zdravím chcel by som vediet aké metódy používate pri cvičený aportu, miernu hrou alebo parfors čítal som vela metod aké máte skusenosti ?
Nejak Ste sa prestali prekárať,či predvádzať...došli náboje?Janpro,skús sa vybrať na nejaké DS s hojnou účasťou psíkov,sleduj robotu jednotlivých psov, potom chod ešte na jedny DS, niekoľko spoločných poľovačiek,aby si videl psi robiť aj sólovo, a až potom si kúp nejakého podľa vlastných predstáv.Neviem,do akých podmienok psa potrebuješ,tu nejak moc radu nehľadaj, vybrať si musíš sám.Mohol by som Ti vnucovať jedno,či druhé plemeno, výber zostane vždy na Tebe,šťastnú ruku...Odchádzam na klubovku do Sielnice,držme psíkom palce, Zdar. ◄ reagovať
ja vám dám normu , ked pijete ako sýkorky :-) ◄ reagovať
čo ? M.....O ja som sa predviedol sám :-D ◄ reagovať
"ale prvoradae je sprostost ak cudzi predvadza psa na skuskach ze M........o :O) tak sa necuduj ze aj ten pes je nervozny a dodrbe skusky"..........Akcia - Reakcia ◄ reagovať
Zúrivá debata,ale niečo mi tu smrdí...žeby samochvála? ◄ reagovať
ani se mu nedivím když si přečetl takovou super debatu :-)a kdyby alespoň 50% jagu umělo takhle makat tak by to byla paráda odkaz mám ještě otázku už u vás taky přeměřujete jagy kteří jsou adepty do chovu podle standartu? ◄ reagovať
Ozaj asi sme ho presvedčili (janpro) tuším si kúpil Paterdala :))))) ◄ reagovať
Len pre tvoju info :Vodič Sýkora Marcel Pes Dag senkov vrch 1.Cena škrtič po súčte oboch kôl 2 miesto z celkového počtu psov 13...podla mna je Dag super psík a nemám dojem že bol nerôzny alebo dodrbal skúšky podla mna sa mu somnou celkom páčilo :)) (aj mi to potom povedal) ◄ reagovať
Miška si trochu vedla ale to neva:)... ◄ reagovať
no zas vyskaju ty co prestali chodit cvicit s jagosmi aby sa spon ako tak ich pes ukazal xe daaco viemem vie e o kom sa bavime aco rozpravame mirko-vlcia skala vam to dobre vysvtlil je dobry kynolog a urcite by vam tu neliapal sprostosti a to ze pes rozhryzie voditko tak to robia aj ine ako jagose ale prvoradae je sprostost ak cudzi predvadza psa na skuskach ze M........o :O) tak sa necuduj ze aj ten pes je nervozny a dodrbe skusky ked vidi ineho chlapa voci ktoremu nema respekt a to ze pes zjape na vrabce furt lepsie ako ked na fenu za s vieme o com vravime ze no dobre kazdy pes je na nieco dobry ale nehnevajte sa co cakate od psa napr bodra ked clovek je blby tak necakjte zazraky od psika aj tak jagos je naj pes :O) ◄ reagovať
Nevadí že nečíta určite číta mnoho iných nerozhodných ktorý sa už rozhodli že bordík je pre nich ten naj pes :)––-(počul som nejaké šumy okolo stávky Citujem-„Však Miško má slivovice dosť“) tak teraz neviem... :))) ◄ reagovať
Kolegovia, fajn diskusia! Občas aj osobného rázu, ale tuším, že asi hlavný aktér to ani nečíta! Zatiaľ sa nevyjadril, aké sú jeho posledné myšlienky a úvahy. Však rozhodnúť sa musí sám! Psíčkarom zdar! Ja nerozlišujem psov, ale ich majiteľov! Podstatné je, čo dokáže psovod psíka naučiť a odovzdať mu! Samozrejme, všetko ide do určitej hranice a tá sa volá dedičné vlohy! Pekný deň a veľa chvíľ s vašim hafanom Vám prajem! ◄ reagovať
V.I.P.I hmm??? môžeš nám nejako objasniť čo znamená táto skratka? má to niečo spoločné snád zo psami :)))... Myslím že Maja si práve prehovoril :))) ◄ reagovať
Majko pre teba vždy zoženem aj keby som mal ísť na kraj sveta V.I.P.I, Zora ,Marcelovi netreba pomahať psíka poznam je jedna z výnimiek ale ked chceš môžeš prísť aj ty na taký malý tréning.Rozhodcu Majka už nejako prehovorím za 2 l slivovice?:)) ◄ reagovať
JANPRO , kúp aj jagoša aj bordíka a máš vystaráno :-) ◄ reagovať
toto už aká žabomyšá vojna , radšej sa nestavajte , nemáte tolko slivovice aby som ja rozhodoval :-D ◄ reagovať
marcel to si dobre vymislel ak budeš chcet vyhrat prít si kumne pre fiftyho ale predtým zavolaj troška ho unavým aby mal jagoš akú takú šancu. ◄ reagovať
Dajme stávku môj border verzus tvoj jagoš ktorí bude mať v dvoch kolách rýchlejší chvat čo ty na to ? aspon bude zábava :) Majko bude rozhodca (len sa bojím že bude nadržiavať bordíkom):))...do dojču bohužial neprídem mám v robote službu :((( ◄ reagovať
Ľutujem tých rozhodcov ak budú musieť pri borderoch 10min stáť a počúvať ten štekot :)) prídi do dojču 26.6 na MBL ◄ reagovať
A este k tej „mäkkosti“ bordra budu sa coskoro konat Medzinarodne skusky v brlohareni terierov a foksterierov bude tam okolo 100 az 120 psov a okolo 60 az 70 bordrov treba sa tam prist pozriet a presvedcit sa ci je bordik naozaj taka „mäkka“ povaha :))) ◄ reagovať
No a este raz ved ja nevravím ze jagos je zlý pes len jednoducho podla mna nie je pre kazdeho ani mne nevyhovuje ta „jagosska“povaha mne viac sedi border to je vsetko kazdemu sa paci a oslovi ho nejake ine plemeno...a este jedna poznamka niet nic horsie ako ked sa psovi nevydarí majitel...co sa tyka toho jagosa Daga nuz ten je jeden z tých maksich jagosov a mohol s neho byt naozaj pan pes pretoze na to ma vlohy co sa tyka toho ze spravil v prvej cene a ma dva roky a nikto s nim netrenoval poviem ti ze sa mu len dobre stalo pretoze pokazit aj najlepsieho psa nieje umenie psik je dospeli je vyzretý ma vlohy pracovat s nim bola radost...ale videl si sam co dokaze urobit zly vodic psa (aj jagosa) bolo utrpenie divat sa na niektorych vodicov a najlepsie je ako potom vykrikuju ze pes je zly a rozhodca je zly...len seba nevidia. To je potom smutne... pre mna Bordík :)práve pre tú jeho povahu :)) ◄ reagovať
Marcel to je normalne a nič nezvyčajné že pes zistí po prvom kole zaražku a druhe kolo sa mu nechce robiť ak sa nemá do čoho zahryznuť,to stou prepravkou je vec vodiča a viem že ten pes čo ti to dohrýzol je Dag a nerobilo sa sním nič dva roky ani len zakladný výcvik nevin za to psa ale majiteľa ale par krat potrenoval na nore a spravil BL v prvej cene to si nenapísal,poznam majitelov borderov ktorý doplatili na slabú odvahu bordera a po kontakte s líškou už nechcú norovať a ty ich tiež poznaš , Toť môj pohlad na vec ◄ reagovať
No má rozum tj. Poviem príklad videl som jagoša ako dokázal hodinu ziapať na vrabce na strome to border nebude robiť, poviem další prípad cez víkend som predvadzal kamaratovho psa- jagoša na BS to že prehrýzol kožené vodítko no dobre to sa este dá ale to ze mi „rozdrbal“ prepravku v ktorej uz nejaký ten rok vozím bordre ktoré sa čuduj to svete neurobili a nevozím ich tam po jednom kludne tam dám dva skús dať dva jagoše do jednej prepravky? poviem další príklad na tréningu na nore sa bežne trénuje na zarážku môj border ak po prvom kole zistí že je tam zarážka viac mi tam nevojde jednoducho vie ze je to blbost v momente ked pocuje ze je zarazka prec ide ako drak...a este sa vratim k tým okresným skúškam prestav si ze aj bordre ich vyhrávajú ako duricské tak aj brlohárske len je rozdiel ak je na starte dvanásť psov a osem je jagov a jeden je border musí byť najlepší aby sa presadil to je jasné ale ak bude z ôsmich dobrá aspoň polovica majú nepomerne vyššie šance a dokonca si dovolím tvrdiť že ako na nore tak aj pri diviakoch sa border jagošom minimálne vyrovná čo sa týka práce ostrosti hlasitosti...chodím trénovať zo psami ako na oplotok tak aj na noru a myslím že vela aj majitelov jagošov si už uvedomilo že pracujúci border nie je žiadna výnimka a že kludne nahradí jagoša...toť môj pohlad na vec mne tá jagošská povaha jednoducho nesedí to je všetko ◄ reagovať
Môj prvý terier je jagoš a už by som nemenil ,ale ako sa píše je to o vodičovi.Čo sa týka pracovných vlastnosí je jagoš oveľa lepší a povaha ...nikdy neudri bordera lebo si skončil ,mne sa lepšie robí s tvrdším psom ako s mäkším.Marcel napíš čo má border navyše od jagoša to je blbosť.Som si istý že jagoš je na tom oveľa lepšie.Lovu zdar ◄ reagovať
suhlasim z NUGY vsetko je v chovateloch ja som bol minuli rok na viacerych spolocnych polovackach a osobne by som 95% jagosov postrielal nechcem tu vniest zlu atmosferu ale tieto psy mali zaujem len o lincovanie druhych psov poznam samozrejme chovatelov jagosov ktory su SPICKOVO vychovany su to ostre a drave psy ktore potrebuju naozaj tvrdu a pevnu ruku prajem vsetkim chovatelom jegosov aj borderov vela pevnych nervov a pokial sa jedna o bordera je to vyborne plemeno a nie je take temperemantne ako jagos kazde plemeno ma svoje vyhody aj nevyhody ale urcite by som jagosa neodporucal zaciatnikovi lovu zdar ◄ reagovať
Ale v tejto téme sa bavíme o povahe a pracovitosti. Nie o ľudskej nezodpovednosti pri strelbe. Zastrelený môže byť pes dobrý, ako aj zlý. Ide o to na akého strelca natrafí. Každopádne je to chrapúnstvo strielať ne niečo o čom niesom presvedčený čo to je a tak tiež na diviaka okolo ktorého behajú psy. Ktorý pes je lepší. Je vela názorov. Jagterrierista si bude chváliť jagov, chovateľ borderov si bude chváliť bordera a tak je to s každým plemenom, pretože každý chovateľ je presvedčený že to jeho plemeno je naj čo je uplne normálne. ◄ reagovať
leon zle si ma pochopil pre mna su tie psi vsetko pretoze vyem ze sa na nich mozem spolahnut a ony sa mozu spolahnut na mna ale na psa v reviri stale ciha vela nebespecenstva ci uz to je zo strany zvery,aut,roznych neprajnikov a bohu zial aj zo strany nezodpovednych polovnikov a musis mi dat za pravdu ze viac je ohrozeny pes ktori pracuje dalej od svojho majitela a nemoze mu hned pomoct osobny som sa zucastnil jednej tragickej polovacky na ktorej domacim velmi zalezelo tak pozvali najlepsich psov zo sirokuho okolia ktori podavali dobre vykony v praci z diviakmi zucastnilo sa na nej zhruba 10 psov na druhi den ich 5 uhinulo nasledkom otravy ktoru niekto rozhadzel v pohonoch pred polovackov keby to boli psi ktore nestoja zanic tak ziju este stale lebo by sa tam nedostali aj o taketo strenky ma polovnicka kynologia a otom kolko psov padlo kvoli zbrklosti nezodpovednich strelcov ani nehovorim na jednej poplatkovej polovacke zahranicny host zastrelil 2 psov a tretiemu odstrelil prednu nohu na zhasnutom diviakovi ano na zhasnutom pretoze si robyli svoju pracu a sklbali ho a on si myslel ze je zivi a chce ujst aj to boly dobre psi ktore na starobu urcite neuhinuli a takichto pripadov je velmi vela ◄ reagovať
Je to na tom čo komu viac „pasuje“ len podla mňa má bordík popri tom všetkom čo má aj jagoš aj niečo „navyše“... je na každom akého psa si vyberie... určite sa nájde v každom plemene dobrá pracovná línia len si na to treba dať pozor a potom bude majiteľ aj psík spokojný a budú robiť radosť jeden druhému.Jagoš je Jagoš a Border je Border :)))) ◄ reagovať
k tej niskej zivotnosti jagosov len tolko dobry pes na starobu este nigdy nezdochol lovu a jagterierom : nedivím se že je jag tam kde je když takový názor prosazuje chovatel hold je to pro vás jenom spotřební zboží za pár korun a né parťák při lovu :-( ◄ reagovať
poacher neviem co sa ti nepaci na mojich prispevkoch asi len to ze som napisal pravdu ◄ reagovať
vlciaskala - Tvoje príspevky sú presne také, ako debata "jagošárov" v krčme po šiestom poldecku ... ◄ reagovať
jager68 tak to si toho videl strasne malo osobne poznam vela chovatelov tochto plemena ktori maju svojich psov pod kontrolov za kAZDYCH OKOLNOSTI AKO PRIKLAD UVEDIEM JA OSOBNE MAM DOMA DVE CHOVNE FENY KTORE SU VELMI OSTRE NA DIVIAKY A TAKZVANU SKODNU ZVER DOSAHUJEM S NIMI VELMI DOBRE VYSLEDKY NA BRLOHARSKYCH SUTAZIACH KDE SA JADNA O SEKUNDY A V PRIRODE JEDNODUCH LISKU ZADRHNU A VYTIAHNU VON,LENZE CO SA NESTALO JEDNEHO KRASNEHO DNA MOJ MALI SINOVEC DONIESOL MALU MACKU TO STE MALI VYDIET TEN KONCERT VO VOLIERACH STACILO MIERNE NAPOMENUTIE A BOL POKOJ A TERAS SI HU ANI NEVSIMNU ALE HOCIAKU INU MACKU ZADRHNU ALE BEZ POVELU NIGDY ◄ reagovať
vlciaskala tak to je naozaj pekny komentar ale tendencny.Ja som videl len 2ch dobrych jagosov..na vystave v Nemecku..dokonale vycvicenych atd. U nas..tragedia.Pes sa vypusti tesne pred sezonou a potom mu nie je rady.Vobec to nie je o vyhravani sutaží a memorialov.Border je vyborny Terier.Pokojny pracovity a vytrvaly.Slovenskom v urcitom obdobi prebehla taka chovatelska vlna..Borderov..ale viac ich bolo vidieť na vystavach atd ako v hore.To im trosku aj uskodilo.Takyto havkači alebo ich potomkovia su takí akí sú.NA pracu v hore absolut.nevhodní.Inak možem Borderika len doporučiť.JA sam ho nemam ale poznam dosť polovnikov ,ktorym odvadza skvelu pracu.Aj bez viťaztiev na suťaziach.Zdravim. ◄ reagovať
jednoznacne jagos je to velmi inteligentne a odvazne plemeno ktore sa da vsestrane vyuzit brloharenie,durenie,dohladavanie,aportovanie aj z tecucej vody. Je to bezproblemove plemeno len velmi zalezi od toho kto ho ma a take sprostosti ze nieje vhodny pre zaciatocnika si strcte niekam janpro len nepocuvaj take sprostosti ti potrebujes psa ktori je vykony mozno jazvecik by mal jednoduchsi vycvik ale napadne 15 cm snehu a skoncil a bordre su o moc vysie neni a dalsia vec bola tu uz spomenuta chovna stanica z luckinho dvora to je jedna chovna stanica ktora nieco dosiahla a co dalej kolko krat napriklad bordre vyhrali nejaku vrcholovu duricsku sutas alebo kedy sa bordel stal vytazom okresnych durickich skusok na druhej strane jagose sa pravidelne zucasnuju na sigetovom memoriali ktori aj tri krat vyhrali a o tom kolko krat vyhrali nejake okresne duricske skusky ani nehovorim a este jedna vec pre tych co tvrdia ze border je lepsi ako jagos ja sa z mojimi psami zucasnujem za sezonu aj 20 polovaciek a este na ziadnej som nevidel bordera ktori bi za nieco stal a k tej niskej zivotnosti jagosov len tolko dobry pes na starobu este nigdy nezdochol lovu a jagterierom zdar ◄ reagovať
janpro, ak si začiatočník, neviem či zvládneš teriéra! Súhlasím s NUGYM aj o tom, že by si si mal prácu odsledovať pri poľovačke a zohnať referencie o práci.Videl som veľa jagošov a aj borderov, ktorí pracovali slabo a dokonca ani v oplôtku sa motkali okolo nôh. Ale aj naopak, napr. border z chov. stanice LUCKYN DVOR je super voľba. Potom príde na rad tvoja práca! Akurát dnes kolega hovoril, že kúpili jagoša 2r. do združenia ( hotového po skúškach) a boli norovať. Nevedel si poradiť s líščaťom na povrchu. Aj kamoši čo chovajú jagošov hovoria, že je to spotrebný materiál. Tam je ten temperament až nežiadúci - idú na doraz, na telo diviaka. Veľa krát to končí zle! Samozrejme je ešte veľký rozdiel či fenka, alebo pes. Pre začiatočníka doporučujem fenku.Odporúčam, dobre zváž všetky okolnosti!! Kynológii zdar! ◄ reagovať
Jagoš s fúzamy, hmmm, krása. Border je taký bastík. No keby som vyberal, tak beriem bordera. Hlavne ak nemám skúsenosti s terriermi, beriem bordera. Kludnejší pes. Jaga nováčik ťažko zvládne a ak podcení výcvik, tak poľovanie s ním bude skôr nočná mora ako pôžitok. Je dobrý, tvrdý, na noru je to ok, ale pri diviakoch má taký pes menšiu životnosť ako pes ktorý hlási s jedného alebo dvoch metrov.Ja osobne nechovám jagov, no mám kamarátov, ktorý ich chovajú a často ich vidím na poľovačkách. Možno je to inak ako píšem, ale to je môj názor. A ako písali ostatný, treba vyberať poľovnú líniu a nechať si odporučiť chovateľskú stanicu, najlepšie sa zúčastniť niakich akcii a pozrieť si tu robotu na vlastné oči. A čo sa ešte týka výberu, treba sa poradiť s rodinou, ktorý pes je doma sympatickejší. Nie vždy budeš mať na neho čas ty, a tu príde na rad s opaterou rodina a vždy sa radšej a lepšie postará o psíka, ktorý sa im páči. ◄ reagovať
Aaaa, OK, prepáč ja som to zle pochopil. ◄ reagovať
samozřejmě to bylo ve srandě...kdybych to vážně zhrnul , tak :jagoš používá víc srdce a bordoš víc hlavu...jinak sů srovnatelní...ale takový pěkný jagoš s fůůůsama ..hmmm.... ◄ reagovať
No neviem, smajliky maju kutiky zvesene smerom dole ... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.