M.K.P. AGRO služby
dnes je piatok,  10. január 2025,  meniny má Dáša,  spln: 29. január 2025,  dnes východ slnka: 07:39,  dnes západ slnka: 16:09
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Stretnutie z líškou - diskusia

autor: off Firestone
pridané: 29.7.2012 9:28

Zdravím všetkých :)

Pred nedávnom večer,keď som išiel na bicykli mi cez cestu prebehla líška... videla že idem (musela ma aj počuť,bicykel v takej rýchlosti po polnej ceste s drobnými kamienkami vydával hlasné zvuky) ale namiesto toho aby sa skryla alebo utiekla odkial prišla vybehla z kríkov na jednej strane cesty a prebehla do kríkov na druhej strane,div som jej neprešiel po chvoste,chýbalo cca 30 cm. Išiel som z kopca a zbadal som ju cca 3 metre pred sebou v kríkoch ale uvažoval som,zastaviť?... to by bola hlúposť tak som sa okolo nej prehnal v rýchlosti 51km/h a keď už som dole zastavil a obzeral sa hore,po líške nebolo ani stopi...

Môj starý otec mi rozprával,ako kedysi ked išiel na pionieri (motorka) na ryby sa mu na úzkej ceste postavila do cesty líška. Jednoducho si sadla na cestu a vztýčila sa,hovoril,že tak bola riadne vysoká,poriadne ho vyľakala. Zastavil asi 15-20 metrov od nej a začal trúbiť,pískať,vrčať z motorkou ale líška nič. O chvíľu išiel z druhej strany po ceste ďalší rybár na motorke,ktorý taktiež zastavil a začal trúbiť. Nakoniec líška zničiho nič vbehla do vysokej trávy a už jej nebolo...

Teda moja otázka :) (konečne som sa k nej dostal) Čo je podla vás najlepšie spraviť keď človek stretne líšku buď zoči voči alebo z krátkej vdialenosti? Viem že vo večšine prípadov líška utečie,ale predsa len,čo robiť keby ostala stáť a pozerala na nás? Líšky bývajú často besné,takže by nebolo nič príjemné keby človeka pohrýzla...

Ďakujem za odpovede :)

počet zobrazení: 6 809
počet hlasov: 0
okruh tém: voľná diskusia

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
off orol, 30.7.2012 o 23:00

Ešte jedna vec. Lesná zver sa človeka bojí, vyhýba sa mu, uteká pred ním. To je v lese. Iné je to na cestách, kde chodia autá, motorky, bicykle atď... tam je často vidieť zver aj pár metrov pri ceste sa pásť, resp. prebehnúť cez cestu. Tu sa zver bojí výrazne menej, pretože má "zakódované", že tu jej človek neublížil- neublíži ( nestrieĺa po nej, atď...). To, že si Ty videl takto líšku, je normálny jav a nič zlé pre seba z toho do budúcnosti nevyvodzuj! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 30.7.2012 o 22:23

Je veĺmi-veĺmi nepravdepodobné, aby Ťa líška za života "pokúsala",to je taká malá pravdepodobnosť, ako vyhrať prvú cenu v športke. Preto nebuď domýšľavý a vypusť to úplne z hlavy! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Firestone, 29.7.2012 o 21:34

Tá rýchlosť to nebolo pre to že som videl líšku ale pre to že som išiel z kopca,líšku som zbadal v poslednej chvíli ako mi skočila do cesty. P.S. pod kopcom už bola 69km/h parohac222 značka obmedzená rýchlosť tam nebola :D goret to si upravoval :P P.S. chvost našťastie nemám :D :D :D ◄ reagovať

off LuboT, 29.7.2012 o 20:52

goret: ... :DDDD Pekne napísané ◄ reagovať

off parohac222, 29.7.2012 o 20:34

ale s tou rýchlosťou si to trochu prehnal... ◄ reagovať

off spito270, 29.7.2012 o 19:17

51 km/h... pozeram na profil, ale ty si Peter B., nie Peter S.... Ten je na olympiade teraz. Liska ti neublizi, pokial ju nebudes za chvost chytat ◄ reagovať

off goret, 29.7.2012 o 17:47

Tak ako píše Rado, pravdepodobne šlo o zvedavé hravé líšča a chcelo si s tebou zapretekať. Mňa si jedno obzeralo včera ráno spod rebríka ako som sedel na posede. Musel som naň riadne zaškúliť, aby zdrhlo :) Ak by ti nevyšlo zaškúlenie, skús hrdelne zavrčať a urobiť zo seba bubáka. Rozhodne sa nezačni vlniť v bokoch a vrtieť chvostom :) ◄ reagovať

off Firestone, 29.7.2012 o 17:20

Poľovník nebol,ale rybár :) ... a nehovoril že to bolo líšča,ale dospelá líška ◄ reagovať

off rado100, 29.7.2012 o 16:39

Ak si sadne líška pred teba a zvedavo si ťa obzerá, tak to môže byť iba mladé zvedavé líšča ktoré ešte nemá zlé skúsenosti s človekom a nemá dostatočne vypestovaný pud sebazáchovy a to ťa nezje. Keď prídeš k nemu bližšie tak ono určite utečie. A ten tvoj starý otec nebol náhodou poľovník? To čo ti hovoril o tej líške vypadá ako poľovnícka latina:) ◄ reagovať

off nemcekma, 29.7.2012 o 10:47

Musíš si zaobstarať rýchlejšiu motorku ako je pionier a ver mi, že ju nebudeš mať kedy stretnút:-):-) ◄ reagovať

off Firestone, 29.7.2012 o 10:40

a keď je taký prípad ako som písal nižšie že si sadla a nechcela odísť? :) predsa... môže sa stať čokoľvek,nikdy nemôžeme vedieť ako zviera zareaguje ;) ◄ reagovať

off Ondrik, 29.7.2012 o 10:30

Ku tej tvojej otázke....Čo robiť keď stretneš líšku na krátku vzdialenosť? Ako ty hovoríš zoči-voči:) Nedá sa robiť absolútne nič, ani pušku nestihneš do pleca hodiť a líška bude preč :) Asi toľko...:) ◄ reagovať

off Firestone, 29.7.2012 o 9:59

Ďakujem za odpoveď,ale moja hlavná otázka je stále nezodpovedaná. ◄ reagovať

off Ondrik, 29.7.2012 o 9:36

Líšky nebývajú zase tak často besné ako tvrdíš.:):) Od roku 1994 sa vykonáva orálna vakcinácia líšok. Posledný prípad besnoty u voľne žijúcej zveri (líšky) je z roku 2006. Takže žiadne strachy!:) Sú aj nebezpečnejšie zvieratká v lese, napríklad taký kliešť. ◄ reagovať

reklama

Poľovníctvo TEREM