dnes je nedeľa,  22. december 2024,  meniny má Adela,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:50
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kĺbová výživa - diskusia

autor: off archer
pridané: 10.4.2012 23:15

Zdravíčko.. viete mi niečo odporučiť? nejakú dobrú kĺbovú výživu pre správny rast klbov šteňaťa?? Počul som už množstvo názorov z ktorých je tak 50% za kĺbovú výživu a 50% proti pokiaľ pes dostáva plnohodnotnú stravu.. Krmim Royal canin medium junior.. plus nejaký tvaroh, cestoviny, vajíčko (žltok), ryža, srdcia, hovadzie maso atd atd atd.. a niekedy sa mu ešte zachce mlieko.. :-D .. čo mi odporúčali: Canvit chondro, Aptus apto-flex a ešte niečo čo nepamatám.. také veľké ochutené tablety.. PS: môj osobný názor je za.. teda za klbovú výživu ale nepreháňať to s nou.. len ako doplnok..

počet zobrazení: 5 552
počet hlasov: 1
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
off kaluzka, 14.4.2012 o 23:08

aptus aptoflex ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off archer, 12.4.2012 o 13:33

jj tú tému som už prečítal.. najvačší problém je u mna v skladovaní masa.. inak OK.. ◄ reagovať

off growler, 12.4.2012 o 13:24

nebolo to myslene ako reklama na konkretnu znacku ... archer debatu BARF vs granule sme tu uz mali s Jelsovcom,treba pohladat.nemusis mat z toho vobec strach,velmi rychlo sa do toho dostanes,ak si seriozne nastudujes zaklady. ◄ reagovať

off goret, 12.4.2012 o 12:50

však psovi dať len črpák vydezinfikovať :) ◄ reagovať

off archer, 12.4.2012 o 12:47

tak tú by som si dal aj ja! :-D ◄ reagovať

off goret, 12.4.2012 o 12:47

najživšia a najaktívnejšia je aj tak iba žinčica priamo zo salaša, len už aby bolo teplo, aby mohli správne baktérie správne fachčiť ◄ reagovať

off archer, 12.4.2012 o 12:43

growler presne sem som sa chcel dopracovať :-DDDD.. či krmiť granulami či BARF-om.. no kúpil som teraz 20 kg tak či chce či nie musí ich zhltať :-DDDD.. Flokov kamoš Baxter (je na mojich fotkách) je krmený BARF-om.. a ten pes vyzerá podla mna úžasne, dobrá stavba, nádherné zuby, skvelá srsť, a žiadne problémy s trávením.. jeho súrodenci sú na tom podobne.. preto uvažujem že sa vyberiem touto cestou.. je to predsa len prirodzenejšia a chutnejšia strava než granule.. no mam z toho celkom strach.. vyvážiť dennú dávku to chce skúsenosti.. pridávať vitamíny oleje a pod.. uff.. a chce to další mrazák na maso.. všetkým dík za rady.. Jelsovec: idem kuknúť tie kombinácie.. no pupalkový olej som už objednal.. problém je s rybým.. vraj super je makový /vápnik/ a lososový.. Goret: mlieko mu zvyknem dať na ranajky spolu s granulami... poriadne plnotučné a čerstvé.. :-) ◄ reagovať

off Jelsovec, 12.4.2012 o 12:40

Keď už robíme reklamu tej " živej " activii, doporučujem na porovnanie biele jogurty zo Sabinovskej, alebo Bánoveckej mliekarne. Nemusíte ani ochutnať, stačí otvoriť téglik a výsledok testu prosím hodiť na sklo. ◄ reagovať

off goret, 12.4.2012 o 12:02

alebo probiotické, ale ak je jeho šteňa ešte zvyknuté na mlieko, kľudne mu stačí dať zapiť večeru 2dl vlažného ◄ reagovať

off growler, 12.4.2012 o 11:46

dobre jogurty su neochutene jogurty typu activia("zive"),alebo si vyrob sam odkaz .odporucam ti kupit si knihu odkaz okrem ineho najdes tam odpovede na vsetky otazky,ktore mas a budes mat ohladne stravy psa ◄ reagovať

off Jelsovec, 12.4.2012 o 10:35

biely jogurt má byť len mliečne zložky a jogurtová kultúra. žiadne stabilizátory, sušené a odstredené mliečne bielkoviny, kukuričný škrob, atd... Potom to označia ako jogurtový krém, niekde malými písmenkami na spodku balenia :D.... Ja uprednostnujem smotanové jogurty s obsahom tuku nad 10 % a zložením smotana a jogurtová kultúra. Dosť. ....Nie, púpalka okolo 60 - 70 %...nexce sa mi gúgliť, dajú sa kúpiť už kombinácie... ◄ reagovať

off archer, 12.4.2012 o 10:25

a na čo konkretne dať pri zložení pozor? zvyknem mu kupovať zvolenský biely jogurt.. OK? a pomer olejov 50/50? ◄ reagovať

off Jelsovec, 12.4.2012 o 10:15

Ja na srsť používam púpalkový olej, v kombinácii s rybím olejom. V období prezubovania, u mňa ku granuliam kyslomliečne výrobky, či tofu. Z jogurtov len biely, ale treba čítať zloženie, lebo je biely jogurt a biely jogurt...to je niekedy "radosť" čítať, čo do toho výrobcovia dokážu natrepať... ◄ reagovať

off archer, 12.4.2012 o 10:01

neboj nerozmaznávam.. dostáva vačšinou granule.. plus občas niečo do nich.. cestovina, ryža, maso, tvaroh, žltko atd.. škrupinu s cit. štavou mu dávam len dva krát do týždna, olej tiež len zriedka.. dávam pozor aby som to neprehnal a nerozmaznaval ho.. ak žrať nechce, misku po 15 min zoberem a nedostane nič iné.. ked vymýšla nie je nič.. stravu má bohatú, takže s doplnkami to neprehánam.. práve kvôli tomu čo ste písali.. teraz hlavne premýšlam kedže už bude čo nevidieť prezubovať, akú tú klbovú výživu kúpiť.. počul som veľa chváli na ten sirup aptus aptoflex.. asi kúpim ten.. a čo hovoríte na pangamín kvôli kvalite srsti??? (jasne bacha nan pretože sa priberá) ◄ reagovať

off Jelsovec, 12.4.2012 o 8:56

Archer :DDDD, len ho nerozmaznávaj s jedlom, lebo sa stane prieberčivý:) Ad Vit. C. - pri každej biologicky aktívnej látke platí že môže byť tak liekom, ako aj jedom závisí len od dávky a doby príjmu. Preto, na 100% platí to staré klišé - Všetko s mierou. Pravdou je, že hypervitaminózy Vit. C sú zriedkavejšie , ako lipofilných vitamínov, ale negatívne pôsobenie kys. askorbovej môžeme vidieť napr. pri obličkových kameňoch , tvorených šťavelanom vápenatým, kedy sa príjem Vit. C musí redukovať...Další príklad je škodlivosť Vit. C pri jeho reakcii s dusitanmi , za prítomnosti tukov, kedy vzniká oxid dusnatý, ktorý v tukoch reaguje so sekundárnymi amínmy za vzniku nitrosoamínov, ktoré sú karcinogénne. Písalo s o tom v časopise GUT, link sa mi bohužiaľ nepodarilo otvoriť, treba to nájsť v archíve odkaz ◄ reagovať

správca MMasska, 11.4.2012 o 23:17

Jelsovec to napisal dobre nic sa nesmie prehana vapnik som dodaval pri dobrom krmive len ked psik menil zuby lebo vtedy tlaci do nich a apsentuje to v klboch ale potom uz pomenej ked je toho vela tak sa uklada inde a nieje to ziaduce ani na ladviny ani na pecen a to cecko ked prezenies tak je problem on sa ho mocom zbavuje ale morduje to zasa len ladviny ktore to filtruju tak to neprehanaj a krm zrozumom niejedy prilisna snaha skodi!? ◄ reagovať

off janblha, 11.4.2012 o 23:05

tak toto je riaden MIX :) ale treba sa o psika dobre starať... ◄ reagovať

off archer, 11.4.2012 o 18:39

tak dostal večeru: granule RC, drvené orechy (vraj prospievajú kvôli olejom v sebe), mladá žihlava, olomoucke syrečky (kvôli doplneniu minerálov aby nežral hovná)a pár kvapiek olivového oleja.. plus rozdrvená škrupina z vajca + citronová štava, kvôli uvolneniu vápnika z škrupiny.. ◄ reagovať

off orol, 11.4.2012 o 18:21

IZOLOVANÝ vitamín C podávaný vo vysokých dávkach vyvoláva podráždenie slizníc tráviacich orgánov, nauzeu, hnačku, vracanie, hnačku s celkovou slabosťou a tvorbu cystínových aj urátových konkrementov v močových cestách. Takto je to uvádzané. ◄ reagovať

off growler, 11.4.2012 o 17:24

ake su neziaduce vedlajsie ucinky vit.C pri vysokych davkach,okrem pripadnej hnacky a draheho mocu(myslim,ze to skor naznacoval Jelsovec),lebo pokial mi je zname ,prebytocnych vit.rozpustnych vo vode sa telo dokaze zbavit. ◄ reagovať

off orol, 11.4.2012 o 17:04

Tiež si myslím, že vitamín C je oveĺa účinnejší a pravdepodobne aj bezpečnejší pre zdravie človeka v prírodných látkach, než syntetický, alebo izolovaný substrát. Pri izolovanom vitamíne C a jeho podávaniu vo vysokých dávkach údajne hrozia nežiadúce vedľajšie účinky. ( nie zanedbateĺné ). Údajne je ale zaujímavé, že pri užívaní vysokých dávok vitamínu C napr. zo šípok, pitie čaju atď. nemá žiadne vedľajšie účinky. Je to vysvetlené ochranným vplyvom ostatných korigujúcich látok v šípke obsiahnutých. P.s- asi pre takéto dôvody to Jelšovec v posledných dvoch vetách o 9:29 naznačil... ◄ reagovať

off archer, 11.4.2012 o 12:34

super.. tak dnes dostane žihlavovo granulovú večeru :-).. ◄ reagovať

off goret, 11.4.2012 o 10:20

výdatný zdroj Céčka už rastie odkaz a ja ju našim pridávam na večeru :) čerstvú nadrobno nakrájanú ◄ reagovať

off Jelsovec, 11.4.2012 o 10:13

Zeleninka, ovocie, tepelne neupravované, ak tak len krátko na pare. Alebo mikrovlnný ohrev. Degradácia vit. C je už od 40 C. Zdroje pre vit. C v surovinách zober z ľudských výživových požiadaviek , kt. sú na nete ... ešte k tým komerčne vyrábaným - existujú aj práškové preparáty vit C, pokiaľ tablety nexce... ◄ reagovať

off archer, 11.4.2012 o 9:34

sem smerovala moja otázka ako ho podávať.. v zmysle tak aby to ten pes využil.. z prirodzených zdrojov? môžeš prosím hodiť nejaký príklad?? ◄ reagovať

off Jelsovec, 11.4.2012 o 9:29

Kys. askorbová má vplýva na kĺbovú výživu viacerými mechanizmami, antioxidačným účinkom, znižovaním kys. močovej v krvi, atd. Väčšina chondroprotektív má v zložení aj Vit C. Nie je žiadna výhrada ho dávať ako súčasť prevencie, či liečby kĺbových porúch. Tak isto ako iné vitamíny,stopové prvky, či aminokyseliny...Akurát sú pochybnosti o reálnej stráviteľnosti z komerčných preparátov z hľadiska jeho termolability. Práve pri Vit. C, by som sa priklánal za jeho čerpanie z prirodzených zdrojov. Tak u ľudí, ako aj u zvierat. ◄ reagovať

off goret, 11.4.2012 o 9:14

strč mu tabletku alebo kapsuľu do kúska syra alebo mäska ◄ reagovať

off archer, 11.4.2012 o 9:04

a jak to cečko podávať?? čo nevidieť mi pes začne prezubovať.. nechcem nič zanedbať.. ◄ reagovať

off goret, 11.4.2012 o 9:02

Jelšovec, čo si myslíš o podávaní vitamínu Cé, cca 500mg/deň v období intenzívneho rastu, ktorý aktivuje tvorgu kolagénu? ◄ reagovať

off Jelsovec, 11.4.2012 o 8:32

Väčšina osteoartikulárnych problémov sa týka psov veľkých plemien, u ktorých trvá rastové obdobie dlhší čas ( až do 8.-ho mesiaca) a ich denný prírastok je vysoký , čo spôsobuje mechanické tlaky na kostru skôr, ako ľudovo povedané "spevnie" . Pokiaľ sa chceš vyvarovať problémov, je potrebné v rámci prevencie riešiť hlavne priberanie šteniatka do veku intenzívneho rastu , čo je zhruba 6 mesiacov a zabezpečenie správneho príjmu vápnika, v posúdení s energetickými požiadavkami. Prvú záležitosť si odkontroluješ , podľa váženia a taká laická pomôcka je, že pes vo veku 5 mesiacov by nemal vážiť viac ako 50% váhy v dospelosti, inak treba príjem krmiva znížiť. Druhú záležitosť vyriešiš komerčným krmivom...Nie je žiadúce ani prekrmovanie vápnikom, pretože paradoxne môže aj v tomto prípade dôjsť ku kostrovým deformáciam. Podávanie chondroitín sulfátu, ako protektíva kĺbovej chrupavky, naozaj spomaľuje vývoj osteoartritídy psov vo vyššom veku, ale pointa prevencie je v kontrole váhy a vybalansovanej kŕmnej dávke. U plemien do 25 kg v dospelosti, by som sa zameral len na toto. ◄ reagovať

off goret, 11.4.2012 o 7:00

Sirupom apto-flex nič nepokazíš, podobne Canivitonom forte a inými nesyntetickými prípravkami na prírodnej báze, ale mám za to, že u zdravého psa je najlepšou prevenciou kĺbových ochorení primeraný nenútený pohyb po prírodnej podložke (žiadny beh za bicyklom po asfalte) a samozrejme plávanie. Nič nepomáha kĺbov lepšie ako správne vyvinuté väzivo a osvalenie. ◄ reagovať

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM