mese neda sa to tak lahko odstranit vraj ked sa toho ozaj nechces zbavit ale dajakym nedopatrenim sa ti podarilo ze ho musis skonzumovat tak si vylisuj jablcnu stavu pridaj kusok octu sol, poriadne meso premi studenou vodou a potom naloz do pripravenej stavi zatazit nech je cele utopene v stave a vtom roztoku a nechaj na chlade 4 dni a az potom je to konzumovatelne ako tak ... strati farbu ale ten mocopudnny zapach strati nebude to delikatesa ale zjest sa to da " ale ja by som to aj tak nejedol" niesom na to odkazany!!!! ◄ reagovať
jaroslav103 pre jedného jeleňa nebudem predca zapínat celů velku chladničku. Pác všetko vytiahne . Čiastočne pomože i namočenie v octovej vode na pár hodín nakrájaného masa.lct-S manželku síce nemám ale priatelku hej . Tiež je velmi dobrá a tiež to robievame i v kuchyni . namor676:D ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.