dnes je nedeľa,  22. december 2024,  meniny má Adela,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:50
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Strelivo Sako a všetky poznatky s jeho strelami - diskusia

autor: off Eriann
pridané: 7.7.2012 15:23

Chlapci, rád by som vedel Váš názor a skúsenosti so strelivom Sako od fínskeho výrobcu z praxe v porovnaní s najlepšími výrobcami RWS, Norma atd. Zaujímajú ma zvlášť Vaše postrehy a skúsenosti pri love so strelami Hammerhead a SuperHammerhead. Znakovanie, farbenie, priestrel, poškodzovanie zveriny.Ďakujem vopred za príspevky.

počet zobrazení: 81 051
počet hlasov: 6
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 301 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie Nazory na Sako rem .223 Gamehead (autor: kaso79).

off BLEIKER, 26.8.2014 o 15:54

Baikal-čo od toho očakávaš-je to vylepšený SP a aj ked to nie je makké ako Geco,v rýchlej ráži to nebude to pravé orechové,jedine,že ti nejde o kožku a chceš to na škodnú. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

Príspevok presunutý z diskusie Nazory na Sako rem .223 Gamehead (autor: kaso79).

off heimdall, 26.8.2014 o 14:59

Sako je určite výborná voľba, ja používam len Fínske strelivo sako a zatiaľ maximálna spokojnosť. Z 223 a gameheadom skúsenosti nemám, len s 30.06 spring. a to konkrétne sako super hammerhead 11,7g. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Baikal, 26.8.2014 o 9:00

Nikto nič, žiadna skúsenosť s tým SAKO? ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie 30-06 sako (autor: Minik).

off mibe74, 27.6.2014 o 14:35

MatoN ja polujem s holandkou a s 30-06 len obcas, lebo je to zbran po dedovi a poluje s nou otec. inak kamarat pouziva hammerhead 11,7 gramovy do svojej tikky, kaliber takisto 30-06, ranivost vyborna a projektil sa takmer vzdy dostava do podoby hribika. he to velmi dobry naboj. inak vyskusaj 14,3 gramove a neboj sa tej nizsej dopadovej rychlosti. do 150-200m je to ok a hlavne na diviaky. ale kludne mozes strielat aj srnciu, ten projektil sa ukazkovo deformuje do hribika. to strelivo mozem len doporucit. pokila si si klikol na moj odkaz ponize, tak vidis, tie 4 rany v modrom kruzku, ze to strelivo ma vynikajuci rozptyl. pokial by somk sa pri nastrelovani viacej snazil, tak urcite vy som to vtesnal do 1 cm. rozptyl je teda dost dobry a aj na to, ze je to zbran z roku 1967 a ta sa uz volaco zveri nastrielala :-D super hammerhead je trochu tvrda strela-ostan pri hammerhead-moja rada, ale samozrejme, kazdy nech poluje s cim uzna za vhodne.... POPIS K FOTKE: Orandzove zasahy su z 375H&H, rana c 1,2,3 su na 100 m a rana c 4 na 150 m. Dalej zasahy oznacene modrou farbou su na 100 m z 30-06, ale kedze som nemal nalepky, tak za zamerny bod som si zvolil pravy horny roh zvyrazneneho stvorca. rozptyl styroch ran je oznaceny v tom modrom kruzku. strelivo ma vyborny rozptyl a keby som sa viacej snazil, tak by som to dal aj do 1 cm. Strelivo Sako a všetky poznatky s jeho strelami - diskusia ◄ reagovať

správca MMasska, 27.6.2014 o 10:15

MatonN zo super hammerhead s 9,7g davaj pozor kde umiestnis ranu je to tvrda strela casto sa sprava ako celoplast ak pri primarnom vstrele nechyti kost tak primarny kanal je taky plytky ze nim musis trafit dolezite organy nakolko sekundar skoro upne absentuje a tam ja som nasiel slabiny u super H ◄ reagovať

off Jager68, 27.6.2014 o 10:04

9,7g projektil bude uplne v pohode.. do 30-06 je fajn aj toto.odkaz ◄ reagovať

off MatoN, 27.6.2014 o 9:13

Už dlho ale rozmýšľam nad tým, že by som vyskúšal super hammerhead s 9,7 gramovou guľou. Už som si ho aj objednal, potom dám vedieť čo to robí. Inak ako vidím mibe74 ty asi poľuješ so 14,3 g. hammerheadom. Chcel by som ho tiež vyskúšať len ma trošku odradzuje tá pomerne malá rýchlosť. Viem, že po takej rane to podlieva minimálne a asi skoro vôbec. Zaujímalo by ma či s tým lovíš napr. aj na 200 m. a či to pri normálnych ranách na komoru alebo tesne za lopatku prestreľuje aj ťažšie kusy..dík ◄ reagovať

off mibe74, 27.6.2014 o 8:54

odkaz S MatoN musim len suhlasit. ◄ reagovať

off MatoN, 26.6.2014 o 23:42

Už som to tu asi niekde aj písal.Ja používam uz dost dlho sako hammerhead 11,7 g. v spriengfielde.Zatial ma este ani raz nesklamalo.Zver po zásahu dobre farbí a na komorové rany minimálne odbieha.Na srnčiu ho tiez niekedy používam a nemam pocit ze by nejako extra podlievalo.Tu však ako pri každej podobnej rázi platí vyvarovať sa ranám priamo na lopatku...pri jednom lanstiakovi a jelenovi sa mi stalo ze zver nebola prestrelená.Lanstiak bol streleny šikmo od lopatky smerom na stehno a strieľal som asi na cca. 20 metrov a jelen na cca. 30-40 metrov a rana išla na šikmo na krk smerom k lopatke.V obidvoch prípadoch išla strela cez kosti a našiel som ju na druhej strane pod kožou.Strela bola v tvare hríba bez akýchkoľvek ulomkov alebo črepin.Vo vsetkych ostatných prípadoch mi zver vždy prestreľuje a to aj na 200 metrov a aj ťažšie kusy (samozrejme normálne komorové rany).Takze v tejto ráži 11,7 g. Hammerhead mozem každému len odporučiť..urcite nesklame ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off MatoN, 26.6.2014 o 19:04

Keď sme už pri tých spriengfieldoch,máte niekto skúsenosti ako sa v tejto ráži správa sako super hammerhead s 9,7 gramovou guľou? ◄ reagovať

off urssus, 4.5.2014 o 8:55

Oryx by som na nasu zver nestrielal, je to prilis tvrda strela. Su po nej dlhe odskoky a tazke dohladavky ak sa netrafi CNS. ◄ reagovať

off tkovanic, 3.5.2014 o 23:53

A čo tak Oryx 30-06 (13.g) ◄ reagovať

off jancigas, 3.5.2014 o 7:16

To som aj ja, ale počúvam len samé chvály, zatiaľ. ◄ reagovať

off Daniel8, 2.5.2014 o 21:50

No to budem zvedavy, ze co to povie. Daj potom info ◄ reagovať

off jancigas, 2.5.2014 o 20:42

Idem vyskúšať Hamerhead 30-06 11,7g ◄ reagovať

off BLEIKER, 20.4.2014 o 9:03

Kaso -Winchester BST je bežne dostupný-napr.HERMES-a máš po starostiach.Ale ked chytíš LOPATKU,tak to bude ako po granáte,ale to isto vieš. ◄ reagovať

off kaso79, 20.4.2014 o 8:47

Dik, Ten Nosler Balistic Tip 55gr osadzal aj Federal, ale pocas krizi v USA minulu jesen sa to nejako prestalo dovazat. boli dostupne len tie 64gr ked som sa dakde pytal...no daco skusim, len keby casu viacej bolo na take skusanie :D ◄ reagovať

off rado100, 20.4.2014 o 7:56

Zožeň si náboj osadený strelou Nosler Balistic Tip 55gr a budeš spokojný ako s účinkom tak aj zo šetrnosťou. Už sme to tu niekde riešili a viacerý ktorí túto strelu v 223ke vyskúšali sa zhodli, že je to jedna z najlepších striel do tohoto kalibru. Laboroval ju tuším Winchester. Ešte by do 223ky podľa mňa bola výborná strela Barnes TSX FB 55gr. V takom malom diametry (0,224) sa dá len ťažko skonštruovať strela ktorá by sa pri rýchlostiach ktoré dosahuje 223ka správala vždy kultivovane, ale ten Bal.Tip ma príjemne prekvapil. No ten Barnes v každom prípade vyskúšam. Inak Arowhead od Saka je tiež Balistic Tip ale 50gr. ◄ reagovať

off pandur1, 19.4.2014 o 21:18

kaso a arowhead od saka? ◄ reagovať

off kaso79, 19.4.2014 o 20:26

Jasne, ja ani zazraky necakam..ale tento 64gr Federal je tazsi a teda na vacsiu vzdialenost viac klesa...preto som chcel nejaku inu lahsiu "standardnu" strelu ale s setrnym ucinkom..lebo ta rychlost rem223 robi vselico v konecnom vysledku. ◄ reagovať

off rado100, 19.4.2014 o 18:25

Kaso ak ti to chodí dobre tak je to OK. Písal som, že to treba odskúšať. A ku gameheadu, je to obyčajný poloplášť iná konštrukcia ako Hammerhead. Netvrdím že je to zlá strela (neskúšal som ju)ale osobne by som od nej nejaký zázrak nečakal. ◄ reagovať

off kaso79, 19.4.2014 o 16:57

Rado100, ja strielam ten powerShok 64gr uz treti rok, a zatial z CZ527 rem223 lieta dobre. presne. na strelnici na 100m vo jednoeurovky. to mne staci :D len na srncom podlieva...preto sa pytam na sako, kedze tam hammerhead ma dobre vlastnosti. ◄ reagovať

off MatoN, 18.4.2014 o 17:04

....nepamätám aky je tam twist ale na stránke výrobcu to je určite uvedené . ◄ reagovať

off MatoN, 18.4.2014 o 17:02

Ja strieľam s tým federalom zo Savage Axis (optika bushnell).Kúpil som to za super cenu v akcii.Na 100m jedna diera od druhej do pol centimetra. ◄ reagovať

off rado100, 18.4.2014 o 16:49

Kamarát raz kúpil Power Shok 64gr a nemohol trafiť ani stodolu z vnútra. Skúsil som to streliť z môjho remingtonu a to isté. Máme obaja twist 1:12" tak že treba odskúšať či to hlaveň zoberie v opačnom prípade sú to vyhodené peniaze. ◄ reagovať

off MatoN, 18.4.2014 o 15:14

Dik za opravu, je to tak ako si napísal. ◄ reagovať

off BLEIKER, 18.4.2014 o 13:31

Len malá oprava-64gr.je 4,15g. ◄ reagovať

off MatoN, 17.4.2014 o 20:38

Neskúšal som ho ale odporúčam ti vyskúšať Federal .223 Rem Power Shok 64 gr. (3,97gramov). Nemá to chybu! ◄ reagovať

off mibe74, 17.4.2014 o 17:53

Ked strielas do 150 m az 200 maximalne tak hammerhead je jasna volba a je o 20-30 eur lacnejsi ako norma. Vyskusaj a uvidis sam. Obe strely su na jelene a diviaky ok. ◄ reagovať

off Jager68, 17.4.2014 o 8:27

KJG v 30-06....nemam namietky. ◄ reagovať

off Minik, 16.4.2014 o 22:31

U nas mame jeleniu oblast,srnciu moc nelovime ak tak 2 kusy ale inak vysoku a diviciu zver,tak dufam ze 13g oryx bude dobry,hlavne aby to slo presne a malo poskodzovalo divinu ◄ reagovať

off millos, 16.4.2014 o 22:02

S KJG má asi najlepšie skúsenosti Lovec, tomu s nimi išla karta, Jaguar je taký, divný...stávalo sa mi, že mi 140gr strela neprestrelila napr.50kg diviaka, ale to asi iba 2x. Vysoká, veľké diviaky...nemám výhrady voči tejto strele. XRG som neskúšal, ani som nezháňal strely, lebo ešte teraz mám slušné zásoby iných striel. Ale ako najúčinnejší monolit mi zachutil GMX, len škoda, že ho nerobia pre 30cal ťažší, napr 180gr. Ja som GMX nadupal v 300wm, ak si dobre pamätám okolo 1000m/s v 150gr strele,strieľal som ho asi 2 roky, ale bohužiaľ som ani raz nenašiel strelu, všetko priestrely. S TTSX to isté. Raz dávnejšie si pamätám, s Lovcom1 sme boli na polovačke a on strelil dva diviaky okolo 50-60kg, stáli za sebou, dal im to cez hlavu a nedalo mi, chcel som nájsť zbytok strely, lebo konečne som nenašiel výstrel a hurááá, strela ostala pod kožou na druhom diviakovi, bola to TSX, a zachovala si asi 90% hmotnosti, ak sa mýlim, Igor oprav ma, dúfam, že ju máš doma. Samozrejme monolity potrebujú rýchlosť, ja sa bavím len o prebitom strelive, a poľujem s 300wm, tak strelivo dupem na vysoké výkony, veď do tej hilzne sa zmestí a keď je to magnum, tak nech to letí svižnejšie. Neviem, aké výkony s monolitom má kupované strelivo, nechce sa mi merať rýchlosti, ale určite nie také, aké si tie strely zaslúžia. Mibe74: čo sa týka účinku, tak to si popozeraj po nete, čo spôsobuje tento typ strely v mäkkom tkanive z anatomického hľadiska, tá potvorská dutinka je úžas...je to na dlho, ale keby som písal, že je to veľmi šetrné strelivo, klamal by som, pri prechode cez kosť,je to divoké, pri rane na krk hmm, niekedy diera aj na dve päste, ale zase to nie je podliate, je to všetko dotrhané, úlomky sú natlačené všade...čiže psík dostane tiež porciu a rana napr.tesne za lopatku, niekedy trochu podleje rebrá, ale nič strašné, ale zase si to odnesú vnútornosti... Veľa ľudí si mylne myslí, že je to tzv.celoplášťové strelivo, pretože im tam chýba olovo...ale sú v úžase, čo tá strela dokáže. Čiže zhrnutie, presné strely, ranivosť vynikajúca, smrtiace účinky ani nehovorím...pekné video tu: odkaz, v balistickom gele vidíš čo spôsobí táto strela v tele zvierat.Preto to dobre ostáva v ohni aj pri zle umiestnených ranách... ◄ reagovať

off pepies, 16.4.2014 o 20:12

CT 308W chcel by som vedieť kolko fragmentov s KJG si našiel ja som s KJG v 8x57js strelil cca 160 ks zvery s fragment som našiel len jeden a mam ho odložený. ◄ reagovať

off mibe74, 16.4.2014 o 19:56

ako sa sprava strela GMX na zveri? chcel by som vediet... ◄ reagovať

off CT308W, 16.4.2014 o 19:35

Millos ja ma ťažké srdce na jaguar a čítal som že na hovno je aj XRG a ani fragmenty z KJG mi nevoňajú preto som to spomenul, lebo nieje monolit ako monolit ale tie čo uvádzaš ty su suprovè môj najobľúbenejší je barnes TSX a aj GMX od hornadyho ◄ reagovať

off millos, 16.4.2014 o 19:12

CT308w: najradsej som strielal TTSX alebo GMX. Trochu si ma prekvapil...ktora strela myslim monoliticka nie je dobra? Samozrejme, strielal som len moje laborovane strelivo. Dobre mi to islo aj s Jaguar strelami, kolega Lovec1 mal vynikajuce uspechy s KJG... ◄ reagovať

off mibe74, 16.4.2014 o 18:57

oryx je trosku tvrdsi, ale nie je to az tak zle...hammerhead je trochu mäksi a dava vacsiu ranivost. Direkt do reviru s hlavnou zverou srncou by som ho nevolil, ako hlavne strelivo. Do jelenieho reviru ano a aj na obcasneho srnca. Ucinok hammerhead je vidiet napr. aj tu na mojej fotke odkaz- streleny na cca. 200 metrov-bola to rychejsie hodena rana, jelen odisiel asi 150 metrov od nastrelu a tam zhasol. Kus prestreleny, ranivost vyborna-tento naboj do 30-06 mozem len doporucit. Keby bol zasah na komoru, tak by sa jelen pravdepodobne len zrutil na mieste, mozno by podisiel par krokov. Majme ale na pamäti, ze kazdy zasah je specificky a o tom, ci zver ostane na mieste alebo nie rozhoduje viacero faktorov. ◄ reagovať

off CT308W, 16.4.2014 o 18:33

Millos a akú strelu máš konkrétne na mysli? a z akej muničky? Nie každý monolit je dobrý. ◄ reagovať

off millos, 16.4.2014 o 18:26

Pani a co tak vyskusat "caro" monolitickych striel...v sprige funguju vynikajuco, kratka dohladavka aj po skaredych ranach, skoro vzdy zaruceny priestrel, su pomerne dostupne... ◄ reagovať

off lanus, 16.4.2014 o 10:01

"Tvrdosť" Oryxov sa dá "kompenzovať" použitím rýchlejších 10,7 g striel !!! ◄ reagovať

zobrazené 121-160 z 301 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk