diskutujeme tu o správnosti alebo nesprávnosti lovu jeleníc v decembri, aj keď ich lov v decembri je povolený, je zrejmé že väčšine poľovníkov to vadí, tým ktorí to schvaľujú doporučujem aby požiadali vo svojom združení o možnosť vyvrhnúť ulovenú jelenicu napr. od konca vianoc do konca roka ... som si istý že zmenia názor ... (skúsme sa zamyslieť koľko takýchto jeleníc sa uloví a postriela na štefánskych spoločných poľovačkách ???) kladiem otázku : ak to poľovníkom vadí čo bráni užív. poľ. revíru uvádzať v povoleniach na lov zveri u jeleníc termín do konca novembra ??? (nový zákon do povoľuje) a prinútiť členov plánovaný odstrel do konca novembra aj splniť ? nič ... tak v čom je problém ? (podobne je možné riešiť aj lov diviačíc)
Vlado. Myslim si ze je vrcholne nehumanne, strelit gravidnu samicu čohokolvek, pripadne samicu od mladat, ktore este nie su schopne postarat sa o seba. Pripustam, ze je to vec nazoru. Pises o skodach na poli. Lenze ta zver je na poliach len do zberu urody a potom sa vracia do lesa. Co keby ,,lesne zdruzenia" v jeseni vystrielali na spol. pol. vsetky diviacice, aby na jar nerobili skody na poliach? Myslim, ze s vlastnikom pozemku sa vacsinou da dohodnut na primeranej forme nahrady za urodu... ◄ reagovať
Horarstevo:Do určitého času som sa bránil prijať odstrel diviačíc aj ja,bol som proti tomu,nakoniec sa môj názor však neuplatnil a pravdu povediac som tomu rád.Stačí si prečítať článok v PaR od doc.Rajského na tému KMO a všetko bude jasnejšie.Ide však o to,kde sa povolí lov diviačice.To však má na starosti OLÚ v spolupráci s príslušnou OkO. na návrh poľovníckeho hospodára.je nezmysel loviť diviačice tam kde je diviakov celkovo málo a kde nespôsobujú škody.Ale v poľných revíroch je situácia iná.To však patrí do inej diskusie "diviačia zver". ◄ reagovať
Presne tak horarstevo, ale neboj sa lovci to nepochopia, poľovníci áno. Aspoň dúfam! ◄ reagovať
Odbocim od jelenice. V ramci monitoringu KMO je celorocny odstrel aj diviacic. Rad by som videl toho, co teraz vedome streli diviacicu - ved je to dovolene! Skratka- su aj urcite nepisane pravidla, nejaka etika,... ti menej nažhavení to pochopia. ◄ reagovať
forte uviedol príklad toho, že jelenica v decembri je už vo vyššom štádiu gravidity - s tou loptou. Ja osobne nestrieľam jelenice už od novembra odkedy som vyvrhoval jelenicu strelenu v novembri. Teliatko malo velkost cca 10cm. Čo sa týka latentného stavu, tá je u srnčieho, nie u jelenej. Skôr by som posunul odstrel jeleníc od 1.8. - 31.10., kedy sa mi to zdá byť "humánejšie". Jelienčatá sú síce menšie, ale strieľal by som "šmolku". Vlastne šmolku strieľam prednostne pred jelenicou. ◄ reagovať
zelenac ahoj, ja som nacal debatu o odstrele jelenic v decembri.
aj ja som strelil jelenicu koncom roka ,hned prvy rok,mojej polovacky-zacinajuci polovnik je ,,nadrzany ,, a kazdu moznost vyuziva ,nikoho nesudim,len som vyjadril svoj nazor.
viem co je latentne stadium,ale jelenica ma v decembri maternicu ako fut.loptu a nechci vediet co je v nej. majte sa. ◄ reagovať
O.K - msabi, vieš každy to berie ináč, každy sme nejakí!!! ◄ reagovať
lanstiak ja nechcem nikomu drzat stranu ale zver bola ulovena v dobe lovu tak neni o co a namargo toho tehotenstva pocul si uz o latentnom stadiu potom kedy by si strielal srny lebo tie su gravidne uz od augusta ◄ reagovať
Mily Zelenac! Ani nejde o to ,že kedy to bolo strelené, ktory den a tak, ale strelit jelenicu v Decembri je niečo podobne ako keby niekto zastrelil tehotnu ženu! A môj nazor je ten, a to som pochodil už kus Slovenska, že u nas je nadalej slaby stav jelenej zveri! A netreba zabudnut, že prave holá nam privadza na svet dalsie potomstvo! Radsej strelit o 1 ks nejakeho kripla spicera viac ak strielat jelenice a to silou mocou! Ved sam si spominal, že do odstrelu vam chybal uz iba kus! Hlavu hore zelenac, som presvedceny ,ze raz bude steba vyborny polovník!!! Lovu a Prirode zdar!!! A hlavne selektivnemu odstrelu! ◄ reagovať
a ta šmolka bola strelena na 2. sviatok vianocny a pohybovala sa sama bez criedy ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.