dnes je nedeľa,  22. december 2024,  meniny má Adela,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:50
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

bendlingtonsky terier - diskusia

autor: off cyrko69
pridané: 17.8.2012 9:46

Ma niekto skusenosti z bendlingtonom ako sa chova na polovackachh ?? na diviaky a brloharenie??? Aky mate nazor na neho??

počet zobrazení: 11 666
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 133 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off apple, 3.9.2012 o 17:03

nechcel som už reagovať, no príspevky chovateľky rozhodkyne mi jednoducho nedajú. nejdem sa vyjadrovať ku tomu, znovu, čím sa tu prezentovala a ako psov vychováva, jej odbornosťou. zamrzelo ma toto: ... Přiznám se , že jsem moc ráda, že Vám Beruška nezůstala, "chudinka..." bez problému napíšem, že dobre sa stalo, že beruška odišla z takého prostredia a starostlivosti. napíšem, že som ju mesiac dával do poriadku po zdravotnej stránke, kým sa dalo povedať, že je v poriadku. priatelia, keby ste videli napr jej zvukovody, tak skonštatujete, tak ako veterinár, že už nemusela ani vidieť, nielen počuť. domnievam sa, že povahovo sa jednalo o zlomeného psa. to je to, čo ponúka, čo je vizitkou chovateľky, ktorá tu popísala veľa kadečoho, ba myslím že aj dosť. myslím, že dosť na to, aby už s prispievaním skončila sama. odprezentovala sa hlbokými vedomosťami, hlbokým citom ku chovaným psom, hlbokou múdrosťou. ostávam s pozdravom - navždy váš zúrivý diskutér. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off matulkoh, 3.9.2012 o 16:40

Este dodam Ely Nornik z pribuzenskej ma 3 mesiace, uz ma zachvevy reakcii na diviaka v oplotku, a sama od dvoch mesiacov chodi do umelej, nikto ju to neucil ani neukazoval, zbadala tam konar co tak ovliekol jeden zo psov, prisla kukla a isla dnu, bez vahania. Berushku som mal u eba par dni bol som nadiviaka, nic, bol som na lisku v bahoni nic ani ju neprehnala a do brlohu ani nekukla. Ke chceme pomoct plemenu sa presadit u polovnikov tak sa snazme im ponuknut to najlepsie, aby mali najvacsiu pravdepodovnost vydarenych steniat, nerobme rozdieli a pristupujme k ocakavanym vysledkom prace ako u jaga, jazvecika.... ◄ reagovať

off matulkoh, 3.9.2012 o 16:33

Este dodam pre tych co sleduju prispevok, snazim sa dodrziavat prametre ako maju Jazvecici alebo jagovia, Akela sampion,titul brlohar z okresnych aj medzinarodnych skusok, v casoch okolo jednej minuty, Lesne skusky prva cena, hlastost 4, ostrost 4, Duricske skusky 1 cena ostrost 4, farbiarky Hlasic, Matka Apple vyborna, farbirky 1c, hlasitost 4, duricske skusky 2c ostost 3, brloh 2cena. Obaja zapraxovany a s vysledkami. Poprosim ake z tychto skusok Ma Dizzy ( macku roztrha, mozno aj ovcu ale ake ma skusky, do brlohu nechcela ist, len ked sa jej ukazala liska tak vbehla a chytila tusim ale nasledn vobec nic, co Lotus? ake skusky maju ich potomkovia? a kedze chodia bratia cesi k nam robit brloh a diviak lebo si si myslia, ze skusky maju vypovednu hodnotu lepsiu tak ake kontaktne skusky ma? a vies su psy co od vas maju tituly diviaciar a potom dojdu na slovensko a oplotok, nula jedna a hned je z diviaciara 3c alebo neobstal. ◄ reagovať

off matulkoh, 3.9.2012 o 15:40

Janka dufam, ze odpoved nebude, ze oni nie su k tomu, ale ze keby boli tak by..... ◄ reagovať

off matulkoh, 3.9.2012 o 15:36

Janka v pohode Tak treba vyskusat Lotusa, Janka ked som kupil Akelu a zacal som chodit na skusky bol som pre smiech, dnes mam respekt u kopoviarov, Jagosiarov, bezomna by Honzo nemal Arvyho a nikto by s nimi realne nepoloval, dokonca by neboli ani unas pripustny na skuky A to , ze ja ich chvalim, je to zbytocne tu diskutovat, mam svojich psov aj seba v knihe o bedlingtonoch v UK, teraz som posielal prispevok do rocenky, mam respekt v rakusku , madarsku u ludi co poluju, naposledy som o bol predviest jednemu chovatelovi z Francuzska. chytaju sa ku mne chovatelia z UK pozret psov, ja nepotrebujem tu nikomu nic dokazovat, ale dam ti moznost aj ostatnym, podte so mnou do madarska a ukazte aky su to super mkaci, Lotus, Dizzi...a iny mozu dokazat aky su to bombarderi a uvidim, ci sami dokazu zastavit liku a vytrvat do konca, aj jazveca, samy ziadni dvaja psy, striedanie a uvidime vysledok. a ak su taky super ja velmi rad potom vyskusam Lotusa ak dostanem moznost ako krycieho psa.Arvy je spica pes, osobne som ho na polovacke nevidel na diviaka, videl som ho v oplotku a tam v porovnani s Akelom nic moc. videl som ho norovat, jeho styl absolutne vyhovuje Jankovi, mne by nevyhovoval. ◄ reagovať

off jastaczech, 3.9.2012 o 14:22

nesouhlasím.... příroda má dobře ošéfované, aby ve smečce nebyla příbuzenská plemenitba, tím nemyslím jen šelmy..samozřejmě na vsi je to jinak :-) pro mně je Lotus nejpříhodnější proto(pokud Tomáš trvá na inbreedingu),že je DNA 1.1 Akelova matka byla 1.2, Dustin snad 1.1,takže Akela může být 1.2, Babsi je 1.1,takže i Arwy může být 1.2(taky by mohl Honza obětovat 50 euro na testy) ,Dizzy je 1.2,takže i Tomášova fenka může být 1.2 přenašeč...proto vidím Lotuse jako nejlepší výběr, zdůrazňuji, jen ppokud chce Tomáš vyzkoušet příbuzenský chov, jinak bych ho klidně poslala jinam, ale k testovanému psu.. Víš Matěji,hodně jsem četla o Akelovi, Apple... ale zatím je všude chválíš pořád jenom Ty, a to vím, že Ty se pochválit umíš :-) ◄ reagovať

off matulkoh, 3.9.2012 o 1:16

jani ludia a psy su rozdiel v prirode sa bezne stava, ze otec kryje svoju dceru. trochu z historie bedlingtonov v zaciatkoch sa robila plemenitba otec na dceru, brat na sestru, robi sa to uvela plemien, stale, u pitov je to bezna prax. co jagovia v zaciatku, chov pattov, ct kazdy mame na to svoj nazor. ◄ reagovať

off matulkoh, 3.9.2012 o 1:12

Jani teraz uprimne Lotus nebol v zivote pod zemou, vzivote nebol rozsekany na srot ani od divocaka ani jazveca ani lisky a kedze som videl x patosov, x jagov a inych plemien tak si dovolim tvrdit, ze by bola obrovska nahoda keby zrovna Lotus bol taky borec, co sa tazko hlada aj u inych plemien. Akela nikdy nevzdal ziaden boj ci uz bol na srot rozobrany, taky nie je ani Arvy a ani Apple a na 99,9percent ani Lotus. a Hlavne pokial nie je X krat otestovany, kde si siahne na dno sil, dobity ako zito a znova ochotne ide a maka tak su to len domnienky co by zvladol. cize z tohto uhla pohladu je Akela ovela lepsi dedo ako Lotus. a otazka, ktory potomok po lotusovi ma kontakne brlohovanie, maka v prirode a ma kontaktne skusky v oplotku. Ma to Lotus? Zas z pohladu financii, ja krytie nedam zadarmo, dam ho za hodnotu stenta. Rozhodnutie je na Tomovi, jaby som sa ani nebranil tomu Arvymu, je to moznost. Dokonca Tom moze skusit, Arvyho, potom Akelu a aj Lotusa. ◄ reagovať

off jastaczech, 3.9.2012 o 0:07

a když jsme u těch ''chechtáků'' Lotus normálně kryje za 1500 kč/odchované štěně...platba po prodeji štěňat, před 7 lety jsem ho přivezla ze Švédska cca za 1000 euro,pes je šampion 3 zemí, interšampion, cca 15 výstav, dvoje zkoušky atd...myslíte si, že se jeho pořizovací cena alespoň vrátila? Ani náhodou ..... V současné době šla cena spíše dolů, kvalitního psa v Evropě koupíte za 800 euro(ze špičkových chs) v Anglii je běžná cena show psů 500-600 liber, pracovní bedlingtoni(většinou nemají rodokmen AKC) se prodávají od 200 -400 liber)samozřejmě, že vycvičený pes je mnohonásobně dražší..prostě bedlington NENÍ na zbohatnutí, ale jestli si někdo myslí, že přehazuji peníze vídlema, aby nesplesnivěli...tak prosím :-))) ◄ reagovať

off jastaczech, 2.9.2012 o 23:56

plantex..... nečtete pozorně:-) nabízím krytí zdarma !!! lepší dědo než táta a Lotus je DNA 1.1 přece.. ona příbuzenská plemenitba má hodně úrovní ... a plantex...malé rýpnutí.... taky by jste chtěl mít potomka se svojí dcerou?Pokud vím, tak takovéto množení zničilo faraony a před pár stoletími Habsburky.. Matěji, roku na srdce, ty jsi někde viděl pracovat Lotuse? Že s ním nechodím do praxe přece neznamená, že má horší vlohy než Akela nebo Arwy..Já jsem Akelu nikdy neviděla, tak nehodnotím....Arwiho ano.... ◄ reagovať

off matulkoh, 2.9.2012 o 23:40

jani aky je rozdiel Lotus verzus Akela, obajasu tusim dedovia danych steniat, ?Lotus je vacsi a dovolim si povedat co a tyka prace to nemozes ani porovnavat s Akelom. ◄ reagovať

off plantex, 2.9.2012 o 22:45

A čože, chovateľke už nevadia lidoví myslivci, zavoňala chechtáky a už sa núka? a okrem iného: príbuzenská plemenitba je riadnym spôsobom množenia. ◄ reagovať

off jastaczech, 2.9.2012 o 22:20

no, já si myslím, že by byl vhodnější nepříbuzný pes než Arwy s Akelou,pokud by to byl pracovní vrh, klidně fenu Tomášovi nakryju Lotusem zdarma.Mám tu nějaké zájemce o pracovní psy...Taky se mně opět ozvala Angličanka, takže čekám až se v Bisbee narodí další vrh :-)) ◄ reagovať

off matulkoh, 2.9.2012 o 21:37

Tome suky vsetky su zatial zdrave, uzasne povahy, velmi kvalitne v exterieri, urcite je to moznost, treba sa pozret aj ci typovo idu na seb, ci nemaju spolocne slabe stranky, pre teba by bola este moznost skusit Akelu, co je ich dedo, nebolo by to az tak blizke, je to len navrh a ako stary kynologovia hovoria, ked vidis psa co sa ti lubi tak chod za jeho otcom. Cely ten vrh Arvy, Ary, Achil,Albert Apple boli super a aj dalsie dva Akelove vrhy, on to skratka dava. Dnes som videl aj jeho syn z predosleho vrhu a kaarat si ho nevie vynachvalit. moj nazor je ten, radsej pribuzensku s dobrym psom ako nepribuzensku s nejakym bordelom. ◄ reagovať

off tomasbaca, 2.9.2012 o 20:55

dnes jsem byl Matěji se svými bedlíky na natláčce v kukuřici práce psu byla výborná , no ještě lepší byla práce jejich otce Arvyho už dlouho koukám po případném ženichovy pro embr , po předchozí zkušenosti s mojí borderkou foxi , chci Embr nakrýt hned po výstavě , moc se mi zamlouvala práce árvyho no začínám uvažovat o případném napodobení tebe , S Honzou jsem to krátce probíral no jestli nebude jiný vhodný pracovní ženich asi do toho matěji pujdu , mám jen strach z genetiky a nemocí , jak je to s tvým posledním vrhem , jinak se jen ptám teoreticky zatím nejsu nabeton rozhodlej ◄ reagovať

off matulkoh, 2.9.2012 o 0:13

jani posli mi mail na matej@nornik.sk ◄ reagovať

off Nemco5, 1.9.2012 o 23:05

Keby sa posudzovalo podla standartu, tak 75% "pracovnych" jedincov sa nedostane do chovu. A nie , ze este dostavaju tituly. Standart kazdeho terriera napr. po povahovej stranke je brlohar....tu chceme od nich, aby pracoval na jazveca, lisku, honil diviakov, aportoval kacice a podobne hluposti...a keci toho typu, ze ja to mam na diviaky je hlupost, takze sa tu nic nedrzi standartu. Zial vyklad standartu je velmi otovereny a preto sa posudzuju vo vacsine podla toho co videli "vo svojom dvore " Ako moze rozhodca posudzovat exterrier psa, ked jeho chov je o priemere VD2....ale to je uz ina tema... ◄ reagovať

off jastaczech, 1.9.2012 o 21:57

Tak mně prosím Matěji ty scany pošli, moc by mně to zajímalo,kde se to vyskytlo :-) ◄ reagovať

off matulkoh, 31.8.2012 o 19:33

jani mam scany rodokmenov a overoval som si tieto info, jasne ze maju inu strukturu lebo sucasna vznikla miesanim tychto dvoch druhov srsti,dalej vyberali sa jedince kde chybala krycia a bola len podsada, u inych hrub plemien sa tiez ovjavuje chybna srst, ale tam sa z to vyraduje z chovu. ◄ reagovať

off jastaczech, 31.8.2012 o 19:05

sleduji výsledky z Crufta...chybělo málo a měla jsem doma syna letošního vítěze(Bisbee), víš, nevím odkud máš informace o přimíšení krve toy pudlů, ale srst pudla a bedlingtona má jinou strukturu, taky majitelé v Anglii často psy TRIMUJÍ, tím je máš o hodně tmavší než při klasickém stříhání..taky jsem pro a naprosto s tebou souhlasím, aby kluby a funkcionáři neměli právo zasahovat chovatelům do chovu, nutit chodit na výstavy, dělat zkoušky a jiné ... každý nese odpovědnost sám za sebe a za svůj chov, když to nebude dělat poctivě...brzy se to ukáže.. my v Čechách( a Vy na Slovensku taky) se snažíme být ''papežtější '' než papež.V mnoha státech FCI(Anglie, Portugalsko, Francie..) je pes chovný okamžikem, kdy se mu vydá průkaz původu.... a jsou snad na tom chovatelé v těch státech hůře než my, kteří jsme neustále terorizováni poradci chovu,bonitací,různými nařízeními, omezeními atd?Nejsou, je to spíše naopak...Kolik my chovatelé živíme svojí prací funkcionářů na různých Uniích, Plemenných knihách a pod? I v Německu ,když si přijedete pro štěně, Vám majitel vytiskne rodokmen na tiskárně doma, který mu přišel e.mailem.Nač tolik úředníků... Když mám vrh tak musím zaplatit klubu( poplatek za štěně, za vydání krycího listu..) Plemence za vydání tet.čísel, za rodokmen, za uchovnění feny, za export rodokmen a pořád dokola.. A nakonec Vás nějaký ''APPLE'' označí za množitele,který na psech parazituje ... ◄ reagovať

off matulkoh, 31.8.2012 o 18:35

Vsak to je presne ono, potom je lahko pochopit chovatelov jagov a raz ked mi ovce prestanu robit viem kde skoncim. problem pre vsetky plemena vyvstava ten, z skupina ludi sa rozhodne toto sa mi paci a chcem to, nesmie to vsak kusat, musi to mat prachovu srst, jemne zmyslanie.....ale poom to uz nie je dane plemeno. anglani upravuju standardy. PS posledna vitazka mladych suk na Crufte, tmava v tele ako uhol len biela stica, konce labiek a usi. fotiek je na nete asi 300 z Crufta, pozri ake psy v type su tam a ake v europe a usa. uz tu je vidiet znacny rozdiel. osobne som potom za volny chov, bez vystav na tie nech chodi kto chce nepotreujem vyjadrenia laikov, snad sa este zakon o polovnictve uplne oddeli od FCI a registracie psov a vsetko bude ok. je hlupe oddelovat na psy pracovne a ine, su pracovne a potom nieco co danym plemenom nie je lebo sa to oddelilo odpovodneho psa. vies si predstavit pracovneho jaga a vystaneho, farbiara, NKO..... vies napr. moj Britt dostal som na neho tolko chvali z UK, ze takeho bedlingtona nevideli od 70rokov ..... u nas mi povedia, ta srst je nejaka tmava, ni je az taky hrbaty, nema prilis silne laby? ta hlava a celust je az prilis silna....co su to za ..... mne je jedno co kto chova ale preco ja musim urobit parenie v uk alebo na anglicke papiere lebo tu mi psa neuchovnia. mam percentualne k standardu najdokonalejsiu ovcu ale mozem si ju strcit.... lebo tu si neskrkne. a potom keci, ze to nie je cisty bedlik... ma v zadu krv lakie/fell. nikto nevie kolko len ja ale uz nie je cistej, akela je potom tiez nie je cistej lebo ma v sebe pudla. obja su lebo pdla pravidiel FCI krajina povodu moze robit outcrossing a pokial min 4gen su bedlingtoni uz je cistej. preto aj v UK maju pre seba len 3gen rodokmene. ◄ reagovať

off jastaczech, 31.8.2012 o 17:56

Matěji, už jsi viděl, aby Angličani měnili standart?Nehledě na to, že standart není dogma...podívej se , jací psi vyhrávají Crufta, nejsou černí s rovným hřbetem...takže ani oni nedodržují de facto standart... zase příklad z labradorů.... standart je také z GB, sami Angličané mají plemeno rozdělené na pracovní a show ... s pracovním psem se nikdo nežene na výstavu, s těžkým show psem zase nejde prudit na trial... a pokud vím, nikdo to neřeší!!Nikdo nemění standart... a jinak u většiny plemen existuje pracovní standart, ale není o exterieru , ale o způsobu práce,třeba vystavování u ohařů a pod. ◄ reagovať

off jastaczech, 31.8.2012 o 17:48

Apple- s Vámi nemá žádná diskuze jakoukoliv cenu :-)) víte vše nejlépe a jako jedinný máte pravdu...no jo, i takoví lidé jsou mezi námi :-)))) pro Vás jsem ten nejhorší lidský povl,který likviduje plemeno...pracovní... ha, ha je mně Vás docela líto..dle Vašeho agresivního a žlučovitého vyjadřování máte jistě nějaký životní problém( možná i psychický),přeji Vám, ať Vám vše dobře dopadne a Vy získáte znovu patřičný nadhled a pohodu.Přiznám se , že jsem moc ráda, že Vám Beruška nezůstala,chudinka... mimochodem neurčuji, kdo si má ovečky pořizovat, ale každému zájemci popravdě vylíčím klady i zápory plemene... Dle Vás by si měli bedlingtony pořizovat jen lovci a myslivci? Proboha, kde žijete? Někde na východě mimo civilizaci?Kolik jste za život bedlíků viděl? Možná jen patříte mezi ''zuřivé'' diskutéry ... každopádně s Vámi jen ztrácím čas...mějte se hezky Jana Urianková ◄ reagovať

off apple, 31.8.2012 o 13:34

Dizzy jsem za zájem o zvěř trestala proto, že máme statek, tedy drůbež, prasata, ovce, kozy.Že honila kočku po střeše našeho domu, to by mně tak nevadilo, ale zakousnuté ovce, kozy a vyvražděné slepice už mně fakt naštvou.. V minulosti byla téměř všechna plemena využívaná na práci, bohužel vývoj jde dál a dnes již tu práci nemají................Sice jsem rozhodčí pro všechny lovecké zkoušky ( malá plemena i ohaře), ale nejsem aktivní myslivec a vůbec ne lovec.Takže lovecké využití pro bedlíky je u nás ''jen'' na dohledávky....... TAKŽE: vážená pani rozhodkyňa pre všetko: k vývoju plemena a scestnému posudzovaniu sa dostatočne vyjadril matej. práve vďaka takým rozhodcom ako ste vy, ktorí sa odvolávajú na akýsi vývoj, sa z viacerých plemien stali gaučiaci. neverím vlastným očiam, keď mi rozhodca napíše, že tvrdo potláča vrodené vlastnosti kvôli slepiciam a kozám!!!! tak chovajte sliepky a kozy, nie pracovné plemeno!!!! a ďalšia vec. mám foxa, ktorý je slušný po pracovnej stránke. no ak mu raz poviem, že mačku nesmie, tak mu môže chodiť okolo tlamy. a nepoužil som žiadne tvrdé potláčanie. pes sa vychováva, vážená, a vrodené pracovné vlastnosti sa rozvíjajú!!!! ...bohužel vývoj jde dál a dnes již tu práci nemají... áno, nemajú, lebo sú chovatelia, ktorí potláčajú vlastnosti, aby dobre predali spoločensky ,,žiadaného,, psa. v kluboch si presadia zrušenie pracovných skúšok do chovu, u nás je posledný prípad welšterriér. taký istý osud mal aj foxteriér. v čerty s vami, takými chovateľmi!!!! exteriér si vymyslíte svoj, zavediete ho silou, pričom vôbec nerešpektujete štandard krajiny pôvodu, preto na výstavách doslova zmetky dostávajú tituly!!! takým, ako ste vy, sa podarilo sprzniť nejedno plemeno, lebo bolo treba produkovať a nie chovať. a ešte máte bezočivosť sa tu oháňať akýmsi vývojom. kto vám vôbec dal právo určovať, že je objektívne nová vetva plemena, ktorá je v skutočnosti v hrubom rozpore so štandardom? alebo že bedlington je len na dohľadávku? to ste v ktorej príručke pre rozhodcov vyčítala, či to wikipédia uvádza??? alebo že nie je určený pre ,,lidové myslivce,,? ...je to plemeno pro obdivovatele jejich specifické krásy a úžasné povahy , ne pro širokou veřejnost '¨lidových myslivců'' ...za prvé, nemáte ani tušenie, kde je pôvod takého označenia, ináč by ste ho nepoužili, za druhé, kde beriete toľkú bezočivosť určovať, komu je určené? tie vaše zbastardené gaučiaky prosím už neoznačujte ako bedlinton terriéry, lebo so štandardom v krajine registrácie plemena nemajú nič spoločné!!! Čím sa líšite od vami kritizovaného chovu hraničiaceho s týraním? ...“ Ono nejde si vzít obrázek z pol. 19. století a tvrdit, že přesně takhle má bedlík vypadat..Právě proto se ty linie dělí na pracovní a výstavní :-) „... nože mi ukážte kde je štandard pracovný a výstavný, na ktorý sa odvolávate? Argumentácia hodná rozhodcu.... ale nakoniec, veď aj my tu máme zopár podobných ◄ reagovať

off matulkoh, 31.8.2012 o 13:17

janka v niecom mas pravdu, ale potom nech sa zmeni standard lebo, napr. lotus, dizzy, apple, akela....neodpovedaju standardu, niektori viac a niektori menej da sa povedat, ze je to ine plemeno. o tom sa neda ani diskutovat lebo standard nepusti. tayko moyes nieco doniest ked to tu neuchovnis lebo rozhodcovia odmietaju dodrzovat platny standard, ze trend ide inde. skus ist v Ba autom kde je 50 65 a mas to za 140e. preco sa nedodrzuju vysky, vahy, farby, tvary proporcie. ◄ reagovať

off jastaczech, 31.8.2012 o 12:13

Matěji, Lotus Berušku nikdy nekryl ,myslím, že ji kryli Achylem , a to jsem jim rozmlouvala,vzhledem k příbuznosti..Nevím o jediném Lotusovo potomkovi, který by měl chybějící zuby, natož špatný skus.O těch typech bedlíků jsme spolu diskutovali několikrát... Každé plemeno postupuje vývojem,který nezastavíš,lidé chovají to, co se jim líbí.Je pravda, že u některých plemen to hraničí s týráním chovem a mnohdy jde do extrémů..např. mops, buldok,jork,pekinéz a dál a dál..něm.ovčák co dnes tahá zadek po zemi díky přeúhlení...naštěstí je i dnes spousta lidí, kteří mají rozum a začínají na toto poukazovat a myslím, že už se to začíná řešit.Ono nejde si vzít obrázek z pol. 19. století a tvrdit, že přesně takhle má bedlík vypadat..Právě proto se ty linie dělí na pracovní a výstavní :-) Prostě si myslím,že bys měl ještě dovézt k Britovi pracovní fenu a soustředit se na tyhle linie, ale to je tvoje věc,každý odpovídá za svůj chov. ◄ reagovať

off matulkoh, 31.8.2012 o 11:15

idealne by bolo mat teda 2 plemena, bedlington terrier a bedlingtonsky pes, co by boli moderne vystavne jedince, lebo oni neodpovedaju standardu. anglictina nepusti, ked je ieco cierne, nemoze byt biele. co jenapisane a platne to je dane. ◄ reagovať

off matulkoh, 31.8.2012 o 11:11

Janka s tym co pses do urcitej miery suhlasim avsak ked si zoberes standard plemen, stale platny v anglictine tak moj Britt je viac bedlington ako hoci ktory z vystavneho kruhu. dnes modernemu bedlingtonovi co e krizenec toy pudla, chyba temperament, praca ( tiez sucast standardu), srst je linty ( nie vatovita) pigment srsti co najtmavsi ( dnes su vseci biely) idealna vyska 15,1/2 incha dnes behaju suky nad 42cm, chrbtove linie maju mat najvyssi bod nad bedrami priamo nad slabinou, dnesne psy to maju nad poslednymi rebrami co je (tavi chrbat - vyrazna chyba) bohuzial ty co to posudzuu tomu nerozumeju, vyhovaraju sa na moderny vyvoj, evoluciu a ine ......dnes su dolezite tituly, navstevnost na vystavach..... a ano outcrossing sa pouziva ale len plemien krvne pribuznych resp. tych kde sa u predkov objavil bedlington. prekrizenim toy pudlom a moznymi inymy spolocenskymi plemenami sa plemeno vyrazne zmenilo. jani mne sa tusim zda, ale oprav ma Lotus kryl aj Berushku a tam bolo tych vadnych steniat kopu, ak sa mylim tak pardon. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jastaczech, 31.8.2012 o 0:14

Pro APPLE : Vážený pane, nikdy jsem s Vámi nemluvila(myslím, jste tu jen pod nickem) a netuším proč bych měla .. a co bych si teda od Vás ''vypočula'' :-) možná jste mně špatně pochopil... Dizzy jsem za zájem o zvěř trestala proto, že máme statek, tedy drůbež, prasata, ovce, kozy.Že honila kočku po střeše našeho domu, to by mně tak nevadilo, ale zakousnuté ovce, kozy a vyvražděné slepice už mně fakt naštvou.. Sice jsem rozhodčí pro všechny lovecké zkoušky ( malá plemena i ohaře), ale nejsem aktivní myslivec a vůbec ne lovec.Takže lovecké využití pro bedlíky je u nás ''jen'' na dohledávky.takže ostrost fakt trénovat nemusím a ani mně nikdo do toho nemůže nutit. Beruška byla po Bla Skugganovi, oba psi dovezení do Čech byli velmi krásní, ale časem se ukázalo, že oba přenášejí zejména problémy se zuby(špatné skusy, chybějící zuby) To jsem samozřejmě v té době nemohla tušit, zdůrazňuji, že mnou dovezený pes ze Švédska se jmenuje Isotop's Lotus,nyní je téměř 8-letý a zatím jsme po něm nezaznamenali jedinou hrubou vadu,kryl tuším cca 10-12 fen a je po něm kolem 50 štěňat. Můžu Vás ujistit, že na bedlingtonech jsem zatím ještě nezbohatla,zatím pouze jejich chov dotuji :-) to jste mně teda opravdu rozesmál... Přiznám se , že jsem teda neměla tušení, že jde Beruška k Vám,měla být u Matěje, až později se mně ozvali noví majitelé,kteří ji mají ... V minulosti byla téměř všechna plemena využívaná na práci, bohužel vývoj jde dál a dnes již tu práci nemají(tím myslím i jiná, nelovecká plemena) pokud se podíváme na teriery, tak kolik se jich ještě využívá na tvrdou práci? moc ne.... ostatní plní úlohu společníků člověka když se zaměřím na bedlingtony.... vývoj plemene se nedá zastavit,Evropa a Amerika nyní diktuje modu větších jedinců, velmi líbivého typu, s velkým množstvím srsti.Stará dobrá Anglie dává ještě stále přednost staršímu, střídmějšímu typu.Potom se v Anglii vyskytuje pracovní typ bedlingtona, kde se nehraje na exterier, ale jen na pracovní výkon. Jeho představitelem je Tvůj Brit(už píšu pro Matěje...(.Ale chovatelé těchto linií se netají tím, že občas naředí krev jiným plemenem,což je na těchto psech vidět.Nevidím na tom nic špatného, jde tu o výkon, ne o krásu.Ale osobně bych tyto linie nemíchala mezi sebou.. U spousty plemen existují pracovní a výstavní linie,třeba pracovní labrador se více podobá irskému terieru než klas.labradorovi.Každý má šanci si vybrat... takže můj názor je : pokud chcete mít pracovní bedlíky, dovezte si krev kvalitních pracovních jedinců...nebudou takové problémy se srstí( pracáci mají spíše srst hrubosrstou a ne vatovitou),jsou nižší( naše feny se do umělé nory vešly bez problémů, ale Lotus se svými 44 cm měl potíže) ◄ reagovať

off matulkoh, 30.8.2012 o 23:07

co sa tyka riesenia problemu CT a dalsich chyb a chorob plemena je jedina moznost otcrossin v krajine pvodu cez registre a po slpneni 3 gen. 4 gen. 1/16 primes uz moze byt na papieroch. je potrebne vsak pouzit fell / Lakie ktore boli spat vzdadu ovplyvnene krvou povodnych bedosov. ◄ reagovať

off matulkoh, 30.8.2012 o 16:28

CT, kopov, SHS, jago, relativne mlade plemena co sa tyka vzniku resp. uznania FCI a naslednej kontrolovanej plemenitby vsetko robene uzkou pribuzenskou plementbou, je to risk je, ale jedina cesta ako vypichnut urcite znaky, potvrdit ich a upevnit. tie sa musia potvrdit niekolko generaci za sebou. Janka Lotus sice a nejake vlohy ma, ale roztrhat ovcu je jedna vec a makat pod zemou a dostat nakladacku pod zemou ina. to ze maka jeden jedinec neznamena ze potomkovia budu, videl som to X krat super psov a potomkovia nulovy, pr hladky fox. jagosiari niektori hovoria ak z vrhu dostanete jedno spickove zviera tak super. vzdy ide ajo to co od psa ocakavame a ja mam naroky obrovske. nepozeam na to ci to jeovca, patos.... ◄ reagovať

off matulkoh, 30.8.2012 o 16:13

dik za info, ja svoje zvierata netestujem, ale mozu ich novy majitelia. mam uz vybraneho dalsieho psa, pozeral som sa na ine atributy, majitel ma po psovi 2 ci 3 vrhy, vsetko zdrave. dnes v drvivej vacsine psov u na prevlada severska krv, ktoru ja chcem uplne vytesnit zo svojich psov, tak isto ako krv americku, ci rusku, bedlingtoni maju mnoho problemov, ale urcite Vas tu tym nebudem zatazovat. toto plemeno v sucasnej podobe, ako tu beha si u aktivnych polovnikov nenajde vela zaujemcov, vysoka cena, ovela mensia odolnost voci pocasiu, zraneniam, zarastav usi, potreba upravy, aspon rok sa clovek musi starat o srst aby zviera mohlo ist na vystavu. a co je najdolezitejsie, percento, ze budete mat dobreho polovneho psa je velmi male. 99 percent psov co beha po vystavach je nepouzitelnych. ake je sanca, ze budete mat dobreho foxa? jaga, bordera, patosa..... a aka ovcu. ◄ reagovať

off Jelsovec, 30.8.2012 o 15:01

Len na margo copper toxicosis, kedže prírode tak trošku fušujem do remesla. Jastaczech má pravdu v tom, že CT je autozómne recesívne ochorenie, čiže ak sú chorí obaja rodičia, všetci potomkovia budú chorí. Iná možnosť nie je. Prípad, kedy sa u postihnutých jedincov vyskytoval normálny genóm súvisí zo starším typom testov, kedy sa v USA používali vyšetrenia, obdobné ako pri detekovaní Wilsonovej choroby u ľudí - dedičného deficitu enzýmu(ov) transportujúcich meď. Toto malo za následok to, že presnosť testov bola cca 95 %. Ale, momentálne sa používajú pre indikáciu CT tri typy exónov ( časti NK, z ktorých sa tvoria bielkoviny ) a tá je presnejšia, čo však neznamená, že sa v nedetekovaných častiach genómu nemôže nachádzať nejaká dalšia chyba. Ale kedže momentálne nič lepšie nemáme, ostáva sa nám spoľahnúť zatiaľ na tento postup. ◄ reagovať

off matulkoh, 30.8.2012 o 13:55

Janka genetika nieje jasna a tato info o gen testoch sa rozoberala aj v zahranici a neskor aj u nas na schodzi klubu kde som to rozoberal s MVDR Semanom, ja tvrdim, ze tie testy su nepresne. co sa tyka historie prepac ale to je blbost ako hrom, ktoru mate nacitanu v encyklopediach. zober si publikacie z krajiny pou od Kena Boudena, Johna Glovera a Redmarshalla, ziadne kraliky a potkany, to bola len zabava, ale lisky a jazvece, patril do skupiny nemych terierov, ktorych ucelom bolo sa snazit v nekopatelnych miestach lisku zabit. pochadzaju z par jedincov, ktore slachtili medzi sebou hlavne brat na sestru, bedlington svojho casu patril medzi najostrejsie psy pouzival sa aj ako primes do lakelandov a fellov pana Dobsona. to su vsetko evidovane fakty tak ako aj primes toy pudlov v 60rokoch. Apple nemyslim si, ze p Uriankova by vedome a za vela penazi doniesla svesku krv a parila keby vedela aky je vysledok. to s tym potlacovanim pudov je smutne ale bolo nevyhnutne kedze byvaju na hospodarstve s hosp. zviratami. ◄ reagovať

off apple, 30.8.2012 o 13:11

zacitujem: ...Během jednoho roku, co měl ode mne zapůjčenou Dizzy s ní udělal také mnoho práce a to přesto, že u mne byla za jakýkoliv zájem o zvěř tvrdě trestaná a lovecké pudy jsem tvrdě potlačovala. ... ... .Pokud si člověk přečte historii, byl bedlington používán na lov potkanů, krys, na pytlačení zajíců, králíků a pod. je to plemeno pro obdivovatele jejich specifické krásy a úžasné povahy , ne pro širokou veřejnost '¨lidových myslivců'' ... To, že po ní byli ve vrzích vady mne teď ani nepřekvapuje, oba psi , dovežení ze Švédska z chs Bla Skuggan tyto vady přenášeli, mimojiné... doufám, že nyní ''na gauči'' je spokojená. ...JEDNODUCHO ŽASNEM. milá pani, vedieť toto, tak by som vás navštívil. a nejdem špekulovať, čo by ste si vypočula. takže len kšeft je u vás limitujúci. že plemeno je od počiatkov využívané k lovu, to vás netrápi. dokonca ste tieto vlohy tvrdě potlačovala. a klobúk dolu vášmu hodnoteniu plemena, aj komu nie je od vás určené. takýchto chovateľov nám tu OndraHolec doporučuje. verím, že ani on netušil, že ste len hanbou chovateľov. ◄ reagovať

off jastaczech, 30.8.2012 o 12:31

Matěji nezlob se , ale genetika je naprosto jasná, ze dvou jedinců 1.1 se nemůže narodit jedinec 1.2 nebo 2.2. pokud na sebe dáš dva nosiče , tedy 1.2 a 1.2 je % předpoklad narození defektního jedince (2.2) 25 %.Což je dost. pokud se někdy narodil nosič ze dvou čistých rodičů, tak se jednalo o podvod, buďto krytí jiným psem nebo zfalšování testů. Genetická laboratoř ti dává certifikát na výsledek, ono je to vcelku jednoduché, buďto na lokusu vadný gen je nebo není.Přeci jen jde o neléčitelnou , smrtelnou nemoc... Jsi příznivce příbuzenské plemenitby, je to tvoje věc, ale já to nemám ráda, ano, liniová plemenitba na významného plemeníka má svoji cenu, je to risk, buď se to hodně povede nebo je to velký průser.Zase to chce základní znalost genetiky a máš jasno.A to mluvím o příbuzenské plemenitbě , kdy máš u rodičů stejného děda nebo raději praděda, který se osvědčil jako zlepšovatel, tedy má své přednosti dominantní. Ty v tom spojení Apple x Akela máš liniovku na Aylinu,což nepokládám za úplně nejlepší.Argumentuješ, že pokud jsou rodiče zdraví, ale přece nemůžeš poznat , které chyby, vady pes nese recesivně, to bez genetických testů nejde.A příbuzní jedinci mají předpoklad, že nesou stejné recesivní geny, takže je pravděpodobnost,že se ty recesivní geny spojí a u potomků se projeví. Jinak správný bedlington nemá slabou kostru, samozřejmě , že se nedá srovnávat se psy typu bull a to ani v síle čelistí.Pokud si člověk přečte historii, byl bedlington používán na lov potkanů, krys, na pytlačení zajíců, králíků a pod. je to plemeno pro obdivovatele jejich specifické krásy a úžasné povahy , ne pro širokou veřejnost '¨lidových myslivců'' ◄ reagovať

off matulkoh, 30.8.2012 o 10:18

Janka diki, cital som pred casom mozno rok dva, ze tento test je nepresny, len k tej medenej toxikoze zistilo sa X pripadov kde sa krizili jedince 1.1 a vysli chore jedince a krizili sa 1.2 a boli z nich 1.1 bedlington je tvarny, hlavne na povrchu ale ostrost mu nedodame ci uz na prasata alebo v nore. problem bedlingtonov okrem srsti je aj koza a slabost kostri, celusti. Honzik je spickovy cvicitel a vymackal z Arvyho viac ako 100percent a Arvy je paradny pes. berushku som mal ja, ale vies, ze isla potom panovi Pavlorekovi, u mna bola na otestovanie a teraz je jej fajn na gauci spolu s Achylom, Arvyho bratom. pre mna mozu byt to potomkoviaso so spojeni Otec, Dcera, brat, pokial su zdravy a makju je vsetko ok. jedn z najvacsich chovteliek v historii pemena pani Margaret Wiliamson stanica Gutchcommon pouzivala opakovanu pribuzensku, otec, dcera a zas otec.... dosahovala spickove vysledky. pribuzenskej sa drzi aj Granitor (stanica) neviem preco tu sa toho vsetci boja. Este k tej tvrdosti okrem Akelu a Britta nepoznam psa v plemene, co zaleze k jazvecovi a robi ho sam bez prestavky, oddychu stale v kontakte na plno, vyzeraju sice ako od masiara, a prisli o zuby...ale toto je praca typicka pre plemeno, Apple je hlasity doliehac co si kusne a ked ma dobru poziciu uz zadavila aj lisiaka ale nie je to uplne ono. ◄ reagovať

off jastaczech, 29.8.2012 o 23:43

zdravím, mluví se tu o mé chs, o bedlingtonech, kteří pocházejí ode mne, tak bych se ráda vyjádřila.... Nejprve Berushka...pokud vím, tak jsem ji prodávala Matějovi,takže jsem překvapená, že ji měl někdo jiný -''APPLE'' To, že po ní byli ve vrzích vady mne teď ani nepřekvapuje, oba psi , dovežení ze Švédska z chs Bla Skuggan tyto vady přenášeli, mimojiné... doufám, že nyní ''na gauči'' je spokojená. Můj názor je : bedlington je terier,který má lovecké vlastnosti pevně zakotvené , je na majiteli, jestli jeho vlohy rozvine nebo potlačí. Bedlíci jsou neuvěřitelně tvární a přizpůsobiví.Svého Lotuse jsem dovezla ze Švédska,kde jeho předci po x generací zcela jistě nepoužívali na lov .Přesto tento pes v 6.měsících zadávil lišče, bez jakékoliv přípravy nebo tréninku.Naprosto bez výcviku absolvoval honičské zkoušky, sice ve 3.ceně, ale jen díky odložení.Je to tvrdý pes, útočí na hrdlo a má na kontě několiv našich ovcí a koz. Arwy, pes Honzy Konvičky je syn po Akelovi Ja-staczech a Babsy Ja-staczech, je to úžasný pes, jeho úspěch je také ( a hlavně ) díky opravdu velké a obětavé práci Honzy,který do jeho výcviku dal vše co mohl a má můj obdiv.Během jednoho roku, co měl ode mne zapůjčenou Dizzy s ní udělal také mnoho práce a to přesto, že u mne byla za jakýkoliv zájem o zvěř tvrdě trestaná a lovecké pudy jsem tvrdě potlačovala. bedlington je vynikající lovecký pes, přesto je tu jedno velké ALE..a to je srst.která dnes je pro loveckého psa nevhodná, samozřejmě, při péči to jde, ale to není pro všechny.. jestli se mám vyjádřit k příbuzenské plemenitbě Maťa... samozřejmě nejsem pro.. a to hlavně proto, že ani jeden z rodičů nemá udělaný gen pro cuper toxikozu, Aylin, matka Akely byla nosič 1.2,takže je klidně možné, že jsou na sebe pouštěni dva nosiči.Cuper toxikoza je smrtelná, neléčitelná nemoc(nejen u BDT), ale dá se vyloučit genetickým testem rodičů,provádí ho Genomie i u vás na Slovensku a stojí cca 50 euro.Přiznám se , že i já jsem měla poslední vrh BDT ze spojení otec x dcera,bylo to však nechtěné spojení a všichni noví majitelé se zavázali,že nebudou dále chovat.Ono není nebezpečí přímo v F1, ale problémy vyskočí většinou v další generaci. ◄ reagovať

off matulkoh, 29.8.2012 o 20:24

Jarko hovori o suke Berushka Ja Sta Czech, co je sestra Babsy. na tychto dvoch sukach je badatelnost nevyrovnanosti vo vrhu. Po berushke boli tusim dva vrhy po 2 roznych psoch po oboch sa objavovali vazne defekty, razstepy, z toho vychadza ze to bolo v suke. Babsy sa nastastie narodili vsetky stence zdrave. ◄ reagovať

off matulkoh, 29.8.2012 o 20:20

dalsie krytie bude v UK, takze rozumnu cenu u mna nehladajte, viem sa dohodnut urobit barter ale stence z dalsieho vrhu co bude najskor za 2roky bdu stat okolo 1000e aked sa narodia ze 2-3 tak aj viac. plemeu sa venujem od 1999, behamaj po zahranici, studujem, prispievam do zahr. casopisov knih, debatujem s chovatelmi v UK takze si viem urobit obraz. pre pribuzensku plemenitbu som sa rozhodol z urcitych dovodov, zaklad bolo stena pre mna, nie na predaj. suky sli po 800e. ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 133 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM