Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Rys Ostrovid. - diskusia

autor: off Lanstiak
pridané: 26.2.2008 19:30
Vyjadrite svoj názor k tejto zveri, ktorá patrí do našej prírody. Vaše zážitky s Rysom, názory a podobne.....
počet zobrazení: 11 597
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 134 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off jaro1, 3.5.2009 o 12:12

Lanstiak, no neviem. Za tridsať rokov venovania sa poľovníctva ( 20 rokov aktívne ) som sa ešte nedočítal, nepočul som a ani nevidel, žeby rys ostrovid lovil zo stromu. Poľovnícka literatúra predsa jasne píše, že rys zo stromu neloví. Preto ťa prosím, daj nejaký relevantný zdroj, že tomu tak nie je. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lubto, 3.5.2009 o 10:47

Krásna, tajomná šelma, ktorá bezpochyby do prírody patrí, ak si niekto myslí opak, tak sa mýli. Škody robí, ale to je len náš pohľad, rys sa pásť nebude a z niečoho žiť musí. Ako tu už bolo prezentované, neloví len srnčiu, ale zvládne aj špicáka. Rys je celoročne chránený, otázka správnosti takého predpisu je namieste a viac ako len vhodná. Rezultátom celoročnej ochrany rysa je stav, kedy hodne trofejí končí niekde skrytých a toto rozhodne nieje uspokojivá a prijateľná situácia. Stav 5 rysov na 3000 ha, niekto sa tomu smeje, iný neverí (pretože v nejakej brožúre sa dočítal, že výskyt rysa je 1 jedinec na 10 000 ha), ale toto je realita horských revírov. Rys nebude tam kde nemá čo loviť, a do oblastí kde sú vhodné podmienky sa stiahne aj viac jedincov, a že by si nejako zvlášť konkurovali, alebo sa priam ohrozovali sa povedať nedá. Osobne si myslím, že by opäť mal byť povolený lov tejto krásnej šelmy, nieje veľa tých, ktorí by boli ochotní presedieť v zime celé noci na posede kým sa pánovi rysovi uráči prísť... Samozrejme lov regulovaný a podriadený prísnym pravidlám. Trofeje by nekončili kade-tade, ale objavovali by sa na prehliadkach, viedla by sa presnejšia štatistika, stavom rysa by takýto lov nijako neublížil a trošku by to pomohlo raticovej. (Netvrdím, ale že za klesajúce stavy raticovej v určitých oblastiach môže výlučne rys!) Rys je šelma tak tajomná, že keby bol povolený jeho lov tzv. "na stretnutie" nieje možné aby bol legálne vyhubený. Tomu nelegálnemu dnešná situácia len napomáha, paradoxne... ◄ reagovať

off Lanstiak, 3.5.2009 o 9:18

jaro1 - Rys určite loví aj zo stromu a to nie len v rozprávkach...viem to na 100%!!! ◄ reagovať

off alfa, 21.4.2009 o 11:50

Ja sa rysovi nebránim, no najskôr musime selektovať vlka. Skoro úplne rysa z nášho revíru vytlačil. ◄ reagovať

off jaro1, 19.4.2009 o 20:49

No, máš názor, mám názor. O tom to je. Mám na vec trošku iný pohľad. Rys na nížinách, ako píšeš, tomu isto nerozumiem a hlavne nerozumiem tomu, že rys útočí - loví zo stromu. Možno v rozprávkach, teda podľa mňa. ◄ reagovať

off Prazacek, 19.4.2009 o 20:42

Rys patří do vysokohorských oblastí.kde je,mělo by být, srnčího méně.V podhůří a v v nížinách nemá co dělat,je to kočkovitá šelma a ta loví nejen z hladu.Chránit rysa mimo horské oblasti je jako chránit lišku v lokalitách s drobnou zvěří.Rys také útočí z úkrytu i ze stromu a proto mu nedělá problém ulovit zdravý kus.A třeba na Šumavě vychytal většinu lišek a našli sme i telko na půl sežrané od rysa.. ◄ reagovať

off safo4455, 12.4.2009 o 20:36

solirov-mam doma niekolko fotiek tejto uhynutej zveri no a dôvody budu iplne fakt inde uz z odcovho rozpravania viem co rys dokaze urobyt ◄ reagovať

off ivkej, 10.3.2009 o 18:34

veru tak..... no u nás to s tým rysom také hrozné nie je :)
iba čo sa tu občas objavil a niekto ho videl ◄ reagovať

off ray20, 10.3.2009 o 12:24

na kila zveriny podla mna vedie vlk no na kusy je to asi podobne rozdiel je v tom ze je lahsie najst stopy po hostine 4-5 vlkov na jelenovi ako najst nejaky kus srncej strhnuty rysom preto sa možno javí že vlk robí vačšie škody.No kazdy druh zveri ma v prirode svoje miesto v mnozstve primeranom uzivnosti ◄ reagovať

off alfa, 10.3.2009 o 10:37

Kniha naše šelmy - jeden vlk 800kg mäsa/1rok. ◄ reagovať

off ivkej, 9.3.2009 o 21:24

to je mi jasné....no tí vlci vyzerá že urobia väčšiu škodu...no možno je to rovnako ako rys, ale vlci chodia vo svorke tak asi preto je to také okaté, keď sa povie že robia rovnakú škodu ◄ reagovať

off alan, 9.3.2009 o 21:00

No tak rovnako to neni rys loví väčšinou srnčiu a vlk viac zas vysokú. ◄ reagovať

off ivkej, 9.3.2009 o 20:48

rysa som videl jeden, možno dvakrát pri postriežke, no z dosť veľkej diaľky........no čo sa týka tých stavov zvery a škôd je to asi to isté ako vlk...proste musí z niečoho žiť...a tá škoda? no jeden vlk a jeden rys...je to asi tak skoro rovnako ◄ reagovať

off alfa, 9.3.2009 o 12:18

Ja by som si vybral radšej rysa ako vlka - čo sa týka "škôd" na zveri. ◄ reagovať

off Solirov, 9.3.2009 o 9:16

safo4455 - kolko zveri ulovenej rysom si videl? myslis ze vplyv rysa na populaciu srncej zveri u vas je dovodom nizsieho poctu srncej u vas? nebudu dovody niekde inde? ◄ reagovať

off safo4455, 7.3.2009 o 13:24

u nas je velmi skodny pretoze o tom svedci,ze mame malo srncej zveri ◄ reagovať

off dzlubo, 28.10.2008 o 17:45

MIKOSTEFAN veľmi pekne si to opísal, no bohužiaľ taká je slovenská realita. Nočné poľovačky a strieľa sa všetko, aj rys ak sa podarí. No tiežpoľovníci budú asi stále a nadobúdam pocit, že sa množia ◄ reagovať

off Solirov, 21.10.2008 o 9:54

samozrejme.. len som to uviedol ako priklad k tomu kto kolko krat sa stretol s rysom. :) viem ze porovnavat sa to neda. ◄ reagovať

off Solirov, 21.10.2008 o 9:53

mikostefan - neda sa nesuhlasit.. vystihol si to presne... ◄ reagovať

off rys2, 21.10.2008 o 9:32

Presnejšie od 16.09. do 28.02. ◄ reagovať

off rys2, 20.10.2008 o 21:16

Solirov
máš pravdu v tom, že veľa poľovníkov jazveca neulovilo, alebo vôbec neuvidelo. Mám ale za to, že zástrely- úlovky jazveca podľa štatistík majú diametrálne odlišné čísla oproti zástrelom rysa. Samozrejme, myslím štatistiky ulovenej zveri v čase, keď LYNCH bol ešte " strieľateľný ". ( myslím od septembra do februára - či marca? ). ◄ reagovať

off riso11, 20.10.2008 o 21:10

priklanam sa k nazoru mikostefan-a a rys-a 2 ◄ reagovať

off rys2, 20.10.2008 o 21:05

V mojich očiach veľmi zodpovedný príspevok pisateľa zo srdcom a cťou. ◄ reagovať

off mikostefan, 20.10.2008 o 20:53

chlapi teší ma že sa vášnivo zapájame do diskúzie /rys/ každý príspevok má niečo pravdy. Jedná vec je istá rys žije tam kde má dostatok potravy.Pravda , neživí sa len srnčou a holou jeleňou,loví aj hlodavce a iné drobné živočíchy.Podľa mňa ak v svojom teritoriu nebude mať dostatok potravy nájde si nové.Čo sa týka názoru jeden a dosť-Nesúhlasím! Počas svojej vyše 30-ročnej poľovníckej praxe mám veľa priateľov a známych skoro po celom Slovensku a mám poznatky o praktikách v niektorých revíroch... Poznám veľá poľovníckych funkcionárov , ba aj zamestnancov štátnej správy ktorí -Vodu kážu, víno pijú- a netýka sa to len problematiky rysa ale celého výkonu práva poľovníctva. A čo sa týka nočných poľovačiek mimo jasných mesačných noci ...a používani rôzných svetiel a modernej zameriavacej techniky-dvíha sa mi žalúdok.Tí čo to praktizujú sú podľa mňa úbožiaci...ak sa k výstrelu na zver nevedia dostať inač(Títo tiežpoľovníci sú oveľa škodlivejši ako RYS...!!! Prajem všetkým správnym chlapom v zelenom aby ich hrial dobrý pocit pod srdcom že nám žije v naších lesoch tá krásna mačka, ktorú nám môžu v iných krajinách závidieť. ◄ reagovať

off Solirov, 20.10.2008 o 18:10

rys2 - reakcia na tvoj prispevok jeden a dost - neviem ako ostatni, ale ja by som spust nepotiahol, ani by ma to nelakalo... pre nieco je rys chraneny, aj ked beriem do uvahy prispevky tych ktori sa s nim stretaju. Ja tuzim po tom rysa raz v prirode stretnut... Je to ale moj osobny nazor a za inych vraviet nemozem.. a inak to co vravis ze rysa niektori polovnici nevidia za cely zivot - dam ti porovnatelny priklad - jazvec... vies kolko polovnikov ho za cely zivot nestretlo? :) ◄ reagovať

off rys2, 20.10.2008 o 15:48

Áno, žije skryto. Ale posedov je do aleluja a aj obsadených do skorého rána a väčšina poľovníkov nevidela rysa za celý život. To, čo píšeš - že na 3 000 ha operuje 5 rysov, resp. sa tam nachádzajú - to je naozaj úctyhodný počet. Klobúk dole. Preštudoval som dosť literatúry a viem, čo sa učí v poľovníctve a tak tieto čísla beriem samozrejme s rezervou - ako nadsadené. Ale tiež nepoznám celoplošne situáciu s rysom a teda rešpektujem Tvoj názor. ◄ reagovať

off mikostefan, 20.10.2008 o 12:58

rys2 pravdaže rysa nevidím na počkanie, veď rys sa nám nebude promenádovať po lese a ukazovať sa-aha tu som... žije skryto ale v zime na obnovci kto sa pohybuje po lese a má prehľad čo sa v revíri nachádza a nebojí sa prejsť pár desiatok km, si to zistí.A ak na výmere 3000 ha neustále operuje päť rysov tak sa mi zdá že to absolútne postačuje.Pravda nepoznám situáciu na celom slovensku , ale v našom okolí je situácia taká.A čo sa týka Zákonov(zakázane ovocie chutí najviac) potom sa stávajú prípady že rys sem tam uhynie na otravu olovom, a to je na škodu veci. ◄ reagovať

off rys2, 19.10.2008 o 22:31

mikostefan
a koľko tých rysov vidíš, resp. koľko stôp od rysa vidíš, keď to nie je s rysom až také zlé? Asi chceš povedať, že rysa vidíš na počkanie. Myslím si, že zákonodárcovia ( nielen oni) vedia, prečo mu dali celoročnú ochranu a prečo sa nachádza v zozname - ohrozených druhov. Ja viem, rys ukrajuje poľovníkom z krajca a najlepšie by ho bolo nekompromisne loviť. Až, kým sa úplne nevypytľačí. A naviac je to pre poľovníka hodne cenená a atraktívna trofej..... či už deka, lebka, alebo celý rys na preparáciu..... ◄ reagovať

off juraj22, 18.10.2008 o 21:49

oblasti kde su rysi su skoro bez srncej zveri.rys schadza z hor az skoro k dedinam za srncou zverou ktora tam ako tak este preziva.aj medved je chraneni a pozrime sa ako to dopadlo a este dopadne ked sa s tym nebude nic robit.ale to je uz k inej teme. ◄ reagovať

off mikostefan, 18.10.2008 o 21:32

Podľa mňa to s rysom na Slovensku nie je také zlé, ako to prezentuju tzv. ochranári a všeliaki (VLKOVIA), je jasné že rys nežije na celom územi Slovenska. Ale v horských revíroch je ich viac ako sa predpokladá, A mislím si že naší kompetentný by nemali počúvať všeliakých mudrcov z cudziny ktorý nám chodia radiť čo a ako máme chrániť (neloviť) hlavne že v ích krajinách rysa veľmi nemajú a ak sa tam neaký objaví urobia s ním krátky proces,lebo strhol až JEDNU ovcu. A čo sa týka absolútnej ochranny to je podľa mňa nie celkom na mieste. Som toho názoru že rys patrí do našej prírody a spestruje našú faunu, čo sa týka predačného tlaku rysa na srnčiu je fakt že rys neloví iba na zahnanie hladu, sú známe prípady že rys ulovil v krátkych intervaloch viac kusov(zdravej zveri) V niektorých revíroch uľahčil poľovníkom život lebo už nemusia loviľ srnčiu zver. Ešte si musíme uvedomiť že rys je teritoriálny na rozdie od vlka a ak v svojom teritoriu zlikviduje všetku raticovú zver tak sa asi bude pásť alebo ho budú musieť tzv. ochranári krmiť voľačím. ◄ reagovať

off rys2, 11.10.2008 o 16:52

V "zastrčených a odľahlých nekontrolovateľných revíroch" hlavne za splnu si myslím, že mnoho poľovníkov by svrbel ukazovák, keby zbadali rysa a to aj napriek tomu, že táto mačkovitá šelma je celoročne chránená. Mnoho aj dlhoročných poľovníkov nevidelo rysa v revíri ako poľujú a tak naozaj neviem, ako by to pri stretnutí s rysom dopadlo. JEDEN A DOSŤ- možno by sa premietala v hlave aj takáto úvaha, čo nie je nelogické. ◄ reagovať

off rys2, 10.10.2008 o 19:56

Lacer, aj ja súhlasím, že najväčším predátorom a pytliakom je človek, ktorý má vždy snahu a tendenciu zvaľovať to na iného. Súhlasím s tebou aj v tom, že nie je pravidlom, aby sa rys vracal ku strhnutej koristi - naviac, keď táto namokne. ◄ reagovať

off riso11, 10.10.2008 o 17:03

Ja som rysa videl dvakrát a to raz v ZOO Kavečany:D a druhýkrát to už bolo vážnejšie bol som u jedného u nás a ten mal v klietke mláďa sirotu ale potom ho pustil keď vyrástlo. No a pokiaľ ide o populáciu tak jeden zamestnanec SkiPark-u Erika videl toho roku v zime rysy niekoľko metrov od seba. Ja som sa s ním ešte nestretol "bohužial", ale stopy tohoto majestátneho dravca som už videl a dúfam, že keď sa raz dostanem do našej PZ-tky tu na Idke tak ho stretnem aj osobne v "divočine". ◄ reagovať

off lacer, 10.10.2008 o 12:18

súhlasím zo všetkými príspevkami ohľadom problematiky rysa a jeho začlenením ako neoddeliteľnou súčasťou prírody. Sú tam aj články s priamimi skúsenosťami. Chcem pridať aj ja nejaké spoje postrehy. Poľujem v časti východných karpát. Máme jelení revír o rozlohe 2780hav ktorom poľujem 14 rokov. Veľmi často sa stretávam z rysmi a hlavne z jeho prácov / loveckým besnením /V jednom príspevku sa píše ze rys sa vracia k svojej ulovenej zvery. Ja takéto skúsenosti nemám.Vždy boli vyžraté mäkké časti / vnútornosti / a časť stehien. V jednom prípade bola dokonca ulovená srna a srnča naraz z časti objedené. V uvedených prípadoch sa nedá hovoriť o vyručení lebo sa jednalo o srnčiu zver v ťažkom a odľahlom zalesnenom teréne. V našom revíry napáchajú dosť škody vzhľadom na ich početnosť. Súhlasím aj s tým že najväčším predátorom /pytliakom/ je samotný človek. Čo sa týka odstrelu rysa dalo by sa o tom polemizovať, ale som za regulovaný odstrel v oblastiach z vysokou populáciou rysov ◄ reagovať

off alfa, 20.6.2008 o 20:50

Rys patrí do našej prírody. Je výborným lovcom aj v oblastiach s nižším počtom srnčej zveri. Silný rys bez problémov uloví jelienča, ba aj špicáka - príklad z minulého roku. Mám pekné zážitky s touto šelmou. 2 krát som ho pristihol s uloveným srncom a raz sa pokúšal loviť špicáka. Bol od tohto jeleňa asi 20m. Obaja o sebe vedeli a tolerovali sa. Potom jeleň zašiel do blízkej mladiny a rys za ním. Neviem ako to skončilo. Pri všetkých troch prípadoch som mal zo sebou zbraň, ale ani raz ma to nepotiahlo vystreliť. Pri tom jeleňovi bol vtedy ešte povolený lov na rysa. Myslím, že najmä u nás sa stavy rysa znížili. Voľakedy ich bolo viacej, čo bolo vidno aj na prehliadkach trofejí. Teraz vidno stopu rysa náhodou. Možno to ovplyvnila najmä vysoká konkurencia vlka - určite. ◄ reagovať

off dzlubo, 19.4.2008 o 9:59

loveccccc plne s Tebou súhlasím, najviac škôd napáchajú pytliaci a "poľovníci - pečienkari ". Rys patrí do našej prírody !!! ◄ reagovať

off dzlubo, 19.4.2008 o 9:57

Sannder napísal pravdu, je to nezabudnuteľný zážitok vidieť ho na živo. Horšie sa pozerá už na strhnutú srnčiu, ale taký je kolobeh prírody ◄ reagovať

off FLATretriver, 17.4.2008 o 17:54

A to si zbrane nechajú v hore! Bohužiaľ s tými strážcami zákonu je to smutné keď aj oni chodia pytliačiť! ◄ reagovať

off sannder, 16.4.2008 o 20:37

Nie je to presne spočítané, no viac ako poľovníkov. Chodia aj policajti, no pytliaci majú zbrane ukryté v lese a prakticky sa nedajú chytiť.Chodia v noci, sú doma, nezamestnaný a tak majú dostatok času.....Nevieme s nimi, čo robiť... ◄ reagovať

on horarstevo, 16.4.2008 o 14:29

Preboha, kolko tam mate pytliakov??? ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 134 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov