Dobrý deň,
dnes ráno som na jednej českej televízii sledoval diskusiu kde v istej rannej relácii boli ako hostia dvaja predstavitelia českých poľovníkov a v rozhovore pekne rozobrali akú funkciu poľovníctvo skutočne má, že to nieje len o komerčnom zabíjaní zveri ako si drvivá väčšina nepoľovníckej verejnosti myslí . A odprezentovali tam aj nejaké akcie či už chovateľské prehliadky alebo kynologické akcie, na ktorých sa budú venovať hlavne propagovaniu dobrého mena poľovníctva. Zaujalo ma aj to že obidvaja títo páni boli veľmi dobre pripravení argumentovať na akúkoľvek otázku. Keď si pomyslím že tu po internetových portáloch chodia články s fotkami ako nejakí mladí tzv. "poľovníci" tancujú s ulovenou zverou, ktorá má v papuli cigaru tak si myslím že SPK by nejaká osveta v TV alebo aj na internete hlavne v kategoriách ktoré sledujú nepoľovníci určite prospela. Toľko môj názor a túto tému som založil preto aby som zistil koľko nás takých je.
treba sa opýtať tých hajzlov z komory kde dávajú peniaze, na ktoré sa im skladáme ◄ reagovať
edu ser nato ja nepisem ze poluju bezdomovci a chudoba ak si cital ja som ich nenazval chovatelmi ale mesozravcami ja pisem ze sa to ubera zlym smerom ale ako vzdy ty mas stale pravdu ◄ reagovať
apple tu je odkaz odkaz MMasska šokuješ ma pravopisom . A hlavne tou komunistickou poplašnou správou na základe ktorej sa pred štvrťstoročím vybíjala zver vo veľkom . Viď Inovec atď . Vybíjali ju ľudia ktorých si Ty označil za nejakých morálne nezávadných chovateľov . Také drísty o tom ,že by mala poľovať chudoba prípadne bezdomovci sú absurdné drísty ! Keď nemá poľovník na chleba určite sa nebude starať o zver ,prikrmovať ani selektívne loviť ! Bude sa snažiť z posledných síl naplniť svoj mrazák čím koľvek ! Prípadne predať upytlačenú zver.Také reči o slušnosti sú humorné drísty hodné myšlienky ako veľmi sa zaslúžili pionieri o svetový mier ! Goret hovoríš ,že frčí zhovaďovanie poľovníctva . Ja si myslím ,že poľovníctvo zaznamenalo i dobré veci za posledných 22 rokov . Najmä sa začali poľovníci vo väčšine lepšie odievať čím pochopili nejakú slušnosť a dodržiavanie tradíícii . Aj server lovu zdar prispieva často kritikou keď chýba zálomok ,zver je na opačnej strane , atd. k chápaniu slušnosti a tradícii v poľovníctve . Sú však veci ktoré sú zlé ba protizákonné či dokonca protiústavné . Na tie treba poukázať ako i na rodinkárstvo ,prípadnú korupciu ,predražené plomby a mnohé iné veci aby sa riešili . Zasáčovanie niekoho do rady zlých poľovníkov len preto ,že zarába viac sa mne osobne nezdá normálne ! ◄ reagovať
mackoalex, pocuj ale o tom to je si pisal ze nie ty co maju peniaze a moc? tak tu mas priklad ten co ma peniaze skupuje pozemky a urbarske spolocnosti aku uz ma nadpolovicnu vecinu tak si zvoli co chce a ty ze tam mas aj 100ha je nic lebo on ta nemusi ako vlastnika pody ci pozemku zobrat za clena zvisne obraba ornu podu ktoru ma v prenajme ale dal si odpisat ze prednostne pravo polovat bude mat on toto robi od katastra ku katastru a tym ze ma aj politycku moc za sebou podrzia ho aj statne lesy a roby velky revir lesny urad aby ostala celistvost pozemku tak mu schvaluje polovny revir o rozlohe 6890ha a obere o zdruzenie 4 polovne reviry a s pozicie moci sa tam striedaju jedny polityci za druhymi jeden minyster a tak a on si dalej skupuje pozemky tak aby mu to do dalsieho planu sedelo a tym ze je chudoba ludia predavaju a predavaju a ked sme sa spolcili a postavili proti tomu viac urbarskych pozemkov nemame celistvost co namieta lesny urad na samotny revir nemame rozlohu a statne lesy daju jemu lebo politycke tlaky a mi nepredame tak vihlasili nasu plochu za nepolovny pozemok tak ako proti vetru a moci a peniazom kto to nezaziva moze byt rad ale si myslim ze to postupne zazieu vseci lebo lov zacal byt lukratyvnym artiklom zbohatlikov ktorim nejde o zver ani o kvalitu chovu ale len o biznys a to sa v polovacke dobre toci vlada ktora bola teraz pri moci hned po zvoleni boli na polovacke v nemenovanom zdruzeni a tam hned udelovali statne zakazky majitelovi a jeho privrzencom za urcitych podmienok dotycny este nemal ani na tuto cinnost zivnost uz mal statnu zakazku ale stym ze ju musel cez svoju firmu ktoru musi este len zalozit a da ju vikonat firme blizkej ministrovi a zato este dostal priskub na tazbu dreva a vitorenie dalsieho reviru v statnych lesoch a takto sa to rozrasta a poziera okolite PZ budte radi ze sa to zatial nedeje aj u vas ALE TATO NOVODOBA RAKOVINA ZOZERE VSETKYCH! tak ako je to kto poluje a bude polovat LEN BOHATY A VPLIVNY ◄ reagovať
konkrétne v našom prípade nie je žiadne spoločenstvo iba konkrétny vlastníci a to niekoľko stovák . ale sme to zvládli a teraz máme svoj revír podľa §12. ◄ reagovať
Ja som ťa aj veľmi rýchlo pochopil, a chcel som lepšie rozvinúť tvoju myšlienku. Skús uhádnuť prečo? Ak v množnom čísle hovoríme o vlastníkovi revíru, zvyčajne máme na mysli nejaké spoločenstvo týchto vlastníkov. Je medzi nimi nemálo vlastníkov, ktorí ani nevedia čo vlastnia a ako sa na tom má správne hospodáriť. ◄ reagovať
máš pravdu a súhlasím s tebou , ja som však písal o inom. ◄ reagovať
nič, ale hospodáriť vedia hlavne odborníci, tzn. lesníci, roľníci a poľovníci ◄ reagovať
skutočný majitelia sú E čkový vlastníci podľa katastra a nie poľnohospodári pre ktorých ste platili nájomné . A čo je natom zlé že výška nájomného je naozaj dominantnou záležitosťou v tomto prípade, v západných krajinách oproti slovensku je to rázovo viac. A mal by si uvažovať v množnom čisle ak hovorýme o vlastníkovy revíru. ◄ reagovať
Macko, právo vlastníka rozhodnúť komu dá poľovný revír na svojich pozemkoch spravovať, je skutočne veľké a veľká je i zodpovednosť pri tomto výbere, v dnešnej dobe však častokrát meraná len výškou nájomného v eurách, pričom sa myslí viac na prítomnosť ako na budúcnosť. Tvrdeniu, že skutoční majitelia pozemkov nemali doteraz žiadny osoh z poľovníctva nerozumiem. Myslím si, že aby bol z nejakého pozemku osoh, tak vlastniť ho nestačí, treba na ňom hospodáriť a je na vlastníkovi, či si na to trúfa sám, alebo tým niehoho za úhradu poverí. ◄ reagovať
Chcem prispieť do diskusie aj ja ako nepoĺovník , pritom však predseda poĺovníckej organizácie. Som jeden z vlastníkov poĺovných pozemkov a stal som sa splnomocnencom podľa §5 ods.7. na zhromaždení vlastníkov kde sme požiadali o nový revír. drvivá večšina príspevkov ste poľovníci a odborníci čo sa týka samotného poĺovníctva a máte rôzne názori a úvahy na tú istú problematiku , čo je myslím si v poriadku. záujmi vlastníkov poĺovných pozemkov však tu nikto neprezentuje a pritom nový zákon o poĺovníctve 274/2009 dáva práve vlastníkom veľké právomoci a rozhodovanie v poĺovníctve. A nie je pravda že revíri budú vlastniť iba zbohatlíci , politici či úradníci zo štátnej správy na úseku poĺovníctva , ale sú to stovky občanov, vlastníkov parciel v poĺovnom revíri ak sa vedia dohodnúť a majú záujem zobrať si svoje práva do vlastných rúk. Skutočný vlastníci podľa LV čok nikdy nemali žiadny osoh z poĺovníctva , a vždy to boli užívatelia ich pozemkov ( predsedovia JRD , SHR atd.) a samotný poĺovníci. Pritom naša ústava jasne hovorý o vlastníctve. Myslým si že zákonodárca uvažoval správne pri tvorbe tohto zákona v zmysle našej ústavy a aj preto bol zákon počas vlády pána Fica prijatý v tomto duchu , aby občania vlastníci ( a sú nás desaťtisíce) boli tiež zainteresovaný do problematiky poĺovníctva.Možno viacerý poĺovníci nesúhlasia s týmto zákonom , lebo sa cítia byť ukrátený na svojích privilégiách ktoré za desaťročia si prisvojili , ale podľa mňa zákon, aspoň čo sa týka tejto veci je spravodlivý. A problémi týkajúce sa samotnej poľovačky či starostlivosti o zver atď. by ste mali riešiť naozaj vy poľovníci podľa platného zákona . ◄ reagovať
Najlacnejšou a zdá sa mi, že aj najúčinejšou formou propagácie hocičoho, teda i poľovníctva je osobný príklad. Tlačiť sa do médií považujem za málo efektívne, kedže teraz frčí zhoväďovanie našeho poľovníctva, nezriedka i poľovníkmi samotnými. Závisť, nenávisť, pomstychtivosť a ničenie sú aj poniektorým z nás veľmi blízke. Aj verejne prístupné poľovnícke internetové fóra sú propagáciou poľovníctva. Netutlať, nezametať problémy, ale ich riešiť tam kde sa riešiť dajú a kde to má zmysel, inak je to len mlátenie prázdnej slany. Riešiť ich tam, kde to má zmysel, ich môže nie nafúknuť, ale vyriešiť. ◄ reagovať
hľadal som to už aj ja a s rovnakým výsledkom :P ◄ reagovať
snažím sa z markízy vydolovať tú reportáž, no tí sa tuším zbesneli... až sa to komusi podarí, nech sem dá odkaz.... možno sa k tomu úradníkovi ešte vyjadrím v inej veci ◄ reagovať
apple nič si neprekrútil vo väčšine sa s tebou stotožňujem . ◄ reagovať
edu, naozaj nič v zlom... no len tá téma je o tom, ako ťažko propagovať nemorálnosť poľovníctva a čo s tým? /či som niečo prekrútil? :-)/ ◄ reagovať
edu, mám na mysli súčasné inzeráty, ale nie je to dôležité. a to nákupné nedostali naozaj iba jednotlivci. overil som si to u pamätníka, vieš, že nezvyknem kecať. a pridaj ten graf... no moc ti to neradím, čakal by ťa osud jedného už nominovaného hlupáka. verím v tvoj pud sebazáchovy :-))))) ◄ reagovať
Áno narážal som presne na to čo napísal Premvadasz, keď to nemá niekto v hlave v poriadku je jedno čo má v ruke za "železo" :P ◄ reagovať
Edu cocoti boli aj v tedy a su aj teraz tych sa tak lahko nezbavis... ◄ reagovať
kdo by tiež tie velke kapre jedol,ked to nevieš vyudit,tak sa to neda jest:):):):) ◄ reagovať
Hirko2 s mentalitou tažko niečo riešiť . Tiež som rybár od roku 1978 pamätám si ked sa napustili kapre rýchlo k vode a dvoch do igelitky a šupom domov prípadne sa ešte aj otočit .Dnes sa veľke kapre púšťaju nazad do vody a nie je s tým problem . Kultúra je iná !!! ◄ reagovať
Edu ja si myslím že neni až tak dôležitý počet guľovníc ako mentalita držiteľov. ◄ reagovať
apple tie inzeráty boli výhradne v P&R časopise a tých guľovníc na predaj tam bolo do roka maximalne par desiatok kusov . V obchodoch to bola totál bieda a o strelive už ani nehovorím ◄ reagovať
Myslel som čas ked poľovník ktorý prišiel do pz musel 2 roky čakať a až potom si mohol zažiadať o nákupné povolenie ,ktoré dostalo iba zopár vyvolených . Prijal by som nejaký graf keby si pridal ako sa vyvýjala jelenia ,srnčia,danielie a čierna zver na Slovensku a či sú jej stavy stúpajúce alebo naopak . odkaz ◄ reagovať
edu, doplň svoju vedomosť o závažnú info: po dvoch rokoch poľovania si si mohol požiadať o nákupné povolenie na guľovnicu a len málokomu bolo upreté. pravdou je, že sa ťažšie nakupovalo, ale ak nemali v martine, tak si kúpil vo zvolene. tak už tento ,,argument,, vynechaj. a že ich bolo v obehu dosť, svedčia i inzeráty...to len tak na okraj, nie je to podstatné ◄ reagovať
nechapem,čo si tym chcel povedat????????????? a ktory čas si myslel ◄ reagovať
lubenko v tom čase bolo na slovensku možno 3000 guľovníc dnes je 100 000 guľovníc . Kedy teda bolo poľovnítvo ľudovejšie ? ◄ reagovať
a o 200 bodovych jelenoch ,škoda vraviet ◄ reagovať
veru tak starame sa o tych kto ako chodi obleceny a nie kto ako ktomu pristupuje mozno ten v monterkach spravi pre zver viac ako ten co pride ako z modneho casopisu na plesi ma blaser R8 swarovski dalekohlad a striela co sa pohne ale ma oblecenie a vystroj vyzbroj za 33000e pan lovec a nevie ani de je solnik ale kde je zakrmene vie ved tam chodi sediet a polovat. a ktym spravam ja viem ze ked najdes trofejovu ale aj inu zver nesmies bez povolenia vykonat ani humanytny odstrel musis ziadat vinimku ktoru ti musia schvalit na lesnom urade a este ked sa jedna o obdobie ked je hajena ale vies su rovny a rovnejsi a potom ty hore ktory si aj zakon upravia ◄ reagovať
a ešte si dovolím niečo k diviačej zveri.. v jeleňom revíri, kde sa pred cca 15 rokmi strieľalo 8-12 kusov celkom, je dnes odstrel na úrovni 100kusov. len magor, a nech má vzdelanie aké chce môže hovoriť ešte o chove. stavy sa vymkli spod kontroly, príčiny teraz rozoberať netreba a stále sa tvárime, že to nie je už na úrovni kalamity. a ideme plakať za silnými trofejami? veď neexistuje sociálna štruktúra! a nie je to spôsobené nevhodným odstrelom. na druhej strane vám za odstrel dospelého kripla miesto lanštiaka disciplinárka spk naparí 250€ pokuty!!! ◄ reagovať
čo tu stale trepete o ludovych polovnikoch v maskačoch ,ja poznam kopu polovnikov ktori maju teraz mezi 30 až 40 timi rokmi a chodia na polovačky v maskačoch ,aky to možu byt ludovi polovnici ,ked ako vravi Edu ludove polovnictvo zaniklo v r.1992,a vobec ale tych chlapou nezatracujem,možno nemaju na novu uniformu ,ale to ich neznehodnocuje pred tymi čo chodia v polovnickej vybave radovo nad 1000 Eur ba dokonca si myslim že pre polovnictvo urobia viacej,a Edu ku tej vysokej,pametam 90te roky ,kedy u nas nebol problem cez ruju prist na rujovisko ,kde bol hlavny korunovy 18 torak kolo neho 5 bočnych jelenou 12 až 15 jelenic a v doline nam ručalo 20 jelenou,teraz z biedou ruči 5 jelenou ,5 ročny 12 torak chodi s tromi jelenicami 9ročny chodi s jednou jelenicou a na jar sa uplne vytratily tie 200ks čriedy ktore ničily družstevne seniky ◄ reagovať
nevidel som to na markíze, ale už mi dali vedieť, čo a kto to strelil. pracovník majúci na starosti poľovníctvo OLÚ rimavská sobota ing. machyniak chovného štrnástoráka v PZ SPZ Husina. bez akýchkoľvek následkov. vraj sa jedná o ministrovho človeka. no tiež sa asi nič nestane... nejdem radšej vysvetľovať. .......................... no nedá mi vyjadriť sa k tzv maskáčovým. to už súdime podľa oblečenia? že nemajú dostatok citu, aby behali po odstreloch líšky po dedine v zelenom? to je kritérium? nie je kritériom starostlivosť o zver? a koľkí ani nemajú na nejaké zelené na vychádzky, len tzv kostolné, slávnostné. kamže tí maskáčoví - z toho mála čo majú k životu - pchajú peniaze? do poľovníctva ala spz, spk! nesúďte bez zamyslenia ľudí, bo budete i vy súdení. ľahko kohosi okydať, ťažšie napraviť. tí maskáčoví po sebe zanechali slušné revíry, vybudované, tak si zaslúžia úctu a nie takéto hodnotenia. ◄ reagovať
Ja by som sa priklonil k nazoru ze zveri je dost. Mozno porovnatelne s tymi rokmi co spominate ako dobre..ale vekova struktura hlavne trofejovej zveri je horsia. Nedoziju jelene do IV. vek. triedy, napr. Ale srncia sa posunula do poli co nebyvalo zvykom a dri sa jej tam. Diviacia je vsade...a poluju sa diviaky aj tam kde pred rokmi neboli vobec videne. Ubytok zaznamenala drobna zver, jarabicka je takmer vyhynuta. A samozrejme je malo srncej lesnej, diviacej a muflonej v oblastiach kde sa pohybuje rys, vlky a ine akoze chranene predatory, ktorych omnoho viacej ako tomu byvalo. Ale je aj pravda ze sa vyrazne urobla priepast medzi dvoma skupinami v polovnictve..lovci =poplatkovi strelci, masiari...a druhe je skupina ludovych polovnikov, ktory chodia v maskacoch "z mileticky" za par centov, a s brontovymi lickami robia obraz polovnictva. Malo je tych, a ubudaju, ako Nikoliny pisal "so zelenou krvou".Bohuzial. ◄ reagovať
spravne edu posledna veta v tvojom odkaze nenechavame ich dozit do trofejoveho veku ci ako to bolo pisane a to je vo vsetkej zvery budu chovatelske prehliadky ja osobne prejdem ak budem zivi a zdravi aspon 5-6 okresov ako aj po ine roky a musim zase povedat je to bieda a cim dalej tym vecia prave pre tu poslednu vetu ◄ reagovať
nieje vela zvery to sa len medializuje ved sa kukni aj po inych revirocha dobre bolo od 1985 az do 2003 potom sa to uz len doj....o ◄ reagovať
MMasska stale si mi neodpovedal kedy boli tie roky že bolo na Slovensku viecej diviakov,jelenej,srnčej danielej zveri oproti terajšiemu stavu ? ◄ reagovať
edu necital si poriadne vobec sa nevibijali velke criedy v roku 1990 a nebali sa ludia o zdruzenie ale v dnesnej dobe sa lovi este viac stupa oficialny aj nelegalny odstrel a strach o zdruzenia este len pride a ked si myslis ze nie tak to este len uvidis ked sa zacne privatyzacia statnych lesov ◄ reagovať
on kaso79 videl som to sustredena jelenia zver musi chodit do mastale co roby spz a zdruzenia okolo ale ber to aspon sa dobre vikrmia a pripravia sa na kotenie a ze je sustredena ved to je nic to mam aj ja kukni moje video ale je to stale nic oproti tomu co bolo ◄ reagovať
kaso79 škoda že zase kecali o tom ako poľovník na spoločnej poľovačke má právo uloviť jeleňa ak sa mu zdá zranený . Ja si myslím ,že najskôr treba povolenku na sanitárny odstrel až potom môže strielať . Zrejme to nevedel odôvodniť ani pán šuba ,ktorý sa mi zdal nejako strémovaný . MMasska v rokoch 1990 sa naozaj masovo vybíjali velé čriedy vysokej ,lebo bola úmyslene šírená poplašná správa ,že poľovať bude iba hrstka zbohatlíkov . Rekord nič neznamená populácia jelenej,srnčej a diviačej zveri je dnes najvyššia v histórii . Ako sa robí zásah do chovu tak stúpa i trofejová kvalita ,alebo klesá. Kedže sa zásah robí u parohatej a rohatej zveri len u samčej zveri a nedbá sa na kvalitu holej nemá veľký význam merať šublérov paroštok na milimetre a nad krásnou srnou sa mávne rukou . Stále si mi však nepovedal ten rok kedy kedy bola na Slovensku tá doba o ktorej píšeš ? Kedy si ľudia zver vážili a zvelaďovali ju ? Poľovníctvo nie je len o veľkých parohoch ! Lubenko myslíš tým globalne celé slovensko ? Ktorý to bol teda ten najlepší rok napríklad od roku 1921 nech zase nejdeme do veľkej histórie . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.