dnes je nedeľa,  22. december 2024,  meniny má Adela,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:50
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

čip alebo tetovanie? - diskusia

autor: off lacis16
pridané: 15.7.2012 10:44

zdravým kynologov ..je pravda ze od roku 2013 ma mat kazdy pes sPP miesto tetovania čip???plati to aj pre psy alebo suky ktore sú už zatetované???alebo to je len dalši nezmysel???ak ma niekto na toto odpoved piste prosim dakujem

počet zobrazení: 3 240
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
off dede, 23.10.2013 o 17:50

Ja mám dojem, že ako čítam komentáre-príspevky ,,začípovaných ,, je tu viac ľudí ale akčná tetovačka nieje zlá... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 23.10.2013 o 8:03

operatívne :) ale čipuje sa nie kvôli domácim kynologickým akciám, ale skrz cestovanie do zahraničia, keď je povinnosť byť vybavený pasom a čipom (v EÚ už od r.2011) ◄ reagovať

off franko, 23.10.2013 o 7:17

zaujal ma komentar .ze si sam zacipoval psa o.k.,a po sutazi vystave ho psovi vybral.ako je to technicky mozne ked uz alikovany pod kozu. ◄ reagovať

off majko82, 22.10.2013 o 19:09

na slovensku je to tak , treba porušovať zákony a ste vysmiaty :) hanba hanba a ešte raz hanba ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off 357AS, 22.10.2013 o 19:06

Niekto sa dobre "nažral" a je pokoj :-) Slovenskóóóó ... ◄ reagovať

off goret, 22.10.2013 o 12:21

Tibor, mne o RF identifikátoroch od šikmookých netreba robiť osvetu. Tipujem, že na čipe pre spoločenské zvietatá je najdrahší aplikátor skrz ihlu a reálne to vidím na 3 eurá/čip. Osobne na povinnom čipovaní nevidim nič zlé, napr. mohlo by prispieť k zníženiu počtu bezprízorných zvierat. V súčasnosti pýtaných 13 eur raz za život je v porovnaní s nákladmi na ostatnú starostlivosť o zviera pľuvanec a o.i. nezačipované šteňa už ani nezapíšu do plemennej knihy. Pri poľovných psoch nemá zmysel vzrušovať sa nad súčasnými "objavmi" na MPaRV. ◄ reagovať

off apple, 21.10.2013 o 21:36

hlavne je to o účelovom podvode a len zdanlivo o právnom bezvedomí pri argumentovaní európskym právnym aktom. proste praktiky, ktoré má zažité výcvikom. kto si pozrie ten návrh zákona, naraz zistí, že je i v rozpore s ústavpu. ostatné je len dôsledok. stojí za to kuknúť si tú reláciu, aj keď je to dlhšie. judr ňuňuk nesklame ani vás. bezočivovosť, arogancia, znevažovanie. poznám to i z vlastnej skúsenosti. nie náhodou je i v legislatívnej komisii spk riadenej svojím terajším šéfom na ministerstve, judr puškáčom. ◄ reagovať

off borza222, 21.10.2013 o 21:19

Pokiaľ má pes dobre čitateľné číslo nemusí byť začipovaný. Ale ako hovoríte je to len další spôsob ako vytiahnúť od ludí peniaze... ◄ reagovať

off tibor112, 21.10.2013 o 21:08

goret-čipy z Činy vo veľkom množstve stoja možno 20-50 centov/ks a takí sa určite našli čo sa do toho pustili s veľkym elánom zarobiť na tom.Určite tu na Slovensku ich mali pripravené 2-3 roky,len potrebovali aby sa zle vysvetlil zákon a spravila sa okolo toho medialna kampaň(veď to bolo v TV,rozhlase,dennikoch...)do 30.09.2013 a potom pokuty toľko a toľko.A aj tak sa dá zafinancovať neaká politická strana. ◄ reagovať

off apple, 21.10.2013 o 20:59

našiel som to, tak je to na joj, nie na stv, odkaz alebo odkaz ◄ reagovať

off tibor112, 21.10.2013 o 20:53

...tu niekto potreboval dať do obehu lacno nakupené čipy aby sa ich už konečne zbavil,a aplikátori si prihodili slušnú maržu za ich zavedenie a tak sa vlk nažral a ovca na to všetko doplatila(zaplatila)-ha ha ha hlúpa slovač(myslia si) ◄ reagovať

off goret, 21.10.2013 o 19:55

neprekvapilo by ma ak by to bolo o tom, že zákon o povinnom čipovaní síce máme, ale nie čipy ◄ reagovať

off apple, 21.10.2013 o 19:32

síce od témy, ospravedlňujem sa, ale potvrdenie mojich predošlých slov /zákon o držaní psov z toho istého pera/ hodnotenie, s ktorým sa stotožňujem, reláciu na stv som videl odkaz ◄ reagovať

off apple, 21.10.2013 o 18:04

podľa mňa nie je náhoda, že aj tento zákon pochádza z toho istého miesta/fyzicky/ ako poľovnícky. a nie je to o len o ministrovi, ale hlavne o neuveriteľne vysoko kvalifikovaných zamestnancoch. riaditeľ právneho odboru ministerstva pôdohospodárastva bol ten istý aj v roku 2011, a je podnes, súčasnému ministrovi len akosi nevyšlo jeho povýšenie.... tak sa nedivme odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off tibor112, 21.10.2013 o 17:39

...vďaka mojej hospitalizácií koncom septembra som nestihol si psa začipovať a vďaka tomu som si zopár ečiek ušetril.150 kusov v parlamente a prídu na to až po funuse.Pravá slov. realita za rozpravkový poslanecký plat.Hanba.A keď vidím teraz tie bilbordy na županov-chce sa mi grcať.Košicky sa vytrča po bilbordoch,ale keby sa previezol po kraji po cestách I-II triedy napr.do Spiš.Novej Vsi cez Gelnicu,a tie € by investoval do ich opráv,tak by určite urobil lepšie...ja osobne by som sa hanbil prevziať plat župana, keď nie som schopný roky zrealizovať rekonštrukcie dotknutých ciest!!! ◄ reagovať

off apple, 21.10.2013 o 16:30

do popuku ... odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off vlastimidurcik, 17.7.2012 o 13:00

V súlade s nariadením(ES)č.998/2003 Európskeho parlamentu a Rady z 26.5.2003 veterinárnych požiadavkách musia byť všetky spoločenské zvieratá, ktoré sú predmetom premiestňovania a obchodovania v rámci Európskeho Spoločenstva a tretích krajín od 3. júla 2011 označené transpondérom (ďalej čípom) a sprevádzané pasom, ktorý na požiadavku majiteľa psa vydá veterinárny lekár poverený na vydávanie Pasov spoločenských zvierat. Dňom 3. júla 2011 uplynulo osemročné prechodné obdobie, do kedy bolo možné spoločenské zvieratá označovať dvomi spôsobmi (dobre čitateľným nezameniteľným tetovaním alebo elektronickým identifikačným systémom – transpondérom – čípom). Označenie psov čitateľným tetovaním po 3. 7. 2011 sa pri presunoch bude uznávať výlučne u jedincov preukázateľne narodených a tetovaných pred dátumom 3. 7 . 2011. Bližšie informácie o vystavení Pasu a označení psa sú uvedené na odkaz. A čo sa týka môjho názoru? Špekulanti budú vždy podvádzať a obchádzať zákony. Ja mám psov otetovaných a začipovaných. Pri prípadnom zabehnutí ,alebo odcudzení psa týmto zvačšujem šancu jeho identifikácii, alebo odhalenia zlodeja. Dúfam, že sa to nestane, ale aspoň budem spokojnejší, že som pre ich návrat ku mne urobil všetko. Veľa pre mňa znamenajú. A podvodníkov v chovoch je stále dosť !! To sú množitelia za drahšiu cenu a samozrejme na úkor genetických vlôh !!! ◄ reagovať

off Toxi, 17.7.2012 o 10:04

To tetovanie má svoje nevýhody, či už zámenou psov a už spomínanou degeneráciou plemena alebo ako naposledy som mal problém ja, trojročná suka ucho som musel pred výstavou vyholiť (nebolo to vôbec ľahké) a aj tak bol problém a pochybnosti s čítaním čísla. Pochybujem ako tu už bolo spomínané, že ak niekto (nejaký laik) nájde psa tak sa mu bude hneď pozerať do ucha alebo či vôbec (pri hrubosrstých a dlhosrstých plemenách) to bude čitateľné. Ja osobne som za čipy, len keby nežrali toľko z peňaženky... ◄ reagovať

off goret, 17.7.2012 o 9:43

dôverne vám prezradím, že tesco turnikety nereagujú na psie čipy :) ◄ reagovať

off darinka, 17.7.2012 o 7:35

súhlasím s goretom.. ale veď aj veterinári si chchú konečne prilepšiť, ja som túto novinku akurát vychytala pri mojom prvom vrhu - aj tetovať aj čipovať a odišla som o 250 e ľahšia :-))) edu a ty nevieš že so psom do tesca nemôžeš? :-D ◄ reagovať

off Edu, 16.7.2012 o 19:33

natka7 to akože ja sa ako starý pes nemusím začipovať ? Že by ma v tesku pri dverách prečítali . ◄ reagovať

off goret, 16.7.2012 o 18:32

10 rokov máme zákon o povinnej evidencii psov. Čo myslíte, koľko % psov je evidovaných? Táto povinná čipovacia sranda bude asi podobne poriešená, čiže minie sa účinkom a akurát vytiahne peniaze z vreciek poctivcov. Edu, zaujímavé to bude nie pre výrobcov čipov, ale pre ich priekupníkov a aplikátorov. ◄ reagovať

off natka7, 16.7.2012 o 17:56

ja viem tak že kompletne všetky psy musia byť do 2013 začipované, nie len sťeňatá narodene po 1.july ◄ reagovať

off lacis16, 16.7.2012 o 17:42

majko82 suhlasim ...ostatnym dakujem ... ◄ reagovať

off marcelbyk, 16.7.2012 o 17:00

podla zákona od 30.semptembra 2013 všetky psi ,mačky , fretky musia byt začipované. ◄ reagovať

off majko82, 16.7.2012 o 16:49

Edo možno hej ale momentálne je to zaujímavé pre veterinárov (česť výnimkám) :))) ◄ reagovať

off Edu, 16.7.2012 o 16:16

Možno pre výrobcov čipov to zaujímavé bude . Kto vie :-D ◄ reagovať

off majko82, 16.7.2012 o 15:34

lct-S , ja sa nehádam len som chcel poukázať na to že aj čipovanie neni žiadna výhra , kto chce oje..e aj tak , ja som aj za čipovanie aj tetovanie ◄ reagovať

off lct-S, 16.7.2012 o 15:28

majko82, Tvoj postreh okolo cipov. A postreh okolo tetovania: Môzu bit na jeden PP otetovany aj dvaja psy, alebo ked sa mu nieco stalo alebo ostarel, kvoli PUP otetovali ineho psa. Jeden vydareny pan zo severneneho Slovenska, (Tí,co ho poznaju sa teraz pousmeju) doviezol na skusky aj dva tri psy a len ich menil s kufra, podla toho, ktory bol dobry na ktoru disciplinu. Cíp je len jeden, ale tiez sa nebude kontrolovat niekolkokrat denne. Edu ahoj, pre chov mozno ako hovoris DNA, ale na skusky aj s cipom. ◄ reagovať

off Edu, 16.7.2012 o 10:07

majko preto bude potrebné i DNA. Vytetovať psovi do ucha nejé čísielko dokáže každý sám .Potom stačia už len papier zohnať . Čip zo strateného či uhynutého psa každý sam nerieši . Dna už vôbec nie . Takto sa zbastarčilo veľa plemien . Tetovanie bolo len pre potechu duše. Odhliadnuc od toho ,že stratenému psovi sa dá majiteľ najsť veľmi ľahko . ◄ reagovať

off majko82, 16.7.2012 o 8:30

páni len taký môj postreh , na jednej nemenovanej akcii sa stalo že chlapík si začipoval psa pred súťažou aby mu sedel čip s PP a hneď po súťaži tomuto psovi čip vybral , takže si myslím že to tetovanie malo svoje výhody trošku (teda ak bolo čitatelné ) ◄ reagovať

off Edu, 16.7.2012 o 0:05

Nezmysel bol tetovanie . Potom sa tetovali psi zbastarčené a devastoval sa tým chov .Predávali sa papiere a robili podvody . Myslím ,že časom bude potrebná i dna podobne ako je to pri chove dravcov . ◄ reagovať

off durko59, 15.7.2012 o 22:57

vsetky psy musia mat čip ktore su narodene od 1.jula 2011 ak mam o tom dobru znamost...a pre polovne plemena si myslim ze je lepsie zeby mali cip ale aj aby boli zatetovane uz len z dovodu ked sa ti strati pes tak ho skor vies niekam alebo niekomu zaradit...nie kazdy ma citacku cipov ◄ reagovať

off kaluzka, 15.7.2012 o 14:00

maju byt cipovane vsetky psy, nie iba s PP a ma to byt myslim do konca roka 2013 ◄ reagovať

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk