Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Srnčia zver - diskusia

autor: off nadocnik
pridané: 20.6.2012 13:55

Potreboval by som poradiť. Pred pár rokmi bola unás vysoká populácia srnčej no asi počas dvoch rokov to poklesno do takej mieri že je problem vidieť srnčiu zver či v lese alebo na poliach. Počul som veľa teórií čo mohlo sposobit tento pokles srnčej. Prosím vyjadrite svoj názor do tejto diskusii. Čo mohlo sposobyť úbytok zveri ? Ako by sme mohli zvýšit stav srnčej zveri ? (revír je zhruba 50% les a 50% luky,polia)

počet zobrazení: 3 189
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
off jancigas, 19.10.2012 o 8:09

!!ked sa jednalo o úbytok srnčej bola za tým dvojnohá škodná!! plne s tebou súhlasím ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pavian, 18.10.2012 o 19:29

Pre tých, ktorí nemajú túto vydarenú brožúrku... odkaz ◄ reagovať

off borza222, 7.8.2012 o 17:52

Chlapi nie je to diviakmi ani tlakom predátorov, poznám špičkové srnčie revíri a je tam tolko diviakov a líšiek že keby skutočne vyhladávali srnčatá tak ich zlikvidujú úplne. Vždy ked sa jednalo o úbytok srnčej bola za tým dvojnohá škodná. ◄ reagovať

off orol, 7.8.2012 o 16:34

Zvýšiť stavy srnčej zveri? Dajte zákaz lovu srnčej na dva - tri roky, dôsledne si plnte povinnosti pri tlmení škodnej a ochrane revíru a výsledok sa dostaví. P.s- srnčia "nemigruje", je verná stanovištu a tak sa netreba obávať, že prebehne k susedom. ◄ reagovať

off kurt, 7.8.2012 o 13:07

Takýto náhli pokles bol u nás pred pár rokmi a mali to na svedomí pytliaci. Dve bandy, obe sa podarilo zlikvidovať. Nárast početnosti je pozvoľný kvôli vysokému tlaku diviačej a jelenej zveri. Diviak je priamym predátorom a svojou prítomnosťou vytláča srnčiu, ale to nie je tak výrazné. Viac stresujúco pôsobí jelenia, ktorej je v posledných rokoch ako nikdy pred tým a stavy stále stúpajú. Jelenia nie je priamym potravinovým konkurentom srnčej, no tieto dva druhy sa v tesnej blízkosti neznesú. Ešte agresívnejšia je dančia, no tej máme zatiaľ málo, ale stavy stúpajú. Vysoká početnosť líšky tiež nepomôže, ale jej stavy sú u nás stabilizované. Veľké šelmy sa nevyskytujú. Posledná vec čo mala na svedomí spomalenie nárastu početnosti srnčej je minoloročné otrasné sucho. Väčšina sŕn vodila iba jedno srnča na jeseň. Sledujúc vývoj u nás, by som povedal, že početnosť sa bude pomaly zvyšovať ale nedosiahne úroveň spred 5 rokov. Mimo ľudského faktora je hlavnou príčinou tlak diviačej a vysokej zvery. PS: Jedná sa o zmiešaný revír 50%pole, zvyšok les vinica, lúka. Srnčiu v posledných dvoch rokoch strieľame len to čo musíme. ◄ reagovať

off Edu, 7.8.2012 o 11:22

pavian osamelyvlk hnačkuje v rubrike články . Do diskusie sa nedostane . odkaz- . Veď ja som iba napísal čo doporučujú odborníci ktorých menoval sám osamelyvlk . Oni totiž radia podávať veľa vlákniny a soli . Rajský Vodňanský to sú ľudia ktorých konkretizoval sám Begala . ◄ reagovať

off pavian, 7.8.2012 o 2:07

Edu, nedráždi hada bosou nohou! :D Osamelyvlk je určite na love... ;) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 6.8.2012 o 14:17

Pokles môže spôsobovať i hynutie na repkoviskách. Tam pomôže prikrmovanie vlakninou a veľa soliť .Neprikrmovaná zver trpí acidozou z repky čiže silne hnačkuje , ostava krotká až hynie . odkaz Prikrmovaním sa dá hnačkovaniu a vysokej mortalite zabrániť . ◄ reagovať

off fedi, 6.8.2012 o 14:03

Ako bolo spomenuté dole Rys,líška,psy... no ja si myslím, že k poklesu počtu srnčej dopomáha aj zima... aj keď zver bola v čase núdze prikrmovaná na jar sa našlo dosť úhynov srnčej zvery. ◄ reagovať

off jaroslav103, 6.8.2012 o 13:39

pytliaci na vine nie su za socíka za pytliacilo 100 krat viac. Na vine su rastuce stavy škodnej, líška, vlk, rys, krkavce u nas posledne vídať orla... Takže šup do revíru a nielen na mäsové polovačky. ◄ reagovať

off nadocnik, 20.6.2012 o 23:16

Výmera je takmer 3000ha zloženie porast-lúka som opísal v popise...poľuje nás 20 pred pár rokmi sme mali odstrel 25ks teraz je to 11ks. Tak stými pytliakmi to je už sila to uvás takto pytliačili ? ◄ reagovať

off lowec, 20.6.2012 o 22:40

nadocník ,Mna by zaujimalo akú máte výmeru revíru ha. kolko je Vás členov,koľko máte v pláne lovu srnčej zvery "odlov". Poznam min 4 PZ kde padli stavy srnčej zvery velmi nízko v podobe tvojho opisu, príčínou boli nájazdy v nočných a skorých ranných hodinách partie pytliakov ,jednu s partii odhalili , v aute mali za noc 7 ks srnčej zvery upytl.za NOC! ◄ reagovať

off nadocnik, 20.6.2012 o 22:20

3006sprg-stým stebou súhlasim máme pár poli kukurici...teraz som sa vrátil z revíru a prešiel som aj krajom kukurici (už tam dobre poznať jeleniu zver a samozrejme aj diviačiu zver) videl som dve líšky čo je podľa mňa v normále. K odstrelu srnčiat...je mi až ťažké vyjadrovať sa veď keď si zobereme tie straty pri koseni lúk tak by som si v živote nedovolil streliť na srnča (k tomu líška a diviak selektujú srnčatá) k populácii rysa....áno vídavať rysy a dosť hodne no ale tie bolo vídať aj počas dobrej populácii srnčej zveri. A kedže je lov rysa zakázaný nemožme stým nič robiť. Može byť že to sposobilo rapídne zvýšenie populácie diviačej zveri...každým rokom je viac sťažností na škody sposobené diviakmi (vo vačšine od poľnohospodárov) Myslíte že by pomohlo zastaviť odlov sŕn a srnčiat ? Nedošlo by k narušeniu rovnováhy pohlavia ? Keďže teraz je to zhruba 1:1. ◄ reagovať

off 3006sprg, 20.6.2012 o 20:28

kaso stavime sa ze nemas pravdu? poznam revir ktory je od lesa vzdialeny cca 20 km a diviaky pridu zaciatkom leta a odchadzaju az po zatve kukurice ◄ reagovať

off kaso79, 20.6.2012 o 19:34

Pisal som ze sa diviaky nevyskytuju TAK POCETNE v cisto polnych reviroch ako v podhorskych oblastiach...V polnych revirovh, kde nie je nejaky haj alebo vacsia zalesnena plocha, a je vzdialeny od lesnateho uzemia viac ako cca 30 km sa diviak nachadza zriedka. To je ale pripad asi len zitneho ostrova alebo podunajskej niziny? a aj tu nie vsade...samozrejme ze migruju po lanoch s plodinami, repka, kukurica, zito, slnecnica...ale to odbiehame od temy. ◄ reagovať

off gabrielSO, 20.6.2012 o 19:09

Nadočník,ten istý problém sme mali pred 9 rokmi keď v revíri srnčia bola už vzácnosťou hoci podmienky pre chov sú ideálne mame vinohrady a poľnoh.družstvo funguje ako za socíku, myslím tým obhospodaruje pôdu štyry roky okrem srnca sme srnu a srnča vôbec nestrieľali ,teraz mame srnčej habadej ale najviac nám plán lovu u srnčej plnia motoristi na cestách, plne súhlasím zo 300sprg,začatím semienkami repkou a skončením kukuricou sa diviaky presúvajú z lesa na polia a z lánu do lánu iného obilia.V ktorom revíri poľuješ??A na záver treba dodržiavať selektívny odstrel strieľať srny prestarnuté a tie ktoré namajú mladé. ◄ reagovať

off 3006sprg, 20.6.2012 o 18:23

co sa tu clovek nedocita,ze diviaky sa v poli nevyskytuju...takyto drist som uz davno nepocul...pani kde zijete? ved prichodom leta (obilie, kukurica) vsetko co ma 4 nohy a rypak schadza na polia za potravou ◄ reagovať

off kaso79, 20.6.2012 o 18:19

No ono to vyzera tak, ze srnec lesny sa bude musiet premenovat na srnca polneho...pretoze v lesoch ich ubuda, ale zase v polnych reviroch, srncej zvere pribuda. Moze to byt spojene aj s tymi diviakmi..kedze v poli sa nevyskytuju tak pocetne ako v podhorskych oblastiach...ale urcite to treba odpozorovat a zvazit tych viacero faktorov. drzim palce ◄ reagovať

off Leon, 20.6.2012 o 17:51

no já bych neřekl vysavač ale černej mor jak se jich někde objeví víc a hlavně tlupy lončáku tak jdou stavy drobný a srnčat velmi rychlým tempem dolů ◄ reagovať

off apple, 20.6.2012 o 17:44

áno, aj ja som chcel upozorniť na vysávač v revíri - diviaka. zvyšovanie stavu vysokej treba riešiť na lesnom úrade povolením odstrelu. dobré by bolo podoprieť žiadosť fotkami, a pokiaľ by to šlo, aj vyčíslením škôd vlastníka na porastoch a hrozbou vymáhania škôd. to máva účinok. niekde robia i tak, že samostatne podajú sťažnosť na olu vlastníci kvôli neúnosným škodám. plne s kozefpetrom súhlasím, je treba si na nejaké obdobie dať služby v revíri, čo sa tam vlastne deje. doslova sa tam striedať. líšku, pytliačiaceho psa tlmiť. na ostatnom podľa výsledkov pozorovania. je celkom možné, že príčina môže byť úplne iná, ako rys. ◄ reagovať

off jozefpetr, 20.6.2012 o 17:31

Myslím si že je viacero faktorou ktoré vyplývajú na početnosť srnčej zveriuvediem 1. Extremný nárast početnosti jelenej zveri, ako potravinového konkurenta 2.Netlmenie líšky počas celej sezóny - ktorá likviduje prírastok podľa mojho názoru dosť výrazne 3. výskyt rysa 4. nevhodná štruktúra pohlavia výrazne v prospech srn 5. zvýšená početnosť diviačej zveri - ako zver, ktorá nepohrdne srnčaťom v tomto období 6. vyrušovanie na stanovišťiach 7. pečienkárstvo ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off growler, 20.6.2012 o 17:21

jasne,ze rys,riesenie?povolit odstrel :),klasika.skor ako hlavnu pricinu by som videl zvysovanie(umyselne/neumyselne)stavov jelenej zveri.u nas je ten isty problem.srncia oblast,ale srncej kazdym rokom ubuda a jelenej zveri pribuda.na druhom mieste predator,predovsetkym pes,liska,pytliactvo, ... ◄ reagovať

off binka, 20.6.2012 o 16:45

V Čechách se také z různých koutů republiky ozývají uživatelé honiteb, že jim klesají stavy srnčí zvěře. odkaz ◄ reagovať

off 3006sprg, 20.6.2012 o 16:45

bud mate viac rysov alebo mate pytliaka, u nas partia pytliakov za rok intenzivneho pytliacenia dokazala zdecimovat stavy srncej o cca 40% ◄ reagovať

off kaso79, 20.6.2012 o 16:21

a nezvysili sa stavy rysov? Lebo co pocuvam tak sa neuveritelne rozsiruju po Slovensku...mate nejaky prehlad o poctoch? A prikrmovat v case nudze, a mozno trochu aj mimo nej nemoze ublizit. ◄ reagovať

off nadocnik, 20.6.2012 o 15:19

Veru aj naši susedia su natom biedne no predsa sa mi zdá že maju viac srnčej (možno tým že viac zakrmujú aj v čase núdze). Mi sme srnčia oblasť no predsa som postrehol zvýšenie stavu jelenej zveri dokonca unás nebola ani ruja no za posledné dva roky už bola jelenia ruja. Predvlani iba občasne mrnknutie no minulý rok už celkom slušne ručali. (je to istý sposob utláčania srnčej zveri) V našej oblasti sa vyskytuje medveď,vlk,rys,líška. Určite si myslim že určité percento strát má aj kosenie poľnohospodárskych lúk a samozrejme neaká srnčia zahynie aj na cestách....No ale toto že pred tým boli tieto isté podmienky a srnčej zveri bolo. ◄ reagovať

off goret, 20.6.2012 o 14:35

ako sú na tom u susedov? ◄ reagovať

off horec, 20.6.2012 o 14:30

Ten istý problém máme v našom PZ.Máme asi 70% lesa(prevažne jedľobučiny s prímesou smreka)a 30% lúk(kosných aj pasienkov)bez polí.Patríme do jelenej oblasti s trvalým výskytom vlka rysa a medveďa.Problém v nízkych stavoch srnčej zveri aj napriek nízkemu odstrelu vidím v nasledujúcich bodoch: 1.Enormný tlak predátorov(líška,vlk,rys) 2.Konkurencia jelenej zveri(máme dosť vysoké stavy jelenej zveri ktorá očividne vytláča srnčiu) 3.Problémy s prikrmovaním(vysoká vytláča srnčiu od kŕmnych zariadení) Toť moje postrehy.Aj ja by som sa rád by som sa dozvedel nejaké cenné rady ohľadom manažmentu srnčej zveri v podhorských a horských oblastiach ďakujem. ◄ reagovať

off nadocnik, 20.6.2012 o 14:23

Tak ako by ste teda riešili zvýšenie stavu srnčej zveri ? ◄ reagovať

off nadocnik, 20.6.2012 o 14:22

Rysa máme v revíri a rysa sme aj mali v revíri aj počas vysokých stavov srnčej. Srnčia "zmizla" za 2-3 roky . Ba teraz dokonca v tom úseku kde sa vyskytujú rysi je najčastejšie vidno srnčiu. ◄ reagovať

off Edu, 20.6.2012 o 14:21

Buď ju zožral rys alebo poľovníci . ◄ reagovať

off kaso79, 20.6.2012 o 14:14

ak mate rysa v reviry, nezvysis stavy srncej...Srncia zver je inak velmi prisposobiva a jej populacne pocty vseobecne rastu. Ak vsak nema predatora ktory jej stav znizuje a kvoli ktoreho pritomnosti opusta lokalitu. tolko moj nazor, a co som pocul z praxe, ako rychlo "zmizla" srncia po prichode rysa. ◄ reagovať

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov