zdravím neviete mi niekto napísat oradit nejaku peknu reč pri odovzdávaní zálomku ? dakujem.
Prosím vás, ako je to u Germánov? V našom slangovom názvosloví máme mnohé veci prevzaté o nich. ◄ reagovať
Oroľ - alebo požili viac ako bolo treba a používajú skrátené verzie. ◄ reagovať
Máš pravdu, aj na západe, juhu, či severe tak hovoria, ale našťastie len tí, ktorí majú deficit základných vedomostí z poľovníctva. ◄ reagovať
na východe je uplne normalne za miesto ,,zdar´´ povedať ,,lovu vdaka´´ a podobne a nie len na východe ... ◄ reagovať
moze lebo dobry polovnik s dobrym psik si rozumie bez slov :) pozn: taky psik vzdy zasluzi vyobjimat a povedat par peknych slova bo hrdina dna byt ◄ reagovať
Situácia: poľujem sám so psom a pes mi pomôže dohľadať kus. Po vzdaní pocty úlovku, podelím sa so psom kúskom zálomku. Otázka: môže sa to obísť bez reči? ◄ reagovať
sak mal by si isz teda vzorom a napisat mi do posta, nikto nie zvedavy na tvoj autizmus. pozn: a ty nevykaj sam sebe ale za seba mluv maj pekne Lovu zdar. ◄ reagovať
mimochodom jaro1,ani nemas polovny listok a mas na moju osobu iste pripomienky,prepac ale viem o com je polovnictvo a ochrana zveri,a ak mas dajake otazky a pripomienky kludne mi napis do posty a nezatazuj tu chalanov,polovnikov s Tvojimi pripomienkami,oni vedia o com to je a nepotrebuju Tvoj nazor ◄ reagovať
Chalani,ved niesme tu od toho aby sme sa hadali ale chceme si tu poradit v dobrom slova zmysle,respektujeme kazdy druhych nazory a aj sa k nim slusne vyjadrujeme.LOVU ZDAR! ◄ reagovať
Geronimo11,v neskorej jeseni treba mat toto:odkaz :-) ◄ reagovať
LESU A LOVU ZDAR ! budu hovorit ked budu polovnikem a ne lovu a lesu zdar. pozn: tkovanic ulej aj ty sebe vinka a uvidzis ze ti v hlave rozjasni. ◄ reagovať
exc125,ak si robil skusky z polovnictva tak istotne Ti nebude robit problem odovzdavanie zalomku po love ◄ reagovať
jaro1 zrejme si vypil toho vina trocha viac ale ved to nevadi,drzis sa ,LOVU A LESU ZDAR! ◄ reagovať
Co spravne jest, lovu a lesu zdar abo lesu a lovu zdar? dumam ze Lesu a lovu zdar, bo lesu vdaci clovek ze tam zije zver a ze ju polovnik moze lovit. ◄ reagovať
Co sa tyka reci je spravna ako napisal orol,moze tam vsak byt zopar fraz,tzn.ze kazdy to vyjadri svojimi slovami,ale podstata musi byt podla zvyklosti a dalej,spravanie sa strelca je vystizne u barbar111.LOVU A LESU ZDAR! ◄ reagovať
alebo aj halúzka s pár šípkami ošľahnutými mrazom vie vystihnúť atmosféru ◄ reagovať
nikdy to nie je také zlé,aby sa nenašla malá halúzka s lístim... ◄ reagovať
Mňa by zaujímalo ako zvoliť zálomok v neskorej jeseni alebo v zime keď je lístie padnuté a v okolí sa nenachádza ihličnatý strom. Halúzka bez lístia mi nepripadá dosť dôstojne. Používate na zálomok halúzku s padnutým lístím? ◄ reagovať
Voľakedy sa o tom tvrdo diskutovalo na fóre českej Myslivosti. Ja odpovedám: Zdar! ◄ reagovať
GRATULÁCIA STRELCOVI K ÚLOVKU ZVERI: úspešnému strelcovi ( pokiaľ je všetko v poriadku ) gratulujeme spravidla slovami: gratulujem k úlovku, lovu zdar!, alebo vážený p. xy, dovoľ mi, aby som ti srdečne zagratuloval ku kapitálnemu úlovku jeleňa, lovu zdar! (a pod). Šťastný strelec by mal na gratuláciu a "lovu zdar" podľa kníh atď odpovedať slovami: ďakujem, lovu zdar, ďakujem , zdar, alebo len zdar. P.s- moja otázka znie: je správne, poľovnícke a predpisové, ak strelec odpovie na gratuláciu a slová „lovu zdar“ slovami: lovu vďaka, lovu dík ??? ◄ reagovať
Tiež to počujem prvýkrát a Hekler to už správne "osvetlil" - snáď ešte pridám "a ak nie je dáma poľovníčka na pohrebe kolegovi poľovníkovi z PZ ( PS )... vtedy dostane zálomok, ovšem smútočný. ◄ reagovať
exc125, o tom že by sa mal zálomok odovzdávať aj prítomnej žene počujem prvýkrát (teda ak nie je lovcom alebo vodičom psíka), podobne ako aj to že zálomok sa nosí do západu slnka, zálomok sa nosí do pol noci (24-tej hod.) dňa kedy bol zálomok odovzdaný, čo je na tom nejasné fakt neviem, pasovanie sa pokúsim popísať samostatne v článku ◄ reagovať
Ja hovorievam "Podla starych zvyklosti a tradicii, Ti davam tento zalomok, ktory mas pravo nosit do sklonku dna ..., gratulacia, dalsie poprianie. ( o zapade slnka, to som ani nepocul) Ked dohladane psom, davam väcsi zalomok, aby mohol odlomit z neho vodic aj psovi a pogratulujem aj k peknej praci psa. A ak boli niektore useky dohladavky tazsie tak ich vyzdvihnem. Pekna gratulacia a poprianie dalsich polovnickych zazitkov, dobrej musky, myslim si umocni pekny zazitok. A je to pekna tradicia. ◄ reagovať
Ještě k tomu "do západu slunce". Osobně jsem se s tím taky setkal, ale nemá to logiku. Zvěř se loví dle zákona i hodinu po západu slunce a některá (černá) i později, takže v tom případě ho asi nemáme dávat...:) ◄ reagovať
Časť zálomku strelec dáva vodičovi psa, ktorý zver dohľadal, ten ho zastokne psovi za obojok. Patrí sa, aby strelec poďakoval vodičovi psa za úspešnú dohľadávku. ◄ reagovať
to by bolo najmenej, keby len na spoločnej poľovačke ◄ reagovať
neviem či sa to zdá iba mne, ale akoby sa u nás pri rozdeľovaní zveriny po spoločnej poľovačke vytrácalo jednoduché "ĎAKUJEM" ◄ reagovať
Detto, ako Hekler. P.s- zálomok za klobúkom sa nosí do polnoci toho dňa, v ktorom bola ulovená. ◄ reagovať
A jedná super moderná reč: "Díky Broňa" ◄ reagovať
a nič také si nepočul že ho máš nosit do západu slnka ? napr ? ◄ reagovať
exc125 jedna rečk je pri odovzdávaní zálomku a iná pri pasovaní za lovca. Tá pri pasovaní je slávnostnejšia. Možno to bola tá, čo ten pán hovoril. Pri odovzdávaní zálomku tiež inú reč nepoznám ako V mene sv. Huberta a Diany Ti gratulujem k ulovenéj ........ atď. ◄ reagovať
raz som bol na farbiarskych skuskach, a jeden pán mi povedal taku reč že som z toho ostal vykoľajeny. ◄ reagovať
...Strelec prevezme zálomok a ešte skôr, ako ako si ho zasunie na pravú stranu klobúka..........niekde som videl foto, resp. postup zasúvania na ľavú stranu klobúka.... ◄ reagovať
žiadne iné bla...bla tam nepatrí, barbar111 to napísal správne, to bla...bla,4 zásady (a ochrana zveri) sa hovorí pri pasovaní za lovca zveri, to je niečo iné ◄ reagovať
páni všetko vieme ak ja tam žena tak sa čast zálomku dávaj aj žene ... ale ide o tu reč odozdávam ti zálomok aby si chránil zver bla bla... nos ho do západu slnka... atak dalej. ◄ reagovať
len doplním : neodlamujú sa tri vetvičky ale jedna väčšia a tá sa potom rozdeluje na tri časti (možno si to tak aj myslel), zálomok patrí len strelcovi ale len vtedy ak bola zver poľovnícky správne ulovená, (tradíciu, že by sa dávala časť zálomku sprievodcovi nepoznám), platí ale, že ak musela byť zver dohľadaná iným poľovníkom, lovec odovzdá väčšiu časť svojho zálomku poľovníkovi, ktorý zver so psom dohľadal ako prejav svojej vďaky za úspešné dohľadanie jeho úlovku ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.